stdClass Object ( [id] => 1230725 [title] => Najbolja u Dalmaciji - čak četiri profesorice ove škole u Splitu našle su se na listi najuspješnijih u zemlji: ‘Ulazimo u projekte, motiviramo djecu...‘ [alias] => na-splitskom-spinutu-najbolja-je-dalmatinska-skola-cak-cetiri-profesorice-nasle-su-se-na-listi-513-najuspjesnijih-u-zemlji-kad-se-potrudis-ucenici-idu-na-natjecanja [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čak četiri profesorice splitske Komercijalno-trgovačke škole našle su se na listi 513 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2021./2022. u Republici Hrvatskoj, zbog čega su svi na radnoj im adresi u Spinutu silno ponosni. Počevši od kolega, do učenika i ravnateljice Mirele Maričić, koja nam je presretna zbog aktualnih priznanja kolegica u startu istaknula kako je, u ovoj priči, njihova škola pojedinačno najbolja ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nego i u Dalmaciji, i to zahvaljujući nagrađenim profesoricama - Mariji Istenić, Ivani Prezzi, Magdi Barišić i Vanji Perković. A splitska Komercijalno-trgovačka škola je, sukladno njihovu uspjehu, u samom vrhu i na razini Hrvatske, uz bok školama u Vukovaru, Varaždinu, Požegi i Zagrebu, koje se, svaka pojedinačno, diče sa po pet nagrađenih nastavnika.

---

image
Privatna Arhiva/
---

No, splitske profesorice Marija, Ivana, Magda i Vanja nisu prvi put zavrijedile priznanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnica. Ivani je ovo već četvrto (redovito ga osvaja, otkako je utemeljeno), Marija ga je dobila treći put, a Magda i Vanja drugi. Nagrada je to za njihov trud, ali i, sve četiri će spremno istaknuti, svakodnevno zalaganje njihovih ostalih kolega iz školske zbornice bez kojih ne bi bilo ni njihova uspjeha. Kao ni postignuća učenika splitske Komercijalno-trgovačke škole, koji zahvaljujući njihovu podučavanju osvajaju nagrade na raznim natjecanjima i sudjeluju u brojnim projektima. Sve četiri su, prije posla u obrazovnoj ustanovi, radile u realnom sektoru, pa stečeno iskustvo itekako nastoje implementirati u praktičnu nastavu.

Pregršt natjecanja

Marija Istenić predaje poduzetništvo, strukovne vježbe i informatiku. Čini to posljednjih 15 godina, iza nje je pregršt natjecanja. Sa svojim je komercijalistima dvaput bila prvak države, nekad i druga, treća ili četvrta. Ali uvijek u vrhu... I lani je više puta bila mentorica svojim srednjoškolcima na raznim nadmetanjima, pa i učenici koja je osvojila treće mjesto na SIGNU-u, multimedijskom europskom natjecanju.

---

image
Privatna Arhiva/
---

I na STEM natjecanje na kojemu su njezine učenice osvojile nagradu u vidu petodnevnog boravka u znanstveno-edukacijskom kampu u Višnjanu iz kojega su se nedavno oduševljene vratile. Piše članke za časopis "Poduzetnik", a s nagrađenim je kolegicama angažirana i u radnoj skupini oko uvođenja novog zanimanja u njihovoj školi - logistički operater.

- Još čekamo hoće li zaživjeti... Na Ministarstvu rada nam je odobreno, čeka se da se završi neophodan proces u Ministarstvu obrazovanja. Ne ide to preko noći... - kaže Marija Istenić, opisujući zanimljive procese rada koji se odvijaju u učionicama njihove škole u Spinutu.

- Primjerice, u okviru predmeta strukovne vježbe učenici osnivaju vježbeničke tvrtke i s njima doslovno prolazimo cijeli proces kao i u slučaju stvarnih tvrtki. Od registracije, pa dalje. Podijelimo ih na odjele, pa onda oni jedni drugima šalju upite i ponude, trguju, dogovaraju se oko cijena, spuštaju ih, dižu, vode poslovne razgovore... Na kraju, u zadnjem razredu ugase firme, rade likvidacije. Uistinu ih nastojimo kvalitetno pripremiti za struku - govori jedna od nagrađenih splitskih profesorica, nevoljko priznajući kako joj je danas ipak, u odnosu na njezine početke u školi, teže raditi, jer se učenici sve manje trude i sve su manje zainteresirani.

Jako motivirani

- Jako su nemotivirani, uopće ne mogu shvatiti zašto, a pogotovo nakon korone, kao da su preskočili neke godine. Korona je baš ostavila traga… - primjećuje profesorica Istenić, s kojom se slaže i njezina kolegica Ivana Prezzi, koja od 2013. predaje ekonomsku grupu predmeta - računovodstvo i vanjsku trgovinu. Nagradu je zaslužila po svim kategorijama pravilnika, osobito dala svoj doprinos u onima koje se odnose na primjere dobre prakse i inovativne metode poučavanja, uz to objavila mnoštvo stručnih članaka o suvremenoj trgovini.

---

image

Nagrađene porfesorice prije četiri godine s ministricom Blaženkom Divjak 

Privatna Arhiva/
---

- Online nastava definitivno nije ni za učenike ni za profesore, jer smo se i mi namučili. To je bio užas... Učenicima su ostale rupe u znanju, jer su ipak, na koncu, bez obzira na naš angažman najviše bili prepušteni samima sebi. Oni vam danas traže dodatnu motivaciju, sve im je dosadno. Zato je kod nas nastava živa, trudimo se da im bude što zanimljivija. Dajemo im nešto, nazovimo to, najdječje. Ali i za odrasle je igra dobra. Nikad nismo prestari za igru - smatra profesorica Prezzi. Tako je nedavno, priča nam, s kolegicom Magdom Barišić, inače profesoricom ekonomske grupe predmeta (strukovne vježbe i marketing) radila projekt, kojim su među učenicima nastojali potaknuti poduzetnički duh inspiriran starom splitskom jezgrom.

- Prošetali smo po gradu, obišli prostore u kojima se prije stotinjak godina razvijalo poduzetništvo. Kako je, primjerice, prije sto godina u Splitu prvu parfumeriju otvorila gospođa Monterisi, to ih je inspiriralo da naprave poduzetnički plan za otvaranje parfumerije - navodi primjer iz praktične nastave.

Međunarodni projekti

I Magda Barišić, koja u Komercijalno-trgovačkoj školi radi posljednjih deset godina (prethodno je pet provela po zamjenama, a prije toga 15 godina radila u vanjskoj trgovini), smatra da su učenici nekoć bili zainteresiraniji za nastavu. Zato se s kolegicama više bazirala na projektne aktivnosti, iako su ih nagrade sustigle i zbog objavljivanja stručnih članaka, provođenja istraživanja i sl.

- Iskreno, najviše volim projekte jer učimo i mi i učenici. Pogotovo kroz one međunarodne, pa smo tako, primjerice, izradu poslovnog plana radili sa školama iz Njemačke. Na taj način ujedno volimo promovirati i našu kulturnu baštinu, grad Split i Hrvatsku. Ali ključ našeg uspjeha je timski rad, ne samo nas nastavnika, nego i ostalih kolega. Uvijek su tu i profesori povijesti, matematike... Redovito nam pomažu, kao i ostali motivirani nastavnici koji također sudjeluju u brojnim edukacijama - ističe nastavnica Barišić, koja ovaj put, nažalost, nije mogla osobno otići po svoje priznanje u Zagreb, jer je zbog prijeloma noge trenutno na bolovanju.

---

image

Učenici na praktičnoj nastavi

Privatna Arhiva/
---

Rad je zajednički

Njihov doprinos apostrofira i Vanja Perković, profesorica savjetnica informatike i voditeljica županijskog aktiva za strukovne škole, koja u srednjoj školi na Spinutu radi 26 godina.

- U cijeloj toj našoj priči nismo nas četiri jedinke. U jednom dijelu razvijamo vlastite kompetencije, ali onaj drugi su naši zajednički projekti. Uvijek su to nekakva događanja u školi poput Europskog tjedna održivog razvoja, Tjedna cjeloživotnog učenja, Europskog tjedna stjecanja vještina u strukovnom obrazovanju… Nekad se našoj radnoj grupu priključi i ravnateljica. Ali i sve kolegice iz mog područja, informatike, rade na digitalnim obrazovnim sadržajima, pišu stručne članke... I ne bi bilo rezultata da nije zajedničkog rada.

Profesorica Perković drži kako su učenici, za razliku od nekada, danas digitalni spremniji, ali je jako puno potrebno raditi na metodici i pristupu poučavanju. Mišljenja je da je prijeko potrebna promjena pedagoškog pristupa. Nije više fokus na sadržaju.

- Zato i ulazimo u spomenute projekte, motiviramo djecu i imamo dobre rezultate naših učenika jer iz njih izvlačimo maksimum. Ali, bez obzira što smo nas četiri ove godine nagrađene, u školi ima niz drugih kolega koji rade na hvalevrijednim projektima kojima mijenjaju pristup poučavanju i učenju i doprinose izvrsnosti škole i struke u cjelini. Nastavnici Komercijalno- trgovačke škole sigurno će i u idućim godinama biti među nagrađenima, a naša škola nastaviti biti primjer izvrsnosti u strukovnom obrazovanju - uvjerena je Vanja Perković.

---

image

Nagrađene porfesorice prije četiri godine s ministricom Blaženkom Divjak 

Privatna Arhiva/
---

---

Izbor ministarstva

Evo najboljih splitskih nastavnika

Među 513 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u 2021./2022. godini u državi svoje je mjesto zaslužilo još dvadesetak splitskih nastavnika: Jagoda Čopac (OŠ Trstenik), Marica Brzica (OŠ Visoka), Mirjana Gaćina Bilin (Zdravstvena škola), Tihana Modrić (OŠ Bol), Kristina Pirs (OŠ Mejaši), Ivana Bokavšek (OŠ Spinut),

Marija Čelan Mijić (OŠ Pujanke), Danijela Maurac (OŠ Bol), Miranda Barac (Obrtnička škola), Ivana Miletić (Prirodoslovna škola), Marija Jurišić Šarlija (Zdravstvena škola), Srđan Doljanin (Industrijska škola), Renata Mihaljević (Prirodoslovna škola), Roberta Barić (OŠ Mertojak), Diana Boduljak (Elektrotehnička škola), Nikolina Dolfić (Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku), Sandra Podrug (OŠ Split 3), Ivana Jambrović Čugura (III. gimnazija), Nela Beronja (OŠ Kamen-Šine), Martina Galić (OŠ Bol), Nataša Zvonar (OŠ Žnjan Pazdigrad) i Ela Veža (OŠ Trstenik).

.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAVO ZA NJIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRAVO ZA NJIH 2 0 7709 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-07 18:15:43 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-26 12:35:53 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2022-10-08 12:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1895 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Najbolja u Dalmaciji - čak četiri profesorice ove škole u Splitu našle su se na listi najuspješnijih u zemlji: 'Ulazimo u projekte, motiviramo djecu...' [metakey] => Najbolje profesorice, Komercijalno -trgovačka škola Split, Split, najuspješnij odgojno-obrazovni djelatnici, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23553916.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23550594.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23550558.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23550580.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23553887.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23550559.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23550595.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23550612.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23550614.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23550615.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Privatna Arhiva\/","Privatna Arhiva\/","Privatna Arhiva\/","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Privatna Arhiva\/","Privatna Arhiva\/","Privatna Arhiva\/","Privatna Arhiva\/","Privatna Arhiva\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Marija Isteni\u0107, Vanja Perkovi\u0107\u00a0i Ivana Prezzi s ministrom Radovanom Fuchsom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Nagra\u0111ene porfesorice prije \u010detiri godine s ministricom Bla\u017eenkom Divjak\u00a0<\/p>","

Split, 081022
\nZgrada Komercijalno trgovacke skole u Splitu.
\nNa fotografiji: Komercijalno trgovacka skola.
","

Marija Isteni\u0107, Vanja Perkovi\u0107\u00a0i Ivana Prezzi s ministrom Radovanom Fuchsom<\/p>","","","

U\u010denici na prakti\u010dnoj nastavi<\/p>","

Magda Bari\u0161i\u0107 s kolegicom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1150","hd_23553916_1920.jpg":"1920x1080","k_23553916_1280.jpg":"1280x1280","k_23553916_1024.jpg":"1024x1024","k_23553916_640.jpg":"640x640","k_23553916_480.jpg":"480x480","k_23553916_340.jpg":"340x340","k_23553916_220.jpg":"220x220","o_23553916_1280.jpg":"1280x766","o_23553916_1024.jpg":"1024x613","o_23553916_640.jpg":"640x383","o_23553916_480.jpg":"480x287","o_23553916_340.jpg":"340x203","o_23553916_220.jpg":"220x131","h_23553916_1280.jpg":"1280x854","h_23553916_1024.jpg":"1024x683","h_23553916_640.jpg":"640x427","h_23553916_480.jpg":"480x320","h_23553916_340.jpg":"340x227","h_23553916_220.jpg":"220x147","pp_23553916_1280.jpg":"1280x1628","pp_23553916_1024.jpg":"1024x1303","pp_23553916_640.jpg":"640x814","pp_23553916_480.jpg":"480x611","pp_23553916_340.jpg":"340x432","pp_23553916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23550594_1920.jpg":"1920x1080","k_23550594_1280.jpg":"1280x1280","k_23550594_1024.jpg":"1024x1024","k_23550594_640.jpg":"640x640","k_23550594_480.jpg":"480x480","k_23550594_340.jpg":"340x340","k_23550594_220.jpg":"220x220","o_23550594_1280.jpg":"1280x960","o_23550594_1024.jpg":"1024x768","o_23550594_640.jpg":"640x480","o_23550594_480.jpg":"480x360","o_23550594_340.jpg":"340x255","o_23550594_220.jpg":"220x165","h_23550594_1280.jpg":"1280x854","h_23550594_1024.jpg":"1024x683","h_23550594_640.jpg":"640x427","h_23550594_480.jpg":"480x320","h_23550594_340.jpg":"340x227","h_23550594_220.jpg":"220x147","pp_23550594_1280.jpg":"1280x1628","pp_23550594_1024.jpg":"1024x1303","pp_23550594_640.jpg":"640x814","pp_23550594_480.jpg":"480x611","pp_23550594_340.jpg":"340x432","pp_23550594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_23550558_1920.jpg":"1920x1080","k_23550558_1280.jpg":"1280x1280","k_23550558_1024.jpg":"1024x1024","k_23550558_640.jpg":"640x640","k_23550558_480.jpg":"480x480","k_23550558_340.jpg":"340x340","k_23550558_220.jpg":"220x220","o_23550558_1280.jpg":"1280x1706","o_23550558_1024.jpg":"1024x1365","o_23550558_640.jpg":"640x853","o_23550558_480.jpg":"480x640","o_23550558_340.jpg":"340x453","o_23550558_220.jpg":"220x293","h_23550558_1280.jpg":"1280x854","h_23550558_1024.jpg":"1024x683","h_23550558_640.jpg":"640x427","h_23550558_480.jpg":"480x320","h_23550558_340.jpg":"340x227","h_23550558_220.jpg":"220x147","pp_23550558_1280.jpg":"1280x1628","pp_23550558_1024.jpg":"1024x1303","pp_23550558_640.jpg":"640x814","pp_23550558_480.jpg":"480x611","pp_23550558_340.jpg":"340x432","pp_23550558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_23550580_1920.jpg":"1920x1080","k_23550580_1280.jpg":"1280x1280","k_23550580_1024.jpg":"1024x1024","k_23550580_640.jpg":"640x640","k_23550580_480.jpg":"480x480","k_23550580_340.jpg":"340x340","k_23550580_220.jpg":"220x220","o_23550580_1280.jpg":"1280x960","o_23550580_1024.jpg":"1024x768","o_23550580_640.jpg":"640x480","o_23550580_480.jpg":"480x360","o_23550580_340.jpg":"340x255","o_23550580_220.jpg":"220x165","h_23550580_1280.jpg":"1280x854","h_23550580_1024.jpg":"1024x683","h_23550580_640.jpg":"640x427","h_23550580_480.jpg":"480x320","h_23550580_340.jpg":"340x227","h_23550580_220.jpg":"220x147","pp_23550580_1280.jpg":"1280x1628","pp_23550580_1024.jpg":"1024x1303","pp_23550580_640.jpg":"640x814","pp_23550580_480.jpg":"480x611","pp_23550580_340.jpg":"340x432","pp_23550580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23553887_1920.jpg":"1920x1080","k_23553887_1280.jpg":"1280x1280","k_23553887_1024.jpg":"1024x1024","k_23553887_640.jpg":"640x640","k_23553887_480.jpg":"480x480","k_23553887_340.jpg":"340x340","k_23553887_220.jpg":"220x220","o_23553887_1280.jpg":"1280x853","o_23553887_1024.jpg":"1024x682","o_23553887_640.jpg":"640x426","o_23553887_480.jpg":"480x320","o_23553887_340.jpg":"340x226","o_23553887_220.jpg":"220x146","h_23553887_1280.jpg":"1280x854","h_23553887_1024.jpg":"1024x683","h_23553887_640.jpg":"640x427","h_23553887_480.jpg":"480x320","h_23553887_340.jpg":"340x227","h_23553887_220.jpg":"220x147","pp_23553887_1280.jpg":"1280x1628","pp_23553887_1024.jpg":"1024x1303","pp_23553887_640.jpg":"640x814","pp_23553887_480.jpg":"480x611","pp_23553887_340.jpg":"340x432","pp_23553887_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_23550559_1920.jpg":"1920x1080","k_23550559_1280.jpg":"1280x1280","k_23550559_1024.jpg":"1024x1024","k_23550559_640.jpg":"640x640","k_23550559_480.jpg":"480x480","k_23550559_340.jpg":"340x340","k_23550559_220.jpg":"220x220","o_23550559_1280.jpg":"1280x1706","o_23550559_1024.jpg":"1024x1365","o_23550559_640.jpg":"640x853","o_23550559_480.jpg":"480x640","o_23550559_340.jpg":"340x453","o_23550559_220.jpg":"220x293","h_23550559_1280.jpg":"1280x854","h_23550559_1024.jpg":"1024x683","h_23550559_640.jpg":"640x427","h_23550559_480.jpg":"480x320","h_23550559_340.jpg":"340x227","h_23550559_220.jpg":"220x147","pp_23550559_1280.jpg":"1280x1628","pp_23550559_1024.jpg":"1024x1303","pp_23550559_640.jpg":"640x814","pp_23550559_480.jpg":"480x611","pp_23550559_340.jpg":"340x432","pp_23550559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23550595_1920.jpg":"1920x1080","k_23550595_1280.jpg":"1280x1280","k_23550595_1024.jpg":"1024x1024","k_23550595_640.jpg":"640x640","k_23550595_480.jpg":"480x480","k_23550595_340.jpg":"340x340","k_23550595_220.jpg":"220x220","o_23550595_1280.jpg":"1280x960","o_23550595_1024.jpg":"1024x768","o_23550595_640.jpg":"640x480","o_23550595_480.jpg":"480x360","o_23550595_340.jpg":"340x255","o_23550595_220.jpg":"220x165","h_23550595_1280.jpg":"1280x854","h_23550595_1024.jpg":"1024x683","h_23550595_640.jpg":"640x427","h_23550595_480.jpg":"480x320","h_23550595_340.jpg":"340x227","h_23550595_220.jpg":"220x147","pp_23550595_1280.jpg":"1280x1628","pp_23550595_1024.jpg":"1024x1303","pp_23550595_640.jpg":"640x814","pp_23550595_480.jpg":"480x611","pp_23550595_340.jpg":"340x432","pp_23550595_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23550612_1920.jpg":"1920x1080","k_23550612_1280.jpg":"1280x1280","k_23550612_1024.jpg":"1024x1024","k_23550612_640.jpg":"640x640","k_23550612_480.jpg":"480x480","k_23550612_340.jpg":"340x340","k_23550612_220.jpg":"220x220","o_23550612_1280.jpg":"1280x960","o_23550612_1024.jpg":"1024x768","o_23550612_640.jpg":"640x480","o_23550612_480.jpg":"480x360","o_23550612_340.jpg":"340x255","o_23550612_220.jpg":"220x165","h_23550612_1280.jpg":"1280x854","h_23550612_1024.jpg":"1024x683","h_23550612_640.jpg":"640x427","h_23550612_480.jpg":"480x320","h_23550612_340.jpg":"340x227","h_23550612_220.jpg":"220x147","pp_23550612_1280.jpg":"1280x1628","pp_23550612_1024.jpg":"1024x1303","pp_23550612_640.jpg":"640x814","pp_23550612_480.jpg":"480x611","pp_23550612_340.jpg":"340x432","pp_23550612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23550614_1920.jpg":"1920x1080","k_23550614_1280.jpg":"1280x1280","k_23550614_1024.jpg":"1024x1024","k_23550614_640.jpg":"640x640","k_23550614_480.jpg":"480x480","k_23550614_340.jpg":"340x340","k_23550614_220.jpg":"220x220","o_23550614_1280.jpg":"1280x960","o_23550614_1024.jpg":"1024x768","o_23550614_640.jpg":"640x480","o_23550614_480.jpg":"480x360","o_23550614_340.jpg":"340x255","o_23550614_220.jpg":"220x165","h_23550614_1280.jpg":"1280x854","h_23550614_1024.jpg":"1024x683","h_23550614_640.jpg":"640x427","h_23550614_480.jpg":"480x320","h_23550614_340.jpg":"340x227","h_23550614_220.jpg":"220x147","pp_23550614_1280.jpg":"1280x1628","pp_23550614_1024.jpg":"1024x1303","pp_23550614_640.jpg":"640x814","pp_23550614_480.jpg":"480x611","pp_23550614_340.jpg":"340x432","pp_23550614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_23550615_1920.jpg":"1920x1080","k_23550615_1280.jpg":"1280x1280","k_23550615_1024.jpg":"1024x1024","k_23550615_640.jpg":"640x640","k_23550615_480.jpg":"480x480","k_23550615_340.jpg":"340x340","k_23550615_220.jpg":"220x220","o_23550615_1280.jpg":"1280x1706","o_23550615_1024.jpg":"1024x1365","o_23550615_640.jpg":"640x853","o_23550615_480.jpg":"480x640","o_23550615_340.jpg":"340x453","o_23550615_220.jpg":"220x293","h_23550615_1280.jpg":"1280x854","h_23550615_1024.jpg":"1024x683","h_23550615_640.jpg":"640x427","h_23550615_480.jpg":"480x320","h_23550615_340.jpg":"340x227","h_23550615_220.jpg":"220x147","pp_23550615_1280.jpg":"1280x1628","pp_23550615_1024.jpg":"1024x1303","pp_23550615_640.jpg":"640x814","pp_23550615_480.jpg":"480x611","pp_23550615_340.jpg":"340x432","pp_23550615_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38837525 Threads: 3 Questions: 7129000278 Slow queries: 3312109 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609147051 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/na-splitskom-spinutu-najbolja-je-dalmatinska-skola-cak-cetiri-profesorice-nasle-su-se-na-listi-513-najuspjesnijih-u-zemlji-kad-se-potrudis-ucenici-idu-na-natjecanja-1230725 [printLink] => /split/na-splitskom-spinutu-najbolja-je-dalmatinska-skola-cak-cetiri-profesorice-nasle-su-se-na-listi-513-najuspjesnijih-u-zemlji-kad-se-potrudis-ucenici-idu-na-natjecanja-1230725?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 693359 [name] => Najbolje profesorice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-08 14:26:26 [main_article_id] => 0 [alias] => najbolje-profesorice [link] => /tag/najbolje-profesorice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 693360 [name] => Komercijalno -trgovačka škola Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-08 14:26:26 [main_article_id] => 0 [alias] => komercijalno-trgovacka-skola-split [link] => /tag/komercijalno-trgovacka-skola-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 693361 [name] => najuspješnij odgojno-obrazovni djelatnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-08 14:26:26 [main_article_id] => 0 [alias] => najuspjesnij-odgojno-obrazovni-djelatnici [link] => /tag/najuspjesnij-odgojno-obrazovni-djelatnici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAVO ZA NJIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najbolja u Dalmaciji - čak četiri profesorice ove škole u Splitu našle su se na listi najuspješnijih u zemlji: ‘Ulazimo u projekte, motiviramo djecu...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23553916.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23553916.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23550594.jpg [title] => Privatna Arhiva/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23550558.jpg [title] =>

Marija Istenić, Vanja Perković i Ivana Prezzi s ministrom Radovanom Fuchsom

 

Privatna Arhiva/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23550580.jpg [title] =>

Nagrađene porfesorice prije četiri godine s ministricom Blaženkom Divjak 

Privatna Arhiva/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23553887.jpg [title] =>

Split, 081022
Zgrada Komercijalno trgovacke skole u Splitu.
Na fotografiji: Komercijalno trgovacka skola.
Vladimir Dugandzic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23550559.jpg [title] =>

Marija Istenić, Vanja Perković i Ivana Prezzi s ministrom Radovanom Fuchsom

Privatna Arhiva/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23550595.jpg [title] => Privatna Arhiva/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23550612.jpg [title] => Privatna Arhiva/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23550614.jpg [title] =>

Učenici na praktičnoj nastavi

Privatna Arhiva/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23550615.jpg [title] =>

Magda Barišić s kolegicom

Privatna Arhiva/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čak četiri profesorice splitske Komercijalno-trgovačke škole našle su se na listi 513 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2021./2022. u Republici Hrvatskoj, zbog čega su svi na radnoj im adresi u Spinutu silno ponosni. Počevši od kolega, do učenika i ravnateljice Mirele Maričić, koja nam je presretna zbog aktualnih priznanja kolegica u startu istaknula kako je, u ovoj priči, njihova škola pojedinačno najbolja ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nego i u Dalmaciji, i to zahvaljujući nagrađenim profesoricama - Mariji Istenić, Ivani Prezzi, Magdi Barišić i Vanji Perković. A splitska Komercijalno-trgovačka škola je, sukladno njihovu uspjehu, u samom vrhu i na razini Hrvatske, uz bok školama u Vukovaru, Varaždinu, Požegi i Zagrebu, koje se, svaka pojedinačno, diče sa po pet nagrađenih nastavnika.

---

image
Privatna Arhiva/
---

No, splitske profesorice Marija, Ivana, Magda i Vanja nisu prvi put zavrijedile priznanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnica. Ivani je ovo već četvrto (redovito ga osvaja, otkako je utemeljeno), Marija ga je dobila treći put, a Magda i Vanja drugi. Nagrada je to za njihov trud, ali i, sve četiri će spremno istaknuti, svakodnevno zalaganje njihovih ostalih kolega iz školske zbornice bez kojih ne bi bilo ni njihova uspjeha. Kao ni postignuća učenika splitske Komercijalno-trgovačke škole, koji zahvaljujući njihovu podučavanju osvajaju nagrade na raznim natjecanjima i sudjeluju u brojnim projektima. Sve četiri su, prije posla u obrazovnoj ustanovi, radile u realnom sektoru, pa stečeno iskustvo itekako nastoje implementirati u praktičnu nastavu.

Pregršt natjecanja

Marija Istenić predaje poduzetništvo, strukovne vježbe i informatiku. Čini to posljednjih 15 godina, iza nje je pregršt natjecanja. Sa svojim je komercijalistima dvaput bila prvak države, nekad i druga, treća ili četvrta. Ali uvijek u vrhu... I lani je više puta bila mentorica svojim srednjoškolcima na raznim nadmetanjima, pa i učenici koja je osvojila treće mjesto na SIGNU-u, multimedijskom europskom natjecanju.

---

image
Privatna Arhiva/
---

I na STEM natjecanje na kojemu su njezine učenice osvojile nagradu u vidu petodnevnog boravka u znanstveno-edukacijskom kampu u Višnjanu iz kojega su se nedavno oduševljene vratile. Piše članke za časopis "Poduzetnik", a s nagrađenim je kolegicama angažirana i u radnoj skupini oko uvođenja novog zanimanja u njihovoj školi - logistički operater.

- Još čekamo hoće li zaživjeti... Na Ministarstvu rada nam je odobreno, čeka se da se završi neophodan proces u Ministarstvu obrazovanja. Ne ide to preko noći... - kaže Marija Istenić, opisujući zanimljive procese rada koji se odvijaju u učionicama njihove škole u Spinutu.

- Primjerice, u okviru predmeta strukovne vježbe učenici osnivaju vježbeničke tvrtke i s njima doslovno prolazimo cijeli proces kao i u slučaju stvarnih tvrtki. Od registracije, pa dalje. Podijelimo ih na odjele, pa onda oni jedni drugima šalju upite i ponude, trguju, dogovaraju se oko cijena, spuštaju ih, dižu, vode poslovne razgovore... Na kraju, u zadnjem razredu ugase firme, rade likvidacije. Uistinu ih nastojimo kvalitetno pripremiti za struku - govori jedna od nagrađenih splitskih profesorica, nevoljko priznajući kako joj je danas ipak, u odnosu na njezine početke u školi, teže raditi, jer se učenici sve manje trude i sve su manje zainteresirani.

Jako motivirani

- Jako su nemotivirani, uopće ne mogu shvatiti zašto, a pogotovo nakon korone, kao da su preskočili neke godine. Korona je baš ostavila traga… - primjećuje profesorica Istenić, s kojom se slaže i njezina kolegica Ivana Prezzi, koja od 2013. predaje ekonomsku grupu predmeta - računovodstvo i vanjsku trgovinu. Nagradu je zaslužila po svim kategorijama pravilnika, osobito dala svoj doprinos u onima koje se odnose na primjere dobre prakse i inovativne metode poučavanja, uz to objavila mnoštvo stručnih članaka o suvremenoj trgovini.

---

image

Nagrađene porfesorice prije četiri godine s ministricom Blaženkom Divjak 

Privatna Arhiva/
---

- Online nastava definitivno nije ni za učenike ni za profesore, jer smo se i mi namučili. To je bio užas... Učenicima su ostale rupe u znanju, jer su ipak, na koncu, bez obzira na naš angažman najviše bili prepušteni samima sebi. Oni vam danas traže dodatnu motivaciju, sve im je dosadno. Zato je kod nas nastava živa, trudimo se da im bude što zanimljivija. Dajemo im nešto, nazovimo to, najdječje. Ali i za odrasle je igra dobra. Nikad nismo prestari za igru - smatra profesorica Prezzi. Tako je nedavno, priča nam, s kolegicom Magdom Barišić, inače profesoricom ekonomske grupe predmeta (strukovne vježbe i marketing) radila projekt, kojim su među učenicima nastojali potaknuti poduzetnički duh inspiriran starom splitskom jezgrom.

- Prošetali smo po gradu, obišli prostore u kojima se prije stotinjak godina razvijalo poduzetništvo. Kako je, primjerice, prije sto godina u Splitu prvu parfumeriju otvorila gospođa Monterisi, to ih je inspiriralo da naprave poduzetnički plan za otvaranje parfumerije - navodi primjer iz praktične nastave.

Međunarodni projekti

I Magda Barišić, koja u Komercijalno-trgovačkoj školi radi posljednjih deset godina (prethodno je pet provela po zamjenama, a prije toga 15 godina radila u vanjskoj trgovini), smatra da su učenici nekoć bili zainteresiraniji za nastavu. Zato se s kolegicama više bazirala na projektne aktivnosti, iako su ih nagrade sustigle i zbog objavljivanja stručnih članaka, provođenja istraživanja i sl.

- Iskreno, najviše volim projekte jer učimo i mi i učenici. Pogotovo kroz one međunarodne, pa smo tako, primjerice, izradu poslovnog plana radili sa školama iz Njemačke. Na taj način ujedno volimo promovirati i našu kulturnu baštinu, grad Split i Hrvatsku. Ali ključ našeg uspjeha je timski rad, ne samo nas nastavnika, nego i ostalih kolega. Uvijek su tu i profesori povijesti, matematike... Redovito nam pomažu, kao i ostali motivirani nastavnici koji također sudjeluju u brojnim edukacijama - ističe nastavnica Barišić, koja ovaj put, nažalost, nije mogla osobno otići po svoje priznanje u Zagreb, jer je zbog prijeloma noge trenutno na bolovanju.

---

image

Učenici na praktičnoj nastavi

Privatna Arhiva/
---

Rad je zajednički

Njihov doprinos apostrofira i Vanja Perković, profesorica savjetnica informatike i voditeljica županijskog aktiva za strukovne škole, koja u srednjoj školi na Spinutu radi 26 godina.

- U cijeloj toj našoj priči nismo nas četiri jedinke. U jednom dijelu razvijamo vlastite kompetencije, ali onaj drugi su naši zajednički projekti. Uvijek su to nekakva događanja u školi poput Europskog tjedna održivog razvoja, Tjedna cjeloživotnog učenja, Europskog tjedna stjecanja vještina u strukovnom obrazovanju… Nekad se našoj radnoj grupu priključi i ravnateljica. Ali i sve kolegice iz mog područja, informatike, rade na digitalnim obrazovnim sadržajima, pišu stručne članke... I ne bi bilo rezultata da nije zajedničkog rada.

Profesorica Perković drži kako su učenici, za razliku od nekada, danas digitalni spremniji, ali je jako puno potrebno raditi na metodici i pristupu poučavanju. Mišljenja je da je prijeko potrebna promjena pedagoškog pristupa. Nije više fokus na sadržaju.

- Zato i ulazimo u spomenute projekte, motiviramo djecu i imamo dobre rezultate naših učenika jer iz njih izvlačimo maksimum. Ali, bez obzira što smo nas četiri ove godine nagrađene, u školi ima niz drugih kolega koji rade na hvalevrijednim projektima kojima mijenjaju pristup poučavanju i učenju i doprinose izvrsnosti škole i struke u cjelini. Nastavnici Komercijalno- trgovačke škole sigurno će i u idućim godinama biti među nagrađenima, a naša škola nastaviti biti primjer izvrsnosti u strukovnom obrazovanju - uvjerena je Vanja Perković.

---

image

Nagrađene porfesorice prije četiri godine s ministricom Blaženkom Divjak 

Privatna Arhiva/
---

---

Izbor ministarstva

Evo najboljih splitskih nastavnika

Među 513 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u 2021./2022. godini u državi svoje je mjesto zaslužilo još dvadesetak splitskih nastavnika: Jagoda Čopac (OŠ Trstenik), Marica Brzica (OŠ Visoka), Mirjana Gaćina Bilin (Zdravstvena škola), Tihana Modrić (OŠ Bol), Kristina Pirs (OŠ Mejaši), Ivana Bokavšek (OŠ Spinut),

Marija Čelan Mijić (OŠ Pujanke), Danijela Maurac (OŠ Bol), Miranda Barac (Obrtnička škola), Ivana Miletić (Prirodoslovna škola), Marija Jurišić Šarlija (Zdravstvena škola), Srđan Doljanin (Industrijska škola), Renata Mihaljević (Prirodoslovna škola), Roberta Barić (OŠ Mertojak), Diana Boduljak (Elektrotehnička škola), Nikolina Dolfić (Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku), Sandra Podrug (OŠ Split 3), Ivana Jambrović Čugura (III. gimnazija), Nela Beronja (OŠ Kamen-Šine), Martina Galić (OŠ Bol), Nataša Zvonar (OŠ Žnjan Pazdigrad) i Ela Veža (OŠ Trstenik).

.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Privatna Arhiva/ Privatna Arhiva/ Privatna Arhiva/ Vladimir Dugandzic/Cropix Privatna Arhiva/ Privatna Arhiva/ Privatna Arhiva/ Privatna Arhiva/ Privatna Arhiva/
Privatna Arhiva/

Marija Istenić, Vanja Perković i Ivana Prezzi s ministrom Radovanom Fuchsom

 

Privatna Arhiva/

Nagrađene porfesorice prije četiri godine s ministricom Blaženkom Divjak 

Vladimir Dugandzic/Cropix

Split, 081022
Zgrada Komercijalno trgovacke skole u Splitu.
Na fotografiji: Komercijalno trgovacka skola.

Privatna Arhiva/

Marija Istenić, Vanja Perković i Ivana Prezzi s ministrom Radovanom Fuchsom

Privatna Arhiva/

Učenici na praktičnoj nastavi

Privatna Arhiva/

Magda Barišić s kolegicom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/na-splitskom-spinutu-najbolja-je-dalmatinska-skola-cak-cetiri-profesorice-nasle-su-se-na-listi-513-najuspjesnijih-u-zemlji-kad-se-potrudis-ucenici-idu-na-natjecanja-1230725 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa1c76774507d58dcfc314b151bb86d3a0a06171 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najbolja+u+Dalmaciji+-+%C4%8Dak+%C4%8Detiri+profesorice+ove+%C5%A1kole+u+Splitu+na%C5%A1le+su+se+na+listi+najuspje%C5%A1nijih+u+zemlji%3A+%E2%80%98Ulazimo+u+projekte%2C+motiviramo+djecu...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-splitskom-spinutu-najbolja-je-dalmatinska-skola-cak-cetiri-profesorice-nasle-su-se-na-listi-513-najuspjesnijih-u-zemlji-kad-se-potrudis-ucenici-idu-na-natjecanja-1230725 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-splitskom-spinutu-najbolja-je-dalmatinska-skola-cak-cetiri-profesorice-nasle-su-se-na-listi-513-najuspjesnijih-u-zemlji-kad-se-potrudis-ucenici-idu-na-natjecanja-1230725 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAVO ZA NJIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitBRAVO ZA NJIH

Najbolja u Dalmaciji - čak četiri profesorice ove škole u Splitu našle su se na listi najuspješnijih u zemlji: ‘Ulazimo u projekte, motiviramo djecu...‘

8. listopada 2022. - 14:26

Čak četiri profesorice splitske Komercijalno-trgovačke škole našle su se na listi 513 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2021./2022. u Republici Hrvatskoj, zbog čega su svi na radnoj im adresi u Spinutu silno ponosni. Počevši od kolega, do učenika i ravnateljice Mirele Maričić, koja nam je presretna zbog aktualnih priznanja kolegica u startu istaknula kako je, u ovoj priči, njihova škola pojedinačno najbolja ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nego i u Dalmaciji, i to zahvaljujući nagrađenim profesoricama - Mariji Istenić, Ivani Prezzi, Magdi Barišić i Vanji Perković. A splitska Komercijalno-trgovačka škola je, sukladno njihovu uspjehu, u samom vrhu i na razini Hrvatske, uz bok školama u Vukovaru, Varaždinu, Požegi i Zagrebu,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 01:44