StoryEditorOCM
Splitrijetkost

Na Marjanu u mraku viđena životinja koja izumire: ‘Nije je bilo godinama, uhvatila me čista radost kad sam je ugledao‘

Piše SPLIT SD
29. srpnja 2023. - 20:24

Stručnjaci navode da krijesnice izumiru i da im nema spasa ako čovjek drastično ne promijeni svoje ponašanje. Jednostavno, sve ih je manje, populacija im se sporo ili nikako obnavlja. I neka buduća djeca možda nikada za života neće vidjeti ta mala, prekrasna bića koja su ljeti obasjavala gradske parkove, šume, sela...

- Trčim na Marjanu nekoliko puta tjedno, godinama nisam vidio krijesnicu, ali prije nekoliko tjedana sam je ugledao. Čisto veselje! Odmah mi je zapela za oko, stao sam i fotografirao je, divio se nekoliko minuta i ostavio je na miru jer sam čitao da ih se ne smije uznemiravati ili fotografirati bljeskalicom. I tako je ona jedna svijetlila u mraku, onako jadna i sama, čekala je družbenika koji možda nikad neće stići. Čitao sam da su ovo možda i zadnji primjerici koje ćemo vidjeti. Tužno... - govori nam Splićanin koji nam je poslao fotografije.

Kaže da ih je snimio 2. srpnja ove godine.

image

Krijesnice Marjan
ČITATELJ

image

Krijesnice Marjan
ČITATELJ

A zašto one nestaju? Opet je kriv čovjek - betonizacija, pesticidi, previše rasvjete... Krijesnicama umjetno svjetlo smeta jer koriste svoje svjetlo za međusobno prepoznavanje i sinkroniziranje kao preduvjet za parenje. Samo jedno automobilsko svjetlo uznemiri ih toliko da prekidaju parenje.

image

Ove su krijesnice snimili profesionalni fotografi u svijetu

/Shutterstock

Što bi trebalo učiniti da se bar malo oporavi populacija krijesnica? Prestanak i smanjivanje upotrebe pesticida širokog spektra u dvorištima, u vrtovima oko kuća, ali i ostavljanje makar jednog pojasa s visokom travom. Preporučljivo je zasaditi i grmlje i visoko cvijeće, ostaviti im male posude s vodom ili bazenčiće, jer vole vodu. Po mogućnosti maknite LED svjetla i solarne lampe, smanjite svjetlo makar u razdoblju njihove intenzivne aktivnosti tijekom ljetnih večeri od 21 do 22 sata. Nama malo, a krijesnicama jako puno, čitav jedan život i stvaranje uvjeta za nove generacije.

image

Ove su krijesnice snimili profesionalni fotografi u svijetu

/Shutterstock

Više o krijesnicama pročitajte na ovom linku:

Spasimo krijesnice! Bježe od nas i nestaju jer ih, silujući prirodu, ometamo u parenju - tko će ugasiti svjetlo?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:14