stdClass Object ( [id] => 1167518 [title] => Na njemu su građene kuće, vojne bolnice, crkve i parkirališta. Uništavan je sustavno, smetao je i ustašama... Istočni dio Dioklecijanove palače konačno je slobodan! [alias] => na-njemu-su-gradene-kuce-vojne-bolnice-crkve-i-parkiralista-unistavan-je-sustavno-smetao-je-i-i-ustasama-istocni-dio-dioklecijanove-palace-konacno-je-slobodan [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Istočni zid Dioklecijanove palače otvara se ovih dana pogledima građana dok se uklanjaju ostaci konstrukcija besprizornih "šatora" za prodaju robe koji su dugo zaposjedali Hrvojevu ulicu.

Gleda li se pomnije, istočni zid je likovno zanimljiv, susrećemo razne vrste i načine obrade kamena i drugih materijala. Možemo vidjeti vrata za koja se pitamo kamo vode ili koju prastaru drvenu gredu ispod koje se zavukao golub. Taj zid je satkan od raznih "zakrpa" koje je na njega prišila povijest. Istočni zid ne izgleda veličanstven kao sjeverni, ali je kao kolaž od kojeg je sklopljen "tekst" koji čuva tisućljetnu priču.

Zahvaljujući Muzeju grada Splita dobili smo kopije starih fotografija koje osvjetljavaju prošlost vanjskog dijela istočnog zida. Priča koja otkriva ono što je danas na zidu Palače samo utisnuto u tragovima govori u prvom redu o ustrajnosti života koji se pojavljivao u različitim oblicima i sadržajima.

Dioklecijanova palača je izvorno imala 16 kula pa je zajedno s bedemima predstavljala kombinaciju utvrde i carske vile. Na istočnoj strani mogli ste izbrojiti šest kula. Palača je na tom dijelu imala dvije bočne kule, jugoistočnu i sjeveroistočnu, a četiri kule su bile na samom istočnom zidu. Od toga su dvije kule uz Srebrna vrata bile oktogonalne, a druge dvije su bile pravokutne.

Otvaraju se 'Nova vrata'

Danas imamo sačuvanu samo jugoistočnu kulu koja gleda na Pazar i Rivu. Sjeveroistočna kula na vrhu Hrvojeve ulice se mijenjala nekoliko puta. Kako se grad širio prema zapadu, ova se kula bila prozvala "Stari ugao", a u 17. i 18. stoljeću se naziva "Položaj Židova". Arsen Duplančić u knjizi "Splitske zidine u 17. i 18. stoljeću" navodi da je radi obrane od neprijatelja ova kula sredinom 17. stoljeća bila snižena na razinu prvog kata i nadozidana jednim zidom, tako je dobila izgled bastiona. No, 1843. ovo pojačanje je uklonjeno, a vlasnik Izidor Paparella pretvara kulu u stambenu zgradu. Nadodao joj je dva kata i potkrovlje, kao takva kula je sačuvana do danas, a u prizemlju su otvoreni poslovni prostori.

Premda su graditelji Dioklecijanove palače smatrali da su sjeverna, istočna i zapadna vrata s obrambenim dvorištima dovoljna obrana od neprijatelja, u srednjem vijeku se antička vrata zatvaraju, a ulazi u Palaču postaju manji. Tako se na istočnom zidu zatvaraju Srebrna vrata, a uz njih se otvaraju znatno manja "Nova vrata". Spominju se u 12. stoljeću, kao i u Splitskom statutu iz 1312. godine. Konačni izgled vrata dobivaju 1764. u vrijeme kneza i kapetana Antonija Delfina. Iznad njih je bio postavljen Delfinijev grb i reljef mletačkog lava. Kako je do tada već prošla turska opasnost vrata su bila otvorena i slobodna za ulaz.

Mletački lav iznad tih vrata uklonjen je od strane ustaša. Nakon što je NDH kratkotrajno preuzeo vlast nad Splitom uništavao je venecijanske lavove, a uklonio je i fascio s Bajamontuše, sve u namjeri da Mlečane i fašiste, od kojih su ih ovi drugi doveli na vlast, proglase okupatorima naših krajeva.

---

image
Evo i mletačkog lava nad Srebrnim vratima. Srušili su ga ustaše koji su na par dana ušli u Split, da bi dokazali kako je Split dio NDH
---

Malo je poznato, ali za Srebrna vrata se sve do Drugog svjetskog rata smatralo da su srušena. Naime, Srebrna vrata stoljećima su bila s vanjske strane zazidana. A s unutrašnje strane na mjestu nekadašnjega obrambenog dvorišta (propugnakula) u baroku je bila izgrađena crkva "Dobre smrti", poznatija pod imenom "Dušica". S vremenom se izgubila nada da postoje istočna antička vrata Palače.

---

image
Faza kada su Sjeverna vrata bila potpuno zazidana
---

Kako tvrdi Sandra Šustić, don Frane Bulić pretpostavljao je da su Srebrna vrata bila srušena prigodom navale Turaka na Split u 17. stoljeću. Francuski arheolog i povjesničar Jacques Zeiller smatrao je kako se to dogodilo u 18. stoljeću. Zeiller je 1912. napisao knjigu o Dioklecijanovoj palači, koja je dugo vremena smatrana temeljnim djelom, a za koju je Ernest Hebrard napravio do danas najpoznatiju ilustraciju izvornog izgleda Palače.

---

image
---

Neposredno nakon Drugog svjetskog rata Cvito Fisković dolazi na mjesto ravnatelja Konzervatorskog zavoda Dalmacije odakle je vodio obnovu Dioklecijanove palače.

Krajem 1945. počinju se rušiti mletačke zidine koje su skrivale Srebrna vrata, tako se otkrio njihov zid s oštećenim arkadama, lukovima, dovratnicima vrata i njihovim bočnim nišama. Uklanja se i crkva "Dušica" koja je stradala u bombardiranju 1944. od savezničke avijacije, ona je bila oslonjena na unutrašnju stranu Srebrnih vrata i onemogućavala je ulaz u Palaču kroz antička vrata.

Obnoviti tako da se vidi razlika

Kako opisuje Cvito Fisković, Srebrna vrata su rekonstruirana po uzoru na ostala vrata Palače. Od velike važnosti bio je i urbanistički učinak koji je postignut obnovom "Decumanusa".

– Uspoređujući porušeno ulazno dvorište Istočnih vrata Palače sa sličnim sklopom Zapadnih i ostalih njezinih vrata moglo se obnoviti Istočna vrata s njihovim bočnim dijelovima, i tako zajamčiti pješački promet i kroz njih provesti glavnu vezu između istočnih i zapadnih dijelova proširenoga grada – navodi Fisković u članku u kojem se više od 40 godina kasnije prisjeća na vremena poslijeratne konzervatorske zaštite i obnove Dioklecijanove palače.

Također, odlučio je sniziti zemljište na izvorni nivo iz antičkih vremena kako bi se otkrila cijela visina Srebrnih vrata koja su do tada bila dijelom zatrpana. Zbog toga s vanjske strane istočnog zida imamo stubište kojim silazimo u Palaču, a s unutrašnje imamo dijelom obnovljene zidove obrambenog dvorišta. Oni nisu podignuti u nekadašnjoj visini, ali služe da bi se ogradilo i ujedno poduprlo okolno zemljište koje je ostalo na višem nivou, a na kojem se uzdiže sadašnja Galerija Emanuela Vidovića.

Prilikom poslijeratne obnove dijelova sjevernog i istočnog zida odustalo se od ranije metode, koja je tražila da bude vrlo uočljiva razlika u materijalima između onog što je izvorno i onog što je obnovljeno. Naime, još je 1899. don Frane Bulić, u skladu s načelima bečkih konzervatora koji su nalagali da se original radikalno razlikuje od kasnijih intervencija, zahtijevao da se arkade Palače koje su bile zazidane raznim vrstama kamena pri popravljanju kuća zazidaju crvenim opekama i po sredini ostave prozori.

Ali Fisković odbacuje doktrinu po kojoj razlika u obnovi treba biti tako radikalna. Na primjeru jednog dijela sjevernog zida Palače on navodi kako je njegov "Zavod odustao od neprihvatljiva načina bečke Središnje komisije za spomenike, koja je svojedobno srušila dio tog srednjovjekovnog kamenog zida i zamijenila ga opekom kričave crvene boje, navodno po strogom znanstvenom načelu razlikovanja izvornog, antičkog kamena od novih dodataka obnove koja bi, da se nastavilo tako, veliki dio Palače pretvorila u opeku".

Istočni zid Dioklecijanove Palače nije projektiran da bude simetričan, za razliku od sjevernog zida koji je najreprezentativniji sa Zlatnim vratima. Kako navodi Tomislav Marasović u knjizi "Dioklecijanova palača", dio pročelja istočnog zida koji odgovara carevu stanu ima niže otvore, a zbog pada terena prema jugu jugoistočna kula je viša od sjeveroistočne. Također, Marasović kaže kako, osim što istočnom zidu nedostaju osmerokutne kule (postoje samo manji ostaci) i četverokutne kule, u južnoj četvrtini nedostaje i veći dio izvornog zida.

Naime, do značajnih promjena na južnom dijelu istočnog zida dolazi prilikom gradnje, a zatim i rušenja "Hrvojeva kaštela" u 15. stoljeću. Marasović napominje kako je kasnije kamena građa s tog zida upotrijebljena čak za gradnju nekih monumentalnih građevina u Veneciji. Hrvoje Vukčić, po kojem ulica uz taj zid danas nosi ime, bio je početkom 15. stoljeća imenovan za hercega Splita. Njegov, "Hrvojev kaštel" protezao se od nekadašnje pravokutne kule južno od Srebrnih vrata pa do jugoistočne kule. No Hrvoje je Splićanima ograničio slobode, a povećao namete pa su ga ovi zbacili 1413. i priklonili se ugarsko-hrvatskom kralju Žigismundu. Vjeruje se da je tada srušen kaštel, a istočni zid Palače je na tom mjestu prepravljan nekoliko puta.

---

image
Rimljani su bili loši graditelji, pa su Hrvati popravljali njihove greške. Evo jednog prekrasnog uratka na istočnom zidu Palače. E moj Dioklecijane, di si ti vilu gradija...
Vojko Bašić/Cropix
---

Gradske vlasti zabranile su podizanje zgrada uza zidine, otvaranje prozora i balkona, kako se ne bi omogućio lakši pristup neprijatelju. Ali situacija se mijenja nakon što su zbog zaštite od Turaka oko Palače izgrađeni barokni bedemi. Dopušta se da se uz južni dio istočnog zida Palače koncem 17. stoljeća izgradi jednokatna vojna bolnica sa skladištem. Zgrada je imala po deset soba u prizemlju i na katu. Jedna soba u prizemlju i pet na katu su služile za bolnicu, a ostalo za smještaj vojnika, dok je u potkrovlju bilo skladište.

---

image
I vojna bolnica se naslonila na istočni zid Palače
---

U Prvom svjetskom ratu zgrada postaje svratište za putujuće vojnike i prihvatilište za oporavljene vojnike. Malo dalje bilo je u 17. stoljeću groblje vojne bolnice. U zapisu iz onog vremena spominje se da je groblje u tako lošem stanju da su mrtvaci izloženi na milost i nemilost životinjama, pa se traži da se ogradi zidom.

Vojničke zgrade bit će trn u oku konzervatorima koji su htjeli osloboditi zidine. Don Frane Bulić ih je pokušao srušiti, Talijani su 1943. za vrijeme okupacije Splita srušili prizemnicu koja je bila vojna pekara. Na koncu je Fisković uklonio ostatke vojne bolnice.

Sada prelazimo na sjevernu stranu istočnog zida Palače. Pored "Mletačkog prolaza" kako se nekad zvao otvor pored današnje Galerije "Vidović" bio je Arheološki muzej. Priljubljena uz vanjski zid nalazila se dugačka prizemnica u neoklasicističkom stilu čiji je glavni otvor bio prema jugu. Muzej je podignut 1821. godine nakon posjeta cara Franje Josipa I. Nastao je kao posljedica velikih otkrića iz područja Solina u drugoj polovici 19. stoljeća.

Doneseni su sarkofazi Dobrog pastira, Hipolita i Fedre... što je u ono vrijeme predstavljalo veliki događaj.

No Muzej nije odgovarao namjeni, bio je premalen, zbog čega su se izlošci čuvali i u okolnim kućama, pa je srušen 1928. godine.

No čim je potaracan Arheološki muzej ta lokacija je pretvorena u parking. Ako ste trebali prijevoz za Makarsku ili Omiš, svratili biste – ispod istočnog zida Palače!

---

image
I parking, nego kako. Najbolje je srušiti cijelu palaču i napraviti parking, zar ne?
---

Kako je do toga došlo? Nakon 1927. Općina naručuje iz Beča prve gradske autobuse. Osniva se tvrtka "Splitsko autobusno poduzeće", koja uspostavlja monopol za vožnju po gradu. No oštrija konkurencija s privatnicima je bila za međumjesni i međugradski prijevoz. Mjesto za parkiranje privatnih prijevoznika bilo je u Hrvojevoj sve do 1935. godine, spominje Goran Borčić, čije tri knjige "Povijest pisana svjetlom" donose impresivnu količinu fotografija iz povijesti Splita. Nadalje, od nekadašnjeg Arheološkog muzeja pa do sjeveroistočne kule protezao se niz prizemnica i jednokatnica koje su zagrađivale pogled na istočni bedem. Kućice su uklonjene 1958. iz Hrvojeve ulice, a valja izdvojiti fotografski atelijer splitskog fotografa rumunjskog podrijetla Dragutina Stuhlera. Zahvaljujući njemu imamo sačuvane vedute Splita, njegovih spomenika i otoka snimljene između dva rata, koje su dragocjeni dokumenti.

U kasnijem prisjećanju na vremena obnove Cvito Fisković nabraja velike radove, ali nije posve zadovoljan.

– Građevine i nasipavanja zemljišta bijahu nagrdili i prekinuli povezanost Srebrnih vrata sa središtem Palače i bolji se učinci u ispravljanju tog poremećaja nisu mogli izvesti da se konačno otkrije razina obrambenog dvorišta Srebrnih vrata i pokaže izvorni rimski pločnik središnje ulice koji vodi Peristilu. Sada se bar osjeti da se ulazi iz slobodnog prostora kroz ta vrata u određenu zatvorenu građevinu, iako osakaćenu i krezubu cjelinu, u Palaču i srednjovjekovni Split. Predratnim požarom i rušenjem stare biskupske palače razjapila se širina koja kvari dojam tog ulaska, uništiše ga i crkva sv. Filipa i višekatnice uz nju poredane. Prisni doček kojim došljaka dočekivaše antička palača davno je nestao! – tim neveselim tonovima je bivši glavni konzervator obnove Dioklecijanove palače opisivao rezultat svojeg truda.

Štandovi i stanovi

– Tek je cjelina vanjskih zidova Palače preglednija i jasnija nakon rušenja nekadašnje vojničke bolnice i niza trošnih kućica koje prema otkrivenoj cjelini zidova Palače predstavljahu nikakvu vrijednost. Prostor koji prekrivahu oživljen je pokretnim nadstrešnicama da se sačuva slikovitost obližnje tržnice – napominje Fisković u svojoj rekapitulaciji.

---

image
Evo đinđa, evo čaplji, pravi sadržaj, kulturni, dakako
---

Dakle, po mišljenju ovog autoriteta, veći učinak u prezentiranju Palače postignut je njezinim zidinama. "Skidanjem kuća, kućica i sklopa vojničke bolnice sjeverni i istočni zid su skoro u cjelini vidljivi", pisao je 1989. Fisković.

Radi budućeg planiranja valja istaknuti njegovu rečenicu kako je prostor koji su prekrivale građevine oživljen pokretnim nadstrešnicama, da se sačuva slikovitost tržnice.

Pogledamo li kako su obnovljena tri zida Palače, vidjet ćemo sljedeće: na južnom pročelju su uglavnom sačuvane kućice, na istočnom zidu su srušene dogradnje i postavljeni mobilni štandovi s domaćim proizvodima, kojima je Hrvojeva povezana s Pazarom, a sjeverni zid je kao najreprezentativniji skoro potpuno očišćen.

Fisković navodi da je Općina tražila da se sačuvaju dvije višekatnice koje skrivaju istočni dio sjevernog zida, pored sjeveroistočne kule, jer je nedostajalo stanova.

Od šezdesetih godina ispod istočnog zida dolaze štandovi, a iz okolnih sela stižu prodavači razne domaće radinosti: od bačava, preko košara, cipela... Istočni zid na taj način djeluje slikovitije i življe od sjevernog zida koji je sačuvao ozbiljnost svojstvenu vojničkoj fortifikaciji.

No s vremenom se Hrvojeva pretvara u neukusni vašar, a umjesto cvijeća u Srebrnim vratima prodaje se krijumčarena​ roba, dobrodošlicu na ulazu Palače odašilju vrtuljci s naočalama za sunce nepoznatog podrijetla.

Ne baš uspjela intervencija izvedena je 2001. na mjestu pravokutne kule srušene u baroku kod nekadašnjeg "Atlasa". Gabarit bivše kule je ograđen ruzinavom ogradom, a razina tla je spuštena do izvorne kote u nadi da će se pješački povezati Nepotova ​s Hrvojevom ulicom, što se nije dogodilo.

Godine 2004. na 1700. godišnjicu otkako je po Dioklecijanovoj direktivi pogubljen sv. Dujam odlučeno je da se Hrvojeva ulica privremeno uredi na maksimalno pet godina. U međuvremenu se trebao raspisati natječaj za Hrvojevu i Pazar.

No situacija je otad opasno metastazirala i zaprijetila da ostane trajna. Do toga da je u jednom trenutku danas pokojni bivši doministar kulture i nekadašnji doministar prostornog uređenja Zlatko Uzelac prostor oko jugoistočne kule usporedio s "Arizonom" kod Brčkog, zalažući se da se tom sramotnom stanju stane na kraj.

Sve u svemu, možemo zaključiti da istočni zid Palače nikada nije bio posve "umrtvljen", i to nam otvara pitanje njegove buduće prezentacije, kad se jednom bude pisao program za urbanistički natječaj kojim bi se uredila Hrvojeva i Pazar. Bilo bi dobro izbjeći sterilizaciju prostora u ime samodostatne prezentacije istočnog zida kao spomenika.

Također, ukoliko se dopuste neki sadržaji u Hrvojevoj, njihovo oblikovanje bi trebalo biti suptilno, a da ne konkurira vrhunskoj arhitekturi Palače, i lako uklonjivo kako ne bi ostavilo trajne posljedice.

---

image
Konačno je oslobođen izlaz iz Palače kroz Sjeverna vrata
Vojko Bašić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CAREVA OSTAVŠTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CAREVA OSTAVŠTINA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-03 14:19:50 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-14 12:55:25 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2022-02-14 12:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3166 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20921160.png","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20618030.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20770560.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20770564.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20770566.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20770568.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20770570.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20770572.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20770574.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20770576.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20617990.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20617988.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20618010.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20618008.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20618006.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","","","","","","","","","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","Evo i mleta\u010dkog lava nad Srebrnim vratima. Sru\u0161ili su ga usta\u0161e koji su na par dana u\u0161li u Split, da bi dokazali kako je Split dio NDH","Zi\u0111aj brate, Balkan je to","I vojna bolnica se naslonila na isto\u010dni zid Pala\u010de","I parking, nego kako. Najbolje je sru\u0161iti cijelu pala\u010du i napraviti parking, zar ne?","","Faza kada su Sjeverna vrata bila potpuno zazidana","Evo \u0111in\u0111a, evo \u010daplji, pravi sadr\u017eaj, kulturni, dakako","Kona\u010dno je oslobo\u0111en izlaz iz Pala\u010de kroz Sjeverna vrata","Nadogradnje, nadogradnje, nadogradnje, neimari, neimari...","Rimljani su bili lo\u0161i graditelji, pa su Hrvati popravljali njihove gre\u0161ke. Evo jednog prekrasnog uratka na isto\u010dnom zidu Pala\u010de. E moj Dioklecijane, di si ti vilu gradija...","\u017divila opeka","Hrvatska uljudba na djelu - \u0161kovace, ruzinava ograda..."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20921160_1920.png":"1920x1080","k_20921160_1280.png":"1280x1280","k_20921160_1024.png":"1024x1024","k_20921160_640.png":"640x640","k_20921160_480.png":"480x480","k_20921160_340.png":"340x340","k_20921160_220.png":"220x220","o_20921160_1280.png":"1280x853","o_20921160_1024.png":"1024x682","o_20921160_640.png":"640x426","o_20921160_480.png":"480x320","o_20921160_340.png":"340x226","o_20921160_220.png":"220x146","h_20921160_1280.png":"1280x854","h_20921160_1024.png":"1024x683","h_20921160_640.png":"640x427","h_20921160_480.png":"480x320","h_20921160_340.png":"340x227","h_20921160_220.png":"220x147","pp_20921160_1280.png":"1006x1280","pp_20921160_1024.png":"805x1024","pp_20921160_640.png":"503x640","pp_20921160_480.png":"377x480","pp_20921160_340.png":"267x340","pp_20921160_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20618030_1920.jpg":"1920x1080","k_20618030_1280.jpg":"1280x1280","k_20618030_1024.jpg":"1024x1024","k_20618030_640.jpg":"640x640","k_20618030_480.jpg":"480x480","k_20618030_340.jpg":"340x340","k_20618030_220.jpg":"220x220","o_20618030_1280.jpg":"1280x853","o_20618030_1024.jpg":"1024x682","o_20618030_640.jpg":"640x426","o_20618030_480.jpg":"480x320","o_20618030_340.jpg":"340x226","o_20618030_220.jpg":"220x146","h_20618030_1280.jpg":"1280x854","h_20618030_1024.jpg":"1024x683","h_20618030_640.jpg":"640x427","h_20618030_480.jpg":"480x320","h_20618030_340.jpg":"340x227","h_20618030_220.jpg":"220x147","pp_20618030_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618030_1024.jpg":"805x1024","pp_20618030_640.jpg":"503x640","pp_20618030_480.jpg":"377x480","pp_20618030_340.jpg":"267x340","pp_20618030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20770560_1920.jpg":"1920x1080","k_20770560_1280.jpg":"1280x1280","k_20770560_1024.jpg":"1024x1024","k_20770560_640.jpg":"640x640","k_20770560_480.jpg":"480x480","k_20770560_340.jpg":"340x340","k_20770560_220.jpg":"220x220","o_20770560_1280.jpg":"1280x960","o_20770560_1024.jpg":"1024x768","o_20770560_640.jpg":"640x480","o_20770560_480.jpg":"480x360","o_20770560_340.jpg":"340x255","o_20770560_220.jpg":"220x165","h_20770560_1280.jpg":"1280x854","h_20770560_1024.jpg":"1024x683","h_20770560_640.jpg":"640x427","h_20770560_480.jpg":"480x320","h_20770560_340.jpg":"340x227","h_20770560_220.jpg":"220x147","pp_20770560_1280.jpg":"1006x1280","pp_20770560_1024.jpg":"805x1024","pp_20770560_640.jpg":"503x640","pp_20770560_480.jpg":"377x480","pp_20770560_340.jpg":"267x340","pp_20770560_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1238x1693","hd_20770564_1920.jpg":"1920x1080","k_20770564_1280.jpg":"1280x1280","k_20770564_1024.jpg":"1024x1024","k_20770564_640.jpg":"640x640","k_20770564_480.jpg":"480x480","k_20770564_340.jpg":"340x340","k_20770564_220.jpg":"220x220","o_20770564_1280.jpg":"1280x1750","o_20770564_1024.jpg":"1024x1400","o_20770564_640.jpg":"640x875","o_20770564_480.jpg":"480x656","o_20770564_340.jpg":"340x464","o_20770564_220.jpg":"220x300","h_20770564_1280.jpg":"1280x854","h_20770564_1024.jpg":"1024x683","h_20770564_640.jpg":"640x427","h_20770564_480.jpg":"480x320","h_20770564_340.jpg":"340x227","h_20770564_220.jpg":"220x147","pp_20770564_1280.jpg":"1006x1280","pp_20770564_1024.jpg":"805x1024","pp_20770564_640.jpg":"503x640","pp_20770564_480.jpg":"377x480","pp_20770564_340.jpg":"267x340","pp_20770564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1890x1345","hd_20770566_1920.jpg":"1920x1080","k_20770566_1280.jpg":"1280x1280","k_20770566_1024.jpg":"1024x1024","k_20770566_640.jpg":"640x640","k_20770566_480.jpg":"480x480","k_20770566_340.jpg":"340x340","k_20770566_220.jpg":"220x220","o_20770566_1280.jpg":"1280x910","o_20770566_1024.jpg":"1024x728","o_20770566_640.jpg":"640x455","o_20770566_480.jpg":"480x341","o_20770566_340.jpg":"340x241","o_20770566_220.jpg":"220x156","h_20770566_1280.jpg":"1280x854","h_20770566_1024.jpg":"1024x683","h_20770566_640.jpg":"640x427","h_20770566_480.jpg":"480x320","h_20770566_340.jpg":"340x227","h_20770566_220.jpg":"220x147","pp_20770566_1280.jpg":"1006x1280","pp_20770566_1024.jpg":"805x1024","pp_20770566_640.jpg":"503x640","pp_20770566_480.jpg":"377x480","pp_20770566_340.jpg":"267x340","pp_20770566_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1380","hd_20770568_1920.jpg":"1920x1080","k_20770568_1280.jpg":"1280x1280","k_20770568_1024.jpg":"1024x1024","k_20770568_640.jpg":"640x640","k_20770568_480.jpg":"480x480","k_20770568_340.jpg":"340x340","k_20770568_220.jpg":"220x220","o_20770568_1280.jpg":"1280x920","o_20770568_1024.jpg":"1024x736","o_20770568_640.jpg":"640x460","o_20770568_480.jpg":"480x345","o_20770568_340.jpg":"340x244","o_20770568_220.jpg":"220x158","h_20770568_1280.jpg":"1280x854","h_20770568_1024.jpg":"1024x683","h_20770568_640.jpg":"640x427","h_20770568_480.jpg":"480x320","h_20770568_340.jpg":"340x227","h_20770568_220.jpg":"220x147","pp_20770568_1280.jpg":"1006x1280","pp_20770568_1024.jpg":"805x1024","pp_20770568_640.jpg":"503x640","pp_20770568_480.jpg":"377x480","pp_20770568_340.jpg":"267x340","pp_20770568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1435","hd_20770570_1920.jpg":"1920x1080","k_20770570_1280.jpg":"1280x1280","k_20770570_1024.jpg":"1024x1024","k_20770570_640.jpg":"640x640","k_20770570_480.jpg":"480x480","k_20770570_340.jpg":"340x340","k_20770570_220.jpg":"220x220","o_20770570_1280.jpg":"1280x956","o_20770570_1024.jpg":"1024x765","o_20770570_640.jpg":"640x478","o_20770570_480.jpg":"480x358","o_20770570_340.jpg":"340x254","o_20770570_220.jpg":"220x164","h_20770570_1280.jpg":"1280x854","h_20770570_1024.jpg":"1024x683","h_20770570_640.jpg":"640x427","h_20770570_480.jpg":"480x320","h_20770570_340.jpg":"340x227","h_20770570_220.jpg":"220x147","pp_20770570_1280.jpg":"1006x1280","pp_20770570_1024.jpg":"805x1024","pp_20770570_640.jpg":"503x640","pp_20770570_480.jpg":"377x480","pp_20770570_340.jpg":"267x340","pp_20770570_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1902x2573","hd_20770572_1920.jpg":"1920x1080","k_20770572_1280.jpg":"1280x1280","k_20770572_1024.jpg":"1024x1024","k_20770572_640.jpg":"640x640","k_20770572_480.jpg":"480x480","k_20770572_340.jpg":"340x340","k_20770572_220.jpg":"220x220","o_20770572_1280.jpg":"1280x1731","o_20770572_1024.jpg":"1024x1385","o_20770572_640.jpg":"640x865","o_20770572_480.jpg":"480x649","o_20770572_340.jpg":"340x459","o_20770572_220.jpg":"220x297","h_20770572_1280.jpg":"1280x854","h_20770572_1024.jpg":"1024x683","h_20770572_640.jpg":"640x427","h_20770572_480.jpg":"480x320","h_20770572_340.jpg":"340x227","h_20770572_220.jpg":"220x147","pp_20770572_1280.jpg":"1006x1280","pp_20770572_1024.jpg":"805x1024","pp_20770572_640.jpg":"503x640","pp_20770572_480.jpg":"377x480","pp_20770572_340.jpg":"267x340","pp_20770572_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1890x1338","hd_20770574_1920.jpg":"1920x1080","k_20770574_1280.jpg":"1280x1280","k_20770574_1024.jpg":"1024x1024","k_20770574_640.jpg":"640x640","k_20770574_480.jpg":"480x480","k_20770574_340.jpg":"340x340","k_20770574_220.jpg":"220x220","o_20770574_1280.jpg":"1280x906","o_20770574_1024.jpg":"1024x724","o_20770574_640.jpg":"640x453","o_20770574_480.jpg":"480x339","o_20770574_340.jpg":"340x240","o_20770574_220.jpg":"220x155","h_20770574_1280.jpg":"1280x854","h_20770574_1024.jpg":"1024x683","h_20770574_640.jpg":"640x427","h_20770574_480.jpg":"480x320","h_20770574_340.jpg":"340x227","h_20770574_220.jpg":"220x147","pp_20770574_1280.jpg":"1006x1280","pp_20770574_1024.jpg":"805x1024","pp_20770574_640.jpg":"503x640","pp_20770574_480.jpg":"377x480","pp_20770574_340.jpg":"267x340","pp_20770574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1461","hd_20770576_1920.jpg":"1920x1080","k_20770576_1280.jpg":"1280x1280","k_20770576_1024.jpg":"1024x1024","k_20770576_640.jpg":"640x640","k_20770576_480.jpg":"480x480","k_20770576_340.jpg":"340x340","k_20770576_220.jpg":"220x220","o_20770576_1280.jpg":"1280x974","o_20770576_1024.jpg":"1024x779","o_20770576_640.jpg":"640x487","o_20770576_480.jpg":"480x365","o_20770576_340.jpg":"340x258","o_20770576_220.jpg":"220x167","h_20770576_1280.jpg":"1280x854","h_20770576_1024.jpg":"1024x683","h_20770576_640.jpg":"640x427","h_20770576_480.jpg":"480x320","h_20770576_340.jpg":"340x227","h_20770576_220.jpg":"220x147","pp_20770576_1280.jpg":"1006x1280","pp_20770576_1024.jpg":"805x1024","pp_20770576_640.jpg":"503x640","pp_20770576_480.jpg":"377x480","pp_20770576_340.jpg":"267x340","pp_20770576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1346","hd_20617990_1920.jpg":"1920x1080","k_20617990_1280.jpg":"1280x1280","k_20617990_1024.jpg":"1024x1024","k_20617990_640.jpg":"640x640","k_20617990_480.jpg":"480x480","k_20617990_340.jpg":"340x340","k_20617990_220.jpg":"220x220","o_20617990_1280.jpg":"1280x897","o_20617990_1024.jpg":"1024x717","o_20617990_640.jpg":"640x448","o_20617990_480.jpg":"480x336","o_20617990_340.jpg":"340x238","o_20617990_220.jpg":"220x154","h_20617990_1280.jpg":"1280x854","h_20617990_1024.jpg":"1024x683","h_20617990_640.jpg":"640x427","h_20617990_480.jpg":"480x320","h_20617990_340.jpg":"340x227","h_20617990_220.jpg":"220x147","pp_20617990_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617990_1024.jpg":"805x1024","pp_20617990_640.jpg":"503x640","pp_20617990_480.jpg":"377x480","pp_20617990_340.jpg":"267x340","pp_20617990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1367","hd_20617988_1920.jpg":"1920x1080","k_20617988_1280.jpg":"1280x1280","k_20617988_1024.jpg":"1024x1024","k_20617988_640.jpg":"640x640","k_20617988_480.jpg":"480x480","k_20617988_340.jpg":"340x340","k_20617988_220.jpg":"220x220","o_20617988_1280.jpg":"1280x911","o_20617988_1024.jpg":"1024x729","o_20617988_640.jpg":"640x455","o_20617988_480.jpg":"480x341","o_20617988_340.jpg":"340x242","o_20617988_220.jpg":"220x156","h_20617988_1280.jpg":"1280x854","h_20617988_1024.jpg":"1024x683","h_20617988_640.jpg":"640x427","h_20617988_480.jpg":"480x320","h_20617988_340.jpg":"340x227","h_20617988_220.jpg":"220x147","pp_20617988_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617988_1024.jpg":"805x1024","pp_20617988_640.jpg":"503x640","pp_20617988_480.jpg":"377x480","pp_20617988_340.jpg":"267x340","pp_20617988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20618010_1920.jpg":"1920x1080","k_20618010_1280.jpg":"1280x1280","k_20618010_1024.jpg":"1024x1024","k_20618010_640.jpg":"640x640","k_20618010_480.jpg":"480x480","k_20618010_340.jpg":"340x340","k_20618010_220.jpg":"220x220","o_20618010_1280.jpg":"1280x853","o_20618010_1024.jpg":"1024x682","o_20618010_640.jpg":"640x426","o_20618010_480.jpg":"480x320","o_20618010_340.jpg":"340x226","o_20618010_220.jpg":"220x146","h_20618010_1280.jpg":"1280x854","h_20618010_1024.jpg":"1024x683","h_20618010_640.jpg":"640x427","h_20618010_480.jpg":"480x320","h_20618010_340.jpg":"340x227","h_20618010_220.jpg":"220x147","pp_20618010_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618010_1024.jpg":"805x1024","pp_20618010_640.jpg":"503x640","pp_20618010_480.jpg":"377x480","pp_20618010_340.jpg":"267x340","pp_20618010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1409","hd_20618008_1920.jpg":"1920x1080","k_20618008_1280.jpg":"1280x1280","k_20618008_1024.jpg":"1024x1024","k_20618008_640.jpg":"640x640","k_20618008_480.jpg":"480x480","k_20618008_340.jpg":"340x340","k_20618008_220.jpg":"220x220","o_20618008_1280.jpg":"1280x939","o_20618008_1024.jpg":"1024x751","o_20618008_640.jpg":"640x469","o_20618008_480.jpg":"480x352","o_20618008_340.jpg":"340x249","o_20618008_220.jpg":"220x161","h_20618008_1280.jpg":"1280x854","h_20618008_1024.jpg":"1024x683","h_20618008_640.jpg":"640x427","h_20618008_480.jpg":"480x320","h_20618008_340.jpg":"340x227","h_20618008_220.jpg":"220x147","pp_20618008_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618008_1024.jpg":"805x1024","pp_20618008_640.jpg":"503x640","pp_20618008_480.jpg":"377x480","pp_20618008_340.jpg":"267x340","pp_20618008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1238","hd_20618006_1920.jpg":"1920x1080","k_20618006_1280.jpg":"1280x1280","k_20618006_1024.jpg":"1024x1024","k_20618006_640.jpg":"640x640","k_20618006_480.jpg":"480x480","k_20618006_340.jpg":"340x340","k_20618006_220.jpg":"220x220","o_20618006_1280.jpg":"1280x825","o_20618006_1024.jpg":"1024x660","o_20618006_640.jpg":"640x412","o_20618006_480.jpg":"480x309","o_20618006_340.jpg":"340x219","o_20618006_220.jpg":"220x141","h_20618006_1280.jpg":"1280x854","h_20618006_1024.jpg":"1024x683","h_20618006_640.jpg":"640x427","h_20618006_480.jpg":"480x320","h_20618006_340.jpg":"340x227","h_20618006_220.jpg":"220x147","pp_20618006_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618006_1024.jpg":"805x1024","pp_20618006_640.jpg":"503x640","pp_20618006_480.jpg":"377x480","pp_20618006_340.jpg":"267x340","pp_20618006_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7766755 Threads: 6 Questions: 1565236432 Slow queries: 4774574 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111621313 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/na-njemu-su-gradene-kuce-vojne-bolnice-crkve-i-parkiralista-unistavan-je-sustavno-smetao-je-i-i-ustasama-istocni-dio-dioklecijanove-palace-konacno-je-slobodan-1167518 [printLink] => /split/na-njemu-su-gradene-kuce-vojne-bolnice-crkve-i-parkiralista-unistavan-je-sustavno-smetao-je-i-i-ustasama-istocni-dio-dioklecijanove-palace-konacno-je-slobodan-1167518?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667148 [name] => istočni zid dioklecijanove palače [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 13:48:36 [main_article_id] => 0 [alias] => istocni-zid-dioklecijanove-palace [link] => /tag/istocni-zid-dioklecijanove-palace ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234034 [name] => Dioklecijanova palača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dioklecijanova-palaca [link] => /tag/dioklecijanova-palaca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 434656 [name] => Srebrna vrata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srebrna-vrata [link] => /tag/srebrna-vrata ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CAREVA OSTAVŠTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na njemu su građene kuće, vojne bolnice, crkve i parkirališta. Uništavan je sustavno, smetao je i ustašama... Istočni dio Dioklecijanove palače konačno je slobodan! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20921160.png [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20921160.png [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20618030.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20770560.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20770564.jpg [title] => Evo i mletačkog lava nad Srebrnim vratima. Srušili su ga ustaše koji su na par dana ušli u Split, da bi dokazali kako je Split dio NDH ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20770566.jpg [title] => Ziđaj brate, Balkan je to ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20770568.jpg [title] => I vojna bolnica se naslonila na istočni zid Palače ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20770570.jpg [title] => I parking, nego kako. Najbolje je srušiti cijelu palaču i napraviti parking, zar ne? ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20770572.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20770574.jpg [title] => Faza kada su Sjeverna vrata bila potpuno zazidana ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20770576.jpg [title] => Evo đinđa, evo čaplji, pravi sadržaj, kulturni, dakako ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20617990.jpg [title] => Konačno je oslobođen izlaz iz Palače kroz Sjeverna vrata Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20617988.jpg [title] => Nadogradnje, nadogradnje, nadogradnje, neimari, neimari... Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20618010.jpg [title] => Rimljani su bili loši graditelji, pa su Hrvati popravljali njihove greške. Evo jednog prekrasnog uratka na istočnom zidu Palače. E moj Dioklecijane, di si ti vilu gradija... Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20618008.jpg [title] => Živila opeka Vojko Bašić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20618006.jpg [title] => Hrvatska uljudba na djelu - škovace, ruzinava ograda... Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Istočni zid Dioklecijanove palače otvara se ovih dana pogledima građana dok se uklanjaju ostaci konstrukcija besprizornih "šatora" za prodaju robe koji su dugo zaposjedali Hrvojevu ulicu.

Gleda li se pomnije, istočni zid je likovno zanimljiv, susrećemo razne vrste i načine obrade kamena i drugih materijala. Možemo vidjeti vrata za koja se pitamo kamo vode ili koju prastaru drvenu gredu ispod koje se zavukao golub. Taj zid je satkan od raznih "zakrpa" koje je na njega prišila povijest. Istočni zid ne izgleda veličanstven kao sjeverni, ali je kao kolaž od kojeg je sklopljen "tekst" koji čuva tisućljetnu priču.

Zahvaljujući Muzeju grada Splita dobili smo kopije starih fotografija koje osvjetljavaju prošlost vanjskog dijela istočnog zida. Priča koja otkriva ono što je danas na zidu Palače samo utisnuto u tragovima govori u prvom redu o ustrajnosti života koji se pojavljivao u različitim oblicima i sadržajima.

Dioklecijanova palača je izvorno imala 16 kula pa je zajedno s bedemima predstavljala kombinaciju utvrde i carske vile. Na istočnoj strani mogli ste izbrojiti šest kula. Palača je na tom dijelu imala dvije bočne kule, jugoistočnu i sjeveroistočnu, a četiri kule su bile na samom istočnom zidu. Od toga su dvije kule uz Srebrna vrata bile oktogonalne, a druge dvije su bile pravokutne.

Otvaraju se 'Nova vrata'

Danas imamo sačuvanu samo jugoistočnu kulu koja gleda na Pazar i Rivu. Sjeveroistočna kula na vrhu Hrvojeve ulice se mijenjala nekoliko puta. Kako se grad širio prema zapadu, ova se kula bila prozvala "Stari ugao", a u 17. i 18. stoljeću se naziva "Položaj Židova". Arsen Duplančić u knjizi "Splitske zidine u 17. i 18. stoljeću" navodi da je radi obrane od neprijatelja ova kula sredinom 17. stoljeća bila snižena na razinu prvog kata i nadozidana jednim zidom, tako je dobila izgled bastiona. No, 1843. ovo pojačanje je uklonjeno, a vlasnik Izidor Paparella pretvara kulu u stambenu zgradu. Nadodao joj je dva kata i potkrovlje, kao takva kula je sačuvana do danas, a u prizemlju su otvoreni poslovni prostori.

Premda su graditelji Dioklecijanove palače smatrali da su sjeverna, istočna i zapadna vrata s obrambenim dvorištima dovoljna obrana od neprijatelja, u srednjem vijeku se antička vrata zatvaraju, a ulazi u Palaču postaju manji. Tako se na istočnom zidu zatvaraju Srebrna vrata, a uz njih se otvaraju znatno manja "Nova vrata". Spominju se u 12. stoljeću, kao i u Splitskom statutu iz 1312. godine. Konačni izgled vrata dobivaju 1764. u vrijeme kneza i kapetana Antonija Delfina. Iznad njih je bio postavljen Delfinijev grb i reljef mletačkog lava. Kako je do tada već prošla turska opasnost vrata su bila otvorena i slobodna za ulaz.

Mletački lav iznad tih vrata uklonjen je od strane ustaša. Nakon što je NDH kratkotrajno preuzeo vlast nad Splitom uništavao je venecijanske lavove, a uklonio je i fascio s Bajamontuše, sve u namjeri da Mlečane i fašiste, od kojih su ih ovi drugi doveli na vlast, proglase okupatorima naših krajeva.

---

image
Evo i mletačkog lava nad Srebrnim vratima. Srušili su ga ustaše koji su na par dana ušli u Split, da bi dokazali kako je Split dio NDH
---

Malo je poznato, ali za Srebrna vrata se sve do Drugog svjetskog rata smatralo da su srušena. Naime, Srebrna vrata stoljećima su bila s vanjske strane zazidana. A s unutrašnje strane na mjestu nekadašnjega obrambenog dvorišta (propugnakula) u baroku je bila izgrađena crkva "Dobre smrti", poznatija pod imenom "Dušica". S vremenom se izgubila nada da postoje istočna antička vrata Palače.

---

image
Faza kada su Sjeverna vrata bila potpuno zazidana
---

Kako tvrdi Sandra Šustić, don Frane Bulić pretpostavljao je da su Srebrna vrata bila srušena prigodom navale Turaka na Split u 17. stoljeću. Francuski arheolog i povjesničar Jacques Zeiller smatrao je kako se to dogodilo u 18. stoljeću. Zeiller je 1912. napisao knjigu o Dioklecijanovoj palači, koja je dugo vremena smatrana temeljnim djelom, a za koju je Ernest Hebrard napravio do danas najpoznatiju ilustraciju izvornog izgleda Palače.

---

image
---

Neposredno nakon Drugog svjetskog rata Cvito Fisković dolazi na mjesto ravnatelja Konzervatorskog zavoda Dalmacije odakle je vodio obnovu Dioklecijanove palače.

Krajem 1945. počinju se rušiti mletačke zidine koje su skrivale Srebrna vrata, tako se otkrio njihov zid s oštećenim arkadama, lukovima, dovratnicima vrata i njihovim bočnim nišama. Uklanja se i crkva "Dušica" koja je stradala u bombardiranju 1944. od savezničke avijacije, ona je bila oslonjena na unutrašnju stranu Srebrnih vrata i onemogućavala je ulaz u Palaču kroz antička vrata.

Obnoviti tako da se vidi razlika

Kako opisuje Cvito Fisković, Srebrna vrata su rekonstruirana po uzoru na ostala vrata Palače. Od velike važnosti bio je i urbanistički učinak koji je postignut obnovom "Decumanusa".

– Uspoređujući porušeno ulazno dvorište Istočnih vrata Palače sa sličnim sklopom Zapadnih i ostalih njezinih vrata moglo se obnoviti Istočna vrata s njihovim bočnim dijelovima, i tako zajamčiti pješački promet i kroz njih provesti glavnu vezu između istočnih i zapadnih dijelova proširenoga grada – navodi Fisković u članku u kojem se više od 40 godina kasnije prisjeća na vremena poslijeratne konzervatorske zaštite i obnove Dioklecijanove palače.

Također, odlučio je sniziti zemljište na izvorni nivo iz antičkih vremena kako bi se otkrila cijela visina Srebrnih vrata koja su do tada bila dijelom zatrpana. Zbog toga s vanjske strane istočnog zida imamo stubište kojim silazimo u Palaču, a s unutrašnje imamo dijelom obnovljene zidove obrambenog dvorišta. Oni nisu podignuti u nekadašnjoj visini, ali služe da bi se ogradilo i ujedno poduprlo okolno zemljište koje je ostalo na višem nivou, a na kojem se uzdiže sadašnja Galerija Emanuela Vidovića.

Prilikom poslijeratne obnove dijelova sjevernog i istočnog zida odustalo se od ranije metode, koja je tražila da bude vrlo uočljiva razlika u materijalima između onog što je izvorno i onog što je obnovljeno. Naime, još je 1899. don Frane Bulić, u skladu s načelima bečkih konzervatora koji su nalagali da se original radikalno razlikuje od kasnijih intervencija, zahtijevao da se arkade Palače koje su bile zazidane raznim vrstama kamena pri popravljanju kuća zazidaju crvenim opekama i po sredini ostave prozori.

Ali Fisković odbacuje doktrinu po kojoj razlika u obnovi treba biti tako radikalna. Na primjeru jednog dijela sjevernog zida Palače on navodi kako je njegov "Zavod odustao od neprihvatljiva načina bečke Središnje komisije za spomenike, koja je svojedobno srušila dio tog srednjovjekovnog kamenog zida i zamijenila ga opekom kričave crvene boje, navodno po strogom znanstvenom načelu razlikovanja izvornog, antičkog kamena od novih dodataka obnove koja bi, da se nastavilo tako, veliki dio Palače pretvorila u opeku".

Istočni zid Dioklecijanove Palače nije projektiran da bude simetričan, za razliku od sjevernog zida koji je najreprezentativniji sa Zlatnim vratima. Kako navodi Tomislav Marasović u knjizi "Dioklecijanova palača", dio pročelja istočnog zida koji odgovara carevu stanu ima niže otvore, a zbog pada terena prema jugu jugoistočna kula je viša od sjeveroistočne. Također, Marasović kaže kako, osim što istočnom zidu nedostaju osmerokutne kule (postoje samo manji ostaci) i četverokutne kule, u južnoj četvrtini nedostaje i veći dio izvornog zida.

Naime, do značajnih promjena na južnom dijelu istočnog zida dolazi prilikom gradnje, a zatim i rušenja "Hrvojeva kaštela" u 15. stoljeću. Marasović napominje kako je kasnije kamena građa s tog zida upotrijebljena čak za gradnju nekih monumentalnih građevina u Veneciji. Hrvoje Vukčić, po kojem ulica uz taj zid danas nosi ime, bio je početkom 15. stoljeća imenovan za hercega Splita. Njegov, "Hrvojev kaštel" protezao se od nekadašnje pravokutne kule južno od Srebrnih vrata pa do jugoistočne kule. No Hrvoje je Splićanima ograničio slobode, a povećao namete pa su ga ovi zbacili 1413. i priklonili se ugarsko-hrvatskom kralju Žigismundu. Vjeruje se da je tada srušen kaštel, a istočni zid Palače je na tom mjestu prepravljan nekoliko puta.

---

image
Rimljani su bili loši graditelji, pa su Hrvati popravljali njihove greške. Evo jednog prekrasnog uratka na istočnom zidu Palače. E moj Dioklecijane, di si ti vilu gradija...
Vojko Bašić/Cropix
---

Gradske vlasti zabranile su podizanje zgrada uza zidine, otvaranje prozora i balkona, kako se ne bi omogućio lakši pristup neprijatelju. Ali situacija se mijenja nakon što su zbog zaštite od Turaka oko Palače izgrađeni barokni bedemi. Dopušta se da se uz južni dio istočnog zida Palače koncem 17. stoljeća izgradi jednokatna vojna bolnica sa skladištem. Zgrada je imala po deset soba u prizemlju i na katu. Jedna soba u prizemlju i pet na katu su služile za bolnicu, a ostalo za smještaj vojnika, dok je u potkrovlju bilo skladište.

---

image
I vojna bolnica se naslonila na istočni zid Palače
---

U Prvom svjetskom ratu zgrada postaje svratište za putujuće vojnike i prihvatilište za oporavljene vojnike. Malo dalje bilo je u 17. stoljeću groblje vojne bolnice. U zapisu iz onog vremena spominje se da je groblje u tako lošem stanju da su mrtvaci izloženi na milost i nemilost životinjama, pa se traži da se ogradi zidom.

Vojničke zgrade bit će trn u oku konzervatorima koji su htjeli osloboditi zidine. Don Frane Bulić ih je pokušao srušiti, Talijani su 1943. za vrijeme okupacije Splita srušili prizemnicu koja je bila vojna pekara. Na koncu je Fisković uklonio ostatke vojne bolnice.

Sada prelazimo na sjevernu stranu istočnog zida Palače. Pored "Mletačkog prolaza" kako se nekad zvao otvor pored današnje Galerije "Vidović" bio je Arheološki muzej. Priljubljena uz vanjski zid nalazila se dugačka prizemnica u neoklasicističkom stilu čiji je glavni otvor bio prema jugu. Muzej je podignut 1821. godine nakon posjeta cara Franje Josipa I. Nastao je kao posljedica velikih otkrića iz područja Solina u drugoj polovici 19. stoljeća.

Doneseni su sarkofazi Dobrog pastira, Hipolita i Fedre... što je u ono vrijeme predstavljalo veliki događaj.

No Muzej nije odgovarao namjeni, bio je premalen, zbog čega su se izlošci čuvali i u okolnim kućama, pa je srušen 1928. godine.

No čim je potaracan Arheološki muzej ta lokacija je pretvorena u parking. Ako ste trebali prijevoz za Makarsku ili Omiš, svratili biste – ispod istočnog zida Palače!

---

image
I parking, nego kako. Najbolje je srušiti cijelu palaču i napraviti parking, zar ne?
---

Kako je do toga došlo? Nakon 1927. Općina naručuje iz Beča prve gradske autobuse. Osniva se tvrtka "Splitsko autobusno poduzeće", koja uspostavlja monopol za vožnju po gradu. No oštrija konkurencija s privatnicima je bila za međumjesni i međugradski prijevoz. Mjesto za parkiranje privatnih prijevoznika bilo je u Hrvojevoj sve do 1935. godine, spominje Goran Borčić, čije tri knjige "Povijest pisana svjetlom" donose impresivnu količinu fotografija iz povijesti Splita. Nadalje, od nekadašnjeg Arheološkog muzeja pa do sjeveroistočne kule protezao se niz prizemnica i jednokatnica koje su zagrađivale pogled na istočni bedem. Kućice su uklonjene 1958. iz Hrvojeve ulice, a valja izdvojiti fotografski atelijer splitskog fotografa rumunjskog podrijetla Dragutina Stuhlera. Zahvaljujući njemu imamo sačuvane vedute Splita, njegovih spomenika i otoka snimljene između dva rata, koje su dragocjeni dokumenti.

U kasnijem prisjećanju na vremena obnove Cvito Fisković nabraja velike radove, ali nije posve zadovoljan.

– Građevine i nasipavanja zemljišta bijahu nagrdili i prekinuli povezanost Srebrnih vrata sa središtem Palače i bolji se učinci u ispravljanju tog poremećaja nisu mogli izvesti da se konačno otkrije razina obrambenog dvorišta Srebrnih vrata i pokaže izvorni rimski pločnik središnje ulice koji vodi Peristilu. Sada se bar osjeti da se ulazi iz slobodnog prostora kroz ta vrata u određenu zatvorenu građevinu, iako osakaćenu i krezubu cjelinu, u Palaču i srednjovjekovni Split. Predratnim požarom i rušenjem stare biskupske palače razjapila se širina koja kvari dojam tog ulaska, uništiše ga i crkva sv. Filipa i višekatnice uz nju poredane. Prisni doček kojim došljaka dočekivaše antička palača davno je nestao! – tim neveselim tonovima je bivši glavni konzervator obnove Dioklecijanove palače opisivao rezultat svojeg truda.

Štandovi i stanovi

– Tek je cjelina vanjskih zidova Palače preglednija i jasnija nakon rušenja nekadašnje vojničke bolnice i niza trošnih kućica koje prema otkrivenoj cjelini zidova Palače predstavljahu nikakvu vrijednost. Prostor koji prekrivahu oživljen je pokretnim nadstrešnicama da se sačuva slikovitost obližnje tržnice – napominje Fisković u svojoj rekapitulaciji.

---

image
Evo đinđa, evo čaplji, pravi sadržaj, kulturni, dakako
---

Dakle, po mišljenju ovog autoriteta, veći učinak u prezentiranju Palače postignut je njezinim zidinama. "Skidanjem kuća, kućica i sklopa vojničke bolnice sjeverni i istočni zid su skoro u cjelini vidljivi", pisao je 1989. Fisković.

Radi budućeg planiranja valja istaknuti njegovu rečenicu kako je prostor koji su prekrivale građevine oživljen pokretnim nadstrešnicama, da se sačuva slikovitost tržnice.

Pogledamo li kako su obnovljena tri zida Palače, vidjet ćemo sljedeće: na južnom pročelju su uglavnom sačuvane kućice, na istočnom zidu su srušene dogradnje i postavljeni mobilni štandovi s domaćim proizvodima, kojima je Hrvojeva povezana s Pazarom, a sjeverni zid je kao najreprezentativniji skoro potpuno očišćen.

Fisković navodi da je Općina tražila da se sačuvaju dvije višekatnice koje skrivaju istočni dio sjevernog zida, pored sjeveroistočne kule, jer je nedostajalo stanova.

Od šezdesetih godina ispod istočnog zida dolaze štandovi, a iz okolnih sela stižu prodavači razne domaće radinosti: od bačava, preko košara, cipela... Istočni zid na taj način djeluje slikovitije i življe od sjevernog zida koji je sačuvao ozbiljnost svojstvenu vojničkoj fortifikaciji.

No s vremenom se Hrvojeva pretvara u neukusni vašar, a umjesto cvijeća u Srebrnim vratima prodaje se krijumčarena​ roba, dobrodošlicu na ulazu Palače odašilju vrtuljci s naočalama za sunce nepoznatog podrijetla.

Ne baš uspjela intervencija izvedena je 2001. na mjestu pravokutne kule srušene u baroku kod nekadašnjeg "Atlasa". Gabarit bivše kule je ograđen ruzinavom ogradom, a razina tla je spuštena do izvorne kote u nadi da će se pješački povezati Nepotova ​s Hrvojevom ulicom, što se nije dogodilo.

Godine 2004. na 1700. godišnjicu otkako je po Dioklecijanovoj direktivi pogubljen sv. Dujam odlučeno je da se Hrvojeva ulica privremeno uredi na maksimalno pet godina. U međuvremenu se trebao raspisati natječaj za Hrvojevu i Pazar.

No situacija je otad opasno metastazirala i zaprijetila da ostane trajna. Do toga da je u jednom trenutku danas pokojni bivši doministar kulture i nekadašnji doministar prostornog uređenja Zlatko Uzelac prostor oko jugoistočne kule usporedio s "Arizonom" kod Brčkog, zalažući se da se tom sramotnom stanju stane na kraj.

Sve u svemu, možemo zaključiti da istočni zid Palače nikada nije bio posve "umrtvljen", i to nam otvara pitanje njegove buduće prezentacije, kad se jednom bude pisao program za urbanistički natječaj kojim bi se uredila Hrvojeva i Pazar. Bilo bi dobro izbjeći sterilizaciju prostora u ime samodostatne prezentacije istočnog zida kao spomenika.

Također, ukoliko se dopuste neki sadržaji u Hrvojevoj, njihovo oblikovanje bi trebalo biti suptilno, a da ne konkurira vrhunskoj arhitekturi Palače, i lako uklonjivo kako ne bi ostavilo trajne posljedice.

---

image
Konačno je oslobođen izlaz iz Palače kroz Sjeverna vrata
Vojko Bašić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix


Evo i mletačkog lava nad Srebrnim vratima. Srušili su ga ustaše koji su na par dana ušli u Split, da bi dokazali kako je Split dio NDH

Ziđaj brate, Balkan je to

I vojna bolnica se naslonila na istočni zid Palače

I parking, nego kako. Najbolje je srušiti cijelu palaču i napraviti parking, zar ne?


Faza kada su Sjeverna vrata bila potpuno zazidana

Evo đinđa, evo čaplji, pravi sadržaj, kulturni, dakako
Vojko Bašić/Cropix
Konačno je oslobođen izlaz iz Palače kroz Sjeverna vrata
Vojko Bašić/Cropix
Nadogradnje, nadogradnje, nadogradnje, neimari, neimari...
Vojko Bašić/Cropix
Rimljani su bili loši graditelji, pa su Hrvati popravljali njihove greške. Evo jednog prekrasnog uratka na istočnom zidu Palače. E moj Dioklecijane, di si ti vilu gradija...
Vojko Bašić/Cropix
Živila opeka
Vojko Bašić/Cropix
Hrvatska uljudba na djelu - škovace, ruzinava ograda...
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/na-njemu-su-gradene-kuce-vojne-bolnice-crkve-i-parkiralista-unistavan-je-sustavno-smetao-je-i-i-ustasama-istocni-dio-dioklecijanove-palace-konacno-je-slobodan-1167518 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6e88c907ec794cbadab36ac5100e20b642015ab3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+njemu+su+gra%C4%91ene+ku%C4%87e%2C+vojne+bolnice%2C+crkve+i+parkirali%C5%A1ta.+Uni%C5%A1tavan+je+sustavno%2C+smetao+je+i+usta%C5%A1ama...+Isto%C4%8Dni+dio+Dioklecijanove+pala%C4%8De+kona%C4%8Dno+je+slobodan%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-njemu-su-gradene-kuce-vojne-bolnice-crkve-i-parkiralista-unistavan-je-sustavno-smetao-je-i-i-ustasama-istocni-dio-dioklecijanove-palace-konacno-je-slobodan-1167518 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-njemu-su-gradene-kuce-vojne-bolnice-crkve-i-parkiralista-unistavan-je-sustavno-smetao-je-i-i-ustasama-istocni-dio-dioklecijanove-palace-konacno-je-slobodan-1167518 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CAREVA OSTAVŠTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitCAREVA OSTAVŠTINA

Na njemu su građene kuće, vojne bolnice, crkve i parkirališta. Uništavan je sustavno, smetao je i ustašama... Istočni dio Dioklecijanove palače konačno je slobodan!

Piše Sandi Vidulić
14. veljače 2022. - 13:47

Istočni zid Dioklecijanove palače otvara se ovih dana pogledima građana dok se uklanjaju ostaci konstrukcija besprizornih "šatora" za prodaju robe koji su dugo zaposjedali Hrvojevu ulicu.

Gleda li se pomnije, istočni zid je likovno zanimljiv, susrećemo razne vrste i načine obrade kamena i drugih materijala. Možemo vidjeti vrata za koja se pitamo kamo vode ili koju prastaru drvenu gredu ispod koje se zavukao golub. Taj zid je satkan od raznih "zakrpa" koje je na njega prišila povijest. Istočni zid ne izgleda veličanstven kao sjeverni, ali je kao kolaž od kojeg je sklopljen "tekst" koji čuva tisućljetnu priču.

Zahvaljujući Muzeju grada Splita dobili smo kopije starih fotografija koje osvjetljavaju prošlost vanjskog dijela istočnog zida. Priča koja otkriva ono što je danas na ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:41