stdClass Object ( [id] => 1267843 [title] => Kakav građevinski triler! Otkrivamo same početke priče oko gradnje Dalmatia Towera: ‘Bio mi je dužan neke novce...‘ [alias] => kakav-gradevinski-triler-otkrivamo-same-pocetke-price-oko-gradnje-dalmatia-towera-bio-mi-je-duzan-neke-novce [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već danima se piše o uvjetima u kojima se gradio najviši toranj u Hrvatskoj, a neki kažu da nije važno što je bilo, već da treba vidjeti može li se izdati dozvola kako bi investitor počeo s radom. No, dok traju rasprave o tome je li investitor učinio značajan prijestup ili ne s "viškom" kvadrata, izgleda da danas nitko nije ponosan na to kako je priča počela. A to, pak, govori da nije nevažno još jednom osvrnuti se na sam početak.

Naime, mnogi građani u ovom gradu imaju parcele koje su građevne, a gotovo dva desetljeća čekaju da Grad organizira urbanističke natječaje za "gradske projekte", kojih ima 11, a ni jedan nije realiziran (osim djelomično Zapadne obale).

---

image

S

Duje Klarić/Cropix
---

S druge strane, Westgateovi neboderi su izdvojeni iz gradskog projekta Kopilica, koji seže od Ulice Domovinskog rata sve do Sjeverne luke. Gradski projekt Kopilica dijeli se na A, B i C zonu, a ukupno ima milijun i 20 tisuća četvornih metara.

Kako je investitoru Josipu Komaru uspjelo da svoju "krpicu" od 4700 kvadrata izdvoji iz tako velikog područja, premda to nije predviđeno GUP-om kao posebni zahvat, i da na njoj izgradi megagradnju, a drugima to nije uspjelo?

Ono što je prethodilo gradnji možda je jednako važno kao i veličina izgrađenog. O tome se dosad nije pisalo jer neke stvari nisu bile poznate. Kao, na primjer, što je pisalo u natječajnom programu i kako je nastao.

U knjizi prof. dr. Darovana Tušeka "Arhitektonski natječaji u Splitu 2006. – 2010." stoji da je tvrtka Josipa Komara "Zapadna vrata" bila investitor, raspisivač i provoditelj natječaja, a da je izrada natječajnog projektnog programa povjerena splitskom arhitektu Nevenu Raku i njegovu suradniku Inoslavu Nikoliću.

---

image

Darovan Tušek 

Vojko Bašić/Cropix
---

‘Ne znam ništa‘

Odlučili smo upitati arhitekta Raka što je bilo s urbanističkim bonusom na koji se svi pozivaju, ali naišli smo na čuđenje s njegove strane.

– Nisam ja to uopće radio!? I uopće ne znam tko je taj Inoslav Nikolić. Ne znam čak ni tko su investitori. Recite gospodinu Tušeku da se može meni javiti, ako ima neki dokument, neka nađe taj projektni zadatak. Možete zapisati moj mail, neka mi ga pošalje da vidimo kakav je to dokument. Da nije netko falsificirao moj potpis – uputio nas je arhitekt kategorički tvrdeći da nema ništa s tim natječajem.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Zvali smo dr. Tušeka, a on nam je ubrzo poslao natječajni program, dodajući k tome da sve što piše radi na osnovi pouzdanih dokumenata. I, doista, na natječajnom programu su pečat, potpis Nevena Raka i njegov broj iz Komore arhitekata. Poslali smo mu sutradan na mail čitav program, a on je odmah uzvratio na naš poziv.

– Sad sam se sjetio, ja sam Josipu Komaru radio dvije manje kuće sa stanovima u Strožancu. On mi je ostao dužan neke novce. Kako smo onda bili u korektnim odnosima, on je složio taj projektni zadatak i molio me, a ja sam mu to ovjerio.

Ne sjećam se što sve tu piše. Valjda je to Komaru trebalo da ide s tim prema Gradu. Ja sam mislio da ću možda sudjelovati u projektu. Ali on je mene izbacio iz te priče skroz, nije mi se ni javio. Tako da uopće ne znam što se kasnije s tim događalo – prisjetio se arhitekt.

---

image

Završni radovi

Vojko Bašić/Cropix
---

Znači, vi ste to potpisali, ali niste pisali?

– On je koncipirao sam, rekao mi je da je to u dogovoru s Gradom, i mogu li mu to ovjeriti. Kao neki projektni zadatak. Moglo je pisati da će biti 50 katova, nema veze što će biti kasnije odobreno. To su želje investitora. Nije to moralo biti usklađeno s bilo kojim planom. To je njemu bila podloga s Gradom Splitom, koji je nositelj prostornoplanske dokumentacije i izdaje dozvole.

Kao nekakvo njegovo pismo namjere, što bi on tu radio. A što je poslije s tim bilo i kako je on došao do dozvola, ne znam, ja mu nisam radio ništa. Čak sam ga ja upoznao u Zagrebu s kolegom Ottom Barićem, koji je radio veće zgrade, a on ga je uzeo da mu ovdje radi.

---

image

Poslovni prostori za tvrtke

Vojko Bašić/Cropix
---

Kako je to dobar posao, računao sam da nešto odradim u nekom timu, međutim, on je mene eliminirao i čak me nije obavještavao što se dalje događalo – objašnjava Neven Rak.

No, kako bilo, s natječajem koji je Komar očito dogovorio s Gradom uspjelo se jedno. Za gradski projekt Kopilica po GUP-u je potreban natječaj, a ovdje je prošlo da se može napraviti za jedan sitni dio maksimalna gradnja.

Vlasnici parcela kod bivših PIS-ovih baraka koji desetljećima čekaju da Grad raspiše natječaj za gradski projekt Poljud bili bi presretni da im se takvo što omogući. Da ne spominjemo druge na nerealiziranim gradskim projektima.

Predsjednica DAS-a Daša Gazde, kojoj smo poslali program, kaže kako ga je prvi put u prilici vidjeti. Naime, radi se o natječaju koji je raspisao investitor pa nije išao preko DAS-a.

Tušek je napisao da je natječaj bio raspisan u nepovoljnom terminu, sredinom srpnja 2010. godine, usred sezone godišnjih odmora, a rok za predaju bio je 23. kolovoza. Oglas je bio objavljen samo u ondašnjem zagrebačkom "Vjesniku". Javilo se svega pet natjecatelja, a pobijedio je Otto Barić.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

U natječaju se navodi dogovorni urbanistički bonus po kojem se "prostorni pokazatelji BRP nadzemne izgrađenosti uvećavaju za 25 posto".

Članovi žirija

No, Daša Gazde tvrdi kako se urbanistički bonus ne može koristiti u ovom slučaju jer članak 49. GUP-a navodi da minimalni obuhvat prostorne cjeline za koju se može koristiti instrument bonusa ne može biti manji od dva hektara.

No, umjesto 20.000 četvornih metara, obuhvat natječaja je 4709 kvadrata, koliko je investitoru trebalo. A GUP se, dodaje Gazde, mora primjenjivati u cijelosti.

Za područje ovog dijela gradskog projekta Kopilica, GUP propisuje da se može graditi 30 tisuća nadzemne gradnje po jednom hektaru. Po tome bi se na 4709 m², koliko iznosi parcela investitora, moglo projektirati 15.000 m² nadzemne gradnje.

– No parametri u natječajnom programu nisu usklađeni s GUP-om. S njima je omogućeno 21.000 m² nadzemnog BRP-a, a na što je dodano još 25 posto urbanističkog bonusa, pa na kraju nadzemni BRP iznosi 26.500 m² – zaključuje Gazde.

To je 11.500 m² više nego da se poštovao GUP. U natječajnom programu stoji da trebaju biti dvije odvojene zgrade, od kojih jedna zgrada mora imati 11.000 m² BRP-a nadzemne gradnje. Ne navodi se koliko kvadrata ide na drugu zgradu.

---

image

Konstrukcija na vrhu zgrade

Vojko Bašić/Cropix
---

U "Građevinaru" iz 2015. pisalo se da zgrada od 12 katova gdje se nalazi OTP banka ima 11.495 m² nadzemne gradnje, a da će građevina koja je bila planirana za 17 katova imati ukupno 15.041 m² (podzemno i nadzemno).

Gazde zaključuje da bi po tome ispalo kako je druga zgrada, koja je prvotno imala 17 katova, nastala kao bonus. Odnosno kao poklon od gradonačelnika koji je 2010. prihvatio natječajni program.

Nakon toga je 2017. Ivo Baldasar poklonio još deset katova investitoru, što je sam priznao. I tako je od dva bonusa, ili poklona, nastao najveći toranj u Hrvatskoj! A pitanje je, da se poštovao GUP, bi li tu uopće tu bila zgrada, napominje Daša Gazde, dodajući kako investitoru ni to nije dovoljno, nego traži odobrenje za novoizgrađene kvadrate.

---

image

Josip Komar, vlasnik tvrtke WestGate i Mario Grabovac, voditelj radova Dalmatia Towera

Vojko Bašić/Cropix
---

Nakon svega ostaje pitanje: utvrdi li se da je procedura bila nelegalna od samog početka, hoće li to dovesti u pitanje legalnost onoga što je izgrađeno? Gazde tvrdi da nije pravnica, ali da bi legalnost mogla biti zaštićena zaključkom gradonačelnika Željka Keruma iz 2010., koji je prihvatio program.

Napomenimo da se i Ministarstvo držalo zaključka Baldasara iz 2017. kad je u pitanju nadogradnja za 10 katova, čime je toranj dosegnuo 27 katova. I za kraj dodajmo kako su u žiriju za Komarov natječaj iz 2010. bile glavne predstavnice struke iz Banovine, pročelnica za urbanizam Ružica Batinić Santro i Kerumova savjetnica Branka Mimica i ondašnji predsjednik DAS-a Jurica Jelavić.

---

Komar poziva inspektore

 

Investitor Josip Komar proziva pročelnika Tea Vojkovića da blokira izdavanje dozvole za Dalmatia Tower.

– U ovom trenutku možemo primijetiti da Upravni odjel za urbanizam i izgradnju na čelu s gospodinom Teom Vojkovićem direktno krši Zakon o gradnji i drugostupanjsko Rješenje Ministarstva, primjerice e-konferencija za potvrdu javnopravnih tijela trebala je biti otvorena 15. veljače 2023., s današnjim danom taj rok je prekoračen za devet dana, unatoč našim svakodnevnim pozivima i dopisima nemamo nikakav odgovor od gradskih službi, te ćemo uputiti podnesak inspekcijskom tijelu resornog Ministarstva.

Zatražili smo komentar od Vojkovića, ali ga nismo dobili do zaključenja teksta.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZRONIO KLJUČNI SPIS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IZRONIO KLJUČNI SPIS 2 0 7807 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-24 13:52:53 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-25 06:39:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-25 06:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 663 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kakav građevinski triler! Otkrivamo same početke priče oko gradnje Dalmatia Towera: 'Bio mi je dužan neke novce...' [metakey] => Dalmatia Tower, program natječaja, Neven Rak, Josip Komar, urbanistički bonus, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382918.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/20850106.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/23732789.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/11854412.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/11854406.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382891.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382880.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382876.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382888.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382897.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382895.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382867.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382929.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382927.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24382916.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Darovan Tu\u0161ek\u00a0<\/p>","

S<\/p>","","","

Josip Komar, vlasnik tvrtke WestGate i Mario Grabovac, voditelj radova Dalmatia Towera<\/p>","

Zavr\u0161ni radovi<\/p>","

Konstrukcija na vrhu zgrade<\/p>","

Soba u hotelu Marriott<\/p>","

Poslovni prostori za tvrtke<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1405","hd_24382918_1920.jpg":"1920x1080","k_24382918_1280.jpg":"1280x1280","k_24382918_1024.jpg":"1024x1024","k_24382918_640.jpg":"640x640","k_24382918_480.jpg":"480x480","k_24382918_340.jpg":"340x340","k_24382918_220.jpg":"220x220","o_24382918_1280.jpg":"1280x936","o_24382918_1024.jpg":"1024x749","o_24382918_640.jpg":"640x468","o_24382918_480.jpg":"480x351","o_24382918_340.jpg":"340x248","o_24382918_220.jpg":"220x160","h_24382918_1280.jpg":"1280x854","h_24382918_1024.jpg":"1024x683","h_24382918_640.jpg":"640x427","h_24382918_480.jpg":"480x320","h_24382918_340.jpg":"340x227","h_24382918_220.jpg":"220x147","pp_24382918_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382918_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382918_640.jpg":"640x814","pp_24382918_480.jpg":"480x611","pp_24382918_340.jpg":"340x432","pp_24382918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1348","hd_20850106_1920.jpg":"1920x1080","k_20850106_1280.jpg":"1280x1280","k_20850106_1024.jpg":"1024x1024","k_20850106_640.jpg":"640x640","k_20850106_480.jpg":"480x480","k_20850106_340.jpg":"340x340","k_20850106_220.jpg":"220x220","o_20850106_1280.jpg":"1280x898","o_20850106_1024.jpg":"1024x718","o_20850106_640.jpg":"640x449","o_20850106_480.jpg":"480x337","o_20850106_340.jpg":"340x238","o_20850106_220.jpg":"220x154","h_20850106_1280.jpg":"1280x854","h_20850106_1024.jpg":"1024x683","h_20850106_640.jpg":"640x427","h_20850106_480.jpg":"480x320","h_20850106_340.jpg":"340x227","h_20850106_220.jpg":"220x147","pp_20850106_1280.jpg":"1280x1628","pp_20850106_1024.jpg":"1024x1303","pp_20850106_640.jpg":"640x814","pp_20850106_480.jpg":"480x611","pp_20850106_340.jpg":"340x432","pp_20850106_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_23732789_1920.jpg":"1920x1080","k_23732789_1280.jpg":"1280x1280","k_23732789_1024.jpg":"1024x1024","k_23732789_640.jpg":"640x640","k_23732789_480.jpg":"480x480","k_23732789_340.jpg":"340x340","k_23732789_220.jpg":"220x220","o_23732789_1280.jpg":"1280x843","o_23732789_1024.jpg":"1024x674","o_23732789_640.jpg":"640x421","o_23732789_480.jpg":"480x316","o_23732789_340.jpg":"340x224","o_23732789_220.jpg":"220x144","h_23732789_1280.jpg":"1280x854","h_23732789_1024.jpg":"1024x683","h_23732789_640.jpg":"640x427","h_23732789_480.jpg":"480x320","h_23732789_340.jpg":"340x227","h_23732789_220.jpg":"220x147","pp_23732789_1280.jpg":"1280x1628","pp_23732789_1024.jpg":"1024x1303","pp_23732789_640.jpg":"640x814","pp_23732789_480.jpg":"480x611","pp_23732789_340.jpg":"340x432","pp_23732789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1238","hd_11854412_1920.jpg":"1920x1080","k_11854412_1280.jpg":"1280x1280","k_11854412_1024.jpg":"1024x1024","k_11854412_640.jpg":"640x640","k_11854412_480.jpg":"480x480","k_11854412_340.jpg":"340x340","k_11854412_220.jpg":"220x220","o_11854412_1280.jpg":"1280x825","o_11854412_1024.jpg":"1024x660","o_11854412_640.jpg":"640x412","o_11854412_480.jpg":"480x309","o_11854412_340.jpg":"340x219","o_11854412_220.jpg":"220x141","h_11854412_1280.jpg":"1280x854","h_11854412_1024.jpg":"1024x683","h_11854412_640.jpg":"640x427","h_11854412_480.jpg":"480x320","h_11854412_340.jpg":"340x227","h_11854412_220.jpg":"220x147","pp_11854412_1280.jpg":"1280x1628","pp_11854412_1024.jpg":"1024x1303","pp_11854412_640.jpg":"640x814","pp_11854412_480.jpg":"480x611","pp_11854412_340.jpg":"340x432","pp_11854412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1565x2000","hd_11854406_1920.jpg":"1920x1080","k_11854406_1280.jpg":"1280x1280","k_11854406_1024.jpg":"1024x1024","k_11854406_640.jpg":"640x640","k_11854406_480.jpg":"480x480","k_11854406_340.jpg":"340x340","k_11854406_220.jpg":"220x220","o_11854406_1280.jpg":"1280x1635","o_11854406_1024.jpg":"1024x1308","o_11854406_640.jpg":"640x817","o_11854406_480.jpg":"480x613","o_11854406_340.jpg":"340x434","o_11854406_220.jpg":"220x281","h_11854406_1280.jpg":"1280x854","h_11854406_1024.jpg":"1024x683","h_11854406_640.jpg":"640x427","h_11854406_480.jpg":"480x320","h_11854406_340.jpg":"340x227","h_11854406_220.jpg":"220x147","pp_11854406_1280.jpg":"1280x1628","pp_11854406_1024.jpg":"1024x1303","pp_11854406_640.jpg":"640x814","pp_11854406_480.jpg":"480x611","pp_11854406_340.jpg":"340x432","pp_11854406_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1383","hd_24382891_1920.jpg":"1920x1080","k_24382891_1280.jpg":"1280x1280","k_24382891_1024.jpg":"1024x1024","k_24382891_640.jpg":"640x640","k_24382891_480.jpg":"480x480","k_24382891_340.jpg":"340x340","k_24382891_220.jpg":"220x220","o_24382891_1280.jpg":"1280x922","o_24382891_1024.jpg":"1024x737","o_24382891_640.jpg":"640x461","o_24382891_480.jpg":"480x345","o_24382891_340.jpg":"340x244","o_24382891_220.jpg":"220x158","h_24382891_1280.jpg":"1280x854","h_24382891_1024.jpg":"1024x683","h_24382891_640.jpg":"640x427","h_24382891_480.jpg":"480x320","h_24382891_340.jpg":"340x227","h_24382891_220.jpg":"220x147","pp_24382891_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382891_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382891_640.jpg":"640x814","pp_24382891_480.jpg":"480x611","pp_24382891_340.jpg":"340x432","pp_24382891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24382880_1920.jpg":"1920x1080","k_24382880_1280.jpg":"1280x1280","k_24382880_1024.jpg":"1024x1024","k_24382880_640.jpg":"640x640","k_24382880_480.jpg":"480x480","k_24382880_340.jpg":"340x340","k_24382880_220.jpg":"220x220","o_24382880_1280.jpg":"1280x960","o_24382880_1024.jpg":"1024x768","o_24382880_640.jpg":"640x480","o_24382880_480.jpg":"480x360","o_24382880_340.jpg":"340x255","o_24382880_220.jpg":"220x165","h_24382880_1280.jpg":"1280x854","h_24382880_1024.jpg":"1024x683","h_24382880_640.jpg":"640x427","h_24382880_480.jpg":"480x320","h_24382880_340.jpg":"340x227","h_24382880_220.jpg":"220x147","pp_24382880_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382880_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382880_640.jpg":"640x814","pp_24382880_480.jpg":"480x611","pp_24382880_340.jpg":"340x432","pp_24382880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24382876_1920.jpg":"1920x1080","k_24382876_1280.jpg":"1280x1280","k_24382876_1024.jpg":"1024x1024","k_24382876_640.jpg":"640x640","k_24382876_480.jpg":"480x480","k_24382876_340.jpg":"340x340","k_24382876_220.jpg":"220x220","o_24382876_1280.jpg":"1280x853","o_24382876_1024.jpg":"1024x682","o_24382876_640.jpg":"640x426","o_24382876_480.jpg":"480x320","o_24382876_340.jpg":"340x226","o_24382876_220.jpg":"220x146","h_24382876_1280.jpg":"1280x854","h_24382876_1024.jpg":"1024x683","h_24382876_640.jpg":"640x427","h_24382876_480.jpg":"480x320","h_24382876_340.jpg":"340x227","h_24382876_220.jpg":"220x147","pp_24382876_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382876_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382876_640.jpg":"640x814","pp_24382876_480.jpg":"480x611","pp_24382876_340.jpg":"340x432","pp_24382876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1326","hd_24382888_1920.jpg":"1920x1080","k_24382888_1280.jpg":"1280x1280","k_24382888_1024.jpg":"1024x1024","k_24382888_640.jpg":"640x640","k_24382888_480.jpg":"480x480","k_24382888_340.jpg":"340x340","k_24382888_220.jpg":"220x220","o_24382888_1280.jpg":"1280x884","o_24382888_1024.jpg":"1024x707","o_24382888_640.jpg":"640x442","o_24382888_480.jpg":"480x331","o_24382888_340.jpg":"340x234","o_24382888_220.jpg":"220x151","h_24382888_1280.jpg":"1280x854","h_24382888_1024.jpg":"1024x683","h_24382888_640.jpg":"640x427","h_24382888_480.jpg":"480x320","h_24382888_340.jpg":"340x227","h_24382888_220.jpg":"220x147","pp_24382888_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382888_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382888_640.jpg":"640x814","pp_24382888_480.jpg":"480x611","pp_24382888_340.jpg":"340x432","pp_24382888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_24382897_1920.jpg":"1920x1080","k_24382897_1280.jpg":"1280x1280","k_24382897_1024.jpg":"1024x1024","k_24382897_640.jpg":"640x640","k_24382897_480.jpg":"480x480","k_24382897_340.jpg":"340x340","k_24382897_220.jpg":"220x220","o_24382897_1280.jpg":"1280x832","o_24382897_1024.jpg":"1024x666","o_24382897_640.jpg":"640x416","o_24382897_480.jpg":"480x312","o_24382897_340.jpg":"340x221","o_24382897_220.jpg":"220x143","h_24382897_1280.jpg":"1280x854","h_24382897_1024.jpg":"1024x683","h_24382897_640.jpg":"640x427","h_24382897_480.jpg":"480x320","h_24382897_340.jpg":"340x227","h_24382897_220.jpg":"220x147","pp_24382897_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382897_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382897_640.jpg":"640x814","pp_24382897_480.jpg":"480x611","pp_24382897_340.jpg":"340x432","pp_24382897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24382895_1920.jpg":"1920x1080","k_24382895_1280.jpg":"1280x1280","k_24382895_1024.jpg":"1024x1024","k_24382895_640.jpg":"640x640","k_24382895_480.jpg":"480x480","k_24382895_340.jpg":"340x340","k_24382895_220.jpg":"220x220","o_24382895_1280.jpg":"1280x853","o_24382895_1024.jpg":"1024x682","o_24382895_640.jpg":"640x426","o_24382895_480.jpg":"480x320","o_24382895_340.jpg":"340x226","o_24382895_220.jpg":"220x146","h_24382895_1280.jpg":"1280x854","h_24382895_1024.jpg":"1024x683","h_24382895_640.jpg":"640x427","h_24382895_480.jpg":"480x320","h_24382895_340.jpg":"340x227","h_24382895_220.jpg":"220x147","pp_24382895_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382895_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382895_640.jpg":"640x814","pp_24382895_480.jpg":"480x611","pp_24382895_340.jpg":"340x432","pp_24382895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1172","hd_24382867_1920.jpg":"1920x1080","k_24382867_1280.jpg":"1280x1280","k_24382867_1024.jpg":"1024x1024","k_24382867_640.jpg":"640x640","k_24382867_480.jpg":"480x480","k_24382867_340.jpg":"340x340","k_24382867_220.jpg":"220x220","o_24382867_1280.jpg":"1280x781","o_24382867_1024.jpg":"1024x625","o_24382867_640.jpg":"640x390","o_24382867_480.jpg":"480x293","o_24382867_340.jpg":"340x207","o_24382867_220.jpg":"220x134","h_24382867_1280.jpg":"1280x854","h_24382867_1024.jpg":"1024x683","h_24382867_640.jpg":"640x427","h_24382867_480.jpg":"480x320","h_24382867_340.jpg":"340x227","h_24382867_220.jpg":"220x147","pp_24382867_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382867_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382867_640.jpg":"640x814","pp_24382867_480.jpg":"480x611","pp_24382867_340.jpg":"340x432","pp_24382867_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2645","hd_24382929_1920.jpg":"1920x1080","k_24382929_1280.jpg":"1280x1280","k_24382929_1024.jpg":"1024x1024","k_24382929_640.jpg":"640x640","k_24382929_480.jpg":"480x480","k_24382929_340.jpg":"340x340","k_24382929_220.jpg":"220x220","o_24382929_1280.jpg":"1280x1763","o_24382929_1024.jpg":"1024x1410","o_24382929_640.jpg":"640x881","o_24382929_480.jpg":"480x661","o_24382929_340.jpg":"340x468","o_24382929_220.jpg":"220x303","h_24382929_1280.jpg":"1280x854","h_24382929_1024.jpg":"1024x683","h_24382929_640.jpg":"640x427","h_24382929_480.jpg":"480x320","h_24382929_340.jpg":"340x227","h_24382929_220.jpg":"220x147","pp_24382929_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382929_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382929_640.jpg":"640x814","pp_24382929_480.jpg":"480x611","pp_24382929_340.jpg":"340x432","pp_24382929_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_24382927_1920.jpg":"1920x1080","k_24382927_1280.jpg":"1280x1280","k_24382927_1024.jpg":"1024x1024","k_24382927_640.jpg":"640x640","k_24382927_480.jpg":"480x480","k_24382927_340.jpg":"340x340","k_24382927_220.jpg":"220x220","o_24382927_1280.jpg":"1280x872","o_24382927_1024.jpg":"1024x698","o_24382927_640.jpg":"640x436","o_24382927_480.jpg":"480x327","o_24382927_340.jpg":"340x231","o_24382927_220.jpg":"220x149","h_24382927_1280.jpg":"1280x854","h_24382927_1024.jpg":"1024x683","h_24382927_640.jpg":"640x427","h_24382927_480.jpg":"480x320","h_24382927_340.jpg":"340x227","h_24382927_220.jpg":"220x147","pp_24382927_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382927_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382927_640.jpg":"640x814","pp_24382927_480.jpg":"480x611","pp_24382927_340.jpg":"340x432","pp_24382927_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1387","hd_24382916_1920.jpg":"1920x1080","k_24382916_1280.jpg":"1280x1280","k_24382916_1024.jpg":"1024x1024","k_24382916_640.jpg":"640x640","k_24382916_480.jpg":"480x480","k_24382916_340.jpg":"340x340","k_24382916_220.jpg":"220x220","o_24382916_1280.jpg":"1280x924","o_24382916_1024.jpg":"1024x739","o_24382916_640.jpg":"640x462","o_24382916_480.jpg":"480x346","o_24382916_340.jpg":"340x245","o_24382916_220.jpg":"220x158","h_24382916_1280.jpg":"1280x854","h_24382916_1024.jpg":"1024x683","h_24382916_640.jpg":"640x427","h_24382916_480.jpg":"480x320","h_24382916_340.jpg":"340x227","h_24382916_220.jpg":"220x147","pp_24382916_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382916_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382916_640.jpg":"640x814","pp_24382916_480.jpg":"480x611","pp_24382916_340.jpg":"340x432","pp_24382916_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7628185 Threads: 1 Questions: 1618783375 Slow queries: 4807057 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110975530 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/kakav-gradevinski-triler-otkrivamo-same-pocetke-price-oko-gradnje-dalmatia-towera-bio-mi-je-duzan-neke-novce-1267843 [printLink] => /split/kakav-gradevinski-triler-otkrivamo-same-pocetke-price-oko-gradnje-dalmatia-towera-bio-mi-je-duzan-neke-novce-1267843?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 476980 [name] => dalmatia tower [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia-tower [link] => /tag/dalmatia-tower ) [1] => stdClass Object ( [id] => 707318 [name] => program natječaja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-25 07:39:51 [main_article_id] => 0 [alias] => program-natjecaja [link] => /tag/program-natjecaja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 707319 [name] => Neven Rak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-25 07:39:51 [main_article_id] => 0 [alias] => neven-rak [link] => /tag/neven-rak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 337718 [name] => Josip Komar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-komar [link] => /tag/josip-komar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 706613 [name] => urbanistički bonus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-18 09:49:48 [main_article_id] => 0 [alias] => urbanisticki-bonus [link] => /tag/urbanisticki-bonus ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZRONIO KLJUČNI SPIS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kakav građevinski triler! Otkrivamo same početke priče oko gradnje Dalmatia Towera: ‘Bio mi je dužan neke novce...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382918.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382918.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/20850106.jpg [title] =>

Darovan Tušek 

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/23732789.jpg [title] =>

S

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/11854412.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/11854406.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382891.jpg [title] =>

Josip Komar, vlasnik tvrtke WestGate i Mario Grabovac, voditelj radova Dalmatia Towera

Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382880.jpg [title] =>

Završni radovi

Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382876.jpg [title] =>

Konstrukcija na vrhu zgrade

Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382888.jpg [title] =>

Soba u hotelu Marriott

Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382897.jpg [title] =>

Poslovni prostori za tvrtke

Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382895.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382867.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382929.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382927.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24382916.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već danima se piše o uvjetima u kojima se gradio najviši toranj u Hrvatskoj, a neki kažu da nije važno što je bilo, već da treba vidjeti može li se izdati dozvola kako bi investitor počeo s radom. No, dok traju rasprave o tome je li investitor učinio značajan prijestup ili ne s "viškom" kvadrata, izgleda da danas nitko nije ponosan na to kako je priča počela. A to, pak, govori da nije nevažno još jednom osvrnuti se na sam početak.

Naime, mnogi građani u ovom gradu imaju parcele koje su građevne, a gotovo dva desetljeća čekaju da Grad organizira urbanističke natječaje za "gradske projekte", kojih ima 11, a ni jedan nije realiziran (osim djelomično Zapadne obale).

---

image

S

Duje Klarić/Cropix
---

S druge strane, Westgateovi neboderi su izdvojeni iz gradskog projekta Kopilica, koji seže od Ulice Domovinskog rata sve do Sjeverne luke. Gradski projekt Kopilica dijeli se na A, B i C zonu, a ukupno ima milijun i 20 tisuća četvornih metara.

Kako je investitoru Josipu Komaru uspjelo da svoju "krpicu" od 4700 kvadrata izdvoji iz tako velikog područja, premda to nije predviđeno GUP-om kao posebni zahvat, i da na njoj izgradi megagradnju, a drugima to nije uspjelo?

Ono što je prethodilo gradnji možda je jednako važno kao i veličina izgrađenog. O tome se dosad nije pisalo jer neke stvari nisu bile poznate. Kao, na primjer, što je pisalo u natječajnom programu i kako je nastao.

U knjizi prof. dr. Darovana Tušeka "Arhitektonski natječaji u Splitu 2006. – 2010." stoji da je tvrtka Josipa Komara "Zapadna vrata" bila investitor, raspisivač i provoditelj natječaja, a da je izrada natječajnog projektnog programa povjerena splitskom arhitektu Nevenu Raku i njegovu suradniku Inoslavu Nikoliću.

---

image

Darovan Tušek 

Vojko Bašić/Cropix
---

‘Ne znam ništa‘

Odlučili smo upitati arhitekta Raka što je bilo s urbanističkim bonusom na koji se svi pozivaju, ali naišli smo na čuđenje s njegove strane.

– Nisam ja to uopće radio!? I uopće ne znam tko je taj Inoslav Nikolić. Ne znam čak ni tko su investitori. Recite gospodinu Tušeku da se može meni javiti, ako ima neki dokument, neka nađe taj projektni zadatak. Možete zapisati moj mail, neka mi ga pošalje da vidimo kakav je to dokument. Da nije netko falsificirao moj potpis – uputio nas je arhitekt kategorički tvrdeći da nema ništa s tim natječajem.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Zvali smo dr. Tušeka, a on nam je ubrzo poslao natječajni program, dodajući k tome da sve što piše radi na osnovi pouzdanih dokumenata. I, doista, na natječajnom programu su pečat, potpis Nevena Raka i njegov broj iz Komore arhitekata. Poslali smo mu sutradan na mail čitav program, a on je odmah uzvratio na naš poziv.

– Sad sam se sjetio, ja sam Josipu Komaru radio dvije manje kuće sa stanovima u Strožancu. On mi je ostao dužan neke novce. Kako smo onda bili u korektnim odnosima, on je složio taj projektni zadatak i molio me, a ja sam mu to ovjerio.

Ne sjećam se što sve tu piše. Valjda je to Komaru trebalo da ide s tim prema Gradu. Ja sam mislio da ću možda sudjelovati u projektu. Ali on je mene izbacio iz te priče skroz, nije mi se ni javio. Tako da uopće ne znam što se kasnije s tim događalo – prisjetio se arhitekt.

---

image

Završni radovi

Vojko Bašić/Cropix
---

Znači, vi ste to potpisali, ali niste pisali?

– On je koncipirao sam, rekao mi je da je to u dogovoru s Gradom, i mogu li mu to ovjeriti. Kao neki projektni zadatak. Moglo je pisati da će biti 50 katova, nema veze što će biti kasnije odobreno. To su želje investitora. Nije to moralo biti usklađeno s bilo kojim planom. To je njemu bila podloga s Gradom Splitom, koji je nositelj prostornoplanske dokumentacije i izdaje dozvole.

Kao nekakvo njegovo pismo namjere, što bi on tu radio. A što je poslije s tim bilo i kako je on došao do dozvola, ne znam, ja mu nisam radio ništa. Čak sam ga ja upoznao u Zagrebu s kolegom Ottom Barićem, koji je radio veće zgrade, a on ga je uzeo da mu ovdje radi.

---

image

Poslovni prostori za tvrtke

Vojko Bašić/Cropix
---

Kako je to dobar posao, računao sam da nešto odradim u nekom timu, međutim, on je mene eliminirao i čak me nije obavještavao što se dalje događalo – objašnjava Neven Rak.

No, kako bilo, s natječajem koji je Komar očito dogovorio s Gradom uspjelo se jedno. Za gradski projekt Kopilica po GUP-u je potreban natječaj, a ovdje je prošlo da se može napraviti za jedan sitni dio maksimalna gradnja.

Vlasnici parcela kod bivših PIS-ovih baraka koji desetljećima čekaju da Grad raspiše natječaj za gradski projekt Poljud bili bi presretni da im se takvo što omogući. Da ne spominjemo druge na nerealiziranim gradskim projektima.

Predsjednica DAS-a Daša Gazde, kojoj smo poslali program, kaže kako ga je prvi put u prilici vidjeti. Naime, radi se o natječaju koji je raspisao investitor pa nije išao preko DAS-a.

Tušek je napisao da je natječaj bio raspisan u nepovoljnom terminu, sredinom srpnja 2010. godine, usred sezone godišnjih odmora, a rok za predaju bio je 23. kolovoza. Oglas je bio objavljen samo u ondašnjem zagrebačkom "Vjesniku". Javilo se svega pet natjecatelja, a pobijedio je Otto Barić.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

U natječaju se navodi dogovorni urbanistički bonus po kojem se "prostorni pokazatelji BRP nadzemne izgrađenosti uvećavaju za 25 posto".

Članovi žirija

No, Daša Gazde tvrdi kako se urbanistički bonus ne može koristiti u ovom slučaju jer članak 49. GUP-a navodi da minimalni obuhvat prostorne cjeline za koju se može koristiti instrument bonusa ne može biti manji od dva hektara.

No, umjesto 20.000 četvornih metara, obuhvat natječaja je 4709 kvadrata, koliko je investitoru trebalo. A GUP se, dodaje Gazde, mora primjenjivati u cijelosti.

Za područje ovog dijela gradskog projekta Kopilica, GUP propisuje da se može graditi 30 tisuća nadzemne gradnje po jednom hektaru. Po tome bi se na 4709 m², koliko iznosi parcela investitora, moglo projektirati 15.000 m² nadzemne gradnje.

– No parametri u natječajnom programu nisu usklađeni s GUP-om. S njima je omogućeno 21.000 m² nadzemnog BRP-a, a na što je dodano još 25 posto urbanističkog bonusa, pa na kraju nadzemni BRP iznosi 26.500 m² – zaključuje Gazde.

To je 11.500 m² više nego da se poštovao GUP. U natječajnom programu stoji da trebaju biti dvije odvojene zgrade, od kojih jedna zgrada mora imati 11.000 m² BRP-a nadzemne gradnje. Ne navodi se koliko kvadrata ide na drugu zgradu.

---

image

Konstrukcija na vrhu zgrade

Vojko Bašić/Cropix
---

U "Građevinaru" iz 2015. pisalo se da zgrada od 12 katova gdje se nalazi OTP banka ima 11.495 m² nadzemne gradnje, a da će građevina koja je bila planirana za 17 katova imati ukupno 15.041 m² (podzemno i nadzemno).

Gazde zaključuje da bi po tome ispalo kako je druga zgrada, koja je prvotno imala 17 katova, nastala kao bonus. Odnosno kao poklon od gradonačelnika koji je 2010. prihvatio natječajni program.

Nakon toga je 2017. Ivo Baldasar poklonio još deset katova investitoru, što je sam priznao. I tako je od dva bonusa, ili poklona, nastao najveći toranj u Hrvatskoj! A pitanje je, da se poštovao GUP, bi li tu uopće tu bila zgrada, napominje Daša Gazde, dodajući kako investitoru ni to nije dovoljno, nego traži odobrenje za novoizgrađene kvadrate.

---

image

Josip Komar, vlasnik tvrtke WestGate i Mario Grabovac, voditelj radova Dalmatia Towera

Vojko Bašić/Cropix
---

Nakon svega ostaje pitanje: utvrdi li se da je procedura bila nelegalna od samog početka, hoće li to dovesti u pitanje legalnost onoga što je izgrađeno? Gazde tvrdi da nije pravnica, ali da bi legalnost mogla biti zaštićena zaključkom gradonačelnika Željka Keruma iz 2010., koji je prihvatio program.

Napomenimo da se i Ministarstvo držalo zaključka Baldasara iz 2017. kad je u pitanju nadogradnja za 10 katova, čime je toranj dosegnuo 27 katova. I za kraj dodajmo kako su u žiriju za Komarov natječaj iz 2010. bile glavne predstavnice struke iz Banovine, pročelnica za urbanizam Ružica Batinić Santro i Kerumova savjetnica Branka Mimica i ondašnji predsjednik DAS-a Jurica Jelavić.

---

Komar poziva inspektore

 

Investitor Josip Komar proziva pročelnika Tea Vojkovića da blokira izdavanje dozvole za Dalmatia Tower.

– U ovom trenutku možemo primijetiti da Upravni odjel za urbanizam i izgradnju na čelu s gospodinom Teom Vojkovićem direktno krši Zakon o gradnji i drugostupanjsko Rješenje Ministarstva, primjerice e-konferencija za potvrdu javnopravnih tijela trebala je biti otvorena 15. veljače 2023., s današnjim danom taj rok je prekoračen za devet dana, unatoč našim svakodnevnim pozivima i dopisima nemamo nikakav odgovor od gradskih službi, te ćemo uputiti podnesak inspekcijskom tijelu resornog Ministarstva.

Zatražili smo komentar od Vojkovića, ali ga nismo dobili do zaključenja teksta.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Darovan Tušek 

Vojko Bašić/Cropix

Josip Komar, vlasnik tvrtke WestGate i Mario Grabovac, voditelj radova Dalmatia Towera

Vojko Bašić/Cropix

Završni radovi

Vojko Bašić/Cropix

Konstrukcija na vrhu zgrade

Vojko Bašić/Cropix

Soba u hotelu Marriott

Vojko Bašić/Cropix

Poslovni prostori za tvrtke

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kakav-gradevinski-triler-otkrivamo-same-pocetke-price-oko-gradnje-dalmatia-towera-bio-mi-je-duzan-neke-novce-1267843 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d1393da2c9b3de1949af304b5766ccf66570ae3e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kakav+gra%C4%91evinski+triler%21+Otkrivamo+same+po%C4%8Detke+pri%C4%8De+oko+gradnje+Dalmatia+Towera%3A+%E2%80%98Bio+mi+je+du%C5%BEan+neke+novce...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkakav-gradevinski-triler-otkrivamo-same-pocetke-price-oko-gradnje-dalmatia-towera-bio-mi-je-duzan-neke-novce-1267843 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkakav-gradevinski-triler-otkrivamo-same-pocetke-price-oko-gradnje-dalmatia-towera-bio-mi-je-duzan-neke-novce-1267843 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZRONIO KLJUČNI SPIS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitIZRONIO KLJUČNI SPIS

Kakav građevinski triler! Otkrivamo same početke priče oko gradnje Dalmatia Towera: ‘Bio mi je dužan neke novce...‘

Piše Sandi Vidulić
25. veljače 2023. - 07:39

Već danima se piše o uvjetima u kojima se gradio najviši toranj u Hrvatskoj, a neki kažu da nije važno što je bilo, već da treba vidjeti može li se izdati dozvola kako bi investitor počeo s radom. No, dok traju rasprave o tome je li investitor učinio značajan prijestup ili ne s "viškom" kvadrata, izgleda da danas nitko nije ponosan na to kako je priča počela. A to, pak, govori da nije nevažno još jednom osvrnuti se na sam početak.

Naime, mnogi građani u ovom gradu imaju parcele koje su građevne, a gotovo dva desetljeća čekaju da Grad organizira urbanističke natječaje za "gradske projekte", kojih ima 11, a ni jedan nije realiziran (osim djelomično Zapadne obale).

S druge strane, Westgateovi neboderi su izdvojeni iz gradskog projekta Kopi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 16:47