stdClass Object ( [id] => 1086114 [title] => Dok se kandidati za Banovinu ‘natječu‘ u vizijama budućnosti ‘Spaladiuma‘, a USKOK proučava papire, jedno je sigurno: to će biti tema i izbora 2025. [alias] => i-dok-se-kandidati-za-banovinu-natjecu-u-vizijama-buducnosti-spaladiuma-a-uskok-proucava-papire-jedno-je-sigurno-to-ce-biti-tema-i-izbora-2025 [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Projekt Sportsko-poslovnog kompleksa Lora financijski je 'uteg' od 600-njak milijuna kuna koji već desetak godina visi "oko vrata" Grada Splita ponovno je, kako to i priliči, koji mjesec prije lokalnih izbora postao jedna od glavnih tema o kojoj svoje mišljenje imaju kandidati za gradonačelnika Splita.

Tako jedni misle, poput Željka Keruma, da se više ne treba "boriti" s bankama već se pokušati nagoditi tako da im se ponudi otkup rizičnog potraživanja i to nekih 12 do 18 posto od glavnice odnosno oko 7,5 milijuna eura, a da banke pristanu na otpis kamate. Drugi bi je, poput Siniše Vuce koji kaže da je "spomenik korupcije i megalomanski projekt" pokušali prodati na međunarodnom natječaju nekom "naivcu".

Treći bi, poput aktivista Bojana Ivoševića, htjeli da "megalomanski projekt Sanaderovog HDZ-a" aktivno rješava aktualna Plenkovićeva Vlada RH uz, naravno, sudjelovanje Grada, ali bez da da se dovodi u "u financijsku ovisnost zbog propusta svih dosadašnjih političkih aktera".

Neki kandidati, poput Ivice Puljka i Branke Ramljak bezrezervno podržavaju pravnu i medijsku borbu prof. Dejana Kružića, nikad službeno razriješenog ovlaštenog pregovarača, koji se već godinama jedini javno kao pojedinac imenom i prezimenom bezrezervno bori po sudovima da spasi Grad plaćanja milijuna i milijuna eura koji mu vise nad glavom. Drugi, pak, kao recimo Kerum smatraju da Kružića treba razriješiti jer galamom po medijima samo stvara zlu krv prema bankama. A s bankama, dobro to zna bivši poteštat koji se nada biti budući, ne treba ljutiti jer nikad ne znaš kad će ti zatrebati.

Još uvijek aktualni poteštat Andro Krstulović Opara nedavno je javno dao podršku Kružiću svojom nazočnošću na njegovoj prezentaciji kada je ovaj vrlo detaljno iznio kronologiju zbivanja oko "Spaladiuma" i otkrio javnosti nove dokumente uvjeravajući da su naknadno po bankama dopisivani bez suglasnosti i znanja Grada Splita i da dokazuju da se u ovom slučaju radi o "zavjeri stranih banaka i brojnih domaćih pomagača izdajnika" odnosno "mega prevari građana Splita kojima se nameće financijska obveza turbo razmjera koja zapravo ne postoji".

- Grad Split nikada ne smije i neće biti bankomat za ikoga! Grad nije i ne može biti umiješan u spor između banaka i TPN-a. Poduzimamo sve da bi zaštitili interes Grada kao i mogući dovršetak ovog projekta - prkosno je govorio aktualni HDZ-ov gradonačelnik.

---

image
Dejan Kružić
Jakov Prkic/Cropix
---

A baš je jedan njegov stranački prethodnik, Ivan Kuret, potpisao dva aneksa osnovnog ugovora o javno- privatnom partnerstvu (koji je nakon provedenog javnog nadmetanja potpisan 4. rujna 2007. godine s tvrtkama Konstruktor, IGH i Dalekovod okupljenima u konzorcij TPN "Sportski grad d.o.o." danas u stečaju - op.a.) bez znanja Gradskog vijeća u ožujku 2008. i ožujku 2009. godine. I baš su ti aneksi postali i ostali sporni do današnjeg dana i njihovo poništenje sudski je tražio i traži Kružić, a to bi vrlo skoro mogao službeno napraviti i Grad Split. Jednim aneksom Kuret je oslobodio novac od najamnine koji se držao na izdvojenom računu i kojim Konstruktor, IGH i Dalekovod nisu smjeli raspolagati sve dok ne izgrade cijeli kompleks, a drugim je pomaknuo rok gradnje za godinu dana.

- Da, potpisao sam i od svoje odgovornosti ne bježim, niti bih mogao. Da je bilo želje za pogodovanjem, ne bismo izmišljali nikakve dodatke! Sve je rađeno u najboljoj namjeri da se zaštite interesi Grada i da se projekt realizira - govorio je Kuret pred gradskim vijećnicima prije osam, devet godina na jednoj od tematskih sjednica posvećenih ovom problemu.

I tada pa i danas stoji pri tome da bez tih aneksa Split nikad ne bi imao dvoranu, a time ne bi bio niti jedan od domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine. A zamislite kakva bi to sramota bila? Da svi imaju dvoranu, ali ne i rodni grad tadašnjeg vladara našeg svemira - HDZ-ovog premijera Ive Sanadera čija je stranka, uzgred rečeno, vladala Splitom! Ne, ne, tako nešto se nije smjelo dopustiti ni pod koju cijenu iako nitko od tadašnjih aktera to nikad neće otvoreno priznati.

Svi, dakle, imaju neko mišljenje o "Spaladiumu".

Grad Split je po do tada u Hrvatskoj gotovo nepoznatom modelu JPP-a ugovorio s TPN-om kao privatnim partnerom izgradnju ne samo sportske dvorane već i garaže na osam etaža s 1500 parkirnih mjesta, hotela i kongresne dvorane visine sto metara te trgovački centar. Sve je to trebalo osvanuti na dotad zapuštenih 31 i pol tisuće četvornih metara zemljišta u Lori.

Prema osnovnom ugovoru čiju je razradu u ime Grada vodio gore spomenuti prof. Kružić, izgradnja kompletnog kompleksa stajala bi oko 110 milijuna eura, a financirao bi je privatni partner (ZABA se TPN-u obvezala na kredit od 55 milijuna eura s opcijom odobravanja daljnjih 45 milijuna eura) te bi imao pravo upravljati radom sva četiri objekta, održavati i koristiti ih tijekom 30 godina. Nakon toga bi se objekti bez naknade prenijeli u posjed i vlasništvo Grada Splita.

Banke su se dogovarale s TPN-om o financiranju i Grad s tim nije imao ništa, a niti jedna od banaka nije na niti jedan način sudjelovala u pregovorima između Grada i TPN-a o sklapanju ugovora.

---

image
Valjda će doći i bolji dani za sport - u Spaladium Areni provodi se organizirano cijepljenje protiv covida-19
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Grad Split bi, pak, ostvario javni interes "zadovoljenjem potreba građana na području sporta, rekreacije i prometa u mirovanju", a planiralo se i da će otvaranje ovakvog sportsko-poslovno-turističkog kompleksa donijeti nova radna mjesta. Privatni partner, po ugovoru, svoje bi interese ostvario preko prava građenja četiri objekta na najatraktivnijoj lokaciji, zapošljavanja svojih kapaciteta u izgradnji i korištenju objekata, samostalnog korištenja ili davanja u zakup izgrađenih objekata i naplate mjesečne zakupnine od grada. Također je po tom osnovnom ugovoru Grad trebao dvoranu koristiti jedan dan tjedno, i redovito plaćati mjesečnu zakupninu i to tijekom 29 godina.

U osnovni ugovor bilo je, kako je na prezentaciji protumačio prof. Kružić, ugrađeno čak 155 "alokacija različitih rizika" odnosno mogućih rizičnih situacija u kojima Grad, kad bi do došlo do nastupa financijskih rizika, ne bi snosio niti kune troška. Dakle, svi financijski rizici su ugovoreni tako da budu samo i isključivo na strani TPN.

I sve je to bilo lijepo zamišljeno i ugovoreno na papiru! Krenulo se "udarnički", sijevale su lopate i brujali bageri, a onda nastupila kriza i "špina" konzorcija dotad jako moćnih građevinskih tvrtki čiji su vlasnici bili usko povezani s vlašću je presahnula. Sve je stalo. I nije se pomaklo do danas. Od četiri objekta izgrađena je samo Arena. Koja je do pojave pandemije korone još nekako i radila.

Grad Split je još 2012. godine, za vrijeme Keruma, TPN-u prestao plaćati najam predviđen ugovorom o JPP-u i to zato jer nisu izgrađeni komercijalni sadržaji.

Naravno, netko treba platiti dosadašnje troškove, a privatni partner ne može jer su tvrtke konzorcija završile u predstečajnim nagodbama ili stečaju. Je li moguće da će banke ostati praznih ruku? Naravno da nije jer tu je Grad za kojeg banke smatraju da je aneksima preuzeo obveze TPN-a.

Sredinom 2015. godine austrijske banke Erste Group i Unicredit pokrenule su protiv Grada arbitražni postupak pri Stalnom arbitražnom sudištu HGK. Tražile su da Grad kao jamac vrati kredite za izgradnju Spaladium Arene kao i višemilijunske kamate. Iznos se penje na današnjih oko 600 milijuna kuna.

Potom, 2016. godine Arbitražni sud donosi odluku da su prava i obveze TPN-a iz Ugovora o kreditu od 25.04.2008. godine sklopljenog između dvije strane banke i TPN-a preneseni na grad Split. Odbačen je zahtjev bankara da im Grad Split odmah isplati više od 60 milijuna eura, no raskinut je ugovor o javno-privatnom partnerstvu, a obaveze tvrtke TPN Sportski grad prešle su na Grad Split.

---

image
Ivan Kuret i Vice Dodik iz Konstruktora, na ondašnjem gradilištu Spaladiuma
Paun Paunovic/Cropix
---

U lipnju 2019. godine trojica arbitara anonimno su kazneno prijavljeni za zlouporabu uz tezu da su donijeli odluku iako nisu pregledali više od 80 posto dokumentacije priložene ugovoru o javno-privatnom partnerstvu koja čini njegov sastavni dio. Odluke o toj prijavi, koliko znamo, do danas nema. Trgovački sud u Zagrebu u studenom 2019. godine poništava pravorijek Arbitraže, a ta odluka do danas, koliko se zna, još nije pravomoćna.

Kružić u ožujku 2017.. godine podnosi Trgovačkom sudu u Splitu tužbu tražeći poništenje "Kuretovih aneksa". Nakon četiri godine sudovanja mlada sutkinja, koja je predmet od prethodnika zadužila 2019. godine, odbacuje je kao nedopuštenu ustvrdivši, među ostalim, da Kružić nema pravni interes u ovom postupku te bi jedino Grad mogao imao takav interes za utvrđenje ništetnosti tih dodataka.

Pitate se pa zašto tužba nije odbačena odmah na početku postupka? Odgovor možda leži u tome da će ako i pravomoćno izgubi, Kružić obzirom na vrijednost spora od oko 600 milijuna kuna morati platiti više stotina tisuća kuna sudskih troškova.

Nakon objave te informacije, USKOK sredinom veljače ove godine od Trgovačkog suda traži kompletan predmet u kojem je Kružić, zasad nepravomoćno, ostao "kratkih rukava". Možemo samo pretpostaviti što se istražuje obzirom da je još od 2009. godine, nakon otkrića aneksa, ŽDO Split istraživao slučaj i tad je zaključeno da ničeg nezakonitog nema.

Rezultate USKOK-ovih izvida čekamo. A saga o Spaladium Areni, pardon, Sportsko-poslovnom kompleksu Lora, zasigurno će još godinama "zabavljati" generacije političara tik pred izbore i nagoniti ih da se natječu u tome tko će ponuditi bolje rješenje za ovaj problem.

---

image
Ivan Kuret i Andro Krstulović Opara
Paun Paunovic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izvidi još traju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => izvidi još traju 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-19 11:30:55 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-23 13:32:57 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2021-03-23 13:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1100 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17074082.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17074080.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17182946.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17063036.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17146250.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17146246.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Valjda \u0107e do\u0107i i bolji dani za sport - u Spaladium Areni provodi se organizirano cijepljenje protiv covida-19","Dejan Kru\u017ei\u0107","Ivan Kuret i Andro Krstulovi\u0107 Opara","Ivan Kuret i Vice Dodik iz Konstruktora, na onda\u0161njem gradili\u0161tu Spaladiuma"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1259","hd_17074082_1920.jpg":"1920x1080","k_17074082_1280.jpg":"1280x1280","k_17074082_1024.jpg":"1024x1024","k_17074082_640.jpg":"640x640","k_17074082_480.jpg":"480x480","k_17074082_340.jpg":"340x340","k_17074082_220.jpg":"220x220","o_17074082_1280.jpg":"1280x839","o_17074082_1024.jpg":"1024x671","o_17074082_640.jpg":"640x419","o_17074082_480.jpg":"480x314","o_17074082_340.jpg":"340x222","o_17074082_220.jpg":"220x144","h_17074082_1280.jpg":"1280x854","h_17074082_1024.jpg":"1024x683","h_17074082_640.jpg":"640x427","h_17074082_480.jpg":"480x320","h_17074082_340.jpg":"340x227","h_17074082_220.jpg":"220x147","pp_17074082_1280.jpg":"1006x1280","pp_17074082_1024.jpg":"805x1024","pp_17074082_640.jpg":"503x640","pp_17074082_480.jpg":"377x480","pp_17074082_340.jpg":"267x340","pp_17074082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17074080_1920.jpg":"1920x1080","k_17074080_1280.jpg":"1280x1280","k_17074080_1024.jpg":"1024x1024","k_17074080_640.jpg":"640x640","k_17074080_480.jpg":"480x480","k_17074080_340.jpg":"340x340","k_17074080_220.jpg":"220x220","o_17074080_1280.jpg":"1280x854","o_17074080_1024.jpg":"1024x683","o_17074080_640.jpg":"640x427","o_17074080_480.jpg":"480x320","o_17074080_340.jpg":"340x227","o_17074080_220.jpg":"220x146","h_17074080_1280.jpg":"1280x854","h_17074080_1024.jpg":"1024x683","h_17074080_640.jpg":"640x427","h_17074080_480.jpg":"480x320","h_17074080_340.jpg":"340x227","h_17074080_220.jpg":"220x147","pp_17074080_1280.jpg":"1006x1280","pp_17074080_1024.jpg":"805x1024","pp_17074080_640.jpg":"503x640","pp_17074080_480.jpg":"377x480","pp_17074080_340.jpg":"267x340","pp_17074080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17182946_1920.jpg":"1920x1080","k_17182946_1280.jpg":"1280x1280","k_17182946_1024.jpg":"1024x1024","k_17182946_640.jpg":"640x640","k_17182946_480.jpg":"480x480","k_17182946_340.jpg":"340x340","k_17182946_220.jpg":"220x220","o_17182946_1280.jpg":"1280x853","o_17182946_1024.jpg":"1024x682","o_17182946_640.jpg":"640x426","o_17182946_480.jpg":"480x320","o_17182946_340.jpg":"340x226","o_17182946_220.jpg":"220x146","h_17182946_1280.jpg":"1280x854","h_17182946_1024.jpg":"1024x683","h_17182946_640.jpg":"640x427","h_17182946_480.jpg":"480x320","h_17182946_340.jpg":"340x227","h_17182946_220.jpg":"220x147","pp_17182946_1280.jpg":"1006x1280","pp_17182946_1024.jpg":"805x1024","pp_17182946_640.jpg":"503x640","pp_17182946_480.jpg":"377x480","pp_17182946_340.jpg":"267x340","pp_17182946_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1200","hd_17063036_1920.jpg":"1920x1080","k_17063036_1280.jpg":"1280x1280","k_17063036_1024.jpg":"1024x1024","k_17063036_640.jpg":"640x640","k_17063036_480.jpg":"480x480","k_17063036_340.jpg":"340x340","k_17063036_220.jpg":"220x220","o_17063036_1280.jpg":"1280x800","o_17063036_1024.jpg":"1024x640","o_17063036_640.jpg":"640x400","o_17063036_480.jpg":"480x300","o_17063036_340.jpg":"340x212","o_17063036_220.jpg":"220x137","h_17063036_1280.jpg":"1280x854","h_17063036_1024.jpg":"1024x683","h_17063036_640.jpg":"640x427","h_17063036_480.jpg":"480x320","h_17063036_340.jpg":"340x227","h_17063036_220.jpg":"220x147","pp_17063036_1280.jpg":"1006x1280","pp_17063036_1024.jpg":"805x1024","pp_17063036_640.jpg":"503x640","pp_17063036_480.jpg":"377x480","pp_17063036_340.jpg":"267x340","pp_17063036_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_17146250_1920.jpg":"1920x1080","k_17146250_1280.jpg":"1280x1280","k_17146250_1024.jpg":"1024x1024","k_17146250_640.jpg":"640x640","k_17146250_480.jpg":"480x480","k_17146250_340.jpg":"340x340","k_17146250_220.jpg":"220x220","o_17146250_1280.jpg":"1280x1918","o_17146250_1024.jpg":"1024x1534","o_17146250_640.jpg":"640x959","o_17146250_480.jpg":"480x719","o_17146250_340.jpg":"340x509","o_17146250_220.jpg":"220x329","h_17146250_1280.jpg":"1280x854","h_17146250_1024.jpg":"1024x683","h_17146250_640.jpg":"640x427","h_17146250_480.jpg":"480x320","h_17146250_340.jpg":"340x227","h_17146250_220.jpg":"220x147","pp_17146250_1280.jpg":"1006x1280","pp_17146250_1024.jpg":"805x1024","pp_17146250_640.jpg":"503x640","pp_17146250_480.jpg":"377x480","pp_17146250_340.jpg":"267x340","pp_17146250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1178","hd_17146246_1920.jpg":"1920x1080","k_17146246_1280.jpg":"1280x1280","k_17146246_1024.jpg":"1024x1024","k_17146246_640.jpg":"640x640","k_17146246_480.jpg":"480x480","k_17146246_340.jpg":"340x340","k_17146246_220.jpg":"220x220","o_17146246_1280.jpg":"1280x785","o_17146246_1024.jpg":"1024x628","o_17146246_640.jpg":"640x392","o_17146246_480.jpg":"480x294","o_17146246_340.jpg":"340x208","o_17146246_220.jpg":"220x134","h_17146246_1280.jpg":"1280x854","h_17146246_1024.jpg":"1024x683","h_17146246_640.jpg":"640x427","h_17146246_480.jpg":"480x320","h_17146246_340.jpg":"340x227","h_17146246_220.jpg":"220x147","pp_17146246_1280.jpg":"1006x1280","pp_17146246_1024.jpg":"805x1024","pp_17146246_640.jpg":"503x640","pp_17146246_480.jpg":"377x480","pp_17146246_340.jpg":"267x340","pp_17146246_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38498906 Threads: 4 Questions: 7104596527 Slow queries: 3302501 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608521731 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/i-dok-se-kandidati-za-banovinu-natjecu-u-vizijama-buducnosti-spaladiuma-a-uskok-proucava-papire-jedno-je-sigurno-to-ce-biti-tema-i-izbora-2025-1086114 [printLink] => /split/i-dok-se-kandidati-za-banovinu-natjecu-u-vizijama-buducnosti-spaladiuma-a-uskok-proucava-papire-jedno-je-sigurno-to-ce-biti-tema-i-izbora-2025-1086114?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 365420 [name] => spaladium arena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spaladium-arena [link] => /tag/spaladium-arena ) [1] => stdClass Object ( [id] => 299531 [name] => Dejan Kružić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dejan-kruzic [link] => /tag/dejan-kruzic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izvidi još traju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dok se kandidati za Banovinu ‘natječu‘ u vizijama budućnosti ‘Spaladiuma‘, a USKOK proučava papire, jedno je sigurno: to će biti tema i izbora 2025. [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17074082.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17074082.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17074080.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17182946.jpg [title] => Valjda će doći i bolji dani za sport - u Spaladium Areni provodi se organizirano cijepljenje protiv covida-19 Vladimir Dugandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17063036.jpg [title] => Dejan Kružić Jakov Prkic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17146250.jpg [title] => Ivan Kuret i Andro Krstulović Opara Paun Paunovic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17146246.jpg [title] => Ivan Kuret i Vice Dodik iz Konstruktora, na ondašnjem gradilištu Spaladiuma Paun Paunovic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Projekt Sportsko-poslovnog kompleksa Lora financijski je 'uteg' od 600-njak milijuna kuna koji već desetak godina visi "oko vrata" Grada Splita ponovno je, kako to i priliči, koji mjesec prije lokalnih izbora postao jedna od glavnih tema o kojoj svoje mišljenje imaju kandidati za gradonačelnika Splita.

Tako jedni misle, poput Željka Keruma, da se više ne treba "boriti" s bankama već se pokušati nagoditi tako da im se ponudi otkup rizičnog potraživanja i to nekih 12 do 18 posto od glavnice odnosno oko 7,5 milijuna eura, a da banke pristanu na otpis kamate. Drugi bi je, poput Siniše Vuce koji kaže da je "spomenik korupcije i megalomanski projekt" pokušali prodati na međunarodnom natječaju nekom "naivcu".

Treći bi, poput aktivista Bojana Ivoševića, htjeli da "megalomanski projekt Sanaderovog HDZ-a" aktivno rješava aktualna Plenkovićeva Vlada RH uz, naravno, sudjelovanje Grada, ali bez da da se dovodi u "u financijsku ovisnost zbog propusta svih dosadašnjih političkih aktera".

Neki kandidati, poput Ivice Puljka i Branke Ramljak bezrezervno podržavaju pravnu i medijsku borbu prof. Dejana Kružića, nikad službeno razriješenog ovlaštenog pregovarača, koji se već godinama jedini javno kao pojedinac imenom i prezimenom bezrezervno bori po sudovima da spasi Grad plaćanja milijuna i milijuna eura koji mu vise nad glavom. Drugi, pak, kao recimo Kerum smatraju da Kružića treba razriješiti jer galamom po medijima samo stvara zlu krv prema bankama. A s bankama, dobro to zna bivši poteštat koji se nada biti budući, ne treba ljutiti jer nikad ne znaš kad će ti zatrebati.

Još uvijek aktualni poteštat Andro Krstulović Opara nedavno je javno dao podršku Kružiću svojom nazočnošću na njegovoj prezentaciji kada je ovaj vrlo detaljno iznio kronologiju zbivanja oko "Spaladiuma" i otkrio javnosti nove dokumente uvjeravajući da su naknadno po bankama dopisivani bez suglasnosti i znanja Grada Splita i da dokazuju da se u ovom slučaju radi o "zavjeri stranih banaka i brojnih domaćih pomagača izdajnika" odnosno "mega prevari građana Splita kojima se nameće financijska obveza turbo razmjera koja zapravo ne postoji".

- Grad Split nikada ne smije i neće biti bankomat za ikoga! Grad nije i ne može biti umiješan u spor između banaka i TPN-a. Poduzimamo sve da bi zaštitili interes Grada kao i mogući dovršetak ovog projekta - prkosno je govorio aktualni HDZ-ov gradonačelnik.

---

image
Dejan Kružić
Jakov Prkic/Cropix
---

A baš je jedan njegov stranački prethodnik, Ivan Kuret, potpisao dva aneksa osnovnog ugovora o javno- privatnom partnerstvu (koji je nakon provedenog javnog nadmetanja potpisan 4. rujna 2007. godine s tvrtkama Konstruktor, IGH i Dalekovod okupljenima u konzorcij TPN "Sportski grad d.o.o." danas u stečaju - op.a.) bez znanja Gradskog vijeća u ožujku 2008. i ožujku 2009. godine. I baš su ti aneksi postali i ostali sporni do današnjeg dana i njihovo poništenje sudski je tražio i traži Kružić, a to bi vrlo skoro mogao službeno napraviti i Grad Split. Jednim aneksom Kuret je oslobodio novac od najamnine koji se držao na izdvojenom računu i kojim Konstruktor, IGH i Dalekovod nisu smjeli raspolagati sve dok ne izgrade cijeli kompleks, a drugim je pomaknuo rok gradnje za godinu dana.

- Da, potpisao sam i od svoje odgovornosti ne bježim, niti bih mogao. Da je bilo želje za pogodovanjem, ne bismo izmišljali nikakve dodatke! Sve je rađeno u najboljoj namjeri da se zaštite interesi Grada i da se projekt realizira - govorio je Kuret pred gradskim vijećnicima prije osam, devet godina na jednoj od tematskih sjednica posvećenih ovom problemu.

I tada pa i danas stoji pri tome da bez tih aneksa Split nikad ne bi imao dvoranu, a time ne bi bio niti jedan od domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine. A zamislite kakva bi to sramota bila? Da svi imaju dvoranu, ali ne i rodni grad tadašnjeg vladara našeg svemira - HDZ-ovog premijera Ive Sanadera čija je stranka, uzgred rečeno, vladala Splitom! Ne, ne, tako nešto se nije smjelo dopustiti ni pod koju cijenu iako nitko od tadašnjih aktera to nikad neće otvoreno priznati.

Svi, dakle, imaju neko mišljenje o "Spaladiumu".

Grad Split je po do tada u Hrvatskoj gotovo nepoznatom modelu JPP-a ugovorio s TPN-om kao privatnim partnerom izgradnju ne samo sportske dvorane već i garaže na osam etaža s 1500 parkirnih mjesta, hotela i kongresne dvorane visine sto metara te trgovački centar. Sve je to trebalo osvanuti na dotad zapuštenih 31 i pol tisuće četvornih metara zemljišta u Lori.

Prema osnovnom ugovoru čiju je razradu u ime Grada vodio gore spomenuti prof. Kružić, izgradnja kompletnog kompleksa stajala bi oko 110 milijuna eura, a financirao bi je privatni partner (ZABA se TPN-u obvezala na kredit od 55 milijuna eura s opcijom odobravanja daljnjih 45 milijuna eura) te bi imao pravo upravljati radom sva četiri objekta, održavati i koristiti ih tijekom 30 godina. Nakon toga bi se objekti bez naknade prenijeli u posjed i vlasništvo Grada Splita.

Banke su se dogovarale s TPN-om o financiranju i Grad s tim nije imao ništa, a niti jedna od banaka nije na niti jedan način sudjelovala u pregovorima između Grada i TPN-a o sklapanju ugovora.

---

image
Valjda će doći i bolji dani za sport - u Spaladium Areni provodi se organizirano cijepljenje protiv covida-19
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Grad Split bi, pak, ostvario javni interes "zadovoljenjem potreba građana na području sporta, rekreacije i prometa u mirovanju", a planiralo se i da će otvaranje ovakvog sportsko-poslovno-turističkog kompleksa donijeti nova radna mjesta. Privatni partner, po ugovoru, svoje bi interese ostvario preko prava građenja četiri objekta na najatraktivnijoj lokaciji, zapošljavanja svojih kapaciteta u izgradnji i korištenju objekata, samostalnog korištenja ili davanja u zakup izgrađenih objekata i naplate mjesečne zakupnine od grada. Također je po tom osnovnom ugovoru Grad trebao dvoranu koristiti jedan dan tjedno, i redovito plaćati mjesečnu zakupninu i to tijekom 29 godina.

U osnovni ugovor bilo je, kako je na prezentaciji protumačio prof. Kružić, ugrađeno čak 155 "alokacija različitih rizika" odnosno mogućih rizičnih situacija u kojima Grad, kad bi do došlo do nastupa financijskih rizika, ne bi snosio niti kune troška. Dakle, svi financijski rizici su ugovoreni tako da budu samo i isključivo na strani TPN.

I sve je to bilo lijepo zamišljeno i ugovoreno na papiru! Krenulo se "udarnički", sijevale su lopate i brujali bageri, a onda nastupila kriza i "špina" konzorcija dotad jako moćnih građevinskih tvrtki čiji su vlasnici bili usko povezani s vlašću je presahnula. Sve je stalo. I nije se pomaklo do danas. Od četiri objekta izgrađena je samo Arena. Koja je do pojave pandemije korone još nekako i radila.

Grad Split je još 2012. godine, za vrijeme Keruma, TPN-u prestao plaćati najam predviđen ugovorom o JPP-u i to zato jer nisu izgrađeni komercijalni sadržaji.

Naravno, netko treba platiti dosadašnje troškove, a privatni partner ne može jer su tvrtke konzorcija završile u predstečajnim nagodbama ili stečaju. Je li moguće da će banke ostati praznih ruku? Naravno da nije jer tu je Grad za kojeg banke smatraju da je aneksima preuzeo obveze TPN-a.

Sredinom 2015. godine austrijske banke Erste Group i Unicredit pokrenule su protiv Grada arbitražni postupak pri Stalnom arbitražnom sudištu HGK. Tražile su da Grad kao jamac vrati kredite za izgradnju Spaladium Arene kao i višemilijunske kamate. Iznos se penje na današnjih oko 600 milijuna kuna.

Potom, 2016. godine Arbitražni sud donosi odluku da su prava i obveze TPN-a iz Ugovora o kreditu od 25.04.2008. godine sklopljenog između dvije strane banke i TPN-a preneseni na grad Split. Odbačen je zahtjev bankara da im Grad Split odmah isplati više od 60 milijuna eura, no raskinut je ugovor o javno-privatnom partnerstvu, a obaveze tvrtke TPN Sportski grad prešle su na Grad Split.

---

image
Ivan Kuret i Vice Dodik iz Konstruktora, na ondašnjem gradilištu Spaladiuma
Paun Paunovic/Cropix
---

U lipnju 2019. godine trojica arbitara anonimno su kazneno prijavljeni za zlouporabu uz tezu da su donijeli odluku iako nisu pregledali više od 80 posto dokumentacije priložene ugovoru o javno-privatnom partnerstvu koja čini njegov sastavni dio. Odluke o toj prijavi, koliko znamo, do danas nema. Trgovački sud u Zagrebu u studenom 2019. godine poništava pravorijek Arbitraže, a ta odluka do danas, koliko se zna, još nije pravomoćna.

Kružić u ožujku 2017.. godine podnosi Trgovačkom sudu u Splitu tužbu tražeći poništenje "Kuretovih aneksa". Nakon četiri godine sudovanja mlada sutkinja, koja je predmet od prethodnika zadužila 2019. godine, odbacuje je kao nedopuštenu ustvrdivši, među ostalim, da Kružić nema pravni interes u ovom postupku te bi jedino Grad mogao imao takav interes za utvrđenje ništetnosti tih dodataka.

Pitate se pa zašto tužba nije odbačena odmah na početku postupka? Odgovor možda leži u tome da će ako i pravomoćno izgubi, Kružić obzirom na vrijednost spora od oko 600 milijuna kuna morati platiti više stotina tisuća kuna sudskih troškova.

Nakon objave te informacije, USKOK sredinom veljače ove godine od Trgovačkog suda traži kompletan predmet u kojem je Kružić, zasad nepravomoćno, ostao "kratkih rukava". Možemo samo pretpostaviti što se istražuje obzirom da je još od 2009. godine, nakon otkrića aneksa, ŽDO Split istraživao slučaj i tad je zaključeno da ničeg nezakonitog nema.

Rezultate USKOK-ovih izvida čekamo. A saga o Spaladium Areni, pardon, Sportsko-poslovnom kompleksu Lora, zasigurno će još godinama "zabavljati" generacije političara tik pred izbore i nagoniti ih da se natječu u tome tko će ponuditi bolje rješenje za ovaj problem.

---

image
Ivan Kuret i Andro Krstulović Opara
Paun Paunovic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix
Vladimir Dugandzic/Cropix
Valjda će doći i bolji dani za sport - u Spaladium Areni provodi se organizirano cijepljenje protiv covida-19
Jakov Prkic/Cropix
Dejan Kružić
Paun Paunovic/Cropix
Ivan Kuret i Andro Krstulović Opara
Paun Paunovic/Cropix
Ivan Kuret i Vice Dodik iz Konstruktora, na ondašnjem gradilištu Spaladiuma
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/i-dok-se-kandidati-za-banovinu-natjecu-u-vizijama-buducnosti-spaladiuma-a-uskok-proucava-papire-jedno-je-sigurno-to-ce-biti-tema-i-izbora-2025-1086114 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=34e915684123e548762fbb451e7caa997f295780 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dok+se+kandidati+za+Banovinu+%E2%80%98natje%C4%8Du%E2%80%98+u+vizijama+budu%C4%87nosti+%E2%80%98Spaladiuma%E2%80%98%2C+a+USKOK+prou%C4%8Dava+papire%2C+jedno+je+sigurno%3A+to+%C4%87e+biti+tema+i+izbora+2025.&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fi-dok-se-kandidati-za-banovinu-natjecu-u-vizijama-buducnosti-spaladiuma-a-uskok-proucava-papire-jedno-je-sigurno-to-ce-biti-tema-i-izbora-2025-1086114 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fi-dok-se-kandidati-za-banovinu-natjecu-u-vizijama-buducnosti-spaladiuma-a-uskok-proucava-papire-jedno-je-sigurno-to-ce-biti-tema-i-izbora-2025-1086114 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izvidi još traju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Splitizvidi još traju

Dok se kandidati za Banovinu ‘natječu‘ u vizijama budućnosti ‘Spaladiuma‘, a USKOK proučava papire, jedno je sigurno: to će biti tema i izbora 2025.

Piše Vladimir Urukalo
23. ožujka 2021. - 14:31

Projekt Sportsko-poslovnog kompleksa Lora financijski je 'uteg' od 600-njak milijuna kuna koji već desetak godina visi "oko vrata" Grada Splita ponovno je, kako to i priliči, koji mjesec prije lokalnih izbora postao jedna od glavnih tema o kojoj svoje mišljenje imaju kandidati za gradonačelnika Splita.

Tako jedni misle, poput Željka Keruma, da se više ne treba "boriti" s bankama već se pokušati nagoditi tako da im se ponudi otkup rizičnog potraživanja i to nekih 12 do 18 posto od glavnice odnosno oko 7,5 milijuna eura, a da banke pristanu na otpis kamate. Drugi bi je, poput Siniše Vuce koji kaže da je "spomenik korupcije i megalomanski projekt" pokušali prodati na međunarodnom natječaju nekom "naivcu".

Treći bi, poput aktivista Bojana Ivoševića, htjeli da "megalomanski p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:40