StoryEditorOCM
SplitSTALA ZVONJAVA

Doznali smo kada bi konačno zvonik ispod Ure na Pjaci trebao proraditi: zbog nevrimena stao je i sat...

Piše Božidar Lončar
25. veljače 2024. - 21:31

Po stoti put. Poznata Ura na Pjaci više ne radi. Ne radi ni "ura" ni mali zvonik iznad Ure. Susidi su odmah alarmirali svoje Getane i to zbog, kako su napisali na Facebooku - apartmana! Pošla su stoljeća, minjale se države, bandire, carevi, gospodari, ali gosti su uspili - ugasit zvonjavu, sarkastično će ljutiti Getani.

Potvrdu ovog događaja koji naliči sceni iz Velog Mista smo dobili prije godinu dana kada nam je Odsjek za promet i komunalno održavanje Grada odgovorio kako je zvono, i to po drugi put, uklonio stanar.

Splićani su tako dobri domaćini da za turiste čak - zaustave vrime! ‘Ura na Pjaci ne radi jer čovik ima apartman...‘

Po svemu sudeći i ovaj put je tako! Kako smo neslužbeno doznali, "komunalci" su bili na terenu te su iz Odsjeka Damira Babića utvrdili kako fali dio zvonika. Do sada bi najčešće nesta bat tako da se nema s čime udrit. Pametan potez. Šteta nije velika, bude između 100 i 150 eura. Sad, je li vrijedno provalit u povijesnu znamenitost i ukrast dio zvonika radi tih novaca, ne vjerujemo. Ono što je sigurno - nije slučajnost. Ti bi dijelovi trebali radit barem 200 godina!

Neslužbeno, zvonik bi opet trebao proraditi za 20 dana dok dođu dijelovi i napravi se popravak. Ugrubo, do sredine idućeg mjeseca.

image

Zvonik bi opet trebao proraditi za 20 dana dok dođu dijelovi i napravi se popravak

Duje Klarić/Cropix

Što se ure na Uri tiče, kontaktirali smo urara Nina Mrkušića koji nam je kazao kako tvrtka "Satovi i nakit Mrkušić" održava javne satove. Sat bi trebao proraditi do kraja dana ili najkasnije sutra. 

- Treba prepravit jedan dio, potrošeni komad. Riječ je o starom mehanizmu koji se sam po sebi potroši. Sat je star i sklon trošenju i povremeno traži, da tako kažem, ljudski dodir. Sat ima jedan problem, a to je kameni brojčanik. Kada je kiša i vjetar, upada voda u brojčanik i ne može se drugačije riješiti.

Kažu Getani na Facebooku kako već desetak godina zvono ne radi. Bit ćemo optimistični pa ćemo dati Banovini mjesec dana. Nadajmo se da nekome neće zasmetati zvonjava na Uskrs.

image

Poznata Ura na Pjaci više ne radi

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:46