SplitDOBRO SU SE Sjetili

Ministarstvo kulture naložilo rigoroznija pravila za postavljanje bankomata, doznali smo i koje će uvjete novčarske kuće morati ispuniti za postavljanje ATM-ova; Što mislite, hoće li keš-mašine nestati iz centra Splita?

Piše Gabrijela Radanović

Budući da prekomjerni broj bankomata predstavlja problem uočen ne samo od konzervatorske službe već i od brojnih građana, gradskih uprava i posjetitelja, nužno je da se odrede konzervatorske smjernice kojima će se regulirati postavljanje bankomata u centru grada.

 

 

Ovim riječima je Ministarstvo kulture konačno dalo svoje mišljenje o problemu prekomjernih bankomata u staroj gradskoj jezgri koji su nagrdili izgled stoljetnih zidina diljem Dalmacije. Uskoro bi trebali doznati hoće li ova odluka značiti početak boljih dana u Dioklecijanovoj palači u kojoj sa svih strana “vrište” bankomati i mjenjačnice.

Budući da bi najkasnije do 4. kolovoza splitski vijećnici trebali dignuti ruke za izglasavanje nove Odluke o komunalnom redu, Ministarstvo kulture naložilo je da se u odluku uvrste i konzervatorske smjernice za postavljanje bankomata, još jedna stavka koja je ključna za održavanje komunalnog reda u staroj gradskoj jezgri.

 

 

Ministarstvo kulture je objavilo i smjernice koje je nužno poštovati, a nažalost, u Splitu postoje primjeri kršenja gotovo svakog nabrojanog uvjeta za postavljanje bankomata.

S obzirom na znatno veći broj komunalnih redara od samog broja konzervatora, iz ministarstva su predložili da se postupanje u vezi nelegalno postavljenih bankomata i njihovog eventualnog uklanjanja odvija u nadležnosti komunalnog redarstva.

#SPLIT#BANKOMATI#MINISTARSTVO KULTURE#STARA GRADSKA JEZGRA