stdClass Object ( [id] => 74640 [title] => GRADSKO VIJEĆE Rebalans proračuna; Kerum optužio Skladgradnju; Stroga Nevenka Bečić: Nema picavanja! [alias] => gradsko-vijece-rebalans-proracuna-kerum-optuzio-skladgradnju-stroga-nevenka-becic-nema-picavanja [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Željko Kerum
Rebalans proračuna Grada

Nakon što je Ljiljana Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za financije, podnijela izvještaj o stanju u splitskoj gradskoj blagajni i nakon što je dala prijedlog o izmjeni i dopuni Proračuna grada Splita za 2009. godinu, vijećnici su krenuli s komentarima.

Prvi od jednakih se za glas javio Marin Jurjević, najavio je ispred svojeg Kluba kako bi za njih idealnim bilo javno glasovanje po baš svim stavkama proračuna. Upitao se hoće li se amnestirati oni koji (nekoč) potpisane ugovore nisu predočili bivšem Gradskom vijeću, jeli izvršena analiza odluka bivših, jeli vijeće potvrdilo sve ondašnje sklopljene ugovore čija je vrijednost bila iznad 3 milijuna kuna? Pozdravljaju predviđenu pomoć socijalno ugroženima, ali nisu spremni podići ruku za prihvaćanje ovog rebalansa.

Javio se i gradonačelnik Željko Kerum za riječ, ponavljajući kako se za vrijeme bivše vlasti,

- Iz gradske blagajne je prelijevano u privatne džepove!

Napomenuo je kako je «zaradio» sudsku tužbu od strane Nede Makjanić Kunić, jer je javno rekao da je ona kao grdska vijećnica pogodovala sama sebi i uprihodila od Grada 13.7 milijuna kuna za poslovni prostor koji se nalazi na trasi buduće ceste koja vodi prema novom splitskom rodilištu.

- Ne poštivan teme, padne mi nešto na pamet, pa onda rećen, nasmijao je vijećnike gradonačelnik, pohvalivši se kako je Grad uprihodio 80 milijuna kuna od komunalnih doprinosa jedne austrijske tvrtke, koja je čekala četiri godine kako bi dobila potrebne dozvole, a gradonačelnik je, eto, premda su mu direktnom konkurencijom njegovom Jokeru – ubrzao postupak zbog – Splita.

Joško Ponoš / CROPIX
Sa 14 glasova za, šest protiv i dvoje suzdržanih – rebalans proračuna Grada Splita je prihvaćen. Za ovu godinu on iznosi milijardu i 17 milijuna kuna, što je povećanje od 56 milijuna kuna. Ovaj višak ostvaren je u prošloj godini na ime neostvarenih projekta te je vraćen u proračunska sredstva.


Rashod koji se povećava:

- 7 milijuna kuna naknade za besplatne udžbenike

- 15 milijuna za umirovljenike i socijalno ugrožene

- 10 milijuna za održavanje cesta

- 17 milijuna za najamninu Lore

- gotovo 3 milijuna tekuće i investicijsko održavanje

- gotovo 20 milijuna za tekuće i kapitalne donacije

Rashod koji se smanjuje:

- 34.14 milijuna kuna se oduzima od sredstava za gradnju cesta


Prihodi od kapitalne, državne pomoći ove su godine realno smanjeni (13 i po milijuna kuna), jer je, što i vrapci na grani znaju - doba recesije. Smanjeni su i gradski prihodi od prodaje stanova, ali, nevjerojatno, povećan je prihod od proreza na nekretnine.


Umirovljenicima i 13. mirovina

Svi splitski umirovljenici i socijalno ugroženi građani, njih oko trideset i pet tisuća, odlukom Gradskog vijeća dobit će ove godine obećane božićnice, a za tu će se namjenu iz ovogodišnjeg proračuna izdvojiti nešto više od 30 milijuna kuna.

Tri kategorije

Novost je što su božićnice podijeljene u tri kategorije: tisuću kuna naknade za božićne i novogodišnje blagdane dobit će umirovljenici čija mirovina ne prelazi dvije tisuće kuna te socijalno ugroženi građani, božićnicu u iznosu od 600 kuna dobit će umirovljenici čija se primanja kreću između dvije i tri tisuće kuna, a 400 kuna sjest će na račun umirovljenicima koji imaju mirovinu veću od tri tisuće kuna.

− Prilikom određivanja božićnica vodili smo se službenim podacima o broju umirovljenika i visini njihovih mirovina koje nam je dostavio Zavod za mirovinsko osiguranje, a koji se ažuriraju gotovo svaka tri mjeseca. Od danas krećemo u akciju da svi umirovljenici na vrijeme dobiju svoje božićnice – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za financije Ljiljana Vučetić, dodavši kako su pravo na božićnice ostvarili i građani koji su svoje mirovine zaslužili u inozemstvu.

Gradonačelnik Željko Kerum, pak, ovom je prilikom dao novo obećanje: najkasnije za dvije godine svim će umirovljenicima, uz božićnice, biti isplaćena i 13. mirovina.

− Iduće godine nećemo izaći iz krize u kojoj se nalazi cijela država, no 2011. ili godinu kasnije bit ćemo u mogućnosti penzionerima isplatiti tu 13. mirovinu. Do tada ćemo nastaviti isplaćivati barem ovakve iznose prije božićnih blagdana – poručio je Kerum.

l. kovačić

 


Dok se Gradsko vijeće bavilo problemima vezanim za javne potrebe sporta u gradu pod Marjanom, dok se hvalio potez Grada kojim je Košarkaškom klubu Split dana poprilična financijska injekcija jer je bio pred potpunim novčanim slomom, dok se prevrtalo stanje nakon Svjetskog rukometnog prvenstva,gradonačelnik Kerum je odjednom prozvao poznatu građevinsku tvrtku Skladgradnja kojom upravljaju braća Žužul.

- Skladgradnja je firma koja svojata naše! Falcificiraju dokumente i pokušavaju se uknjižiti na naš Park mladeži! A ja vam kažem, svim silama ću se boriti da ono što je gradsko gradskim i ostane, bio je jasan gradonačelnik.

Optužio je i medije da su stali na stranu braće Žužul, a i prozvao je vijećnike za kukavičluk.

- Žao mi je što nitko od vas ne spominje Skladgradnju, jasno i imenom, kao da se ustručavate, izbjegavate ovu priču, a mene ne zanima jesu li oni moćni ili politički podobni, za gradsku se imovinu treba boriti, podigao je Kerum i glas.

- Nadam se kako ćete se s istom energičnošću boriti i za Stari plac, dobacio je i SDP-ov vijećnik Gojko Ćepo.

AKTUALNI SAT

Strogo je počelo. Nevenka Bečić, predsjednica Gradskog vijeća je ozbiljno priprijetila vijećnicima – nema više «picavanja»! Tko god bude napustio sjednicu – ona će ga imenovati, baš kao i njegovu političku opciju, pa neka «narod vidi tko ga zastupa».

Strogo se pridržavajući Poslovnika – predsjednica je dozvolila postavljanje pitanja gradonačelniku, pod uvjetom da ne traju duže od pet minuta.

Led je razbio Marin Jurjević (SDP) pitanjem o načinu na koji je Grad poduzeo nešto kako bi zaštitio djecu po splitskim Osnovnim školama od pandemijske gripe.

- Nije poduzeto ništa, koliko znam, ako nije poduzeto – poduzet ćemo, kazao je gradonačelnik Željko Kerum, dodajući nonšalantno vijećniku:

- Marine, predloži i to ćemo napravit, nisan ja stručnjak!

I potrudio se poteštat unijeti «malo humora» u napetu situaciju, kako je sam priznao, «prijavljujući» Joška Dvornika (HNS) kako za vrijeme aktualnog sata – čita novine.

Luka Roguljić (HSP) želio je od gradonačelnika doznati kako će Split iznaći način za otvaranje novih radnih mjesta, zanimalo ga je i što je sa stranim ulagačima, posebice švedskom IKEA-om.

- IKEA je trebala zaposliti i do tri tisuće ljudi, nažalost, mi im ne možemo osigurati 250 tisuća četvornih metara terena koliko oni traže, a da pri tom nude sto eura po kvadratu, kazao je Kerum, dodajući kako će IKEA vrlo vjerojatno potražiti svoj prostor u susjednim općinama, premda – bi za Split bilo odlično da se takav centar izgradi primjerice na – Karepovcu!

O nezaposlenima u gradu pod Marjanom, kojih u ovom trenutku ima 16 tisuća (32 tisuće u Splitsko-damatinskoj županiji), Nevenka Bečić je kazala kako u Kerum grupi u ovom trenutku ima 170 ljudi koji su tehnološki višak, ali – ne dobijaju otkaze, jer – svjesni recesije ne žele stvarati još više sirotinje, pozvala je poslodavce na socijalnu osjetljivost.

Nezavisni vijećnik Nikola Grabić je upitao zašto je zaboravljen projekt Riva, podsjetio je kako je 12 tisuća Splićana potpisalo zahtjev za izmjenom elemenata urbane opreme na preuređenoj šetnici,

- O Rivi se priča već drugo, svak' bi napravio kako on misli, ne sviđa se ni meni jedan dio Rive, ali – investicija je gotova, šta možemo?, upitao se gradonačelnik.

- Sanacija nesretnog rješenja središnjeg dijela Rive je nužna, ne služi Splitu na čast, inzistirao je Grabić, na što mu je odgovoreno da je prijedloge o eventualnim izmjenama dostavio bivšem gradonačelniku i bivšoj gradskoj vlasti – a ne novom...

Mirko Ramljak (HDZ) želio je doznati što se događa sa projektom izgradnje crkve u Gradskom kotaru Brda, s obzirom da su i on i gradonačelnik iz «istog kvarta», odgovor je bio kako nisu rješeni imovinsko-pravni odnosi na dijelu gdje je predviđena izgradnja, no zamjenski je prostor pronađen pored Osnovne škole Brda.

Tomislav Gojo (HDZ) se upitao što je s daljnom izgradnjom Vukovarske ulice, koja jest žilom kucavicom grada.

- Napravit ćemo mi i Vukovarsku i Bračku, ali – tko god ima parcelu na tom dijelu nas ucijenjuje! To neće proć! Grad neće plaćat tri puta veću cijenu za kvadrat zemljišta. Urbana komasacija triba proć, jasan je bio poteštat.

Dogradonačelnik Jure Šundov je pak objasnio kako Grad čini sve da bi rješio problem, no sudski sustav i mogućnost izvlaštenja je kod nas – spor i trom, ustvrdio je, dodajući kako će se uskoro uraditi dva testna DPU-a na području TTTS-a, koji će jednim dijelom riješiti Vukovarsku.

Predsjednica Gradskog vijeća nije dozvolila daljnje postavljanje pitanja, jer – aktualni sat traje upravo toliko – 60 minuta i gotovo.

Milena Budimir / EPEHA
arhiv cropix

Nevenka Kerum i Sanja Župa sukobile se zbog prozivke

Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić je na samom početku šeste sjednice obavijestila sve vijećnike kako će javno navesti imena svih onih koji u trenutku glasovanja ne budu na svojem radnom mjestu, odnosno za velikim vijećničkim stolom.

Upravo je to i napravila spominjući u više navrata imena vijećnika koji su tko zna iz kojih razloga u određenom trenutku bili van velike vijećnice. Prozivkom se našla uvrijeđena i HDZ-ova vijećnica Sanja Župa.

- Vi nemate pravo mene javno prozivati!, obratila se predsjednici.

- Ovdje red održavam ja, a vaši glasači imaju pravo znati tko je tu, a tko ne, nedopustivo je da vijećnici napuštaju vijećnicu kako im se prohtije, ustrajala je gospođa Bečić na svojem pravu.

- Ne vičite, naučite se osnovama komunikacije!, oštra je bila i gospođa Župa.

U tom je trenutku predsjednica Gradskog vijeća bila spremna prekinuti sjednicu, no podršku joj je pružio brat,

- Kako vas nije sram?!, obratio se HDZ-ovki gradonačelnik Kerum.

- Ne dozvoljavam da se na mene viče, niti da me se javno proziva, ustrajala je i Župa u svojim pravima.

Srećom, situacija se (relativno) primirila i vijeće je nastavilo s radom...

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-11-05 10:49:53 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-11-06 09:48:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-11-05 18:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17316 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/11/05/Novosti/nev00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38528934 Threads: 6 Questions: 7106710661 Slow queries: 3303195 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608577891 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/gradsko-vijece-rebalans-proracuna-kerum-optuzio-skladgradnju-stroga-nevenka-becic-nema-picavanja-74640 [printLink] => /split/gradsko-vijece-rebalans-proracuna-kerum-optuzio-skladgradnju-stroga-nevenka-becic-nema-picavanja-74640?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233103 [name] => gradskovijećesplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradskovijecesplita [link] => /tag/gradskovijecesplita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => GRADSKO VIJEĆE Rebalans proračuna; Kerum optužio Skladgradnju; Stroga Nevenka Bečić: Nema picavanja! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-10-00-54-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/11/05/Novosti/nev00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/11/05/Novosti/nev00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Željko Kerum
Rebalans proračuna Grada

Nakon što je Ljiljana Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za financije, podnijela izvještaj o stanju u splitskoj gradskoj blagajni i nakon što je dala prijedlog o izmjeni i dopuni Proračuna grada Splita za 2009. godinu, vijećnici su krenuli s komentarima.

Prvi od jednakih se za glas javio Marin Jurjević, najavio je ispred svojeg Kluba kako bi za njih idealnim bilo javno glasovanje po baš svim stavkama proračuna. Upitao se hoće li se amnestirati oni koji (nekoč) potpisane ugovore nisu predočili bivšem Gradskom vijeću, jeli izvršena analiza odluka bivših, jeli vijeće potvrdilo sve ondašnje sklopljene ugovore čija je vrijednost bila iznad 3 milijuna kuna? Pozdravljaju predviđenu pomoć socijalno ugroženima, ali nisu spremni podići ruku za prihvaćanje ovog rebalansa.

Javio se i gradonačelnik Željko Kerum za riječ, ponavljajući kako se za vrijeme bivše vlasti,

- Iz gradske blagajne je prelijevano u privatne džepove!

Napomenuo je kako je «zaradio» sudsku tužbu od strane Nede Makjanić Kunić, jer je javno rekao da je ona kao grdska vijećnica pogodovala sama sebi i uprihodila od Grada 13.7 milijuna kuna za poslovni prostor koji se nalazi na trasi buduće ceste koja vodi prema novom splitskom rodilištu.

- Ne poštivan teme, padne mi nešto na pamet, pa onda rećen, nasmijao je vijećnike gradonačelnik, pohvalivši se kako je Grad uprihodio 80 milijuna kuna od komunalnih doprinosa jedne austrijske tvrtke, koja je čekala četiri godine kako bi dobila potrebne dozvole, a gradonačelnik je, eto, premda su mu direktnom konkurencijom njegovom Jokeru – ubrzao postupak zbog – Splita.

Joško Ponoš / CROPIX
Sa 14 glasova za, šest protiv i dvoje suzdržanih – rebalans proračuna Grada Splita je prihvaćen. Za ovu godinu on iznosi milijardu i 17 milijuna kuna, što je povećanje od 56 milijuna kuna. Ovaj višak ostvaren je u prošloj godini na ime neostvarenih projekta te je vraćen u proračunska sredstva.


Rashod koji se povećava:

- 7 milijuna kuna naknade za besplatne udžbenike

- 15 milijuna za umirovljenike i socijalno ugrožene

- 10 milijuna za održavanje cesta

- 17 milijuna za najamninu Lore

- gotovo 3 milijuna tekuće i investicijsko održavanje

- gotovo 20 milijuna za tekuće i kapitalne donacije

Rashod koji se smanjuje:

- 34.14 milijuna kuna se oduzima od sredstava za gradnju cesta


Prihodi od kapitalne, državne pomoći ove su godine realno smanjeni (13 i po milijuna kuna), jer je, što i vrapci na grani znaju - doba recesije. Smanjeni su i gradski prihodi od prodaje stanova, ali, nevjerojatno, povećan je prihod od proreza na nekretnine.


Umirovljenicima i 13. mirovina

Svi splitski umirovljenici i socijalno ugroženi građani, njih oko trideset i pet tisuća, odlukom Gradskog vijeća dobit će ove godine obećane božićnice, a za tu će se namjenu iz ovogodišnjeg proračuna izdvojiti nešto više od 30 milijuna kuna.

Tri kategorije

Novost je što su božićnice podijeljene u tri kategorije: tisuću kuna naknade za božićne i novogodišnje blagdane dobit će umirovljenici čija mirovina ne prelazi dvije tisuće kuna te socijalno ugroženi građani, božićnicu u iznosu od 600 kuna dobit će umirovljenici čija se primanja kreću između dvije i tri tisuće kuna, a 400 kuna sjest će na račun umirovljenicima koji imaju mirovinu veću od tri tisuće kuna.

− Prilikom određivanja božićnica vodili smo se službenim podacima o broju umirovljenika i visini njihovih mirovina koje nam je dostavio Zavod za mirovinsko osiguranje, a koji se ažuriraju gotovo svaka tri mjeseca. Od danas krećemo u akciju da svi umirovljenici na vrijeme dobiju svoje božićnice – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za financije Ljiljana Vučetić, dodavši kako su pravo na božićnice ostvarili i građani koji su svoje mirovine zaslužili u inozemstvu.

Gradonačelnik Željko Kerum, pak, ovom je prilikom dao novo obećanje: najkasnije za dvije godine svim će umirovljenicima, uz božićnice, biti isplaćena i 13. mirovina.

− Iduće godine nećemo izaći iz krize u kojoj se nalazi cijela država, no 2011. ili godinu kasnije bit ćemo u mogućnosti penzionerima isplatiti tu 13. mirovinu. Do tada ćemo nastaviti isplaćivati barem ovakve iznose prije božićnih blagdana – poručio je Kerum.

l. kovačić

 


Dok se Gradsko vijeće bavilo problemima vezanim za javne potrebe sporta u gradu pod Marjanom, dok se hvalio potez Grada kojim je Košarkaškom klubu Split dana poprilična financijska injekcija jer je bio pred potpunim novčanim slomom, dok se prevrtalo stanje nakon Svjetskog rukometnog prvenstva,gradonačelnik Kerum je odjednom prozvao poznatu građevinsku tvrtku Skladgradnja kojom upravljaju braća Žužul.

- Skladgradnja je firma koja svojata naše! Falcificiraju dokumente i pokušavaju se uknjižiti na naš Park mladeži! A ja vam kažem, svim silama ću se boriti da ono što je gradsko gradskim i ostane, bio je jasan gradonačelnik.

Optužio je i medije da su stali na stranu braće Žužul, a i prozvao je vijećnike za kukavičluk.

- Žao mi je što nitko od vas ne spominje Skladgradnju, jasno i imenom, kao da se ustručavate, izbjegavate ovu priču, a mene ne zanima jesu li oni moćni ili politički podobni, za gradsku se imovinu treba boriti, podigao je Kerum i glas.

- Nadam se kako ćete se s istom energičnošću boriti i za Stari plac, dobacio je i SDP-ov vijećnik Gojko Ćepo.

AKTUALNI SAT

Strogo je počelo. Nevenka Bečić, predsjednica Gradskog vijeća je ozbiljno priprijetila vijećnicima – nema više «picavanja»! Tko god bude napustio sjednicu – ona će ga imenovati, baš kao i njegovu političku opciju, pa neka «narod vidi tko ga zastupa».

Strogo se pridržavajući Poslovnika – predsjednica je dozvolila postavljanje pitanja gradonačelniku, pod uvjetom da ne traju duže od pet minuta.

Led je razbio Marin Jurjević (SDP) pitanjem o načinu na koji je Grad poduzeo nešto kako bi zaštitio djecu po splitskim Osnovnim školama od pandemijske gripe.

- Nije poduzeto ništa, koliko znam, ako nije poduzeto – poduzet ćemo, kazao je gradonačelnik Željko Kerum, dodajući nonšalantno vijećniku:

- Marine, predloži i to ćemo napravit, nisan ja stručnjak!

I potrudio se poteštat unijeti «malo humora» u napetu situaciju, kako je sam priznao, «prijavljujući» Joška Dvornika (HNS) kako za vrijeme aktualnog sata – čita novine.

Luka Roguljić (HSP) želio je od gradonačelnika doznati kako će Split iznaći način za otvaranje novih radnih mjesta, zanimalo ga je i što je sa stranim ulagačima, posebice švedskom IKEA-om.

- IKEA je trebala zaposliti i do tri tisuće ljudi, nažalost, mi im ne možemo osigurati 250 tisuća četvornih metara terena koliko oni traže, a da pri tom nude sto eura po kvadratu, kazao je Kerum, dodajući kako će IKEA vrlo vjerojatno potražiti svoj prostor u susjednim općinama, premda – bi za Split bilo odlično da se takav centar izgradi primjerice na – Karepovcu!

O nezaposlenima u gradu pod Marjanom, kojih u ovom trenutku ima 16 tisuća (32 tisuće u Splitsko-damatinskoj županiji), Nevenka Bečić je kazala kako u Kerum grupi u ovom trenutku ima 170 ljudi koji su tehnološki višak, ali – ne dobijaju otkaze, jer – svjesni recesije ne žele stvarati još više sirotinje, pozvala je poslodavce na socijalnu osjetljivost.

Nezavisni vijećnik Nikola Grabić je upitao zašto je zaboravljen projekt Riva, podsjetio je kako je 12 tisuća Splićana potpisalo zahtjev za izmjenom elemenata urbane opreme na preuređenoj šetnici,

- O Rivi se priča već drugo, svak' bi napravio kako on misli, ne sviđa se ni meni jedan dio Rive, ali – investicija je gotova, šta možemo?, upitao se gradonačelnik.

- Sanacija nesretnog rješenja središnjeg dijela Rive je nužna, ne služi Splitu na čast, inzistirao je Grabić, na što mu je odgovoreno da je prijedloge o eventualnim izmjenama dostavio bivšem gradonačelniku i bivšoj gradskoj vlasti – a ne novom...

Mirko Ramljak (HDZ) želio je doznati što se događa sa projektom izgradnje crkve u Gradskom kotaru Brda, s obzirom da su i on i gradonačelnik iz «istog kvarta», odgovor je bio kako nisu rješeni imovinsko-pravni odnosi na dijelu gdje je predviđena izgradnja, no zamjenski je prostor pronađen pored Osnovne škole Brda.

Tomislav Gojo (HDZ) se upitao što je s daljnom izgradnjom Vukovarske ulice, koja jest žilom kucavicom grada.

- Napravit ćemo mi i Vukovarsku i Bračku, ali – tko god ima parcelu na tom dijelu nas ucijenjuje! To neće proć! Grad neće plaćat tri puta veću cijenu za kvadrat zemljišta. Urbana komasacija triba proć, jasan je bio poteštat.

Dogradonačelnik Jure Šundov je pak objasnio kako Grad čini sve da bi rješio problem, no sudski sustav i mogućnost izvlaštenja je kod nas – spor i trom, ustvrdio je, dodajući kako će se uskoro uraditi dva testna DPU-a na području TTTS-a, koji će jednim dijelom riješiti Vukovarsku.

Predsjednica Gradskog vijeća nije dozvolila daljnje postavljanje pitanja, jer – aktualni sat traje upravo toliko – 60 minuta i gotovo.

Milena Budimir / EPEHA
arhiv cropix

Nevenka Kerum i Sanja Župa sukobile se zbog prozivke

Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić je na samom početku šeste sjednice obavijestila sve vijećnike kako će javno navesti imena svih onih koji u trenutku glasovanja ne budu na svojem radnom mjestu, odnosno za velikim vijećničkim stolom.

Upravo je to i napravila spominjući u više navrata imena vijećnika koji su tko zna iz kojih razloga u određenom trenutku bili van velike vijećnice. Prozivkom se našla uvrijeđena i HDZ-ova vijećnica Sanja Župa.

- Vi nemate pravo mene javno prozivati!, obratila se predsjednici.

- Ovdje red održavam ja, a vaši glasači imaju pravo znati tko je tu, a tko ne, nedopustivo je da vijećnici napuštaju vijećnicu kako im se prohtije, ustrajala je gospođa Bečić na svojem pravu.

- Ne vičite, naučite se osnovama komunikacije!, oštra je bila i gospođa Župa.

U tom je trenutku predsjednica Gradskog vijeća bila spremna prekinuti sjednicu, no podršku joj je pružio brat,

- Kako vas nije sram?!, obratio se HDZ-ovki gradonačelnik Kerum.

- Ne dozvoljavam da se na mene viče, niti da me se javno proziva, ustrajala je i Župa u svojim pravima.

Srećom, situacija se (relativno) primirila i vijeće je nastavilo s radom...

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/gradsko-vijece-rebalans-proracuna-kerum-optuzio-skladgradnju-stroga-nevenka-becic-nema-picavanja-74640 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=588585e7d7819f86745da980f99b501fbb7261ad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=GRADSKO+VIJE%C4%86E+Rebalans+prora%C4%8Duna%3B+Kerum+optu%C5%BEio+Skladgradnju%3B+Stroga+Nevenka+Be%C4%8Di%C4%87%3A+Nema+picavanja%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgradsko-vijece-rebalans-proracuna-kerum-optuzio-skladgradnju-stroga-nevenka-becic-nema-picavanja-74640 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgradsko-vijece-rebalans-proracuna-kerum-optuzio-skladgradnju-stroga-nevenka-becic-nema-picavanja-74640 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

GRADSKO VIJEĆE Rebalans proračuna; Kerum optužio Skladgradnju; Stroga Nevenka Bečić: Nema picavanja!

Piše PSD.
5. studenog 2009. - 19:07

Željko Kerum
Rebalans proračuna Grada

Nakon što je Ljiljana Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za financije, podnijela izvještaj o stanju u splitskoj gradskoj blagajni i nakon što je dala prijedlog o izmjeni i dopuni Proračuna grada Splita za 2009. godinu, vijećnici su krenuli s komentarima.

Prvi od jednakih se za glas javio Marin Jurjević, najavio je ispred svojeg Kluba kako bi za njih idealnim bilo javno glasovanje po baš svim stavkama proračuna. Upitao se hoće li se amnestirati oni koji ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:00