StoryEditorOCM
SplitPREDAVANJE

Kako izgleda šetnja po zgradi Černobila, tko živi u blizini? Splitska ekipa bila je tamo, poslušajte njihova iskustva

Piše Split SD
1. studenog 2023. - 11:59

Središnja knjižnica Marko Marulić- dvorana 1 u petak 3. studenoga bit će domaćin putopisnog predavanja Jurice Galića Juke: "Černobil (Ukrajina)"

Članova splitske udruge "TheMladichi" bili su u Ukrajini 2018. na mjesto gdje se 26. travnja 1986. dogodila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa na svijetu.

image

Jurica Galić Juka, avanturist i fotograf iz Splita

Ante Čizmic/Cropix

Na ovom zanimljivom predavanju poslušajte priču o tome kako je došlo do katastrofe, zašto su je sovjetske vlasti tajile tri dana, koja je razlika između gradova Pripjat i Černobil, što je tzv. "slonovo stopalo", koliko je siguran "sarkofag" koji štiti zloglasni reaktor 4, što je sustav "Duga", kako izgleda šetnja po napuštenim zgradama, što je "Crvena šuma", tko su rijetki ljudi koji žive u blizini i zašto je tamo prirodni i životinjski svijet nakon katastrofe propupao u svom najboljem izdanju?

Sugovornik na predavanju bit će Saša Stojanović Sapa, suputnik i član udruge TheMladichi.

Jurica Galić Juka hrvatski je putopisac, profesionalni fotograf i svjetski putnik iz Splita. Stalni je suradnik kultnog časopisa "Meridijani" i član FIJET-a, najstarijeg svjetskog udruženja putopisnih žurnalista.

image
-/Afp

U fotografiji je osvojio pedesetak svjetskih i nacionalnih nagrada, a na izložbama je samostalno izlagao 13 puta. Za svoja putovanja kaže da su mu poslanje a ne puko prevaljivanje kilometara. Njegov žanr je putopisna i dokumentarna fotografija, a omiljene teme su portreti, ulica, pejzaži i ostaci drevnih civilizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:36