stdClass Object ( [id] => 1065572 [title] => Francuzi, braća Philippe i Patrice Sejalon, digitalni su nomadi. Kuća im je cijeli svijet: Za život i uspjeh trebaju nam samo laptop, ruksak i kufer [alias] => francuzi-braca-philippe-i-patrice-sejalon-digitalni-su-nomadi-kuca-im-je-cijeli-svijet-za-zivot-i-uspjeh-trebaju-nam-samo-laptop-ruksak-i-kufer [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kao i mnogi drugi u ovo doba korone, braća Philippe i Patrice Sejalon rade od kuće, ali za razliku od mnogih drugih njihova je kuća cijeli svijet. Oni su digitalni nomadi. Trenutno su se skrasili u Splitu.

Na njih bi se itekako mogla primijeniti latinska izreka "omnia mea mecum porto", jer njih dvojica doista sve svoje sa sobom nose. I znanje i iskustvo, a što se materijalnih stvari tiče, sve stane u jedan ruksak i kufer od 20 kilograma, koliko jedna osoba maksimalno može unijeti u avion. I naravno, u svemu tome laptop se podrazumijeva.

Online treninzi

Philippe i Patrice Sejalon žive svoj san. Rade što vole i borave gdje im se sviđa. Upoznaju nove ljude i kulture, šire mrežu poznanstava, prijateljstava i poslovnih kontakata u osobnom razvoju i razvoju svog globalnog IT biznisa. Prije četiri godine pokrenuli su online treninge, a početkom 2019. i startup Ingage.institute, globalnu online akademiju specijaliziranu za osiguravatelje koji žele povećati prodaju, a klijenti su im neke od vodećih kompanija iz tog sektora u Švicarskoj i svijetu.

Rođeni su u Francuskoj, njihov je grad Strasbourg, gdje im žive roditelji. Obojica su ljubitelji tehnologije. Philippe je fintech poduzetnik s bogatim iskustvom u financijskoj i tehnološkoj industriji. Njegovo je područje i menedžment, te savjetovanje kod upravljanja i uvođenja IT sustava, živio je na više adresa, od New Yorka do Hong Konga, gdje je radio kao voditelj e-trgovine u Aziji za veliku financijsku tvrtku. U Europi mu je, nakon Strasbourga, Zurich bio glavno boravište, dok je za Patricea to bio Paris. Patrice ima iskustvo u radu kao savjetnik, programer i IT arhitekt za velike banke u Francuskoj, a radio je i za vodeće tehnološke tvrtke u Silicijskoj dolini.

U Split su došli početkom listopada. Smjestili su se u centru grada, svaki u svom apartmanu, a brzo su se povezali i s lokalnom IT zajednicom. Dva tjedna nakon što su stigli u Split, došli su na događaj FuckUpNights, koji je organizirala udruga Split Tech City, upoznali se s Tonijem Trivkovićem, predsjednikom te udruge, i sad već imaju dosta kontakata s ovdašnjim IT poduzetnicima, ali i ljudima iz drugih sfera. Uz to, ne manje važno, otkrili su i Split lifestyle.

- Toni nas je naučio igrati picigin. Sada smo šampioni u piciginu - kažu nam uz osmijeh Philippe i Patrice dok smo razgovarali jednog kišnog popodneva, a budući da kiše nije manjkalo proteklih dana, odmah smo dogovorili da ćemo pričekati i sunce kako bismo ih mogli snimiti i na Bačama.

---

image
S autoricom teksta i Tonijem Trivkovićem - Toni nas je, kažu Francuzi, naučio igrati i picigin. Sada smo u njemu šampioni
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Obojica poligloti

Znaju već i poneku hrvatsku riječ, dobro im to ide, uče hrvatski jer učenje jezika u zemlji gdje dođu njihov je način života. Philippe je poliglot s certificiranom razinom (A2/B1 i više) na 19 jezika, a i Patrice je također na svoj popis uvrstio više jezika koje govori ili se na njima može sporazumijevati.

Kazuju nam da su uvijek voljeli putovati, sretati nove ljude, kako im je zanimljivo slušati druge jezike i upoznavati druge kulture. A onda su shvatili da sve to mogu učiniti i na novi način. Poželjeli su svoje klijente upoznati na licu mjesta. I prije četiri godine okrenuli su novu životnu ploču.

Prije nego što su krenuli na put kao digitalni nomadi, prodali su sve svoje osobne stvari što su imali u Zürichu i Parizu. I bicikli i muzički instrumenti, gitare, knjige, suveniri, odjeća i druge potrepštine našli su nove vlasnike. Nešto su prodali, dosta toga darovali pojedincima i humanitarnim organizacijama. Sada umjesto u stvari ulažu u iskustvo, žive u sadašnjem vremenu šireći svoje obzore, upoznavajući lokalno, nove ljude i kulture, a radeći globalno online. Sa svakog mjesta ostaju im fotografije i uspomene.

- Otkad smo digitalni nomadi, posjetili smo, mislim, deset zemalja. Ne volimo jedan tjedan biti u jednoj, a tjedan u nekoj drugoj zemlji. Volimo ostati tri mjeseca, koliko je moguće duže, ovisno o pravilima boravka - kaže Patrice.

- Kad idemo negdje družimo se sa ljudima, uključujemo se u lokalnu zajednicu, želimo naučiti jezik, živjeti kao lokalni ljudi, na taj način razumjeti ljude i zemlju u kojoj boravimo. To je za nas doista važno – dodaje Philippe.

Prisjećaju se kako im je bilo lijepo u Lisabonu u Portugalu, u Barceloni u Španjolskoj, u Vilniusu u Litvi, kako su putovali u Kostariku samo s jednom prtljagom.

- Kad smo prije putovali uvijek je bilo više prtljage, a sad znamo da čovjeku ne treba puno. Sve stane u kufer od 20 kilograma. Dobar je osjećaj putovati s optimalno minimalnim brojem stvari – kažu braća Sejalon.

---

image
Imaju laptop u rukama i cijeli im je svijet 'na dlanu'
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Sharing ekonomija

Dodaju da koriste javni prijevoz, rentaju stan, auto, bicikl, koriste resurse u mjestima gdje dođu.

- Volimo dijeliti stvari. Podržavamo sharing ekonomiju. Nove generacije to shvaćaju, a ja se u 40-im osjećam kao Z generacija – kaže Philippe uz osmijeh.

Pitamo ih kako putuju ove godine s obzirom na pandemiju koronavirusa, odgovaraju da su vrlo pažljivi i ove godine nisu puno putovali, tek Švicarska u njemačkom i talijanskom govornom području, te Francuska i Hrvatska. U Splitu rade u stanu koji su unajmili, a voljeli bi više kad bi mogli raditi u nekom coworking prostoru, što bi bilo uobičajeno da nije korona-krize.

- Kad smo bili u Kostarici, u coworking prostoru, sreli smo ljude koji danas rade s nama, isto tako u Buenos Airesu u Argentini. Naš tim je svuda po svijetu – ističe Philippe.

Klijenti i zaposlenici su im na više strana svijeta pa je i njihov radni dan tome prilagođen.

- Ujutro imamo videokonferencije s ljudima iz Azije, po danu iz Europe, posebno Švicarske i Skandinavije, te iz Afrike, potom navečer i po noći na redu su Latinska i Sjeverna Amerika – pojašnjava Philippe.

U svoj su posao utkali znanje i ljubav koju imaju prema tehnologiji. Kako je navedeno na njihovim internetskim stranicama, tvrtka je mlada, dinamična i vrlo inovativna, a kako bi pratili snažni rast, traže nadarene pojedince iz cijelog svijeta s pozitivnim stavom i velikom spremnošću da se pridruže timu u kojem raznolikost talenata (nacionalnost, kultura, spol, dob) ne samo da je dobrodošla, već je i ključ uspjeha! Ističu da 99 posto vremena rade na mreži, ali vole se povremeno osobno upoznati s rajskim lokacijama širom svijeta.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Umjetna inteligencija

Patrice nam pokazuje kako funkcionira njihov Ingage.institut, naglašavajući da žele biti prvi na svijetu u online poduci u području osiguranja. Njihova online platforma omogućava treninge za osiguravajuća društva, konkretno ljude koji prodaju osiguranja, a moguće je isti model primijeniti i na druga područja.

Učenici i treneri mogu komunicirati na mreži unutar platforme preko svojih računala ili pametnih telefona.

Neki od Ingageovih internetskih tečajeva uključuju teme kao što su: "Upravljanje prijevarama u osiguranju", "Obuka za prodaju osiguranja", "Etika u osiguranju", "Društvene inovacije za financijske tvrtke", "Zaštita podataka za osiguravajuća društva", "Zaštita podataka za programere softvera u financijskim uslugama", "Onboarding" i "Poduzetništvo ".

Globalno tržište e-učenja ubrzano raste, a otkako se COVID-19 proširio svijetom i taj tempo se ubrzao, a jedan od trendova je personalizirano učenje. Budući da je osiguranje povezano sa svime što radimo i svim životnim situacijama, braća Sejalon i njihov tim osmislili su i kako treninge u osiguranju približiti korisnicima koji kroz njihovu akademiju mogu spoznati koje sve opasnosti vrebaju i kako se zaštititi kroz osigurajavuća društva.

- U tome koristimo i mogućnosti koje pruža umjetna inteligencija. Slika žene koju vam sada pokazujem nije realna, tu sliku sistem generira, umjetna inteligencija sinkronizira i njezin glas – pojašnjava nam Patrice, prezentirajući video u kojem ženska osoba govori o nekim elementima iz njihove osiguravateljske online akademije. A fascinantno je i da može govoriti na 38 jezika.

I tako, dok razvijaju svoj posao, ponosni što imaju tim sačinjen iz raznih dobnih skupina, zemalja, spolova i porijekla, braća Sejalon zadovoljni su što svatko u tom timu može živjeti svoj život onako kako želi.

Joga na Sustipanu

O Hrvatskoj nisu puno znali prije nego što su došli, sada kažu da vide veliki potencijal, impresionirani su ljudima i prirodnim ljepotama. Druže se s lokalnim IT-evcima, uživaju u jogi na Sustipanu, u piciginu na Bačvicama, trče po Marjanu i Žnjanu. Patrice voli crtati, pa ga je Toni Trivković povezao sa jednim splitskim umjetnikom koji ga podučava crtanju. Tri tjedna su boravili i na otoku Hvaru, posjetili su također Brač i Dubrovnik.

- Marjan i Žnjan su nam omiljena mjesta, a Sustipan je fantastičan. Dalmacija je jedna od najljepših regija u svijetu. Još imate i lijepo vrijeme, sviđa nam se ovdje - kažu Philippe i Patrice.

Toni Trivković kazuje da ih je, kad su došli, vodio u jedan restoran da probaju domaću hranu, a mi pitamo kuhaju li što sami i koja im je dalmatinska hrana omiljena.

- Probali smo peku, mogli bismo to izdvojiti. I da, kuhamo. Ali zašto ste tako skupi? Iznenađeni smo cijenama povrća i voća. Zar nemate vlastitu proizvodnju? – pitaju i njih dvojica.

---

TONI TRIVKOVIĆ Split je za njih idealno mjesto

Svjesni smo da ima puno ljudi koji žive na način kao Philippe i Patrice, pa ćemo u Split Tech Cityju zaposliti osobu koja će raditi na tome da se digitalnim nomadima olakša integracija i na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije u promociji Splita kao idealne destinacije za rad i život - kazao nam je Toni Trivković, dodajući da planira organizirati događaj na kojem bi braća Sejalon govorila o svome poslu i iskustvima.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ŽIVE SVOJ SAN Philippe i Patrice rade što vole i borave gdje im se sviđa. Upoznaju nove ljude i kulture, šire mrežu poznanstava, prijateljstava i poslovnih kontakata u osobnom razvoju i razvoju svog globalnog IT biznisa. A u Splitu su od početka listopada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVE SVOJ SAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ŽIVE SVOJ SAN Philippe i Patrice rade što vole i borave gdje im se sviđa. Upoznaju nove ljude i kulture, šire mrežu poznanstava, prijateljstava i poslovnih kontakata u osobnom razvoju i razvoju svog globalnog IT biznisa. A u Splitu su od početka listopada ŽIVE SVOJ SAN 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-14 17:03:07 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-20 11:40:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-12-20 11:40:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15551468.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15551470.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15504430.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15504410.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Patrice i Phillipe Sejalon na splitskim Ba\u010dvicama","S autoricom teksta i Tonijem Trivkovi\u0107em - Toni nas je, ka\u017eu Francuzi, nau\u010dio igrati i picigin. Sada smo u njemu \u0161ampioni","Imaju laptop u rukama i cijeli im je svijet 'na dlanu'",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15551468_1280.jpg":"1280x1280","k_15551468_1024.jpg":"1024x1024","k_15551468_640.jpg":"640x640","k_15551468_480.jpg":"480x480","k_15551468_340.jpg":"340x340","k_15551468_220.jpg":"220x220","o_15551468_1280.jpg":"1280x853","o_15551468_1024.jpg":"1024x682","o_15551468_640.jpg":"640x426","o_15551468_480.jpg":"480x320","o_15551468_340.jpg":"340x226","o_15551468_220.jpg":"220x146","h_15551468_1280.jpg":"1280x854","h_15551468_1024.jpg":"1024x683","h_15551468_640.jpg":"640x427","h_15551468_480.jpg":"480x320","h_15551468_340.jpg":"340x227","h_15551468_220.jpg":"220x147","pp_15551468_1280.jpg":"1006x1280","pp_15551468_1024.jpg":"805x1024","pp_15551468_640.jpg":"503x640","pp_15551468_480.jpg":"377x480","pp_15551468_340.jpg":"267x340","pp_15551468_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15551470_1280.jpg":"1280x1280","k_15551470_1024.jpg":"1024x1024","k_15551470_640.jpg":"640x640","k_15551470_480.jpg":"480x480","k_15551470_340.jpg":"340x340","k_15551470_220.jpg":"220x220","o_15551470_1280.jpg":"1280x853","o_15551470_1024.jpg":"1024x682","o_15551470_640.jpg":"640x426","o_15551470_480.jpg":"480x320","o_15551470_340.jpg":"340x226","o_15551470_220.jpg":"220x146","h_15551470_1280.jpg":"1280x854","h_15551470_1024.jpg":"1024x683","h_15551470_640.jpg":"640x427","h_15551470_480.jpg":"480x320","h_15551470_340.jpg":"340x227","h_15551470_220.jpg":"220x147","pp_15551470_1280.jpg":"1006x1280","pp_15551470_1024.jpg":"805x1024","pp_15551470_640.jpg":"503x640","pp_15551470_480.jpg":"377x480","pp_15551470_340.jpg":"267x340","pp_15551470_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15504430_1280.jpg":"1280x1280","k_15504430_1024.jpg":"1024x1024","k_15504430_640.jpg":"640x640","k_15504430_480.jpg":"480x480","k_15504430_340.jpg":"340x340","k_15504430_220.jpg":"220x220","o_15504430_1280.jpg":"1280x853","o_15504430_1024.jpg":"1024x682","o_15504430_640.jpg":"640x426","o_15504430_480.jpg":"480x320","o_15504430_340.jpg":"340x226","o_15504430_220.jpg":"220x146","h_15504430_1280.jpg":"1280x854","h_15504430_1024.jpg":"1024x683","h_15504430_640.jpg":"640x427","h_15504430_480.jpg":"480x320","h_15504430_340.jpg":"340x227","h_15504430_220.jpg":"220x147","pp_15504430_1280.jpg":"1006x1280","pp_15504430_1024.jpg":"805x1024","pp_15504430_640.jpg":"503x640","pp_15504430_480.jpg":"377x480","pp_15504430_340.jpg":"267x340","pp_15504430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15504410_1280.jpg":"1280x1280","k_15504410_1024.jpg":"1024x1024","k_15504410_640.jpg":"640x640","k_15504410_480.jpg":"480x480","k_15504410_340.jpg":"340x340","k_15504410_220.jpg":"220x220","o_15504410_1280.jpg":"1280x853","o_15504410_1024.jpg":"1024x682","o_15504410_640.jpg":"640x426","o_15504410_480.jpg":"480x320","o_15504410_340.jpg":"340x226","o_15504410_220.jpg":"220x146","h_15504410_1280.jpg":"1280x854","h_15504410_1024.jpg":"1024x683","h_15504410_640.jpg":"640x427","h_15504410_480.jpg":"480x320","h_15504410_340.jpg":"340x227","h_15504410_220.jpg":"220x147","pp_15504410_1280.jpg":"1006x1280","pp_15504410_1024.jpg":"805x1024","pp_15504410_640.jpg":"503x640","pp_15504410_480.jpg":"377x480","pp_15504410_340.jpg":"267x340","pp_15504410_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38476925 Threads: 3 Questions: 7103268893 Slow queries: 3302063 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608486171 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/francuzi-braca-philippe-i-patrice-sejalon-digitalni-su-nomadi-kuca-im-je-cijeli-svijet-za-zivot-i-uspjeh-trebaju-nam-samo-laptop-ruksak-i-kufer-1065572 [printLink] => /split/francuzi-braca-philippe-i-patrice-sejalon-digitalni-su-nomadi-kuca-im-je-cijeli-svijet-za-zivot-i-uspjeh-trebaju-nam-samo-laptop-ruksak-i-kufer-1065572?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626122 [name] => braća Philippe i Patrice Sejalon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-20 12:40:54 [main_article_id] => 0 [alias] => braca-philippe-i-patrice-sejalon [link] => /tag/braca-philippe-i-patrice-sejalon ) [1] => stdClass Object ( [id] => 332071 [name] => Digitalni nomadi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => digitalni-nomadi [link] => /tag/digitalni-nomadi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 488946 [name] => Split Tech City [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split-tech-city [link] => /tag/split-tech-city ) [3] => stdClass Object ( [id] => 626123 [name] => Ingage.Institute [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-20 12:40:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ingage-institute [link] => /tag/ingage-institute ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ŽIVE SVOJ SAN Philippe i Patrice rade što vole i borave gdje im se sviđa. Upoznaju nove ljude i kulture, šire mrežu poznanstava, prijateljstava i poslovnih kontakata u osobnom razvoju i razvoju svog globalnog IT biznisa. A u Splitu su od početka listopada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVE SVOJ SAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Francuzi, braća Philippe i Patrice Sejalon, digitalni su nomadi. Kuća im je cijeli svijet: Za život i uspjeh trebaju nam samo laptop, ruksak i kufer [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15551468.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => Patrice i Phillipe Sejalon na splitskim Bačvicama [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15551468.jpg [title] => Patrice i Phillipe Sejalon na splitskim Bačvicama Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15551470.jpg [title] => S autoricom teksta i Tonijem Trivkovićem - Toni nas je, kažu Francuzi, naučio igrati i picigin. Sada smo u njemu šampioni Vladimir Dugandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15504430.jpg [title] => Imaju laptop u rukama i cijeli im je svijet 'na dlanu' Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15504410.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kao i mnogi drugi u ovo doba korone, braća Philippe i Patrice Sejalon rade od kuće, ali za razliku od mnogih drugih njihova je kuća cijeli svijet. Oni su digitalni nomadi. Trenutno su se skrasili u Splitu.

Na njih bi se itekako mogla primijeniti latinska izreka "omnia mea mecum porto", jer njih dvojica doista sve svoje sa sobom nose. I znanje i iskustvo, a što se materijalnih stvari tiče, sve stane u jedan ruksak i kufer od 20 kilograma, koliko jedna osoba maksimalno može unijeti u avion. I naravno, u svemu tome laptop se podrazumijeva.

Online treninzi

Philippe i Patrice Sejalon žive svoj san. Rade što vole i borave gdje im se sviđa. Upoznaju nove ljude i kulture, šire mrežu poznanstava, prijateljstava i poslovnih kontakata u osobnom razvoju i razvoju svog globalnog IT biznisa. Prije četiri godine pokrenuli su online treninge, a početkom 2019. i startup Ingage.institute, globalnu online akademiju specijaliziranu za osiguravatelje koji žele povećati prodaju, a klijenti su im neke od vodećih kompanija iz tog sektora u Švicarskoj i svijetu.

Rođeni su u Francuskoj, njihov je grad Strasbourg, gdje im žive roditelji. Obojica su ljubitelji tehnologije. Philippe je fintech poduzetnik s bogatim iskustvom u financijskoj i tehnološkoj industriji. Njegovo je područje i menedžment, te savjetovanje kod upravljanja i uvođenja IT sustava, živio je na više adresa, od New Yorka do Hong Konga, gdje je radio kao voditelj e-trgovine u Aziji za veliku financijsku tvrtku. U Europi mu je, nakon Strasbourga, Zurich bio glavno boravište, dok je za Patricea to bio Paris. Patrice ima iskustvo u radu kao savjetnik, programer i IT arhitekt za velike banke u Francuskoj, a radio je i za vodeće tehnološke tvrtke u Silicijskoj dolini.

U Split su došli početkom listopada. Smjestili su se u centru grada, svaki u svom apartmanu, a brzo su se povezali i s lokalnom IT zajednicom. Dva tjedna nakon što su stigli u Split, došli su na događaj FuckUpNights, koji je organizirala udruga Split Tech City, upoznali se s Tonijem Trivkovićem, predsjednikom te udruge, i sad već imaju dosta kontakata s ovdašnjim IT poduzetnicima, ali i ljudima iz drugih sfera. Uz to, ne manje važno, otkrili su i Split lifestyle.

- Toni nas je naučio igrati picigin. Sada smo šampioni u piciginu - kažu nam uz osmijeh Philippe i Patrice dok smo razgovarali jednog kišnog popodneva, a budući da kiše nije manjkalo proteklih dana, odmah smo dogovorili da ćemo pričekati i sunce kako bismo ih mogli snimiti i na Bačama.

---

image
S autoricom teksta i Tonijem Trivkovićem - Toni nas je, kažu Francuzi, naučio igrati i picigin. Sada smo u njemu šampioni
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Obojica poligloti

Znaju već i poneku hrvatsku riječ, dobro im to ide, uče hrvatski jer učenje jezika u zemlji gdje dođu njihov je način života. Philippe je poliglot s certificiranom razinom (A2/B1 i više) na 19 jezika, a i Patrice je također na svoj popis uvrstio više jezika koje govori ili se na njima može sporazumijevati.

Kazuju nam da su uvijek voljeli putovati, sretati nove ljude, kako im je zanimljivo slušati druge jezike i upoznavati druge kulture. A onda su shvatili da sve to mogu učiniti i na novi način. Poželjeli su svoje klijente upoznati na licu mjesta. I prije četiri godine okrenuli su novu životnu ploču.

Prije nego što su krenuli na put kao digitalni nomadi, prodali su sve svoje osobne stvari što su imali u Zürichu i Parizu. I bicikli i muzički instrumenti, gitare, knjige, suveniri, odjeća i druge potrepštine našli su nove vlasnike. Nešto su prodali, dosta toga darovali pojedincima i humanitarnim organizacijama. Sada umjesto u stvari ulažu u iskustvo, žive u sadašnjem vremenu šireći svoje obzore, upoznavajući lokalno, nove ljude i kulture, a radeći globalno online. Sa svakog mjesta ostaju im fotografije i uspomene.

- Otkad smo digitalni nomadi, posjetili smo, mislim, deset zemalja. Ne volimo jedan tjedan biti u jednoj, a tjedan u nekoj drugoj zemlji. Volimo ostati tri mjeseca, koliko je moguće duže, ovisno o pravilima boravka - kaže Patrice.

- Kad idemo negdje družimo se sa ljudima, uključujemo se u lokalnu zajednicu, želimo naučiti jezik, živjeti kao lokalni ljudi, na taj način razumjeti ljude i zemlju u kojoj boravimo. To je za nas doista važno – dodaje Philippe.

Prisjećaju se kako im je bilo lijepo u Lisabonu u Portugalu, u Barceloni u Španjolskoj, u Vilniusu u Litvi, kako su putovali u Kostariku samo s jednom prtljagom.

- Kad smo prije putovali uvijek je bilo više prtljage, a sad znamo da čovjeku ne treba puno. Sve stane u kufer od 20 kilograma. Dobar je osjećaj putovati s optimalno minimalnim brojem stvari – kažu braća Sejalon.

---

image
Imaju laptop u rukama i cijeli im je svijet 'na dlanu'
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Sharing ekonomija

Dodaju da koriste javni prijevoz, rentaju stan, auto, bicikl, koriste resurse u mjestima gdje dođu.

- Volimo dijeliti stvari. Podržavamo sharing ekonomiju. Nove generacije to shvaćaju, a ja se u 40-im osjećam kao Z generacija – kaže Philippe uz osmijeh.

Pitamo ih kako putuju ove godine s obzirom na pandemiju koronavirusa, odgovaraju da su vrlo pažljivi i ove godine nisu puno putovali, tek Švicarska u njemačkom i talijanskom govornom području, te Francuska i Hrvatska. U Splitu rade u stanu koji su unajmili, a voljeli bi više kad bi mogli raditi u nekom coworking prostoru, što bi bilo uobičajeno da nije korona-krize.

- Kad smo bili u Kostarici, u coworking prostoru, sreli smo ljude koji danas rade s nama, isto tako u Buenos Airesu u Argentini. Naš tim je svuda po svijetu – ističe Philippe.

Klijenti i zaposlenici su im na više strana svijeta pa je i njihov radni dan tome prilagođen.

- Ujutro imamo videokonferencije s ljudima iz Azije, po danu iz Europe, posebno Švicarske i Skandinavije, te iz Afrike, potom navečer i po noći na redu su Latinska i Sjeverna Amerika – pojašnjava Philippe.

U svoj su posao utkali znanje i ljubav koju imaju prema tehnologiji. Kako je navedeno na njihovim internetskim stranicama, tvrtka je mlada, dinamična i vrlo inovativna, a kako bi pratili snažni rast, traže nadarene pojedince iz cijelog svijeta s pozitivnim stavom i velikom spremnošću da se pridruže timu u kojem raznolikost talenata (nacionalnost, kultura, spol, dob) ne samo da je dobrodošla, već je i ključ uspjeha! Ističu da 99 posto vremena rade na mreži, ali vole se povremeno osobno upoznati s rajskim lokacijama širom svijeta.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Umjetna inteligencija

Patrice nam pokazuje kako funkcionira njihov Ingage.institut, naglašavajući da žele biti prvi na svijetu u online poduci u području osiguranja. Njihova online platforma omogućava treninge za osiguravajuća društva, konkretno ljude koji prodaju osiguranja, a moguće je isti model primijeniti i na druga područja.

Učenici i treneri mogu komunicirati na mreži unutar platforme preko svojih računala ili pametnih telefona.

Neki od Ingageovih internetskih tečajeva uključuju teme kao što su: "Upravljanje prijevarama u osiguranju", "Obuka za prodaju osiguranja", "Etika u osiguranju", "Društvene inovacije za financijske tvrtke", "Zaštita podataka za osiguravajuća društva", "Zaštita podataka za programere softvera u financijskim uslugama", "Onboarding" i "Poduzetništvo ".

Globalno tržište e-učenja ubrzano raste, a otkako se COVID-19 proširio svijetom i taj tempo se ubrzao, a jedan od trendova je personalizirano učenje. Budući da je osiguranje povezano sa svime što radimo i svim životnim situacijama, braća Sejalon i njihov tim osmislili su i kako treninge u osiguranju približiti korisnicima koji kroz njihovu akademiju mogu spoznati koje sve opasnosti vrebaju i kako se zaštititi kroz osigurajavuća društva.

- U tome koristimo i mogućnosti koje pruža umjetna inteligencija. Slika žene koju vam sada pokazujem nije realna, tu sliku sistem generira, umjetna inteligencija sinkronizira i njezin glas – pojašnjava nam Patrice, prezentirajući video u kojem ženska osoba govori o nekim elementima iz njihove osiguravateljske online akademije. A fascinantno je i da može govoriti na 38 jezika.

I tako, dok razvijaju svoj posao, ponosni što imaju tim sačinjen iz raznih dobnih skupina, zemalja, spolova i porijekla, braća Sejalon zadovoljni su što svatko u tom timu može živjeti svoj život onako kako želi.

Joga na Sustipanu

O Hrvatskoj nisu puno znali prije nego što su došli, sada kažu da vide veliki potencijal, impresionirani su ljudima i prirodnim ljepotama. Druže se s lokalnim IT-evcima, uživaju u jogi na Sustipanu, u piciginu na Bačvicama, trče po Marjanu i Žnjanu. Patrice voli crtati, pa ga je Toni Trivković povezao sa jednim splitskim umjetnikom koji ga podučava crtanju. Tri tjedna su boravili i na otoku Hvaru, posjetili su također Brač i Dubrovnik.

- Marjan i Žnjan su nam omiljena mjesta, a Sustipan je fantastičan. Dalmacija je jedna od najljepših regija u svijetu. Još imate i lijepo vrijeme, sviđa nam se ovdje - kažu Philippe i Patrice.

Toni Trivković kazuje da ih je, kad su došli, vodio u jedan restoran da probaju domaću hranu, a mi pitamo kuhaju li što sami i koja im je dalmatinska hrana omiljena.

- Probali smo peku, mogli bismo to izdvojiti. I da, kuhamo. Ali zašto ste tako skupi? Iznenađeni smo cijenama povrća i voća. Zar nemate vlastitu proizvodnju? – pitaju i njih dvojica.

---

TONI TRIVKOVIĆ Split je za njih idealno mjesto

Svjesni smo da ima puno ljudi koji žive na način kao Philippe i Patrice, pa ćemo u Split Tech Cityju zaposliti osobu koja će raditi na tome da se digitalnim nomadima olakša integracija i na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije u promociji Splita kao idealne destinacije za rad i život - kazao nam je Toni Trivković, dodajući da planira organizirati događaj na kojem bi braća Sejalon govorila o svome poslu i iskustvima.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Vladimir Dugandžić/Cropix
Patrice i Phillipe Sejalon na splitskim Bačvicama
Vladimir Dugandžić/Cropix
S autoricom teksta i Tonijem Trivkovićem - Toni nas je, kažu Francuzi, naučio igrati i picigin. Sada smo u njemu šampioni
Vladimir Dugandžić/Cropix
Imaju laptop u rukama i cijeli im je svijet 'na dlanu'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/francuzi-braca-philippe-i-patrice-sejalon-digitalni-su-nomadi-kuca-im-je-cijeli-svijet-za-zivot-i-uspjeh-trebaju-nam-samo-laptop-ruksak-i-kufer-1065572 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2c46eeaf49a07605649b6750a2b82cfb6c1df4b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Francuzi%2C+bra%C4%87a+Philippe+i+Patrice+Sejalon%2C+digitalni+su+nomadi.+Ku%C4%87a+im+je+cijeli+svijet%3A+Za+%C5%BEivot+i+uspjeh+trebaju+nam+samo+laptop%2C+ruksak+i+kufer&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ffrancuzi-braca-philippe-i-patrice-sejalon-digitalni-su-nomadi-kuca-im-je-cijeli-svijet-za-zivot-i-uspjeh-trebaju-nam-samo-laptop-ruksak-i-kufer-1065572 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ffrancuzi-braca-philippe-i-patrice-sejalon-digitalni-su-nomadi-kuca-im-je-cijeli-svijet-za-zivot-i-uspjeh-trebaju-nam-samo-laptop-ruksak-i-kufer-1065572 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ŽIVE SVOJ SAN Philippe i Patrice rade što vole i borave gdje im se sviđa. Upoznaju nove ljude i kulture, šire mrežu poznanstava, prijateljstava i poslovnih kontakata u osobnom razvoju i razvoju svog globalnog IT biznisa. A u Splitu su od početka listopada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVE SVOJ SAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SplitŽIVE SVOJ SAN

Francuzi, braća Philippe i Patrice Sejalon, digitalni su nomadi. Kuća im je cijeli svijet: Za život i uspjeh trebaju nam samo laptop, ruksak i kufer

20. prosinca 2020. - 12:40

Kao i mnogi drugi u ovo doba korone, braća Philippe i Patrice Sejalon rade od kuće, ali za razliku od mnogih drugih njihova je kuća cijeli svijet. Oni su digitalni nomadi. Trenutno su se skrasili u Splitu.

Na njih bi se itekako mogla primijeniti latinska izreka "omnia mea mecum porto", jer njih dvojica doista sve svoje sa sobom nose. I znanje i iskustvo, a što se materijalnih stvari tiče, sve stane u jedan ruksak i kufer od 20 kilograma, koliko jedna osoba maksimalno može unijeti u avion. I naravno, u svemu tome laptop se podrazumijeva.

Online treninzi

Philippe i Patrice Sejalon žive svoj san. Rade što vole i borave gdje im se sviđa. Upoznaju nove ljude i kulture, šire mrežu poznanstava, prijateljstava i poslovnih kontakata u osobnom razvoju i razvoju svog globalnog IT biznisa. Prije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:34