stdClass Object ( [id] => 1301447 [title] => Eksponati iz rata, na molbu Grada Splita, donirani zatvorenom muzeju! Škverani su razočarani, istražili smo cijelu priču [alias] => eksponati-iz-domovinskog-rata-donirani-zatvorenom-muzeju-i-to-na-molbu-grada-splita-istrazili-smo-cijelu-pricu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavno obilježavanje 32. godišnjice osnutka 114. brigade (1. lipnja), poznatije kao “Škorpioni”, nastale iz “Škverskog bataljuna”, otvorilo je sada novo pitanje.

Naime, u studenome 2016. godine Uprava “Brodosplita” prihvatila je zamolbu Grada Splita i odobrila donaciju 116 predmeta iz Domovinskog rata i 42 fotografije iz postava Muzeja “Brodosplit”, radi realizacije postava Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

---

---

Danas, sedam godina od donacije, eksponati i dalje “leže” u skladištu bivšeg “Montera”, gdje je adresa Muzeja Domovinskog rata u Splitu. Koji je također zatvorenog tipa, ali ovaj u škveru se barem povremeno otvara. Upravo prije pandemije korone Muzej brodogradilišta sudjelovao je prvi put u manifestaciji “Noć muzeja”, kad ga je posjetilo više od 2000 evidentiranih posjetitelja. Nažalost, bez mogućnosti da se vide i eksponati oružja koje je donirano nepostojećem muzeju – kazao nam je Josip Jurišić, glasnogovornik “Brodosplita”.

Osim u ljudstvu, splitsko brodogradilište dalo je ogroman doprinos u obrani domovine i namjenskom proizvodnjom raznog naoružanja i opreme, poput serije oklopnih transportera i oklopnog vlaka, koja je počela u travnju 1991. godine. Bilo je jasno da se sprema krvava agresija na Hrvatsku, pa je u najvećoj tajnosti u “Brodosplitu” formiran tim koji je radio na konstruiranju i proizvodnji naoružanja za Zbor narodne garde. Tim je imao kodni naziv “PGB”, što su prva slova imena dvaju inženjera strojarstva i jednog pirotehničara. Bez obzira na činjenicu da je “Brodosplit” bio najveći pogon po količini raspoloživog strojnog parka i metalnog materijala za izradu minsko-eksplozivnih sredstava na širem splitskom području, pred njima se nalazio golem izazov.

Stalni postav

Trebalo je “iz ničega” konstruirati i čim prije proizvesti što veću količinu naoružanja za vojsku dragovoljaca, koji su bili spremni za obranu domovine. Nakon rata dio naoružanja postao je stalni postav Muzeja brodogradilišta, pa je, osim oružja i opreme, sačuvana sva dokumentacija o svim sredstvima namjenske proizvodnje, kao i prazni onesposobljeni primjerci minsko-eksplozivnih sredstava i oružja.

Posjetili smo nedavno Muzej “Brodosplit”, koji je zatvorenog tipa i otvara se za prigode posjeta učenika i studenata, ali i bude lijepa kulisa brojnim događanjima koja se povremeno organiziraju u škveru. Spomenutih eksponata više nema jer su u studenome 2016. godine donirani Muzeju Domovinskog rata u Splitu.

Svi eksponati iz postava Muzeja “Brodosplit”, prema ugovoru o donaciji, ustupljeni su primatelju donacije radi njihove obrade i upisa u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te su potom trebali biti ponovno vraćeni u prostor Muzeja “Brodosplit”, sve do izgradnje i konačne realizacije Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

– Pisali su škverani vršitelju dužnosti ravnatelja nepostojećeg muzeja da nam se ustupi samo dio eksponata, ne svih 116, koliko ih je donirano, mnogo je duplikata, dok se pravi Muzej Domovinskog rata ne otvori, jer ih klijenti znaju pitati za taj postav, ali se v.d. ravnatelja nepostojećeg muzeja oglušio na naše molbe, kratko navevši da su donirani predmeti koji se vode pod zbirkom “Brodosplit” izloženi kao dio postava na prijavljenoj muzejskoj adresi, na Poljičkoj cesti 39 – kaže nam Josip Jurišić.

---

image

Josip Jurišić: Danas, sedam godina od donacije, eksponati i dalje ‘leže‘ u skladištu bivšeg ‘Montera‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

U krugu “Brodosplita” Udruga veterana Domovinskog rata “Brodosplit” postavila je spomenik poginulim pripadnicima, rad akademskog slikara Josipa Botterija Dinija.

– Muzej “Brodosplit” je inicijativom Udruge veterana Domovinskog rata “Brodosplit” 1999. godine dobio građu koja je nijemi svjedok stvaranja hrvatske države i težnje običnog čovjeka da napravi nešto čime će moći stati na branik svoje države.

Članovi Udruge prikupili su prazne primjerke bombi, mina, granata, bacača i raketa koji su od rata stajali po halama “Brodosplita”, i o vlastitu trošku ih restaurirali da se sačuvaju od propadanja te su uz dokumentaciju bili izloženi u Muzeju.

Zbirka oružja

Proizvodnja ručnih bombi, mina, raketa, bacača, granata, oklopnih vozila i raznih dijelova naoružanja, bez kojih se nije moglo u želji da se obrani i stvori država, posebna je povijesna građa za lokalno stanovništvo, ali svakako i za strane goste i poslovne partnere. Stoga je potpuno neshvatljiva odluka v.d. ravnatelja nepostojećeg Muzeja Domovinskog rata u Splitu da privremeno vrati dio eksponata u Muzej “Brodosplit”, koji se ipak otvara za Noć muzeja i kod posjeta učenika i studenata – kažu škverski veterani.

Podsjećaju na to da zbirka oružja iz Domovinskog rata, rađenog u “Brodosplitu”, ima iznimnu edukativnu vrijednost i važnost za noviju hrvatsku povijest, te povijesni značaj proizvodnje naoružanja i opreme izrađenog u “Brodosplitu” za potrebe naoružanja Hrvatske vojske u obrani mlade Republike Hrvatske.

---

image

Dio naoružanja izrađenog u škveru 

Screenshot
---

Usto, nakon oslobađanja Divulja “Brodosplit” je dobio ogromne količine trotila u šipkama koje su izvađene ispod piste na Divuljama te je PGB tim konstruirao napravu za lijevanje dva tipa trotilskih metaka (za PGB-02 i PGB-03) te su oni lijevani u “Jugovinilu” pomoću naprave za lijevanje izrađene u “Brodosplitu” i kalupa za oba tipa trotilskih metaka. Osim tog alata, u “Brodosplitu” je konstruiran alat za brzu montažu opruga i udarnih igli na “Cetinkine” upaljače te naprava za laboraciju detonatorskih kapsula na usporače za ručne bombe.

---

image

Dio naoružanja izrađenog u škveru

Screenshot
---

Tu su i odskočne mine s antikorozivnim kućištem PGB X 01 (s jednim eksplozivnim uloškom), PGB X 02 (s dva eksplozivna uloška) te PGB X 05, koja je sadržavala pet eksplozivnih uložaka koji su u razmaku od sekunde do dvije usporenja po aktiviranju iskakali iz tijela mine i detonirali.

Oklopni vlak

U “Brodosplitu” je konstruirano i deset različitih tipova prigušivača za snajpersko i automatsko oružje. Također, u “Brodosplitu” je izrađeno ukupno 14 oklopnih transportera na samom početku rata, kao i oklopljeni vlak koji se danas nalazi na pruzi u Kopilici, gdje se ne obnavlja, nego jednostavno propada. U “Brodosplitu” je rađen i MOL s raketama RBS-15 po nacrtima koje im je poslao PCE. U kooperaciji s “Imostrojem”, “Brodosplit” je razvio dimnu kutiju za dimne bacače na kupoli tenka M-84.

---

image

Dio naoružanja izrađenog u škveru

Screenshot
---

Rađeni su popravci na “Pinzgauerima” oštećenima u borbama, nosači za optiku za snajpersku pušku, nišanske sprave na samom početku rata za MB 60 mm, kad ih je nedostajalo na terenu oko Splita, bombobacač montiran na TAM-ić, te nosač za Browninge koji su montirani na tenkove T-55 koje je dobila 4. gardijska brigada. Ponovimo za kraj – eksponati i dalje i leže u skladištu bivšeg “Montera”, gdje se nalazi adresa Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

Zahvaljujući neumornom bivšem djelatniku i veteranu “Brodosplita” Borisu Biliću, svi eksponati, koje je sve on osobno konstruirao, i čije nacrte ima u originalu, korišteni su u Domovinskom ratu, te su snimljeni na njegovoj videosnimci 1999. godine, a sada su tu kao spomen na dane ponosa i slave.

Na razgovor za Slobodnu Dalmaciju pristao je i Matej Gabrilo, ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

Svojom građom i muzeološkim konceptom želi prikazati Domovinski rat na prostoru od južnih padina Velebita do područja Južnog bojišta, a usporedno s tim prikazuju se ključni događaji i vojne operacije iz ostalih dijelova Hrvatske koji su bili zahvaćeni ratom i ratnim stradanjima, a sve kako bi se dobila potpuna i zaokružena slika ratnih događaja iz Domovinskog rata.

– Angažiran sam od strane Grada Splita, u studenome 2015. godine, na uspostavi Muzeja Domovinskog rata u Splitu. Krenuo sam kao kustos, da bih kasnije bio imenovan privremenim ravnateljem. Zajedno sa službama Grada Splita i branitelja napravio sam sve ono što je zakonom propisano, kako bi se osnovao Muzej, odnosno Javna ustanova u kulturi grada Splita. Nakon što je Ministarstvo kulture utvrdilo da su ispoštovani svi zakonom propisani uvjeti za osnivanje Muzeja Domovinskog rata u Splitu, on je i osnovan 20. listopada 2017. godine. Mojim imenovanjem za v.d. ravnatelja u travnju 2018. počeli smo s radom.

Budući da nemamo više od pet zaposlenih, ja sam odgovoran za cjelokupan rad Muzeja Domovinskog rata. Odgovoran sam za financijski plan, te programske planove i njihovo izvršavanje. Uz mene kao ravnatelja, tu je još dvoje djelatnika, Petra Šimić, kostosica, i Bruna Periš, restaurator. Bruna obavlja poslove poslovne administratorice. Inače, mi radimo sve što moramo, a usto po potrebi angažiramo i vanjski knjigovodstveni servis – kaže nam ravnatelj Gabrilo.

---

image

Teo Šalinović i ravnatelj muzeja domovinskog rata Split Matej Gabrilo

Ivo Ravlic/Cropix
---

A kamo s tenkom?

Pitamo i zna li da u krugu brodogradilišta postoji izložen i transporter navodno izrađen u “Brodotrogiru” i je li ikad otišao pogledati ga i možda iznaći neko bolje rješenje i destinaciju, pogotovo što vlasnik DIV-a, odnosno “Brodosplita” Tomislav Debeljak ima sluha ustupivši im cijelu kolekciju ratne proizvodnje.

– Ne znam za transporter, ali čuo sam da se oklopni vlak nalazi u fundusu Hrvatskih željeznica u Zagrebu, i ja ne mogu ništa predlagati za predmete koji se nalaze u fundusu drugih muzeja. Znam da se jedan od prvog transportera koji je napravljen u škveru danas nalazi na poligonu Crvena zemlja u Kninu. Mi smo sve to sa zahvalnošću primili i postupali kako je utvrđeno zakonom. “Brodosplit” nam je izišao ususret i kad smo snimali dokumentarni film “Škverani za domovinu”.

Vi se ste dolazili i u Park hrvatskih mučenika u “Brodosplitu”, kako biste se poklonili dvadesetorici škverana poginulih u Domovinskom ratu na spomen-obilježju jedinstvenom u RH, koje je izradio Josip Botteri Dini?

– Naravno, i službeno, kad su obljetnice, kad je sniman navedeni dokumentarni fim, tako da su donirana određena financijska sredstva. Također, posjetio sam sva značajnija mjesta iz Domovinskog rata. Kao ravnatelj sam uključen u sve te aktivnosti maksimalno. To znaju svi iz Koordinacije ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, gdje sam odlično primljen i gdje se osjećam kao dio njih. Želim kazati kako smo, u svrhu pomaganja obljetnica iz Domovinskog rata, izradili replike ratnih zastava postrojbi Grada Splita i okolice.

Drago mi je da svi radimo na zajedničkoj stvari, na promociji Domovinskog rata. Mi nismo uključeni samo lokalno, nego na razini cijele Hrvatske – zaključuje ovu priču Matej Gabrilo.

---

image

Škverski dragovoljci u povodu 32. godišnjice osnutka bataljuna 114. brigade HV-a
 

Jakov Prkić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘leže‘ u skladištu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘leže‘ u skladištu 2 0 10304 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-26 13:01:37 [created_by] => 3145 [created_by_alias] => Joško Dadić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-27 13:13:57 [modified_by] => 3145 [publish_up] => 2023-06-27 12:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Eksponati iz Domovinskog rata donirani zatvorenom muzeju! I to na molbu Grada Splita. Istražili smo cijelu priču [metakey] => škver, Brodosplit [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25166050.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25044443.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/24560540.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/23526165.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25009750.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/20337548.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25044408.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25044407.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25044402.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Screenshot","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Screenshot","Screenshot","Screenshot"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Splitsko brodogradili\u0161te dalo je ogroman doprinos u obrani domovine proizvodnjom raznog naoru\u017eanja i opreme<\/p>","

Josip Juri\u0161i\u0107:\u00a0Danas, sedam godina od donacije, eksponati i dalje \u2018le\u017ee\u2018\u00a0u skladi\u0161tu biv\u0161eg \u2018Montera\u2018<\/p>","

Panoramski pogled na brodogradili\u0161te \u2018Brodosplit\u2018<\/p>","","

\u0160kverski dragovoljci u povodu 32. godi\u0161njice osnutka bataljuna 114. brigade HV-a
\n\u00a0<\/p>","

Teo \u0160alinovi\u0107 i ravnatelj muzeja domovinskog rata Split Matej Gabrilo<\/p>","

Dio naoru\u017eanja izra\u0111enog u \u0161kveru\u00a0<\/p>","

Dio naoru\u017eanja izra\u0111enog u \u0161kveru<\/p>","

Dio naoru\u017eanja izra\u0111enog u \u0161kveru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["71:88","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1351","hd_25166050_1920.jpg":"1920x1080","k_25166050_1280.jpg":"1280x1280","k_25166050_1024.jpg":"1024x1024","k_25166050_640.jpg":"640x640","k_25166050_480.jpg":"480x480","k_25166050_340.jpg":"340x340","k_25166050_220.jpg":"220x220","o_25166050_1280.jpg":"1280x900","o_25166050_1024.jpg":"1024x720","o_25166050_640.jpg":"640x450","o_25166050_480.jpg":"480x337","o_25166050_340.jpg":"340x239","o_25166050_220.jpg":"220x154","h_25166050_1280.jpg":"1280x854","h_25166050_1024.jpg":"1024x683","h_25166050_640.jpg":"640x427","h_25166050_480.jpg":"480x320","h_25166050_340.jpg":"340x227","h_25166050_220.jpg":"220x147","pp_25166050_1280.jpg":"1280x1628","pp_25166050_1024.jpg":"1024x1303","pp_25166050_640.jpg":"640x814","pp_25166050_480.jpg":"480x611","pp_25166050_340.jpg":"340x432","pp_25166050_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1112","hd_25044443_1920.jpg":"1920x1080","k_25044443_1280.jpg":"1280x1280","k_25044443_1024.jpg":"1024x1024","k_25044443_640.jpg":"640x640","k_25044443_480.jpg":"480x480","k_25044443_340.jpg":"340x340","k_25044443_220.jpg":"220x220","o_25044443_1280.jpg":"1280x741","o_25044443_1024.jpg":"1024x593","o_25044443_640.jpg":"640x370","o_25044443_480.jpg":"480x278","o_25044443_340.jpg":"340x196","o_25044443_220.jpg":"220x127","h_25044443_1280.jpg":"1280x854","h_25044443_1024.jpg":"1024x683","h_25044443_640.jpg":"640x427","h_25044443_480.jpg":"480x320","h_25044443_340.jpg":"340x227","h_25044443_220.jpg":"220x147","pp_25044443_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044443_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044443_640.jpg":"640x814","pp_25044443_480.jpg":"480x611","pp_25044443_340.jpg":"340x432","pp_25044443_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1148","hd_24560540_1920.jpg":"1920x1080","k_24560540_1280.jpg":"1280x1280","k_24560540_1024.jpg":"1024x1024","k_24560540_640.jpg":"640x640","k_24560540_480.jpg":"480x480","k_24560540_340.jpg":"340x340","k_24560540_220.jpg":"220x220","o_24560540_1280.jpg":"1280x765","o_24560540_1024.jpg":"1024x612","o_24560540_640.jpg":"640x382","o_24560540_480.jpg":"480x287","o_24560540_340.jpg":"340x203","o_24560540_220.jpg":"220x131","h_24560540_1280.jpg":"1280x854","h_24560540_1024.jpg":"1024x683","h_24560540_640.jpg":"640x427","h_24560540_480.jpg":"480x320","h_24560540_340.jpg":"340x227","h_24560540_220.jpg":"220x147","pp_24560540_1280.jpg":"1280x1628","pp_24560540_1024.jpg":"1024x1303","pp_24560540_640.jpg":"640x814","pp_24560540_480.jpg":"480x611","pp_24560540_340.jpg":"340x432","pp_24560540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1093","hd_23526165_1920.jpg":"1920x1080","k_23526165_1280.jpg":"1280x1280","k_23526165_1024.jpg":"1024x1024","k_23526165_640.jpg":"640x640","k_23526165_480.jpg":"480x480","k_23526165_340.jpg":"340x340","k_23526165_220.jpg":"220x220","o_23526165_1280.jpg":"1280x728","o_23526165_1024.jpg":"1024x582","o_23526165_640.jpg":"640x364","o_23526165_480.jpg":"480x273","o_23526165_340.jpg":"340x193","o_23526165_220.jpg":"220x125","h_23526165_1280.jpg":"1280x854","h_23526165_1024.jpg":"1024x683","h_23526165_640.jpg":"640x427","h_23526165_480.jpg":"480x320","h_23526165_340.jpg":"340x227","h_23526165_220.jpg":"220x147","pp_23526165_1280.jpg":"1280x1628","pp_23526165_1024.jpg":"1024x1303","pp_23526165_640.jpg":"640x814","pp_23526165_480.jpg":"480x611","pp_23526165_340.jpg":"340x432","pp_23526165_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25009750_1920.jpg":"1920x1080","k_25009750_1280.jpg":"1280x1280","k_25009750_1024.jpg":"1024x1024","k_25009750_640.jpg":"640x640","k_25009750_480.jpg":"480x480","k_25009750_340.jpg":"340x340","k_25009750_220.jpg":"220x220","o_25009750_1280.jpg":"1280x853","o_25009750_1024.jpg":"1024x682","o_25009750_640.jpg":"640x426","o_25009750_480.jpg":"480x320","o_25009750_340.jpg":"340x226","o_25009750_220.jpg":"220x146","h_25009750_1280.jpg":"1280x854","h_25009750_1024.jpg":"1024x683","h_25009750_640.jpg":"640x427","h_25009750_480.jpg":"480x320","h_25009750_340.jpg":"340x227","h_25009750_220.jpg":"220x147","pp_25009750_1280.jpg":"1280x1628","pp_25009750_1024.jpg":"1024x1303","pp_25009750_640.jpg":"640x814","pp_25009750_480.jpg":"480x611","pp_25009750_340.jpg":"340x432","pp_25009750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20337548_1920.jpg":"1920x1080","k_20337548_1280.jpg":"1280x1280","k_20337548_1024.jpg":"1024x1024","k_20337548_640.jpg":"640x640","k_20337548_480.jpg":"480x480","k_20337548_340.jpg":"340x340","k_20337548_220.jpg":"220x220","o_20337548_1280.jpg":"1280x853","o_20337548_1024.jpg":"1024x682","o_20337548_640.jpg":"640x426","o_20337548_480.jpg":"480x320","o_20337548_340.jpg":"340x226","o_20337548_220.jpg":"220x146","h_20337548_1280.jpg":"1280x854","h_20337548_1024.jpg":"1024x683","h_20337548_640.jpg":"640x427","h_20337548_480.jpg":"480x320","h_20337548_340.jpg":"340x227","h_20337548_220.jpg":"220x147","pp_20337548_1280.jpg":"1280x1628","pp_20337548_1024.jpg":"1024x1303","pp_20337548_640.jpg":"640x814","pp_20337548_480.jpg":"480x611","pp_20337548_340.jpg":"340x432","pp_20337548_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_25044408_1920.jpg":"1920x1080","k_25044408_1280.jpg":"1280x1280","k_25044408_1024.jpg":"1024x1024","k_25044408_640.jpg":"640x640","k_25044408_480.jpg":"480x480","k_25044408_340.jpg":"340x340","k_25044408_220.jpg":"220x220","o_25044408_1280.jpg":"1280x960","o_25044408_1024.jpg":"1024x768","o_25044408_640.jpg":"640x480","o_25044408_480.jpg":"480x360","o_25044408_340.jpg":"340x255","o_25044408_220.jpg":"220x165","h_25044408_1280.jpg":"1280x854","h_25044408_1024.jpg":"1024x683","h_25044408_640.jpg":"640x427","h_25044408_480.jpg":"480x320","h_25044408_340.jpg":"340x227","h_25044408_220.jpg":"220x147","pp_25044408_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044408_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044408_640.jpg":"640x814","pp_25044408_480.jpg":"480x611","pp_25044408_340.jpg":"340x432","pp_25044408_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_25044407_1920.jpg":"1920x1080","k_25044407_1280.jpg":"1280x1280","k_25044407_1024.jpg":"1024x1024","k_25044407_640.jpg":"640x640","k_25044407_480.jpg":"480x480","k_25044407_340.jpg":"340x340","k_25044407_220.jpg":"220x220","o_25044407_1280.jpg":"1280x960","o_25044407_1024.jpg":"1024x768","o_25044407_640.jpg":"640x480","o_25044407_480.jpg":"480x360","o_25044407_340.jpg":"340x255","o_25044407_220.jpg":"220x165","h_25044407_1280.jpg":"1280x854","h_25044407_1024.jpg":"1024x683","h_25044407_640.jpg":"640x427","h_25044407_480.jpg":"480x320","h_25044407_340.jpg":"340x227","h_25044407_220.jpg":"220x147","pp_25044407_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044407_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044407_640.jpg":"640x814","pp_25044407_480.jpg":"480x611","pp_25044407_340.jpg":"340x432","pp_25044407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_25044402_1920.jpg":"1920x1080","k_25044402_1280.jpg":"1280x1280","k_25044402_1024.jpg":"1024x1024","k_25044402_640.jpg":"640x640","k_25044402_480.jpg":"480x480","k_25044402_340.jpg":"340x340","k_25044402_220.jpg":"220x220","o_25044402_1280.jpg":"1280x960","o_25044402_1024.jpg":"1024x768","o_25044402_640.jpg":"640x480","o_25044402_480.jpg":"480x360","o_25044402_340.jpg":"340x255","o_25044402_220.jpg":"220x165","h_25044402_1280.jpg":"1280x854","h_25044402_1024.jpg":"1024x683","h_25044402_640.jpg":"640x427","h_25044402_480.jpg":"480x320","h_25044402_340.jpg":"340x227","h_25044402_220.jpg":"220x147","pp_25044402_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044402_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044402_640.jpg":"640x814","pp_25044402_480.jpg":"480x611","pp_25044402_340.jpg":"340x432","pp_25044402_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7310280 Threads: 3 Questions: 1520916675 Slow queries: 4624011 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110392740 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/eksponati-iz-domovinskog-rata-donirani-zatvorenom-muzeju-i-to-na-molbu-grada-splita-istrazili-smo-cijelu-pricu-1301447 [printLink] => /split/eksponati-iz-domovinskog-rata-donirani-zatvorenom-muzeju-i-to-na-molbu-grada-splita-istrazili-smo-cijelu-pricu-1301447?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 289137 [name] => škver [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skver [link] => /tag/skver ) [1] => stdClass Object ( [id] => 501137 [name] => brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘leže‘ u skladištu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Eksponati iz rata, na molbu Grada Splita, donirani zatvorenom muzeju! Škverani su razočarani, istražili smo cijelu priču [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3145 [name] => Joško Dadić [username] => jo-ko-dadi [email] => jo-ko-dadi@sd.hr [password] => $2y$10$PPsstLu9jvi3jd949k9gFucJN1g/X8TU6EeYXYPui9evlGL78arTG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/josko-dadic-3145 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1663 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9a24994dbd79c363290ede74a8a5a09a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25166050.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Screenshot [mainImageDesc] =>

Splitsko brodogradilište dalo je ogroman doprinos u obrani domovine proizvodnjom raznog naoružanja i opreme

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25166050.jpg [title] =>

Splitsko brodogradilište dalo je ogroman doprinos u obrani domovine proizvodnjom raznog naoružanja i opreme

Screenshot ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25044443.jpg [title] =>

Josip Jurišić: Danas, sedam godina od donacije, eksponati i dalje ‘leže‘ u skladištu bivšeg ‘Montera‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/24560540.jpg [title] =>

Panoramski pogled na brodogradilište ‘Brodosplit‘

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/23526165.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25009750.jpg [title] =>

Škverski dragovoljci u povodu 32. godišnjice osnutka bataljuna 114. brigade HV-a
 

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/20337548.jpg [title] =>

Teo Šalinović i ravnatelj muzeja domovinskog rata Split Matej Gabrilo

Ivo Ravlic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25044408.jpg [title] =>

Dio naoružanja izrađenog u škveru 

Screenshot ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25044407.jpg [title] =>

Dio naoružanja izrađenog u škveru

Screenshot ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25044402.jpg [title] =>

Dio naoružanja izrađenog u škveru

Screenshot ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nedavno obilježavanje 32. godišnjice osnutka 114. brigade (1. lipnja), poznatije kao “Škorpioni”, nastale iz “Škverskog bataljuna”, otvorilo je sada novo pitanje.

Naime, u studenome 2016. godine Uprava “Brodosplita” prihvatila je zamolbu Grada Splita i odobrila donaciju 116 predmeta iz Domovinskog rata i 42 fotografije iz postava Muzeja “Brodosplit”, radi realizacije postava Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

---

---

Danas, sedam godina od donacije, eksponati i dalje “leže” u skladištu bivšeg “Montera”, gdje je adresa Muzeja Domovinskog rata u Splitu. Koji je također zatvorenog tipa, ali ovaj u škveru se barem povremeno otvara. Upravo prije pandemije korone Muzej brodogradilišta sudjelovao je prvi put u manifestaciji “Noć muzeja”, kad ga je posjetilo više od 2000 evidentiranih posjetitelja. Nažalost, bez mogućnosti da se vide i eksponati oružja koje je donirano nepostojećem muzeju – kazao nam je Josip Jurišić, glasnogovornik “Brodosplita”.

Osim u ljudstvu, splitsko brodogradilište dalo je ogroman doprinos u obrani domovine i namjenskom proizvodnjom raznog naoružanja i opreme, poput serije oklopnih transportera i oklopnog vlaka, koja je počela u travnju 1991. godine. Bilo je jasno da se sprema krvava agresija na Hrvatsku, pa je u najvećoj tajnosti u “Brodosplitu” formiran tim koji je radio na konstruiranju i proizvodnji naoružanja za Zbor narodne garde. Tim je imao kodni naziv “PGB”, što su prva slova imena dvaju inženjera strojarstva i jednog pirotehničara. Bez obzira na činjenicu da je “Brodosplit” bio najveći pogon po količini raspoloživog strojnog parka i metalnog materijala za izradu minsko-eksplozivnih sredstava na širem splitskom području, pred njima se nalazio golem izazov.

Stalni postav

Trebalo je “iz ničega” konstruirati i čim prije proizvesti što veću količinu naoružanja za vojsku dragovoljaca, koji su bili spremni za obranu domovine. Nakon rata dio naoružanja postao je stalni postav Muzeja brodogradilišta, pa je, osim oružja i opreme, sačuvana sva dokumentacija o svim sredstvima namjenske proizvodnje, kao i prazni onesposobljeni primjerci minsko-eksplozivnih sredstava i oružja.

Posjetili smo nedavno Muzej “Brodosplit”, koji je zatvorenog tipa i otvara se za prigode posjeta učenika i studenata, ali i bude lijepa kulisa brojnim događanjima koja se povremeno organiziraju u škveru. Spomenutih eksponata više nema jer su u studenome 2016. godine donirani Muzeju Domovinskog rata u Splitu.

Svi eksponati iz postava Muzeja “Brodosplit”, prema ugovoru o donaciji, ustupljeni su primatelju donacije radi njihove obrade i upisa u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te su potom trebali biti ponovno vraćeni u prostor Muzeja “Brodosplit”, sve do izgradnje i konačne realizacije Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

– Pisali su škverani vršitelju dužnosti ravnatelja nepostojećeg muzeja da nam se ustupi samo dio eksponata, ne svih 116, koliko ih je donirano, mnogo je duplikata, dok se pravi Muzej Domovinskog rata ne otvori, jer ih klijenti znaju pitati za taj postav, ali se v.d. ravnatelja nepostojećeg muzeja oglušio na naše molbe, kratko navevši da su donirani predmeti koji se vode pod zbirkom “Brodosplit” izloženi kao dio postava na prijavljenoj muzejskoj adresi, na Poljičkoj cesti 39 – kaže nam Josip Jurišić.

---

image

Josip Jurišić: Danas, sedam godina od donacije, eksponati i dalje ‘leže‘ u skladištu bivšeg ‘Montera‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

U krugu “Brodosplita” Udruga veterana Domovinskog rata “Brodosplit” postavila je spomenik poginulim pripadnicima, rad akademskog slikara Josipa Botterija Dinija.

– Muzej “Brodosplit” je inicijativom Udruge veterana Domovinskog rata “Brodosplit” 1999. godine dobio građu koja je nijemi svjedok stvaranja hrvatske države i težnje običnog čovjeka da napravi nešto čime će moći stati na branik svoje države.

Članovi Udruge prikupili su prazne primjerke bombi, mina, granata, bacača i raketa koji su od rata stajali po halama “Brodosplita”, i o vlastitu trošku ih restaurirali da se sačuvaju od propadanja te su uz dokumentaciju bili izloženi u Muzeju.

Zbirka oružja

Proizvodnja ručnih bombi, mina, raketa, bacača, granata, oklopnih vozila i raznih dijelova naoružanja, bez kojih se nije moglo u želji da se obrani i stvori država, posebna je povijesna građa za lokalno stanovništvo, ali svakako i za strane goste i poslovne partnere. Stoga je potpuno neshvatljiva odluka v.d. ravnatelja nepostojećeg Muzeja Domovinskog rata u Splitu da privremeno vrati dio eksponata u Muzej “Brodosplit”, koji se ipak otvara za Noć muzeja i kod posjeta učenika i studenata – kažu škverski veterani.

Podsjećaju na to da zbirka oružja iz Domovinskog rata, rađenog u “Brodosplitu”, ima iznimnu edukativnu vrijednost i važnost za noviju hrvatsku povijest, te povijesni značaj proizvodnje naoružanja i opreme izrađenog u “Brodosplitu” za potrebe naoružanja Hrvatske vojske u obrani mlade Republike Hrvatske.

---

image

Dio naoružanja izrađenog u škveru 

Screenshot
---

Usto, nakon oslobađanja Divulja “Brodosplit” je dobio ogromne količine trotila u šipkama koje su izvađene ispod piste na Divuljama te je PGB tim konstruirao napravu za lijevanje dva tipa trotilskih metaka (za PGB-02 i PGB-03) te su oni lijevani u “Jugovinilu” pomoću naprave za lijevanje izrađene u “Brodosplitu” i kalupa za oba tipa trotilskih metaka. Osim tog alata, u “Brodosplitu” je konstruiran alat za brzu montažu opruga i udarnih igli na “Cetinkine” upaljače te naprava za laboraciju detonatorskih kapsula na usporače za ručne bombe.

---

image

Dio naoružanja izrađenog u škveru

Screenshot
---

Tu su i odskočne mine s antikorozivnim kućištem PGB X 01 (s jednim eksplozivnim uloškom), PGB X 02 (s dva eksplozivna uloška) te PGB X 05, koja je sadržavala pet eksplozivnih uložaka koji su u razmaku od sekunde do dvije usporenja po aktiviranju iskakali iz tijela mine i detonirali.

Oklopni vlak

U “Brodosplitu” je konstruirano i deset različitih tipova prigušivača za snajpersko i automatsko oružje. Također, u “Brodosplitu” je izrađeno ukupno 14 oklopnih transportera na samom početku rata, kao i oklopljeni vlak koji se danas nalazi na pruzi u Kopilici, gdje se ne obnavlja, nego jednostavno propada. U “Brodosplitu” je rađen i MOL s raketama RBS-15 po nacrtima koje im je poslao PCE. U kooperaciji s “Imostrojem”, “Brodosplit” je razvio dimnu kutiju za dimne bacače na kupoli tenka M-84.

---

image

Dio naoružanja izrađenog u škveru

Screenshot
---

Rađeni su popravci na “Pinzgauerima” oštećenima u borbama, nosači za optiku za snajpersku pušku, nišanske sprave na samom početku rata za MB 60 mm, kad ih je nedostajalo na terenu oko Splita, bombobacač montiran na TAM-ić, te nosač za Browninge koji su montirani na tenkove T-55 koje je dobila 4. gardijska brigada. Ponovimo za kraj – eksponati i dalje i leže u skladištu bivšeg “Montera”, gdje se nalazi adresa Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

Zahvaljujući neumornom bivšem djelatniku i veteranu “Brodosplita” Borisu Biliću, svi eksponati, koje je sve on osobno konstruirao, i čije nacrte ima u originalu, korišteni su u Domovinskom ratu, te su snimljeni na njegovoj videosnimci 1999. godine, a sada su tu kao spomen na dane ponosa i slave.

Na razgovor za Slobodnu Dalmaciju pristao je i Matej Gabrilo, ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

Svojom građom i muzeološkim konceptom želi prikazati Domovinski rat na prostoru od južnih padina Velebita do područja Južnog bojišta, a usporedno s tim prikazuju se ključni događaji i vojne operacije iz ostalih dijelova Hrvatske koji su bili zahvaćeni ratom i ratnim stradanjima, a sve kako bi se dobila potpuna i zaokružena slika ratnih događaja iz Domovinskog rata.

– Angažiran sam od strane Grada Splita, u studenome 2015. godine, na uspostavi Muzeja Domovinskog rata u Splitu. Krenuo sam kao kustos, da bih kasnije bio imenovan privremenim ravnateljem. Zajedno sa službama Grada Splita i branitelja napravio sam sve ono što je zakonom propisano, kako bi se osnovao Muzej, odnosno Javna ustanova u kulturi grada Splita. Nakon što je Ministarstvo kulture utvrdilo da su ispoštovani svi zakonom propisani uvjeti za osnivanje Muzeja Domovinskog rata u Splitu, on je i osnovan 20. listopada 2017. godine. Mojim imenovanjem za v.d. ravnatelja u travnju 2018. počeli smo s radom.

Budući da nemamo više od pet zaposlenih, ja sam odgovoran za cjelokupan rad Muzeja Domovinskog rata. Odgovoran sam za financijski plan, te programske planove i njihovo izvršavanje. Uz mene kao ravnatelja, tu je još dvoje djelatnika, Petra Šimić, kostosica, i Bruna Periš, restaurator. Bruna obavlja poslove poslovne administratorice. Inače, mi radimo sve što moramo, a usto po potrebi angažiramo i vanjski knjigovodstveni servis – kaže nam ravnatelj Gabrilo.

---

image

Teo Šalinović i ravnatelj muzeja domovinskog rata Split Matej Gabrilo

Ivo Ravlic/Cropix
---

A kamo s tenkom?

Pitamo i zna li da u krugu brodogradilišta postoji izložen i transporter navodno izrađen u “Brodotrogiru” i je li ikad otišao pogledati ga i možda iznaći neko bolje rješenje i destinaciju, pogotovo što vlasnik DIV-a, odnosno “Brodosplita” Tomislav Debeljak ima sluha ustupivši im cijelu kolekciju ratne proizvodnje.

– Ne znam za transporter, ali čuo sam da se oklopni vlak nalazi u fundusu Hrvatskih željeznica u Zagrebu, i ja ne mogu ništa predlagati za predmete koji se nalaze u fundusu drugih muzeja. Znam da se jedan od prvog transportera koji je napravljen u škveru danas nalazi na poligonu Crvena zemlja u Kninu. Mi smo sve to sa zahvalnošću primili i postupali kako je utvrđeno zakonom. “Brodosplit” nam je izišao ususret i kad smo snimali dokumentarni film “Škverani za domovinu”.

Vi se ste dolazili i u Park hrvatskih mučenika u “Brodosplitu”, kako biste se poklonili dvadesetorici škverana poginulih u Domovinskom ratu na spomen-obilježju jedinstvenom u RH, koje je izradio Josip Botteri Dini?

– Naravno, i službeno, kad su obljetnice, kad je sniman navedeni dokumentarni fim, tako da su donirana određena financijska sredstva. Također, posjetio sam sva značajnija mjesta iz Domovinskog rata. Kao ravnatelj sam uključen u sve te aktivnosti maksimalno. To znaju svi iz Koordinacije ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, gdje sam odlično primljen i gdje se osjećam kao dio njih. Želim kazati kako smo, u svrhu pomaganja obljetnica iz Domovinskog rata, izradili replike ratnih zastava postrojbi Grada Splita i okolice.

Drago mi je da svi radimo na zajedničkoj stvari, na promociji Domovinskog rata. Mi nismo uključeni samo lokalno, nego na razini cijele Hrvatske – zaključuje ovu priču Matej Gabrilo.

---

image

Škverski dragovoljci u povodu 32. godišnjice osnutka bataljuna 114. brigade HV-a
 

Jakov Prkić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Jakov Prkić/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Screenshot Screenshot Screenshot
Screenshot

Splitsko brodogradilište dalo je ogroman doprinos u obrani domovine proizvodnjom raznog naoružanja i opreme

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Josip Jurišić: Danas, sedam godina od donacije, eksponati i dalje ‘leže‘ u skladištu bivšeg ‘Montera‘

Tom Dubravec/Cropix

Panoramski pogled na brodogradilište ‘Brodosplit‘

Jakov Prkić/Cropix

Škverski dragovoljci u povodu 32. godišnjice osnutka bataljuna 114. brigade HV-a
 

Ivo Ravlic/Cropix

Teo Šalinović i ravnatelj muzeja domovinskog rata Split Matej Gabrilo

Screenshot

Dio naoružanja izrađenog u škveru 

Screenshot

Dio naoružanja izrađenog u škveru

Screenshot

Dio naoružanja izrađenog u škveru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/eksponati-iz-domovinskog-rata-donirani-zatvorenom-muzeju-i-to-na-molbu-grada-splita-istrazili-smo-cijelu-pricu-1301447 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c908a6058d41e02e250bca06dfc6fed96113443e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Eksponati+iz+rata%2C+na+molbu+Grada+Splita%2C+donirani+zatvorenom+muzeju%21+%C5%A0kverani+su+razo%C4%8Darani%2C+istra%C5%BEili+smo+cijelu+pri%C4%8Du&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Feksponati-iz-domovinskog-rata-donirani-zatvorenom-muzeju-i-to-na-molbu-grada-splita-istrazili-smo-cijelu-pricu-1301447 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Feksponati-iz-domovinskog-rata-donirani-zatvorenom-muzeju-i-to-na-molbu-grada-splita-istrazili-smo-cijelu-pricu-1301447 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘leže‘ u skladištu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Split‘leže‘ u skladištu

Eksponati iz rata, na molbu Grada Splita, donirani zatvorenom muzeju! Škverani su razočarani, istražili smo cijelu priču

Piše Joško Dadić
27. lipnja 2023. - 14:56

Nedavno obilježavanje 32. godišnjice osnutka 114. brigade (1. lipnja), poznatije kao “Škorpioni”, nastale iz “Škverskog bataljuna”, otvorilo je sada novo pitanje.

Naime, u studenome 2016. godine Uprava “Brodosplita” prihvatila je zamolbu Grada Splita i odobrila donaciju 116 predmeta iz Domovinskog rata i 42 fotografije iz postava Muzeja “Brodosplit”, radi realizacije postava Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:53