stdClass Object ( [id] => 1097533 [title] => Iako je percipiran kao netko tko u mandatu nije ništa napravio, projektima o kojima se danas u kampanji najviše govori put je utabao - Baldasar. Imamo cijeli popis [alias] => iako-je-percipiran-kao-netko-tko-u-mandatu-nije-nista-napravio-projektima-o-kojima-se-danas-u-kampanji-najvise-govori-put-je-utabao-baldasar-imamo-cijeli-popis [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Predizborno je vrijeme, kad se govori o svemu i svačemu. Zanimljive komunalne ideje miješaju se s političkim spinovima, a svatko se nastoji prikazati boljim od suparnika i prethodnika. U toj političkoj paradi koja se održava svake četiri godine jedno se ime nerado spominje.

Riječ je o bivšem gradonačelniku Ivi Baldasaru, koji je u jeziku lokalne politike postao "persona non grata". Uglavnom mu se ime ne navodi, nego ga se utapa u anonimnu množinu, kao dio neslavne splitske politike koja nije ništa napravila za ovaj grad.

A priča o njemu krenula je posve drukčije. Baldasar je strelovito započeo političku karijeru, bio je 2013. prvi neposredno izabrani gradonačelnik iz redova SDP-a i predsjednik gradskog ogranka, da bi ga u vrijeme mandata 2016. godine Zoran Milanović izbacio iz stranke.

Kad se sam kandidirao na izborima 2017., doživio je nezapamćen debakl za jednog bivšega gradonačelnika, od devet kandidata bio je zadnji sa samo 553 glasa. Ljevica ga se odrekla, a desnica ga nikad nije prihvatila.

Baldasar snosi odgovornost za tako loš rejting. Prema bespravnim ugostiteljima koji su se raširili po žnjanskom platou kao gljive poslije kiše, zajedno s ondašnjim ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Lovrom Kuščevićem, bio je vrlo popustljiv kao da su mu rodbina.

U njegovo doba Split doživljava puni nalet masovnog turizma, ubrzava se apartmanizacija povijesne jezgre i počinje okupacija Dioklecijanove palače štekatima i štandovima. Mnogi građani nisu mu po dobru zapamtili što je atak ugostitelja na baštinu proglasio "šušurom" koji mu se sviđa.

Spomenik HOS-u

No, najgora epizoda tiče se Baldasarova skandaloznog načina na koji je išao pomiriti lijeve i desne političke opcije. To je Splitu u konačnici priskrbilo etiketu grada u kojem se javno favorizira ustaštvo. Dok su Arsen Bauk i Ranko Ostojić išli na Pride, Baldasar je na Dan pobjede nad fašizmom 2014. otišao u Split 3 kod Marka Skeje i HOS-ovih crnih košulja na otvaranje spomenika IX. bojni "Rafael vitez Boban" slušati poklič "Za dom spremni", i razveselio je okupljene kad mu se oteo lapsus kako se slavi "dan pobjede nad antifašizmom". Iduće godine poslao je HOS-u vijenac 10. travnja, na dan uspostave NDH. Dvije godine kasnije šokirao je antifašiste kad im je na proslavi Dana antifašističke borbe rekao kako svako spominjanje antifašizma vuče prema fašizmu.

---

image
Ivo Baldasar na otvaranju spomenika HOS-u
Duje Klarić/Cropix
---

No, ono zbog čega se Baldasara isplati spomenuti upravo u predizborno vrijeme – iako je s nekim izjavama išao ispod civilizacijskog nivoa i zasluženo politički potonuo – jest to što je u politički mainstream uveo neke ideje koje se danas čine aktualnije nego u njegovo vrijeme. Također, započeo je projekte koje je kasnije nastavio HDZ i Andro Krstulović Opara, ponosno ih pripisujući sebi. U tom smislu priča pokazuje da postoji neki kontinuitet u splitskoj politici premda svatko ističe sebe, ali pokazuje i da birači ne cijene ideološku prevrtljivost i nedovršene projekte.

Kopilica i Istočna obala

Kopilica i Istočna obala u ovoj su kampanji postale teme o kojima su se očitovali svi kandidati za gradonačelnike kroz medije. No, Baldasar je bio prvi gradonačelnik koji je naglasio da treba povezano sagledati te dvije lokacije.

Poznata je njegova slika sa željezničarskom kapom i signalnom palicom koja je postala predmet sprdnje po društvenim mrežama. U ono vrijeme ideja da se željeznički i autobusni kolodvor izmjeste u Kopilicu dočekana je na nož od dijela struke, udruga i političkih protivnika.

Ipak, u Baldasarovo vrijeme dobiveno je 300 tisuća eura nepovratnih sredstava za izradu programa kojim bi se realizirao taj projekt od EBRD-a. Baldasar je 2015. godine izjavio da će se glavno prometno čvorište ubuduće nalaziti u Kopilici, koja bi u perspektivi trebala biti povezana željeznicom sa zračnom lukom u Kaštelima. Rekao je da će se na Istočnoj obali skratiti željezničke tračnice, a broj kolosijeka reducirati sa sadašnjih deset na dva ili tri.

Najavio je da će se na mjestu bivšeg velikog pogona "Dalmacijavina" izgraditi kongresni centar i da će se uz njega graditi hoteli, a njih će s glavnim kolodvorom u Kopilici povezivati gradski metro. Na Kopilici bi se gradila nova gradska riva, lučko područje, gospodarska zona s lučkim, proizvodnim, poslovnim i uslužnim sadržajima, javni, društveni, kulturni, ugostiteljski, turistički, sportski i stambeni sadržaji. Baldasar i ondašnji ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić potpisali su ugovor, osnovan je zajednički tim Grada i Ministarstva u koji su uključene Hrvatske ceste i HŽ infrastruktura, ali konkretnih pomaka nije bilo. Osnovna je razlika u odnosu na Masterplan koji je financirao EBRD, a zastupao ga je Andro Krstulović Opara, u tome što je u njemu dodano nekoliko tisuća stanova na Kopilici i luksuzni stanovi na Istočnoj obali.

POS u Hercegovačkoj

Baldasar je prvi zastupao ideju da se izmjesti "Prometova" garaža te da se na njezinu mjestu grade POS-ovi stanovi, dok bi se gradsku tvrtku preselilo na Dračevac. O tome tko je autor te ideje nedavno su se svađali SDP i HDZ. U ono vrijeme to nije bilo osobito prihvaćeno, osobito zbog toga što je htio tamo preseliti i Javnu vatrogasnu postrojbu radi stanogradnje.

Baldasar je osnovao gradsku tvrtku "Split parking", nastalu od gubitaša "Hvidre". Dao im je da, osim garaža, mogu naplaćivati i ulična parkirališta, što je prije donosilo zaradu "Prometu".

---

image
Na mjestu 'Prometove' garaže u Hercegovačkoj planirao je POS-ove stanove
Mario Todorić/Cropix
---

Najavljivao je gradnju garaža na gradskim parkiralištima po gradu, trebalo se to financirati od prodaje 70 milijuna kuna gradske imovine. Predlagao je da se grade nužne montažne garaže po kvartovima, što je izazvalo podsmijeh. Izgradnja i nadogradnja kvartovskih garaža prije nije bila toliko popularna među političarima, a u ovoj je kampanji postala uobičajena stvar koju političari obećavaju.

Uređenje Žnjana

Iako je opravdavao bespravnu gradnju na Žnjanu brojem radnih mjesta u ilegalnim kafićima, Baldasar je pokrenuo priču s uređenjem tako što je angažirao Arhitektonski fakultet iz Zagreba. Gradsko vijeće nije usvojilo njihov projekt po kojem bi se krenulo u izmjene DPU-a na zadnjoj sjednici kad je Baldasar još bio gradonačelnik u ožujku 2017., a on je pak "popio" kritike struke i medija jer nije proveo natječaj.

---

image
Žnjanski plato 
Zvonimir Barišin/Cropix
---

Nakon što je Opara organizirao natječaj s DAS-om, osnovna je matrica pobjedničkog rješenja slična kao ona iz Baldasarova – uz ulicu je parkiralište, zatim dolazi zelenilo s rekreativnim sadržajima, pa šetnica uzduž platoa uz koju su kafići, te poneki zabavni sadržaji uz plažu… S tom razlikom da u Oparinu Detaljnom planu ima više lokacija za suncobrane i ležaljke.

Ivo Baldasar pokušao je provući izmjene GUP-a – stigli su brojni zahtjevi građana i poduzetnika, bilo je puno primjedbi, provedena je javna rasprava, ali konačni dokument nije usvojen. Na posljednjoj sjednici kad je bio gradonačelnik, u ožujku 2017., o toj točki dnevnog reda nije se raspravljalo jer su SDP i HDZ rekli da će nakon izbora oni izraditi i usvojiti GUP. Nakon toga došla je Vladina povjerenica Branka Ramljak.

Uređenje Trga Gaje Bulata

HDZ je na početku mandata obećao da će provesti dva GUP-a, jedan točkasti i drugi cjeloviti, ali od toga nije bilo ništa.

Trg Gaje Bulata, koji se dovršava, također je započet u doba Baldasara, provedena je javna nabava, što je izazvalo prilično kritika. Nije bilo urbanističko-arhitektonskog natječaja, prijavilo se pet natjecatelja jer je malo tko vidio oglas za javnu nabavu. Nije sigurno je li pobijedilo najbolje riješenje, jer u javnoj nabavi ne pobjeđuje najljepši rad, nego ponuda koja je ukupno najpovoljnija.

---

image
Trg Gaje Bulata
Tom Dubravec/ Cropix
---

Hrvatski dom

Koncertna dvorana "Hrvatski dom" počela se uređivati u vrijeme Baldasara i došla je u odmaklu fazu, ali se izvođač radova našao u financijskim neprilikama pa su se radovi oduljili.

Premda se Kerum u svakoj prigodi hvali da je izgradio Zapadnu obalu, dok drugi nisu napravili ništa, vizura Zapadne obale ostala bi nedovršena, otprilike kao Spaladium Arena, da se nije izgradio potez od hotela "Ambasador" do Matejuške u Baldasarovo vrijeme.

Na početku Oparina mandata otvorena je u rujnu 2017. škola "Žnjan-Pazdigrad", koja je izgrađena u vrijeme Baldasara kao prva nakon 25 godina. Većina stanova POS-a na Kili također je izgrađena u njegovo vrijeme, a za Karepovac je riješen najveći dio imovinskopravnih odnosa.

Obnova Bajamontuše

U vrijeme Baldasara pokušalo se s obnovom Bajamontuše, ali su konzervatori i tada, kao i danas, odbili ideju rekavši da nema dovoljno povijesne građe. Govorilo se da će se raspisati natječaj za cjelovito uređenje čitavog Trga Franje Tuđmana, na kojem bi autori mogli dati svoje prijedloge za fontanu i oblikovanje trga, ali se iz nekog razloga odustalo.

Baldasar je pokušao sklopiti pakt s aktivistima koji su mu davali određenu podršku u kampanji kad je postao gradonačelnik, neke je uspio smjestiti u upravne odbore gradskih ustanova, a s nekima je imao velikih sukoba, kao s Društvom "Marjan", koje je upozoravalo na loše održavanje park-šume. U njegovo vrijeme počela se širiti pošast potkornjaka na Marjanu, a kao i u mnogim stvarima tijekom mandata, nije se pravodobno reagiralo na to pa širenje nametnika nije na vrijeme spriječeno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘PERSONA NON GRATA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘PERSONA NON GRATA‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-09 13:08:14 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-10 07:06:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-10 07:06:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 318 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759198.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17706088.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17576688.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759144.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759146.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759148.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759150.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759152.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759154.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759200.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759202.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759204.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/17759206.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/13726728.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/09\/13700254.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","GRAD SPLIT","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ivo Baldasar\u00a0","Trg Gaje Bulata","Za Baldasarova mandata na Karepovcu su rije\u0161eni imovinskopravni odnosi\u00a0","Ivo Baldasar na otvaranju spomenika HOS-u","Otkrivanje spomenika HOS-u 2014. godine\u00a0","\u017dnjanski plato\u00a0","Na mjestu 'Prometove' gara\u017ee u Hercegova\u010dkoj planirao je POS-ove stanove","Baldasarov forte kampanje za gradona\u010delnika bio je Isto\u010dna obala
\n\u00a0","Ivo Baldasar i Lovre Ku\u0161\u010devi\u0107\u00a0","Ivo Baldasar\u00a0","Ivo Baldasar\u00a0","Ivo Baldasar","Ivo Baldasar\u00a0","Osnovna \u0161kola '\u017dnjan-Pazdigrad' po\u010dela se graditi za vrijeme Baldasarova mandata\u00a0","Osnovna \u0161kola '\u017dnjan-Pazdigrad' po\u010dela se graditi za vrijeme Baldasarova mandata\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x911","hd_17759198_1920.jpg":"1920x1080","k_17759198_1280.jpg":"1280x1280","k_17759198_1024.jpg":"1024x1024","k_17759198_640.jpg":"640x640","k_17759198_480.jpg":"480x480","k_17759198_340.jpg":"340x340","k_17759198_220.jpg":"220x220","o_17759198_1280.jpg":"1280x607","o_17759198_1024.jpg":"1024x485","o_17759198_640.jpg":"640x303","o_17759198_480.jpg":"480x227","o_17759198_340.jpg":"340x161","o_17759198_220.jpg":"220x104","h_17759198_1280.jpg":"1280x854","h_17759198_1024.jpg":"1024x683","h_17759198_640.jpg":"640x427","h_17759198_480.jpg":"480x320","h_17759198_340.jpg":"340x227","h_17759198_220.jpg":"220x147","pp_17759198_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759198_1024.jpg":"805x1024","pp_17759198_640.jpg":"503x640","pp_17759198_480.jpg":"377x480","pp_17759198_340.jpg":"267x340","pp_17759198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2767","hd_17706088_1920.jpg":"1920x1080","k_17706088_1280.jpg":"1280x1280","k_17706088_1024.jpg":"1024x1024","k_17706088_640.jpg":"640x640","k_17706088_480.jpg":"480x480","k_17706088_340.jpg":"340x340","k_17706088_220.jpg":"220x220","o_17706088_1280.jpg":"1280x1844","o_17706088_1024.jpg":"1024x1475","o_17706088_640.jpg":"640x922","o_17706088_480.jpg":"480x691","o_17706088_340.jpg":"340x489","o_17706088_220.jpg":"220x317","h_17706088_1280.jpg":"1280x854","h_17706088_1024.jpg":"1024x683","h_17706088_640.jpg":"640x427","h_17706088_480.jpg":"480x320","h_17706088_340.jpg":"340x227","h_17706088_220.jpg":"220x147","pp_17706088_1280.jpg":"1006x1280","pp_17706088_1024.jpg":"805x1024","pp_17706088_640.jpg":"503x640","pp_17706088_480.jpg":"377x480","pp_17706088_340.jpg":"267x340","pp_17706088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1200","hd_17576688_1920.jpg":"1920x1080","k_17576688_1280.jpg":"1280x1280","k_17576688_1024.jpg":"1024x1024","k_17576688_640.jpg":"640x640","k_17576688_480.jpg":"480x480","k_17576688_340.jpg":"340x340","k_17576688_220.jpg":"220x220","o_17576688_1280.jpg":"1280x800","o_17576688_1024.jpg":"1024x640","o_17576688_640.jpg":"640x400","o_17576688_480.jpg":"480x300","o_17576688_340.jpg":"340x212","o_17576688_220.jpg":"220x137","h_17576688_1280.jpg":"1280x854","h_17576688_1024.jpg":"1024x683","h_17576688_640.jpg":"640x427","h_17576688_480.jpg":"480x320","h_17576688_340.jpg":"340x227","h_17576688_220.jpg":"220x147","pp_17576688_1280.jpg":"1006x1280","pp_17576688_1024.jpg":"805x1024","pp_17576688_640.jpg":"503x640","pp_17576688_480.jpg":"377x480","pp_17576688_340.jpg":"267x340","pp_17576688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1165","hd_17759144_1920.jpg":"1920x1080","k_17759144_1280.jpg":"1280x1280","k_17759144_1024.jpg":"1024x1024","k_17759144_640.jpg":"640x640","k_17759144_480.jpg":"480x480","k_17759144_340.jpg":"340x340","k_17759144_220.jpg":"220x220","o_17759144_1280.jpg":"1280x776","o_17759144_1024.jpg":"1024x621","o_17759144_640.jpg":"640x388","o_17759144_480.jpg":"480x291","o_17759144_340.jpg":"340x206","o_17759144_220.jpg":"220x133","h_17759144_1280.jpg":"1280x854","h_17759144_1024.jpg":"1024x683","h_17759144_640.jpg":"640x427","h_17759144_480.jpg":"480x320","h_17759144_340.jpg":"340x227","h_17759144_220.jpg":"220x147","pp_17759144_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759144_1024.jpg":"805x1024","pp_17759144_640.jpg":"503x640","pp_17759144_480.jpg":"377x480","pp_17759144_340.jpg":"267x340","pp_17759144_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1254","hd_17759146_1920.jpg":"1920x1080","k_17759146_1280.jpg":"1280x1280","k_17759146_1024.jpg":"1024x1024","k_17759146_640.jpg":"640x640","k_17759146_480.jpg":"480x480","k_17759146_340.jpg":"340x340","k_17759146_220.jpg":"220x220","o_17759146_1280.jpg":"1280x836","o_17759146_1024.jpg":"1024x668","o_17759146_640.jpg":"640x418","o_17759146_480.jpg":"480x313","o_17759146_340.jpg":"340x222","o_17759146_220.jpg":"220x143","h_17759146_1280.jpg":"1280x854","h_17759146_1024.jpg":"1024x683","h_17759146_640.jpg":"640x427","h_17759146_480.jpg":"480x320","h_17759146_340.jpg":"340x227","h_17759146_220.jpg":"220x147","pp_17759146_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759146_1024.jpg":"805x1024","pp_17759146_640.jpg":"503x640","pp_17759146_480.jpg":"377x480","pp_17759146_340.jpg":"267x340","pp_17759146_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1439","hd_17759148_1920.jpg":"1920x1080","k_17759148_1280.jpg":"1280x1280","k_17759148_1024.jpg":"1024x1024","k_17759148_640.jpg":"640x640","k_17759148_480.jpg":"480x480","k_17759148_340.jpg":"340x340","k_17759148_220.jpg":"220x220","o_17759148_1280.jpg":"1280x959","o_17759148_1024.jpg":"1024x767","o_17759148_640.jpg":"640x479","o_17759148_480.jpg":"480x359","o_17759148_340.jpg":"340x254","o_17759148_220.jpg":"220x164","h_17759148_1280.jpg":"1280x854","h_17759148_1024.jpg":"1024x683","h_17759148_640.jpg":"640x427","h_17759148_480.jpg":"480x320","h_17759148_340.jpg":"340x227","h_17759148_220.jpg":"220x147","pp_17759148_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759148_1024.jpg":"805x1024","pp_17759148_640.jpg":"503x640","pp_17759148_480.jpg":"377x480","pp_17759148_340.jpg":"267x340","pp_17759148_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_17759150_1920.jpg":"1920x1080","k_17759150_1280.jpg":"1280x1280","k_17759150_1024.jpg":"1024x1024","k_17759150_640.jpg":"640x640","k_17759150_480.jpg":"480x480","k_17759150_340.jpg":"340x340","k_17759150_220.jpg":"220x220","o_17759150_1280.jpg":"1280x850","o_17759150_1024.jpg":"1024x680","o_17759150_640.jpg":"640x425","o_17759150_480.jpg":"480x319","o_17759150_340.jpg":"340x225","o_17759150_220.jpg":"220x146","h_17759150_1280.jpg":"1280x854","h_17759150_1024.jpg":"1024x683","h_17759150_640.jpg":"640x427","h_17759150_480.jpg":"480x320","h_17759150_340.jpg":"340x227","h_17759150_220.jpg":"220x147","pp_17759150_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759150_1024.jpg":"805x1024","pp_17759150_640.jpg":"503x640","pp_17759150_480.jpg":"377x480","pp_17759150_340.jpg":"267x340","pp_17759150_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2737","hd_17759152_1920.jpg":"1920x1080","k_17759152_1280.jpg":"1280x1280","k_17759152_1024.jpg":"1024x1024","k_17759152_640.jpg":"640x640","k_17759152_480.jpg":"480x480","k_17759152_340.jpg":"340x340","k_17759152_220.jpg":"220x220","o_17759152_1280.jpg":"1280x1824","o_17759152_1024.jpg":"1024x1459","o_17759152_640.jpg":"640x912","o_17759152_480.jpg":"480x684","o_17759152_340.jpg":"340x484","o_17759152_220.jpg":"220x313","h_17759152_1280.jpg":"1280x854","h_17759152_1024.jpg":"1024x683","h_17759152_640.jpg":"640x427","h_17759152_480.jpg":"480x320","h_17759152_340.jpg":"340x227","h_17759152_220.jpg":"220x147","pp_17759152_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759152_1024.jpg":"805x1024","pp_17759152_640.jpg":"503x640","pp_17759152_480.jpg":"377x480","pp_17759152_340.jpg":"267x340","pp_17759152_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17759154_1920.jpg":"1920x1080","k_17759154_1280.jpg":"1280x1280","k_17759154_1024.jpg":"1024x1024","k_17759154_640.jpg":"640x640","k_17759154_480.jpg":"480x480","k_17759154_340.jpg":"340x340","k_17759154_220.jpg":"220x220","o_17759154_1280.jpg":"1280x853","o_17759154_1024.jpg":"1024x682","o_17759154_640.jpg":"640x426","o_17759154_480.jpg":"480x320","o_17759154_340.jpg":"340x226","o_17759154_220.jpg":"220x146","h_17759154_1280.jpg":"1280x854","h_17759154_1024.jpg":"1024x683","h_17759154_640.jpg":"640x427","h_17759154_480.jpg":"480x320","h_17759154_340.jpg":"340x227","h_17759154_220.jpg":"220x147","pp_17759154_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759154_1024.jpg":"805x1024","pp_17759154_640.jpg":"503x640","pp_17759154_480.jpg":"377x480","pp_17759154_340.jpg":"267x340","pp_17759154_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1488","hd_17759200_1920.jpg":"1920x1080","k_17759200_1280.jpg":"1280x1280","k_17759200_1024.jpg":"1024x1024","k_17759200_640.jpg":"640x640","k_17759200_480.jpg":"480x480","k_17759200_340.jpg":"340x340","k_17759200_220.jpg":"220x220","o_17759200_1280.jpg":"1280x992","o_17759200_1024.jpg":"1024x793","o_17759200_640.jpg":"640x496","o_17759200_480.jpg":"480x372","o_17759200_340.jpg":"340x263","o_17759200_220.jpg":"220x170","h_17759200_1280.jpg":"1280x854","h_17759200_1024.jpg":"1024x683","h_17759200_640.jpg":"640x427","h_17759200_480.jpg":"480x320","h_17759200_340.jpg":"340x227","h_17759200_220.jpg":"220x147","pp_17759200_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759200_1024.jpg":"805x1024","pp_17759200_640.jpg":"503x640","pp_17759200_480.jpg":"377x480","pp_17759200_340.jpg":"267x340","pp_17759200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2893","hd_17759202_1920.jpg":"1920x1080","k_17759202_1280.jpg":"1280x1280","k_17759202_1024.jpg":"1024x1024","k_17759202_640.jpg":"640x640","k_17759202_480.jpg":"480x480","k_17759202_340.jpg":"340x340","k_17759202_220.jpg":"220x220","o_17759202_1280.jpg":"1280x1928","o_17759202_1024.jpg":"1024x1542","o_17759202_640.jpg":"640x964","o_17759202_480.jpg":"480x723","o_17759202_340.jpg":"340x512","o_17759202_220.jpg":"220x331","h_17759202_1280.jpg":"1280x854","h_17759202_1024.jpg":"1024x683","h_17759202_640.jpg":"640x427","h_17759202_480.jpg":"480x320","h_17759202_340.jpg":"340x227","h_17759202_220.jpg":"220x147","pp_17759202_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759202_1024.jpg":"805x1024","pp_17759202_640.jpg":"503x640","pp_17759202_480.jpg":"377x480","pp_17759202_340.jpg":"267x340","pp_17759202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1959","hd_17759204_1920.jpg":"1920x1080","k_17759204_1280.jpg":"1280x1280","k_17759204_1024.jpg":"1024x1024","k_17759204_640.jpg":"640x640","k_17759204_480.jpg":"480x480","k_17759204_340.jpg":"340x340","k_17759204_220.jpg":"220x220","o_17759204_1280.jpg":"1280x1306","o_17759204_1024.jpg":"1024x1044","o_17759204_640.jpg":"640x653","o_17759204_480.jpg":"480x489","o_17759204_340.jpg":"340x346","o_17759204_220.jpg":"220x224","h_17759204_1280.jpg":"1280x854","h_17759204_1024.jpg":"1024x683","h_17759204_640.jpg":"640x427","h_17759204_480.jpg":"480x320","h_17759204_340.jpg":"340x227","h_17759204_220.jpg":"220x147","pp_17759204_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759204_1024.jpg":"805x1024","pp_17759204_640.jpg":"503x640","pp_17759204_480.jpg":"377x480","pp_17759204_340.jpg":"267x340","pp_17759204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1273","hd_17759206_1920.jpg":"1920x1080","k_17759206_1280.jpg":"1280x1280","k_17759206_1024.jpg":"1024x1024","k_17759206_640.jpg":"640x640","k_17759206_480.jpg":"480x480","k_17759206_340.jpg":"340x340","k_17759206_220.jpg":"220x220","o_17759206_1280.jpg":"1280x848","o_17759206_1024.jpg":"1024x678","o_17759206_640.jpg":"640x424","o_17759206_480.jpg":"480x318","o_17759206_340.jpg":"340x225","o_17759206_220.jpg":"220x145","h_17759206_1280.jpg":"1280x854","h_17759206_1024.jpg":"1024x683","h_17759206_640.jpg":"640x427","h_17759206_480.jpg":"480x320","h_17759206_340.jpg":"340x227","h_17759206_220.jpg":"220x147","pp_17759206_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759206_1024.jpg":"805x1024","pp_17759206_640.jpg":"503x640","pp_17759206_480.jpg":"377x480","pp_17759206_340.jpg":"267x340","pp_17759206_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13726728_1920.jpg":"1920x1080","k_13726728_1280.jpg":"1280x1280","k_13726728_1024.jpg":"1024x1024","k_13726728_640.jpg":"640x640","k_13726728_480.jpg":"480x480","k_13726728_340.jpg":"340x340","k_13726728_220.jpg":"220x220","o_13726728_1280.jpg":"1280x853","o_13726728_1024.jpg":"1024x682","o_13726728_640.jpg":"640x426","o_13726728_480.jpg":"480x320","o_13726728_340.jpg":"340x226","o_13726728_220.jpg":"220x146","h_13726728_1280.jpg":"1280x854","h_13726728_1024.jpg":"1024x683","h_13726728_640.jpg":"640x427","h_13726728_480.jpg":"480x320","h_13726728_340.jpg":"340x227","h_13726728_220.jpg":"220x147","pp_13726728_1280.jpg":"1006x1280","pp_13726728_1024.jpg":"805x1024","pp_13726728_640.jpg":"503x640","pp_13726728_480.jpg":"377x480","pp_13726728_340.jpg":"267x340","pp_13726728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13700254_1920.jpg":"1920x1080","k_13700254_1280.jpg":"1280x1280","k_13700254_1024.jpg":"1024x1024","k_13700254_640.jpg":"640x640","k_13700254_480.jpg":"480x480","k_13700254_340.jpg":"340x340","k_13700254_220.jpg":"220x220","o_13700254_1280.jpg":"1280x853","o_13700254_1024.jpg":"1024x682","o_13700254_640.jpg":"640x426","o_13700254_480.jpg":"480x320","o_13700254_340.jpg":"340x226","o_13700254_220.jpg":"220x146","h_13700254_1280.jpg":"1280x854","h_13700254_1024.jpg":"1024x683","h_13700254_640.jpg":"640x427","h_13700254_480.jpg":"480x320","h_13700254_340.jpg":"340x227","h_13700254_220.jpg":"220x147","pp_13700254_1280.jpg":"1006x1280","pp_13700254_1024.jpg":"805x1024","pp_13700254_640.jpg":"503x640","pp_13700254_480.jpg":"377x480","pp_13700254_340.jpg":"267x340","pp_13700254_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7600036 Threads: 6 Questions: 1548674811 Slow queries: 4716636 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111146690 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/iako-je-percipiran-kao-netko-tko-u-mandatu-nije-nista-napravio-projektima-o-kojima-se-danas-u-kampanji-najvise-govori-put-je-utabao-baldasar-imamo-cijeli-popis-1097533 [printLink] => /split/iako-je-percipiran-kao-netko-tko-u-mandatu-nije-nista-napravio-projektima-o-kojima-se-danas-u-kampanji-najvise-govori-put-je-utabao-baldasar-imamo-cijeli-popis-1097533?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 234927 [name] => Ivo Baldasar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-baldasar [link] => /tag/ivo-baldasar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘PERSONA NON GRATA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iako je percipiran kao netko tko u mandatu nije ništa napravio, projektima o kojima se danas u kampanji najviše govori put je utabao - Baldasar. Imamo cijeli popis [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759198.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Ponoš/Cropix [mainImageDesc] => Ivo Baldasar  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759198.jpg [title] => Ivo Baldasar  Joško Ponoš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17706088.jpg [title] => Trg Gaje Bulata Tom Dubravec/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17576688.jpg [title] => Za Baldasarova mandata na Karepovcu su riješeni imovinskopravni odnosi  GRAD SPLIT ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759144.jpg [title] => Ivo Baldasar na otvaranju spomenika HOS-u Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759146.jpg [title] => Otkrivanje spomenika HOS-u 2014. godine  Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759148.jpg [title] => Žnjanski plato  Zvonimir Barišin/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759150.jpg [title] => Na mjestu 'Prometove' garaže u Hercegovačkoj planirao je POS-ove stanove Mario Todorić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759152.jpg [title] => Baldasarov forte kampanje za gradonačelnika bio je Istočna obala
 
Duje Klarić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759154.jpg [title] => Ivo Baldasar i Lovre Kuščević  Mario Todorić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759200.jpg [title] => Ivo Baldasar  Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759202.jpg [title] => Ivo Baldasar  Tom Dubravec/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759204.jpg [title] => Ivo Baldasar Joško Ponoš/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/17759206.jpg [title] => Ivo Baldasar  Joško Ponoš/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/13726728.jpg [title] => Osnovna škola 'Žnjan-Pazdigrad' počela se graditi za vrijeme Baldasarova mandata  Vladimir Dugandžić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/09/13700254.jpg [title] => Osnovna škola 'Žnjan-Pazdigrad' počela se graditi za vrijeme Baldasarova mandata  Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Predizborno je vrijeme, kad se govori o svemu i svačemu. Zanimljive komunalne ideje miješaju se s političkim spinovima, a svatko se nastoji prikazati boljim od suparnika i prethodnika. U toj političkoj paradi koja se održava svake četiri godine jedno se ime nerado spominje.

Riječ je o bivšem gradonačelniku Ivi Baldasaru, koji je u jeziku lokalne politike postao "persona non grata". Uglavnom mu se ime ne navodi, nego ga se utapa u anonimnu množinu, kao dio neslavne splitske politike koja nije ništa napravila za ovaj grad.

A priča o njemu krenula je posve drukčije. Baldasar je strelovito započeo političku karijeru, bio je 2013. prvi neposredno izabrani gradonačelnik iz redova SDP-a i predsjednik gradskog ogranka, da bi ga u vrijeme mandata 2016. godine Zoran Milanović izbacio iz stranke.

Kad se sam kandidirao na izborima 2017., doživio je nezapamćen debakl za jednog bivšega gradonačelnika, od devet kandidata bio je zadnji sa samo 553 glasa. Ljevica ga se odrekla, a desnica ga nikad nije prihvatila.

Baldasar snosi odgovornost za tako loš rejting. Prema bespravnim ugostiteljima koji su se raširili po žnjanskom platou kao gljive poslije kiše, zajedno s ondašnjim ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Lovrom Kuščevićem, bio je vrlo popustljiv kao da su mu rodbina.

U njegovo doba Split doživljava puni nalet masovnog turizma, ubrzava se apartmanizacija povijesne jezgre i počinje okupacija Dioklecijanove palače štekatima i štandovima. Mnogi građani nisu mu po dobru zapamtili što je atak ugostitelja na baštinu proglasio "šušurom" koji mu se sviđa.

Spomenik HOS-u

No, najgora epizoda tiče se Baldasarova skandaloznog načina na koji je išao pomiriti lijeve i desne političke opcije. To je Splitu u konačnici priskrbilo etiketu grada u kojem se javno favorizira ustaštvo. Dok su Arsen Bauk i Ranko Ostojić išli na Pride, Baldasar je na Dan pobjede nad fašizmom 2014. otišao u Split 3 kod Marka Skeje i HOS-ovih crnih košulja na otvaranje spomenika IX. bojni "Rafael vitez Boban" slušati poklič "Za dom spremni", i razveselio je okupljene kad mu se oteo lapsus kako se slavi "dan pobjede nad antifašizmom". Iduće godine poslao je HOS-u vijenac 10. travnja, na dan uspostave NDH. Dvije godine kasnije šokirao je antifašiste kad im je na proslavi Dana antifašističke borbe rekao kako svako spominjanje antifašizma vuče prema fašizmu.

---

image
Ivo Baldasar na otvaranju spomenika HOS-u
Duje Klarić/Cropix
---

No, ono zbog čega se Baldasara isplati spomenuti upravo u predizborno vrijeme – iako je s nekim izjavama išao ispod civilizacijskog nivoa i zasluženo politički potonuo – jest to što je u politički mainstream uveo neke ideje koje se danas čine aktualnije nego u njegovo vrijeme. Također, započeo je projekte koje je kasnije nastavio HDZ i Andro Krstulović Opara, ponosno ih pripisujući sebi. U tom smislu priča pokazuje da postoji neki kontinuitet u splitskoj politici premda svatko ističe sebe, ali pokazuje i da birači ne cijene ideološku prevrtljivost i nedovršene projekte.

Kopilica i Istočna obala

Kopilica i Istočna obala u ovoj su kampanji postale teme o kojima su se očitovali svi kandidati za gradonačelnike kroz medije. No, Baldasar je bio prvi gradonačelnik koji je naglasio da treba povezano sagledati te dvije lokacije.

Poznata je njegova slika sa željezničarskom kapom i signalnom palicom koja je postala predmet sprdnje po društvenim mrežama. U ono vrijeme ideja da se željeznički i autobusni kolodvor izmjeste u Kopilicu dočekana je na nož od dijela struke, udruga i političkih protivnika.

Ipak, u Baldasarovo vrijeme dobiveno je 300 tisuća eura nepovratnih sredstava za izradu programa kojim bi se realizirao taj projekt od EBRD-a. Baldasar je 2015. godine izjavio da će se glavno prometno čvorište ubuduće nalaziti u Kopilici, koja bi u perspektivi trebala biti povezana željeznicom sa zračnom lukom u Kaštelima. Rekao je da će se na Istočnoj obali skratiti željezničke tračnice, a broj kolosijeka reducirati sa sadašnjih deset na dva ili tri.

Najavio je da će se na mjestu bivšeg velikog pogona "Dalmacijavina" izgraditi kongresni centar i da će se uz njega graditi hoteli, a njih će s glavnim kolodvorom u Kopilici povezivati gradski metro. Na Kopilici bi se gradila nova gradska riva, lučko područje, gospodarska zona s lučkim, proizvodnim, poslovnim i uslužnim sadržajima, javni, društveni, kulturni, ugostiteljski, turistički, sportski i stambeni sadržaji. Baldasar i ondašnji ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić potpisali su ugovor, osnovan je zajednički tim Grada i Ministarstva u koji su uključene Hrvatske ceste i HŽ infrastruktura, ali konkretnih pomaka nije bilo. Osnovna je razlika u odnosu na Masterplan koji je financirao EBRD, a zastupao ga je Andro Krstulović Opara, u tome što je u njemu dodano nekoliko tisuća stanova na Kopilici i luksuzni stanovi na Istočnoj obali.

POS u Hercegovačkoj

Baldasar je prvi zastupao ideju da se izmjesti "Prometova" garaža te da se na njezinu mjestu grade POS-ovi stanovi, dok bi se gradsku tvrtku preselilo na Dračevac. O tome tko je autor te ideje nedavno su se svađali SDP i HDZ. U ono vrijeme to nije bilo osobito prihvaćeno, osobito zbog toga što je htio tamo preseliti i Javnu vatrogasnu postrojbu radi stanogradnje.

Baldasar je osnovao gradsku tvrtku "Split parking", nastalu od gubitaša "Hvidre". Dao im je da, osim garaža, mogu naplaćivati i ulična parkirališta, što je prije donosilo zaradu "Prometu".

---

image
Na mjestu 'Prometove' garaže u Hercegovačkoj planirao je POS-ove stanove
Mario Todorić/Cropix
---

Najavljivao je gradnju garaža na gradskim parkiralištima po gradu, trebalo se to financirati od prodaje 70 milijuna kuna gradske imovine. Predlagao je da se grade nužne montažne garaže po kvartovima, što je izazvalo podsmijeh. Izgradnja i nadogradnja kvartovskih garaža prije nije bila toliko popularna među političarima, a u ovoj je kampanji postala uobičajena stvar koju političari obećavaju.

Uređenje Žnjana

Iako je opravdavao bespravnu gradnju na Žnjanu brojem radnih mjesta u ilegalnim kafićima, Baldasar je pokrenuo priču s uređenjem tako što je angažirao Arhitektonski fakultet iz Zagreba. Gradsko vijeće nije usvojilo njihov projekt po kojem bi se krenulo u izmjene DPU-a na zadnjoj sjednici kad je Baldasar još bio gradonačelnik u ožujku 2017., a on je pak "popio" kritike struke i medija jer nije proveo natječaj.

---

image
Žnjanski plato 
Zvonimir Barišin/Cropix
---

Nakon što je Opara organizirao natječaj s DAS-om, osnovna je matrica pobjedničkog rješenja slična kao ona iz Baldasarova – uz ulicu je parkiralište, zatim dolazi zelenilo s rekreativnim sadržajima, pa šetnica uzduž platoa uz koju su kafići, te poneki zabavni sadržaji uz plažu… S tom razlikom da u Oparinu Detaljnom planu ima više lokacija za suncobrane i ležaljke.

Ivo Baldasar pokušao je provući izmjene GUP-a – stigli su brojni zahtjevi građana i poduzetnika, bilo je puno primjedbi, provedena je javna rasprava, ali konačni dokument nije usvojen. Na posljednjoj sjednici kad je bio gradonačelnik, u ožujku 2017., o toj točki dnevnog reda nije se raspravljalo jer su SDP i HDZ rekli da će nakon izbora oni izraditi i usvojiti GUP. Nakon toga došla je Vladina povjerenica Branka Ramljak.

Uređenje Trga Gaje Bulata

HDZ je na početku mandata obećao da će provesti dva GUP-a, jedan točkasti i drugi cjeloviti, ali od toga nije bilo ništa.

Trg Gaje Bulata, koji se dovršava, također je započet u doba Baldasara, provedena je javna nabava, što je izazvalo prilično kritika. Nije bilo urbanističko-arhitektonskog natječaja, prijavilo se pet natjecatelja jer je malo tko vidio oglas za javnu nabavu. Nije sigurno je li pobijedilo najbolje riješenje, jer u javnoj nabavi ne pobjeđuje najljepši rad, nego ponuda koja je ukupno najpovoljnija.

---

image
Trg Gaje Bulata
Tom Dubravec/ Cropix
---

Hrvatski dom

Koncertna dvorana "Hrvatski dom" počela se uređivati u vrijeme Baldasara i došla je u odmaklu fazu, ali se izvođač radova našao u financijskim neprilikama pa su se radovi oduljili.

Premda se Kerum u svakoj prigodi hvali da je izgradio Zapadnu obalu, dok drugi nisu napravili ništa, vizura Zapadne obale ostala bi nedovršena, otprilike kao Spaladium Arena, da se nije izgradio potez od hotela "Ambasador" do Matejuške u Baldasarovo vrijeme.

Na početku Oparina mandata otvorena je u rujnu 2017. škola "Žnjan-Pazdigrad", koja je izgrađena u vrijeme Baldasara kao prva nakon 25 godina. Većina stanova POS-a na Kili također je izgrađena u njegovo vrijeme, a za Karepovac je riješen najveći dio imovinskopravnih odnosa.

Obnova Bajamontuše

U vrijeme Baldasara pokušalo se s obnovom Bajamontuše, ali su konzervatori i tada, kao i danas, odbili ideju rekavši da nema dovoljno povijesne građe. Govorilo se da će se raspisati natječaj za cjelovito uređenje čitavog Trga Franje Tuđmana, na kojem bi autori mogli dati svoje prijedloge za fontanu i oblikovanje trga, ali se iz nekog razloga odustalo.

Baldasar je pokušao sklopiti pakt s aktivistima koji su mu davali određenu podršku u kampanji kad je postao gradonačelnik, neke je uspio smjestiti u upravne odbore gradskih ustanova, a s nekima je imao velikih sukoba, kao s Društvom "Marjan", koje je upozoravalo na loše održavanje park-šume. U njegovo vrijeme počela se širiti pošast potkornjaka na Marjanu, a kao i u mnogim stvarima tijekom mandata, nije se pravodobno reagiralo na to pa širenje nametnika nije na vrijeme spriječeno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Ponoš/Cropix Tom Dubravec/ Cropix GRAD SPLIT Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Mario Todorić/Cropix Duje Klarić/Cropix Mario Todorić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Joško Ponoš/Cropix
Ivo Baldasar 
Tom Dubravec/ Cropix
Trg Gaje Bulata
GRAD SPLIT
Za Baldasarova mandata na Karepovcu su riješeni imovinskopravni odnosi 
Duje Klarić/Cropix
Ivo Baldasar na otvaranju spomenika HOS-u
Duje Klarić/Cropix
Otkrivanje spomenika HOS-u 2014. godine 
Zvonimir Barišin/Cropix
Žnjanski plato 
Mario Todorić/Cropix
Na mjestu 'Prometove' garaže u Hercegovačkoj planirao je POS-ove stanove
Duje Klarić/Cropix
Baldasarov forte kampanje za gradonačelnika bio je Istočna obala
 
Mario Todorić/Cropix
Ivo Baldasar i Lovre Kuščević 
Vojko Bašić/Cropix
Ivo Baldasar 
Tom Dubravec/Cropix
Ivo Baldasar 
Joško Ponoš/Cropix
Ivo Baldasar
Joško Ponoš/Cropix
Ivo Baldasar 
Vladimir Dugandžić/Cropix
Osnovna škola 'Žnjan-Pazdigrad' počela se graditi za vrijeme Baldasarova mandata 
Vladimir Dugandžić/Cropix
Osnovna škola 'Žnjan-Pazdigrad' počela se graditi za vrijeme Baldasarova mandata 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/iako-je-percipiran-kao-netko-tko-u-mandatu-nije-nista-napravio-projektima-o-kojima-se-danas-u-kampanji-najvise-govori-put-je-utabao-baldasar-imamo-cijeli-popis-1097533 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=34abb8378039c4dd79b1cb3e6f449157cf4e2db7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iako+je+percipiran+kao+netko+tko+u+mandatu+nije+ni%C5%A1ta+napravio%2C+projektima+o+kojima+se+danas+u+kampanji+najvi%C5%A1e+govori+put+je+utabao+-+Baldasar.+Imamo+cijeli+popis&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fiako-je-percipiran-kao-netko-tko-u-mandatu-nije-nista-napravio-projektima-o-kojima-se-danas-u-kampanji-najvise-govori-put-je-utabao-baldasar-imamo-cijeli-popis-1097533 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fiako-je-percipiran-kao-netko-tko-u-mandatu-nije-nista-napravio-projektima-o-kojima-se-danas-u-kampanji-najvise-govori-put-je-utabao-baldasar-imamo-cijeli-popis-1097533 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘PERSONA NON GRATA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Split‘PERSONA NON GRATA‘

Iako je percipiran kao netko tko u mandatu nije ništa napravio, projektima o kojima se danas u kampanji najviše govori put je utabao - Baldasar. Imamo cijeli popis

Piše Sandi Vidulić
10. svibnja 2021. - 09:06

Predizborno je vrijeme, kad se govori o svemu i svačemu. Zanimljive komunalne ideje miješaju se s političkim spinovima, a svatko se nastoji prikazati boljim od suparnika i prethodnika. U toj političkoj paradi koja se održava svake četiri godine jedno se ime nerado spominje.

Riječ je o bivšem gradonačelniku Ivi Baldasaru, koji je u jeziku lokalne politike postao "persona non grata". Uglavnom mu se ime ne navodi, nego ga se utapa u anonimnu množinu, kao dio neslavne splitske politike koja nije ništa napravila za ovaj grad.

A priča o njemu krenula je posve drukčije. Baldasar je strelovito započeo političku karijeru, bio je 2013. prvi neposredno izabrani gradonačelnik iz redova SDP-a i predsjednik gradskog ogranka, da bi ga u vrijeme mandata 2016. godine Zoran Milanović izbac...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:22