Splitregresi, regresi

E da je radit u splitskoj ‘Stano-upravi’ i dobit 2500 kuna za godišnji

Piše Joomla\CMS\User\User
Regres, famozni K-15 ili jednostavno – dodatak za godišnji odmor velikoj je većini hrvatskih radnika u praksi nepoznat pojam, no unatoč općoj besparici, blagodati ove financijske injekcije osjećaju mnogi zaposlenici gradskih tvrtki.

Kakav je osjećaj otisnuti se na godišnji odmor “prisnaženi” za 5000 kuna bruto, znaju iz prve ruke u “Stano-upravi”, gdje su ovaj dodatak dobili još prošlog mjeseca u kombinaciji s plaćom za svibanj.

– To je otprilike iznosilo oko 2500 kuna neto, ovisno o olakšicama i slično – kazao nam je Zdravko Budimir, koordinator za financijsko-pravne poslove u ovoj tvrtki, koja je, kao i većina ostalih gradskih tvrtki, 2014. zaokružila s dobiti od 244.224 kune.

U ‘Čistoći’ regres u dva dila


– Sukladno kolektivnom ugovoru, regres iznosi 2000 kuna; 1000 kuna već je isplaćeno, a drugi dio bit će sljedećeg mjeseca – kazao nam je Miro Delić, prvi čovjek “Čistoće”, koja je lani najuspješnije poslovala, i to s plusom većim od tri i pol milijuna kuna. Stoga nije bilo ništa sporno u vezi s isplatom regresa.

Upitna je situacija s dodatkom u tvrtki “Parkovi i nasadi”, a zbog, kako nam je podvukao direktor Zoran Barac, trenutnih financijskih otegotnih okolnosti, još uvijek zdvajaju oko isplate istog. No, nije isključeno da djelatnici svoj K-15 ugledaju krajem ljeta.

– Za sada nema ništa, a o trenutnoj likvidnosti ovisit će isplata eventualnog regresa u rujnu – ustvrdio je Barac, čija je tvrtka također poslovala s pozitivnim predznakom. No, unatoč tome, ostavili su svoje radnike o ovom pitanju “na tankom ledu”.

Bolje su sreće bili u “Vodovodu i kanalizaciji”, gdje nam je Danijela Pranić, službenica za informiranje, e-mailom odgovorila:

“Djelatnicima trgovačkog društva ‘Vodovod i kanalizacija’ d.o.o. Split isplaćen je regres u skladu s Kolektivnim ugovorom i zakonom. Isplaćeni iznos identičan je s iznosima prijašnjih godina, oko 1000 kuna neto, ovisno o poreznim olakšicama.”

Od običaja protiv kojeg bi se bunio malo koji radnik odustali su u gradskoj tvrtki “Splitska obala”.

– Poslovali smo u plusu, no nismo se odlučili za isplatu regresa. Božićnica je sasvim dovoljna – stav je direktora Perislava Bonačića.

Spalatum DMC - samo gola plaća


Nešto nalik na regres, samo pod drugačijim imenom, isplatit će se djelatnicima “Lovrinca”, ali na stimulativni dodatak morat će pričekat studeni, prokomentirao nam je direktor Petar Bilobrk, kojeg smo zaskočili na godišnjem odmoru, pa nam nije mogao “napamet” reći o kojim je brojkama riječ.

I djelatnici “Prometa” imaju 1890 razloga zbog kojih će još više uživati u ljetnim radostima. Upravo toliko su dobili na konto svojeg odlaska na godišnji odmor, informirao nas je direktor “Prometa” Željko Krnić.

Za razliku od većine gradskih tvrtki u kojima se još uvijek poštuju lijepi običaji iz nekih prošlih vremena, Grad Split ipak nije u toj kategoriji. Tamo su se odrekli ovog dodatka koji ljeto čini još sunčanijim i ugodnijim, a to vrijedi za djelatnike Banovine, kao i za sve one koji se financiraju iz gradskog proračuna.

Regres, kao i božićnicu, uskrsnicu, darove za djecu... neće vidjeti zaposlenici tvrtke “Spalatum DMC”, koja je, doduše, i lanjsko poslovanje završila u minusu od 175 tisuća kuna. Zato su decidirano rekli “ne” svim dodacima za koje su se “zabetoniranim” kolektivnim ugovorima izborili njihovi kolege iz drugih gradskih tvrtki.

– Kod nas je samo gola plaća bez ikakvih drugih dodataka. Jednostavno smatram da nije u redu u ovakvim vremenima isplaćivati takve bonuse – kazala je direktorica tvrtke Marina Rančić.

PIŠE: Anita MATIĆ,
FOTO: Ilustracija/CROPIX

#SPLITSKEFIRME#REGRESI