stdClass Object ( [id] => 1167554 [title] => Dožupan Stipe Čogelja o stanju splitskog pomorskog dobra: otkrio da Bačvice i Ovčice prelaze pod nadležnost Grada, ali i koliko godišnje Županija ‘zaradi‘ od koncesionara zbog kršenja ugovora [alias] => dozupan-stipe-cogelja-o-stanju-splitskog-pomorskog-dobra-otkrio-da-bacvice-i-ovcice-prelaze-po-nadleznost-grada-ali-i-koliko-godisnje-zupanija-zaradi-od-koncesionara-zbog-krsenja-ugovora [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna od najljepših stvari koju naš grad ima za ponuditi je njegovo pomorsko dobro. Stanje na splitskoj obali od enormne je važnosti kako za domaće ljude, tako i za turiste koji na njoj troše svoj novac.

Sa Stipom Čogeljom, zamjenikom župana splitsko-dalmatinskog i bivšim pročelnikom županijskog Odjela za turizam i pomorstvo, koji se na našoj obali nagledao brojnih devastacija i nepravilnosti, u razgovoru smo "pročešljali" cijelu splitsku obalu. Od sjevera do juga. Projekte, koncesije, nerede, šuteve.

---

image


 
Saša Burić/Cropix
---

- U kakvom je stanju splitska obala? – idemo odmah "u sridu" s pitanjem.

- Što se tiče Splita, stanje je u redu. Nepravilnosti uvijek ima, ali to se sve rješava. Budući da u Splitu ima dosta koncesija na obali, uveli smo sustav ugovorne kazne. Dakle, ako koncesionar ne poštuje neku odrednicu ugovora, primjerice, ima više ležaljki ili stolova i stolica od dozvoljenoga, dajemo mu rok od četiri sata da to ukloni. Ako ne ukloni, onda ide ugovorna kazna koja je dosta visoka, iznosi pet posto ukupnih prihoda iz prošle godine – započinje Čogelja razglabati o stanju na našoj obali i naglašava nam kako su nekim koncesionarima znali naplatiti kaznu i po 100 tisuća kuna.

Rečenica koje se uvijek drži je, kako nam veli, "od mora i za more živimo", a to se bez sumnje može primijeniti i na sve dalmatinske ljude.

- Od mora smo naučili dobro živit, ali smo prestali živit i ulagat u njega – kaže nam Čogelja.

A kako bi splitske plaže trebale izgledati i čega se sve koncesionari moraju pridržavati, propisano je Pravilnikom o gospodarskom korištenju iz 2017. Prema njemu, koncesionar može zauzeti tek 30 posto površine plaže.

Bene, Kašjuni i kamp u Stobreču još su uvijek pod koncesijom Županije, dok najpoznatija splitska plaža, Bačvice, govori nam dožupan, kao i Ovčice, prelaze pod nadležnost Grada.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

- Koncesija za plažu Bačvice raskinuta je zbog niza kršenja ugovornih odredbi. Nisu prijavili dodatni sadržaj koji su koristili, a naplaćivali su ga te su im objekti bili izvan gabarita. Bilo je dosta krucijalnih grešaka, uputili smo im nekoliko upozorenja nakon kojih se oni nisu uskladili s ugovorom i oduzeta im je koncesija – objašnjava nam.

Koncesija za Ovčice, ističe pak, do kraja godine, a za obje se ove popularne splitske plaže koncesije više neće raspisivati, već će, kako nam tumači naš sugovornik, Grad pomoću koncesijskih odobrenja njima upravljati. No, to nije jedina uvala koja je na „tapetu”. Gradski vijećnici Centra na nedavnoj su konferencji za medije najavili da će zatražiti oduzimanje koncesije tvrtki „Nacional” na Benama te zahtijevati da se pomorsko dobro na tom dijelu da na upravljanje Gradu.

Ovu inicijativu gradskih vijećnika, kaže nam Čogelja, stručno je tijelo Županije stavilo na raspravu.

- Stručno tijelo koje se sastoji od sedam članova raspravljalo je o ovoj temi. Grad Split je već poslao zahtjev da se sve koncesije daju njima, ali kod postojećih se koncesija ne može mijenjati ugovorna strana (u tim ugovorima je to Županija), bez suglasnosti koncesionara. To je s pravne strane, a za sve buduće koncesije Županija nema ništa protiv da oni preuzmu upravljanje. Međutim stručno je tijelo zaključilo da zahtjev koji smo dobili od Grada nije dovoljno razrađen. Nedostaju detalji kao što su na koje se točno plaže odnosi koncesija, u kojem vremenskom periodu, o kakvoj se koncesiji radi. Dakle, ne može im se dati generalno upravljanje, već samo po određenoj koncesiji – navodi nam.

Za medijsku hajku oko nepravilnosti u uvali Bene koju su izazvali pojedini gradski vijećnici postoji i drugačije rješenje. Naime, Pravilnikom o gospodarskom korištenju iz 2017. godine Županija je dala ovlasti Gradu i komunalnim redarima za obavljanje nadzora nad lokacijama gdje se nalaze koncesije i sastavljanje zapisnika kojega bi potom proslijedili Županiji, a ona nadzornom tijelu te bi se tako znatno ubrzao proces rješavanja problema s koncesijama. No, Grad, kako nam govori zamjenik župana, do sada ovu mogućnost nije koristio. Dio su nelegalnih objekata na Benama, koji su niknuli 70-ih godina prošloga stoljeća, već uklonuli, a za ostale, točnije sportsko igralište i zahod, pokrenut je postupak za legalizaciju prema Pravilniku o jednostavnim građevinama.

---

image
Objekti sagrađeni u uvali Bene na Marjanu
Joško Šupić/Cropix
---

- Iskreno, ne vidim nikakav financijski interes da tamo netko ima koncesiju pod ovim uvjetima koji su dani. Koncesionar je čak platio i tuđe dugove da bi mogao dobiti koncesiju tu, stoga ona ne može biti lukrativna – pojašnjava.

Osvrnuo se i na mnoge probleme na našoj obali. Od preklapanja nadležnosti, obavljanja djelatnosti bez dozvole, do nasipanja mora, a projektom „Pomorsko je dobro”, ističe nam naš sugovornik, mnogo se nabrojanoga riješilo. Splićani pak, svako ljeto "pompu" dižu oko površine koju koncesionari zauzimaju ležaljkama.

- Pronašli smo kompromisno rješenje i za građane i koncesionare, ali i za turiste. Hotelske plaže imaju veći interes za ležaljkama jer je to njima neka vrsta reklame, a i turisti ih zahtijevaju. To nije velika površina koju zauzimaju, 30 posto, a ostatak plaže ostaje za građane. Ovim projektom osmislili smo sustav u kojem smo transparentno objavili sve objekte na obali i podatke o koncesijama. Ako koncesionar ima odobrenje za četiri ležaljke, što je vidljivo i u sustavu, a on ih je postavio 10, svaki građanin to može anonimno prijaviti – slikovito nam opisuje drugi čovjek Županije.

- Taj sustav pomaže i pri određivanju nadležnosti koje su također čest problem. Nekad je to DORH, nekad Carinska uprava, Lučka kapetanija ili Ministarstvo mora. Da prijave više ne bi letjele iz jedne u drugu instituciju, sada direktno odlaze kod nadležne osobe – nastavlja nam o novom sustavu zbog kojega se prijave više ne spremaju u „ladice”.

- Koliko često koncesionari krše uvjete ugovora? – pitamo ga.

- Bilo je prije dosta prijava, primjerice za Kašjune. Dosta brzo reagiramo, ali apeliram i na komunalne redare da obilaze teren. Kada bismo zatekli nešto što nije u ugovoru, naplatili bismo ugovornu kaznu ili bi koncesionar u većini slučajeva vratio sve u prvobitno stanje – kaže nam Čogelja i nadodaje kako godišnje naplate kazne u iznosu od 300 do 400 tisuća kuna, a zbog novoga sustava upravljanja pomorskim dobrom svake ih je godine sve manje.

Jedan od trenutno većih projekata u našem gradu je Istočna obala. No, ne i baš svaka strane Istočne obale. S jedne je strane, kako smo slikovito već pisali, Bejrut, a s druge je Monaco. Iz Grada su nam u nekoliko navrata već, prstom za taj nered upirali u Županiju, a sada su ipak, oni nadležni.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

- Svi su za uvođenje reda, no ne može ga se uvoditi na nezakonit način. Rješenja od Grada koja nisu zakonita Županija je vratila. Nisu bila ispravna i nedostajale su neke tehničke stvari, stoga smo ih vratili, nismo ih poništili. Sada su ih ispravili prema uputama i ne sumnjam da će sve proći u redu – kazuje nam.

Međutim, šut koji već mjesecima krasi jednu od najfrekventnijih lokacija u gradu, nije odgovornost Županije već Grada, a kako nam Čogelja tumači, postoje i neke naznake za rješavanje tog nereda.

---

image
Druga strana Istočne obale
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Nadam se da će Grad stići odraditi svoj dio radova do otvaranja drugog dijela obale koju vodi Vice Mihanović. Tu smo uvijek ako Gradu treba što pomoć. Uvijek smo za dogovor s Gradom i suradnju – poručuje jedan od vodećih ljudi Županije.

Stupanje u posjed u lučicama Zenta i Spinut koje su dugi niz godina bile bez koncesije, a sada njima upravlja županijska Lučka uprava, jedan je od gorućih problema koje je Županija riješila. U najavi su i mnogi drugi projekti, u kojima će im ipak, biti potrebna suradnja s Gradom.

- Zenta je sada po županijskom prostornom planu luka otvorena za javni promet, a Spinut ide ka novoj koncesiji koju će dati država za sportsku luku. Lučka uprava njima će upravljat dok se ne ishodi lokacijska dozvola i ne steknu uvjeti za raspisivanje koncesije – najavljuje Čogelja te nadodaje kako bi radovi u lučici Zenta, koji su punom jeku, do početka sezone trebali biti gotovi, osim ako se morsko dno koje je uvijek nepredvidljivo, kako nam kazuje naš sugovornik, ne predomisli pa se taj rok ipak produži.

Što se tiče Zapadne obale, vrijednog resursa u srcu grada, čiji se potencijal za sada ne iskorištava, Županija se nada pozitivnom odgovoru od strane Grada da upravljanje nad ovim područjem preuzme Lučka uprava.

- Win-win situacija koju mi predlažemo jest da se lučko područje proširi i da se onda vez naplaćuje legalno, a s time da upravlja Lučka uprava koja onda "Splitskoj obali" koja upravlja kopnenim dijelom može biti partner, i tako svi dobivamo neko rješenje.

Također se radi i na rješavanju Firula, Slatina, poljudskog bazena, Obojene. Nudimo i sredstva do milijun ipo kuna za donošenje prostornih planova za ova područja, no Grad Split to mora potvrditi – zaključio je.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD MORA I ZA MORE ŽIVIMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OD MORA I ZA MORE ŽIVIMO 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-10 09:13:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Antea Burazin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-14 14:42:58 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-14 14:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20850514.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20850484.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20850504.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20850506.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20784376.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20784400.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20631978.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20747396.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/14237800.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["
\n\u00a0","
\n
\n\u00a0","
\n\u00a0","
\n
\n\u00a0","","","Objekti sagra\u0111eni u uvali Bene na Marjanu","Druga strana Isto\u010dne obale",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20850514_1920.jpg":"1920x1080","k_20850514_1280.jpg":"1280x1280","k_20850514_1024.jpg":"1024x1024","k_20850514_640.jpg":"640x640","k_20850514_480.jpg":"480x480","k_20850514_340.jpg":"340x340","k_20850514_220.jpg":"220x220","o_20850514_1280.jpg":"1280x853","o_20850514_1024.jpg":"1024x682","o_20850514_640.jpg":"640x426","o_20850514_480.jpg":"480x320","o_20850514_340.jpg":"340x226","o_20850514_220.jpg":"220x146","h_20850514_1280.jpg":"1280x854","h_20850514_1024.jpg":"1024x683","h_20850514_640.jpg":"640x427","h_20850514_480.jpg":"480x320","h_20850514_340.jpg":"340x227","h_20850514_220.jpg":"220x147","pp_20850514_1280.jpg":"1006x1280","pp_20850514_1024.jpg":"805x1024","pp_20850514_640.jpg":"503x640","pp_20850514_480.jpg":"377x480","pp_20850514_340.jpg":"267x340","pp_20850514_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20850484_1920.jpg":"1920x1080","k_20850484_1280.jpg":"1280x1280","k_20850484_1024.jpg":"1024x1024","k_20850484_640.jpg":"640x640","k_20850484_480.jpg":"480x480","k_20850484_340.jpg":"340x340","k_20850484_220.jpg":"220x220","o_20850484_1280.jpg":"1280x853","o_20850484_1024.jpg":"1024x682","o_20850484_640.jpg":"640x426","o_20850484_480.jpg":"480x320","o_20850484_340.jpg":"340x226","o_20850484_220.jpg":"220x146","h_20850484_1280.jpg":"1280x854","h_20850484_1024.jpg":"1024x683","h_20850484_640.jpg":"640x427","h_20850484_480.jpg":"480x320","h_20850484_340.jpg":"340x227","h_20850484_220.jpg":"220x147","pp_20850484_1280.jpg":"1006x1280","pp_20850484_1024.jpg":"805x1024","pp_20850484_640.jpg":"503x640","pp_20850484_480.jpg":"377x480","pp_20850484_340.jpg":"267x340","pp_20850484_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20850504_1920.jpg":"1920x1080","k_20850504_1280.jpg":"1280x1280","k_20850504_1024.jpg":"1024x1024","k_20850504_640.jpg":"640x640","k_20850504_480.jpg":"480x480","k_20850504_340.jpg":"340x340","k_20850504_220.jpg":"220x220","o_20850504_1280.jpg":"1280x853","o_20850504_1024.jpg":"1024x682","o_20850504_640.jpg":"640x426","o_20850504_480.jpg":"480x320","o_20850504_340.jpg":"340x226","o_20850504_220.jpg":"220x146","h_20850504_1280.jpg":"1280x854","h_20850504_1024.jpg":"1024x683","h_20850504_640.jpg":"640x427","h_20850504_480.jpg":"480x320","h_20850504_340.jpg":"340x227","h_20850504_220.jpg":"220x147","pp_20850504_1280.jpg":"1006x1280","pp_20850504_1024.jpg":"805x1024","pp_20850504_640.jpg":"503x640","pp_20850504_480.jpg":"377x480","pp_20850504_340.jpg":"267x340","pp_20850504_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20850506_1920.jpg":"1920x1080","k_20850506_1280.jpg":"1280x1280","k_20850506_1024.jpg":"1024x1024","k_20850506_640.jpg":"640x640","k_20850506_480.jpg":"480x480","k_20850506_340.jpg":"340x340","k_20850506_220.jpg":"220x220","o_20850506_1280.jpg":"1280x1920","o_20850506_1024.jpg":"1024x1536","o_20850506_640.jpg":"640x960","o_20850506_480.jpg":"480x720","o_20850506_340.jpg":"340x510","o_20850506_220.jpg":"220x330","h_20850506_1280.jpg":"1280x854","h_20850506_1024.jpg":"1024x683","h_20850506_640.jpg":"640x427","h_20850506_480.jpg":"480x320","h_20850506_340.jpg":"340x227","h_20850506_220.jpg":"220x147","pp_20850506_1280.jpg":"1006x1280","pp_20850506_1024.jpg":"805x1024","pp_20850506_640.jpg":"503x640","pp_20850506_480.jpg":"377x480","pp_20850506_340.jpg":"267x340","pp_20850506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1190","hd_20784376_1920.jpg":"1920x1080","k_20784376_1280.jpg":"1280x1280","k_20784376_1024.jpg":"1024x1024","k_20784376_640.jpg":"640x640","k_20784376_480.jpg":"480x480","k_20784376_340.jpg":"340x340","k_20784376_220.jpg":"220x220","o_20784376_1280.jpg":"1280x793","o_20784376_1024.jpg":"1024x634","o_20784376_640.jpg":"640x396","o_20784376_480.jpg":"480x297","o_20784376_340.jpg":"340x210","o_20784376_220.jpg":"220x136","h_20784376_1280.jpg":"1280x854","h_20784376_1024.jpg":"1024x683","h_20784376_640.jpg":"640x427","h_20784376_480.jpg":"480x320","h_20784376_340.jpg":"340x227","h_20784376_220.jpg":"220x147","pp_20784376_1280.jpg":"1006x1280","pp_20784376_1024.jpg":"805x1024","pp_20784376_640.jpg":"503x640","pp_20784376_480.jpg":"377x480","pp_20784376_340.jpg":"267x340","pp_20784376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1167","hd_20784400_1920.jpg":"1920x1080","k_20784400_1280.jpg":"1280x1280","k_20784400_1024.jpg":"1024x1024","k_20784400_640.jpg":"640x640","k_20784400_480.jpg":"480x480","k_20784400_340.jpg":"340x340","k_20784400_220.jpg":"220x220","o_20784400_1280.jpg":"1280x778","o_20784400_1024.jpg":"1024x622","o_20784400_640.jpg":"640x389","o_20784400_480.jpg":"480x291","o_20784400_340.jpg":"340x206","o_20784400_220.jpg":"220x133","h_20784400_1280.jpg":"1280x854","h_20784400_1024.jpg":"1024x683","h_20784400_640.jpg":"640x427","h_20784400_480.jpg":"480x320","h_20784400_340.jpg":"340x227","h_20784400_220.jpg":"220x147","pp_20784400_1280.jpg":"1006x1280","pp_20784400_1024.jpg":"805x1024","pp_20784400_640.jpg":"503x640","pp_20784400_480.jpg":"377x480","pp_20784400_340.jpg":"267x340","pp_20784400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20631978_1920.jpg":"1920x1080","k_20631978_1280.jpg":"1280x1280","k_20631978_1024.jpg":"1024x1024","k_20631978_640.jpg":"640x640","k_20631978_480.jpg":"480x480","k_20631978_340.jpg":"340x340","k_20631978_220.jpg":"220x220","o_20631978_1280.jpg":"1280x854","o_20631978_1024.jpg":"1024x683","o_20631978_640.jpg":"640x427","o_20631978_480.jpg":"480x320","o_20631978_340.jpg":"340x227","o_20631978_220.jpg":"220x146","h_20631978_1280.jpg":"1280x854","h_20631978_1024.jpg":"1024x683","h_20631978_640.jpg":"640x427","h_20631978_480.jpg":"480x320","h_20631978_340.jpg":"340x227","h_20631978_220.jpg":"220x147","pp_20631978_1280.jpg":"1006x1280","pp_20631978_1024.jpg":"805x1024","pp_20631978_640.jpg":"503x640","pp_20631978_480.jpg":"377x480","pp_20631978_340.jpg":"267x340","pp_20631978_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20747396_1920.jpg":"1920x1080","k_20747396_1280.jpg":"1280x1280","k_20747396_1024.jpg":"1024x1024","k_20747396_640.jpg":"640x640","k_20747396_480.jpg":"480x480","k_20747396_340.jpg":"340x340","k_20747396_220.jpg":"220x220","o_20747396_1280.jpg":"1280x853","o_20747396_1024.jpg":"1024x682","o_20747396_640.jpg":"640x426","o_20747396_480.jpg":"480x320","o_20747396_340.jpg":"340x226","o_20747396_220.jpg":"220x146","h_20747396_1280.jpg":"1280x854","h_20747396_1024.jpg":"1024x683","h_20747396_640.jpg":"640x427","h_20747396_480.jpg":"480x320","h_20747396_340.jpg":"340x227","h_20747396_220.jpg":"220x147","pp_20747396_1280.jpg":"1006x1280","pp_20747396_1024.jpg":"805x1024","pp_20747396_640.jpg":"503x640","pp_20747396_480.jpg":"377x480","pp_20747396_340.jpg":"267x340","pp_20747396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1123","hd_14237800_1920.jpg":"1920x1080","k_14237800_1280.jpg":"1280x1280","k_14237800_1024.jpg":"1024x1024","k_14237800_640.jpg":"640x640","k_14237800_480.jpg":"480x480","k_14237800_340.jpg":"340x340","k_14237800_220.jpg":"220x220","o_14237800_1280.jpg":"1280x748","o_14237800_1024.jpg":"1024x598","o_14237800_640.jpg":"640x374","o_14237800_480.jpg":"480x280","o_14237800_340.jpg":"340x198","o_14237800_220.jpg":"220x128","h_14237800_1280.jpg":"1280x854","h_14237800_1024.jpg":"1024x683","h_14237800_640.jpg":"640x427","h_14237800_480.jpg":"480x320","h_14237800_340.jpg":"340x227","h_14237800_220.jpg":"220x147","pp_14237800_1280.jpg":"1006x1280","pp_14237800_1024.jpg":"805x1024","pp_14237800_640.jpg":"503x640","pp_14237800_480.jpg":"377x480","pp_14237800_340.jpg":"267x340","pp_14237800_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15098493 Threads: 4 Questions: 3160100104 Slow queries: 7067269 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235150196 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/dozupan-stipe-cogelja-o-stanju-splitskog-pomorskog-dobra-otkrio-da-bacvice-i-ovcice-prelaze-po-nadleznost-grada-ali-i-koliko-godisnje-zupanija-zaradi-od-koncesionara-zbog-krsenja-ugovora-1167554 [printLink] => /split/dozupan-stipe-cogelja-o-stanju-splitskog-pomorskog-dobra-otkrio-da-bacvice-i-ovcice-prelaze-po-nadleznost-grada-ali-i-koliko-godisnje-zupanija-zaradi-od-koncesionara-zbog-krsenja-ugovora-1167554?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 282544 [name] => Stipe Čogelja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-cogelja [link] => /tag/stipe-cogelja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 421166 [name] => pomorsko dobro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorsko-dobro [link] => /tag/pomorsko-dobro ) [2] => stdClass Object ( [id] => 287510 [name] => kazne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazne [link] => /tag/kazne ) [3] => stdClass Object ( [id] => 292595 [name] => Županija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zupanija [link] => /tag/zupanija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD MORA I ZA MORE ŽIVIMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dožupan Stipe Čogelja o stanju splitskog pomorskog dobra: otkrio da Bačvice i Ovčice prelaze pod nadležnost Grada, ali i koliko godišnje Županija ‘zaradi‘ od koncesionara zbog kršenja ugovora [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-03-12-28-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20850514.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20850514.jpg [title] =>
 
Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20850484.jpg [title] =>

 
Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20850504.jpg [title] =>
 
Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20850506.jpg [title] =>

 
Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20784376.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20784400.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20631978.jpg [title] => Objekti sagrađeni u uvali Bene na Marjanu Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20747396.jpg [title] => Druga strana Istočne obale Vladimir Dugandžić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/14237800.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedna od najljepših stvari koju naš grad ima za ponuditi je njegovo pomorsko dobro. Stanje na splitskoj obali od enormne je važnosti kako za domaće ljude, tako i za turiste koji na njoj troše svoj novac.

Sa Stipom Čogeljom, zamjenikom župana splitsko-dalmatinskog i bivšim pročelnikom županijskog Odjela za turizam i pomorstvo, koji se na našoj obali nagledao brojnih devastacija i nepravilnosti, u razgovoru smo "pročešljali" cijelu splitsku obalu. Od sjevera do juga. Projekte, koncesije, nerede, šuteve.

---

image


 
Saša Burić/Cropix
---

- U kakvom je stanju splitska obala? – idemo odmah "u sridu" s pitanjem.

- Što se tiče Splita, stanje je u redu. Nepravilnosti uvijek ima, ali to se sve rješava. Budući da u Splitu ima dosta koncesija na obali, uveli smo sustav ugovorne kazne. Dakle, ako koncesionar ne poštuje neku odrednicu ugovora, primjerice, ima više ležaljki ili stolova i stolica od dozvoljenoga, dajemo mu rok od četiri sata da to ukloni. Ako ne ukloni, onda ide ugovorna kazna koja je dosta visoka, iznosi pet posto ukupnih prihoda iz prošle godine – započinje Čogelja razglabati o stanju na našoj obali i naglašava nam kako su nekim koncesionarima znali naplatiti kaznu i po 100 tisuća kuna.

Rečenica koje se uvijek drži je, kako nam veli, "od mora i za more živimo", a to se bez sumnje može primijeniti i na sve dalmatinske ljude.

- Od mora smo naučili dobro živit, ali smo prestali živit i ulagat u njega – kaže nam Čogelja.

A kako bi splitske plaže trebale izgledati i čega se sve koncesionari moraju pridržavati, propisano je Pravilnikom o gospodarskom korištenju iz 2017. Prema njemu, koncesionar može zauzeti tek 30 posto površine plaže.

Bene, Kašjuni i kamp u Stobreču još su uvijek pod koncesijom Županije, dok najpoznatija splitska plaža, Bačvice, govori nam dožupan, kao i Ovčice, prelaze pod nadležnost Grada.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

- Koncesija za plažu Bačvice raskinuta je zbog niza kršenja ugovornih odredbi. Nisu prijavili dodatni sadržaj koji su koristili, a naplaćivali su ga te su im objekti bili izvan gabarita. Bilo je dosta krucijalnih grešaka, uputili smo im nekoliko upozorenja nakon kojih se oni nisu uskladili s ugovorom i oduzeta im je koncesija – objašnjava nam.

Koncesija za Ovčice, ističe pak, do kraja godine, a za obje se ove popularne splitske plaže koncesije više neće raspisivati, već će, kako nam tumači naš sugovornik, Grad pomoću koncesijskih odobrenja njima upravljati. No, to nije jedina uvala koja je na „tapetu”. Gradski vijećnici Centra na nedavnoj su konferencji za medije najavili da će zatražiti oduzimanje koncesije tvrtki „Nacional” na Benama te zahtijevati da se pomorsko dobro na tom dijelu da na upravljanje Gradu.

Ovu inicijativu gradskih vijećnika, kaže nam Čogelja, stručno je tijelo Županije stavilo na raspravu.

- Stručno tijelo koje se sastoji od sedam članova raspravljalo je o ovoj temi. Grad Split je već poslao zahtjev da se sve koncesije daju njima, ali kod postojećih se koncesija ne može mijenjati ugovorna strana (u tim ugovorima je to Županija), bez suglasnosti koncesionara. To je s pravne strane, a za sve buduće koncesije Županija nema ništa protiv da oni preuzmu upravljanje. Međutim stručno je tijelo zaključilo da zahtjev koji smo dobili od Grada nije dovoljno razrađen. Nedostaju detalji kao što su na koje se točno plaže odnosi koncesija, u kojem vremenskom periodu, o kakvoj se koncesiji radi. Dakle, ne može im se dati generalno upravljanje, već samo po određenoj koncesiji – navodi nam.

Za medijsku hajku oko nepravilnosti u uvali Bene koju su izazvali pojedini gradski vijećnici postoji i drugačije rješenje. Naime, Pravilnikom o gospodarskom korištenju iz 2017. godine Županija je dala ovlasti Gradu i komunalnim redarima za obavljanje nadzora nad lokacijama gdje se nalaze koncesije i sastavljanje zapisnika kojega bi potom proslijedili Županiji, a ona nadzornom tijelu te bi se tako znatno ubrzao proces rješavanja problema s koncesijama. No, Grad, kako nam govori zamjenik župana, do sada ovu mogućnost nije koristio. Dio su nelegalnih objekata na Benama, koji su niknuli 70-ih godina prošloga stoljeća, već uklonuli, a za ostale, točnije sportsko igralište i zahod, pokrenut je postupak za legalizaciju prema Pravilniku o jednostavnim građevinama.

---

image
Objekti sagrađeni u uvali Bene na Marjanu
Joško Šupić/Cropix
---

- Iskreno, ne vidim nikakav financijski interes da tamo netko ima koncesiju pod ovim uvjetima koji su dani. Koncesionar je čak platio i tuđe dugove da bi mogao dobiti koncesiju tu, stoga ona ne može biti lukrativna – pojašnjava.

Osvrnuo se i na mnoge probleme na našoj obali. Od preklapanja nadležnosti, obavljanja djelatnosti bez dozvole, do nasipanja mora, a projektom „Pomorsko je dobro”, ističe nam naš sugovornik, mnogo se nabrojanoga riješilo. Splićani pak, svako ljeto "pompu" dižu oko površine koju koncesionari zauzimaju ležaljkama.

- Pronašli smo kompromisno rješenje i za građane i koncesionare, ali i za turiste. Hotelske plaže imaju veći interes za ležaljkama jer je to njima neka vrsta reklame, a i turisti ih zahtijevaju. To nije velika površina koju zauzimaju, 30 posto, a ostatak plaže ostaje za građane. Ovim projektom osmislili smo sustav u kojem smo transparentno objavili sve objekte na obali i podatke o koncesijama. Ako koncesionar ima odobrenje za četiri ležaljke, što je vidljivo i u sustavu, a on ih je postavio 10, svaki građanin to može anonimno prijaviti – slikovito nam opisuje drugi čovjek Županije.

- Taj sustav pomaže i pri određivanju nadležnosti koje su također čest problem. Nekad je to DORH, nekad Carinska uprava, Lučka kapetanija ili Ministarstvo mora. Da prijave više ne bi letjele iz jedne u drugu instituciju, sada direktno odlaze kod nadležne osobe – nastavlja nam o novom sustavu zbog kojega se prijave više ne spremaju u „ladice”.

- Koliko često koncesionari krše uvjete ugovora? – pitamo ga.

- Bilo je prije dosta prijava, primjerice za Kašjune. Dosta brzo reagiramo, ali apeliram i na komunalne redare da obilaze teren. Kada bismo zatekli nešto što nije u ugovoru, naplatili bismo ugovornu kaznu ili bi koncesionar u većini slučajeva vratio sve u prvobitno stanje – kaže nam Čogelja i nadodaje kako godišnje naplate kazne u iznosu od 300 do 400 tisuća kuna, a zbog novoga sustava upravljanja pomorskim dobrom svake ih je godine sve manje.

Jedan od trenutno većih projekata u našem gradu je Istočna obala. No, ne i baš svaka strane Istočne obale. S jedne je strane, kako smo slikovito već pisali, Bejrut, a s druge je Monaco. Iz Grada su nam u nekoliko navrata već, prstom za taj nered upirali u Županiju, a sada su ipak, oni nadležni.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

- Svi su za uvođenje reda, no ne može ga se uvoditi na nezakonit način. Rješenja od Grada koja nisu zakonita Županija je vratila. Nisu bila ispravna i nedostajale su neke tehničke stvari, stoga smo ih vratili, nismo ih poništili. Sada su ih ispravili prema uputama i ne sumnjam da će sve proći u redu – kazuje nam.

Međutim, šut koji već mjesecima krasi jednu od najfrekventnijih lokacija u gradu, nije odgovornost Županije već Grada, a kako nam Čogelja tumači, postoje i neke naznake za rješavanje tog nereda.

---

image
Druga strana Istočne obale
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Nadam se da će Grad stići odraditi svoj dio radova do otvaranja drugog dijela obale koju vodi Vice Mihanović. Tu smo uvijek ako Gradu treba što pomoć. Uvijek smo za dogovor s Gradom i suradnju – poručuje jedan od vodećih ljudi Županije.

Stupanje u posjed u lučicama Zenta i Spinut koje su dugi niz godina bile bez koncesije, a sada njima upravlja županijska Lučka uprava, jedan je od gorućih problema koje je Županija riješila. U najavi su i mnogi drugi projekti, u kojima će im ipak, biti potrebna suradnja s Gradom.

- Zenta je sada po županijskom prostornom planu luka otvorena za javni promet, a Spinut ide ka novoj koncesiji koju će dati država za sportsku luku. Lučka uprava njima će upravljat dok se ne ishodi lokacijska dozvola i ne steknu uvjeti za raspisivanje koncesije – najavljuje Čogelja te nadodaje kako bi radovi u lučici Zenta, koji su punom jeku, do početka sezone trebali biti gotovi, osim ako se morsko dno koje je uvijek nepredvidljivo, kako nam kazuje naš sugovornik, ne predomisli pa se taj rok ipak produži.

Što se tiče Zapadne obale, vrijednog resursa u srcu grada, čiji se potencijal za sada ne iskorištava, Županija se nada pozitivnom odgovoru od strane Grada da upravljanje nad ovim područjem preuzme Lučka uprava.

- Win-win situacija koju mi predlažemo jest da se lučko područje proširi i da se onda vez naplaćuje legalno, a s time da upravlja Lučka uprava koja onda "Splitskoj obali" koja upravlja kopnenim dijelom može biti partner, i tako svi dobivamo neko rješenje.

Također se radi i na rješavanju Firula, Slatina, poljudskog bazena, Obojene. Nudimo i sredstva do milijun ipo kuna za donošenje prostornih planova za ova područja, no Grad Split to mora potvrditi – zaključio je.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Joško Šupić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Joško Šupić/Cropix
Objekti sagrađeni u uvali Bene na Marjanu
Vladimir Dugandžić/Cropix
Druga strana Istočne obale
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dozupan-stipe-cogelja-o-stanju-splitskog-pomorskog-dobra-otkrio-da-bacvice-i-ovcice-prelaze-po-nadleznost-grada-ali-i-koliko-godisnje-zupanija-zaradi-od-koncesionara-zbog-krsenja-ugovora-1167554 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6c4034b44f36e5391b5f1f575d67b07dd03c0c0b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do%C5%BEupan+Stipe+%C4%8Cogelja+o+stanju+splitskog+pomorskog+dobra%3A+otkrio+da+Ba%C4%8Dvice+i+Ov%C4%8Dice+prelaze+pod+nadle%C5%BEnost+Grada%2C+ali+i+koliko+godi%C5%A1nje+%C5%BDupanija+%E2%80%98zaradi%E2%80%98+od+koncesionara+zbog+kr%C5%A1enja+ugovora&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdozupan-stipe-cogelja-o-stanju-splitskog-pomorskog-dobra-otkrio-da-bacvice-i-ovcice-prelaze-po-nadleznost-grada-ali-i-koliko-godisnje-zupanija-zaradi-od-koncesionara-zbog-krsenja-ugovora-1167554 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdozupan-stipe-cogelja-o-stanju-splitskog-pomorskog-dobra-otkrio-da-bacvice-i-ovcice-prelaze-po-nadleznost-grada-ali-i-koliko-godisnje-zupanija-zaradi-od-koncesionara-zbog-krsenja-ugovora-1167554 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD MORA I ZA MORE ŽIVIMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitOD MORA I ZA MORE ŽIVIMO

Dožupan Stipe Čogelja o stanju splitskog pomorskog dobra: otkrio da Bačvice i Ovčice prelaze pod nadležnost Grada, ali i koliko godišnje Županija ‘zaradi‘ od koncesionara zbog kršenja ugovora

Piše Antea Burazin
14. veljače 2022. - 15:41

Jedna od najljepših stvari koju naš grad ima za ponuditi je njegovo pomorsko dobro. Stanje na splitskoj obali od enormne je važnosti kako za domaće ljude, tako i za turiste koji na njoj troše svoj novac.

Sa Stipom Čogeljom, zamjenikom župana splitsko-dalmatinskog i bivšim pročelnikom županijskog Odjela za turizam i pomorstvo, koji se na našoj obali nagledao brojnih devastacija i nepravilnosti, u razgovoru smo "pročešljali" cijelu splitsku obalu. Od sjevera do juga. Projekte, koncesije, nerede, šuteve.

- U kakvom je stanju splitska obala? – idemo odmah "u sridu" s pitanjem.

- Što se tiče Splita, stanje je u redu. Nepravilnosti uvijek ima, ali to se sve rješava. Budući da u Splitu ima dosta koncesija na obali, uveli smo sustav ugovorne kazne. Dakl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:12