StoryEditorOCM
Splitne propustite

Još samo nekoliko dana: Splićani mogu vidjeti jedinstvenu izložbu Meštrovićevih crteža koji se rijetko izlažu

Piše split sd
28. lipnja 2023. - 09:52

Splićani do nedjelje mogu posjetiti jedinstvenu izložbu crteža Ivana Meštrovića u Galeriji Meštrović.

Od 30. ožujka u splitskoj Galeriji Meštrović postavljena je jedinstvena izložba pod nazivom “Umjetnička vizija na papiru: crteži Ivana Meštrovića” koja se može posjetiti do 2. srpnja. Riječ je o izložbi postavljenoj povodom 140. obljetnice rođenja hrvatskog kipara, arhitekta i književnika Ivana Meštrovića.

Ovo je ujedno jedinstvena prilika da Splićani i posjetitelji u Splitu pogledaju Meštrovićeva crtačka ostvarenja koja se rijetko izlažu, posebice u ovako velikom obimu. Ukupan Meštrovićev crtački opus procjenjuje se na 1500 radova, a na ovoj izložbi prikazano je 140 crteža koji svjedoče autorov angažman u nekoliko tema: Dječački crteži, Simbolizam, Akt, Vjera i religija, Njujorški crteži, Javni spomenici, Skice i studije, Arhitektura. Oni najstariji radovi potječu iz dječačke faze tj. iz 1900. godine.

„Izložbu je u protekla tri mjeseca posjetilo oko 7 tisuća posjetitelja Galerije Meštrović, među kojima je najveći broj stranih gostiju, pa je ova pozivnica posebno upućena Splićanima i posjetiteljima iz susjednih gradova da posjete izložbu do 2. srpnja u radnom vremenu od 9 do 19 sati“, rekla je autorica izložbe Zorana Šabić Jurić, viša kustosica Muzeja Ivana Meštrovića.

Obljetnička godina obilježavanja 140. godine rođenja Ivana Meštrovića otvorena je ovom iznimnom izložbom, a obilježit će je niz događanja u Splitu, Zagrebu i Otavicama u kojima Muzeji Ivana Meštrovića čuvaju umjetničku baštinu ovog hrvatskog genija i pozivaju publiku da se upozna s njegovim opusom, javljaju iz Muzeja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:40