StoryEditorOCM
Splitmože i bez šopinga

Ipak se može jedan dan i bez šopinga: prođirali smo Splitom na Velu Gospu, jedino se tražio kruh

Piše Mirela Goreta
15. kolovoza 2023. - 17:21

- Kao da je nedjelja - konstatirala je i Jelena Ivulić, Jadrolinijina koordinatorica, situaciju u splitskoj luci na blagdan Velike Gospe. Uljuljano neko jutro, kako u centru grada tako i na pristaništima prema kojima stranci lagano vuku kofere. Čak se i promet u Zvonimirovoj u ranijim jutarnjim satima glatko odvijao...

- Danas je malo mirniji dan, promet se odvija prema redu plovidbe. Sad će u u drugoj polovici osmog mjeseca biti malo više odlazaka, povratka s otoka, ali s brojkama dobro stojimo. Gosti umjereno pristižu, na refule. Vikend se ispuhao, a i u ponedjeljak smo imali prilično veliku gužvu, što iz Splita što s otoka - kaže Jelena Ivulić.

U jednom od prolaza u zgradi Lučke kapetanije gužva. Natisnuli se stranci čekajući, doznajemo od simpatičnih djelatnica agencije Šugaman Tours, odlazak na slapove Krke.

image
Sasa Buric/Cropix
image

Svi su željeli do slapova Krke

Sasa Buric/Cropix

Sigurno je dobro

Velika je Gospa, nema shopinga, zatvoreni su i Joker i City Centre One i Mall of Split, pa kad je već tako najbolje otići na izlet u jedan od najposjećenijih hrvatskih nacionalnih parkova.

- Danas baš kao da su poludjeli. I inače bude gužva, ali ovakva baš i ne. Imamo 120 ljudi. Tri autobusa, u prosjeku su dva - u brzini govori djelatnica u agenciji, jer samo što nije 10 sati. To znači polazak na izlet koji će potrajati do 17-17.30 sati, kada je predviđen povratak za Split. Karta za autobus košta 27 eura plus ulaznica u nacionalni park. A turisti se za Krku, da im se nađe na putu, opremili pekarskim proizvodima.

Red pred “Preradom” na Pazaru bio je poduži. Lako za čekanje, ali već u deset ujutro nije bilo kruha, grintavo dobacuje jedan stariji bračni par. Uzalud su, vele domaći, stajali u redu. Na policama brisani prostor, a oni iz reda, mahom mladi stranci, ionako su došli po burek, pizzetu, krafnu ili neku drugu vrstu peciva.

- Eeeej, idemo tamo. Sigurno je dobra ponuda, kad svi stoje u redu! - dobacuje jedan Englez prijatelju žureći preko preko pješačkog s nathodnika prema “Preradi”, alfi i omegi ponude na blagdan Velike Gospe (i u poslovnici u Ulici Domovinskog rata stvorila se fila). Za voće, a ponajprije je te robe bilo u oskudnoj ponudi Pazara, gosti nisu pretjerano marili.

image
Sasa Buric/Cropix
image

Jutarnja procesija do katedrale sa slikom Gospe od Pojišana koja se navečer vraća u svoje svetište

Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

- Radimo stalno, nema stajanja. Eno vidite tamo red pred pekarom, ne mogu ni marendu kupiti. Mislio sam uzeti nešto jesti, ali džaba - govori jedan od rijetkih prodavača na štandovima s voćem na vrhu Pazara. Pogled nizbrdo, prema luci, lovi prazne banke, tek na dnu trbuha grada tek nekolicina njih napunjenih robom. Lubenica 1,20 eura kilogram, paprike iz Ružića kod Drniša dva eura kilogram, breskve četiri eura, šest eura smokva... Radni je dan i za prodavače cvijeća i trgovce koji prodaju robu za turiste - lavandu, dresove, šešire, plažni asortiman... Pokoji euro, na nekoliko banaka, pokušavaju ušićariti i prodavači knjiga i antikviteta.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

Ni ‘s‘ od sajmenog dana

Sve je to slabo, kupaca nema, ni “s” od sajmenog dana. Stranci se razmilili po Rivi, Podrumima i Peristilu, a domaći su u centar grada ionako isključivo stigli zbog misa. Pred Crkvom Sv. Katarine (Sv. Dominika) na Pazaru vjernici su se već tijekom jutra okupili oko vozila s čudotvornom Gospinom slikom, koja je njime dopremljena do Srebrnih vrata iz svetišta Gospe od Pojišana pa u maloj procesiji prema drevnom običaju prenesena u katedralu Sv. Duje gdje je služena sveta misa u 11 sati.

Slika svake godine ostaje izložena u katedrali na štovanje do 18 sati, kada zavjetnom procesijom počinje splitska središnja proslava svetkovine Velike Gospe. Svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velika Gospa na osobit i svečan način slavi se, naime, i u Splitu.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image

Split 150823.
Jutarnja procesija na Peristilu sa Gospinom slikom koja se nosi u Katedralu sv. Duje.
Foto: Sasa Buric/Cropix

Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

Stoljećima splitski vjernici časte Gospu od Pojišana pohodeći svetište na Pojišanu i utječući se Mariji za zagovor. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće tada od splitske katedrale Hrvojevom, Kralja Zvonimira i Pojišanskom ulicom do svetišta Gospe od Pojišana gdje se nastavlja središnje euharistijsko slavlje. 

image

Marinko Burazer prodaje ulje na pustom Pazaru

Sasa Buric/Cropix

Marinkovo ulje: ‘Nema narod novaca!‘

Među malobrojnim prodavačima voća na vrhu Pazara lako je uočiti vitalnog 84-godišnjeg Marinka Burazera. Svaki je dan tu, govori, pa zašto ne i na Veliku Gospu.

- Godine su utekle, to je numero jedan. Pod numero dva, nemam auta. Nema više vožnje. I kad nemaš gdje i nemaš s čime, nema mi druge nego stati ovdje. Ovdje mi je i utakmica i kazalište - objašnjava Marinko. Ulje je, veli, iz Postira, sinovo. Njegovo je pak da sjedi na Pazaru i da ga proda. Kako ide posao, pitamo.

- Koliko dnevno?! Dikod dvi, dikod tri litre, dikod ništa... Kupuju Poljaci, Slovenci, Mađara ove godine malo, ne znam zbog čega. Česi. Ima i nešto Ukrajinaca. Ali to je sve, za moje želje, malo - žali se Marinko. Litra je, kaže, 15 eura, ali bolje idu manje bočice za pet i deset eura.

- Za pošteno reći, onome tko nema eura, njemu je skupo. A tko ima, kupi. Nije ga briga. Nema narod novaca – zaključuje Marinko dok nam pogled pada na karton na njegovu banku s ispisanim cijenama od 22 i 17 eura. Istodobno se jedan stranac raspituje za cijenu litre. Marinko, kao iz topa, ispaljuje: “22 eura”.

- Što je ovo, šjor Marinko, 17 i 22 eura?

- A to je da sebi napravin olakšanje. Ali nije to to, ide litra za.

image

Marinko Burazer

Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:16