stdClass Object ( [id] => 1082920 [title] => Grad Split se mjesecima nateže s Hrvatskim šumama, a potkornjak samo što se nije probudio. ‘Stalno traže razloge za odgodu početka sanacije‘ [alias] => grad-split-se-mjesecima-nateze-s-hrvatskim-sumama-a-potkornjak-samo-sto-se-nije-probudio-stalno-traze-razloge-za-odgodu-pocetka-sanacije [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Umjesto da se u ovim trenucima sanacija privodi kraju i odvoze posljednja zaražena stabla iz Park-šume Marjan, Grad Split se doslovno nateže s Hrvatskim šumama. Dani nas dijele od buđenja potkornjaka, a državna tvrtka, kako doznajemo, još ne planira krenuti s preostalim radovima na sanaciji Marjana.

– Razlog zašto se još uvijek ne provode radovi, unatoč izjavama o spremnosti za djelovanjem Hrvatskih šuma i njihovom pismu namjere o suradnji, leži u činjenici da bez obzira na iznimne napore Grada Splita da ugovori radove na nastavku i završetku sanacije s Hrvatskim šumama, to do sada nije urodilo plodom – odgovorio je Nenad Ružić, koordinator Kriznog stožera civilne zaštite grada Splita.

Iz Hrvatskih šuma su kazali da su s njihove strane osigurani potrebni radni kapaciteti.

– Spremni smo započeti radove sanacije Park-šume Marjan na temelju izrađenog elaborata i ponude dostavljene Gradu Splitu, čim se ispune svi zakonski preduvjeti za radove na zaštićenom području, što Park-šuma Marjan jest, a sve u skladu s mišljenjem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ishođenje potrebnih suglasnosti obveza je naručitelja radova – odgovorili su iz te državne tvrtke, ali nisu konkretizirali koji se zakonski uvjeti moraju ispuniti.

Tromost državne tvrtke

Nakon mjeseci pregovora i sastanaka, Hrvatske šume i Grad Split ne uspijevaju dogovoriti sječu i odvoz oko 400 metara kubnih drvne mase. Štoviše, još uvijek čekaju mišljenje jednog od ministarstava, a i kad se pribavi, pitanje je hoće li se problem riješiti i napokon početi radovi. Kako bismo otkrili što koči sanaciju, tražili smo od Banovine da nam dokumentacijom potkrijepi sve što se poduzelo kako bi krenula sječa preostalih zaraženih i osušenih stabala.

Iz dostavljenih zapisnika jasno je da su održana i dva sastanka s Marijom Vučković, ministricom poljoprivrede, a posljednji je bio prije nešto manje od mjesec dana. Bilješke s tog sastanka prikazuju nevjerojatnu tromost, a kasnije i nedosljednost državne tvrtke, čak i u situacijama dok je na snazi izravna opasnost od nastanka elementarne nepogode.

Među bilješkama piše kako je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zamolio predstavnike Hrvatskih šuma da se uključe u preostalu sanaciju na temelju narudžbenice Grada, na što je Ivan Melvan, voditelj podružnice Hrvatskih šuma, kazao da im je potrebna suglasnost Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan. Na dodatno pitanje ministrice čemu služi navedena suglasnost, Melvan je obrazložio – "za nesmetan ulaz radnika s vozilima i tehnikom". Na takvu izjavu ministrica poljoprivrede citirala je članak 8. Zakona o zaštiti prirode u kojem je naglašeno da se u slučaju djelovanja Civilne zaštite, navedeni zakon ne primjenjuje.

Tumačenje članka Zakona

No Melvan je onda zatražio tumačenje tog članka zakona, te da se od nadležnih tijela ishodi suglasnost kako bi Hrvatske šume mogle djelovati mimo Zakona o zaštiti prirode. Tek onda slijedi najzanimljiviji dio sastanka – utvrđivanje tko bi uopće mogao nabaviti takvu suglasnost koju je Melvan u tom trenutku osmislio. Od prijedloga da idu prema gotovo svim ministarstvima, na kraju su se složili da nitko nije nadležan za problem osim Ravnateljstva civilne zaštite. Zaključeno je da će se od njih tražiti potvrda o mogućnosti uključivanja Hrvatskih šuma u sanaciju Park-šume​ Marjan mimo odredbi Zakona o zaštiti prirode. Riječ je o sastanku održanom 15. veljače ove godine. Na datum kada su, sukladno Akcijskom planu, radovi već trebali biti pri kraju.

Sada slijedi dio priče u kojem su Hrvatske šume nedosljedne dogovoru, jer su nama odgovorili da čekaju mišljenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na sastanku s ministricom koji se održao prije manje od mjesec dana, u zaključku nije bilo spomena toga što sada traže Hrvatske šume. O čemu je riječ, upitali smo Nenada Ružića, koordinatora Kriznog stožera civilne zaštite grada Splita, na što nam je on odgovorio da ne zna.

---

image
Nenad Ružić, koordinator Kriznog stožera civilne zaštite grada Splita 
Joško Šupić/Cropix
---

– Pregovori i razgovori traju više od godinu dana, u njih su uključeni Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministricom Vučković i predsjednik uprave Hrvatskih šuma​ Krunoslav Jakupčić, ali i dalje stoje na mrtvoj točki, odnosno Hrvatske šume​ stalno traže administrativni razlog za izostanak početka radova na sanaciji. Opetovano se traže mišljenja raznih tijela koja nisu propisana niti praksom niti propisima te ih se jednostavno ne može pribaviti – kazao je Ružić, koordinator za radove sječe suhih i zaraženih stabala na Marjanu.

Nema rezultata

U prilog izrečenom, Nenad Ružić nam je dostavio dio dokumentacije koja se nagomilala tijekom mjeseci pregovora između Hrvatskih šuma​ i Grada Splita. Zanimljiva je prepiska preko elektroničke pošte 19. veljače ove godine, dakle četiri dana nakon sastanka s ministricom, u kojoj voditelj podružnice Hrvatskih šuma​ ponovo navodi da traže suglasnost Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Uprave za zaštitu prirode i Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite. Samo četiri dana prije, zaključak sastanka je bio potpuno drugačiji i tada se tražila suglasnost isključivo i samo Ravnateljstva civilne zaštite. Osim toga, Melvan kao još jedan razlog navodi da se neće poslati nova ponuda Gradu Splitu dok ne podmire dugovanje koje Javna ustanova ima prema Hrvatskim šumama u iznosu od 3645 kuna (?!).

Nevjerojatna prepiska i pokušaji dogovora Grada i Hrvatskih šuma mjesecima se odvijaju bez ikakvog rezultata, a državna tvrtka koja je specijalizirana za takve radove, iznova traži novi razlog da ne počne sa sječom preostalih suhih i zaraženih stabala na Marjanu. Nevjerojatno je i da Grad još uvijek sudjeluje u pregovorima, a očigledno je da su odavno trebali tražiti novog izvođača radova.

Istovremeno, dok se Hrvatske šume i Grad Split natežu, Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan odjednom obznanjuje javnosti da ima dozvolu za sječu 8000 kubika drvne mase. Na naše pitanje zašto oni ne sijeku preostalih 400 kubika doznačene drvne mase, odgovaraju da u navedenoj licenciji stoji kako za radove zaštite šuma od požara i elementarnih nepogoda nisu udovoljili uvjetima stručne osposobljenosti – nije zaposlen ovlašteni inženjer šumarstva.

No to ih nije spriječilo da prošli tjedan posijeku stablo na Benama "na osnovi doznake koju su izvršile Hrvatske šume". Premda ističu da to ne smiju raditi, jer nemaju zaposlenog ovlaštenog šumarskog inženjera, sve to ne predstavlja problem kada sječu naruči koncesionar Bena, tvrtka "National", čiji je formalni vlasnik i direktor Ante Vukorepa, zet Željka Keruma, suprug njegove kćeri Neve. Kad su već nedosljedne Hrvatske šume, zašto ne bi bila i Javna ustanova.

ISPRAVAK

https://slobodnadalmacija.hr/split/javna-ustanova-park-suma-marjan-ima-licenciju-za-sjecu-osim-u-situacijama-kad-se-radi-o-zastiti-od-pozara-i-elementarne-nepogode-1085119

---

Ugovor bez potpisa


Još početkom lipnja 2020. godine na sjednici Stožera CZ-a pod posljednjom točkom dnevnog reda iznesena je informacija o namjeri sklapanja ugovora o gospodarenju Park-šumom Marjan između Grada Splita i Hrvatskih šuma. Ugovor je, kako stoji u zapisniku, još tada bio u pripremi, ali do danas nije potpisan.

Državna tvrtka je u lipnju prošle godine sastavila i pismo namjere za uspostavu suradnje s Gradom i Javnom ustanovom za upravljanje Park-šumom Marjan na poslovima zaštite i razvoja Park-šume. Međutim, bez obzira na dokumentiranu dobru volju kroz pismo namjere, sanacija nikako da krene.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => začuđujuća tromost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => začuđujuća tromost 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-09 10:46:50 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-19 13:31:19 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2021-03-10 09:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/09\/15547040.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/09\/16028762.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/09\/15841552.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Potkornjak \u0107e se uskoro opet probuditi, a Hrvatske \u0161ume, tvrde u gradskoj upravi, nikako da krenu s preostalim radovima na sanaciji Park-\u0161ume Marjan\u00a0","Ovih dana trebala bi se privoditi kraju sanacija i odvoziti posljednja zara\u017eena stabla iz Park-\u0161ume Marjan, ali zavr\u0161ni radovi jo\u0161 ne po\u010dinju\u00a0","Nenad Ru\u017ei\u0107, koordinator Kriznog sto\u017eera civilne za\u0161tite grada Splita\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1204","hd_15547040_1920.jpg":"1920x1080","k_15547040_1280.jpg":"1280x1280","k_15547040_1024.jpg":"1024x1024","k_15547040_640.jpg":"640x640","k_15547040_480.jpg":"480x480","k_15547040_340.jpg":"340x340","k_15547040_220.jpg":"220x220","o_15547040_1280.jpg":"1280x802","o_15547040_1024.jpg":"1024x642","o_15547040_640.jpg":"640x401","o_15547040_480.jpg":"480x301","o_15547040_340.jpg":"340x213","o_15547040_220.jpg":"220x137","h_15547040_1280.jpg":"1280x854","h_15547040_1024.jpg":"1024x683","h_15547040_640.jpg":"640x427","h_15547040_480.jpg":"480x320","h_15547040_340.jpg":"340x227","h_15547040_220.jpg":"220x147","pp_15547040_1280.jpg":"1006x1280","pp_15547040_1024.jpg":"805x1024","pp_15547040_640.jpg":"503x640","pp_15547040_480.jpg":"377x480","pp_15547040_340.jpg":"267x340","pp_15547040_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_16028762_1920.jpg":"1920x1080","k_16028762_1280.jpg":"1280x1280","k_16028762_1024.jpg":"1024x1024","k_16028762_640.jpg":"640x640","k_16028762_480.jpg":"480x480","k_16028762_340.jpg":"340x340","k_16028762_220.jpg":"220x220","o_16028762_1280.jpg":"1280x851","o_16028762_1024.jpg":"1024x681","o_16028762_640.jpg":"640x425","o_16028762_480.jpg":"480x319","o_16028762_340.jpg":"340x226","o_16028762_220.jpg":"220x146","h_16028762_1280.jpg":"1280x854","h_16028762_1024.jpg":"1024x683","h_16028762_640.jpg":"640x427","h_16028762_480.jpg":"480x320","h_16028762_340.jpg":"340x227","h_16028762_220.jpg":"220x147","pp_16028762_1280.jpg":"1006x1280","pp_16028762_1024.jpg":"805x1024","pp_16028762_640.jpg":"503x640","pp_16028762_480.jpg":"377x480","pp_16028762_340.jpg":"267x340","pp_16028762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_15841552_1920.jpg":"1920x1080","k_15841552_1280.jpg":"1280x1280","k_15841552_1024.jpg":"1024x1024","k_15841552_640.jpg":"640x640","k_15841552_480.jpg":"480x480","k_15841552_340.jpg":"340x340","k_15841552_220.jpg":"220x220","o_15841552_1280.jpg":"1280x854","o_15841552_1024.jpg":"1024x683","o_15841552_640.jpg":"640x427","o_15841552_480.jpg":"480x320","o_15841552_340.jpg":"340x227","o_15841552_220.jpg":"220x146","h_15841552_1280.jpg":"1280x854","h_15841552_1024.jpg":"1024x683","h_15841552_640.jpg":"640x427","h_15841552_480.jpg":"480x320","h_15841552_340.jpg":"340x227","h_15841552_220.jpg":"220x147","pp_15841552_1280.jpg":"1006x1280","pp_15841552_1024.jpg":"805x1024","pp_15841552_640.jpg":"503x640","pp_15841552_480.jpg":"377x480","pp_15841552_340.jpg":"267x340","pp_15841552_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4201734 Threads: 5 Questions: 128363932 Slow queries: 55418 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3879307 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/grad-split-se-mjesecima-nateze-s-hrvatskim-sumama-a-potkornjak-samo-sto-se-nije-probudio-stalno-traze-razloge-za-odgodu-pocetka-sanacije-1082920 [printLink] => /split/grad-split-se-mjesecima-nateze-s-hrvatskim-sumama-a-potkornjak-samo-sto-se-nije-probudio-stalno-traze-razloge-za-odgodu-pocetka-sanacije-1082920?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 365315 [name] => potkornjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => potkornjak [link] => /tag/potkornjak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 224309 [name] => Marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marjan [link] => /tag/marjan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => začuđujuća tromost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grad Split se mjesecima nateže s Hrvatskim šumama, a potkornjak samo što se nije probudio. ‘Stalno traže razloge za odgodu početka sanacije‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/15547040.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => Potkornjak će se uskoro opet probuditi, a Hrvatske šume, tvrde u gradskoj upravi, nikako da krenu s preostalim radovima na sanaciji Park-šume Marjan  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/15547040.jpg [title] => Potkornjak će se uskoro opet probuditi, a Hrvatske šume, tvrde u gradskoj upravi, nikako da krenu s preostalim radovima na sanaciji Park-šume Marjan  Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/16028762.jpg [title] => Ovih dana trebala bi se privoditi kraju sanacija i odvoziti posljednja zaražena stabla iz Park-šume Marjan, ali završni radovi još ne počinju  Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/15841552.jpg [title] => Nenad Ružić, koordinator Kriznog stožera civilne zaštite grada Splita  Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Umjesto da se u ovim trenucima sanacija privodi kraju i odvoze posljednja zaražena stabla iz Park-šume Marjan, Grad Split se doslovno nateže s Hrvatskim šumama. Dani nas dijele od buđenja potkornjaka, a državna tvrtka, kako doznajemo, još ne planira krenuti s preostalim radovima na sanaciji Marjana.

– Razlog zašto se još uvijek ne provode radovi, unatoč izjavama o spremnosti za djelovanjem Hrvatskih šuma i njihovom pismu namjere o suradnji, leži u činjenici da bez obzira na iznimne napore Grada Splita da ugovori radove na nastavku i završetku sanacije s Hrvatskim šumama, to do sada nije urodilo plodom – odgovorio je Nenad Ružić, koordinator Kriznog stožera civilne zaštite grada Splita.

Iz Hrvatskih šuma su kazali da su s njihove strane osigurani potrebni radni kapaciteti.

– Spremni smo započeti radove sanacije Park-šume Marjan na temelju izrađenog elaborata i ponude dostavljene Gradu Splitu, čim se ispune svi zakonski preduvjeti za radove na zaštićenom području, što Park-šuma Marjan jest, a sve u skladu s mišljenjem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ishođenje potrebnih suglasnosti obveza je naručitelja radova – odgovorili su iz te državne tvrtke, ali nisu konkretizirali koji se zakonski uvjeti moraju ispuniti.

Tromost državne tvrtke

Nakon mjeseci pregovora i sastanaka, Hrvatske šume i Grad Split ne uspijevaju dogovoriti sječu i odvoz oko 400 metara kubnih drvne mase. Štoviše, još uvijek čekaju mišljenje jednog od ministarstava, a i kad se pribavi, pitanje je hoće li se problem riješiti i napokon početi radovi. Kako bismo otkrili što koči sanaciju, tražili smo od Banovine da nam dokumentacijom potkrijepi sve što se poduzelo kako bi krenula sječa preostalih zaraženih i osušenih stabala.

Iz dostavljenih zapisnika jasno je da su održana i dva sastanka s Marijom Vučković, ministricom poljoprivrede, a posljednji je bio prije nešto manje od mjesec dana. Bilješke s tog sastanka prikazuju nevjerojatnu tromost, a kasnije i nedosljednost državne tvrtke, čak i u situacijama dok je na snazi izravna opasnost od nastanka elementarne nepogode.

Među bilješkama piše kako je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zamolio predstavnike Hrvatskih šuma da se uključe u preostalu sanaciju na temelju narudžbenice Grada, na što je Ivan Melvan, voditelj podružnice Hrvatskih šuma, kazao da im je potrebna suglasnost Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan. Na dodatno pitanje ministrice čemu služi navedena suglasnost, Melvan je obrazložio – "za nesmetan ulaz radnika s vozilima i tehnikom". Na takvu izjavu ministrica poljoprivrede citirala je članak 8. Zakona o zaštiti prirode u kojem je naglašeno da se u slučaju djelovanja Civilne zaštite, navedeni zakon ne primjenjuje.

Tumačenje članka Zakona

No Melvan je onda zatražio tumačenje tog članka zakona, te da se od nadležnih tijela ishodi suglasnost kako bi Hrvatske šume mogle djelovati mimo Zakona o zaštiti prirode. Tek onda slijedi najzanimljiviji dio sastanka – utvrđivanje tko bi uopće mogao nabaviti takvu suglasnost koju je Melvan u tom trenutku osmislio. Od prijedloga da idu prema gotovo svim ministarstvima, na kraju su se složili da nitko nije nadležan za problem osim Ravnateljstva civilne zaštite. Zaključeno je da će se od njih tražiti potvrda o mogućnosti uključivanja Hrvatskih šuma u sanaciju Park-šume​ Marjan mimo odredbi Zakona o zaštiti prirode. Riječ je o sastanku održanom 15. veljače ove godine. Na datum kada su, sukladno Akcijskom planu, radovi već trebali biti pri kraju.

Sada slijedi dio priče u kojem su Hrvatske šume nedosljedne dogovoru, jer su nama odgovorili da čekaju mišljenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na sastanku s ministricom koji se održao prije manje od mjesec dana, u zaključku nije bilo spomena toga što sada traže Hrvatske šume. O čemu je riječ, upitali smo Nenada Ružića, koordinatora Kriznog stožera civilne zaštite grada Splita, na što nam je on odgovorio da ne zna.

---

image
Nenad Ružić, koordinator Kriznog stožera civilne zaštite grada Splita 
Joško Šupić/Cropix
---

– Pregovori i razgovori traju više od godinu dana, u njih su uključeni Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministricom Vučković i predsjednik uprave Hrvatskih šuma​ Krunoslav Jakupčić, ali i dalje stoje na mrtvoj točki, odnosno Hrvatske šume​ stalno traže administrativni razlog za izostanak početka radova na sanaciji. Opetovano se traže mišljenja raznih tijela koja nisu propisana niti praksom niti propisima te ih se jednostavno ne može pribaviti – kazao je Ružić, koordinator za radove sječe suhih i zaraženih stabala na Marjanu.

Nema rezultata

U prilog izrečenom, Nenad Ružić nam je dostavio dio dokumentacije koja se nagomilala tijekom mjeseci pregovora između Hrvatskih šuma​ i Grada Splita. Zanimljiva je prepiska preko elektroničke pošte 19. veljače ove godine, dakle četiri dana nakon sastanka s ministricom, u kojoj voditelj podružnice Hrvatskih šuma​ ponovo navodi da traže suglasnost Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Uprave za zaštitu prirode i Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite. Samo četiri dana prije, zaključak sastanka je bio potpuno drugačiji i tada se tražila suglasnost isključivo i samo Ravnateljstva civilne zaštite. Osim toga, Melvan kao još jedan razlog navodi da se neće poslati nova ponuda Gradu Splitu dok ne podmire dugovanje koje Javna ustanova ima prema Hrvatskim šumama u iznosu od 3645 kuna (?!).

Nevjerojatna prepiska i pokušaji dogovora Grada i Hrvatskih šuma mjesecima se odvijaju bez ikakvog rezultata, a državna tvrtka koja je specijalizirana za takve radove, iznova traži novi razlog da ne počne sa sječom preostalih suhih i zaraženih stabala na Marjanu. Nevjerojatno je i da Grad još uvijek sudjeluje u pregovorima, a očigledno je da su odavno trebali tražiti novog izvođača radova.

Istovremeno, dok se Hrvatske šume i Grad Split natežu, Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan odjednom obznanjuje javnosti da ima dozvolu za sječu 8000 kubika drvne mase. Na naše pitanje zašto oni ne sijeku preostalih 400 kubika doznačene drvne mase, odgovaraju da u navedenoj licenciji stoji kako za radove zaštite šuma od požara i elementarnih nepogoda nisu udovoljili uvjetima stručne osposobljenosti – nije zaposlen ovlašteni inženjer šumarstva.

No to ih nije spriječilo da prošli tjedan posijeku stablo na Benama "na osnovi doznake koju su izvršile Hrvatske šume". Premda ističu da to ne smiju raditi, jer nemaju zaposlenog ovlaštenog šumarskog inženjera, sve to ne predstavlja problem kada sječu naruči koncesionar Bena, tvrtka "National", čiji je formalni vlasnik i direktor Ante Vukorepa, zet Željka Keruma, suprug njegove kćeri Neve. Kad su već nedosljedne Hrvatske šume, zašto ne bi bila i Javna ustanova.

ISPRAVAK

https://slobodnadalmacija.hr/split/javna-ustanova-park-suma-marjan-ima-licenciju-za-sjecu-osim-u-situacijama-kad-se-radi-o-zastiti-od-pozara-i-elementarne-nepogode-1085119

---

Ugovor bez potpisa


Još početkom lipnja 2020. godine na sjednici Stožera CZ-a pod posljednjom točkom dnevnog reda iznesena je informacija o namjeri sklapanja ugovora o gospodarenju Park-šumom Marjan između Grada Splita i Hrvatskih šuma. Ugovor je, kako stoji u zapisniku, još tada bio u pripremi, ali do danas nije potpisan.

Državna tvrtka je u lipnju prošle godine sastavila i pismo namjere za uspostavu suradnje s Gradom i Javnom ustanovom za upravljanje Park-šumom Marjan na poslovima zaštite i razvoja Park-šume. Međutim, bez obzira na dokumentiranu dobru volju kroz pismo namjere, sanacija nikako da krene.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Duje Klarić/Cropix
Potkornjak će se uskoro opet probuditi, a Hrvatske šume, tvrde u gradskoj upravi, nikako da krenu s preostalim radovima na sanaciji Park-šume Marjan 
Nikola Vilić/Cropix
Ovih dana trebala bi se privoditi kraju sanacija i odvoziti posljednja zaražena stabla iz Park-šume Marjan, ali završni radovi još ne počinju 
Joško Šupić/Cropix
Nenad Ružić, koordinator Kriznog stožera civilne zaštite grada Splita 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/grad-split-se-mjesecima-nateze-s-hrvatskim-sumama-a-potkornjak-samo-sto-se-nije-probudio-stalno-traze-razloge-za-odgodu-pocetka-sanacije-1082920 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=261ed725bc2de92d4ca7e3da40c612d79804d247 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grad+Split+se+mjesecima+nate%C5%BEe+s+Hrvatskim+%C5%A1umama%2C+a+potkornjak+samo+%C5%A1to+se+nije+probudio.+%E2%80%98Stalno+tra%C5%BEe+razloge+za+odgodu+po%C4%8Detka+sanacije%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgrad-split-se-mjesecima-nateze-s-hrvatskim-sumama-a-potkornjak-samo-sto-se-nije-probudio-stalno-traze-razloge-za-odgodu-pocetka-sanacije-1082920 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgrad-split-se-mjesecima-nateze-s-hrvatskim-sumama-a-potkornjak-samo-sto-se-nije-probudio-stalno-traze-razloge-za-odgodu-pocetka-sanacije-1082920 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => začuđujuća tromost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Splitzačuđujuća tromost

Grad Split se mjesecima nateže s Hrvatskim šumama, a potkornjak samo što se nije probudio. ‘Stalno traže razloge za odgodu početka sanacije‘

Piše Gabrijela Radanović
10. ožujka 2021. - 10:28
Potkornjak će se uskoro opet probuditi, a Hrvatske šume, tvrde u gradskoj upravi, nikako da krenu s preostalim radovima na sanaciji Park-šume Marjan Duje Klarić/Cropix

Umjesto da se u ovim trenucima sanacija privodi kraju i odvoze posljednja zaražena stabla iz Park-šume Marjan, Grad Split se doslovno nateže s Hrvatskim šumama. Dani nas dijele od buđenja potkornjaka, a državna tvrtka, kako doznajemo, još ne planira krenuti s preostalim radovima na sanaciji Marjana.

– Razlog zašto se još uvijek ne provode radovi, unatoč izjavama o spremnosti za djelovanjem Hrvatskih šuma i njihovom pismu namjere o suradnji, leži u činjenici da bez obzira na iznimne napore Grada Splita da ugovori radove na nastavku i završetku sanacije s Hrvatskim šumama, to do sada nije urodilo plodom – odgovorio je Nenad Ružić, koordinator Kriznog stožera civilne zaštite grada Splita.

Iz Hrvatskih šuma su kazali da su s njihove strane osigurani potrebni radni kapac...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:36