Splitodličan potez

Konačno nađeno idealno rješenje: zapušteni maslinik kod splitskog KBC-a obrađivat će veterani 4. gardijske brigade

Piše Ivica Marković

Maslina ti je kao i majka. Kad joj god dođeš, dobro joj dođeš i uvijek te rado ima.

Tvrdi to prof. dr. Dujomir Marasović, u čijem je mandatu na južnoj strani bolnice na Križinama posađeno oko 250 stabala maslina. I dok je “dotur Duje” bio ravnatelj, o tim se maslinama vodila briga, održavalo ih se, orezivalo, kosila se trava i raslinje oko njih.

No, briga o plemenitim stablima zatim je jenjala da bi se nakon dugo godina prof. dr. Julije Meštrović, aktualni KBC-ov čelnik, dosjetio da bi se zapušteni nasadi ipak mogli urediti, kao i okoliš s južne strane Križina, koji je obrastao u “gradsku prašumu” i koji u slučaju požara može predstavljati opasnost za medicinski kompleks.

Zbog toga su nedavno iz KBC-a kontaktirali Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje ih je preko svojega Regionalnog centra povezalo s braniteljskim zadrugama “Pauk-Čeka” iz Imotskog i “Vrličanka” iz Vrlike.

Ugovor na stolu

– Kontaktirali su nas iz splitske bolnice i rekli nam da im je zarastao maslinik i okoliš, te kako bi ga trebalo urediti. Nas 15 članova dviju zadruga pristali smo urediti taj prostor i nakon potpisivanja ugovora s KBC-om prionuli smo poslu. Radi se o oko 13 tisuća kvadrata zemljišta na Firulama i Križinama i oko 250 maslina na Križinama – ističe Željko Tomas iz “Pauk-Čeke”.
Masline, stare 15 godina, tako su napokon dobile potrebnu njegu.

– Mi smo ih orezali, pognojili i zalijevat ćemo ih u slučaju suše. Moram napomenuti da nema nikakvog prskanja pesticidom i da će ulje koje se dobije biti ekološko. Prema riječima stručnjaka s kojima smo se savjetovali, od 250 stabala maslina možemo, u slučaju dobrog uroda, dobiti oko pola tone ulja – dodaje Tomas.

Važno je istaknuti da bolnica po ugovoru ništa ne plaća zadrugarima, nego će oni moći “ubirati” plodove svoga rada kroz dobiveno maslinovo ulje.

Branitelji su za uređenje maslinika kupili i mehanizaciju, i to uređaj za usitnjavanje zaraslog korova, frezu i kombi kojim odvoze smeće. Za to su utrošili oko 50.000 kuna, a traktor imaju otprije, financirali su ga Ministarstvo hrvatskih branitelja i Fond za zaštitu okoliša.

No, vratimo se sada “doturu Duji”, zanimalo nas je kako je došao na ideju sadnje maslinika na Križinama:

– Smatrao sam da treba urediti okoliš obiju bolnica, a poglavito Križina, koji je puno veći. Nisam puno dvojio o tome što treba posaditi na južnoj, sunčanoj strani. Radi se o plemenitom drvu koje daje plod, a ideja je bila da bolnica daruje ulje gostima koji dođu u službene posjete KBC-u.

#KBC SPLIT#DUJOMIR MARASOVIć