stdClass Object ( [id] => 564260 [title] => Kerumovi ljudi zakidaju gradski proračun: štekati cijelo ljeto posluju bez dozvole; Ogorčeni susjedi pisali Opari: Pogoduje se onima koji vas ucjenjuju ostankom na vlasti, a Livaja vrijeđa i prijeti! [alias] => kerumovi-ljudi-zakidaju-gradski-proracun-stekati-cijelo-ljeto-posluju-bez-dozvole-ogorceni-susjedi-pisali-opari-nbsp-pogoduje-se-onima-koji-vas-ucjenjuju-ostankom-na-vlasti-a-livaja-vrijeda-i-prijeti [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Štekati dvaju ugostiteljskih objekata u vlasništvu poduzetnika bliskih Željku Kerumu već dulje vrijeme u potpunosti su postavljeni bez dozvole, čime je splitski proračun oštećen za poveću svotu novca.

Nakon višetjednog čekanja na odgovor iz gradskog Odsjeka za gospodarenje imovinom konačno nam je potvrđeno ono što se dalo naslutiti: restoran "Tapas & Wine Toć" u Ulici Mile Gojsalić, koji vodi Kerumov prijatelj Ivica Livaja, nema ugovor o zakupu javne površine, a zadnjeg dana lipnja istekao je ugovor i za štekat kafića "Ćakula", na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Mažuranićeva šetališta, koji drži Saša Horvat, gradski vijećnik i brat supruge HGS-ova čelnika.

Livaja je javnosti otprije poznat kao osoba kojoj je Kerum prije devet godina izravnom pogodbom dodijelio posao s Gradom na uređenju šest vrtića, "težak" šest milijuna kuna, zbog čega je bivši gradonačelnik pravomoćno osuđen jer nije bio proveden javni natječaj, ali i kao šef Nadzornog odbora "Hajduka" u vrijeme kada je klub vodio predsjednik Joško Svaguša.

Da prijateljstvo još uvijek traje, potvrđuju i fotografije postavljene na Facebooku sa zajedničkog puta u Rusiju, na utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, ali i to što je HGS, kao dio svojega "koalicijskog kolača", među "nadzornike" gradske tvrtke "Stano-uprava" postavio Livajinu suprugu Dijanu.

– Zaprimili smo 27. kolovoza zahtjev za štekat objekta "Toć" od strane tvrtke "Adoro", te će se isti rješavati. Što se tiče caffe-bara "Ćakula", ugovor o produljenju s tvrtkom "Dolce Mania" je u proceduri potpisa i poslan je Uredu grada na potpis – poručeno nam je iz Banovine, nakon što smo tjednima čekali odgovor na konkretna pitanja iz kojih je bila razvidna cijela situacija.

Dio stanovnika Toća ne krije nezadovoljstvo takvom situacijom, štoviše smatraju da se sve odvija uz blagoslov gradske vlasti gdje većinu imaju upravo Kerumov HGS i HDZ. Štoviše, 37 naših sugrađana iz toga kvarta sastavilo je i potpisalo peticiju koju je još 25. srpnja uputilo gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari.

U dopisu koji je dostavljen i našem listu, izrazili su svoje protivljenje odluci lokalnih vlasti da ukinu promet i njihovu ulicu pretvore u pješačku zonu, čime je dodatno smanjen broj parkirališnih mjesta kojih u tom dijelu Splita ionako kronično nedostaje.

– Gradonačelniče, dojma smo kako se ovim činom pogoduje onima koji vas ucjenjuju ostankom na vlasti, odnosno da je u to prste umiješao vaš koalicijski partner Željko Kerum. Njegov suradnik Ivica Livaja ove godine je za potrebe svog restorana stolovima zauzeo polovicu Bregovite ulice, a zatvaranje prometa ide jedino njemu u prilog. Staroj splitskoj obitelji koja nasuprot njegovih stolova ima automobilski ulaz u svoj dvor stalno pravi neugodnosti, vrijeđa i prijeti. Prometni redari više puta dnevno obilaze ulicu i postavljaju kazne ljudima koji prođu autom dolje zbog bilo kakvih potreba. Istovremeno, na iscrtanom mjestu s novopostavljenim znakom "Opskrba – zadržavanje max. 30 minuta" znaju biti parkirana vozila gradskih vijećnika Željka Keruma i Davora Grčića Gage.

Prometni redari tada nisu ni na vidiku – navodi se, među ostalim, u peticiji kojom su se poteštatu požalili stanari Gojsalićeve, Šegvićeve, Bregovite i Radovanove ulice, tražeći da dobiju dozvolu za ulaz u dijelove ulice koje su sada zatvorene, uz zadržavanje do 30 minuta zbog osobnih potreba.

Cijelu situaciju tada nam je u ime Grada prokomentirao prvi komunalac Damir Babić.

– Odluka je donesena na temelju izrađenog prometnog projekta ovlaštenog projektanta i za cilj je imala smanjiti pritisak i parkiranje vozila u toj zoni, te povećati sigurnost pješaka, za što je dobivena i suglasnost Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave. Radovanova je u tom dijelu primjerenija kao pješačka površina, a ne kao kolno parkirališni prostor. Oni stanari koji unutar nove pješačke zone imaju svoje dvorište ili garažu u koju mogu smjestiti svoje vozilo mogu zatražiti odobrenje za prolaz – poručio je pročelnik Babić, uz napomenu kako će "komunalno redarstvo provjeriti ima li ugostitelj ugovor za zakup javne površine za postavljanje štekata te pridržava li se uvjeta ako ga ima".

Kako rezultat te provjere, ni nakon nekoliko požurnica, nismo uspjeli dobiti ni nakon 10 dana, gradskoj upravi smo 17. kolovoza uputili službeni zahtjev za pristup informacijama u kojem smo zatražili preslike ugovora i grafičke prikaze štekata. Nepostojanje istih potvrđeno nam je tek na samom kraju zakonski predviđenog roka za odgovor, točno 14 dana nakon slanja.

Na oglase se javlja Livajina supruga

Na kontakt-mobitel tvrtke "Adoro" koji smo pronašli na internetskom oglasniku u kojem su tražili kuhara za restoran u Toću, javila nam se Dijana Livaja. Odbila je komentirati cijelu situaciju riječima kako je "maltretiramo na radnom mjestu", te kako "ona i njezin suprug nemaju ništa s tim objektom". Provjerom u sudskom registru zaista je vidljivo kako je treća osoba navedena kao osoba ovlaštena za zastupanje te firme registrirane s temeljnim kapitalom od 10 kuna. No, i u više medijskih istupa upravo je Ivica Livaja potvrdio kako je "Tapas & Wine Toć" u njegovu vlasništvu.

'Zapelo je u gradskoj službi...'

– U našem slučaju u pitanju je formalnost, po onom što znam produženje ugovora je na stolu dogradonačelnice. Zapelo je u gradskoj službi, to je tako već godinama, ti ugovori se razvlače mjesecima jer nema dovoljno zaposlenika, ali sve bude naplaćeno retroaktivno – tvrdi Saša Horvat.

Pametno: Ovo je vrhunac bahatosti!

Gradski vijećnik koristi štekat bez ugovora, na Žnjanu se pilaju borovi pod okriljem noći, a vlast nas na čelu s gospodinom Škorićem uvjerava kako je sve u redu i pod kontrolom. Tko je ovdje lud - pitaju se u stranci Pametno koja je reagirala na najnoviju kaubojštinu ugostitelja u centru Splita.

 – Ruska turistkinja stradala je pod kotačima dostavnog vozila, borovi i dalje padaju po Marjanu, pilaju se stabla na Žnjanu pod okriljem noći. Vrhunac bahatosti je ilegalni štekat u Ulici Mile Gojsalića. Tek nakon upita novinara vlasnik ugostiteljskog objekta zatražio je od Grada dozvolu za štekat. Svo ovo vrijeme radio je bez dozvole. Iako nije formalni vlasnik, kafićem upravlja Ivica Livaja, bliski prijatelj Željka Keruma i nekadašnji član NO Hajduka.

Grad Split je na navedenoj lokaciji, na navodno traženje stanara, uveo pješačku zonu u dužini dvadesetak metara. Nažalost pješačka zona ne štiti pješake već štekat kako preko njega ne bi slučajno prolazila vozila. Da je namjera bila štititi pješake, kako kažu  u stranci Pametno, onda bi cijela Radovanova ulica bila pješačka zona, a ne samo dvadesetak metara. Stanari su peticijom, koju su poslali i gradskim vijećnicima, dali do znanja kako oni nisu tražili pješačku zonu.

Uz to, moralno još gora situacija je ponašanje jednog gradskog vijećnika, dodaje Prkić:

- Žalosti i činjenica što ni gradski vijećnik Saša Horvat nema ugovor za štekat kafića Ćakula koji se nalazi na mjestu nekadašnje vjenčaone. Očito je kako je koaliciji HDZ-HGS važniji klijentelizam, nepotizam i osobni interes od Grada Splita. Sa zanimanjem ćemo pratiti tko će biti članovi komisije koji će dodijeliti javnu gradsku površinu na lokaciji Gojsalića ulice u zakup, premda ju je bahati vlasnik koristio bez dozvole duži vremenski period. Ovakvi primjeri bahatosti ne bi se smjeli nagrađivati daljnjim radom, naprotiv, nikad im se više javna površina ne bi smjela dati u zakup. Do kada ovako? – zaključio je Prkić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugovori u proceduri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-09-06 11:01:15 [created_by] => 3130 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-09-06 12:21:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-09-06 11:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 21591 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Split\/10178447.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Split\/10242484.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Split\/10245654.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Split\/9110449.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1238"},{"size0":"780x462"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38172788 Threads: 3 Questions: 7084263906 Slow queries: 3297383 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608001202 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/kerumovi-ljudi-zakidaju-gradski-proracun-stekati-cijelo-ljeto-posluju-bez-dozvole-ogorceni-susjedi-pisali-opari-nbsp-pogoduje-se-onima-koji-vas-ucjenjuju-ostankom-na-vlasti-a-livaja-vrijeda-i-prijeti-564260 [printLink] => /split/kerumovi-ljudi-zakidaju-gradski-proracun-stekati-cijelo-ljeto-posluju-bez-dozvole-ogorceni-susjedi-pisali-opari-nbsp-pogoduje-se-onima-koji-vas-ucjenjuju-ostankom-na-vlasti-a-livaja-vrijeda-i-prijeti-564260?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 356585 [name] => štekati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stekati [link] => /tag/stekati ) [2] => stdClass Object ( [id] => 236189 [name] => Gradska jezgra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradska-jezgra [link] => /tag/gradska-jezgra ) [3] => stdClass Object ( [id] => 321350 [name] => Željko Kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-kerum [link] => /tag/zeljko-kerum ) [4] => stdClass Object ( [id] => 409734 [name] => Ivica Livaja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-livaja [link] => /tag/ivica-livaja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugovori u proceduri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kerumovi ljudi zakidaju gradski proračun: štekati cijelo ljeto posluju bez dozvole; Ogorčeni susjedi pisali Opari: Pogoduje se onima koji vas ucjenjuju ostankom na vlasti, a Livaja vrijeđa i prijeti! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3130 [name] => Ivan Kaštelan [username] => ivan-ka-telan [email] => ivan-ka-telan@sd.hr [password] => $2y$10$XpLHCZZn49NuIW8DsQC3HeBTeZMJ4YE8ouwcrRYQ9c0jhiqWu9bfC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-kastelan-3130 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1648 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c93084577eb936550cb704be0f0c8a06?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Split/10178447.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Split/10178447.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Split/10242484.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Split/10245654.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Split/9110449.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Štekati dvaju ugostiteljskih objekata u vlasništvu poduzetnika bliskih Željku Kerumu već dulje vrijeme u potpunosti su postavljeni bez dozvole, čime je splitski proračun oštećen za poveću svotu novca.

Nakon višetjednog čekanja na odgovor iz gradskog Odsjeka za gospodarenje imovinom konačno nam je potvrđeno ono što se dalo naslutiti: restoran "Tapas & Wine Toć" u Ulici Mile Gojsalić, koji vodi Kerumov prijatelj Ivica Livaja, nema ugovor o zakupu javne površine, a zadnjeg dana lipnja istekao je ugovor i za štekat kafića "Ćakula", na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Mažuranićeva šetališta, koji drži Saša Horvat, gradski vijećnik i brat supruge HGS-ova čelnika.

Livaja je javnosti otprije poznat kao osoba kojoj je Kerum prije devet godina izravnom pogodbom dodijelio posao s Gradom na uređenju šest vrtića, "težak" šest milijuna kuna, zbog čega je bivši gradonačelnik pravomoćno osuđen jer nije bio proveden javni natječaj, ali i kao šef Nadzornog odbora "Hajduka" u vrijeme kada je klub vodio predsjednik Joško Svaguša.

Da prijateljstvo još uvijek traje, potvrđuju i fotografije postavljene na Facebooku sa zajedničkog puta u Rusiju, na utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, ali i to što je HGS, kao dio svojega "koalicijskog kolača", među "nadzornike" gradske tvrtke "Stano-uprava" postavio Livajinu suprugu Dijanu.

– Zaprimili smo 27. kolovoza zahtjev za štekat objekta "Toć" od strane tvrtke "Adoro", te će se isti rješavati. Što se tiče caffe-bara "Ćakula", ugovor o produljenju s tvrtkom "Dolce Mania" je u proceduri potpisa i poslan je Uredu grada na potpis – poručeno nam je iz Banovine, nakon što smo tjednima čekali odgovor na konkretna pitanja iz kojih je bila razvidna cijela situacija.

Dio stanovnika Toća ne krije nezadovoljstvo takvom situacijom, štoviše smatraju da se sve odvija uz blagoslov gradske vlasti gdje većinu imaju upravo Kerumov HGS i HDZ. Štoviše, 37 naših sugrađana iz toga kvarta sastavilo je i potpisalo peticiju koju je još 25. srpnja uputilo gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari.

U dopisu koji je dostavljen i našem listu, izrazili su svoje protivljenje odluci lokalnih vlasti da ukinu promet i njihovu ulicu pretvore u pješačku zonu, čime je dodatno smanjen broj parkirališnih mjesta kojih u tom dijelu Splita ionako kronično nedostaje.

– Gradonačelniče, dojma smo kako se ovim činom pogoduje onima koji vas ucjenjuju ostankom na vlasti, odnosno da je u to prste umiješao vaš koalicijski partner Željko Kerum. Njegov suradnik Ivica Livaja ove godine je za potrebe svog restorana stolovima zauzeo polovicu Bregovite ulice, a zatvaranje prometa ide jedino njemu u prilog. Staroj splitskoj obitelji koja nasuprot njegovih stolova ima automobilski ulaz u svoj dvor stalno pravi neugodnosti, vrijeđa i prijeti. Prometni redari više puta dnevno obilaze ulicu i postavljaju kazne ljudima koji prođu autom dolje zbog bilo kakvih potreba. Istovremeno, na iscrtanom mjestu s novopostavljenim znakom "Opskrba – zadržavanje max. 30 minuta" znaju biti parkirana vozila gradskih vijećnika Željka Keruma i Davora Grčića Gage.

Prometni redari tada nisu ni na vidiku – navodi se, među ostalim, u peticiji kojom su se poteštatu požalili stanari Gojsalićeve, Šegvićeve, Bregovite i Radovanove ulice, tražeći da dobiju dozvolu za ulaz u dijelove ulice koje su sada zatvorene, uz zadržavanje do 30 minuta zbog osobnih potreba.

Cijelu situaciju tada nam je u ime Grada prokomentirao prvi komunalac Damir Babić.

– Odluka je donesena na temelju izrađenog prometnog projekta ovlaštenog projektanta i za cilj je imala smanjiti pritisak i parkiranje vozila u toj zoni, te povećati sigurnost pješaka, za što je dobivena i suglasnost Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave. Radovanova je u tom dijelu primjerenija kao pješačka površina, a ne kao kolno parkirališni prostor. Oni stanari koji unutar nove pješačke zone imaju svoje dvorište ili garažu u koju mogu smjestiti svoje vozilo mogu zatražiti odobrenje za prolaz – poručio je pročelnik Babić, uz napomenu kako će "komunalno redarstvo provjeriti ima li ugostitelj ugovor za zakup javne površine za postavljanje štekata te pridržava li se uvjeta ako ga ima".

Kako rezultat te provjere, ni nakon nekoliko požurnica, nismo uspjeli dobiti ni nakon 10 dana, gradskoj upravi smo 17. kolovoza uputili službeni zahtjev za pristup informacijama u kojem smo zatražili preslike ugovora i grafičke prikaze štekata. Nepostojanje istih potvrđeno nam je tek na samom kraju zakonski predviđenog roka za odgovor, točno 14 dana nakon slanja.

Na oglase se javlja Livajina supruga

Na kontakt-mobitel tvrtke "Adoro" koji smo pronašli na internetskom oglasniku u kojem su tražili kuhara za restoran u Toću, javila nam se Dijana Livaja. Odbila je komentirati cijelu situaciju riječima kako je "maltretiramo na radnom mjestu", te kako "ona i njezin suprug nemaju ništa s tim objektom". Provjerom u sudskom registru zaista je vidljivo kako je treća osoba navedena kao osoba ovlaštena za zastupanje te firme registrirane s temeljnim kapitalom od 10 kuna. No, i u više medijskih istupa upravo je Ivica Livaja potvrdio kako je "Tapas & Wine Toć" u njegovu vlasništvu.

'Zapelo je u gradskoj službi...'

– U našem slučaju u pitanju je formalnost, po onom što znam produženje ugovora je na stolu dogradonačelnice. Zapelo je u gradskoj službi, to je tako već godinama, ti ugovori se razvlače mjesecima jer nema dovoljno zaposlenika, ali sve bude naplaćeno retroaktivno – tvrdi Saša Horvat.

Pametno: Ovo je vrhunac bahatosti!

Gradski vijećnik koristi štekat bez ugovora, na Žnjanu se pilaju borovi pod okriljem noći, a vlast nas na čelu s gospodinom Škorićem uvjerava kako je sve u redu i pod kontrolom. Tko je ovdje lud - pitaju se u stranci Pametno koja je reagirala na najnoviju kaubojštinu ugostitelja u centru Splita.

 – Ruska turistkinja stradala je pod kotačima dostavnog vozila, borovi i dalje padaju po Marjanu, pilaju se stabla na Žnjanu pod okriljem noći. Vrhunac bahatosti je ilegalni štekat u Ulici Mile Gojsalića. Tek nakon upita novinara vlasnik ugostiteljskog objekta zatražio je od Grada dozvolu za štekat. Svo ovo vrijeme radio je bez dozvole. Iako nije formalni vlasnik, kafićem upravlja Ivica Livaja, bliski prijatelj Željka Keruma i nekadašnji član NO Hajduka.

Grad Split je na navedenoj lokaciji, na navodno traženje stanara, uveo pješačku zonu u dužini dvadesetak metara. Nažalost pješačka zona ne štiti pješake već štekat kako preko njega ne bi slučajno prolazila vozila. Da je namjera bila štititi pješake, kako kažu  u stranci Pametno, onda bi cijela Radovanova ulica bila pješačka zona, a ne samo dvadesetak metara. Stanari su peticijom, koju su poslali i gradskim vijećnicima, dali do znanja kako oni nisu tražili pješačku zonu.

Uz to, moralno još gora situacija je ponašanje jednog gradskog vijećnika, dodaje Prkić:

- Žalosti i činjenica što ni gradski vijećnik Saša Horvat nema ugovor za štekat kafića Ćakula koji se nalazi na mjestu nekadašnje vjenčaone. Očito je kako je koaliciji HDZ-HGS važniji klijentelizam, nepotizam i osobni interes od Grada Splita. Sa zanimanjem ćemo pratiti tko će biti članovi komisije koji će dodijeliti javnu gradsku površinu na lokaciji Gojsalića ulice u zakup, premda ju je bahati vlasnik koristio bez dozvole duži vremenski period. Ovakvi primjeri bahatosti ne bi se smjeli nagrađivati daljnjim radom, naprotiv, nikad im se više javna površina ne bi smjela dati u zakup. Do kada ovako? – zaključio je Prkić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kerumovi-ljudi-zakidaju-gradski-proracun-stekati-cijelo-ljeto-posluju-bez-dozvole-ogorceni-susjedi-pisali-opari-nbsp-pogoduje-se-onima-koji-vas-ucjenjuju-ostankom-na-vlasti-a-livaja-vrijeda-i-prijeti-564260 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ab25ac7bbafff2c8a91bece95fa74ea339fc13ae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kerumovi+ljudi+zakidaju+gradski+prora%C4%8Dun%3A+%C5%A1tekati+cijelo+ljeto+posluju+bez+dozvole%3B+Ogor%C4%8Deni+susjedi+pisali+Opari%3A%C2%A0Pogoduje+se+onima+koji+vas+ucjenjuju+ostankom+na+vlasti%2C+a+Livaja+vrije%C4%91a+i+prijeti%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkerumovi-ljudi-zakidaju-gradski-proracun-stekati-cijelo-ljeto-posluju-bez-dozvole-ogorceni-susjedi-pisali-opari-nbsp-pogoduje-se-onima-koji-vas-ucjenjuju-ostankom-na-vlasti-a-livaja-vrijeda-i-prijeti-564260 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkerumovi-ljudi-zakidaju-gradski-proracun-stekati-cijelo-ljeto-posluju-bez-dozvole-ogorceni-susjedi-pisali-opari-nbsp-pogoduje-se-onima-koji-vas-ucjenjuju-ostankom-na-vlasti-a-livaja-vrijeda-i-prijeti-564260 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugovori u proceduri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitugovori u proceduri

Kerumovi ljudi zakidaju gradski proračun: štekati cijelo ljeto posluju bez dozvole; Ogorčeni susjedi pisali Opari: Pogoduje se onima koji vas ucjenjuju ostankom na vlasti, a Livaja vrijeđa i prijeti!

6. rujna 2018. - 13:01

Štekati dvaju ugostiteljskih objekata u vlasništvu poduzetnika bliskih Željku Kerumu već dulje vrijeme u potpunosti su postavljeni bez dozvole, čime je splitski proračun oštećen za poveću svotu novca.

Nakon višetjednog čekanja na odgovor iz gradskog Odsjeka za gospodarenje imovinom konačno nam je potvrđeno ono što se dalo naslutiti: restoran "Tapas & Wine Toć" u Ulici Mile Gojsalić, koji vodi Kerumov prijatelj Ivica Livaja, nema ugovor o zakupu javne površine, a zadnjeg dana lipnja istekao je ugovor i za štekat kafića "Ćakula", na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Mažuranićeva šetališta, koji drži Saša Horvat, gradski vijećnik i brat supruge HGS-ova čelnika.

Livaja je javnosti otprije poznat kao osoba kojoj je Kerum prije devet godina izravnom pogodbom dodije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:05