stdClass Object ( [id] => 1265832 [title] => Puljak otpužuje svoje prethodnike da su vlasniku Dalmatia Towera omogućili izbjegavanje ulaganja u javni interes [alias] => jos-jedan-skandal-oko-najveceg-nebodera-bivse-splitske-vlasti-omogucile-investitoru-ekstra-bogacenje-naustrb-gradana [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon Spaladium Arene iduća velika priča u Splitu događa se oko Dalmatia Towera. Naime, dok je izgledalo kako investitor zabavlja javnost nezgrapnim betonskim kubusom za ventilaciju ispred ulaza u neboder, kojeg je najprije izgradio da bi ga zatim srušio, ispod površine tinjao je veliki sukob između investitora i Banovine.

Prvo je gradonačelnik Ivica Puljak neočekivano objavio integralnu verziju razgovora s "Večernjakovim" novinarom, prije objave u tom listu, da bi zatim "Večernji list" dao prostora vlasniku Dalmatia Towera Josipu Komaru da Puljka optuži za reket.

Ovom je prethodio sastanak sa predstavnicima Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Ericssona. Sudeći po Puljkovoj objavi na Facebooku, gradonačelnik i njegov zamjenik Bojan Ivošević su im dali do znanja kako će Grad Split štiti prostor od nezakonitih zahvata kakvi su na Dalmatia Toweru, a bankari iz HBOR-a koji imaju ukupno nešto manje od 50 milijuna eura založnih prava upisanih na tom tornju, mogli su se samo uhvatiti za glavu.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Iz odgovora koje smo dobili od Puljka, Ivoševića i pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića, investitor tornja suprotno odredbama GUP-a nema obavezu da Gradu ponudi tzv. urbanistički bonus za 10 katova koje je dobio nakon natječaja. 

Naime, ispada da je oslobođen od ulaganja u javni interes sa odredbama natječaja i Zaključcima gradonačelnika iz 2010. i 2017. godine.To bi značilo da su Željko Kerum za vrijeme kojeg je raspisan natječaj, a osobito Ivo Baldasar sa Zaključkom iz 2017. kojim je dozvolio izmjenu natječajnog rješenja i dodavanje još 10 katova, omogućili Komaru dodatno bogaćenje.

Dodatnih 10 katova

Naime, dozvoljeno mu je da na neboder od 17 katova izgradi još 10 katova, a oproštena je GUP-om propisana obaveza da zbog odobrenih (brojnih) novih kvadrata uloži sredstva u program od javnog interesa za Split. Na taj način je investitoru omogućena dvostruka korist, značajna izgradnja u komercijalne svrhe i to što ne mora trošiti na urbanistički bonus novce koji bi bili veliki obzirom na povećanje volumena zgrade.

Dodajmo da je u vrijeme Baldasara pročelnik isto bio Teo Vojković koji se i tada oštro protivio tome da se izda dozvola za 27 katova tvrdeći da nije u skladu s GUP-om. Kazao je da Baldasarov Zaključak nije obavezujući već ono što kaže GUP, no Ministarstvo je smatralo drugačije.

Stručna služba Andre Krstulovića Opare, koji je podržavao Komara, je također odbila zahtjev za 27 katova, a Ministarstvo je opet dalo mišljenje kako se dozvola mora izdati, što se 2018. na koncu i dogodilo.

Međutim, najnoviji sukob je izbio zbog toga što investitor želi ozakoniti ono što je dodatno izgradio, a to je više od onog što dopušta GUP. Tako tvrde u Gradu. Dok državne institucije, građevinska inspekcija i nadležno Ministarstvo i ovog puta drže stranu investitora.

Namjerava li Grad Split postupiti prema rješenju Ministarstva prostornog uređenja gradnje i državne imovine, koje je uvažilo žalbu "Westgate Towera" i izdati izmjenu i dopunu građevinske dozvole prema glavnom projektu 3, ili će se žaliti jer smatra da je investitor izveo ilegalnu nadogradnju, kao i da glavni projekt 3 nije u skladu sa lokacijskim uvjetima, odnosno GUP-om Grada Splita? Ako Grad ne namjerava izdati izmjenu i dopunu građevinske dozvole, kome će se žaliti?

- Upravni odjel za urbanizam i izgradnju već postupa prema Rješenju Ministarstva, još otkad je Rješenje dostavljeno. Sukladno uputi iz Rješenja, proveden je postupak utvrđivanja uvjeta javno-pravnih tijela, koji je završen 30. prosinca 2022.

Temeljem dobivenih uvjeta investitor je dopunio svoj zahtjev novim glavnim projektima, koji su dostavljeni 8. veljače. 2023. U tijeku je pregled dostavljene dokumentacije, te će nakon utvrđenja urednosti biti nastavljene zakonom propisane radnje.Kako će proces završiti u ovom trenutku bi bilo neozbiljno prejudicirati - navodi Vojković.

---

image


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Poštivanje GUP-a

Ivica Puljak ističe kako će Grad Split sukladno zakonima Republike Hrvatske, kao zainteresirana strana, očitovati o navedenom predmetu te inzistirati na poštivanju GUP-a, odnosno još jednom napomenuti da izvršena gradnja odstupa od zadnjeg prihvaćenog idejnog rješenja, te bez nove suglasnosti gradonačelnika za izmijenjeno idejno rješenje ne može biti izdana građevinska dozvola.

- Pritiske investitora da ne koristimo zakonska prava smatramo neprimjerenima.

Je li istina kako investitor još nije uplatio komunalni doprinos (spominje se 30 milijuna kuna)?

- Nije istina. Investitor je početkom 2022. godine platio "posljednji" komunalni doprinos za odobrenu izmjenu građevinske dozvole iz 2018. godine, kojom odobrena izgradnja dodatnih 10 katova.

Istina je da svoje račune nije podmirivao na vrijeme, pa je navedeni račun kojem je dospijeće bilo 13. veljače 2022. godine uplatio tek 9. ožujka 2022. godine.

Kada k tome uzmemo u obzir da se radi o obavezama investitora još iz 2018. godine, tada imate potpunu sliku zašto smo se odbijali sastati dok dotični ne namiri svoja dugovanja prema Gradu Splitu. Svakako valja napomenuti da nemamo nikakvu zakonsku obavezu sastajati se s bilo kojim investitorom - navodi Puljak.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Postoji li obaveza investitora da plati urbanistički bonus za izgrađenost koja mu je omogućena?

- Odredbom GUP-a u čl. 107. utvrđuje se: "Dogovornim urbanističkim bonusom se omogućava budućem investitoru izgradnja većeg intenziteta i profitabilnosti (u granicama utvrđenim ovim Planom) uz uvjet da zauzvrat realizira ili sudjeluje u realizaciji dogovorenog programa od javnog interesa. Dogovorni urbanistički bonus se realizira kroz javno-privatno partnerstvo Grada i investitora. Postupak dogovaranja i utvrđivanja programa izgradnje i uređenja prostora se realizira kroz izradu provedbenog dokumenta prostornog uređenja ili provedbu natječaja propisanih ovim Planom."

Natječajnim Programom iz 2010. godine, te Zaključcima gradonačelnika iz 2010. i 2017. godine investitoru je omogućeno pravo "izgradnje većeg intenziteta i profitabilnosti".

Istim dokumentima nije utvrđena njegova obaveza cit. "da zauzvrat realizira ili sudjeluje u realizaciji dogovorenog programa od javnog interesa" - navodi Vojković.

Građevinska inspekcija - na Mosor!

Puljak još dodaje kako ne postoji niti jedan akt bivših gradskih uprava kojim je urbanistički bonus - povećana izgrađenost i profitabilnost, odobren na GUP-om propisan način, uz obavezno ispunjen uvjet da investitor sudjeluje u realizaciji dogovorenih javnih sadržaja.

Kako komentirate da je građevinska inspekcija u više navrata izjavila da nisu utvrdili nezakonitosti, a s druge strane vi tumačite izvedene radove suprotne GUP-u?

Kako komentirate postupanje građevinske inspekcije koja za referentnu dokumentaciju uzima glavni projekt za izmjene i dopune 3, s obrazloženjem da su za njega izdane potvrde javnopravnih tijela, iako po tom projektu Grad nije izdao izmjenu i dopunu građevinske dozvole?

- Ne bismo komentirali postupanje građevinske inspekcije - navodi Vojković.

Bojan Ivošević ima zanimljivu ideju - predlaže da Građevinska inspekcija ponovi nadzor, ali da ga izvrši s vrha Mosora.

- Vjerujem da će s Velikog kabla bolje vidjeti odstupanja od zadnjeg prihvaćenog idejnog rješenja - smatra dogradonačelnik.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Je li istina kako je "Ericson" zakupio prostore u Dalmatia Toweru, a da je na sastanku koji je održan s njihovim predstavnicima od strane Grada spomenuta mogućnost korištenja poslovnih prostora u budućem Tehnološkom parku u Dračevcu?

Čini li takvim ponašanjem gradonačelnik nelojalnu konkurenciju privatnom poduzetniku, ako na sastanku gdje bi se rješavala pitanja oko uvjeta za ishođenje izmjene građevinske dozvole jednoj od zainteresiranih strana spominje mogućnost korištenja alternativnog prostora koji je u vlasništvu Grada?

---

image
---

- Nije istina. Tehnološki park neće biti gotov u roku mjesec dana, kakve su njihove potrebe, pa im nije mogao ni biti ponuđen, a sama tvrtka je već i službeno uputila interes za korištenje Tehnološkog parka i prije navedenog sastanka - odgovara gradonačelnik.

Na vašoj Facebook objavi stoji da "investitor i sad ima mogućnost vratiti sve u gabarite koji mu se uklapaju u projekte, pa će te tvrtke moći normalno koristiti s njime dogovorene prostore."

Je li to uopće izvedivo s obzirom da je na krovištu investitor smjestio sustav za ventilaciju težak desetke tona. Postavlja se pitanje je li čitav objekt projektiran tako da mu je potreban ventilacijski sustav takvih kapaciteta za kojeg u donjim prostorima nema mjesta (ili nije predviđeno) pa se zato na vrhu tornja formiralo nadgrađe. Je li u tom slučaju moguće građevinu vratiti u gabarite za koje smatrate da su legalni, a da toranj od 27 katova bude uporabna cjelina kakvom ju je investitor zamislio?

Prije gotovo godinu dana investitor je upozoren da je odstupio od idejnog rješenja, te da potpis gradonačelnika za izmjenu navedenog neće dobiti, već da se uskladi s dozvolom koju ima. Zašto je odlučio nastaviti s navedenim zahvatom, nije nam poznato. Da idejno rješenje nije funkcionalno, vjerujem da onda ne bi dobili ni potrebnu građevinsku dozvolu 2018. godine - navodi Puljak.

Kakva je po vama odgovornost HBOR-a u ovoj priči? Da li su predstavnici ove Banka iznijeli konkretne zahtjeve na sastanku koji je održan s njima?

Predlažem da ovo pitanje uputite HBOR-u - zaključio je gradonačelnik.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neboder skandala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => neboder skandala 2 0 9391 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-17 20:12:36 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-18 17:22:37 [modified_by] => 3192 [publish_up] => 2023-02-18 08:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1162 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Još jedan skandal oko najvećeg nebodera; bivše splitske vlasti omogućile investitoru ekstra bogaćenje nauštrb građana! [metakey] => Dalmatia Tower, urbanistički bonus, Ivica Puljak, Bojan Ivošević, Teo Vojković, Josip Komar, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/17\/23732791.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/17\/23232950.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/17\/24210219.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/17\/24289328.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/17\/23197492.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","


\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1322","hd_23732791_1920.jpg":"1920x1080","k_23732791_1280.jpg":"1280x1280","k_23732791_1024.jpg":"1024x1024","k_23732791_640.jpg":"640x640","k_23732791_480.jpg":"480x480","k_23732791_340.jpg":"340x340","k_23732791_220.jpg":"220x220","o_23732791_1280.jpg":"1280x881","o_23732791_1024.jpg":"1024x705","o_23732791_640.jpg":"640x440","o_23732791_480.jpg":"480x330","o_23732791_340.jpg":"340x234","o_23732791_220.jpg":"220x151","h_23732791_1280.jpg":"1280x854","h_23732791_1024.jpg":"1024x683","h_23732791_640.jpg":"640x427","h_23732791_480.jpg":"480x320","h_23732791_340.jpg":"340x227","h_23732791_220.jpg":"220x147","pp_23732791_1280.jpg":"1280x1628","pp_23732791_1024.jpg":"1024x1303","pp_23732791_640.jpg":"640x814","pp_23732791_480.jpg":"480x611","pp_23732791_340.jpg":"340x432","pp_23732791_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23232950_1920.jpg":"1920x1080","k_23232950_1280.jpg":"1280x1280","k_23232950_1024.jpg":"1024x1024","k_23232950_640.jpg":"640x640","k_23232950_480.jpg":"480x480","k_23232950_340.jpg":"340x340","k_23232950_220.jpg":"220x220","o_23232950_1280.jpg":"1280x854","o_23232950_1024.jpg":"1024x683","o_23232950_640.jpg":"640x427","o_23232950_480.jpg":"480x320","o_23232950_340.jpg":"340x227","o_23232950_220.jpg":"220x146","h_23232950_1280.jpg":"1280x854","h_23232950_1024.jpg":"1024x683","h_23232950_640.jpg":"640x427","h_23232950_480.jpg":"480x320","h_23232950_340.jpg":"340x227","h_23232950_220.jpg":"220x147","pp_23232950_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232950_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232950_640.jpg":"640x814","pp_23232950_480.jpg":"480x611","pp_23232950_340.jpg":"340x432","pp_23232950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210219_1920.jpg":"1920x1080","k_24210219_1280.jpg":"1280x1280","k_24210219_1024.jpg":"1024x1024","k_24210219_640.jpg":"640x640","k_24210219_480.jpg":"480x480","k_24210219_340.jpg":"340x340","k_24210219_220.jpg":"220x220","o_24210219_1280.jpg":"1280x853","o_24210219_1024.jpg":"1024x682","o_24210219_640.jpg":"640x426","o_24210219_480.jpg":"480x320","o_24210219_340.jpg":"340x226","o_24210219_220.jpg":"220x146","h_24210219_1280.jpg":"1280x854","h_24210219_1024.jpg":"1024x683","h_24210219_640.jpg":"640x427","h_24210219_480.jpg":"480x320","h_24210219_340.jpg":"340x227","h_24210219_220.jpg":"220x147","pp_24210219_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210219_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210219_640.jpg":"640x814","pp_24210219_480.jpg":"480x611","pp_24210219_340.jpg":"340x432","pp_24210219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24289328_1920.jpg":"1920x1080","k_24289328_1280.jpg":"1280x1280","k_24289328_1024.jpg":"1024x1024","k_24289328_640.jpg":"640x640","k_24289328_480.jpg":"480x480","k_24289328_340.jpg":"340x340","k_24289328_220.jpg":"220x220","o_24289328_1280.jpg":"1280x853","o_24289328_1024.jpg":"1024x682","o_24289328_640.jpg":"640x426","o_24289328_480.jpg":"480x320","o_24289328_340.jpg":"340x226","o_24289328_220.jpg":"220x146","h_24289328_1280.jpg":"1280x854","h_24289328_1024.jpg":"1024x683","h_24289328_640.jpg":"640x427","h_24289328_480.jpg":"480x320","h_24289328_340.jpg":"340x227","h_24289328_220.jpg":"220x147","pp_24289328_1280.jpg":"1280x1628","pp_24289328_1024.jpg":"1024x1303","pp_24289328_640.jpg":"640x814","pp_24289328_480.jpg":"480x611","pp_24289328_340.jpg":"340x432","pp_24289328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_23197492_1920.jpg":"1920x1080","k_23197492_1280.jpg":"1280x1280","k_23197492_1024.jpg":"1024x1024","k_23197492_640.jpg":"640x640","k_23197492_480.jpg":"480x480","k_23197492_340.jpg":"340x340","k_23197492_220.jpg":"220x220","o_23197492_1280.jpg":"1280x866","o_23197492_1024.jpg":"1024x692","o_23197492_640.jpg":"640x433","o_23197492_480.jpg":"480x324","o_23197492_340.jpg":"340x230","o_23197492_220.jpg":"220x148","h_23197492_1280.jpg":"1280x854","h_23197492_1024.jpg":"1024x683","h_23197492_640.jpg":"640x427","h_23197492_480.jpg":"480x320","h_23197492_340.jpg":"340x227","h_23197492_220.jpg":"220x147","pp_23197492_1280.jpg":"1280x1628","pp_23197492_1024.jpg":"1024x1303","pp_23197492_640.jpg":"640x814","pp_23197492_480.jpg":"480x611","pp_23197492_340.jpg":"340x432","pp_23197492_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15161852 Threads: 4 Questions: 3166495216 Slow queries: 7088403 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235280639 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/jos-jedan-skandal-oko-najveceg-nebodera-bivse-splitske-vlasti-omogucile-investitoru-ekstra-bogacenje-naustrb-gradana-1265832 [printLink] => /split/jos-jedan-skandal-oko-najveceg-nebodera-bivse-splitske-vlasti-omogucile-investitoru-ekstra-bogacenje-naustrb-gradana-1265832?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 476980 [name] => dalmatia tower [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia-tower [link] => /tag/dalmatia-tower ) [1] => stdClass Object ( [id] => 706613 [name] => urbanistički bonus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-18 09:49:48 [main_article_id] => 0 [alias] => urbanisticki-bonus [link] => /tag/urbanisticki-bonus ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 446529 [name] => Bojan Ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-ivosevic [link] => /tag/bojan-ivosevic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648049 [name] => Teo Vojković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 16:53:32 [main_article_id] => 0 [alias] => teo-vojkovic [link] => /tag/teo-vojkovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 337718 [name] => Josip Komar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-komar [link] => /tag/josip-komar ) [6] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neboder skandala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Puljak otpužuje svoje prethodnike da su vlasniku Dalmatia Towera omogućili izbjegavanje ulaganja u javni interes [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/17/23732791.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/17/23732791.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/17/23232950.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/17/24210219.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/17/24289328.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/17/23197492.jpg [title] =>


 

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon Spaladium Arene iduća velika priča u Splitu događa se oko Dalmatia Towera. Naime, dok je izgledalo kako investitor zabavlja javnost nezgrapnim betonskim kubusom za ventilaciju ispred ulaza u neboder, kojeg je najprije izgradio da bi ga zatim srušio, ispod površine tinjao je veliki sukob između investitora i Banovine.

Prvo je gradonačelnik Ivica Puljak neočekivano objavio integralnu verziju razgovora s "Večernjakovim" novinarom, prije objave u tom listu, da bi zatim "Večernji list" dao prostora vlasniku Dalmatia Towera Josipu Komaru da Puljka optuži za reket.

Ovom je prethodio sastanak sa predstavnicima Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Ericssona. Sudeći po Puljkovoj objavi na Facebooku, gradonačelnik i njegov zamjenik Bojan Ivošević su im dali do znanja kako će Grad Split štiti prostor od nezakonitih zahvata kakvi su na Dalmatia Toweru, a bankari iz HBOR-a koji imaju ukupno nešto manje od 50 milijuna eura založnih prava upisanih na tom tornju, mogli su se samo uhvatiti za glavu.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Iz odgovora koje smo dobili od Puljka, Ivoševića i pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića, investitor tornja suprotno odredbama GUP-a nema obavezu da Gradu ponudi tzv. urbanistički bonus za 10 katova koje je dobio nakon natječaja. 

Naime, ispada da je oslobođen od ulaganja u javni interes sa odredbama natječaja i Zaključcima gradonačelnika iz 2010. i 2017. godine.To bi značilo da su Željko Kerum za vrijeme kojeg je raspisan natječaj, a osobito Ivo Baldasar sa Zaključkom iz 2017. kojim je dozvolio izmjenu natječajnog rješenja i dodavanje još 10 katova, omogućili Komaru dodatno bogaćenje.

Dodatnih 10 katova

Naime, dozvoljeno mu je da na neboder od 17 katova izgradi još 10 katova, a oproštena je GUP-om propisana obaveza da zbog odobrenih (brojnih) novih kvadrata uloži sredstva u program od javnog interesa za Split. Na taj način je investitoru omogućena dvostruka korist, značajna izgradnja u komercijalne svrhe i to što ne mora trošiti na urbanistički bonus novce koji bi bili veliki obzirom na povećanje volumena zgrade.

Dodajmo da je u vrijeme Baldasara pročelnik isto bio Teo Vojković koji se i tada oštro protivio tome da se izda dozvola za 27 katova tvrdeći da nije u skladu s GUP-om. Kazao je da Baldasarov Zaključak nije obavezujući već ono što kaže GUP, no Ministarstvo je smatralo drugačije.

Stručna služba Andre Krstulovića Opare, koji je podržavao Komara, je također odbila zahtjev za 27 katova, a Ministarstvo je opet dalo mišljenje kako se dozvola mora izdati, što se 2018. na koncu i dogodilo.

Međutim, najnoviji sukob je izbio zbog toga što investitor želi ozakoniti ono što je dodatno izgradio, a to je više od onog što dopušta GUP. Tako tvrde u Gradu. Dok državne institucije, građevinska inspekcija i nadležno Ministarstvo i ovog puta drže stranu investitora.

Namjerava li Grad Split postupiti prema rješenju Ministarstva prostornog uređenja gradnje i državne imovine, koje je uvažilo žalbu "Westgate Towera" i izdati izmjenu i dopunu građevinske dozvole prema glavnom projektu 3, ili će se žaliti jer smatra da je investitor izveo ilegalnu nadogradnju, kao i da glavni projekt 3 nije u skladu sa lokacijskim uvjetima, odnosno GUP-om Grada Splita? Ako Grad ne namjerava izdati izmjenu i dopunu građevinske dozvole, kome će se žaliti?

- Upravni odjel za urbanizam i izgradnju već postupa prema Rješenju Ministarstva, još otkad je Rješenje dostavljeno. Sukladno uputi iz Rješenja, proveden je postupak utvrđivanja uvjeta javno-pravnih tijela, koji je završen 30. prosinca 2022.

Temeljem dobivenih uvjeta investitor je dopunio svoj zahtjev novim glavnim projektima, koji su dostavljeni 8. veljače. 2023. U tijeku je pregled dostavljene dokumentacije, te će nakon utvrđenja urednosti biti nastavljene zakonom propisane radnje.Kako će proces završiti u ovom trenutku bi bilo neozbiljno prejudicirati - navodi Vojković.

---

image


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Poštivanje GUP-a

Ivica Puljak ističe kako će Grad Split sukladno zakonima Republike Hrvatske, kao zainteresirana strana, očitovati o navedenom predmetu te inzistirati na poštivanju GUP-a, odnosno još jednom napomenuti da izvršena gradnja odstupa od zadnjeg prihvaćenog idejnog rješenja, te bez nove suglasnosti gradonačelnika za izmijenjeno idejno rješenje ne može biti izdana građevinska dozvola.

- Pritiske investitora da ne koristimo zakonska prava smatramo neprimjerenima.

Je li istina kako investitor još nije uplatio komunalni doprinos (spominje se 30 milijuna kuna)?

- Nije istina. Investitor je početkom 2022. godine platio "posljednji" komunalni doprinos za odobrenu izmjenu građevinske dozvole iz 2018. godine, kojom odobrena izgradnja dodatnih 10 katova.

Istina je da svoje račune nije podmirivao na vrijeme, pa je navedeni račun kojem je dospijeće bilo 13. veljače 2022. godine uplatio tek 9. ožujka 2022. godine.

Kada k tome uzmemo u obzir da se radi o obavezama investitora još iz 2018. godine, tada imate potpunu sliku zašto smo se odbijali sastati dok dotični ne namiri svoja dugovanja prema Gradu Splitu. Svakako valja napomenuti da nemamo nikakvu zakonsku obavezu sastajati se s bilo kojim investitorom - navodi Puljak.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Postoji li obaveza investitora da plati urbanistički bonus za izgrađenost koja mu je omogućena?

- Odredbom GUP-a u čl. 107. utvrđuje se: "Dogovornim urbanističkim bonusom se omogućava budućem investitoru izgradnja većeg intenziteta i profitabilnosti (u granicama utvrđenim ovim Planom) uz uvjet da zauzvrat realizira ili sudjeluje u realizaciji dogovorenog programa od javnog interesa. Dogovorni urbanistički bonus se realizira kroz javno-privatno partnerstvo Grada i investitora. Postupak dogovaranja i utvrđivanja programa izgradnje i uređenja prostora se realizira kroz izradu provedbenog dokumenta prostornog uređenja ili provedbu natječaja propisanih ovim Planom."

Natječajnim Programom iz 2010. godine, te Zaključcima gradonačelnika iz 2010. i 2017. godine investitoru je omogućeno pravo "izgradnje većeg intenziteta i profitabilnosti".

Istim dokumentima nije utvrđena njegova obaveza cit. "da zauzvrat realizira ili sudjeluje u realizaciji dogovorenog programa od javnog interesa" - navodi Vojković.

Građevinska inspekcija - na Mosor!

Puljak još dodaje kako ne postoji niti jedan akt bivših gradskih uprava kojim je urbanistički bonus - povećana izgrađenost i profitabilnost, odobren na GUP-om propisan način, uz obavezno ispunjen uvjet da investitor sudjeluje u realizaciji dogovorenih javnih sadržaja.

Kako komentirate da je građevinska inspekcija u više navrata izjavila da nisu utvrdili nezakonitosti, a s druge strane vi tumačite izvedene radove suprotne GUP-u?

Kako komentirate postupanje građevinske inspekcije koja za referentnu dokumentaciju uzima glavni projekt za izmjene i dopune 3, s obrazloženjem da su za njega izdane potvrde javnopravnih tijela, iako po tom projektu Grad nije izdao izmjenu i dopunu građevinske dozvole?

- Ne bismo komentirali postupanje građevinske inspekcije - navodi Vojković.

Bojan Ivošević ima zanimljivu ideju - predlaže da Građevinska inspekcija ponovi nadzor, ali da ga izvrši s vrha Mosora.

- Vjerujem da će s Velikog kabla bolje vidjeti odstupanja od zadnjeg prihvaćenog idejnog rješenja - smatra dogradonačelnik.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Je li istina kako je "Ericson" zakupio prostore u Dalmatia Toweru, a da je na sastanku koji je održan s njihovim predstavnicima od strane Grada spomenuta mogućnost korištenja poslovnih prostora u budućem Tehnološkom parku u Dračevcu?

Čini li takvim ponašanjem gradonačelnik nelojalnu konkurenciju privatnom poduzetniku, ako na sastanku gdje bi se rješavala pitanja oko uvjeta za ishođenje izmjene građevinske dozvole jednoj od zainteresiranih strana spominje mogućnost korištenja alternativnog prostora koji je u vlasništvu Grada?

---

image
---

- Nije istina. Tehnološki park neće biti gotov u roku mjesec dana, kakve su njihove potrebe, pa im nije mogao ni biti ponuđen, a sama tvrtka je već i službeno uputila interes za korištenje Tehnološkog parka i prije navedenog sastanka - odgovara gradonačelnik.

Na vašoj Facebook objavi stoji da "investitor i sad ima mogućnost vratiti sve u gabarite koji mu se uklapaju u projekte, pa će te tvrtke moći normalno koristiti s njime dogovorene prostore."

Je li to uopće izvedivo s obzirom da je na krovištu investitor smjestio sustav za ventilaciju težak desetke tona. Postavlja se pitanje je li čitav objekt projektiran tako da mu je potreban ventilacijski sustav takvih kapaciteta za kojeg u donjim prostorima nema mjesta (ili nije predviđeno) pa se zato na vrhu tornja formiralo nadgrađe. Je li u tom slučaju moguće građevinu vratiti u gabarite za koje smatrate da su legalni, a da toranj od 27 katova bude uporabna cjelina kakvom ju je investitor zamislio?

Prije gotovo godinu dana investitor je upozoren da je odstupio od idejnog rješenja, te da potpis gradonačelnika za izmjenu navedenog neće dobiti, već da se uskladi s dozvolom koju ima. Zašto je odlučio nastaviti s navedenim zahvatom, nije nam poznato. Da idejno rješenje nije funkcionalno, vjerujem da onda ne bi dobili ni potrebnu građevinsku dozvolu 2018. godine - navodi Puljak.

Kakva je po vama odgovornost HBOR-a u ovoj priči? Da li su predstavnici ove Banka iznijeli konkretne zahtjeve na sastanku koji je održan s njima?

Predlažem da ovo pitanje uputite HBOR-u - zaključio je gradonačelnik.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Joško Šupić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/jos-jedan-skandal-oko-najveceg-nebodera-bivse-splitske-vlasti-omogucile-investitoru-ekstra-bogacenje-naustrb-gradana-1265832 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5024acc89f3f3694c52d1d5e6c53adebc67ff92 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Puljak+otpu%C5%BEuje+svoje+prethodnike+da+su+vlasniku+Dalmatia+Towera+omogu%C4%87ili+izbjegavanje+ulaganja+u+javni+interes&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjos-jedan-skandal-oko-najveceg-nebodera-bivse-splitske-vlasti-omogucile-investitoru-ekstra-bogacenje-naustrb-gradana-1265832 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjos-jedan-skandal-oko-najveceg-nebodera-bivse-splitske-vlasti-omogucile-investitoru-ekstra-bogacenje-naustrb-gradana-1265832 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neboder skandala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitneboder skandala

Puljak otpužuje svoje prethodnike da su vlasniku Dalmatia Towera omogućili izbjegavanje ulaganja u javni interes

Piše Sandi Vidulić
18. veljače 2023. - 09:49

Nakon Spaladium Arene iduća velika priča u Splitu događa se oko Dalmatia Towera. Naime, dok je izgledalo kako investitor zabavlja javnost nezgrapnim betonskim kubusom za ventilaciju ispred ulaza u neboder, kojeg je najprije izgradio da bi ga zatim srušio, ispod površine tinjao je veliki sukob između investitora i Banovine.

Prvo je gradonačelnik Ivica Puljak neočekivano objavio integralnu verziju razgovora s "Večernjakovim" novinarom, prije objave u tom listu, da bi zatim "Večernji list" dao prostora vlasniku Dalmatia Towera Josipu Komaru da Puljka optuži za reket.

Ovom je prethodio sastanak sa predstavnicima Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Ericssona. Sudeći po Puljkovoj objavi na Facebooku, gradonačelnik i njegov zamjenik Bojan Ivošević su im dali do znanja kako će Grad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:48