stdClass Object ( [id] => 1274572 [title] => Komar napokon otkrio kad se otvaraju hotel Marriot i Westgate, u Splitu su i moćni strani investitori koji sve nadziru [alias] => komar-napokon-otkrio-kad-se-otvara-hotel-marriot-i-westgate-u-splitu-su-i-imucni-strani-investitori-koji-sve-nadziru [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čelnici hotela ‘Marriot‘ danas borave u Splitu. Sve je spremno za otvaranje hotela koje je predviđeno u svibnju. AC Hotel by Marriott Split, svoje će mjesto pronaći u 135 metara visokom tornju Westgatea.

O "Dalmatia Toweru" ovih se dana piše nadugo i široko, no unatoč svemu, Josip Komar, investitor gradnje ovog poslovnog nebodera, najvišeg u Hrvatskoj, uvjeren je da će ‘Marriot‘ skoro proraditi.

Posao u cijelom kompleku će naći čak tisuću ljudi, a kako smo naveli Westgate otvara svoja vrata u svibnju. Tako za Slobodnu Dalmaciju tvrdi Komar. 

---

image
S. J. T.
---

Inače, ‘Marriot‘ je jedna od najprestižnijih hotelskih grupacija na svijetu.

Investitor Josip Komar "Slobodnoj" je poslao očitovanje u kojem ističe da je je Westgate grupa kao investitor dužna obavijestiti zainteresiranu javnost i medije o najnovijem razvoju događaja u vezi s projektom Dalmatia Tower, a koji se tiče postupanja istražnih tijela.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

"Tijekom ponedjeljka iz medija smo neslužbeno doznali da je USKOK konačno preuzeo dokumentaciju o Dalmatia Toweru iz Banovine. Kao legalisti pozdravljamo postupanje USKOK-a te se svim institucijama stavljamo na raspolaganje. Ovim putem ne želimo komentirati rad istražnih tijela, međutim možemo konstatirati kako smo zbog navedenih radnji zadovoljni pošto će se napokon rasvijetliti cijeli slučaj. U međuvremenu se nadamo da će čelnici lokalne samouprave odnosno Grada Splita osigurati nastavak upravnog postupka vezanog uz izdavanje građevinske dozvole sukladno zakonima i propisima, što sada nije slučaj.

---

image
S. J. T.
---

Ovim putem dužni smo reagirati i na ostala događanja vezana za izdavanje građevinske dozvole za Dalmatia Tower, a koja se tiču grubog kršenja zakona i činjenja znatne materijalne štete od strane splitske vlasti i Upravnog ureda za urbanizam i izgradnju što budi opravdanu sumnju u trgovinu utjecajem te zlouporabu položaja i ovlasti.

Kao što je već poznato, preduvjet za otvaranje i stavljanje poslovnog nebodera u funkciju jest ishođenje dokumenta ID 3 (zahtjev za izmjenom i dopunom građevinske dozvole 3), a koja se tiče krovišta građevine. Takvu dozvolu izdaje Upravni odjel za urbanizam i izgradnju, međutim spomenuti odjel već više od 40 dana šuti i tako svjesno krši zakonom propisane rokove dok je referentica zadužena za predmet nedavno otvorila bolovanje i to nakon što je dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević takvim scenarijom zaprijetio još 10. veljače.

Uzimajući u obzir odnos gradske vlasti prema Dalmatia Toweru koji se temeljio na višemjesečnoj malicioznoj i difamacijskoj kampanji prepunoj neistina zbog kojih smo već poduzeli pravne korake, imamo razloga sumnjati u legalnost i legitimnost cijelog procesa izdavanja građevinske dozvole.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Zbog pojašnjenja kompleksnog administrativnog slučaja javnosti ćemo prezentirati kronologiju.

Radi se o tome da je 2020. godine Dalmatia Tower bio u finalnoj fazi izgradnje i tada se pokazalo nužnim statički ojačati konstrukciju na krovištu zgrade pošto je riječ o visini većoj od 130 metara na kojoj udari bure u zimskim mjesecima dostižu brzinu i do 200 km/h. U tom smislu minimalnim građevinskim zahvatom zaštitili smo jedinice klima uređaja, izlaze na liftove i ostalu logistiku te stvorili prostor koji bi služio održavanju krovišta i fasade. Shodno tome podnijeli smo Upravnom odjelu za urbanizam i izgradnju Zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 3”, kako to nalaže Zakon o gradnji. Postupali smo i pravni temelj imali u Zakonu o gradnji (čl. 106.) po kojem investitor ima pravo odstupati od dozvole sve dok ne narušava lokacijske uvjete.

---

image
S. J. T.
---

Grad Split odnosno Upravni odjel za urbanizam i izgradnju na čijem čelu stoji gospodin Teo Vojković, na ljeto 2022. odbio je naš "Zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 3".

Na takvu odluku Grada Splita uputili smo žalbu, a 31. listopada 2022. Ministarstvo  prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je rješenje kojim se poništava odluka splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju kojom su odbili izdati dozvolu tvrtki Westgate za izmjenu građevinske dozvole za radove na krovištu objekta.

Nije manje važno da smo u trenutku podnošenja “Zahtjeva za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 3”, imali ishodovanu pravomoćnu primarnu građevinsku dozvolu, izmjenu i dopunu iste te da Državni inspektorat na projektu nije uočio ni najmanju nepravilnost.  

Administrativna procedura

Resorno Ministarstvo tada je nedvosmisleno kazalo da je Grad Split prekoračio svoje ovlasti u smislu proizvoljnog tumačenja urbanističkog plana i podzakonskih akata, a Ministarstvo je poslalo naputak Gradu da su ispunjeni svi preduvjeti za izdavanje građevinske dozvole.

Sukladno naputcima resornog Ministarstva 7. veljače 2023. predali smo novi, uredan i kompletiran “Zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 3” zajedno s projektima.

Temeljem Zakona o gradnji (čl. 86. st. 2.) Upravni odjel za urbanizam i izgradnju bio je dužan u roku od osam dana od primitka zahtjeva podnositelja obavijestiti je li zahtjev uredan te ako jest pokrenuti e-Konferenciju.

Iako smo dokumentaciju i zahtjev predali 7. veljače 2023. dakle prije više od 40 dana, Upravni odjel za urbanizam i izgradnju tvrtku Westgate nije obavijestio o možebitno neurednoj administrativnoj proceduri samog zahtjeva niti je pokrenuo e-Konferenciju ukoliko je zahtjev uredan. Iz svega je razvidno da je riječ o grubom kršenju zakona koji za cilj ima očito zakočiti kapitalni splitski projekt.

Imamo potrebu naglasiti kako je referentica zadužena za naš predmet prije nekoliko dana otišla na bolovanje i nije nam odgovoreno do kada će biti odsutna s radnog mjesta. Međutim, problem ne vidimo u bolovanju kao opravdanom izostanku s posla ili dužnosti zbog zdravstvenog stanja.

Problem je puno dublji i opravdano sumnjamo da naš projekt opet služi kao sredstvo prikupljanja političkih poena od strane gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića.

Naime, 10. veljače 2023. u Banovini je održan radni sastanak između Ivice Puljka i Bojana Ivoševića kao predstavnika vlasti s jedne strane i kompanija koje namjeravaju poslovati u sklopu Dalmatia Towera te HBOR-a kao kreditora projekta s druge strane.

Tema sastanka bila je problematika oko izdavanja građevinske dozvole budući da su se zainteresirani akteri zanimali za informacije oko tijeka razvoja Dalmatia Towera, a koje su važne i za njihovo poslovanje.Tom je prilikom Bojan Ivošević prisutnima prijetećim tonom dobacio: “Kako ćete dobiti građevinsku dozvolu ako vam referentica koja radi na predmetu ode na bolovanje?”

Nerado ovo činimo i istinski nismo htjeli u javnosti iznositi detalje radnog sastanka o kojem su nas partneri obavijestili, međutim to smo naprosto prisiljeni učiniti zbog zaštite interesa javnosti i digniteta pravne države. Ovim putem izražavamo najdublju zabrinutost oko funkcioniranja neovisnih stručnih službi Grada Splita te iskazujemo iskreno žaljenje zbog političkog pritiska koje su iste službe eventualno doživjele. Stoga se pitamo kako je Bojan Ivošević još 10. veljače imao saznanja da će spomenuta referentica otići na bolovanje?

Ako je pak riječ o pukoj koincidenciji i referentica je otišla na bolovanje zbog nepredvidivih zdravstvenih okolnosti neovisno o izjavi Bojana Ivoševića, onda se pitamo što je spomenutom izjavom uopće htio postići?

Urbanistički bonus

Ako je cilj bio izazvati strah temeljem očito izrečene prijetnje kroz retoričko pitanje i to s pozicije izvršne vlasti - onda je u tome uspio. Ukoliko nadležne institucije budu tražile dodatna objašnjenja o navedenom događaju spremni smo na suradnju. Bojanu Ivoševiću kao dogradonačelniku drugog po veličini grada u Hrvatskoj, nažalost, neprimjerena, prijeteća i agresivna komunikacija koja rezultira optužnicama i pravnim procesima nije strana. Stoga ne želimo biti još jedna žrtva u njegovom nizu, a javnost pozivamo da sama zaključi tko u cijeloj priči krši propise, zakone i služi se političkom moći za ostvarivanje partikularnih i političkih interesa. Također, pozivamo Ivicu Puljka i Bojan Ivoševića da građanima objasne tko će nadomjestiti nastalu materijalnu štetu zbog njihovog djelovanja. Ne samo financijsku štetu koju trpi tvrtka Westgate zbog kašnjenja s otvaranjem objekta već i onu koju trpi grad Split zbog izostanka poreznih, prireznih i komunalnih davanja koja bi se slijevala u gradsku blagajnu da je neboder otvoren i stavljen u funkciju kao što je to trebao biti sukladno zakonima i odluci resornog MInistarstva.

---

image

Ivica Puljak, Bojan Ivošević, Josip Komar

---

Dojma smo da splitska vlast odugovlačenjem procesa oko izdavanja građevinske dozvole pokušava prikriti štetu koju je prouzročila nereagiranjem na dopis Westgatea iz 2021., a koji se ticao naše želje za realizacijom urbanističkog bonusa dogovorenog 2010. godine temeljem kojeg smo se kao investitor obvezali obnoviti i urediti ulicu Komulovića put o našem trošku, a za interes grada Splita. Taj urbanistički bonus dogovoren je, odobren i potpisan od strane gradskih službi te je kao takav predstavljao važeći pravni akt ali i ključni dokument u našem “Zahtjevu za izmjenama i dopunama građevinske dozvole 2” iz 2017. godine temeljem koje smo, po odluci Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju na čijem je čelu i tada bio Teo Vojković, ostvarili pravo na izgradnju dodatnih deset katova na objektu.

Westgate Grupa o cijeloj će problematici nastaviti surađivati sa svim nadležnim tijelima kako bismo zaštitili svoje pravne interese i Splitu omogućili funkcionalnu upotrebu monumentalnog, nagrađivanog i najvišeg poslovnog nebodera u Hrvatskoj u kojem će raditi više od tisuću ljudi u eminentnim domaćim i inozemnim kompanijama", poručio je javnosti investitor Josip Komar.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DALMATIA TOWER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DALMATIA TOWER 2 0 6302 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-21 11:23:21 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-21 13:44:47 [modified_by] => 3206 [publish_up] => 2023-03-21 12:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2592 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Komar napokon otkrio kad se otvara hotel Marriot i Westgate, u Splitu su i imućni strani investitori koji sve nadziru [metakey] => West Gate, West Gate Split, Dalmatia Tower [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24554123.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24554119.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24554120.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24554121.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24554122.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24554124.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24369785.png","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24382891.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/17979682.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["S. J. T. ","S. J. T. ","S. J. T. ","S. J. T. ","S. J. T. ","S. J. T. ","","Vojko Basic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","

Ivica Puljak, Bojan Ivo\u0161evi\u0107, Josip Komar<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_24554123_1920.jpg":"1920x1080","k_24554123_1280.jpg":"1280x1280","k_24554123_1024.jpg":"1024x1024","k_24554123_640.jpg":"640x640","k_24554123_480.jpg":"480x480","k_24554123_340.jpg":"340x340","k_24554123_220.jpg":"220x220","o_24554123_1280.jpg":"1280x960","o_24554123_1024.jpg":"1024x768","o_24554123_640.jpg":"640x480","o_24554123_480.jpg":"480x360","o_24554123_340.jpg":"340x255","o_24554123_220.jpg":"220x165","h_24554123_1280.jpg":"1280x854","h_24554123_1024.jpg":"1024x683","h_24554123_640.jpg":"640x427","h_24554123_480.jpg":"480x320","h_24554123_340.jpg":"340x227","h_24554123_220.jpg":"220x147","pp_24554123_1280.jpg":"1280x1628","pp_24554123_1024.jpg":"1024x1303","pp_24554123_640.jpg":"640x814","pp_24554123_480.jpg":"480x611","pp_24554123_340.jpg":"340x432","pp_24554123_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24554119_1920.jpg":"1920x1080","k_24554119_1280.jpg":"1280x1280","k_24554119_1024.jpg":"1024x1024","k_24554119_640.jpg":"640x640","k_24554119_480.jpg":"480x480","k_24554119_340.jpg":"340x340","k_24554119_220.jpg":"220x220","o_24554119_1280.jpg":"1280x1706","o_24554119_1024.jpg":"1024x1365","o_24554119_640.jpg":"640x853","o_24554119_480.jpg":"480x640","o_24554119_340.jpg":"340x453","o_24554119_220.jpg":"220x293","h_24554119_1280.jpg":"1280x854","h_24554119_1024.jpg":"1024x683","h_24554119_640.jpg":"640x427","h_24554119_480.jpg":"480x320","h_24554119_340.jpg":"340x227","h_24554119_220.jpg":"220x147","pp_24554119_1280.jpg":"1280x1628","pp_24554119_1024.jpg":"1024x1303","pp_24554119_640.jpg":"640x814","pp_24554119_480.jpg":"480x611","pp_24554119_340.jpg":"340x432","pp_24554119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1340","hd_24554120_1920.jpg":"1920x1080","k_24554120_1280.jpg":"1280x1280","k_24554120_1024.jpg":"1024x1024","k_24554120_640.jpg":"640x640","k_24554120_480.jpg":"480x480","k_24554120_340.jpg":"340x340","k_24554120_220.jpg":"220x220","o_24554120_1280.jpg":"1280x893","o_24554120_1024.jpg":"1024x714","o_24554120_640.jpg":"640x446","o_24554120_480.jpg":"480x335","o_24554120_340.jpg":"340x237","o_24554120_220.jpg":"220x153","h_24554120_1280.jpg":"1280x854","h_24554120_1024.jpg":"1024x683","h_24554120_640.jpg":"640x427","h_24554120_480.jpg":"480x320","h_24554120_340.jpg":"340x227","h_24554120_220.jpg":"220x147","pp_24554120_1280.jpg":"1280x1628","pp_24554120_1024.jpg":"1024x1303","pp_24554120_640.jpg":"640x814","pp_24554120_480.jpg":"480x611","pp_24554120_340.jpg":"340x432","pp_24554120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24554121_1920.jpg":"1920x1080","k_24554121_1280.jpg":"1280x1280","k_24554121_1024.jpg":"1024x1024","k_24554121_640.jpg":"640x640","k_24554121_480.jpg":"480x480","k_24554121_340.jpg":"340x340","k_24554121_220.jpg":"220x220","o_24554121_1280.jpg":"1280x960","o_24554121_1024.jpg":"1024x768","o_24554121_640.jpg":"640x480","o_24554121_480.jpg":"480x360","o_24554121_340.jpg":"340x255","o_24554121_220.jpg":"220x165","h_24554121_1280.jpg":"1280x854","h_24554121_1024.jpg":"1024x683","h_24554121_640.jpg":"640x427","h_24554121_480.jpg":"480x320","h_24554121_340.jpg":"340x227","h_24554121_220.jpg":"220x147","pp_24554121_1280.jpg":"1280x1628","pp_24554121_1024.jpg":"1024x1303","pp_24554121_640.jpg":"640x814","pp_24554121_480.jpg":"480x611","pp_24554121_340.jpg":"340x432","pp_24554121_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24554122_1920.jpg":"1920x1080","k_24554122_1280.jpg":"1280x1280","k_24554122_1024.jpg":"1024x1024","k_24554122_640.jpg":"640x640","k_24554122_480.jpg":"480x480","k_24554122_340.jpg":"340x340","k_24554122_220.jpg":"220x220","o_24554122_1280.jpg":"1280x960","o_24554122_1024.jpg":"1024x768","o_24554122_640.jpg":"640x480","o_24554122_480.jpg":"480x360","o_24554122_340.jpg":"340x255","o_24554122_220.jpg":"220x165","h_24554122_1280.jpg":"1280x854","h_24554122_1024.jpg":"1024x683","h_24554122_640.jpg":"640x427","h_24554122_480.jpg":"480x320","h_24554122_340.jpg":"340x227","h_24554122_220.jpg":"220x147","pp_24554122_1280.jpg":"1280x1628","pp_24554122_1024.jpg":"1024x1303","pp_24554122_640.jpg":"640x814","pp_24554122_480.jpg":"480x611","pp_24554122_340.jpg":"340x432","pp_24554122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24554124_1920.jpg":"1920x1080","k_24554124_1280.jpg":"1280x1280","k_24554124_1024.jpg":"1024x1024","k_24554124_640.jpg":"640x640","k_24554124_480.jpg":"480x480","k_24554124_340.jpg":"340x340","k_24554124_220.jpg":"220x220","o_24554124_1280.jpg":"1280x1706","o_24554124_1024.jpg":"1024x1365","o_24554124_640.jpg":"640x853","o_24554124_480.jpg":"480x640","o_24554124_340.jpg":"340x453","o_24554124_220.jpg":"220x293","h_24554124_1280.jpg":"1280x854","h_24554124_1024.jpg":"1024x683","h_24554124_640.jpg":"640x427","h_24554124_480.jpg":"480x320","h_24554124_340.jpg":"340x227","h_24554124_220.jpg":"220x147","pp_24554124_1280.jpg":"1280x1628","pp_24554124_1024.jpg":"1024x1303","pp_24554124_640.jpg":"640x814","pp_24554124_480.jpg":"480x611","pp_24554124_340.jpg":"340x432","pp_24554124_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1640x924","hd_24369785_1920.png":"1920x1080","k_24369785_1280.png":"1280x1280","k_24369785_1024.png":"1024x1024","k_24369785_640.png":"640x640","k_24369785_480.png":"480x480","k_24369785_340.png":"340x340","k_24369785_220.png":"220x220","o_24369785_1280.png":"1280x721","o_24369785_1024.png":"1024x576","o_24369785_640.png":"640x360","o_24369785_480.png":"480x270","o_24369785_340.png":"340x191","o_24369785_220.png":"220x123","h_24369785_1280.png":"1280x854","h_24369785_1024.png":"1024x683","h_24369785_640.png":"640x427","h_24369785_480.png":"480x320","h_24369785_340.png":"340x227","h_24369785_220.png":"220x147","pp_24369785_1280.png":"1280x1628","pp_24369785_1024.png":"1024x1303","pp_24369785_640.png":"640x814","pp_24369785_480.png":"480x611","pp_24369785_340.png":"340x432","pp_24369785_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1383","hd_24382891_1920.jpg":"1920x1080","k_24382891_1280.jpg":"1280x1280","k_24382891_1024.jpg":"1024x1024","k_24382891_640.jpg":"640x640","k_24382891_480.jpg":"480x480","k_24382891_340.jpg":"340x340","k_24382891_220.jpg":"220x220","o_24382891_1280.jpg":"1280x922","o_24382891_1024.jpg":"1024x737","o_24382891_640.jpg":"640x461","o_24382891_480.jpg":"480x345","o_24382891_340.jpg":"340x244","o_24382891_220.jpg":"220x158","h_24382891_1280.jpg":"1280x854","h_24382891_1024.jpg":"1024x683","h_24382891_640.jpg":"640x427","h_24382891_480.jpg":"480x320","h_24382891_340.jpg":"340x227","h_24382891_220.jpg":"220x147","pp_24382891_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382891_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382891_640.jpg":"640x814","pp_24382891_480.jpg":"480x611","pp_24382891_340.jpg":"340x432","pp_24382891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_17979682_1920.jpg":"1920x1080","k_17979682_1280.jpg":"1280x1280","k_17979682_1024.jpg":"1024x1024","k_17979682_640.jpg":"640x640","k_17979682_480.jpg":"480x480","k_17979682_340.jpg":"340x340","k_17979682_220.jpg":"220x220","o_17979682_1280.jpg":"1280x854","o_17979682_1024.jpg":"1024x683","o_17979682_640.jpg":"640x427","o_17979682_480.jpg":"480x320","o_17979682_340.jpg":"340x226","o_17979682_220.jpg":"220x146","h_17979682_1280.jpg":"1280x854","h_17979682_1024.jpg":"1024x683","h_17979682_640.jpg":"640x427","h_17979682_480.jpg":"480x320","h_17979682_340.jpg":"340x227","h_17979682_220.jpg":"220x147","pp_17979682_1280.jpg":"1280x1628","pp_17979682_1024.jpg":"1024x1303","pp_17979682_640.jpg":"640x814","pp_17979682_480.jpg":"480x611","pp_17979682_340.jpg":"340x432","pp_17979682_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4181428 Threads: 2 Questions: 127199183 Slow queries: 54957 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3847692 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/komar-napokon-otkrio-kad-se-otvara-hotel-marriot-i-westgate-u-splitu-su-i-imucni-strani-investitori-koji-sve-nadziru-1274572 [printLink] => /split/komar-napokon-otkrio-kad-se-otvara-hotel-marriot-i-westgate-u-splitu-su-i-imucni-strani-investitori-koji-sve-nadziru-1274572?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 239144 [name] => West gate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => west-gate [link] => /tag/west-gate ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669974 [name] => West Gate Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-10 09:46:37 [main_article_id] => 0 [alias] => west-gate-split [link] => /tag/west-gate-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 476980 [name] => dalmatia tower [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia-tower [link] => /tag/dalmatia-tower ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DALMATIA TOWER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Komar napokon otkrio kad se otvaraju hotel Marriot i Westgate, u Splitu su i moćni strani investitori koji sve nadziru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554123.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => S. J. T. [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554123.jpg [title] => S. J. T. ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554119.jpg [title] => S. J. T. ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554120.jpg [title] => S. J. T. ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554121.jpg [title] => S. J. T. ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554122.jpg [title] => S. J. T. ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554124.jpg [title] => S. J. T. ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24369785.png [title] =>

Ivica Puljak, Bojan Ivošević, Josip Komar

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24382891.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/17979682.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čelnici hotela ‘Marriot‘ danas borave u Splitu. Sve je spremno za otvaranje hotela koje je predviđeno u svibnju. AC Hotel by Marriott Split, svoje će mjesto pronaći u 135 metara visokom tornju Westgatea.

O "Dalmatia Toweru" ovih se dana piše nadugo i široko, no unatoč svemu, Josip Komar, investitor gradnje ovog poslovnog nebodera, najvišeg u Hrvatskoj, uvjeren je da će ‘Marriot‘ skoro proraditi.

Posao u cijelom kompleku će naći čak tisuću ljudi, a kako smo naveli Westgate otvara svoja vrata u svibnju. Tako za Slobodnu Dalmaciju tvrdi Komar. 

---

image
S. J. T.
---

Inače, ‘Marriot‘ je jedna od najprestižnijih hotelskih grupacija na svijetu.

Investitor Josip Komar "Slobodnoj" je poslao očitovanje u kojem ističe da je je Westgate grupa kao investitor dužna obavijestiti zainteresiranu javnost i medije o najnovijem razvoju događaja u vezi s projektom Dalmatia Tower, a koji se tiče postupanja istražnih tijela.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

"Tijekom ponedjeljka iz medija smo neslužbeno doznali da je USKOK konačno preuzeo dokumentaciju o Dalmatia Toweru iz Banovine. Kao legalisti pozdravljamo postupanje USKOK-a te se svim institucijama stavljamo na raspolaganje. Ovim putem ne želimo komentirati rad istražnih tijela, međutim možemo konstatirati kako smo zbog navedenih radnji zadovoljni pošto će se napokon rasvijetliti cijeli slučaj. U međuvremenu se nadamo da će čelnici lokalne samouprave odnosno Grada Splita osigurati nastavak upravnog postupka vezanog uz izdavanje građevinske dozvole sukladno zakonima i propisima, što sada nije slučaj.

---

image
S. J. T.
---

Ovim putem dužni smo reagirati i na ostala događanja vezana za izdavanje građevinske dozvole za Dalmatia Tower, a koja se tiču grubog kršenja zakona i činjenja znatne materijalne štete od strane splitske vlasti i Upravnog ureda za urbanizam i izgradnju što budi opravdanu sumnju u trgovinu utjecajem te zlouporabu položaja i ovlasti.

Kao što je već poznato, preduvjet za otvaranje i stavljanje poslovnog nebodera u funkciju jest ishođenje dokumenta ID 3 (zahtjev za izmjenom i dopunom građevinske dozvole 3), a koja se tiče krovišta građevine. Takvu dozvolu izdaje Upravni odjel za urbanizam i izgradnju, međutim spomenuti odjel već više od 40 dana šuti i tako svjesno krši zakonom propisane rokove dok je referentica zadužena za predmet nedavno otvorila bolovanje i to nakon što je dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević takvim scenarijom zaprijetio još 10. veljače.

Uzimajući u obzir odnos gradske vlasti prema Dalmatia Toweru koji se temeljio na višemjesečnoj malicioznoj i difamacijskoj kampanji prepunoj neistina zbog kojih smo već poduzeli pravne korake, imamo razloga sumnjati u legalnost i legitimnost cijelog procesa izdavanja građevinske dozvole.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Zbog pojašnjenja kompleksnog administrativnog slučaja javnosti ćemo prezentirati kronologiju.

Radi se o tome da je 2020. godine Dalmatia Tower bio u finalnoj fazi izgradnje i tada se pokazalo nužnim statički ojačati konstrukciju na krovištu zgrade pošto je riječ o visini većoj od 130 metara na kojoj udari bure u zimskim mjesecima dostižu brzinu i do 200 km/h. U tom smislu minimalnim građevinskim zahvatom zaštitili smo jedinice klima uređaja, izlaze na liftove i ostalu logistiku te stvorili prostor koji bi služio održavanju krovišta i fasade. Shodno tome podnijeli smo Upravnom odjelu za urbanizam i izgradnju Zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 3”, kako to nalaže Zakon o gradnji. Postupali smo i pravni temelj imali u Zakonu o gradnji (čl. 106.) po kojem investitor ima pravo odstupati od dozvole sve dok ne narušava lokacijske uvjete.

---

image
S. J. T.
---

Grad Split odnosno Upravni odjel za urbanizam i izgradnju na čijem čelu stoji gospodin Teo Vojković, na ljeto 2022. odbio je naš "Zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 3".

Na takvu odluku Grada Splita uputili smo žalbu, a 31. listopada 2022. Ministarstvo  prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je rješenje kojim se poništava odluka splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju kojom su odbili izdati dozvolu tvrtki Westgate za izmjenu građevinske dozvole za radove na krovištu objekta.

Nije manje važno da smo u trenutku podnošenja “Zahtjeva za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 3”, imali ishodovanu pravomoćnu primarnu građevinsku dozvolu, izmjenu i dopunu iste te da Državni inspektorat na projektu nije uočio ni najmanju nepravilnost.  

Administrativna procedura

Resorno Ministarstvo tada je nedvosmisleno kazalo da je Grad Split prekoračio svoje ovlasti u smislu proizvoljnog tumačenja urbanističkog plana i podzakonskih akata, a Ministarstvo je poslalo naputak Gradu da su ispunjeni svi preduvjeti za izdavanje građevinske dozvole.

Sukladno naputcima resornog Ministarstva 7. veljače 2023. predali smo novi, uredan i kompletiran “Zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 3” zajedno s projektima.

Temeljem Zakona o gradnji (čl. 86. st. 2.) Upravni odjel za urbanizam i izgradnju bio je dužan u roku od osam dana od primitka zahtjeva podnositelja obavijestiti je li zahtjev uredan te ako jest pokrenuti e-Konferenciju.

Iako smo dokumentaciju i zahtjev predali 7. veljače 2023. dakle prije više od 40 dana, Upravni odjel za urbanizam i izgradnju tvrtku Westgate nije obavijestio o možebitno neurednoj administrativnoj proceduri samog zahtjeva niti je pokrenuo e-Konferenciju ukoliko je zahtjev uredan. Iz svega je razvidno da je riječ o grubom kršenju zakona koji za cilj ima očito zakočiti kapitalni splitski projekt.

Imamo potrebu naglasiti kako je referentica zadužena za naš predmet prije nekoliko dana otišla na bolovanje i nije nam odgovoreno do kada će biti odsutna s radnog mjesta. Međutim, problem ne vidimo u bolovanju kao opravdanom izostanku s posla ili dužnosti zbog zdravstvenog stanja.

Problem je puno dublji i opravdano sumnjamo da naš projekt opet služi kao sredstvo prikupljanja političkih poena od strane gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića.

Naime, 10. veljače 2023. u Banovini je održan radni sastanak između Ivice Puljka i Bojana Ivoševića kao predstavnika vlasti s jedne strane i kompanija koje namjeravaju poslovati u sklopu Dalmatia Towera te HBOR-a kao kreditora projekta s druge strane.

Tema sastanka bila je problematika oko izdavanja građevinske dozvole budući da su se zainteresirani akteri zanimali za informacije oko tijeka razvoja Dalmatia Towera, a koje su važne i za njihovo poslovanje.Tom je prilikom Bojan Ivošević prisutnima prijetećim tonom dobacio: “Kako ćete dobiti građevinsku dozvolu ako vam referentica koja radi na predmetu ode na bolovanje?”

Nerado ovo činimo i istinski nismo htjeli u javnosti iznositi detalje radnog sastanka o kojem su nas partneri obavijestili, međutim to smo naprosto prisiljeni učiniti zbog zaštite interesa javnosti i digniteta pravne države. Ovim putem izražavamo najdublju zabrinutost oko funkcioniranja neovisnih stručnih službi Grada Splita te iskazujemo iskreno žaljenje zbog političkog pritiska koje su iste službe eventualno doživjele. Stoga se pitamo kako je Bojan Ivošević još 10. veljače imao saznanja da će spomenuta referentica otići na bolovanje?

Ako je pak riječ o pukoj koincidenciji i referentica je otišla na bolovanje zbog nepredvidivih zdravstvenih okolnosti neovisno o izjavi Bojana Ivoševića, onda se pitamo što je spomenutom izjavom uopće htio postići?

Urbanistički bonus

Ako je cilj bio izazvati strah temeljem očito izrečene prijetnje kroz retoričko pitanje i to s pozicije izvršne vlasti - onda je u tome uspio. Ukoliko nadležne institucije budu tražile dodatna objašnjenja o navedenom događaju spremni smo na suradnju. Bojanu Ivoševiću kao dogradonačelniku drugog po veličini grada u Hrvatskoj, nažalost, neprimjerena, prijeteća i agresivna komunikacija koja rezultira optužnicama i pravnim procesima nije strana. Stoga ne želimo biti još jedna žrtva u njegovom nizu, a javnost pozivamo da sama zaključi tko u cijeloj priči krši propise, zakone i služi se političkom moći za ostvarivanje partikularnih i političkih interesa. Također, pozivamo Ivicu Puljka i Bojan Ivoševića da građanima objasne tko će nadomjestiti nastalu materijalnu štetu zbog njihovog djelovanja. Ne samo financijsku štetu koju trpi tvrtka Westgate zbog kašnjenja s otvaranjem objekta već i onu koju trpi grad Split zbog izostanka poreznih, prireznih i komunalnih davanja koja bi se slijevala u gradsku blagajnu da je neboder otvoren i stavljen u funkciju kao što je to trebao biti sukladno zakonima i odluci resornog MInistarstva.

---

image

Ivica Puljak, Bojan Ivošević, Josip Komar

---

Dojma smo da splitska vlast odugovlačenjem procesa oko izdavanja građevinske dozvole pokušava prikriti štetu koju je prouzročila nereagiranjem na dopis Westgatea iz 2021., a koji se ticao naše želje za realizacijom urbanističkog bonusa dogovorenog 2010. godine temeljem kojeg smo se kao investitor obvezali obnoviti i urediti ulicu Komulovića put o našem trošku, a za interes grada Splita. Taj urbanistički bonus dogovoren je, odobren i potpisan od strane gradskih službi te je kao takav predstavljao važeći pravni akt ali i ključni dokument u našem “Zahtjevu za izmjenama i dopunama građevinske dozvole 2” iz 2017. godine temeljem koje smo, po odluci Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju na čijem je čelu i tada bio Teo Vojković, ostvarili pravo na izgradnju dodatnih deset katova na objektu.

Westgate Grupa o cijeloj će problematici nastaviti surađivati sa svim nadležnim tijelima kako bismo zaštitili svoje pravne interese i Splitu omogućili funkcionalnu upotrebu monumentalnog, nagrađivanog i najvišeg poslovnog nebodera u Hrvatskoj u kojem će raditi više od tisuću ljudi u eminentnim domaćim i inozemnim kompanijama", poručio je javnosti investitor Josip Komar.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
S. J. T. S. J. T. S. J. T. S. J. T. S. J. T. S. J. T. Vojko Basic/Cropix Nikola Vilic/Cropix

Ivica Puljak, Bojan Ivošević, Josip Komar

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/komar-napokon-otkrio-kad-se-otvara-hotel-marriot-i-westgate-u-splitu-su-i-imucni-strani-investitori-koji-sve-nadziru-1274572 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ed0e62b57528f51cdf6d3d63f193f4b30798ee15 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Komar+napokon+otkrio+kad+se+otvaraju+hotel+Marriot+i+Westgate%2C+u+Splitu+su+i+mo%C4%87ni+strani+investitori+koji+sve+nadziru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkomar-napokon-otkrio-kad-se-otvara-hotel-marriot-i-westgate-u-splitu-su-i-imucni-strani-investitori-koji-sve-nadziru-1274572 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkomar-napokon-otkrio-kad-se-otvara-hotel-marriot-i-westgate-u-splitu-su-i-imucni-strani-investitori-koji-sve-nadziru-1274572 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DALMATIA TOWER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitDALMATIA TOWER

Komar napokon otkrio kad se otvaraju hotel Marriot i Westgate, u Splitu su i moćni strani investitori koji sve nadziru

Piše Saša Ljubičić
21. ožujka 2023. - 13:04

Čelnici hotela ‘Marriot‘ danas borave u Splitu. Sve je spremno za otvaranje hotela koje je predviđeno u svibnju. AC Hotel by Marriott Split, svoje će mjesto pronaći u 135 metara visokom tornju Westgatea.

O "Dalmatia Toweru" ovih se dana piše nadugo i široko, no unatoč svemu, Josip Komar, investitor gradnje ovog poslovnog nebodera, najvišeg u Hrvatskoj, uvjeren je da će ‘Marriot‘ skoro proraditi.

Posao u cijelom kompleku će naći čak tisuću ljudi, a kako smo naveli Westgate otvara svoja vrata u svibnju. Tako za Slobodnu Dalmaciju tvrdi Komar. 

Inače, ‘Marriot‘ je jedna od najprestižnijih hotelskih grupacija na svijetu.

Investitor Josip Komar "Slobodnoj" je poslao očitovanje u kojem ističe da je je Westgate grupa kao investitor dužn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:58