stdClass Object ( [id] => 1321782 [title] => Hoće li u jesen 2024. Split dobiti ‘najljepšu plažu u Europi‘? To se ni Baba Vanga ne bi usudila prognozirati... [alias] => hoce-li-u-jesen-2024-split-dobiti-najljepsu-plazu-u-europi-to-se-ni-baba-vanga-ne-bi-usudila-prognozirati [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sezona kupanja polako se bliži kraju, a ovo je prvo ljeto u kojem je žnjanski plato bio pretvoren u gradilište. Pokušali smo provjeriti kad bi uređena plaža trebala zasjati u punom sjaju.

Naslušali smo se do sada puno obećanja od političara, ali, nakon provjere, možemo reći da se ne može pouzdano tvrditi kad će točno biti uređen žnjanski plato.

Ovo što se sada radi građevinskom mehanizacijom spada u komunalne radove kojima se temeljito mijenja infrastruktura za oborinsku odvodnju. Potrebno je prekopati postojeće kanale koji idu preko Šetališta Ivana Pavla II. sve do plaže, izvaditi stare azbestne cijevi, izvesti temeljenje za nove cijevi i postaviti ih na nekoliko metara dubine, a zbog njih treba pomicati i stijene na obali. Potrebno je angažirati i ronioce... Službeni rok za izvedbu je četiri mjeseca od početka radova.

Tek nakon toga ide uređenje žnjanskog platoa. Međutim, i dalje nema građevinskih dozvola. Ta priča traje začuđujuće dugo, već skoro godinu dana se najavljuje kako će se za "mjesec dana izdati građevinske dozvole", pa je teško vjerovati obećanjima, premda bi jednom trebao doći i taj dan.

No, sve da se odmah dobiju dozvole, Grad nema osiguranih sredstava. Oporba po medijima proziva Grad da se zadužio za 150 milijuna eura. No, ugovor s Europskom investicijskom bankom još nije potpisan. Dva mjeseca otkako je na Gradskom vijeću izglasana odluka o prvoj fazi zaduživanja od 71 mil. eura za kapitalne projekte, u koje spada žnjanski plato, još nije dobivena suglasnost Ministarstva financija, niti od Vlade RH, što je uvjet da bi se moglo pristupiti potpisivanju ugovora s EIB-om. Razlog? Grad Split još nije zatražio njihovu suglasnost!

Naime, poslali smo upit zamjeniku gradonačelnika Antoniju Kuzmaniću je li Grad dostavio dokumentaciju i je li dobio suglasnost Ministarstva i Vlade RH...

- U tijeku je priprema opsežne dokumentacije koju je, uz akte koje je donijelo Gradsko vijeće, potrebno priložiti zahtjevu za dobivanje suglasnosti Ministarstva financija i Vlade RH. Po kompletiranju, ista će biti poslana u zakonom propisanu proceduru - glasi odgovor koji smo dobili od Ureda Grada.

---

image

Ovo što se sada radi spada u komunalne radove, a tek nakon toga ide uređenje žnjanskog platoa

Joško Ponoš/Cropix
---

Grad  još nije aplicirao na bespovratna sredstva

Dakle, Grad već dva mjeseca priprema "opsežnu dokumentaciju", a koliko će to potrajati nije poznato. Drugi izvor financija za Žnjan na koji računaju u Banovini jesu bespovratna sredstva iz ITU mehanizma. No, još ni taj novac nije osiguran.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova doznajemo kako Grad s projektom Žnjan još nije aplicirao na bespovratna sredstva.

- Na sjednici Koordinacijskog vijeća Urbane aglomeracije Split, održanoj 4. srpnja 2023., definirani su strateški projekti koji će se predložiti ovom Ministarstvu za financiranje kroz ITU mehanizam. Jedan od strateških projekata je i projekt "Uređenje žnjanskog platoa". Nakon potpisivanja sporazuma između Ministarstva i Grada pristupit će se objavi poziva za dodjelu bespovratnih sredstava na koji će i Grad Split moći aplicirati - napominju iz Ministarstva.

Dodajmo da smo istu stvar pitali Ministarstvo u lipnju, kad su napomenuli da tek "ako projekt prođe sve propisane faze postupka dodjele i utvrdi se usklađenost sa svim uvjetima i kriterijima dodjele, može se sklopiti ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava". Omjer financiranja koji je Grad najavio za Žnjan jest 60 posto EIB, 40 posto ITU mehanizam. Odnosno, računa se s 21 milijun eura kredita i 14 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Ako se ne dobiju ITU sredstva, onda dolazi u pitanje i kredit za Žnjan kod EIB-a. Naime, kako nam je prošli put rekao glasnogovornik EIB-a, banka odlučuje o kreditiranju svakog projekta pojedinačno. No, da bi se uopće mogao dobiti kredit za neki projekt, potrebno je imati dio osiguranih sredstava iz drugog izvora.

Dakle, novca još nema, ne zna se kad će ga biti, a niti hoće li ga biti. Naime, od 57 gradova koji su se EIB-u javili s projektima u kategoriji urbane regeneracije, njih 17 je u fazi procjene, 33 projekta su u statusu odobrenih, poput splitskog zahtjeva za kredit od 150 milijuna eura, a samo njih sedam je dosad potpisalo ugovore s EIB-om. Dakle, najviše ih je u statusu "odobreno", kao Split, a neki čekaju desetak godina.

---

image

Sve da se odmah dobiju dozvole, Grad nema osigurana sredstva

Tom Dubravec/Cropix
---

ViK još nema izvođača za radove na rekonstrukciji Šetališta Ivana Pavla II.

No, da ne bi gubio vrijeme, Grad je raspisao javnu nabavu za izvođača radova na uređenju platoa. Rok za predaju ponuda je već dva puta pomican radi pitanja zainteresiranih koja su utjecala da se izmijene troškovnik i dokumentacija o nabavi. Dosta prigovora odnosi se na to da se uvjetima nabave ograničava konkurenciju. Zainteresirani ponuditelji tvrde da neki uvjeti nisu u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, iz Grada im uglavnom odbacuju primjedbe. Da li će nakon odluke o odabiru izvođača biti žalbi, ostaje vidjeti.

Uskoro bi trebali početi radovi na rekonstrukciji Šetališta Ivana Pavla II. u dijelu koji prolazi oko Žnjana, najavio je gradonačelnik Ivica Puljak. Problem je što se na tom dijelu vezuje nekoliko vrsta radova. Kao prvo, treba položiti nove cijevi za oborinsku odvodnju nakon što se izvade stare koje prolaze preko ceste prema platou. Kao drugo, uz to "Vodovod i kanalizacija" treba postaviti vodovodne i kanalizacijske cijevi u trup iste ceste, kako se nju ne bi prekopavalo dva puta.

No, ViK još nema izvođača. To su nam potvrdili kad smo ih pitali je li odabran izvođač i kad se planira početi s radovima postavljanja cijevi u trup dijela prometnice Šetalište Pape Ivana Pavla II. oko žnjanskog platoa, te koliko će radovi trajati?

- Radovi na ugovoru br. 1 - "Spoj sustava odvodnje južnog sliva grada Splita na UPOV Stupe s dogradnjom podmorskog ispusta Stobreč", između ostalog obuhvaćaju i polaganje kanalizacijskih cjevovoda i cjevovoda vodoopskrbe u trupu predmetne prometnice - potvrdili su iz ViK-a.

- Što se tiče odabira izvođača, cijene i dinamike radova obavještavamo Vas da je pred dovršetkom postupak javne nabave, odnosno donošenje odluke o odabiru izvođača radova na gore navedenom ugovoru br.1, stoga nije još moguće točno odrediti datum početka radova na predmetnoj dionici. No, radovi će u svakom slučaju biti koordinirani s radovima rekonstrukcije prometnice koji su u nadležnosti Grada Splita. U svrhu usklađenja dinamike radova održavaju se odgovarajući koordinacijski sastanci između predstavnika Grada Splita i ViK-a - tvrde iz "Vodovoda i kanalizacije".

Priča s izvođačem za polaganje cijevi također se jako otegla, uzmemo li da je ondašnji direktor "Vodovoda" Tomislav Šuta još u siječnju 2023. za "Jutarnji" izjavio kako su stigle dvije ponude te kako se nada da će povjerenstvo izvršiti odabir do konca tog mjeseca.

Drugim riječima, rekonstrukcija Šetnice koju je spomenuo Puljak ne može se izvesti dok ViK ne nađe izvođača i ne postave se cijevi. A kad će to biti, ne znaju u toj komunalnoj firmi. Vrijeme rekonstrukcije prometnice koja okružuje plato je važno jer se moraju koordinirati radovi kako bi na žnjanski plato mogla pristupiti mehanizacija i odvoziti se otpadni materijal.

---

image

Najkompleksniji dio je rekonstrukcija Šetališta pape Ivana Pavla II. kada dolazi do ‘preklapanja‘ sa sva tri ostala projekta

Joško Ponoš/Cropix
---

Najkompleksniji dio je kada dođe do preklapanja projekata

Upitali smo tvrtku "Žnjan" d.o.o. je li osmišljeno kako će se svemu pristupiti. Hoće li biti odabran glavni voditelj gradilišta? U odgovoru su istaknuli da se radi o kompleksnoj situaciji gdje se preklapaju četiri zasebna projekta s različitim investitorima i različitom dinamikom ugovaranja i izvođenja radova: rekonstrukcija i izgradnja oborinske odvodnje, rekonstrukcija Šetališta pape Ivana Pavla II., uređenje žnjanskog platoa te spoj sustava južnog sliva odvodnje na pročišćivač na Stupama.

- U tu svrhu izrađen je poseban elaborat: "Usklađenje izvedbe instalacija na širem prostoru žnjanskog platoa", Infraprojekt d.o.o. Split, T.D. 01/23, ožujak 2023., u kojem su prikazane sve instalacije iz četiri gore navedena projekta te njihov međusobni odnos i križanja - odgovaraju iz ove tvrtke koja je dobila koncesiju od Vlade na žnjanski plato.

- Inače, najkompleksniji dio je rekonstrukcija Šetališta pape Ivana Pavla II. kada dolazi do "preklapanja" sa sva tri ostala projekta. Izvođač radova "Cestar" Split upoznat je s cjelokupnom problematikom na izvođenju radova na samom Šetalištu, kao i sa svim "preklapajućim" projektima. Njegov je zadatak da izradi dinamiku radova uvažavajući prethodno spomenuta preklapanja i da dinamiku izvođenja radova prilagođava dinamici izgradnje ostalih projekata - tvrde iz "Žnjana".

- "Preklapanje" rekonstrukcije Šetališta pape Ivana Pavla II. i uređenja žnjanskog platoa događa se na kontaktu između južnog dijela Šetališta i sjevernog zida podzemne garaže (2. faza izgradnje), gdje se Šetalište "naslanja" na zid podzemne garaže. Zbog toga će biti potrebno prvo izgraditi zid podzemne garaže, a tek onda završiti Šetalište - odgovaraju iz firme koja je koncesionar na Žnjanu.

Iz "Žnjana" d.o.o. tvrde kako jedna osoba neće biti voditelj cjelokupnog gradilišta jer to nije moguće. Po Zakonu o gradnji, kažu, svaki projekt, tj. svaka gradnja mora imati svoga glavnog inženjera gradilišta, inženjera gradilišta, odnosno voditelja radova i svoj vlastiti stručni nadzor građenja.

---

image

Iz "Žnjana" d.o.o. tvrde kako jedna osoba neće biti voditelj cjelokupnog gradilišta jer to nije moguće

Joško Ponoš/Cropix
---

Puno toga još može poći po krivu i produljiti radove

- Budući da se radi o četiri zasebna projekta i tri različita investitora, usklađivanje će se obavljati preko koordinacijskog tijela koje će usklađivati rad nadzornih službi na sva četiri projekta, uz sudjelovanje voditelja projekta uređenja žnjanskog platoa i predstavnike investitora: Grada Splita i "Vodovoda i kanalizacije" d.o.o. Split. Svaki izvođač radova mora dati vlastitu dinamiku radova, a njihove stručne nadzorne službe će u sklopu koordinacijskog tijela usklađivati rad svih izvođača radova i korigirati dinamiku izvođenja radova kao i sve ostale aktivnosti - kažu iz "Žnjana" d.o.o.

Dakle, postoji puno stvari koje treba uskladiti. Osim građevinskih dozvola, Grad treba osigurati novac u kratkom vremenu. A to znači dobiti suglasnost Ministarstva financija i Vlade RH te povući sredstva iz ITU mehanizma. Zatim treba uvjeriti EIB da financira Žnjan. Također, valja se nadati da neće biti žalbi na odabir izvođača radova. U međuvremenu, ViK bi konačno morao odabrati izvođača koji će postaviti cijevi u trup Šetališta (valja se nadati da ni tu neće biti žalbi). Tek nakon svega toga može se pristupiti usklađenim radovima za zasebne projekte. I opet se nadati kako neće ništa poći po zlu.

Doduše, radovi se mogu početi prije nego Grad osigura navedeni novac, ali onda je to hazard za gradsku blagajnu. U javnoj nabavi piše da bi izvođač morao izvesti radove za godinu dana od uvođenja u posjed. Ipak, čini se kao idealan scenarij da bi najesen 2024. sve bilo gotovo. Zbog kompleksnosti zahvata s četiri projekta koji su "čvor" koji treba pažljivo rasplesti, i zbog sredstava koja još nisu osigurana, čini se da će uz sposobnost organizatora i sreća biti potrebna, jer je puno toga što može poći po krivu i produljiti radove.

---

image

Radovi se mogu početi prije nego Grad osigura navedeni novac, ali onda je to hazard za gradsku blagajnu

Joško Ponoš/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u iščekivanju žnjana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => u iščekivanju žnjana 2 0 11007 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-08 11:09:46 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-10 20:27:00 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-09-10 20:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hoće li u jesen 2024. Split dobiti 'najljepšu plažu u Europi'? To se ni Baba Vanga ne bi usudila prognozirati... [metakey] => Žnjan, Plaža Žnjan, Žnjanski plato, uređenje žnjana [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25517368.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25590456.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25590454.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25590452.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25590450.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25590449.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25590444.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25590433.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25517377.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25517376.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25517375.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25517372.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25517370.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25517365.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25517362.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25500839.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25517361.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko Pono\u0161\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovo je prvo ljeto u kojem je \u017enjanski plato bio pretvoren u gradili\u0161te<\/p>","","","","","","","","","

Radovi se mogu po\u010deti prije nego Grad osigura navedeni novac, ali onda je to hazard za gradsku blagajnu<\/p>","","","

Najkompleksniji dio je rekonstrukcija \u0160etali\u0161ta pape Ivana Pavla II. kada dolazi do \u2018preklapanja\u2018 sa sva tri ostala projekta<\/p>","

Ovo \u0161to se sada radi spada u komunalne radove, a tek nakon toga ide ure\u0111enje \u017enjanskog platoa<\/p>","

Iz \u201d\u017dnjana\u201d d.o.o. tvrde kako jedna osoba ne\u0107e biti voditelj cjelokupnog gradili\u0161ta jer to nije mogu\u0107e<\/p>","

Sve da se odmah dobiju dozvole, Grad nema osigurana sredstva<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x851","hd_25517368_1920.jpg":"1920x1080","k_25517368_1280.jpg":"1280x1280","k_25517368_1024.jpg":"1024x1024","k_25517368_640.jpg":"640x640","k_25517368_480.jpg":"480x480","k_25517368_340.jpg":"340x340","k_25517368_220.jpg":"220x220","o_25517368_1280.jpg":"1280x567","o_25517368_1024.jpg":"1024x453","o_25517368_640.jpg":"640x283","o_25517368_480.jpg":"480x212","o_25517368_340.jpg":"340x150","o_25517368_220.jpg":"220x97","h_25517368_1280.jpg":"1280x854","h_25517368_1024.jpg":"1024x683","h_25517368_640.jpg":"640x427","h_25517368_480.jpg":"480x320","h_25517368_340.jpg":"340x227","h_25517368_220.jpg":"220x147","pp_25517368_1280.jpg":"1280x1628","pp_25517368_1024.jpg":"1024x1303","pp_25517368_640.jpg":"640x814","pp_25517368_480.jpg":"480x611","pp_25517368_340.jpg":"340x432","pp_25517368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25590456_1920.jpg":"1920x1080","k_25590456_1280.jpg":"1280x1280","k_25590456_1024.jpg":"1024x1024","k_25590456_640.jpg":"640x640","k_25590456_480.jpg":"480x480","k_25590456_340.jpg":"340x340","k_25590456_220.jpg":"220x220","o_25590456_1280.jpg":"1280x853","o_25590456_1024.jpg":"1024x682","o_25590456_640.jpg":"640x426","o_25590456_480.jpg":"480x320","o_25590456_340.jpg":"340x226","o_25590456_220.jpg":"220x146","h_25590456_1280.jpg":"1280x854","h_25590456_1024.jpg":"1024x683","h_25590456_640.jpg":"640x427","h_25590456_480.jpg":"480x320","h_25590456_340.jpg":"340x227","h_25590456_220.jpg":"220x147","pp_25590456_1280.jpg":"1280x1628","pp_25590456_1024.jpg":"1024x1303","pp_25590456_640.jpg":"640x814","pp_25590456_480.jpg":"480x611","pp_25590456_340.jpg":"340x432","pp_25590456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25590454_1920.jpg":"1920x1080","k_25590454_1280.jpg":"1280x1280","k_25590454_1024.jpg":"1024x1024","k_25590454_640.jpg":"640x640","k_25590454_480.jpg":"480x480","k_25590454_340.jpg":"340x340","k_25590454_220.jpg":"220x220","o_25590454_1280.jpg":"1280x853","o_25590454_1024.jpg":"1024x682","o_25590454_640.jpg":"640x426","o_25590454_480.jpg":"480x320","o_25590454_340.jpg":"340x226","o_25590454_220.jpg":"220x146","h_25590454_1280.jpg":"1280x854","h_25590454_1024.jpg":"1024x683","h_25590454_640.jpg":"640x427","h_25590454_480.jpg":"480x320","h_25590454_340.jpg":"340x227","h_25590454_220.jpg":"220x147","pp_25590454_1280.jpg":"1280x1628","pp_25590454_1024.jpg":"1024x1303","pp_25590454_640.jpg":"640x814","pp_25590454_480.jpg":"480x611","pp_25590454_340.jpg":"340x432","pp_25590454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25590452_1920.jpg":"1920x1080","k_25590452_1280.jpg":"1280x1280","k_25590452_1024.jpg":"1024x1024","k_25590452_640.jpg":"640x640","k_25590452_480.jpg":"480x480","k_25590452_340.jpg":"340x340","k_25590452_220.jpg":"220x220","o_25590452_1280.jpg":"1280x853","o_25590452_1024.jpg":"1024x682","o_25590452_640.jpg":"640x426","o_25590452_480.jpg":"480x320","o_25590452_340.jpg":"340x226","o_25590452_220.jpg":"220x146","h_25590452_1280.jpg":"1280x854","h_25590452_1024.jpg":"1024x683","h_25590452_640.jpg":"640x427","h_25590452_480.jpg":"480x320","h_25590452_340.jpg":"340x227","h_25590452_220.jpg":"220x147","pp_25590452_1280.jpg":"1280x1628","pp_25590452_1024.jpg":"1024x1303","pp_25590452_640.jpg":"640x814","pp_25590452_480.jpg":"480x611","pp_25590452_340.jpg":"340x432","pp_25590452_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25590450_1920.jpg":"1920x1080","k_25590450_1280.jpg":"1280x1280","k_25590450_1024.jpg":"1024x1024","k_25590450_640.jpg":"640x640","k_25590450_480.jpg":"480x480","k_25590450_340.jpg":"340x340","k_25590450_220.jpg":"220x220","o_25590450_1280.jpg":"1280x853","o_25590450_1024.jpg":"1024x682","o_25590450_640.jpg":"640x426","o_25590450_480.jpg":"480x320","o_25590450_340.jpg":"340x226","o_25590450_220.jpg":"220x146","h_25590450_1280.jpg":"1280x854","h_25590450_1024.jpg":"1024x683","h_25590450_640.jpg":"640x427","h_25590450_480.jpg":"480x320","h_25590450_340.jpg":"340x227","h_25590450_220.jpg":"220x147","pp_25590450_1280.jpg":"1280x1628","pp_25590450_1024.jpg":"1024x1303","pp_25590450_640.jpg":"640x814","pp_25590450_480.jpg":"480x611","pp_25590450_340.jpg":"340x432","pp_25590450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25590449_1920.jpg":"1920x1080","k_25590449_1280.jpg":"1280x1280","k_25590449_1024.jpg":"1024x1024","k_25590449_640.jpg":"640x640","k_25590449_480.jpg":"480x480","k_25590449_340.jpg":"340x340","k_25590449_220.jpg":"220x220","o_25590449_1280.jpg":"1280x853","o_25590449_1024.jpg":"1024x682","o_25590449_640.jpg":"640x426","o_25590449_480.jpg":"480x320","o_25590449_340.jpg":"340x226","o_25590449_220.jpg":"220x146","h_25590449_1280.jpg":"1280x854","h_25590449_1024.jpg":"1024x683","h_25590449_640.jpg":"640x427","h_25590449_480.jpg":"480x320","h_25590449_340.jpg":"340x227","h_25590449_220.jpg":"220x147","pp_25590449_1280.jpg":"1280x1628","pp_25590449_1024.jpg":"1024x1303","pp_25590449_640.jpg":"640x814","pp_25590449_480.jpg":"480x611","pp_25590449_340.jpg":"340x432","pp_25590449_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25590444_1920.jpg":"1920x1080","k_25590444_1280.jpg":"1280x1280","k_25590444_1024.jpg":"1024x1024","k_25590444_640.jpg":"640x640","k_25590444_480.jpg":"480x480","k_25590444_340.jpg":"340x340","k_25590444_220.jpg":"220x220","o_25590444_1280.jpg":"1280x853","o_25590444_1024.jpg":"1024x682","o_25590444_640.jpg":"640x426","o_25590444_480.jpg":"480x320","o_25590444_340.jpg":"340x226","o_25590444_220.jpg":"220x146","h_25590444_1280.jpg":"1280x854","h_25590444_1024.jpg":"1024x683","h_25590444_640.jpg":"640x427","h_25590444_480.jpg":"480x320","h_25590444_340.jpg":"340x227","h_25590444_220.jpg":"220x147","pp_25590444_1280.jpg":"1280x1628","pp_25590444_1024.jpg":"1024x1303","pp_25590444_640.jpg":"640x814","pp_25590444_480.jpg":"480x611","pp_25590444_340.jpg":"340x432","pp_25590444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25590433_1920.jpg":"1920x1080","k_25590433_1280.jpg":"1280x1280","k_25590433_1024.jpg":"1024x1024","k_25590433_640.jpg":"640x640","k_25590433_480.jpg":"480x480","k_25590433_340.jpg":"340x340","k_25590433_220.jpg":"220x220","o_25590433_1280.jpg":"1280x853","o_25590433_1024.jpg":"1024x682","o_25590433_640.jpg":"640x426","o_25590433_480.jpg":"480x320","o_25590433_340.jpg":"340x226","o_25590433_220.jpg":"220x146","h_25590433_1280.jpg":"1280x854","h_25590433_1024.jpg":"1024x683","h_25590433_640.jpg":"640x427","h_25590433_480.jpg":"480x320","h_25590433_340.jpg":"340x227","h_25590433_220.jpg":"220x147","pp_25590433_1280.jpg":"1280x1628","pp_25590433_1024.jpg":"1024x1303","pp_25590433_640.jpg":"640x814","pp_25590433_480.jpg":"480x611","pp_25590433_340.jpg":"340x432","pp_25590433_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x817","hd_25517377_1920.jpg":"1920x1080","k_25517377_1280.jpg":"1280x1280","k_25517377_1024.jpg":"1024x1024","k_25517377_640.jpg":"640x640","k_25517377_480.jpg":"480x480","k_25517377_340.jpg":"340x340","k_25517377_220.jpg":"220x220","o_25517377_1280.jpg":"1280x544","o_25517377_1024.jpg":"1024x435","o_25517377_640.jpg":"640x272","o_25517377_480.jpg":"480x204","o_25517377_340.jpg":"340x144","o_25517377_220.jpg":"220x93","h_25517377_1280.jpg":"1280x854","h_25517377_1024.jpg":"1024x683","h_25517377_640.jpg":"640x427","h_25517377_480.jpg":"480x320","h_25517377_340.jpg":"340x227","h_25517377_220.jpg":"220x147","pp_25517377_1280.jpg":"1280x1628","pp_25517377_1024.jpg":"1024x1303","pp_25517377_640.jpg":"640x814","pp_25517377_480.jpg":"480x611","pp_25517377_340.jpg":"340x432","pp_25517377_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1119","hd_25517376_1920.jpg":"1920x1080","k_25517376_1280.jpg":"1280x1280","k_25517376_1024.jpg":"1024x1024","k_25517376_640.jpg":"640x640","k_25517376_480.jpg":"480x480","k_25517376_340.jpg":"340x340","k_25517376_220.jpg":"220x220","o_25517376_1280.jpg":"1280x746","o_25517376_1024.jpg":"1024x596","o_25517376_640.jpg":"640x373","o_25517376_480.jpg":"480x279","o_25517376_340.jpg":"340x198","o_25517376_220.jpg":"220x128","h_25517376_1280.jpg":"1280x854","h_25517376_1024.jpg":"1024x683","h_25517376_640.jpg":"640x427","h_25517376_480.jpg":"480x320","h_25517376_340.jpg":"340x227","h_25517376_220.jpg":"220x147","pp_25517376_1280.jpg":"1280x1628","pp_25517376_1024.jpg":"1024x1303","pp_25517376_640.jpg":"640x814","pp_25517376_480.jpg":"480x611","pp_25517376_340.jpg":"340x432","pp_25517376_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1230","hd_25517375_1920.jpg":"1920x1080","k_25517375_1280.jpg":"1280x1280","k_25517375_1024.jpg":"1024x1024","k_25517375_640.jpg":"640x640","k_25517375_480.jpg":"480x480","k_25517375_340.jpg":"340x340","k_25517375_220.jpg":"220x220","o_25517375_1280.jpg":"1280x820","o_25517375_1024.jpg":"1024x656","o_25517375_640.jpg":"640x410","o_25517375_480.jpg":"480x307","o_25517375_340.jpg":"340x217","o_25517375_220.jpg":"220x140","h_25517375_1280.jpg":"1280x854","h_25517375_1024.jpg":"1024x683","h_25517375_640.jpg":"640x427","h_25517375_480.jpg":"480x320","h_25517375_340.jpg":"340x227","h_25517375_220.jpg":"220x147","pp_25517375_1280.jpg":"1280x1628","pp_25517375_1024.jpg":"1024x1303","pp_25517375_640.jpg":"640x814","pp_25517375_480.jpg":"480x611","pp_25517375_340.jpg":"340x432","pp_25517375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25517372_1920.jpg":"1920x1080","k_25517372_1280.jpg":"1280x1280","k_25517372_1024.jpg":"1024x1024","k_25517372_640.jpg":"640x640","k_25517372_480.jpg":"480x480","k_25517372_340.jpg":"340x340","k_25517372_220.jpg":"220x220","o_25517372_1280.jpg":"1280x1920","o_25517372_1024.jpg":"1024x1536","o_25517372_640.jpg":"640x960","o_25517372_480.jpg":"480x720","o_25517372_340.jpg":"340x510","o_25517372_220.jpg":"220x330","h_25517372_1280.jpg":"1280x854","h_25517372_1024.jpg":"1024x683","h_25517372_640.jpg":"640x427","h_25517372_480.jpg":"480x320","h_25517372_340.jpg":"340x227","h_25517372_220.jpg":"220x147","pp_25517372_1280.jpg":"1280x1628","pp_25517372_1024.jpg":"1024x1303","pp_25517372_640.jpg":"640x814","pp_25517372_480.jpg":"480x611","pp_25517372_340.jpg":"340x432","pp_25517372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1136","hd_25517370_1920.jpg":"1920x1080","k_25517370_1280.jpg":"1280x1280","k_25517370_1024.jpg":"1024x1024","k_25517370_640.jpg":"640x640","k_25517370_480.jpg":"480x480","k_25517370_340.jpg":"340x340","k_25517370_220.jpg":"220x220","o_25517370_1280.jpg":"1280x757","o_25517370_1024.jpg":"1024x605","o_25517370_640.jpg":"640x378","o_25517370_480.jpg":"480x284","o_25517370_340.jpg":"340x201","o_25517370_220.jpg":"220x130","h_25517370_1280.jpg":"1280x854","h_25517370_1024.jpg":"1024x683","h_25517370_640.jpg":"640x427","h_25517370_480.jpg":"480x320","h_25517370_340.jpg":"340x227","h_25517370_220.jpg":"220x147","pp_25517370_1280.jpg":"1280x1628","pp_25517370_1024.jpg":"1024x1303","pp_25517370_640.jpg":"640x814","pp_25517370_480.jpg":"480x611","pp_25517370_340.jpg":"340x432","pp_25517370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1016","hd_25517365_1920.jpg":"1920x1080","k_25517365_1280.jpg":"1280x1280","k_25517365_1024.jpg":"1024x1024","k_25517365_640.jpg":"640x640","k_25517365_480.jpg":"480x480","k_25517365_340.jpg":"340x340","k_25517365_220.jpg":"220x220","o_25517365_1280.jpg":"1280x677","o_25517365_1024.jpg":"1024x541","o_25517365_640.jpg":"640x338","o_25517365_480.jpg":"480x254","o_25517365_340.jpg":"340x179","o_25517365_220.jpg":"220x116","h_25517365_1280.jpg":"1280x854","h_25517365_1024.jpg":"1024x683","h_25517365_640.jpg":"640x427","h_25517365_480.jpg":"480x320","h_25517365_340.jpg":"340x227","h_25517365_220.jpg":"220x147","pp_25517365_1280.jpg":"1280x1628","pp_25517365_1024.jpg":"1024x1303","pp_25517365_640.jpg":"640x814","pp_25517365_480.jpg":"480x611","pp_25517365_340.jpg":"340x432","pp_25517365_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_25517362_1920.jpg":"1920x1080","k_25517362_1280.jpg":"1280x1280","k_25517362_1024.jpg":"1024x1024","k_25517362_640.jpg":"640x640","k_25517362_480.jpg":"480x480","k_25517362_340.jpg":"340x340","k_25517362_220.jpg":"220x220","o_25517362_1280.jpg":"1280x835","o_25517362_1024.jpg":"1024x668","o_25517362_640.jpg":"640x417","o_25517362_480.jpg":"480x313","o_25517362_340.jpg":"340x221","o_25517362_220.jpg":"220x143","h_25517362_1280.jpg":"1280x854","h_25517362_1024.jpg":"1024x683","h_25517362_640.jpg":"640x427","h_25517362_480.jpg":"480x320","h_25517362_340.jpg":"340x227","h_25517362_220.jpg":"220x147","pp_25517362_1280.jpg":"1280x1628","pp_25517362_1024.jpg":"1024x1303","pp_25517362_640.jpg":"640x814","pp_25517362_480.jpg":"480x611","pp_25517362_340.jpg":"340x432","pp_25517362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1263","hd_25500839_1920.jpg":"1920x1080","k_25500839_1280.jpg":"1280x1280","k_25500839_1024.jpg":"1024x1024","k_25500839_640.jpg":"640x640","k_25500839_480.jpg":"480x480","k_25500839_340.jpg":"340x340","k_25500839_220.jpg":"220x220","o_25500839_1280.jpg":"1280x842","o_25500839_1024.jpg":"1024x673","o_25500839_640.jpg":"640x421","o_25500839_480.jpg":"480x315","o_25500839_340.jpg":"340x223","o_25500839_220.jpg":"220x144","h_25500839_1280.jpg":"1280x854","h_25500839_1024.jpg":"1024x683","h_25500839_640.jpg":"640x427","h_25500839_480.jpg":"480x320","h_25500839_340.jpg":"340x227","h_25500839_220.jpg":"220x147","pp_25500839_1280.jpg":"1280x1628","pp_25500839_1024.jpg":"1024x1303","pp_25500839_640.jpg":"640x814","pp_25500839_480.jpg":"480x611","pp_25500839_340.jpg":"340x432","pp_25500839_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25517361_1920.jpg":"1920x1080","k_25517361_1280.jpg":"1280x1280","k_25517361_1024.jpg":"1024x1024","k_25517361_640.jpg":"640x640","k_25517361_480.jpg":"480x480","k_25517361_340.jpg":"340x340","k_25517361_220.jpg":"220x220","o_25517361_1280.jpg":"1280x853","o_25517361_1024.jpg":"1024x682","o_25517361_640.jpg":"640x426","o_25517361_480.jpg":"480x320","o_25517361_340.jpg":"340x226","o_25517361_220.jpg":"220x146","h_25517361_1280.jpg":"1280x854","h_25517361_1024.jpg":"1024x683","h_25517361_640.jpg":"640x427","h_25517361_480.jpg":"480x320","h_25517361_340.jpg":"340x227","h_25517361_220.jpg":"220x147","pp_25517361_1280.jpg":"1280x1628","pp_25517361_1024.jpg":"1024x1303","pp_25517361_640.jpg":"640x814","pp_25517361_480.jpg":"480x611","pp_25517361_340.jpg":"340x432","pp_25517361_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7422629 Threads: 6 Questions: 1531103831 Slow queries: 4655613 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110665405 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/hoce-li-u-jesen-2024-split-dobiti-najljepsu-plazu-u-europi-to-se-ni-baba-vanga-ne-bi-usudila-prognozirati-1321782 [printLink] => /split/hoce-li-u-jesen-2024-split-dobiti-najljepsu-plazu-u-europi-to-se-ni-baba-vanga-ne-bi-usudila-prognozirati-1321782?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 229892 [name] => Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjan [link] => /tag/znjan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 628163 [name] => Plaža Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-14 17:52:41 [main_article_id] => 0 [alias] => plaza-znjan [link] => /tag/plaza-znjan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 264241 [name] => žnjanski plato [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjanski-plato [link] => /tag/znjanski-plato ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656040 [name] => uređenje žnjana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-11 14:01:11 [main_article_id] => 0 [alias] => uredenje-znjana [link] => /tag/uredenje-znjana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u iščekivanju žnjana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li u jesen 2024. Split dobiti ‘najljepšu plažu u Europi‘? To se ni Baba Vanga ne bi usudila prognozirati... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25517368.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Ponoš/Cropix [mainImageDesc] =>

Ovo je prvo ljeto u kojem je žnjanski plato bio pretvoren u gradilište

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25517368.jpg [title] =>

Ovo je prvo ljeto u kojem je žnjanski plato bio pretvoren u gradilište

Josko Ponoš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25590456.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25590454.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25590452.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25590450.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25590449.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25590444.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25590433.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25517377.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25517376.jpg [title] =>

Radovi se mogu početi prije nego Grad osigura navedeni novac, ali onda je to hazard za gradsku blagajnu

Joško Ponoš/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25517375.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25517372.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25517370.jpg [title] =>

Najkompleksniji dio je rekonstrukcija Šetališta pape Ivana Pavla II. kada dolazi do ‘preklapanja‘ sa sva tri ostala projekta

Joško Ponoš/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25517365.jpg [title] =>

Ovo što se sada radi spada u komunalne radove, a tek nakon toga ide uređenje žnjanskog platoa

Joško Ponoš/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25517362.jpg [title] =>

Iz ”Žnjana” d.o.o. tvrde kako jedna osoba neće biti voditelj cjelokupnog gradilišta jer to nije moguće

Joško Ponoš/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25500839.jpg [title] =>

Sve da se odmah dobiju dozvole, Grad nema osigurana sredstva

Tom Dubravec/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25517361.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sezona kupanja polako se bliži kraju, a ovo je prvo ljeto u kojem je žnjanski plato bio pretvoren u gradilište. Pokušali smo provjeriti kad bi uređena plaža trebala zasjati u punom sjaju.

Naslušali smo se do sada puno obećanja od političara, ali, nakon provjere, možemo reći da se ne može pouzdano tvrditi kad će točno biti uređen žnjanski plato.

Ovo što se sada radi građevinskom mehanizacijom spada u komunalne radove kojima se temeljito mijenja infrastruktura za oborinsku odvodnju. Potrebno je prekopati postojeće kanale koji idu preko Šetališta Ivana Pavla II. sve do plaže, izvaditi stare azbestne cijevi, izvesti temeljenje za nove cijevi i postaviti ih na nekoliko metara dubine, a zbog njih treba pomicati i stijene na obali. Potrebno je angažirati i ronioce... Službeni rok za izvedbu je četiri mjeseca od početka radova.

Tek nakon toga ide uređenje žnjanskog platoa. Međutim, i dalje nema građevinskih dozvola. Ta priča traje začuđujuće dugo, već skoro godinu dana se najavljuje kako će se za "mjesec dana izdati građevinske dozvole", pa je teško vjerovati obećanjima, premda bi jednom trebao doći i taj dan.

No, sve da se odmah dobiju dozvole, Grad nema osiguranih sredstava. Oporba po medijima proziva Grad da se zadužio za 150 milijuna eura. No, ugovor s Europskom investicijskom bankom još nije potpisan. Dva mjeseca otkako je na Gradskom vijeću izglasana odluka o prvoj fazi zaduživanja od 71 mil. eura za kapitalne projekte, u koje spada žnjanski plato, još nije dobivena suglasnost Ministarstva financija, niti od Vlade RH, što je uvjet da bi se moglo pristupiti potpisivanju ugovora s EIB-om. Razlog? Grad Split još nije zatražio njihovu suglasnost!

Naime, poslali smo upit zamjeniku gradonačelnika Antoniju Kuzmaniću je li Grad dostavio dokumentaciju i je li dobio suglasnost Ministarstva i Vlade RH...

- U tijeku je priprema opsežne dokumentacije koju je, uz akte koje je donijelo Gradsko vijeće, potrebno priložiti zahtjevu za dobivanje suglasnosti Ministarstva financija i Vlade RH. Po kompletiranju, ista će biti poslana u zakonom propisanu proceduru - glasi odgovor koji smo dobili od Ureda Grada.

---

image

Ovo što se sada radi spada u komunalne radove, a tek nakon toga ide uređenje žnjanskog platoa

Joško Ponoš/Cropix
---

Grad  još nije aplicirao na bespovratna sredstva

Dakle, Grad već dva mjeseca priprema "opsežnu dokumentaciju", a koliko će to potrajati nije poznato. Drugi izvor financija za Žnjan na koji računaju u Banovini jesu bespovratna sredstva iz ITU mehanizma. No, još ni taj novac nije osiguran.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova doznajemo kako Grad s projektom Žnjan još nije aplicirao na bespovratna sredstva.

- Na sjednici Koordinacijskog vijeća Urbane aglomeracije Split, održanoj 4. srpnja 2023., definirani su strateški projekti koji će se predložiti ovom Ministarstvu za financiranje kroz ITU mehanizam. Jedan od strateških projekata je i projekt "Uređenje žnjanskog platoa". Nakon potpisivanja sporazuma između Ministarstva i Grada pristupit će se objavi poziva za dodjelu bespovratnih sredstava na koji će i Grad Split moći aplicirati - napominju iz Ministarstva.

Dodajmo da smo istu stvar pitali Ministarstvo u lipnju, kad su napomenuli da tek "ako projekt prođe sve propisane faze postupka dodjele i utvrdi se usklađenost sa svim uvjetima i kriterijima dodjele, može se sklopiti ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava". Omjer financiranja koji je Grad najavio za Žnjan jest 60 posto EIB, 40 posto ITU mehanizam. Odnosno, računa se s 21 milijun eura kredita i 14 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Ako se ne dobiju ITU sredstva, onda dolazi u pitanje i kredit za Žnjan kod EIB-a. Naime, kako nam je prošli put rekao glasnogovornik EIB-a, banka odlučuje o kreditiranju svakog projekta pojedinačno. No, da bi se uopće mogao dobiti kredit za neki projekt, potrebno je imati dio osiguranih sredstava iz drugog izvora.

Dakle, novca još nema, ne zna se kad će ga biti, a niti hoće li ga biti. Naime, od 57 gradova koji su se EIB-u javili s projektima u kategoriji urbane regeneracije, njih 17 je u fazi procjene, 33 projekta su u statusu odobrenih, poput splitskog zahtjeva za kredit od 150 milijuna eura, a samo njih sedam je dosad potpisalo ugovore s EIB-om. Dakle, najviše ih je u statusu "odobreno", kao Split, a neki čekaju desetak godina.

---

image

Sve da se odmah dobiju dozvole, Grad nema osigurana sredstva

Tom Dubravec/Cropix
---

ViK još nema izvođača za radove na rekonstrukciji Šetališta Ivana Pavla II.

No, da ne bi gubio vrijeme, Grad je raspisao javnu nabavu za izvođača radova na uređenju platoa. Rok za predaju ponuda je već dva puta pomican radi pitanja zainteresiranih koja su utjecala da se izmijene troškovnik i dokumentacija o nabavi. Dosta prigovora odnosi se na to da se uvjetima nabave ograničava konkurenciju. Zainteresirani ponuditelji tvrde da neki uvjeti nisu u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, iz Grada im uglavnom odbacuju primjedbe. Da li će nakon odluke o odabiru izvođača biti žalbi, ostaje vidjeti.

Uskoro bi trebali početi radovi na rekonstrukciji Šetališta Ivana Pavla II. u dijelu koji prolazi oko Žnjana, najavio je gradonačelnik Ivica Puljak. Problem je što se na tom dijelu vezuje nekoliko vrsta radova. Kao prvo, treba položiti nove cijevi za oborinsku odvodnju nakon što se izvade stare koje prolaze preko ceste prema platou. Kao drugo, uz to "Vodovod i kanalizacija" treba postaviti vodovodne i kanalizacijske cijevi u trup iste ceste, kako se nju ne bi prekopavalo dva puta.

No, ViK još nema izvođača. To su nam potvrdili kad smo ih pitali je li odabran izvođač i kad se planira početi s radovima postavljanja cijevi u trup dijela prometnice Šetalište Pape Ivana Pavla II. oko žnjanskog platoa, te koliko će radovi trajati?

- Radovi na ugovoru br. 1 - "Spoj sustava odvodnje južnog sliva grada Splita na UPOV Stupe s dogradnjom podmorskog ispusta Stobreč", između ostalog obuhvaćaju i polaganje kanalizacijskih cjevovoda i cjevovoda vodoopskrbe u trupu predmetne prometnice - potvrdili su iz ViK-a.

- Što se tiče odabira izvođača, cijene i dinamike radova obavještavamo Vas da je pred dovršetkom postupak javne nabave, odnosno donošenje odluke o odabiru izvođača radova na gore navedenom ugovoru br.1, stoga nije još moguće točno odrediti datum početka radova na predmetnoj dionici. No, radovi će u svakom slučaju biti koordinirani s radovima rekonstrukcije prometnice koji su u nadležnosti Grada Splita. U svrhu usklađenja dinamike radova održavaju se odgovarajući koordinacijski sastanci između predstavnika Grada Splita i ViK-a - tvrde iz "Vodovoda i kanalizacije".

Priča s izvođačem za polaganje cijevi također se jako otegla, uzmemo li da je ondašnji direktor "Vodovoda" Tomislav Šuta još u siječnju 2023. za "Jutarnji" izjavio kako su stigle dvije ponude te kako se nada da će povjerenstvo izvršiti odabir do konca tog mjeseca.

Drugim riječima, rekonstrukcija Šetnice koju je spomenuo Puljak ne može se izvesti dok ViK ne nađe izvođača i ne postave se cijevi. A kad će to biti, ne znaju u toj komunalnoj firmi. Vrijeme rekonstrukcije prometnice koja okružuje plato je važno jer se moraju koordinirati radovi kako bi na žnjanski plato mogla pristupiti mehanizacija i odvoziti se otpadni materijal.

---

image

Najkompleksniji dio je rekonstrukcija Šetališta pape Ivana Pavla II. kada dolazi do ‘preklapanja‘ sa sva tri ostala projekta

Joško Ponoš/Cropix
---

Najkompleksniji dio je kada dođe do preklapanja projekata

Upitali smo tvrtku "Žnjan" d.o.o. je li osmišljeno kako će se svemu pristupiti. Hoće li biti odabran glavni voditelj gradilišta? U odgovoru su istaknuli da se radi o kompleksnoj situaciji gdje se preklapaju četiri zasebna projekta s različitim investitorima i različitom dinamikom ugovaranja i izvođenja radova: rekonstrukcija i izgradnja oborinske odvodnje, rekonstrukcija Šetališta pape Ivana Pavla II., uređenje žnjanskog platoa te spoj sustava južnog sliva odvodnje na pročišćivač na Stupama.

- U tu svrhu izrađen je poseban elaborat: "Usklađenje izvedbe instalacija na širem prostoru žnjanskog platoa", Infraprojekt d.o.o. Split, T.D. 01/23, ožujak 2023., u kojem su prikazane sve instalacije iz četiri gore navedena projekta te njihov međusobni odnos i križanja - odgovaraju iz ove tvrtke koja je dobila koncesiju od Vlade na žnjanski plato.

- Inače, najkompleksniji dio je rekonstrukcija Šetališta pape Ivana Pavla II. kada dolazi do "preklapanja" sa sva tri ostala projekta. Izvođač radova "Cestar" Split upoznat je s cjelokupnom problematikom na izvođenju radova na samom Šetalištu, kao i sa svim "preklapajućim" projektima. Njegov je zadatak da izradi dinamiku radova uvažavajući prethodno spomenuta preklapanja i da dinamiku izvođenja radova prilagođava dinamici izgradnje ostalih projekata - tvrde iz "Žnjana".

- "Preklapanje" rekonstrukcije Šetališta pape Ivana Pavla II. i uređenja žnjanskog platoa događa se na kontaktu između južnog dijela Šetališta i sjevernog zida podzemne garaže (2. faza izgradnje), gdje se Šetalište "naslanja" na zid podzemne garaže. Zbog toga će biti potrebno prvo izgraditi zid podzemne garaže, a tek onda završiti Šetalište - odgovaraju iz firme koja je koncesionar na Žnjanu.

Iz "Žnjana" d.o.o. tvrde kako jedna osoba neće biti voditelj cjelokupnog gradilišta jer to nije moguće. Po Zakonu o gradnji, kažu, svaki projekt, tj. svaka gradnja mora imati svoga glavnog inženjera gradilišta, inženjera gradilišta, odnosno voditelja radova i svoj vlastiti stručni nadzor građenja.

---

image

Iz "Žnjana" d.o.o. tvrde kako jedna osoba neće biti voditelj cjelokupnog gradilišta jer to nije moguće

Joško Ponoš/Cropix
---

Puno toga još može poći po krivu i produljiti radove

- Budući da se radi o četiri zasebna projekta i tri različita investitora, usklađivanje će se obavljati preko koordinacijskog tijela koje će usklađivati rad nadzornih službi na sva četiri projekta, uz sudjelovanje voditelja projekta uređenja žnjanskog platoa i predstavnike investitora: Grada Splita i "Vodovoda i kanalizacije" d.o.o. Split. Svaki izvođač radova mora dati vlastitu dinamiku radova, a njihove stručne nadzorne službe će u sklopu koordinacijskog tijela usklađivati rad svih izvođača radova i korigirati dinamiku izvođenja radova kao i sve ostale aktivnosti - kažu iz "Žnjana" d.o.o.

Dakle, postoji puno stvari koje treba uskladiti. Osim građevinskih dozvola, Grad treba osigurati novac u kratkom vremenu. A to znači dobiti suglasnost Ministarstva financija i Vlade RH te povući sredstva iz ITU mehanizma. Zatim treba uvjeriti EIB da financira Žnjan. Također, valja se nadati da neće biti žalbi na odabir izvođača radova. U međuvremenu, ViK bi konačno morao odabrati izvođača koji će postaviti cijevi u trup Šetališta (valja se nadati da ni tu neće biti žalbi). Tek nakon svega toga može se pristupiti usklađenim radovima za zasebne projekte. I opet se nadati kako neće ništa poći po zlu.

Doduše, radovi se mogu početi prije nego Grad osigura navedeni novac, ali onda je to hazard za gradsku blagajnu. U javnoj nabavi piše da bi izvođač morao izvesti radove za godinu dana od uvođenja u posjed. Ipak, čini se kao idealan scenarij da bi najesen 2024. sve bilo gotovo. Zbog kompleksnosti zahvata s četiri projekta koji su "čvor" koji treba pažljivo rasplesti, i zbog sredstava koja još nisu osigurana, čini se da će uz sposobnost organizatora i sreća biti potrebna, jer je puno toga što može poći po krivu i produljiti radove.

---

image

Radovi se mogu početi prije nego Grad osigura navedeni novac, ali onda je to hazard za gradsku blagajnu

Joško Ponoš/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Ponoš/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Tom Dubravec/Cropix Joško Ponoš/Cropix
Josko Ponoš/Cropix

Ovo je prvo ljeto u kojem je žnjanski plato bio pretvoren u gradilište

Joško Ponoš/Cropix

Radovi se mogu početi prije nego Grad osigura navedeni novac, ali onda je to hazard za gradsku blagajnu

Joško Ponoš/Cropix

Najkompleksniji dio je rekonstrukcija Šetališta pape Ivana Pavla II. kada dolazi do ‘preklapanja‘ sa sva tri ostala projekta

Joško Ponoš/Cropix

Ovo što se sada radi spada u komunalne radove, a tek nakon toga ide uređenje žnjanskog platoa

Joško Ponoš/Cropix

Iz ”Žnjana” d.o.o. tvrde kako jedna osoba neće biti voditelj cjelokupnog gradilišta jer to nije moguće

Tom Dubravec/Cropix

Sve da se odmah dobiju dozvole, Grad nema osigurana sredstva

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/hoce-li-u-jesen-2024-split-dobiti-najljepsu-plazu-u-europi-to-se-ni-baba-vanga-ne-bi-usudila-prognozirati-1321782 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dff5794127e67f0af206ee7ea1dbc99caaf03f60 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+u+jesen+2024.+Split+dobiti+%E2%80%98najljep%C5%A1u+pla%C5%BEu+u+Europi%E2%80%98%3F+To+se+ni+Baba+Vanga+ne+bi+usudila+prognozirati...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fhoce-li-u-jesen-2024-split-dobiti-najljepsu-plazu-u-europi-to-se-ni-baba-vanga-ne-bi-usudila-prognozirati-1321782 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fhoce-li-u-jesen-2024-split-dobiti-najljepsu-plazu-u-europi-to-se-ni-baba-vanga-ne-bi-usudila-prognozirati-1321782 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u iščekivanju žnjana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitu iščekivanju žnjana

Hoće li u jesen 2024. Split dobiti ‘najljepšu plažu u Europi‘? To se ni Baba Vanga ne bi usudila prognozirati...

10. rujna 2023. - 22:27

Sezona kupanja polako se bliži kraju, a ovo je prvo ljeto u kojem je žnjanski plato bio pretvoren u gradilište. Pokušali smo provjeriti kad bi uređena plaža trebala zasjati u punom sjaju.

Naslušali smo se do sada puno obećanja od političara, ali, nakon provjere, možemo reći da se ne može pouzdano tvrditi kad će točno biti uređen žnjanski plato.

Ovo što se sada radi građevinskom mehanizacijom spada u komunalne radove kojima se temeljito mijenja infrastruktura za oborinsku odvodnju. Potrebno je prekopati postojeće kanale koji idu preko Šetališta Ivana Pavla II. sve do plaže, izvaditi stare azbestne cijevi, izvesti temeljenje za nove cijevi i postaviti ih na nekoliko metara dubine, a zbog njih treba pomicati i stijene na obali. Potrebno je angažirati i ronioce... Službeni rok...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:06