StoryEditorOCM
SplitZA MIR U ĐARDINU

Mario Jelavić i susjedi ispalili su na novu odluku Grada: ‘Bahati su i bezobrazni, ignoriraju sve naše molbe!‘

Piše SPLIT SD
25. ožujka 2024. - 07:52
Mario Jelavić i njegovi susjedi već 5 godina vode bitku za očiuvanje mira u ĐardinuCropix, Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija

Uoči ovotjedne sjednice splitskog Gradskog vijeća lome se koplja oko brojnih manifestacija na skoro 30 lokacija u gradu, većine u strogom centru, na kojima Grad želi (bude li dovoljno ruku) ozakoniti odvijanje javnih događaja koji će trajati dugo u noć i emitirati značajnu razinu buke.

Među njima je i Đardin, a to je diglo na noge Građansku incijativu za zaštitu Đardina, koju predstavlja Mario Jelavić. Poslali su priopćenje pod nazivom ‘ÐARDIN U RALJAMA MANIFESTACIJA‘ (Zašto građani moraju raditi posao gradske uprave] u kojem su oštro kritizirali sadašnju gradsku vlast ističući kako ih je iznevjerila i ne drži se svojih predizbornih obećanja.

Splićani su užasnuti: Grad odredio čak 29 lokacija na kojima se može maksimalno bučiti! Ne pomaže ni vapaj stručnjakinje

Priopćenje Marija Jelavića u nastavku prenosimo:

" U svakom normalnom gradu, Gradska uprava bi objeručke prihvatila mogućnost da se jedan njihov perivoj proglasi zaštićenim područjem. Znamo koliko to doprinosi kvaliteti života stanovnika ali isto tako i kvaliteti turističke destinacije. Procjenjuje se da diljem svijeta zaštićena područja privlače oko osam milijardi posjetitelja godišnje.

image

Prosvjed stanara zgrada oko Đardina protiv daljnjeg pretvaranja parka u zonu za koncerte i kafiće održan je prvi put još 2019. godine

Ante Cizmic/Cropix

Upravo takvu priliku ima Split -  već 18 godina imamo priliku dobiti službenu potvrdu o iznimnoj vrijednosti našeg gradskog parka, no ta se mogućnost ignorira. Naime u Generalnom Urbanističkom Planu grada Splita predložena je zaštita Ðardina u kategoriji SPOMENIKA PARKOVNE ARHITEKTURE, čime bi ušao na Bioportal- Informacijski sustav zaštite prirode Ministarstva i Zavoda za zaštitu prirode. U GUP-u stoji da se moraju čuvati ne samo prirodne nego i kulturno-estetske vrijednosti krajobraza a u Zakonu o Zaštiti prirode, čl.11 stoji:

“Na spomeniku parkovne arhitekture i u njegovoj neposrednoj blizini nisu dopušteni nikakvi zahvati kojima bi se promijenile ili narušile njegove neizmijenjene vrijednosti.”

Ako se pitate kome odgovara da  Đardin ostane izvan zaštite, reći ćemo Vam: svim onim dosadašnjim gradskim vlastima koji su usprkos tome što krše vlastite akte davali dozvole za održavanje neprimjerenih manifestacija u Đardinu, a odgovaralo je i Turističkoj zajednici koja je podržavala, financirala i reklamirala takve neprimjerene manifestacije. Umjesto da prepozna trendove u turizmu i vrijednost parkova i perivoja kao pokretača ZELENOG I KULTURNOG TURIZMA te podrži zaštitu i očuvanje jedinog perivoja u srcu grada, Turistička zajednica grada Splita podržavala je neprimjerene manifestacije, s velikim (praktički neograničenim) brojem posjetitelja koji su devastirali Đardin, kupali se u fontani; pozornice su rušile stabla, postavljale se na zelenim površinama; zvučnici su se zakucavali na stoljetno drveće, odrasli ljudi pentrali po njima, postavljale su se kućice, frižideri, dovozilo se desetke plinskih boca u perivoj, peklo se, kuhalo, ulazilo kamionima, postavljalo montažne wc-e, krevete, ljuljačke, ležaljke…

Sve to uzrokuje zagađenje i devastiranje povijesnog perivoja a isto tako je zakucalo Split kao točku na karti destinacija party turizma - koji akumulira negativne posljedice te se napušta svugdje u Svijetu, naročito u gradovima UNESCO baštine.

image

Scene s manifestacija u Đardinu

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

Gradonačelnici, Turistička zajednica, konzervatori davali su odobrenja za manifestacije ovakvog tipa usprkos tome sto je gradskim aktima u Đardinu bilo dozvoljeno postavljanje isključivo štandova i štafelaja, znači manifestacije tipa mimohoda, predstavljanja programa i sajmova raznih udruga, obrazovnih i humanitarnih institucija što je i primjereno malom, delikatnom ali iznimno vrijednom Gradskom perivoju. Također gradskim aktima nije bilo omogućeno prekoračenje buke što znači da se manifestacije tipa gastro sajmova s kućicama i koncerti nisu smjeli održavati. Godinama su stanare oko Đardina i sami perivoj maltretirali prekoračenjem buke više od 100 dana u godini. Da su podnijeli tužbu na Sudu protiv Grada, dobili bi parnicu i odštetu.

‘Dogradonačelnik nas je nekad podržavao‘

Za vrijeme prošlih izbora, inicijativa građana koji žive u staroj gradskoj jezgri i u blizini Đardina, kroz aktivističko djelovanje je pomogla sadašnjoj gradskoj vlasti jer su se deklarirali kao zeleno orijentirana opcija. Sadašnji dogradonačelnik sudjelovao je s građanima u aktivnostima kojima se pokušalo spriječiti devastaciju Đardina. Također je na društvenim mrežama bio gorljiv protivnik buke i postavljanja frižidera, plinskih boca, reklama, pripremanja hrane unutar Đardina.

E sada dolazimo do najapsurdnijeg dijela:

Do prošlih gradskih izbora splitske gradske vlasti su odobravale neprimjerene manifestacije ali ih nisu ozakonile - ali SADAŠNJA GRADSKA VLAST održavanje neprimjerenih manifestacija u Đardinu  sprema se OZAKONITI!! Zapravo već je ozakonila jedan dio kroz već izglasani akt o Dozvoljenom prekoračenju buke na lokacijama predviđenim za manifestacije - gdje je usprkos predizbornim obećanjima da će se zalagati za održanje te dostojanstven život stanara stare gradske jezgre - ozakonila prekoračenje buke na brojnim lokacijama unutar UNESCO zone. Da stvar bude još gora, u srijedu na sjednici gradskog vijeća žele izglasati dokument u kojem će se na brojnim lokacijama stare gradske jezgre uključujući prostor Đardina moći održavati manifestacija do ranih jutarnjih sati (do 02 h) s dozvolom prekoračenja buke. U Đardinu naprimjer, iako je dom brojnih ptičjih vrsta te stanište malih životinja i kukaca, od 10 ujutro do 02 h, predložena je emisijska buka od 85 dB s mogućnosti postavljanja čak dviju pozornica od kojih se jedna nalazi odmah pokraj NAJVRJEDNIJEG STABLA u Splitu GINKGA bilobe. Također će se moći održavati manifestacije svakog tipa:

KONCERTI, IZLOŽBE, MIMOHOD, GLAZBENI PROGRAM, PRIGODNI PROGRAM, GASTRO MANIFESTACIJE.

Sadašnja gradska vlast, premda zeleno obojena u vrijeme izbora, nije čini se uspjela zaštititi niti jedno vrijedno stablo u naseljenom gradskom području (sjetimo se pelegrinke ispod Općine i zaštićenih stabala ispod tvrđave Gripe) a izgleda da im nije stalo ni do najvrjednijeg stabla grada Splita jer kako inače objasniti dozvolu da se postavi bina sa zvučnicima odmah do njega.

Popisali primjedbe

Sve ove primjedbe, a i puno više, napisali smo mi u Javnom savjetovanju na dokument: “Prijedlog Odluke o lokacijama i najvišoj dopuštenoj razini buke tijekom održavanja manifestacija na području Grada Splita”

Odgovor smo od Grada čekali skoro mjesec dana i (gle čuda) dobili ga 5 radnih dana prije Sjednice Gradskog vijeća na kojoj se dokument izglasava.

Na većinu naših primjedbi nismo dobili odgovore, jednostavno ih se ignoriralo, nije navedeno usvaja li se ili ne usvaja, naročito dio o neprimjerenim pozornicama unutar parka i pokraj ginkga, a ništa nije odgovoreno kada smo ukazali na sumnju da se u STUDIJI o buci na primjeru Đardina nije uzeo “worst case scenario” (postavljanje lokacija pozornica i utjecaja zvuka na najbliže fasade kuća).

U jednom od odgovora koje smo dobili stoji: “Ne postoji zakonom propisani razlog zbog kojeg se u Đardinu ne bi mogla odviti priredba primjerena lokaciji, a iskustvo kaže da je to jedna od lokacija na kojoj se održavaju događanja poput biciklijade, Pridea i slično, a koja uključuju elektroakustične uređaje te je iz istih razloga Đardin uvršten u moguće lokacije. Isto, naravno, ne prejudicira da će se tamo svaki dan odvijati javne priredbe jer osim same buke, isto podrazumijeva prethodni zakup javne površine.”

Zbog čega onda nije u Studiji navedeno samo PRIGODNE MANIFESTACIJE a ne kako stoji: KONCERTI, IZLOŽBE, MIMOHOD, GLAZBENI PROGRAM, PRIGODNI PROGRAM, GASTRO MANIFESTACIJE.

Isto tako, primjerene manifestacije tipa Pride i Biciklijada NE TRAJU do 02 sata u noći pa se onda moglo staviti ograničenje od 10-18 h što je primjereno parku i slično onim parametrima koji su navedeni kod manifestacija na Marjanu.

Pisali i Ministarstvu

Stoga smo poslali predstavku Upravnoj inspekciji Ministarstva Uprave sa sumnjom na nezakonitost/nepravilnost postupka/akta tijela lokalne samouprave te se traži upravni inspekcijski nadzor nad aktom i postupkom.

Jedina svijetla točka u ovoj agoniji “Đardina u raljama manifestacija” je činjenica što Gradski kotar Grad, odnosno njegovi vijećnici znaju i cijene vrijednost perivoja te su nedavno uputili inicijativu da se zaštita Đardina napokon realizira. Ravnatelj Javne ustanove Park šuma Marjan i njeni djelatnici također su prepoznali inicijativu te uputili u Ministarstvo prijedlog za proglašenje zaštite Đardina u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Naime JU Park šuma Marjan nadležna je za zaštićena područja prirode na cijelom teritoriju grada Splita, ne samo PŠ Marjan.

image

Scene s manifestacija u Đardinu

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

Zbog svega navedenog, apeliramo na medije i gradske vijećnike da izvrše pritisak te zatraže da se Đardin izuzme s liste lokacija za manifestacije sada kada je prijedlog za proglašenje Spomenika parkovne arhitekture napokon došao do Ministarstva (MINGOR) i Zavoda za Zaštitu okoliša.

Isto tako molimo da se sada ne donosi predmetna odluka Gradskog vijeća, te da se pričeka nalaz Ministarstva uprave nastavno na  sumnju o nepravilnostima i postupka i odluke.

Upravo dok ovo objavljujemo se dogodilo to da je na stranicama Split Spring festivala već osvanula reklama s datumom i mjestom održavanja NEPRIMJERENE GASTRO manifestacije u Đardinu, premda odluka još  nije izglasana pa onda Grad nije mogao ni potpisati odluku o dodjeli javne gradske površine. Ali očigledno da je gradska vlast toliko bahata i bezobrazna, ignorira primjedbe građana i omalovažava oporbene gradske vijećnika da se nisu udostojili niti pričekati sjednicu Gradskog vijeća i glasanje. Jer prejudiciraju da će se Odluka izglasati"

image
Josko Ponos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:22