stdClass Object ( [id] => 201060 [title] => Ivanišević: Spomenik u Splitu zaslužuju i Tuđman i Smoje [alias] => ivanisevic-spomenik-u-splitu-zasluzuju-i-tudman-i-smoje [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kao i ostali gradonačelnički kandidati, kandidat HDZ-a i koalicije Vjekoslav Ivanišević odgovarao nam je na manje-više unificirana pitanja. U autorizaciji je promijenio dosta odgovora, a neke, poput onih o Vladi i Paradi ponosa, dosta zaoštrio.

Tko će vam biti zamjenici?

– Profesor dr. sc. Matko Marušić i profesorica dr. sc. Borka Jadrijević.

Nabrojite svojih pet glavnih projekata?
– Prvi je pokretanje petnaest poduzetničkih projekata koje je aktualna vlast u cijelosti zanemarila, koji stoje u ladicama. To je nedopustivo. Tim projektima otvorit će se brojna radna mjesta, a u gradsku blagajnu uprihoditi nešto manje od pola milijarde kuna. Drugi je uređenje žnjanskog platoa i marine Duilovo, čime ćemo stvoriti uvjete za razvoj nautičkog turizma, kao najbrže rastuće gospodarske grane u našoj zemlji. Treći je stavljanje Dračevca u funkciju poduzetničke zone i sanacija odlagališta smeća Karepovac.  

Četvrti?
– Ujednačavanje komunalne infrastrukture u čitavom gradu, pri čemu posebno mislim na zanemarene istočne kotareve. Čuo sam kad naš gradonačelnik kaže “napravi jednu stvar po kojoj ćeš biti poznat”. Što znači biti poznat? Ljudi mogu biti poznati po svemu i svačemu, po svakakvim projektima... Napraviš li jednu stvar, kako govori sadašnji gradonačelnik, ostatak grada moraš zanemariti. To sada neće biti slučaj. Nije ideja ono što je sada bespravno tek legalizirati, nego legalizacijom i civilizirati, oplemeniti, humanizirati. Peti je urbaniziranje sjeverne strane poluotoka. Direktno je vezan uz rješenje istočne obale. Ne možete bez uređenja sjeverne željezničke stanice, autobusnog kolodvora i trajektne luke razmišljati o kvalitetnom rješenju istočne obale.

Hoćete li raspisati natječaje za izbor pročelnika i direktore komunalnih poduzeća?

– Za nas nije dilema promijeniti ili ne promijeniti pročelnike i direktore komunalnih tvrtki. Uspješnost je mjerilo svega. Ovdje je riječ o nekoliko ljudi. Mi moramo razmišljati drugačije, sveobuhvatnije, a to znači aktivirati sve vrijedne ljude, poslovne lidere, menadžere, sve ljude s idejom, radnom energijom, da rade, ulažu i trude se da nam svima u Splitu bude bolje. Split je sveučilišni grad i tu golemu prednost moramo znati iskoristiti.

Zašto mislite da ste najbolji kandidat?
– Ja sam splitsko dijete, sa Splitom sam rastao, sa Splitom živio i živim. Split mi je dao sve što jedan čovjek može imati: djetinjstvo, snove, znanje, mogućnost da učim i stvaram. Jednako tako, sve što sam naučio, sve što znam, darovao sam Splitu kao profesionalac i njegov lojalni građanin u najširem smislu. Split je moja povijest i moje nadahnuće. Kad je o Splitu riječ, ja ne mogu faliti. A znate zašto? Jer ga poznam u dušu, znam što se s njime događa jer ga volim... Sve imam, ne tražim ništa od Splita. Vrijeme je da za njega dadem svoj maksimum. Nije vrijeme, nego zadnji čas.

Hoćete li sudjelovati na Paradi ponosa?

– Općenito ne volim parade. Ne razumijem zašto jedna skupina mora na takav način skretati pozornost na svoje seksualno opredjeljenje? Držim da je seksualnost duboko osobna i intimna, da ne treba s njom niti zbog nje paradirati. Stoga, na paradu neću ići, ali podupirem slobodu za druge i drugačije. Duboko se nadam da neće biti međusobnog vrijeđanja.

A biste li sa svojim koalicijskim partnerima iz HČSP-a sudjelovali u proslavi 10. travnja?

– Ne, to je onda razvodnjavanje Tuđmanova djela i ideje o pomirenju svih Hrvata. No, na Bleiburg bih išao pješice, Bleiburg je mjesto žrtve, muke, nevine žrtve.

Kako riješiti problem Hajduka?
– Hajduk je dio moje obiteljske baštine, stric mog oca jedan je od osnivača, pa o Hajduku teško mogu govoriti hladno i objektivno. Hajduk je naša ljubav, život, ponos, naše suze i naš smijeh... Hajduk je Split, segment njegove povijesti i realiteta koji izaziva snažne emocije kod svakog Splićanina, i ne samo njih. Hajduk je važan zbog ljudi, važan je kao institucija, kao tvrtka. Znamo da je u problemima. Grad se mora brižno pozabaviti profesionalnim sportom, Hajdukom na prvom mjestu. Za voditi Hajduk nije dovoljno neko znanje, potrebna je ljubav za grad, za ljude, za uspjeh, za Hrvatsku. Nema razloga da Hajduk ne bude uspješan, i takvim ćemo ga učiniti. Ima više modela koji se mogu ponuditi građanima i tražit će se njihova privola referendumom. Sada neću govoriti o njima, ali kontrolni paket mora ostati u nadležnosti Grada.

Koji su vam političari uzori?
– Prije svih, naš predsjednik Tuđman. On je utemeljitelj hrvatske države. Krajnje je vrijeme da ovo kao narod usvojimo kao opću vrijednost, da cijenimo i volimo prvog predsjednika. Imali smo mi velikih političara, ali nijedan nije uspio ono što je učinio Tuđman. Naravno, tu su i hrvatski povijesni političari kao Starčević, Kvaternik, Radić i dr. Od stranih, to su Adenauer, Margaret Thatcher, od aktualnih Angela Merkel.

Kome biste prije dignuli spomenik – Tuđmanu ili Smoji?

– Obojica trebaju dobiti spomenike, svaki zbog svojih razloga. Spomenik Tuđmanu je više od spomenika: on je personifikacija spomenika svim hrvatskim braniteljima i hrvatskoj neovisnosti. A Smoje je, na neki način, dio svakoga od nas koji smo vezani uz Split, i nitko ne može biti ravnodušan prema njemu.

Jeste li za ili protiv križa na Marjanu, i zašto?
– Križ ne smije dobiti ni jedan drugi predznak osim muke Gospodnje koju je podnio radi svih nas. Povratak križa na Marjanu je, mislim, još 1993. godine predložio HDZ na Gradskome vijeću i trebao je davno biti podignut. Sada je krivo vrijeme, odabrano je površno i brutalno. On ne može biti predmetom predizbornih rasprava jer to onda lako postane negacija, omalovažavanje križa. Tema “križ na Marjanu” zavrjeđuje punu pozornost, osjećaj za mjeru, za vrijeme. To našem gradonačelniku nedostaje, da procijeni što je populizam, a što istinska duhovna vrijednost.

Može li Split živjeti samo od turizma?
– Ne može. Split je znanstveno, kulturno, upravno, gospodarsko, tranzitno i turističko središte cijele jedne šire regije. U ovom trenutku gospodarstvo nije na zavidnoj razini, ali zato ćemo mi promijeniti te negativne trendove.

Što planirate na istočnoj obali?
– Prometno rješenje. Tamo mora ostati zadnja postaja željezničke stanice, skraćeni i smanjeni broj kolosijeka, da se otvori prostor za turističke i komercijalne sadržaje, tamo mora biti garaža i autobusni kolodvor, ali ne kao boravište autobusa, nego prolazna stanica.

Najuzbudljiviji događaj u životu?

– Kada sam djecu iznio iz rodilišta. Zatim oslobođenje Knina, dolazak Vlaka slobode u Split... veličanstven trenutak! Pa prva procesija sv. Dujma u slobodnoj Hrvatskoj. Dalje, doček Gorana Ivaniševića poslije pobjede u Wimbledonu. Onda dolazak Ivan Pavla II. u Split i Hrvatsku...

Tko vam je draži, Thompson ili Dedić?
– Uživam slušati i jednog i drugog. Arsen Dedić je nezaobilazna veličina, ali kad Thompson kaže “nećete u Čavoglave”, meni srce ovoliko. A zašto neće? Jer je ovo naše! Ali mogu s nama. Nemoj mi rušit državu ako možeš sa mnom živit. Pa živimo u njoj i volimo je, poštujmo je zajedno.

Kako ocjenjujete Vladu?

– Ja se u ocjeni Vlade slažem s ocjenom radnika, nezaposlenih i obespravljenih, a to je neprolazna ocjena.

I na koncu, jeste li vjernik, agnostik, ateist?
– Vjernik, to znate, sto puta sam ponovio.

Vladimir MATIJANIĆ

Imovinska kartica

•• Stan u Zagrebačkoj ulici, 179 kvadrata, kupio

•• Stan u Dubrovačkoj ulici, 61,9 kvadrata, u vlasništvu supruge

•• Stan u Spinčićevoj ulici, 88,6 kvadrata, kupio

•• Stan u Zagrebu, Vrbik 2, 49,4 kvadrata, kupljen na kredit

•• “Mjesečna plaća mi je 7000 kuna neto, supruga je u mirovini, posjedujem službeni automobil Volvo, star 7 godina, a privatno imamo automobil Nissan Micra, star 6 godina, u vlasništvu supruge.”


Život i karijera

•• Rođen 27. ožujka 1947. godine u Splitu, supruga Tanja, kćerke Ranka i Petra. Diplomirao na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu 1975. godine. Od 1979. godine stalno u Splitu. Radio u sarajevskom birou “Projekt”, u splitskom “Lavčeviću”, u Urbanističkom zavodu u Splitu, od 1993. godine vlasnik i zaposlenik Arhitektonske radionice “Centar”. Autor stotina projekata, od kojih 13 nagrađenih. Govori engleski i pasivno talijanski, hobiji su mu vrtlarstvo, nogomet, druženje...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ivanišević s ponosom ističe da je ‘spli’sko dite’ /VOJKO BAŠIĆ / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KANDIDAT HDZ-A I KOALICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-05-11 17:18:47 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-05-13 10:34:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-05-11 21:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8969 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/05/11/Split/Ivanisevic00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15264428 Threads: 2 Questions: 3176577337 Slow queries: 7122189 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235495123 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/ivanisevic-spomenik-u-splitu-zasluzuju-i-tudman-i-smoje-201060 [printLink] => /split/ivanisevic-spomenik-u-splitu-zasluzuju-i-tudman-i-smoje-201060?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 176960 [name] => vjekoslavivanišević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vjekoslavivanisevic [link] => /tag/vjekoslavivanisevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 177496 [name] => izborist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izborist [link] => /tag/izborist ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ivanišević s ponosom ističe da je ‘spli’sko dite’ /VOJKO BAŠIĆ / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KANDIDAT HDZ-A I KOALICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivanišević: Spomenik u Splitu zaslužuju i Tuđman i Smoje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-01-18-03-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/11/Split/Ivanisevic00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/11/Split/Ivanisevic00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kao i ostali gradonačelnički kandidati, kandidat HDZ-a i koalicije Vjekoslav Ivanišević odgovarao nam je na manje-više unificirana pitanja. U autorizaciji je promijenio dosta odgovora, a neke, poput onih o Vladi i Paradi ponosa, dosta zaoštrio.

Tko će vam biti zamjenici?

– Profesor dr. sc. Matko Marušić i profesorica dr. sc. Borka Jadrijević.

Nabrojite svojih pet glavnih projekata?
– Prvi je pokretanje petnaest poduzetničkih projekata koje je aktualna vlast u cijelosti zanemarila, koji stoje u ladicama. To je nedopustivo. Tim projektima otvorit će se brojna radna mjesta, a u gradsku blagajnu uprihoditi nešto manje od pola milijarde kuna. Drugi je uređenje žnjanskog platoa i marine Duilovo, čime ćemo stvoriti uvjete za razvoj nautičkog turizma, kao najbrže rastuće gospodarske grane u našoj zemlji. Treći je stavljanje Dračevca u funkciju poduzetničke zone i sanacija odlagališta smeća Karepovac.  

Četvrti?
– Ujednačavanje komunalne infrastrukture u čitavom gradu, pri čemu posebno mislim na zanemarene istočne kotareve. Čuo sam kad naš gradonačelnik kaže “napravi jednu stvar po kojoj ćeš biti poznat”. Što znači biti poznat? Ljudi mogu biti poznati po svemu i svačemu, po svakakvim projektima... Napraviš li jednu stvar, kako govori sadašnji gradonačelnik, ostatak grada moraš zanemariti. To sada neće biti slučaj. Nije ideja ono što je sada bespravno tek legalizirati, nego legalizacijom i civilizirati, oplemeniti, humanizirati. Peti je urbaniziranje sjeverne strane poluotoka. Direktno je vezan uz rješenje istočne obale. Ne možete bez uređenja sjeverne željezničke stanice, autobusnog kolodvora i trajektne luke razmišljati o kvalitetnom rješenju istočne obale.

Hoćete li raspisati natječaje za izbor pročelnika i direktore komunalnih poduzeća?

– Za nas nije dilema promijeniti ili ne promijeniti pročelnike i direktore komunalnih tvrtki. Uspješnost je mjerilo svega. Ovdje je riječ o nekoliko ljudi. Mi moramo razmišljati drugačije, sveobuhvatnije, a to znači aktivirati sve vrijedne ljude, poslovne lidere, menadžere, sve ljude s idejom, radnom energijom, da rade, ulažu i trude se da nam svima u Splitu bude bolje. Split je sveučilišni grad i tu golemu prednost moramo znati iskoristiti.

Zašto mislite da ste najbolji kandidat?
– Ja sam splitsko dijete, sa Splitom sam rastao, sa Splitom živio i živim. Split mi je dao sve što jedan čovjek može imati: djetinjstvo, snove, znanje, mogućnost da učim i stvaram. Jednako tako, sve što sam naučio, sve što znam, darovao sam Splitu kao profesionalac i njegov lojalni građanin u najširem smislu. Split je moja povijest i moje nadahnuće. Kad je o Splitu riječ, ja ne mogu faliti. A znate zašto? Jer ga poznam u dušu, znam što se s njime događa jer ga volim... Sve imam, ne tražim ništa od Splita. Vrijeme je da za njega dadem svoj maksimum. Nije vrijeme, nego zadnji čas.

Hoćete li sudjelovati na Paradi ponosa?

– Općenito ne volim parade. Ne razumijem zašto jedna skupina mora na takav način skretati pozornost na svoje seksualno opredjeljenje? Držim da je seksualnost duboko osobna i intimna, da ne treba s njom niti zbog nje paradirati. Stoga, na paradu neću ići, ali podupirem slobodu za druge i drugačije. Duboko se nadam da neće biti međusobnog vrijeđanja.

A biste li sa svojim koalicijskim partnerima iz HČSP-a sudjelovali u proslavi 10. travnja?

– Ne, to je onda razvodnjavanje Tuđmanova djela i ideje o pomirenju svih Hrvata. No, na Bleiburg bih išao pješice, Bleiburg je mjesto žrtve, muke, nevine žrtve.

Kako riješiti problem Hajduka?
– Hajduk je dio moje obiteljske baštine, stric mog oca jedan je od osnivača, pa o Hajduku teško mogu govoriti hladno i objektivno. Hajduk je naša ljubav, život, ponos, naše suze i naš smijeh... Hajduk je Split, segment njegove povijesti i realiteta koji izaziva snažne emocije kod svakog Splićanina, i ne samo njih. Hajduk je važan zbog ljudi, važan je kao institucija, kao tvrtka. Znamo da je u problemima. Grad se mora brižno pozabaviti profesionalnim sportom, Hajdukom na prvom mjestu. Za voditi Hajduk nije dovoljno neko znanje, potrebna je ljubav za grad, za ljude, za uspjeh, za Hrvatsku. Nema razloga da Hajduk ne bude uspješan, i takvim ćemo ga učiniti. Ima više modela koji se mogu ponuditi građanima i tražit će se njihova privola referendumom. Sada neću govoriti o njima, ali kontrolni paket mora ostati u nadležnosti Grada.

Koji su vam političari uzori?
– Prije svih, naš predsjednik Tuđman. On je utemeljitelj hrvatske države. Krajnje je vrijeme da ovo kao narod usvojimo kao opću vrijednost, da cijenimo i volimo prvog predsjednika. Imali smo mi velikih političara, ali nijedan nije uspio ono što je učinio Tuđman. Naravno, tu su i hrvatski povijesni političari kao Starčević, Kvaternik, Radić i dr. Od stranih, to su Adenauer, Margaret Thatcher, od aktualnih Angela Merkel.

Kome biste prije dignuli spomenik – Tuđmanu ili Smoji?

– Obojica trebaju dobiti spomenike, svaki zbog svojih razloga. Spomenik Tuđmanu je više od spomenika: on je personifikacija spomenika svim hrvatskim braniteljima i hrvatskoj neovisnosti. A Smoje je, na neki način, dio svakoga od nas koji smo vezani uz Split, i nitko ne može biti ravnodušan prema njemu.

Jeste li za ili protiv križa na Marjanu, i zašto?
– Križ ne smije dobiti ni jedan drugi predznak osim muke Gospodnje koju je podnio radi svih nas. Povratak križa na Marjanu je, mislim, još 1993. godine predložio HDZ na Gradskome vijeću i trebao je davno biti podignut. Sada je krivo vrijeme, odabrano je površno i brutalno. On ne može biti predmetom predizbornih rasprava jer to onda lako postane negacija, omalovažavanje križa. Tema “križ na Marjanu” zavrjeđuje punu pozornost, osjećaj za mjeru, za vrijeme. To našem gradonačelniku nedostaje, da procijeni što je populizam, a što istinska duhovna vrijednost.

Može li Split živjeti samo od turizma?
– Ne može. Split je znanstveno, kulturno, upravno, gospodarsko, tranzitno i turističko središte cijele jedne šire regije. U ovom trenutku gospodarstvo nije na zavidnoj razini, ali zato ćemo mi promijeniti te negativne trendove.

Što planirate na istočnoj obali?
– Prometno rješenje. Tamo mora ostati zadnja postaja željezničke stanice, skraćeni i smanjeni broj kolosijeka, da se otvori prostor za turističke i komercijalne sadržaje, tamo mora biti garaža i autobusni kolodvor, ali ne kao boravište autobusa, nego prolazna stanica.

Najuzbudljiviji događaj u životu?

– Kada sam djecu iznio iz rodilišta. Zatim oslobođenje Knina, dolazak Vlaka slobode u Split... veličanstven trenutak! Pa prva procesija sv. Dujma u slobodnoj Hrvatskoj. Dalje, doček Gorana Ivaniševića poslije pobjede u Wimbledonu. Onda dolazak Ivan Pavla II. u Split i Hrvatsku...

Tko vam je draži, Thompson ili Dedić?
– Uživam slušati i jednog i drugog. Arsen Dedić je nezaobilazna veličina, ali kad Thompson kaže “nećete u Čavoglave”, meni srce ovoliko. A zašto neće? Jer je ovo naše! Ali mogu s nama. Nemoj mi rušit državu ako možeš sa mnom živit. Pa živimo u njoj i volimo je, poštujmo je zajedno.

Kako ocjenjujete Vladu?

– Ja se u ocjeni Vlade slažem s ocjenom radnika, nezaposlenih i obespravljenih, a to je neprolazna ocjena.

I na koncu, jeste li vjernik, agnostik, ateist?
– Vjernik, to znate, sto puta sam ponovio.

Vladimir MATIJANIĆ

Imovinska kartica

•• Stan u Zagrebačkoj ulici, 179 kvadrata, kupio

•• Stan u Dubrovačkoj ulici, 61,9 kvadrata, u vlasništvu supruge

•• Stan u Spinčićevoj ulici, 88,6 kvadrata, kupio

•• Stan u Zagrebu, Vrbik 2, 49,4 kvadrata, kupljen na kredit

•• “Mjesečna plaća mi je 7000 kuna neto, supruga je u mirovini, posjedujem službeni automobil Volvo, star 7 godina, a privatno imamo automobil Nissan Micra, star 6 godina, u vlasništvu supruge.”


Život i karijera

•• Rođen 27. ožujka 1947. godine u Splitu, supruga Tanja, kćerke Ranka i Petra. Diplomirao na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu 1975. godine. Od 1979. godine stalno u Splitu. Radio u sarajevskom birou “Projekt”, u splitskom “Lavčeviću”, u Urbanističkom zavodu u Splitu, od 1993. godine vlasnik i zaposlenik Arhitektonske radionice “Centar”. Autor stotina projekata, od kojih 13 nagrađenih. Govori engleski i pasivno talijanski, hobiji su mu vrtlarstvo, nogomet, druženje...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ivanisevic-spomenik-u-splitu-zasluzuju-i-tudman-i-smoje-201060 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7beabfd780730765d1c5d7d7769077cae74e479d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivani%C5%A1evi%C4%87%3A+Spomenik+u+Splitu+zaslu%C5%BEuju+i+Tu%C4%91man+i+Smoje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fivanisevic-spomenik-u-splitu-zasluzuju-i-tudman-i-smoje-201060 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fivanisevic-spomenik-u-splitu-zasluzuju-i-tudman-i-smoje-201060 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ivanišević s ponosom ističe da je ‘spli’sko dite’ /VOJKO BAŠIĆ / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KANDIDAT HDZ-A I KOALICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitKANDIDAT HDZ-A I KOALICIJE

Ivanišević: Spomenik u Splitu zaslužuju i Tuđman i Smoje

Piše PSD.
11. svibnja 2013. - 23:45

Kao i ostali gradonačelnički kandidati, kandidat HDZ-a i koalicije Vjekoslav Ivanišević odgovarao nam je na manje-više unificirana pitanja. U autorizaciji je promijenio dosta odgovora, a neke, poput onih o Vladi i Paradi ponosa, dosta zaoštrio.

Tko će vam biti zamjenici?

– Profesor dr. sc. Matko Marušić i profesorica dr. sc. Borka Jadrijević.

Nabrojite svojih pet glavnih projekata?
– Prvi je pokretanje petnaest poduzetničkih projekata koje je aktualna vlast u cijelosti zanemarila, koji stoje u ladicama. To je nedopustivo. Tim projektima otvorit će se brojna radna mjesta, a u gradsku blagajnu uprihoditi nešto manje od pola milijarde kuna. Drugi je uređenje žnjanskog platoa i marine Duilovo, čime ćemo stvoriti uvjete za razvoj nautičkog turizma, kao najbrže rastuće gospodarske gra...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:18