stdClass Object ( [id] => 1116921 [title] => Kotarac u pritvoru, a hotel Amphora i dalje radi iako je u suprotnosti s GUP-om! Inspekcija pere ruke, pa ispada kako u državi nema službe koja bi pobrojala višak soba!? [alias] => kotarac-u-pritvoru-a-hotel-amphora-i-dalje-radi-iako-je-u-suprotnosti-s-gup-om-inspekcija-pere-ruke-pa-ispada-kako-u-drzavi-nema-sluzbe-koja-bi-pobrojala-visak-soba [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan od najvećih zalogaja u opsežnim istražnim radnjama koje je poduzeo PNUSKOK radi sumnji u korupciju i zlouporabe položaja odnosi se na hotel "Amphora" na Žnjanu u vlasništvu tvrtke Zvonka Kotarca.

Građevinska dozvola glasi na 180 soba, na osnovi nje je izdana uporabna dozvola u ožujku prošle godine, a onda je u svibnju objavljeno u medijima i na stranicama nekih turističkih agencija da hotel ima 206 soba.

Iz podataka koje su mediji objavili o prisluškivanjima upletenih aktera, objavljeno je kako je protivno GUP-u i DPU-u, odnosno lokacijskim uvjetima, ostvarena korist povećanjem smještajnih kapaciteta, tako što se hotel povezao u jednu cjelinu sa susjednim stambenim objektom.

Odlučili smo upitati Državni inspektorat hoće li građevinska inspekcija izvršiti nadzor i utvrditi je li ono što je izgrađeno odgovara lokacijskim uvjetima?

Zanimalo nas je i kad je posljednji put građevinska inspekcija obavila nadzor nad izvedenim radovima na hotelu "Amphora". Građevinska inspekcija je u travnju 2019. zatvorila Kotarcu gradilište zbog nelegalnih radova, nakon čega je on ishodio izmjenu i dopunu građevinske dozvole i nastavio radove. No, jesu li kasnije bili na terenu?

Na naše iznenađenje, Državno odvjetništvo proglasilo je građevinsku inspekciju nenadležnom za utvrđivanje je li Kotarac premašio uvjete zadane prostornim planovima.

---

image
Hotel 'Amphora' na splitskoj plaži Žnjan u vlasništvu Zvonka Kotarca.
 
Joško Ponoš/Cropix
---

Usklađenost akata

– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavlja inspekcijske nadzore zakonitosti građenja, kao i provedbe stručnog nadzora građenja. Nadzorom građevinske inspekcije provjerava se usklađenost građenja s aktima kojima se odobrava građenje. Nadzor nad postupkom izdavanja građevinskih dozvola, kao i usklađenost istih s lokacijskim uvjetima, nije u nadležnosti građevinske inspekcije Državnog inspektorata, nego Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Stoga vas ljubazno upućujemo da im se obratite s predmetnim upitom – odgovorili su iz Inspektorata.

– Uz vaše pitanje, informacije koje se odnose na predmetnu građevinu nismo u mogućnosti iznositi s obzirom na postupke koji su u tijeku – dodali su na kraju.

Poslali smo odgovor Inspektorata Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i upitali kada će njihova služba izvršiti nadzor. Ali iz Ministarstva tvrde kako je građevinska inspekcija zadužena da pregleda zakonitost Kotarčevih gradnji.

– Inspekcijske poslove u području građenja, provedbe stručnog nadzora građenja, održavanja i uporabe građevina, obavlja građevinska inspekcija Državnog inspektorata, tako da je za odgovor na pitanje o samoj gradnji na predmetnoj lokaciji, odnosno je li predmetna gradnja izvršena na temelju važećih dozvola i u gabaritima propisanih dozvolom nadležan Državni inspektorat – odgovorili su iz Ministarstva, dodajući ipak jednu rečenicu da "pokriju" građevinsku inspekciju. "Koliko je iz odgovora inspektorata razvidno, informacije koje se odnose na predmetnu građevinu inspektorat nije u mogućnosti iznositi s obzirom na postupke koji su u tijeku."

Nama je Državni inspektorat doista na kraju odgovora napomenuo da nisu u stanju dati odgovore jer su istražne radnje u tijeku. Ali to su napisali nakon što su sa sebe skinuli odgovornost i rekli da neće provjeravati je li sve izgrađeno prema lokacijskim uvjetima. Tako da se njihov odgovor o čuvanju podataka zbog istražnih radnji može odnositi na nešto drugo, jer je pitanje koliko je inspekcija upetljana u ovu priču.

Stambena kuća dio hotela

Naime, sudeći prema objavljenim USKOK-ovim prisluškivanjima iz telefonskih razgovora, građevinska inspekcija je u još ožujku 2019. znala da je stambena kuća zapravo dio hotela s kojim je povezana hodnicima u jednu cjelinu. O tome je inspektorica Eni Tafra Bašić, u vezi postupanja građevne inspekcije na terenu, govorila s Ladom Pocrnić Mladinić, koja joj je odgovorila da "način korištenja nije tema". Također, objavljeno je kako je USKOK uvjeren da je svjedok u ovom slučaju Tihomil Rađa navodno vršio pritisak na građevinsku inspekciju da odustane od zabrane radova, koji su u travnju 2019. zaustavljeni.

Premda je po USKOK-u inspekcija još u ožujku 2019. znala da je hotel povezan sa stambenom zgradom, oni su u travnju zatvorili gradilište. Razlog je bio, kako je priopćio Državni inspektorat 15. travnja 2019., što je "investitor prilikom gradnje odstupio od utvrđenih lokacijskih uvjeta određenih građevinskom dozvolom", tako što je južnije ispod garaže izgradio podrum i na zapadnom dijelu široki iskop unutar koga je bespravno smjestio prostoriju za bazenske instalacije. Dakle, u travnju 2019. je građevinska inspekcija ispitivala lokacijske uvjete, ali nije spominjala dva hodnika koja povezuju u cjelinu hotel i stambenu zgradu, a na koje je u ožujku iste godine građevna inspektorica, prema snimkama USKOK-a, upozoravala Ladu Pocrnić Mladinić. No, nakon što je izdana uporabna dozvola i hotel radi, Državni inspektorat sada tvrdi kako nije posao inspekcije da ispituje lokacijske uvjete.

Ako su ozbiljnije prekoračeni lokacijski uvjeti određeni GUP-om i Detaljnim planom, šanse su veće da ćete morati rušiti građevinu, jer bi se inače, da bi mogli dobiti izmjenu građevinske dozvole i ozakoniti nelegalne kvadrate zbog vas moralo mijenjati prostorne planove.

No, što sada? Iz Ministarstva kažu da je u njihovu djelokrugu postupanje po izjavljenoj žalbi na izdanu dozvolu, kao i provođenje nadzora zakonitosti izdavanja dozvola. No, kažu, u Službi za žalbe nije bio u rješavanju predmet dozvole za hotel "Amphora". Dakle, Ministarstvo nije u drugostupanjskom postupku rješavalo usklađenost izdane dozvole. Također, napominju da "Služba za nadzor tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave nije rješavala predmet nadzora zakonitosti dozvole izdane za hotel "Amphora", te takva prijava nije ni podnesena od strane nadležnih tijela".

Dakle, građevinska inspekcija neće izići na teren i utvrditi koliko hotel "Amphora" ima nelegalnih kvadrata. Ministarstvo kaže da se nitko nije žalio na građevinsku dozvolu pa da oni ne mogu postupati.

Upitali smo Društvo arhitekata Split sljedeća pitanja. Tko može uložiti žalbu na građevinsku dozvolu ili na uporabnu dozvolu za izgrađenu građevinu? Na koji način oni koji nisu susjedi međašnici mogu osporavati građevinsku ili uporabnu dozvolu za izgrađenu građevinu? Može li građevinska inspekcija nakon što je izdana uporabna dozvola za izgrađenu građevinu izvršiti inspekcijski nadzor i ukoliko utvrdi da su prekoračeni gabariti gradnje i/ili da su prekoračeni lokacijski uvjeti jer je izvedeno stanje protivno odredbama GUP-a i DPU-a zatražiti od investitora usklađivanje s građevinskom dozvolom?

Predsjednica DAS-a Daša Gazde nam je rekla kako takva pitanja nisu u njihovoj domeni jer da spadaju u pravni sektor za koji je zadužen sud.

---

image
'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix
---

---

image
'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix
---

'Amphora' ima sve dozvole

I što sad imamo? Hotel "Amphora", kako pišu mediji, i dalje radi. Ima kategorizaciju, građevinsku i uporabnu dozvolu. A vlasnik je u pritvoru radi sumnje da je poticao na nelegalne radnje da bi dobio višak smještajnih kapaciteta. Isto tako je građevinska inspekcija o slučaju "Ville Harmony" novinarima "Slobodne" odgovorila kako je po njima sve ispravno, iako je podignuta optužnica. Između ostalog i protiv Lade Pocrnić Mladineo s obrazloženjem da je znala kako se ne smije ubrojiti u obuhvat parcelu Hrvatskih cesta, a ipak je to učinila kod izdavanja građevinske dozvole i time investitoru omogućila da ozakoni nelegalno izgrađenu etažu. I "Villa Harmony" ima uporabnu dozvolu i radi.

Da je građevinska inspekcija utvrdila nepravilnosti i prijavila ih organima gonjenja, USKOK-u bi bilo lakše dokazivati optužnice, ovako će, kažu upućeni, trebati voditi složeniji dokazni postupak da priča ne bi završila samo na čvarcima i parfemu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Državno odvjetništvo proglasilo je građevinsku inspekciju nenadležnom za utvrđivanje je li Kotarac premašio uvjete zadane prostornim planovima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => to je samo kod nas moguće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Državno odvjetništvo proglasilo je građevinsku inspekciju nenadležnom za utvrđivanje je li Kotarac premašio uvjete zadane prostornim planovima to je samo kod nas moguće 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-31 12:14:01 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-01 09:21:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-01 09:20:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10147 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/31\/11722562.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/18661824.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/18661822.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/18661820.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/18661818.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/18661816.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/16884262.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/11722554.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/18661842.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/18661840.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/18661838.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/18661836.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/31\/18661834.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko \u0161upi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Hotel 'Amphora' na splitskom \u017dnjanu
\n\u00a0","Hotel 'Amphora' na splitskoj pla\u017ei \u017dnjan u vlasni\u0161tvu Zvonka Kotarca","Hotel 'Amphora' na splitskoj pla\u017ei \u017dnjan u vlasni\u0161tvu Zvonka Kotarca.
\n\u00a0","","","","","","'Villa Harmony' na Ba\u010dvicama.
\n\u00a0","'Villa Harmony' na Ba\u010dvicama.
\n\u00a0","'Villa Harmony' na Ba\u010dvicama.
\n\u00a0","'Villa Harmony' na Ba\u010dvicama.
\n\u00a0","'Villa Harmony' na Ba\u010dvicama.
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1355","hd_11722562_1920.jpg":"1920x1080","k_11722562_1280.jpg":"1280x1280","k_11722562_1024.jpg":"1024x1024","k_11722562_640.jpg":"640x640","k_11722562_480.jpg":"480x480","k_11722562_340.jpg":"340x340","k_11722562_220.jpg":"220x220","o_11722562_1280.jpg":"1280x903","o_11722562_1024.jpg":"1024x722","o_11722562_640.jpg":"640x451","o_11722562_480.jpg":"480x338","o_11722562_340.jpg":"340x239","o_11722562_220.jpg":"220x155","h_11722562_1280.jpg":"1280x854","h_11722562_1024.jpg":"1024x683","h_11722562_640.jpg":"640x427","h_11722562_480.jpg":"480x320","h_11722562_340.jpg":"340x227","h_11722562_220.jpg":"220x147","pp_11722562_1280.jpg":"1006x1280","pp_11722562_1024.jpg":"805x1024","pp_11722562_640.jpg":"503x640","pp_11722562_480.jpg":"377x480","pp_11722562_340.jpg":"267x340","pp_11722562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2411","hd_18661824_1920.jpg":"1920x1080","k_18661824_1280.jpg":"1280x1280","k_18661824_1024.jpg":"1024x1024","k_18661824_640.jpg":"640x640","k_18661824_480.jpg":"480x480","k_18661824_340.jpg":"340x340","k_18661824_220.jpg":"220x220","o_18661824_1280.jpg":"1280x1607","o_18661824_1024.jpg":"1024x1285","o_18661824_640.jpg":"640x803","o_18661824_480.jpg":"480x602","o_18661824_340.jpg":"340x426","o_18661824_220.jpg":"220x276","h_18661824_1280.jpg":"1280x854","h_18661824_1024.jpg":"1024x683","h_18661824_640.jpg":"640x427","h_18661824_480.jpg":"480x320","h_18661824_340.jpg":"340x227","h_18661824_220.jpg":"220x147","pp_18661824_1280.jpg":"1006x1280","pp_18661824_1024.jpg":"805x1024","pp_18661824_640.jpg":"503x640","pp_18661824_480.jpg":"377x480","pp_18661824_340.jpg":"267x340","pp_18661824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1245","hd_18661822_1920.jpg":"1920x1080","k_18661822_1280.jpg":"1280x1280","k_18661822_1024.jpg":"1024x1024","k_18661822_640.jpg":"640x640","k_18661822_480.jpg":"480x480","k_18661822_340.jpg":"340x340","k_18661822_220.jpg":"220x220","o_18661822_1280.jpg":"1280x830","o_18661822_1024.jpg":"1024x664","o_18661822_640.jpg":"640x415","o_18661822_480.jpg":"480x311","o_18661822_340.jpg":"340x220","o_18661822_220.jpg":"220x142","h_18661822_1280.jpg":"1280x854","h_18661822_1024.jpg":"1024x683","h_18661822_640.jpg":"640x427","h_18661822_480.jpg":"480x320","h_18661822_340.jpg":"340x227","h_18661822_220.jpg":"220x147","pp_18661822_1280.jpg":"1006x1280","pp_18661822_1024.jpg":"805x1024","pp_18661822_640.jpg":"503x640","pp_18661822_480.jpg":"377x480","pp_18661822_340.jpg":"267x340","pp_18661822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3045","hd_18661820_1920.jpg":"1920x1080","k_18661820_1280.jpg":"1280x1280","k_18661820_1024.jpg":"1024x1024","k_18661820_640.jpg":"640x640","k_18661820_480.jpg":"480x480","k_18661820_340.jpg":"340x340","k_18661820_220.jpg":"220x220","o_18661820_1280.jpg":"1280x2030","o_18661820_1024.jpg":"1024x1624","o_18661820_640.jpg":"640x1015","o_18661820_480.jpg":"480x761","o_18661820_340.jpg":"340x539","o_18661820_220.jpg":"220x348","h_18661820_1280.jpg":"1280x854","h_18661820_1024.jpg":"1024x683","h_18661820_640.jpg":"640x427","h_18661820_480.jpg":"480x320","h_18661820_340.jpg":"340x227","h_18661820_220.jpg":"220x147","pp_18661820_1280.jpg":"1006x1280","pp_18661820_1024.jpg":"805x1024","pp_18661820_640.jpg":"503x640","pp_18661820_480.jpg":"377x480","pp_18661820_340.jpg":"267x340","pp_18661820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18661818_1920.jpg":"1920x1080","k_18661818_1280.jpg":"1280x1280","k_18661818_1024.jpg":"1024x1024","k_18661818_640.jpg":"640x640","k_18661818_480.jpg":"480x480","k_18661818_340.jpg":"340x340","k_18661818_220.jpg":"220x220","o_18661818_1280.jpg":"1280x1920","o_18661818_1024.jpg":"1024x1536","o_18661818_640.jpg":"640x960","o_18661818_480.jpg":"480x720","o_18661818_340.jpg":"340x510","o_18661818_220.jpg":"220x330","h_18661818_1280.jpg":"1280x854","h_18661818_1024.jpg":"1024x683","h_18661818_640.jpg":"640x427","h_18661818_480.jpg":"480x320","h_18661818_340.jpg":"340x227","h_18661818_220.jpg":"220x147","pp_18661818_1280.jpg":"1006x1280","pp_18661818_1024.jpg":"805x1024","pp_18661818_640.jpg":"503x640","pp_18661818_480.jpg":"377x480","pp_18661818_340.jpg":"267x340","pp_18661818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x815","hd_18661816_1920.jpg":"1920x1080","k_18661816_1280.jpg":"1280x1280","k_18661816_1024.jpg":"1024x1024","k_18661816_640.jpg":"640x640","k_18661816_480.jpg":"480x480","k_18661816_340.jpg":"340x340","k_18661816_220.jpg":"220x220","o_18661816_1280.jpg":"1280x543","o_18661816_1024.jpg":"1024x434","o_18661816_640.jpg":"640x271","o_18661816_480.jpg":"480x203","o_18661816_340.jpg":"340x144","o_18661816_220.jpg":"220x93","h_18661816_1280.jpg":"1280x854","h_18661816_1024.jpg":"1024x683","h_18661816_640.jpg":"640x427","h_18661816_480.jpg":"480x320","h_18661816_340.jpg":"340x227","h_18661816_220.jpg":"220x147","pp_18661816_1280.jpg":"1006x1280","pp_18661816_1024.jpg":"805x1024","pp_18661816_640.jpg":"503x640","pp_18661816_480.jpg":"377x480","pp_18661816_340.jpg":"267x340","pp_18661816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1156","hd_16884262_1920.jpg":"1920x1080","k_16884262_1280.jpg":"1280x1280","k_16884262_1024.jpg":"1024x1024","k_16884262_640.jpg":"640x640","k_16884262_480.jpg":"480x480","k_16884262_340.jpg":"340x340","k_16884262_220.jpg":"220x220","o_16884262_1280.jpg":"1280x770","o_16884262_1024.jpg":"1024x616","o_16884262_640.jpg":"640x385","o_16884262_480.jpg":"480x289","o_16884262_340.jpg":"340x204","o_16884262_220.jpg":"220x132","h_16884262_1280.jpg":"1280x854","h_16884262_1024.jpg":"1024x683","h_16884262_640.jpg":"640x427","h_16884262_480.jpg":"480x320","h_16884262_340.jpg":"340x227","h_16884262_220.jpg":"220x147","pp_16884262_1280.jpg":"1006x1280","pp_16884262_1024.jpg":"805x1024","pp_16884262_640.jpg":"503x640","pp_16884262_480.jpg":"377x480","pp_16884262_340.jpg":"267x340","pp_16884262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1578x2000","hd_11722554_1920.jpg":"1920x1080","k_11722554_1280.jpg":"1280x1280","k_11722554_1024.jpg":"1024x1024","k_11722554_640.jpg":"640x640","k_11722554_480.jpg":"480x480","k_11722554_340.jpg":"340x340","k_11722554_220.jpg":"220x220","o_11722554_1280.jpg":"1280x1622","o_11722554_1024.jpg":"1024x1297","o_11722554_640.jpg":"640x811","o_11722554_480.jpg":"480x608","o_11722554_340.jpg":"340x430","o_11722554_220.jpg":"220x278","h_11722554_1280.jpg":"1280x854","h_11722554_1024.jpg":"1024x683","h_11722554_640.jpg":"640x427","h_11722554_480.jpg":"480x320","h_11722554_340.jpg":"340x227","h_11722554_220.jpg":"220x147","pp_11722554_1280.jpg":"1006x1280","pp_11722554_1024.jpg":"805x1024","pp_11722554_640.jpg":"503x640","pp_11722554_480.jpg":"377x480","pp_11722554_340.jpg":"267x340","pp_11722554_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2850","hd_18661842_1920.jpg":"1920x1080","k_18661842_1280.jpg":"1280x1280","k_18661842_1024.jpg":"1024x1024","k_18661842_640.jpg":"640x640","k_18661842_480.jpg":"480x480","k_18661842_340.jpg":"340x340","k_18661842_220.jpg":"220x220","o_18661842_1280.jpg":"1280x1900","o_18661842_1024.jpg":"1024x1520","o_18661842_640.jpg":"640x950","o_18661842_480.jpg":"480x712","o_18661842_340.jpg":"340x504","o_18661842_220.jpg":"220x326","h_18661842_1280.jpg":"1280x854","h_18661842_1024.jpg":"1024x683","h_18661842_640.jpg":"640x427","h_18661842_480.jpg":"480x320","h_18661842_340.jpg":"340x227","h_18661842_220.jpg":"220x147","pp_18661842_1280.jpg":"1006x1280","pp_18661842_1024.jpg":"805x1024","pp_18661842_640.jpg":"503x640","pp_18661842_480.jpg":"377x480","pp_18661842_340.jpg":"267x340","pp_18661842_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1242","hd_18661840_1920.jpg":"1920x1080","k_18661840_1280.jpg":"1280x1280","k_18661840_1024.jpg":"1024x1024","k_18661840_640.jpg":"640x640","k_18661840_480.jpg":"480x480","k_18661840_340.jpg":"340x340","k_18661840_220.jpg":"220x220","o_18661840_1280.jpg":"1280x828","o_18661840_1024.jpg":"1024x662","o_18661840_640.jpg":"640x414","o_18661840_480.jpg":"480x310","o_18661840_340.jpg":"340x219","o_18661840_220.jpg":"220x142","h_18661840_1280.jpg":"1280x854","h_18661840_1024.jpg":"1024x683","h_18661840_640.jpg":"640x427","h_18661840_480.jpg":"480x320","h_18661840_340.jpg":"340x227","h_18661840_220.jpg":"220x147","pp_18661840_1280.jpg":"1006x1280","pp_18661840_1024.jpg":"805x1024","pp_18661840_640.jpg":"503x640","pp_18661840_480.jpg":"377x480","pp_18661840_340.jpg":"267x340","pp_18661840_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18661838_1920.jpg":"1920x1080","k_18661838_1280.jpg":"1280x1280","k_18661838_1024.jpg":"1024x1024","k_18661838_640.jpg":"640x640","k_18661838_480.jpg":"480x480","k_18661838_340.jpg":"340x340","k_18661838_220.jpg":"220x220","o_18661838_1280.jpg":"1280x853","o_18661838_1024.jpg":"1024x682","o_18661838_640.jpg":"640x426","o_18661838_480.jpg":"480x320","o_18661838_340.jpg":"340x226","o_18661838_220.jpg":"220x146","h_18661838_1280.jpg":"1280x854","h_18661838_1024.jpg":"1024x683","h_18661838_640.jpg":"640x427","h_18661838_480.jpg":"480x320","h_18661838_340.jpg":"340x227","h_18661838_220.jpg":"220x147","pp_18661838_1280.jpg":"1006x1280","pp_18661838_1024.jpg":"805x1024","pp_18661838_640.jpg":"503x640","pp_18661838_480.jpg":"377x480","pp_18661838_340.jpg":"267x340","pp_18661838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x961","hd_18661836_1920.jpg":"1920x1080","k_18661836_1280.jpg":"1280x1280","k_18661836_1024.jpg":"1024x1024","k_18661836_640.jpg":"640x640","k_18661836_480.jpg":"480x480","k_18661836_340.jpg":"340x340","k_18661836_220.jpg":"220x220","o_18661836_1280.jpg":"1280x640","o_18661836_1024.jpg":"1024x512","o_18661836_640.jpg":"640x320","o_18661836_480.jpg":"480x240","o_18661836_340.jpg":"340x170","o_18661836_220.jpg":"220x110","h_18661836_1280.jpg":"1280x854","h_18661836_1024.jpg":"1024x683","h_18661836_640.jpg":"640x427","h_18661836_480.jpg":"480x320","h_18661836_340.jpg":"340x227","h_18661836_220.jpg":"220x147","pp_18661836_1280.jpg":"1006x1280","pp_18661836_1024.jpg":"805x1024","pp_18661836_640.jpg":"503x640","pp_18661836_480.jpg":"377x480","pp_18661836_340.jpg":"267x340","pp_18661836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2783","hd_18661834_1920.jpg":"1920x1080","k_18661834_1280.jpg":"1280x1280","k_18661834_1024.jpg":"1024x1024","k_18661834_640.jpg":"640x640","k_18661834_480.jpg":"480x480","k_18661834_340.jpg":"340x340","k_18661834_220.jpg":"220x220","o_18661834_1280.jpg":"1280x1855","o_18661834_1024.jpg":"1024x1484","o_18661834_640.jpg":"640x927","o_18661834_480.jpg":"480x695","o_18661834_340.jpg":"340x492","o_18661834_220.jpg":"220x318","h_18661834_1280.jpg":"1280x854","h_18661834_1024.jpg":"1024x683","h_18661834_640.jpg":"640x427","h_18661834_480.jpg":"480x320","h_18661834_340.jpg":"340x227","h_18661834_220.jpg":"220x147","pp_18661834_1280.jpg":"1006x1280","pp_18661834_1024.jpg":"805x1024","pp_18661834_640.jpg":"503x640","pp_18661834_480.jpg":"377x480","pp_18661834_340.jpg":"267x340","pp_18661834_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14804987 Threads: 5 Questions: 3132269808 Slow queries: 6973702 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234613184 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/kotarac-u-pritvoru-a-hotel-amphora-i-dalje-radi-iako-je-u-suprotnosti-s-gup-om-inspekcija-pere-ruke-pa-ispada-kako-u-drzavi-nema-sluzbe-koja-bi-pobrojala-visak-soba-1116921 [printLink] => /split/kotarac-u-pritvoru-a-hotel-amphora-i-dalje-radi-iako-je-u-suprotnosti-s-gup-om-inspekcija-pere-ruke-pa-ispada-kako-u-drzavi-nema-sluzbe-koja-bi-pobrojala-visak-soba-1116921?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603885 [name] => hotel amphora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-17 13:04:08 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-amphora [link] => /tag/hotel-amphora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 455543 [name] => villa harmony [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => villa-harmony [link] => /tag/villa-harmony ) [2] => stdClass Object ( [id] => 349383 [name] => Zvonko Kotarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonko-kotarac [link] => /tag/zvonko-kotarac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 644288 [name] => Lada Pocrnić Mladinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-20 12:57:20 [main_article_id] => 0 [alias] => lada-pocrnic-mladinic [link] => /tag/lada-pocrnic-mladinic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 235294 [name] => Građevinska inspekcija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradevinska-inspekcija [link] => /tag/gradevinska-inspekcija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Državno odvjetništvo proglasilo je građevinsku inspekciju nenadležnom za utvrđivanje je li Kotarac premašio uvjete zadane prostornim planovima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => to je samo kod nas moguće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kotarac u pritvoru, a hotel Amphora i dalje radi iako je u suprotnosti s GUP-om! Inspekcija pere ruke, pa ispada kako u državi nema službe koja bi pobrojala višak soba!? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/11722562.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => Hotel 'Amphora' na splitskom Žnjanu
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/11722562.jpg [title] => Hotel 'Amphora' na splitskom Žnjanu
 
Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/18661824.jpg [title] => Hotel 'Amphora' na splitskoj plaži Žnjan u vlasništvu Zvonka Kotarca Joško Ponoš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/18661822.jpg [title] => Hotel 'Amphora' na splitskoj plaži Žnjan u vlasništvu Zvonka Kotarca.
 
Joško Ponoš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/18661820.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/18661818.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/18661816.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/16884262.jpg [title] => Joško šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/11722554.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/18661842.jpg [title] => 'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/18661840.jpg [title] => 'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/18661838.jpg [title] => 'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/18661836.jpg [title] => 'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/31/18661834.jpg [title] => 'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan od najvećih zalogaja u opsežnim istražnim radnjama koje je poduzeo PNUSKOK radi sumnji u korupciju i zlouporabe položaja odnosi se na hotel "Amphora" na Žnjanu u vlasništvu tvrtke Zvonka Kotarca.

Građevinska dozvola glasi na 180 soba, na osnovi nje je izdana uporabna dozvola u ožujku prošle godine, a onda je u svibnju objavljeno u medijima i na stranicama nekih turističkih agencija da hotel ima 206 soba.

Iz podataka koje su mediji objavili o prisluškivanjima upletenih aktera, objavljeno je kako je protivno GUP-u i DPU-u, odnosno lokacijskim uvjetima, ostvarena korist povećanjem smještajnih kapaciteta, tako što se hotel povezao u jednu cjelinu sa susjednim stambenim objektom.

Odlučili smo upitati Državni inspektorat hoće li građevinska inspekcija izvršiti nadzor i utvrditi je li ono što je izgrađeno odgovara lokacijskim uvjetima?

Zanimalo nas je i kad je posljednji put građevinska inspekcija obavila nadzor nad izvedenim radovima na hotelu "Amphora". Građevinska inspekcija je u travnju 2019. zatvorila Kotarcu gradilište zbog nelegalnih radova, nakon čega je on ishodio izmjenu i dopunu građevinske dozvole i nastavio radove. No, jesu li kasnije bili na terenu?

Na naše iznenađenje, Državno odvjetništvo proglasilo je građevinsku inspekciju nenadležnom za utvrđivanje je li Kotarac premašio uvjete zadane prostornim planovima.

---

image
Hotel 'Amphora' na splitskoj plaži Žnjan u vlasništvu Zvonka Kotarca.
 
Joško Ponoš/Cropix
---

Usklađenost akata

– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavlja inspekcijske nadzore zakonitosti građenja, kao i provedbe stručnog nadzora građenja. Nadzorom građevinske inspekcije provjerava se usklađenost građenja s aktima kojima se odobrava građenje. Nadzor nad postupkom izdavanja građevinskih dozvola, kao i usklađenost istih s lokacijskim uvjetima, nije u nadležnosti građevinske inspekcije Državnog inspektorata, nego Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Stoga vas ljubazno upućujemo da im se obratite s predmetnim upitom – odgovorili su iz Inspektorata.

– Uz vaše pitanje, informacije koje se odnose na predmetnu građevinu nismo u mogućnosti iznositi s obzirom na postupke koji su u tijeku – dodali su na kraju.

Poslali smo odgovor Inspektorata Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i upitali kada će njihova služba izvršiti nadzor. Ali iz Ministarstva tvrde kako je građevinska inspekcija zadužena da pregleda zakonitost Kotarčevih gradnji.

– Inspekcijske poslove u području građenja, provedbe stručnog nadzora građenja, održavanja i uporabe građevina, obavlja građevinska inspekcija Državnog inspektorata, tako da je za odgovor na pitanje o samoj gradnji na predmetnoj lokaciji, odnosno je li predmetna gradnja izvršena na temelju važećih dozvola i u gabaritima propisanih dozvolom nadležan Državni inspektorat – odgovorili su iz Ministarstva, dodajući ipak jednu rečenicu da "pokriju" građevinsku inspekciju. "Koliko je iz odgovora inspektorata razvidno, informacije koje se odnose na predmetnu građevinu inspektorat nije u mogućnosti iznositi s obzirom na postupke koji su u tijeku."

Nama je Državni inspektorat doista na kraju odgovora napomenuo da nisu u stanju dati odgovore jer su istražne radnje u tijeku. Ali to su napisali nakon što su sa sebe skinuli odgovornost i rekli da neće provjeravati je li sve izgrađeno prema lokacijskim uvjetima. Tako da se njihov odgovor o čuvanju podataka zbog istražnih radnji može odnositi na nešto drugo, jer je pitanje koliko je inspekcija upetljana u ovu priču.

Stambena kuća dio hotela

Naime, sudeći prema objavljenim USKOK-ovim prisluškivanjima iz telefonskih razgovora, građevinska inspekcija je u još ožujku 2019. znala da je stambena kuća zapravo dio hotela s kojim je povezana hodnicima u jednu cjelinu. O tome je inspektorica Eni Tafra Bašić, u vezi postupanja građevne inspekcije na terenu, govorila s Ladom Pocrnić Mladinić, koja joj je odgovorila da "način korištenja nije tema". Također, objavljeno je kako je USKOK uvjeren da je svjedok u ovom slučaju Tihomil Rađa navodno vršio pritisak na građevinsku inspekciju da odustane od zabrane radova, koji su u travnju 2019. zaustavljeni.

Premda je po USKOK-u inspekcija još u ožujku 2019. znala da je hotel povezan sa stambenom zgradom, oni su u travnju zatvorili gradilište. Razlog je bio, kako je priopćio Državni inspektorat 15. travnja 2019., što je "investitor prilikom gradnje odstupio od utvrđenih lokacijskih uvjeta određenih građevinskom dozvolom", tako što je južnije ispod garaže izgradio podrum i na zapadnom dijelu široki iskop unutar koga je bespravno smjestio prostoriju za bazenske instalacije. Dakle, u travnju 2019. je građevinska inspekcija ispitivala lokacijske uvjete, ali nije spominjala dva hodnika koja povezuju u cjelinu hotel i stambenu zgradu, a na koje je u ožujku iste godine građevna inspektorica, prema snimkama USKOK-a, upozoravala Ladu Pocrnić Mladinić. No, nakon što je izdana uporabna dozvola i hotel radi, Državni inspektorat sada tvrdi kako nije posao inspekcije da ispituje lokacijske uvjete.

Ako su ozbiljnije prekoračeni lokacijski uvjeti određeni GUP-om i Detaljnim planom, šanse su veće da ćete morati rušiti građevinu, jer bi se inače, da bi mogli dobiti izmjenu građevinske dozvole i ozakoniti nelegalne kvadrate zbog vas moralo mijenjati prostorne planove.

No, što sada? Iz Ministarstva kažu da je u njihovu djelokrugu postupanje po izjavljenoj žalbi na izdanu dozvolu, kao i provođenje nadzora zakonitosti izdavanja dozvola. No, kažu, u Službi za žalbe nije bio u rješavanju predmet dozvole za hotel "Amphora". Dakle, Ministarstvo nije u drugostupanjskom postupku rješavalo usklađenost izdane dozvole. Također, napominju da "Služba za nadzor tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave nije rješavala predmet nadzora zakonitosti dozvole izdane za hotel "Amphora", te takva prijava nije ni podnesena od strane nadležnih tijela".

Dakle, građevinska inspekcija neće izići na teren i utvrditi koliko hotel "Amphora" ima nelegalnih kvadrata. Ministarstvo kaže da se nitko nije žalio na građevinsku dozvolu pa da oni ne mogu postupati.

Upitali smo Društvo arhitekata Split sljedeća pitanja. Tko može uložiti žalbu na građevinsku dozvolu ili na uporabnu dozvolu za izgrađenu građevinu? Na koji način oni koji nisu susjedi međašnici mogu osporavati građevinsku ili uporabnu dozvolu za izgrađenu građevinu? Može li građevinska inspekcija nakon što je izdana uporabna dozvola za izgrađenu građevinu izvršiti inspekcijski nadzor i ukoliko utvrdi da su prekoračeni gabariti gradnje i/ili da su prekoračeni lokacijski uvjeti jer je izvedeno stanje protivno odredbama GUP-a i DPU-a zatražiti od investitora usklađivanje s građevinskom dozvolom?

Predsjednica DAS-a Daša Gazde nam je rekla kako takva pitanja nisu u njihovoj domeni jer da spadaju u pravni sektor za koji je zadužen sud.

---

image
'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix
---

---

image
'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix
---

'Amphora' ima sve dozvole

I što sad imamo? Hotel "Amphora", kako pišu mediji, i dalje radi. Ima kategorizaciju, građevinsku i uporabnu dozvolu. A vlasnik je u pritvoru radi sumnje da je poticao na nelegalne radnje da bi dobio višak smještajnih kapaciteta. Isto tako je građevinska inspekcija o slučaju "Ville Harmony" novinarima "Slobodne" odgovorila kako je po njima sve ispravno, iako je podignuta optužnica. Između ostalog i protiv Lade Pocrnić Mladineo s obrazloženjem da je znala kako se ne smije ubrojiti u obuhvat parcelu Hrvatskih cesta, a ipak je to učinila kod izdavanja građevinske dozvole i time investitoru omogućila da ozakoni nelegalno izgrađenu etažu. I "Villa Harmony" ima uporabnu dozvolu i radi.

Da je građevinska inspekcija utvrdila nepravilnosti i prijavila ih organima gonjenja, USKOK-u bi bilo lakše dokazivati optužnice, ovako će, kažu upućeni, trebati voditi složeniji dokazni postupak da priča ne bi završila samo na čvarcima i parfemu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško šupić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix
Tom Dubravec/Cropix
Hotel 'Amphora' na splitskom Žnjanu
 
Joško Ponoš/Cropix
Hotel 'Amphora' na splitskoj plaži Žnjan u vlasništvu Zvonka Kotarca
Joško Ponoš/Cropix
Hotel 'Amphora' na splitskoj plaži Žnjan u vlasništvu Zvonka Kotarca.
 
Joško Ponoš/Cropix
'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix
'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix
'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix
'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
Joško Ponoš/Cropix
'Villa Harmony' na Bačvicama.
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kotarac-u-pritvoru-a-hotel-amphora-i-dalje-radi-iako-je-u-suprotnosti-s-gup-om-inspekcija-pere-ruke-pa-ispada-kako-u-drzavi-nema-sluzbe-koja-bi-pobrojala-visak-soba-1116921 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ad49c38dd901ef1a238c3584380a55cb67820be6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kotarac+u+pritvoru%2C+a+hotel+Amphora+i+dalje+radi+iako+je+u+suprotnosti+s+GUP-om%21+Inspekcija+pere+ruke%2C+pa+ispada+kako+u+dr%C5%BEavi+nema+slu%C5%BEbe+koja+bi+pobrojala+vi%C5%A1ak+soba%21%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkotarac-u-pritvoru-a-hotel-amphora-i-dalje-radi-iako-je-u-suprotnosti-s-gup-om-inspekcija-pere-ruke-pa-ispada-kako-u-drzavi-nema-sluzbe-koja-bi-pobrojala-visak-soba-1116921 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkotarac-u-pritvoru-a-hotel-amphora-i-dalje-radi-iako-je-u-suprotnosti-s-gup-om-inspekcija-pere-ruke-pa-ispada-kako-u-drzavi-nema-sluzbe-koja-bi-pobrojala-visak-soba-1116921 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Državno odvjetništvo proglasilo je građevinsku inspekciju nenadležnom za utvrđivanje je li Kotarac premašio uvjete zadane prostornim planovima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => to je samo kod nas moguće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitto je samo kod nas moguće

Kotarac u pritvoru, a hotel Amphora i dalje radi iako je u suprotnosti s GUP-om! Inspekcija pere ruke, pa ispada kako u državi nema službe koja bi pobrojala višak soba!?

1. kolovoza 2021. - 11:20

Jedan od najvećih zalogaja u opsežnim istražnim radnjama koje je poduzeo PNUSKOK radi sumnji u korupciju i zlouporabe položaja odnosi se na hotel "Amphora" na Žnjanu u vlasništvu tvrtke Zvonka Kotarca.

Građevinska dozvola glasi na 180 soba, na osnovi nje je izdana uporabna dozvola u ožujku prošle godine, a onda je u svibnju objavljeno u medijima i na stranicama nekih turističkih agencija da hotel ima 206 soba.

Iz podataka koje su mediji objavili o prisluškivanjima upletenih aktera, objavljeno je kako je protivno GUP-u i DPU-u, odnosno lokacijskim uvjetima, ostvarena korist povećanjem smještajnih kapaciteta, tako što se hotel povezao u jednu cjelinu sa susjednim stambenim objektom.

Odlučili smo upitati Državni inspektorat hoće li građevinska inspekcija izvršiti nadzor i utvrdi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:40