stdClass Object ( [id] => 275267 [title] => Josip Gucić: Boli me briga za vaš sud i kaznu [alias] => josip-gucic-boli-me-briga-za-vas-sud-i-kaznu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Josip Gucić dobio je osam godina zatvora zbog ratnog profiterstva. Splitski Županijski sud tako je presudio, no bez Josipa Gucica, jednog od prvih hrvatskih tajkuna, koji, odavno je poznato, nije dostupan hrvatskome pravosuđu.

Odbjeglome Guciću, kojemu se, dakle, sudilo u odsutnosti, na teret se, kao i još šestorici koja su se odazivala na rasprave, stavljalo da su tijekom Domovinskog rata i za vrijeme mirne integracije nelegalnim radnjama došli do većinskog vlasništva nad makarskim poduzećima “Primorje”, “Amfora” i “Mornar”, nanijevši štetu od oko 30 milijuna kuna. Navedeni postupak bio je, pak, jedan od čitavoga niza suđenja koja se na splitskom sudu vode u odsutnosti zbog nedostupnosti optuženika.

Procedura

Zakon o kaznenom postupku predviđa da se optuženiku može suditi u odsutnosti samo ako postoje osobito važni razlozi da mu se sudi, a nije moguće suđenje u stranoj državi, nije moguće izručenje, u bijegu je te nije dostižan državnim tijelima. Rješenje o suđenju u odsutnosti donosi sud na kojem se provodi postupak nakon što tužitelj da svoje mišljenje, a eventualnu žalbu rješava i konačnu odluku donosi viši sud.

Od suca Damira Romca, glasnogovornika Županijskog suda u Splitu, doznajemo kako je prije donošenja rješenja o suđenju u odsutnosti potrebno ispuniti niz pretpostavki.

– Prvo sud pokuša doći do optuženika na bilo koji način, pa i prisilnim dovođenjem. Nakon toga, ako se optuženi ne pojavi na sudu, nad njim se određuje pritvor i raspisuje tjeralica. Zatim slijedi raspisivanje međunarodne tjeralice i tek nakon toga se može ići na suđenje u odsutnosti. Međutim, o svakom pojedinom predmetu treba se posebno odlučiti, tako da konačna odluka ovisi o svim okolnostima. U slučajevima kada, primjerice, viši sud procijeni kako ne postoje osobito važni razlozi, rješenje za suđenje u odsutnosti neće postati pravomoćno. Pod osobito važne razloge spada i interes javnosti i težina kaznenog djela – kazao nam je sudac Romac.

U slučaju Josipa Gucića, za odluku je presudio interes javnosti jer je riječ o gospodarskom kriminalu iz doba privatizacije i ratnom profiterstvu. Na Županijskom sudu u Splitu od spisa iz domene gospodarskog kriminaliteta, u odsutnosti se još sudi Miroslavu Kutli i Zvonimiru Riloviću. Suđenjem u odsutnosti za osobe koje nisu na teritoriju Hrvatske, a neće biti izručene od strane države u kojoj se nalaze jer imaju njezino državljanstvo, tužiteljstvo i sud imaju mogućnost po pravomoćnosti presude zatražiti od države u kojoj se okrivljenik nalazi izdržavanje kazne na njezinu teritoriju.

Jedan od poznatijih takvih slučajeva je postupak protiv Ante Madunića kojeg u BiH očekuje izdržavanje kazne po postupku u kojem je u svibnju 2012. godine pravomoćno osuđen od strane Županijskog suda u Splitu na godinu dana zatvora zbog prijevare splitske obitelji Cuzzi.

Nakon što je pobjegao u BiH, gdje je dobio državljanstvo, omogućeno mu je izdržavanje kazne u toj zemlji. Protiv njega je novu optužnicu podignulo i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, kojom se za svoju tvrtku “Virgula” domogao 1,6 milijuna eura. Kako se i dalje nalazi u BiH, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je odmah od Općinskog suda zatražilo da mu se sudi u odsutnosti. Na taj način će tužiteljstvo pokušati doći do pravomoćne presude na temelju koje će zatražiti izvršenje pravomoćne kazne koju će Madunić trebati odslužiti.

Van Damme

Osim za gospodarski kriminal, na splitskom sudu se vode dva postupka u odsutnosti za krvne delikte. Jedan je postupak protiv Marka Miloša i Vlatka Radića, zvanog Van Damme, za pokušaj ubojstva policajca. Optuženima se sudi u odsutnosti jer su od travnja prošle godine bjegunci pred hrvatskim pravosuđem koji žive u BiH. Nad obojicom optuženika je na snazi međunarodna tjeralica i rješenje o određivanju pritvora, ali kako imaju dvojno državljanstvo, dokle god su na teritoriju BiH ne prijeti im uhićenje ni po europskom uhidbenom nalogu jer BiH nije članica Europske unije.

Na prvom suđenju 2009. godine na splitskom sudu dobili su kazne od dvije i pol godine za Miloša i godinu i tri mjeseca zatvora za Radića. Tada im je i ukinut pritvor te su pravomoćnost presude čekali na slobodi. Vrhovni sud je početkom 2010. godine ukinuo presudu navodeći kako splitski sud nije pravilno utvrdio sve činjenice te je naložio da se suđenje ponovi. Tužiteljstvo je odmah zatražilo ponovno određivanje pritvora, što je Vrhovni sud i prihvatio. Međutim, policija ih nije pronašla na njihovim adresama te je sud naložio raspisivanje međunarodne tjeralice. Od tada su nedostupni, a ako na suđenju u odsutnosti budu pravomoćno osuđeni, može se za njih tražiti izdržavanje kazne od BiH.

Osim u BiH, bjegunci pred hrvatskim pravosuđem skrivaju se i u Irskoj, kao bivši pripadnik HOS-a Cecil Carter, zvani Maks, irski dragovoljac, optužen zbog obračuna u kojem je 1993. godine život izgubio Ante Topić. Carter se nakon završetka rata odselio natrag u Irsku, no hrvatske ga vlasti unatoč raspisanoj tjeralici nisu uspjele privesti na suđenje. Stoga je nedavno Vrhovni sud potvrdio odluku Županijskog suda u Splitu da mu se sudi u odsutnosti.

Problem kod suđenja u odsutnosti je što se nakon pravomoćne presude optuženik može predati i tražiti ponavljanje postupka. Tako je bilo u slučaju “Lora”. Naime, Josip Bikić i Miljenko Bajić bili su u bijegu od prve osuđujuće presude po kojoj su dobili po šest godina zatvora svaki. Nakon nekog vremena su se predali i nad njima je ponovljeno suđenje za ratni zločin jer je po zakonu sud to obvezan, te su u novim postupcima dobili i niže kazne, jedan četiri, a drugi četiri i pol godine zatvora.

Ali obnova postupka može dovesti i do nepredviđenih situacija kao u slučaju Mitra Arambašića, osuđenog na 20 godina zatvora za ratni zločin koji je, prema optužnici, počinio kao zapovjednik Odjeljenja milicije “SAO krajine” tzv. Martićeve milicije i pripadnik Teritorijalne obrane “SAO krajine”. Tereti ga se da je ubio tri zarobljena hrvatska policajca i otkinuo im glavu i udove. Osuđen je 1997. godine u odsutnosti, bio je u bijegu u Americi, gdje je uhićen 2002. godine, a izručen Hrvatskoj 2006. godine gdje automatski odlazi na izvršenje kazne.

Arambašić

On traži obnovu postupka i počinje novo suđenje tijekom kojeg je u pritvoru, a ne više na izdržavanju kazne jer mu je prva presuda stavljena izvan snage zbog obnove suđenja. Na novom suđenju ponovno je proglašen krivim i osuđen na istu kaznu, ali Vrhovni sud 2009. tu presudu ukida i nalaže ponovno suđenje, te u isto vrijeme ukida pritvor nad njim jer je u njemu proveo više od šest godina. Arambašić se vraća u Ameriku i od tada je spis na čekanju jer je izručenje nemoguće budući da više nema pravomoćne presude protiv njega. Također ne može biti izručen zbog suđenja jer ima američko državljanstvo. Jedini način za okončanje postupka jest da se on sam javi na splitski sud radi suđenja jer novi postupak u odsutnosti nije moguć.

katarina marić banje


Kršenje ljudskih prava

Suđenja u odsutnosti su suprotna Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, u kojoj se navodi da svako tko je optužen za kazneno djelo ima pravo da ispituje svjedoke te se mora osigurati prisutnost ispitivanju svjedoka obrane pod istim uvjetima, kao i svjedoka optužbe. Ako se okrivljeniku sudi u odsutnosti, on nema prava navedena u Konvenciji jer nema mogućnost ispitivanja i predlaganja svjedoka i nema kontakta sa svojim odvjetnikom.

Upravo stoga u slučajevima suđenja za ratni zločin na našim sudovima se više ne odobravaju suđenja u odsutnosti. Također je jedan od razloga i što ta vrsta kaznenih djela ne zastarijeva pa se suđenjem u odsutnosti ništa ne dobiva. Suđenja u odsutnosti izbjegavaju i na Haaškom sudu gdje čekaju sve dok optuženik koji je u bijegu ne bude uhićen bez obzira koliko to trajalo. U zakonodavstvu BiH nije predviđena mogućnost za suđenje u odsutnosti.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UHVATI ME AKO MOŽEŠ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-06-01 10:19:46 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-06-01 22:12:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-06-01 20:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9323 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/06/01/Novosti/ri-gucic.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38726099 Threads: 5 Questions: 7120381762 Slow queries: 3308258 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608936409 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/josip-gucic-boli-me-briga-za-vas-sud-i-kaznu-275267 [printLink] => /split/josip-gucic-boli-me-briga-za-vas-sud-i-kaznu-275267?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218390 [name] => josipgucić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josipgucic [link] => /tag/josipgucic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UHVATI ME AKO MOŽEŠ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Josip Gucić: Boli me briga za vaš sud i kaznu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-16-46-58-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/01/Novosti/ri-gucic.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/01/Novosti/ri-gucic.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Josip Gucić dobio je osam godina zatvora zbog ratnog profiterstva. Splitski Županijski sud tako je presudio, no bez Josipa Gucica, jednog od prvih hrvatskih tajkuna, koji, odavno je poznato, nije dostupan hrvatskome pravosuđu.

Odbjeglome Guciću, kojemu se, dakle, sudilo u odsutnosti, na teret se, kao i još šestorici koja su se odazivala na rasprave, stavljalo da su tijekom Domovinskog rata i za vrijeme mirne integracije nelegalnim radnjama došli do većinskog vlasništva nad makarskim poduzećima “Primorje”, “Amfora” i “Mornar”, nanijevši štetu od oko 30 milijuna kuna. Navedeni postupak bio je, pak, jedan od čitavoga niza suđenja koja se na splitskom sudu vode u odsutnosti zbog nedostupnosti optuženika.

Procedura

Zakon o kaznenom postupku predviđa da se optuženiku može suditi u odsutnosti samo ako postoje osobito važni razlozi da mu se sudi, a nije moguće suđenje u stranoj državi, nije moguće izručenje, u bijegu je te nije dostižan državnim tijelima. Rješenje o suđenju u odsutnosti donosi sud na kojem se provodi postupak nakon što tužitelj da svoje mišljenje, a eventualnu žalbu rješava i konačnu odluku donosi viši sud.

Od suca Damira Romca, glasnogovornika Županijskog suda u Splitu, doznajemo kako je prije donošenja rješenja o suđenju u odsutnosti potrebno ispuniti niz pretpostavki.

– Prvo sud pokuša doći do optuženika na bilo koji način, pa i prisilnim dovođenjem. Nakon toga, ako se optuženi ne pojavi na sudu, nad njim se određuje pritvor i raspisuje tjeralica. Zatim slijedi raspisivanje međunarodne tjeralice i tek nakon toga se može ići na suđenje u odsutnosti. Međutim, o svakom pojedinom predmetu treba se posebno odlučiti, tako da konačna odluka ovisi o svim okolnostima. U slučajevima kada, primjerice, viši sud procijeni kako ne postoje osobito važni razlozi, rješenje za suđenje u odsutnosti neće postati pravomoćno. Pod osobito važne razloge spada i interes javnosti i težina kaznenog djela – kazao nam je sudac Romac.

U slučaju Josipa Gucića, za odluku je presudio interes javnosti jer je riječ o gospodarskom kriminalu iz doba privatizacije i ratnom profiterstvu. Na Županijskom sudu u Splitu od spisa iz domene gospodarskog kriminaliteta, u odsutnosti se još sudi Miroslavu Kutli i Zvonimiru Riloviću. Suđenjem u odsutnosti za osobe koje nisu na teritoriju Hrvatske, a neće biti izručene od strane države u kojoj se nalaze jer imaju njezino državljanstvo, tužiteljstvo i sud imaju mogućnost po pravomoćnosti presude zatražiti od države u kojoj se okrivljenik nalazi izdržavanje kazne na njezinu teritoriju.

Jedan od poznatijih takvih slučajeva je postupak protiv Ante Madunića kojeg u BiH očekuje izdržavanje kazne po postupku u kojem je u svibnju 2012. godine pravomoćno osuđen od strane Županijskog suda u Splitu na godinu dana zatvora zbog prijevare splitske obitelji Cuzzi.

Nakon što je pobjegao u BiH, gdje je dobio državljanstvo, omogućeno mu je izdržavanje kazne u toj zemlji. Protiv njega je novu optužnicu podignulo i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, kojom se za svoju tvrtku “Virgula” domogao 1,6 milijuna eura. Kako se i dalje nalazi u BiH, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je odmah od Općinskog suda zatražilo da mu se sudi u odsutnosti. Na taj način će tužiteljstvo pokušati doći do pravomoćne presude na temelju koje će zatražiti izvršenje pravomoćne kazne koju će Madunić trebati odslužiti.

Van Damme

Osim za gospodarski kriminal, na splitskom sudu se vode dva postupka u odsutnosti za krvne delikte. Jedan je postupak protiv Marka Miloša i Vlatka Radića, zvanog Van Damme, za pokušaj ubojstva policajca. Optuženima se sudi u odsutnosti jer su od travnja prošle godine bjegunci pred hrvatskim pravosuđem koji žive u BiH. Nad obojicom optuženika je na snazi međunarodna tjeralica i rješenje o određivanju pritvora, ali kako imaju dvojno državljanstvo, dokle god su na teritoriju BiH ne prijeti im uhićenje ni po europskom uhidbenom nalogu jer BiH nije članica Europske unije.

Na prvom suđenju 2009. godine na splitskom sudu dobili su kazne od dvije i pol godine za Miloša i godinu i tri mjeseca zatvora za Radića. Tada im je i ukinut pritvor te su pravomoćnost presude čekali na slobodi. Vrhovni sud je početkom 2010. godine ukinuo presudu navodeći kako splitski sud nije pravilno utvrdio sve činjenice te je naložio da se suđenje ponovi. Tužiteljstvo je odmah zatražilo ponovno određivanje pritvora, što je Vrhovni sud i prihvatio. Međutim, policija ih nije pronašla na njihovim adresama te je sud naložio raspisivanje međunarodne tjeralice. Od tada su nedostupni, a ako na suđenju u odsutnosti budu pravomoćno osuđeni, može se za njih tražiti izdržavanje kazne od BiH.

Osim u BiH, bjegunci pred hrvatskim pravosuđem skrivaju se i u Irskoj, kao bivši pripadnik HOS-a Cecil Carter, zvani Maks, irski dragovoljac, optužen zbog obračuna u kojem je 1993. godine život izgubio Ante Topić. Carter se nakon završetka rata odselio natrag u Irsku, no hrvatske ga vlasti unatoč raspisanoj tjeralici nisu uspjele privesti na suđenje. Stoga je nedavno Vrhovni sud potvrdio odluku Županijskog suda u Splitu da mu se sudi u odsutnosti.

Problem kod suđenja u odsutnosti je što se nakon pravomoćne presude optuženik može predati i tražiti ponavljanje postupka. Tako je bilo u slučaju “Lora”. Naime, Josip Bikić i Miljenko Bajić bili su u bijegu od prve osuđujuće presude po kojoj su dobili po šest godina zatvora svaki. Nakon nekog vremena su se predali i nad njima je ponovljeno suđenje za ratni zločin jer je po zakonu sud to obvezan, te su u novim postupcima dobili i niže kazne, jedan četiri, a drugi četiri i pol godine zatvora.

Ali obnova postupka može dovesti i do nepredviđenih situacija kao u slučaju Mitra Arambašića, osuđenog na 20 godina zatvora za ratni zločin koji je, prema optužnici, počinio kao zapovjednik Odjeljenja milicije “SAO krajine” tzv. Martićeve milicije i pripadnik Teritorijalne obrane “SAO krajine”. Tereti ga se da je ubio tri zarobljena hrvatska policajca i otkinuo im glavu i udove. Osuđen je 1997. godine u odsutnosti, bio je u bijegu u Americi, gdje je uhićen 2002. godine, a izručen Hrvatskoj 2006. godine gdje automatski odlazi na izvršenje kazne.

Arambašić

On traži obnovu postupka i počinje novo suđenje tijekom kojeg je u pritvoru, a ne više na izdržavanju kazne jer mu je prva presuda stavljena izvan snage zbog obnove suđenja. Na novom suđenju ponovno je proglašen krivim i osuđen na istu kaznu, ali Vrhovni sud 2009. tu presudu ukida i nalaže ponovno suđenje, te u isto vrijeme ukida pritvor nad njim jer je u njemu proveo više od šest godina. Arambašić se vraća u Ameriku i od tada je spis na čekanju jer je izručenje nemoguće budući da više nema pravomoćne presude protiv njega. Također ne može biti izručen zbog suđenja jer ima američko državljanstvo. Jedini način za okončanje postupka jest da se on sam javi na splitski sud radi suđenja jer novi postupak u odsutnosti nije moguć.

katarina marić banje


Kršenje ljudskih prava

Suđenja u odsutnosti su suprotna Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, u kojoj se navodi da svako tko je optužen za kazneno djelo ima pravo da ispituje svjedoke te se mora osigurati prisutnost ispitivanju svjedoka obrane pod istim uvjetima, kao i svjedoka optužbe. Ako se okrivljeniku sudi u odsutnosti, on nema prava navedena u Konvenciji jer nema mogućnost ispitivanja i predlaganja svjedoka i nema kontakta sa svojim odvjetnikom.

Upravo stoga u slučajevima suđenja za ratni zločin na našim sudovima se više ne odobravaju suđenja u odsutnosti. Također je jedan od razloga i što ta vrsta kaznenih djela ne zastarijeva pa se suđenjem u odsutnosti ništa ne dobiva. Suđenja u odsutnosti izbjegavaju i na Haaškom sudu gdje čekaju sve dok optuženik koji je u bijegu ne bude uhićen bez obzira koliko to trajalo. U zakonodavstvu BiH nije predviđena mogućnost za suđenje u odsutnosti.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/josip-gucic-boli-me-briga-za-vas-sud-i-kaznu-275267 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2ef50f8cfed10091df2866a3291b41f8010f9903 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Josip+Guci%C4%87%3A+Boli+me+briga+za+va%C5%A1+sud+i+kaznu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjosip-gucic-boli-me-briga-za-vas-sud-i-kaznu-275267 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjosip-gucic-boli-me-briga-za-vas-sud-i-kaznu-275267 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UHVATI ME AKO MOŽEŠ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitUHVATI ME AKO MOŽEŠ

Josip Gucić: Boli me briga za vaš sud i kaznu

Piše PSD.
1. lipnja 2015. - 22:34
Josip Gucić dobio je osam godina zatvora zbog ratnog profiterstva. Splitski Županijski sud tako je presudio, no bez Josipa Gucica, jednog od prvih hrvatskih tajkuna, koji, odavno je poznato, nije dostupan hrvatskome pravosuđu.


Kršenje ljudskih prava

Suđenja u odsutnosti su suprotna Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, u kojoj se navodi da svako tko je optužen za kazneno djelo ima pravo da ispituje svjedoke te se mora osigurati prisutnost ispitivanju svjedoka obrane pod istim uvjetima, kao i svjedoka optužbe. Ako se okrivljeniku sudi u odsutnosti, on nema prava navedena u Konvenciji jer nema mogućnost ispitivanja i predlaganja svjedoka i nema kontakta sa svojim odvjetnikom.

Uprav...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:46