stdClass Object ( [id] => 173676 [title] => Izglasano postavljanje križa na Marjanu, spomenik Tuđmanu kod Biskupove palače [alias] => izglasano-postavljanje-kriza-na-marjanu-spomenik-tudmanu-kod-biskupove-palace [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Na vrhu Telegrin na Marjanu će u najbržem mogućem roku biti postavljen veliki križ vrijedan pola milijuna kuna, odlučili su gradski vijećnici većinom glasova (suzdržan je bio samo nezavisni Igor Boraska).

Prethodno je inicijativu Luke Podruga iz 1993. godine za vraćanje križa na Marjan podržala Komisija za imena ulica, trgova i spomenike.

- Narod ovog grada to želi i to je jedna civilizacijska tekovina Hrvatske – kazao je HGS-ovac Zoran Jeramaz, ujedno i predsjednik Komisije.

Inače, križ bi bio postavljen po uzoru na onaj koji je na Telegrinu blagoslovljen još 1. siječnja 1900. godine, a srušen je od strane austro-ugarske vojske 1917. godine, a ovaj novi bio bi istih dimenzija - njegova visina bila bi 21,6, a širina 10 metara.

Igor Boraska kazao je kako dimenzije križa o kojima se govori nisu točne, pozivajući se na skicu iz 1925. godine kada je opet osvanula ideja o njegovoj obnovi.

- U toj skici visina križa je osam, a širina 6 metara. Uostalom, radi se o novoj gradnji u park-šumi, koja ne bi smjela biti moguća do donošenja PPPPO-a za Marjan. Nemam ništa protiv križa, ali smatram da je odluka ishitrena – mišljenja je Boraska koji je još dodao kako Društvo Marjan smatra da po Marjanu ima mnoštvo crkvice koje vape za obnovom i trebale bi biti prioritet.

Jeramaz mu je na to odgovorio da nije istina ništa od onoga što je kazao.
- Oće se poništit sve što napravimo, o tome se radi. Taj križ je zaista bio visine 20 metara, a taj od osam o kojem on govori je križić – kazao je.

Luka Podrug (HČSP) podsjetio je vijećnike da je na sjednici Komisije oko križa postignut konsenzus.

- Bili smo svi jedinstveni, to moram napomenuti. Ovo je ispravljanje civilizacijske nepravde – kazao je.

Vijećnici su prihvatili i njegov prijedlog da se što hitnije zaduže gradske stručne službe za provedbu ove odluke, s obzirom da su, kako kaže, sredstva već osigurana.

Iako je gradonačelnik najavio da je našao donatora za križ, u tekstu odobrenja Gradskog vijeća stoji da sve troškove njegove izrade, postavljanja i održavanja snosi Grad Split.

Tuđman kod Biskupove palače

Spomenik Franji Tuđmanu, ipak, će biti postavljen zapadno od Biskupove palače, odnosno nad Pothodnikom nasuprot Pazaru. Iako su se vijećnici HDZ-a i vijećnik HDSSB-a, Luka Roguljić u raspravi protivili takvom prijedlogu govoreći kako je nedopustivo da se spomenik prvom hrvatskom predsjedniku stalno "seljaka" te da mu je mjesto isključivo na Rivi, odnosno na Trgu dr. Franje Tuđmana, na koncu su, ipak, glasali "za" pod uvjetom da ga se što brže napravi.

Zoran Jeramaz, predsjednik Komisije za imena ulica i trgova i za spomenike kazao je kako se odustalo od Rive jer lokacija nasuprot Trga braće Radić "ne ostavlja puno prostora autorima za grandiozan spomenik" kakav će se, prema njegovim riječima, napraviti nad Pothodnikom i bit će vidljiv "sa svih strana".

Izglasan je i prijedlog prema kojem će se spomenik s likom Ivana Pavla II. postaviti na sjevernoj strani Biskupove palače, na prostoru nekadašnje crkve svetog Petra, kao i mprijedlog prema kojem će se spomenik nogometnoj legendi Bernardu Vukasu napraviti na zelenoj površini ispred ulaza u prostorije "Hajduka" na Poljudu.

Nije prošao proračun

Iako je većina vijećnika (11 od 17 nazočnih) digla ruku za izvršenje proračuna za 2011. godinu, formalno-pravno ta točka dnecvnog reda nije prošla, jer je za nju bila potrebna natpolovična većina od ukupnog broja vijećnika, dakle 13 glasova. Nekih većigh posljedica za Grad zbog toga neće biti - Vijeće je tek u obvezi ponovo tu točku staviti na dnevni red u roku od tri mjeseca.

Grad Split proteklu je godinu završio sa stvarnim proračunskim manjkom od 65 milijuna kuna, a proračun je ostvaren u iznosu od 725 milijuna kuna. Izostala je, kako je napomenula Vučetić, uplata komunalnog doprinosa jednog investitora u iznosu od 38 milijuna kuna (Tulipan grupa, op.a.).

Mirko Ramljak (HDZ) kazao je kako je Grad od planiranih 997 utržio 725 milijuna, te se pitao što se čekalo tako dugo s rebalansom?

- Najveći gubitnik proračuna je komunalna izgradnja s čak 154 milijuna kuna manje utrošenog novca od planiranog. Najžalosnije je ipak što je od 1,16 milijuna kuna planiranih za gradnju dječjih igrališta, utrošeno tek 5,8 posto. Za komunalno redarstvo je bilo planirano 2,45 milijuna kuna, a ostvareno je tek 225 tisuća kuna. O prometnim redarima da ne govorim, oni su na 0 kuna, nisu ni ustrojeni. Ali zato vidim da su se plaće zaposlenih iz proračuna digle na 3,3 milijuna kuna. Ova gradska uprava pala je na ispitu. Nakon doktora za novac, gradskoj upravi će trebati dugotrajni liječenje i oporavak – kaže Ramljak.

Njegova kolegica Sanja Bilač opet je postavila pitanje isplate sredstava za GSS te ustvrdila kako se radi samo samo Zapadna obala pored Kerumovog hotela.

Luku Roguljića (HDSSD) zanimalo je tko će pokriti gubitke trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu Grada te za konsolidaciju proračuna.

Pročelnica Vučetić odgovorila je kako će se GSS-u novac uredno isplatiti, a da je povećan iznos za plaće posljedica prelaska djelatnika Parkova i nasada u Javnu ustanovu za upravljanje Park-šumom Marjan. Komunalna izgradnja, kaže, smanjena je zbog izostanka očekivanog komunalnog doprinosa.

Burno zbog Obada

Burnu raspravu izazvala je i točka o gradnji ceste ispod Spinčićeve ulice gdje bi splitski liječnik Marko Obad trebao graditi veliki Zdravstveni centar. Mirko Ramljak (HDZ) je rekao kako se otkup nekretnina na trasi buduće ceste ne bi smio raditi bez javnog natječaja, te da će zatražiti i mišljenje državnog odvjetnika po ovom pitanju.

Luka Roguljić (HDSSB) kazao je da se u ovom slučaju radi o pogodovanju gradskom vijećniku, odnosno Baldu Obadu iz HGS-a, čiji otac gradi spomenutu polikliniku. Drugi investitori bi, prema njegovim riječima, čekali mjesecima da im se riješi infrastruktura.

Svoje pravo da se uključi u raspravu iskoristila je i predsjednica Gradskog vijeća, Nevenka Bečić, koja je izjavila kako nije korektno prema građanima Splita opstruirati bilo koji građevinski pokušaj u "ovim kriznim vremenima". Osim toga, banka mora imati potvrdu da se gradi na jednoj cjelini jer, u protivnom, poduzetnik, prema njezinim riječima, ne može dobiti kredit.

Prihvaćeno izvješće o gradskim poduzećima

Gradski vijećnici prihvatili su godišnje izvješće o poslovanju komunalnih trgovačkih društava i "Stano-uprave". Prošla godina nije bila finanijski uspješna za sva komunalna društva; Parkovi i nasadi su već treću godinu poslovali s gubitkom (ostvareno je 2,9 milijuna kuna), "Promet" je imao gubitak od 3,7 milijuna kuna koji, kad se pridoda prenesenom gubitku od 42,5 milijuna kuna premašuje visinu kapitala poduzeća.

Trgovačko društvo "Vodovod i kanalizacija" poslovalo je s gubitkom od 5,6 milijuna kuna. Vezano za naplatu potraživanja i poboljšanje naplate, povećanje koeficijenta obrta potraživanja ostvarila su samo dva trgovačka društva, i to "Čistoća" i "Splitska kupališta", a ostala društva ih smanjuju. Dani naplate potraživanja od kupaca daleko su najveći kod "Čistoće" i "VIK-a", a zadnjih godina rastu i kod "Parkova".

RANIJE

Gradski vijećnici zajedno s gradonačelnikom Željkom Kerumom napokon su, nakon iščekivanja zakazivanja ove sjednice, sjeli za stol u Velikoj vijećnici zgrade Banovine. Prije samog početka sjednice, predsjednica Mandatne komisije Lidija Bekavac izvijestila je Vijeće da je smrću HGS-ovog vijećnika Boška Knezovića prestao njegov mandat, te da je Gradski odbor HDZ-a, kome pripada taj mandat, kao zamjenskog vijećnika imenovao Tomislava Prljevića.

U dnevni red ušla je i točka o imenovanju Povjerenstva za praćenje kredita Hajduku te izviješće o poslovanju DES-a.

Prijedlog Aide Batarelo (SDP) da se raspravlja o financijskim izviješćima gradskih tvrtki „Split gradnja“ i „Splitska obala“ nije prošao.

Gradonačelnik Kerum ustvrdio je da je stanje u gradskoj blagajni kao ono u državi. Dakle, loše. Točan iznos minusa nije znao, ali je novinare uputio na pročelnicu za financije Ljiljanu Vučetić. Ona je već ranije na vijećničko pitanje Luke Roguljića o prihodima i rashodima proračuna za prvu polovicu ove godine kazala kako je minus u gradskoj blagajni za taj period 15 milijuna kuna.

Kerum: Imamo donatora za križ!

- Napominjem da se taj minus najviše odnosi na ovrhe koje su došle na naplatu zbog dugovanja od prije deset godina – kazala je.

Kerum je još kazao kako se Split nalazi još u dobroj situaciji kad je punjenje proračuna u pitanju, u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj.

- Ne pokreću se nikakve investicije u državi, pa tako ni u gradu – veli.

Novinare je zanimalo ima li u tako teškoj financijskoj situaciji mjesta za postavljanje križa na Marjanu.

- Za križ postoji donator koji će ga financirati, Grad to neće ništa koštati – rekao je poteštat i dodao kako su za postavljanje križa već ishođeni svi papiri i dozvole.

Sedmu silu zanimlo je kako Kerum komentira svoj nedolazak na sjednice Sabora, kao i prepuštanje vođenja grada svojim zamjenicima.

- Nije istina da sam prepustio vođenje grada. Ja radim na svoj način. Što radim i kako radim nikome neću govorit. U Sabor ide kad me volja. Kad se promijeni propis da moram dolaziti svaku sjednicu, onda ću dolaziti – odbrusio je Kerum.

- Gradonačelniče, mnogi se u zadnje vrijeme pitaju gdje je nestao čovjek? – upitasmo ga.

- Kako gdje je nestao, vidite da sam tu – reče.
                                                                                                                                                                  Nikolina LULIĆ; Linda PERIĆ

Sjednica od gotovo samog početka okrnjena

Na današnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća verbalno su se sukobili vijećnik Luka Podrug (HČSP), koji je aktualnu vlast u Hrvatskoj nazvao "antihrvatskom" a ministre koji su nedavno sudjelovali na splitskom gay prideu "peder ministrima", i vijećnici SDP-a i HNS-a koji su se usprotivili takvim kvalifikacijama te su demonstrativno napustili sjednicu Gradskog vijeća.

Luka Podrug je postavio vijećničko pitanje što je gradska vlast poduzela nakon što je, kako je rekao, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić usmjerio nedavni gay pride na splitsku Rivu, čime je, po Podrugu, prekršio odluku gradske vlasti da se završnica gay pridea održi na Prokurativama a ne na Rivi.

"Protiv odluke grada demonstrirana je sila na Rivi, a ministar unutarnjih poslova Ostojić nije poštovao odluku ovog grada", rekao je Podrug i pitao je li podnesena kaznena prijava protiv ministra Ranka Ostojića i, kako se izrazio, "pet peder ministara" koji su sudjelovali u povorci splitskog gay pridea.

"Antihrvatska vlast provodi nasilje nad ovim gradom", rekao je Podrug.

Odgovarajući na upit, dogradonačelnik Jure Šundov je istaknuo da u vezi splitskog gay pridea Ministarstvo unutarnjih poslova nije prekršilo zakon o komunalnom redu jer na Rivi nije bila postavljena bina, čije su postavljanje gradske vlasti predlagali na Prokurativama.

"Stavljanje bine bilo je u nadležnosti grada a hodanje ulicama je u nadležnosti MUP-a, a to znači da nitko nije prekršio zakon jer bina nije bila postavljena na Rivi a sudionicima gay pridea nije spriječeno hodanje ulicama. Ono što je MUP napravio na Rivi u nadležnosti je MUP-a, a grad se ne može postaviti iznad MUP-a", rekao je Šundov.

Intervenirao je SDP-ov vijećnik Marin Jurjević zamjerivši predsjednici Gradskog vijeća što nije opomenula Luku Podruga ili mu onemogućila, kako je rekao, "izljev primitivizma".

"Nazvavši aktualnu vlast antihrvatskom, a ministre 'peder ministrima', Podrug je uvrijedio sve naše građane koji su glasovali za nas", rekao je Jurjević, zamjerivši više puta predsjednici gradskog vijeća Nevenki Bečić što je to pasivno promatrala.

Jurjević je pozvao vijećnike SDP-a i HNS-a da napuste sjednicu, što je njih šest, koliko ih je nazočilo sjednici, i učinilo. Izlazeći iz sale Jurjević je poručio ostalim vijećnicima: "Sramite se što ovo trpite", a Podrug mu je odgovorio u sadašnjoj vlasti u Hrvatskoj "ima ubojica".

Žučna rasprava između vijećnika SDP i HNS s jedne i Luke Podruga s druge strane nastavljena je i izvan sale, u hodniku, u kojem su se ponovno našli. Marin Jurjević je pitao Podruga kako može aktualnu vlast nazvati antihrvatskom, a Podrug mu je odgovorio: "I jeste antihrvatska, to je jugoslavenska vlast. Ono što SDP radi je lopovluk, mafijaštvo, imate kriminalce i ubojice na vlasti".

Nakon toga vijećnici SDP-a i HNS su napustili zgradu Banovine gdje se održava sjednica Gradskog vijeća rekavši da se neće danas vraćati na sjednicu.

Podrug je pak ustvrdio kako je napuštanje SDP-ovih i HNS-ovih vijećnika današnje sjednice Gradskog vijeća njihov "alibi odlazak" jer su na dnevnom redu točke koje su za njih neugodne, navodeći kao primjer prijedlog o izgradnji križa na Marjanu i potvrđivanje uprave/predsjednika Hajduka.

Sjednici je, nakon što ju je napustilo šest SDP-ovih i HNS-ovih vijećnika ostalo 16 vijećnika čime nije ugrožen kvorum.

Prepirka Čepe i Keruma

Gojko Čepo kazao je gradonačelniku Kerumu: Niste ovdje bili, a vi ćete meni solit pamet?!

Na to je Kerum odgovorio: A ti si bio svaki dan ovdje?

Prepirka se dalje nastavila…

Kerum: Pomažem svima koji zapošljavaju

Na upit Igora Boraske zbog čega se štekati u gradskoj jezgri postavljaju suprotno smjernicama konzervatora, Kerum mu je kazao kako on ništa ne investira te da će, dok je on gradonačelnik, pomoći svima koji zapošljavaju i to bez obzira na konzervatore.

H / PSD

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zasjedalo splitsko gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-18 09:49:30 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-18 23:17:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-18 15:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20081 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2012\/07\/18\/Novosti\/gradsko00.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/18\/Novosti\/gradsko\/gradsko_vijece-180712.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/18\/Novosti\/gradsko\/gradsko_vijece1-180712.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/18\/Novosti\/gradsko\/gradsko_vijece2-180712.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/18\/Novosti\/gradsko\/gradsko_vijece4-180712.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/18\/Novosti\/gradsko\/gradsko_vijece6-180712.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/18\/Novosti\/gradsko\/gradsko_vijece7-180712.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x423"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x460"},{"size0":"700x468"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15041679 Threads: 6 Questions: 3154144905 Slow queries: 7044411 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235037774 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/izglasano-postavljanje-kriza-na-marjanu-spomenik-tudmanu-kod-biskupove-palace-173676 [printLink] => /split/izglasano-postavljanje-kriza-na-marjanu-spomenik-tudmanu-kod-biskupove-palace-173676?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 156863 [name] => GVSPLIT [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplit [link] => /tag/gvsplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233209 [name] => gradskovijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradskovijece [link] => /tag/gradskovijece ) [2] => stdClass Object ( [id] => 181131 [name] => spomenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spomenici [link] => /tag/spomenici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 233533 [name] => marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marjan [link] => /tag/marjan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zasjedalo splitsko gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izglasano postavljanje križa na Marjanu, spomenik Tuđmanu kod Biskupove palače [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-11-25-34-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/18/Novosti/gradsko00.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/18/Novosti/gradsko00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/18/Novosti/gradsko/gradsko_vijece-180712.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/18/Novosti/gradsko/gradsko_vijece1-180712.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/18/Novosti/gradsko/gradsko_vijece2-180712.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/18/Novosti/gradsko/gradsko_vijece4-180712.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/18/Novosti/gradsko/gradsko_vijece6-180712.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/18/Novosti/gradsko/gradsko_vijece7-180712.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Na vrhu Telegrin na Marjanu će u najbržem mogućem roku biti postavljen veliki križ vrijedan pola milijuna kuna, odlučili su gradski vijećnici većinom glasova (suzdržan je bio samo nezavisni Igor Boraska).

Prethodno je inicijativu Luke Podruga iz 1993. godine za vraćanje križa na Marjan podržala Komisija za imena ulica, trgova i spomenike.

- Narod ovog grada to želi i to je jedna civilizacijska tekovina Hrvatske – kazao je HGS-ovac Zoran Jeramaz, ujedno i predsjednik Komisije.

Inače, križ bi bio postavljen po uzoru na onaj koji je na Telegrinu blagoslovljen još 1. siječnja 1900. godine, a srušen je od strane austro-ugarske vojske 1917. godine, a ovaj novi bio bi istih dimenzija - njegova visina bila bi 21,6, a širina 10 metara.

Igor Boraska kazao je kako dimenzije križa o kojima se govori nisu točne, pozivajući se na skicu iz 1925. godine kada je opet osvanula ideja o njegovoj obnovi.

- U toj skici visina križa je osam, a širina 6 metara. Uostalom, radi se o novoj gradnji u park-šumi, koja ne bi smjela biti moguća do donošenja PPPPO-a za Marjan. Nemam ništa protiv križa, ali smatram da je odluka ishitrena – mišljenja je Boraska koji je još dodao kako Društvo Marjan smatra da po Marjanu ima mnoštvo crkvice koje vape za obnovom i trebale bi biti prioritet.

Jeramaz mu je na to odgovorio da nije istina ništa od onoga što je kazao.
- Oće se poništit sve što napravimo, o tome se radi. Taj križ je zaista bio visine 20 metara, a taj od osam o kojem on govori je križić – kazao je.

Luka Podrug (HČSP) podsjetio je vijećnike da je na sjednici Komisije oko križa postignut konsenzus.

- Bili smo svi jedinstveni, to moram napomenuti. Ovo je ispravljanje civilizacijske nepravde – kazao je.

Vijećnici su prihvatili i njegov prijedlog da se što hitnije zaduže gradske stručne službe za provedbu ove odluke, s obzirom da su, kako kaže, sredstva već osigurana.

Iako je gradonačelnik najavio da je našao donatora za križ, u tekstu odobrenja Gradskog vijeća stoji da sve troškove njegove izrade, postavljanja i održavanja snosi Grad Split.

Tuđman kod Biskupove palače

Spomenik Franji Tuđmanu, ipak, će biti postavljen zapadno od Biskupove palače, odnosno nad Pothodnikom nasuprot Pazaru. Iako su se vijećnici HDZ-a i vijećnik HDSSB-a, Luka Roguljić u raspravi protivili takvom prijedlogu govoreći kako je nedopustivo da se spomenik prvom hrvatskom predsjedniku stalno "seljaka" te da mu je mjesto isključivo na Rivi, odnosno na Trgu dr. Franje Tuđmana, na koncu su, ipak, glasali "za" pod uvjetom da ga se što brže napravi.

Zoran Jeramaz, predsjednik Komisije za imena ulica i trgova i za spomenike kazao je kako se odustalo od Rive jer lokacija nasuprot Trga braće Radić "ne ostavlja puno prostora autorima za grandiozan spomenik" kakav će se, prema njegovim riječima, napraviti nad Pothodnikom i bit će vidljiv "sa svih strana".

Izglasan je i prijedlog prema kojem će se spomenik s likom Ivana Pavla II. postaviti na sjevernoj strani Biskupove palače, na prostoru nekadašnje crkve svetog Petra, kao i mprijedlog prema kojem će se spomenik nogometnoj legendi Bernardu Vukasu napraviti na zelenoj površini ispred ulaza u prostorije "Hajduka" na Poljudu.

Nije prošao proračun

Iako je većina vijećnika (11 od 17 nazočnih) digla ruku za izvršenje proračuna za 2011. godinu, formalno-pravno ta točka dnecvnog reda nije prošla, jer je za nju bila potrebna natpolovična većina od ukupnog broja vijećnika, dakle 13 glasova. Nekih većigh posljedica za Grad zbog toga neće biti - Vijeće je tek u obvezi ponovo tu točku staviti na dnevni red u roku od tri mjeseca.

Grad Split proteklu je godinu završio sa stvarnim proračunskim manjkom od 65 milijuna kuna, a proračun je ostvaren u iznosu od 725 milijuna kuna. Izostala je, kako je napomenula Vučetić, uplata komunalnog doprinosa jednog investitora u iznosu od 38 milijuna kuna (Tulipan grupa, op.a.).

Mirko Ramljak (HDZ) kazao je kako je Grad od planiranih 997 utržio 725 milijuna, te se pitao što se čekalo tako dugo s rebalansom?

- Najveći gubitnik proračuna je komunalna izgradnja s čak 154 milijuna kuna manje utrošenog novca od planiranog. Najžalosnije je ipak što je od 1,16 milijuna kuna planiranih za gradnju dječjih igrališta, utrošeno tek 5,8 posto. Za komunalno redarstvo je bilo planirano 2,45 milijuna kuna, a ostvareno je tek 225 tisuća kuna. O prometnim redarima da ne govorim, oni su na 0 kuna, nisu ni ustrojeni. Ali zato vidim da su se plaće zaposlenih iz proračuna digle na 3,3 milijuna kuna. Ova gradska uprava pala je na ispitu. Nakon doktora za novac, gradskoj upravi će trebati dugotrajni liječenje i oporavak – kaže Ramljak.

Njegova kolegica Sanja Bilač opet je postavila pitanje isplate sredstava za GSS te ustvrdila kako se radi samo samo Zapadna obala pored Kerumovog hotela.

Luku Roguljića (HDSSD) zanimalo je tko će pokriti gubitke trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu Grada te za konsolidaciju proračuna.

Pročelnica Vučetić odgovorila je kako će se GSS-u novac uredno isplatiti, a da je povećan iznos za plaće posljedica prelaska djelatnika Parkova i nasada u Javnu ustanovu za upravljanje Park-šumom Marjan. Komunalna izgradnja, kaže, smanjena je zbog izostanka očekivanog komunalnog doprinosa.

Burno zbog Obada

Burnu raspravu izazvala je i točka o gradnji ceste ispod Spinčićeve ulice gdje bi splitski liječnik Marko Obad trebao graditi veliki Zdravstveni centar. Mirko Ramljak (HDZ) je rekao kako se otkup nekretnina na trasi buduće ceste ne bi smio raditi bez javnog natječaja, te da će zatražiti i mišljenje državnog odvjetnika po ovom pitanju.

Luka Roguljić (HDSSB) kazao je da se u ovom slučaju radi o pogodovanju gradskom vijećniku, odnosno Baldu Obadu iz HGS-a, čiji otac gradi spomenutu polikliniku. Drugi investitori bi, prema njegovim riječima, čekali mjesecima da im se riješi infrastruktura.

Svoje pravo da se uključi u raspravu iskoristila je i predsjednica Gradskog vijeća, Nevenka Bečić, koja je izjavila kako nije korektno prema građanima Splita opstruirati bilo koji građevinski pokušaj u "ovim kriznim vremenima". Osim toga, banka mora imati potvrdu da se gradi na jednoj cjelini jer, u protivnom, poduzetnik, prema njezinim riječima, ne može dobiti kredit.

Prihvaćeno izvješće o gradskim poduzećima

Gradski vijećnici prihvatili su godišnje izvješće o poslovanju komunalnih trgovačkih društava i "Stano-uprave". Prošla godina nije bila finanijski uspješna za sva komunalna društva; Parkovi i nasadi su već treću godinu poslovali s gubitkom (ostvareno je 2,9 milijuna kuna), "Promet" je imao gubitak od 3,7 milijuna kuna koji, kad se pridoda prenesenom gubitku od 42,5 milijuna kuna premašuje visinu kapitala poduzeća.

Trgovačko društvo "Vodovod i kanalizacija" poslovalo je s gubitkom od 5,6 milijuna kuna. Vezano za naplatu potraživanja i poboljšanje naplate, povećanje koeficijenta obrta potraživanja ostvarila su samo dva trgovačka društva, i to "Čistoća" i "Splitska kupališta", a ostala društva ih smanjuju. Dani naplate potraživanja od kupaca daleko su najveći kod "Čistoće" i "VIK-a", a zadnjih godina rastu i kod "Parkova".

RANIJE

Gradski vijećnici zajedno s gradonačelnikom Željkom Kerumom napokon su, nakon iščekivanja zakazivanja ove sjednice, sjeli za stol u Velikoj vijećnici zgrade Banovine. Prije samog početka sjednice, predsjednica Mandatne komisije Lidija Bekavac izvijestila je Vijeće da je smrću HGS-ovog vijećnika Boška Knezovića prestao njegov mandat, te da je Gradski odbor HDZ-a, kome pripada taj mandat, kao zamjenskog vijećnika imenovao Tomislava Prljevića.

U dnevni red ušla je i točka o imenovanju Povjerenstva za praćenje kredita Hajduku te izviješće o poslovanju DES-a.

Prijedlog Aide Batarelo (SDP) da se raspravlja o financijskim izviješćima gradskih tvrtki „Split gradnja“ i „Splitska obala“ nije prošao.

Gradonačelnik Kerum ustvrdio je da je stanje u gradskoj blagajni kao ono u državi. Dakle, loše. Točan iznos minusa nije znao, ali je novinare uputio na pročelnicu za financije Ljiljanu Vučetić. Ona je već ranije na vijećničko pitanje Luke Roguljića o prihodima i rashodima proračuna za prvu polovicu ove godine kazala kako je minus u gradskoj blagajni za taj period 15 milijuna kuna.

Kerum: Imamo donatora za križ!

- Napominjem da se taj minus najviše odnosi na ovrhe koje su došle na naplatu zbog dugovanja od prije deset godina – kazala je.

Kerum je još kazao kako se Split nalazi još u dobroj situaciji kad je punjenje proračuna u pitanju, u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj.

- Ne pokreću se nikakve investicije u državi, pa tako ni u gradu – veli.

Novinare je zanimalo ima li u tako teškoj financijskoj situaciji mjesta za postavljanje križa na Marjanu.

- Za križ postoji donator koji će ga financirati, Grad to neće ništa koštati – rekao je poteštat i dodao kako su za postavljanje križa već ishođeni svi papiri i dozvole.

Sedmu silu zanimlo je kako Kerum komentira svoj nedolazak na sjednice Sabora, kao i prepuštanje vođenja grada svojim zamjenicima.

- Nije istina da sam prepustio vođenje grada. Ja radim na svoj način. Što radim i kako radim nikome neću govorit. U Sabor ide kad me volja. Kad se promijeni propis da moram dolaziti svaku sjednicu, onda ću dolaziti – odbrusio je Kerum.

- Gradonačelniče, mnogi se u zadnje vrijeme pitaju gdje je nestao čovjek? – upitasmo ga.

- Kako gdje je nestao, vidite da sam tu – reče.
                                                                                                                                                                  Nikolina LULIĆ; Linda PERIĆ

Sjednica od gotovo samog početka okrnjena

Na današnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća verbalno su se sukobili vijećnik Luka Podrug (HČSP), koji je aktualnu vlast u Hrvatskoj nazvao "antihrvatskom" a ministre koji su nedavno sudjelovali na splitskom gay prideu "peder ministrima", i vijećnici SDP-a i HNS-a koji su se usprotivili takvim kvalifikacijama te su demonstrativno napustili sjednicu Gradskog vijeća.

Luka Podrug je postavio vijećničko pitanje što je gradska vlast poduzela nakon što je, kako je rekao, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić usmjerio nedavni gay pride na splitsku Rivu, čime je, po Podrugu, prekršio odluku gradske vlasti da se završnica gay pridea održi na Prokurativama a ne na Rivi.

"Protiv odluke grada demonstrirana je sila na Rivi, a ministar unutarnjih poslova Ostojić nije poštovao odluku ovog grada", rekao je Podrug i pitao je li podnesena kaznena prijava protiv ministra Ranka Ostojića i, kako se izrazio, "pet peder ministara" koji su sudjelovali u povorci splitskog gay pridea.

"Antihrvatska vlast provodi nasilje nad ovim gradom", rekao je Podrug.

Odgovarajući na upit, dogradonačelnik Jure Šundov je istaknuo da u vezi splitskog gay pridea Ministarstvo unutarnjih poslova nije prekršilo zakon o komunalnom redu jer na Rivi nije bila postavljena bina, čije su postavljanje gradske vlasti predlagali na Prokurativama.

"Stavljanje bine bilo je u nadležnosti grada a hodanje ulicama je u nadležnosti MUP-a, a to znači da nitko nije prekršio zakon jer bina nije bila postavljena na Rivi a sudionicima gay pridea nije spriječeno hodanje ulicama. Ono što je MUP napravio na Rivi u nadležnosti je MUP-a, a grad se ne može postaviti iznad MUP-a", rekao je Šundov.

Intervenirao je SDP-ov vijećnik Marin Jurjević zamjerivši predsjednici Gradskog vijeća što nije opomenula Luku Podruga ili mu onemogućila, kako je rekao, "izljev primitivizma".

"Nazvavši aktualnu vlast antihrvatskom, a ministre 'peder ministrima', Podrug je uvrijedio sve naše građane koji su glasovali za nas", rekao je Jurjević, zamjerivši više puta predsjednici gradskog vijeća Nevenki Bečić što je to pasivno promatrala.

Jurjević je pozvao vijećnike SDP-a i HNS-a da napuste sjednicu, što je njih šest, koliko ih je nazočilo sjednici, i učinilo. Izlazeći iz sale Jurjević je poručio ostalim vijećnicima: "Sramite se što ovo trpite", a Podrug mu je odgovorio u sadašnjoj vlasti u Hrvatskoj "ima ubojica".

Žučna rasprava između vijećnika SDP i HNS s jedne i Luke Podruga s druge strane nastavljena je i izvan sale, u hodniku, u kojem su se ponovno našli. Marin Jurjević je pitao Podruga kako može aktualnu vlast nazvati antihrvatskom, a Podrug mu je odgovorio: "I jeste antihrvatska, to je jugoslavenska vlast. Ono što SDP radi je lopovluk, mafijaštvo, imate kriminalce i ubojice na vlasti".

Nakon toga vijećnici SDP-a i HNS su napustili zgradu Banovine gdje se održava sjednica Gradskog vijeća rekavši da se neće danas vraćati na sjednicu.

Podrug je pak ustvrdio kako je napuštanje SDP-ovih i HNS-ovih vijećnika današnje sjednice Gradskog vijeća njihov "alibi odlazak" jer su na dnevnom redu točke koje su za njih neugodne, navodeći kao primjer prijedlog o izgradnji križa na Marjanu i potvrđivanje uprave/predsjednika Hajduka.

Sjednici je, nakon što ju je napustilo šest SDP-ovih i HNS-ovih vijećnika ostalo 16 vijećnika čime nije ugrožen kvorum.

Prepirka Čepe i Keruma

Gojko Čepo kazao je gradonačelniku Kerumu: Niste ovdje bili, a vi ćete meni solit pamet?!

Na to je Kerum odgovorio: A ti si bio svaki dan ovdje?

Prepirka se dalje nastavila…

Kerum: Pomažem svima koji zapošljavaju

Na upit Igora Boraske zbog čega se štekati u gradskoj jezgri postavljaju suprotno smjernicama konzervatora, Kerum mu je kazao kako on ništa ne investira te da će, dok je on gradonačelnik, pomoći svima koji zapošljavaju i to bez obzira na konzervatore.

H / PSD

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/izglasano-postavljanje-kriza-na-marjanu-spomenik-tudmanu-kod-biskupove-palace-173676 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6cee8993a0a98a3d5de09da93fb0ad78e9a9e581 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izglasano+postavljanje+kri%C5%BEa+na+Marjanu%2C+spomenik+Tu%C4%91manu+kod+Biskupove+pala%C4%8De&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fizglasano-postavljanje-kriza-na-marjanu-spomenik-tudmanu-kod-biskupove-palace-173676 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fizglasano-postavljanje-kriza-na-marjanu-spomenik-tudmanu-kod-biskupove-palace-173676 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zasjedalo splitsko gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitzasjedalo splitsko gradsko vijeće

Izglasano postavljanje križa na Marjanu, spomenik Tuđmanu kod Biskupove palače

Piše PSD.
18. srpnja 2012. - 17:30
NAJNOVIJE

Na vrhu Telegrin na Marjanu će u najbržem mogućem roku biti postavljen veliki križ vrijedan pola milijuna kuna, odlučili su gradski vijećnici većinom glasova (suzdržan je bio samo nezavisni Igor Boraska).

Prethodno je inicijativu Luke Podruga iz 1993. godine za vraćanje križa na Marjan podržala Komisija za imena ulica, trgova i spomenike.

- Narod ovog grada to želi i to je jedna civilizacijska tekovina Hrvatske – kazao je HGS-ovac Zoran Jeramaz, ujedno i predsjednik Komisije.

Inače, križ bi bio postavljen po uzoru na onaj koji je na Telegrinu blagoslovljen još 1. siječnja 1900. godine, a srušen je od strane austro-ugarske vojske 1917. godine, a ovaj novi bio bi istih dimenzija - njegova visina bila bi 21,6, a širina 10 metara.

Igor Boraska kazao je kako dimenzij...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:25