stdClass Object ( [id] => 1362952 [title] => Dosad neispričana priča o splitskim međuratnim fotoreporterima: snimali su od ulica i plaža do glamuroznih zbivanja [alias] => dosad-neispricana-prica-o-splitskim-meduratnim-fotoreporterima-snimali-su-od-ulica-i-plaza-do-glamuroznih-zbivanja [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Između Prvog i Drugog svjetskog rata u Splitu su djelovali brojni profesionalni fotografi, koji su zabilježili različite aspekte političkog, kulturnog i društvenog života grada, pojedinačne i grupne portrete, a reportažne fotografije objavljivali u dnevnome tisku i onodobnim ilustriranim revijama, poput splitske Jadranske straže i zagrebačkog Svijeta.

S ove zanimljive teme, potpuno netaknute do današnjih dana, veo su – spašavajući od zaborava vrijedan segment povijesti splitske novinske fotografije – skinule dr. sc. Sandi Bulimbašić, povjesničarka umjetnosti, viša stručna savjetnica-konzervatorica u splitskom Konzervatorskom odjelu, i dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, o čemu je Bulimbašić nedavno održala predavanje u prepunom splitskom Fotoklubu.

Magaš Bilandžić je u sklopu programa Foto utorak održala zanimljivo predavanje o profesionalnim fotografkinjama, fotoamaterkama i fotoreporterkama u Hrvatskoj od 1918. do 1945. godine Na primjeru istaknutih fotografkinja, poput Antonije Kulčar Prut, poznatije kao Tonka, Ivane Tomljenović Meller i Elvire Kohn, analizirale su i prisutnost žena u fotografskoj struci i na društvenoj sceni.

---

image

One su zaslužne što je od zaborava spašen vrijedan segment povijesti splitske novinske fotografije: dr. sc. Sandi Bulimbašić, povjesničarka umjetnosti, viša stručna savjetnica-konzervatorica u splitskom Konzervatorskom odjelu, i dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

---

Njihovo istraživanje razmatra djelovanje i doprinos splitskih profesionalnih fotografa u kontekstu hrvatske međuratne fotografije, a posebna pažnja posvećena je reportažnim fotografijama kojima su zabilježili važne događaje kulturne, društvene i političke povijesti grada, te su identificirale autore niza do danas neatribuiranih fotografija. Posebnu pozornost posvetile su i analizi načina na koji se fotografija u ilustriranim časopisima koristila u propagandne svrhe ili u promoviranju novih trendova.

Procvat grada

– Split je u međuratnom razdoblju izrazito napredovao, a zahvaljujući povlaštenom položaju glavne luke, razvijao se brže od ostalih gradova u Kraljevini SHS, odnosno Jugoslaviji. Grad je doživio infrastrukturni, urbanistički, graditeljski, turistički i kulturni procvat, što se odrazilo i na bogat društveni život građana – navode dr. Bulimbašić i dr. Magaš Bilandžić.

– Prakticirajući podjednako atelijersku i reportažnu fotografiju, splitski su profesionalni fotografi stvorili vizualnu kroniku vremena, snimke redovito objavljivali u ilustriranim časopisima, a na temelju objavljenih u Jadranskoj straži i Svijetu, razmatrale smo događaje i fenomene koji su obilježili splitsku svakodnevicu – od značajnih političkih trenutaka, podizanja spomenika i osnivanja istaknutih kulturnih institucija do popularnih običaja i svetkovina (plesova, karnevala), uloge kazališta i sportskih natjecanja te ostalih oblika zabave koji su obilježavali život građana tijekom "ludih" dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća.

---

image

Uklanjanje spomenika Grguru Ninskom s Peristila, studeni 1941. (Nepoznati autor)

Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu
---
---
image

Uklanjanje spomenika Grguru Ninskom s Peristila, studeni 1941. (Nepoznati autor)

Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu
---

Pritom je osobita pozornost posvećena iščitavanju načina na koje se fotografija u Jadranskoj straži i Svijetu koristila u svrhu prenošenja poruke, odnosno ulozi koju je imala u službi političke, ali i privredne, kulturne i turističke propagande – iznose autorice, ističući kako su Jadranska straža i Svijet bili časopisi različitog predznaka, ali su podjednako veliku pozornost posvećivali bogatoj likovnoj opremi i visokoj kvaliteti tiska i fotografija.

U kreiranju vizualnog identiteta časopisa sudjelovali su brojni vrsni umjetnici, poput Radovana Tommasea i Angjela Uvodića

(Jadranska straža), Otta Antoninija i Pavla Gavranića (Svijet), te mnogi drugi koji su oblikovali efektne naslovnice i pridonijeli popularnosti tih tiskovina.

---

image

Scene sa splitskih kupališta, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)

---

Jadranska straža, časopis istoimenog društva za očuvanje Jadrana, pokrenut je kao mjesečnik 1923., a društvo i časopis imali su izrazit ideološki i geopolitički cilj – propagirati jugoslavensko zajedništvo i pomorsku, jadransku orijentaciju nove države, čija je glavna luka bio Split.

Ilustrirani lifestyle časopis Svijet počeo je izlaziti u Zagrebu 1926. u izdanju Tipografije i pod uredništvom umjetnika Otta Antoninija, te postaje vodeća društvena kronika građanskog sloja, predstavljajući različite sfere društvenog, kulturnog i političkog života, a imao je i važnu ulogu u promoviranju i uspostavljanju novih trendova.

– Do značajnije afirmacije reportažne fotografije u Splitu i Hrvatskoj dolazi upravo dvadesetih godina na stranicama ilustriranih časopisa, koji su sve češće angažirali profesionalne fotografe te aktualna događanja bilježili i slikom. Uz snimanje u atelijerima fotografi su redovito izlazili na teren kako bi zabilježili važne društvene, kulturne i političke događaje. U reportažnoj fotografiji isticali su se "Foto Slavija" Mary Goldstein i Violete Lewy Goldstein, "Foto Olympia" Petra Ruljančića, "Foto Hollywood" Ante Borovića, Atelijer Dragutina Karla Stühlera, Atelijer Stevana Sinobada, "Foto Galić", "Foto Sonja" Violete Omero i "Foto Noworyta". Mnogi splitski atelijeri povremeno su zapošljavali i suradnike koji su za njih snimali reportaže, ali ostali su anonimni iza naziva atelijera. "Atelier Slavija" zauzima posebno mjesto u fotografskoj povijesti Splita. Osnovao ga je najznačajniji gradski predratni profesionalni fotograf Josip (Marko Giussepe) Goldstein, a bio je među najbolje opremljenim atelijerima. "Foto Olympiju" je od 1921. do 1933. vodio Petar Ruljančić, koji se bavio portretnom fotografijom i značajnu pažnju posvećivao komercijalnoj djelatnosti – izdavanju albuma s motivima Splita i uvećanih koloriranih fotografija, a naslijedili su ga djeca Jure i Zlata.

---

image

Kraljica Marija u pratnji bana Ive Tartaglie, Jadranska straža - 1931. (Foto Borović)

---

Posebno značajno mjesto na kulturnoj i društvenoj sceni grada tijekom međuratnog razdoblja zauzimao je atelijer Ante Borovića, najznačajnijega splitskog fotografa toga vremena, koji je od 1920. djelovao samostalno, prvo u prostoru bivšeg atelijera "Zita", svoga učitelja Julija Davidsona. Borovićev atelijer znakovita imena "Hollywood", koji je pod tim nazivom prisutan na stranicama Svijeta od 1930. godine, intenzivno je bilježio splitsku društvenu kroniku, promovirajući na oblikovnoj i sadržajnoj razini nove, popularne, inozemne trendove i pridonoseći visokom standardu splitske fotografije onoga vremena – navode autorice istraživanja.

Snimanje kraljevske obitelji

Kvalitetom se izdvajaju i reportaže Dragutina Karla Stühlera, poznatoga prije svega po vrsnim fotografijama spomeničke baštine Dalmacije. Nevelik opus Stevana Sinobada, koji je svoje fotografije najčešće potpisivao s "Fotoreportaža Sinobad", dosta govori o njegovu shvaćanju važnosti profesije fotoreportera. Reportažni opus Violete Omero i poljskog snimatelja Stanislava Noworyte objavljen na stranicama razmatranih časopisa prilično je skroman i vezan tek uz pojedina godišta. "Foto Rembrandt" ili "Foto Galić" osnovan je 1926. uz "Salon Galić", prvi umjetnički salon u Splitu, utemeljen 1924. godine. Za njega su radili Julije Davidson, istaknuti fotograf predratnog razdoblja, i Veljko Vidović, sin slikara Emanuela Vidovića, skloniji umjetničkoj, a ne reportažnoj fotografiji.

– U Jadranskoj straži najčešće je bila riječ o političkoj propagandi, kroz glorificiranje kraljevske obitelji te afirmiranje Kraljevine SHS/Jugoslavije kao važne geopolitičke pomorske sile. U Svijetu je do izražaja došla društvena kronika, a naglasak je bio na promoviranju kulturnih događanja te uvođenju i širenju inozemnih trendova koje su Splićani pratili na svim razinama, od mode do popularnih oblika zabave. U Svijetu tijekom 1920-ih, a u Jadranskoj straži od 1930-ih, sve je izraženija i turistička propaganda te portretiranje Kraljevine SHS/Jugoslavije kao poželjne turističke destinacije, čije ljepote, naročito Primorja, ostavljaju bez daha – opisuju autorice ovoga važnog istraživanja koje pripremaju izložbu o Anti Boroviću i splitskoj međuratnoj fotografiji.

---

image

Prijestolonasljednik Petar Karađorđević i ban Ivo Tartaglia, Jadranska straža 1930. (Foto Slavija)

---

Posebna pozornost na stranicama Jadranske straže, još od prvog broja, bila je posvećena fotografijama kraljevske obitelji Karađorđević, njezinim putovanjima duž jadranske obale, a naročito dolascima u Split te rođendanima prijestolonasljednika Petra. Uz brojne nesignirane fotografije, kao i fotografije dvorskih fotografa M. Šimića, i V. Benčića iz Beograda i S. Afanasjeva iz Crikvenice, koji su ponekad pratili kraljevsku obitelj duž Jadrana, sve češće dozvolu za fotografiranje članova obitelji, posebice za ljetovanja u Kaštelima i Pansionu "Split" (današnja "Vila Dalmacija") na Mejama, dobivaju splitski profesionalni fotografi Borović, Sinobad te atelijeri "Slavija" i "Olympia". Kao odmak od namještenih i ukočenih "službenih" fotografija kraljevske obitelji, izdvajaju se Borovićeve fotografije koje su 1930. zabilježile igru i dokolicu prijestolonasljednika i kraljevića tijekom boravka u vili uz more.

Upravo u međuratnom razdoblju, zahvaljujući gradskim čelnicima, koji su uz volju za napretkom grada imali i potporu vladajuće ideologije i kraljevske dinastije, u Splitu su utemeljene ključne ustanove koje su i danas, sa svojim dragocjenim fundusima, najvažnije u kulturnoj slici grada.

Za razliku od brojnih fotografija kojima su profesionalni fotografi i amateri dokumentirali otkriće spomenika Grguru Ninskom, do danas nam je poznata samo jedna nepotpisana fotografija s otvorenja Meštrovićeva spomenika Marku Maruliću. Fotografija iz gornjeg rakursa prikazuje mnoštvo okupljeno oko spomenika pred Palačom Milesi na Voćnom trgu, odakle su za tu svečanu prigodu bili uklonjeni štandovi za prodaju voća. Vraćeni su odmah nakon otvorenja, prema Meštrovićevoj želji da spomenik bude u okruženju pulsirajućega gradskoga života.

---

image

Splitski krnjeval: Djevojke u fantastičkim kostimima, Svijet - 1927., Foto Rembrandt

---

Kazališna kronika

Velik broj splitskih profesionalnih fotografa surađivao je s kazalištem tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. Njihove snimke objavljivane na stranicama Svijeta dokumentirale su onodobnu kazališnu kroniku i prikazivale scene iz različitih predstava, ansambl tijekom izvedbe i prigodom grupnog poziranja ispred kazališne zgrade te glumce snimljene na pozornici ili u atelijeru. Na stranicama Svijeta brojčano su dominirale fotografije Ante Borovića, koji je od 1926. i prvih brojeva časopisa kamerom redovito bilježio događanja na splitskoj kazališnoj sceni, a posebno premijere Ive Tijardovića, ističući njegov "univerzalni talent" koji se izražavao kroz pisanje, uglazbljivanje, insceniranje i dirigiranje vlastitih djela, te uspješnice poput "Male Floramy" iz 1926. godine.

To se dobro može vidjeti na fotografijama scenografija i karakterističnih likova koje je prilikom izvedbe "Splitskog akvarela" 1928. snimio "Foto Rembrandt"/"Salon Galić", a koje vrsnim kadriranjem i majstorskim osvjetljenjem dobro ocrtavaju i zahvaćaju atmosferu predstave.

Zimski dio splitske godine obilježavale su snimke raskošnih plesova i karnevala, dok su ljeti dominirale reportaže s popularnih kupališta koja su obogaćivala splitsku svakodnevicu, a povremeno i izvještaji o sportskim uspjesima lokalnih klubova na domaćoj i međunarodnoj razini.

---

image

Ante Senjanović, slavenski prvak i državni rekorder u slobodnom stilu, Svijet - 1928. (Foto Slavija)

---

Plesovi su tijekom 1920-ih i 1930-ih predstavljali popularan oblik zabave građanskoga sloja, koji je na svim razinama – od mode i kulture odijevanja do uvođenja novih navika – nastojao pratiti dominantne europske trendove. Splitsko međuraće bilo je, zahvaljujući prisutnosti Antantinih brodova i inozemnih utjecaja, obilježeno prodorom američkih ritmova i modernih plesova, a slobodan karakter fokstrota, one-stepa i tanga redovito je pobuđivao kritike ćudorednih gradskih krugova i tradicionalno orijentiranih tiskovina. Važnu ulogu u organizaciji popularnih gradskih plesova i kostimiranih zabava za djecu i odrasle imali su sportski klubovi Hajduk, Jadran i Gusar.

Duh "ludih dvadesetih" na brojnim vrsnim fotografijama ponajbolje su zahvatili "Foto Rembrandt" i "Foto Hollywood" Ante Borovića. Oni su kompozicijama, odabirom kadra, načinom osvjetljenja i impostacijom portretiranih osoba na stranice Svijeta prenijeli dašak dalmatinskog glamura.

Splitski sportski život tijekom međuratnog razdoblja bilježi značajne uspjehe te se osnivaju brojni klubovi o kojima se relativno rijetko izvještavalo u Svijetu. Ponajviše se pisalo o natjecanjima, uspjesima i inozemnim gostovanjima veslačkoga kluba Gusar i plivačkoga kluba Jadran, a objavljene fotografije sa sportskih događanja potpisivali su gotovo isključivo fotografski atelijeri "Slavija" (1920-ih) i "Hollywood" (1930-ih). Osim o morskim sportovima, u Svijetu se izvještavalo i o godišnjem "velikom lovu" na Marjanu, tenisu, jedrenju, plivanju, sokolaškom sletu, čak i ritmičkoj gimnastici u zavodu gospođe Katić, u kojoj su djevojčice "precizno interpretirale značenje muzike plastično-ritmičkim kretnjama i mimikom". Na stranicama Svijeta i Jadranske straže nije se pisalo o Hajdukovim uspjesima.

---

image

Otvorenje Ličke pruge, razgledavanje izvora Zrmanje, Jadranska straža - 1925. (Nepoznati autor)

---

Fotogenična kupališta

Na stranicama Svijeta često su se objavljivale fotografije s različitih kupališta diljem Jadrana, a među njima brojem su dominirale snimke s popularnih splitskih Bačvica, koje su prerasle u moderno kupalište i poprište društvenog života. Splitski fotografi bilježili su vratolomne skokove, igranje nogometa, konstruiranje različitih figura (piramida, zvijezda) koje su kupači željni pažnje i zabave oblikovali tijelima, te grupne portrete koji su svjedočili o modi onoga vremena. Na stranicama Svijeta dominirale su snimke glavnoga kroničara splitskih društvenih događanja Ante Borovića i njegova atelijera "Hollywood", a ključno mjesto zauzela je serija portretnih fotografija s različitih splitskih kupališta objavljena 1934. godine. Borović je pripadnice mondenoga društva snimio iz niza rakursa i u različitim pozama i ambijentima (na obali, uz hridi, na jedrilicama itd.), čime je uspješno utjelovio ideal tzv. nove, moderne, samosvjesne i neovisne žene kakva je obilježila međuratno razdoblje i naznačila nove rodne slobode.

Dolasci međunarodnih filmskih zvijezda redovito su izazivali senzaciju i veliki interes građana, kao što je bilo u slučaju gostovanja glumaca Brigitte Helm, Willyja Fritscha i berlinske UFA-e prigodom snimanja filma "Otok" (Die Insel), što je zabilježio "Hollywood" Ante Borovića.

---

image

Splitska kupališta, Jadranska straža - 1935. (Foto Borović)

---

– Zanimanje povjesničara umjetnosti za razvoj amaterske fotografije i djelovanje fotoklubova u mnogim je aspektima odredilo recepciju rada splitskih i hrvatskih međuratnih profesionalnih fotografa koji su se nerijetko našli izvan fokusa istraživača. Dok se u snimkama fotoamatera prepoznavala umjetnička kvaliteta, djelovanje profesionalnih fotografa i vlasnika uspješnih atelijera donedavno se nerijetko smatralo dokumentarnim i primijenjenim, podložnim ukusu i zahtjevima građanske klase te bližim obrtničkom nego umjetničkom polu fotografske djelatnosti. Dok su u Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske u međuratnom razdoblju postojala agilna udruženja fotoamatera i aktivne fotosekcije pojedinih planinarskih društava, u Splitu je situacija bila drukčija – udruženje fotoamatera nije postojalo, a scenom su dominirali upravo profesionalni fotografi koji su istodobno bili aktivni sudionici i svjedoci društvenog, kulturnog i političkog života, te ga popratili autentičnim snimkama – zaključuju Sandi Bulimbašić i Lovorka Magaš Bilandžić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 1918. - 1941. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => 1918. - 1941. 2 0 15192 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 18:27:18 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-11 08:22:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-11 08:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dosad neispričana priča o splitskim međuratnim fotoreporterima: snimali su od ulica i plaža do glamuroznih zbivanja page_title=Dosad neispričana priča o splitskim međuratnim fotoreporterima: snimali su od ulica i plaža do glamuroznih zbivanja [metakey] => splitski fptoreporteri, Sandi Bulimbašić, Lovorka Magaš Bilandžić, jadranska straža, svijet, foto slavija, foto olympia, Foto Galić, foto hollywood, foto Noworyt, foto Sonja, foto rembrandt [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517716.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517725.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517724.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517711.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517712.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517713.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517714.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517715.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517717.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517718.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517719.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517720.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517721.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517722.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26517723.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26522546.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu","Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dolazak prvih vlakova u Split, Jadranska stra\u017ea - 1925. (Nepoznati autor)<\/p>","

Uklanjanje spomenika Grguru Ninskom s Peristila, studeni 1941. (Nepoznati autor)<\/p>","

Uklanjanje spomenika Grguru Ninskom s Peristila, studeni 1941. (Nepoznati autor)<\/p>","

Splitski krnjeval: Djevojke u fantasti\u010dkim kostimima, Svijet - 1927., Foto Rembrandt<\/p>","

Ante Senjanovi\u0107, slavenski prvak i dr\u017eavni rekorder u slobodnom stilu, Svijet - 1928. (Foto Slavija)<\/p>","

Scene sa splitskih kupali\u0161ta, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)<\/p>","

Kraljica Marija u pratnji bana Ive Tartaglie, Jadranska stra\u017ea - 1931. (Foto Borovi\u0107)<\/p>","

Otvorenje Li\u010dke pruge, razgledavanje izvora Zrmanje, Jadranska stra\u017ea - 1925. (Nepoznati autor)<\/p>","

Sve\u010dano otvaranje brodogradili\u0161ta \u2018Split\u2018, Jadranska stra\u017ea - 1932., (Foto Borovi\u0107)<\/p>","

Porinu\u0107e parobroda, Jadranska stra\u017ea - 1937. (Foto Borovi\u0107)<\/p>","

Prijestolonasljednik Petar Kara\u0111or\u0111evi\u0107 i ban Ivo Tartaglia, Jadranska stra\u017ea 1930. (Foto Slavija)<\/p>","

Prva jugoslavenska izlo\u017eba fotografija u Salonu Gali\u0107, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)<\/p>","

Postav Prve jugoslavenske izlo\u017eba fotografija u Salonu Gali\u0107, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)<\/p>","

Otvorenje spomenika Marku Maruli\u0107u, Jadranska stra\u017ea - 1925., (Nepoznati autor)<\/p>","

Splitska kupali\u0161ta, Jadranska stra\u017ea - 1935. (Foto Borovi\u0107)<\/p>","

One su zaslu\u017ene \u0161to je od zaborava spa\u0161en vrijedan segment povijesti splitske novinske fotografije: dr. sc. Sandi Bulimba\u0161i\u0107, povjesni\u010darka umjetnosti, vi\u0161a stru\u010dna savjetnica-konzervatorica u splitskom Konzervatorskom odjelu, i dr. sc. Lovorka Maga\u0161 Biland\u017ei\u0107, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","43:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1425x1035","hd_26517716_1920.jpg":"1920x1080","k_26517716_1280.jpg":"1280x1280","k_26517716_1024.jpg":"1024x1024","k_26517716_640.jpg":"640x640","k_26517716_480.jpg":"480x480","k_26517716_340.jpg":"340x340","k_26517716_220.jpg":"220x220","o_26517716_1280.jpg":"1280x929","o_26517716_1024.jpg":"1024x743","o_26517716_640.jpg":"640x464","o_26517716_480.jpg":"480x348","o_26517716_340.jpg":"340x246","o_26517716_220.jpg":"220x159","h_26517716_1280.jpg":"1280x854","h_26517716_1024.jpg":"1024x683","h_26517716_640.jpg":"640x427","h_26517716_480.jpg":"480x320","h_26517716_340.jpg":"340x227","h_26517716_220.jpg":"220x147","pp_26517716_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517716_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517716_640.jpg":"640x814","pp_26517716_480.jpg":"480x611","pp_26517716_340.jpg":"340x432","pp_26517716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2801","hd_26517725_1920.jpg":"1920x1080","k_26517725_1280.jpg":"1280x1280","k_26517725_1024.jpg":"1024x1024","k_26517725_640.jpg":"640x640","k_26517725_480.jpg":"480x480","k_26517725_340.jpg":"340x340","k_26517725_220.jpg":"220x220","o_26517725_1280.jpg":"1280x1867","o_26517725_1024.jpg":"1024x1493","o_26517725_640.jpg":"640x933","o_26517725_480.jpg":"480x700","o_26517725_340.jpg":"340x496","o_26517725_220.jpg":"220x320","h_26517725_1280.jpg":"1280x854","h_26517725_1024.jpg":"1024x683","h_26517725_640.jpg":"640x427","h_26517725_480.jpg":"480x320","h_26517725_340.jpg":"340x227","h_26517725_220.jpg":"220x147","pp_26517725_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517725_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517725_640.jpg":"640x814","pp_26517725_480.jpg":"480x611","pp_26517725_340.jpg":"340x432","pp_26517725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2826","hd_26517724_1920.jpg":"1920x1080","k_26517724_1280.jpg":"1280x1280","k_26517724_1024.jpg":"1024x1024","k_26517724_640.jpg":"640x640","k_26517724_480.jpg":"480x480","k_26517724_340.jpg":"340x340","k_26517724_220.jpg":"220x220","o_26517724_1280.jpg":"1280x1884","o_26517724_1024.jpg":"1024x1507","o_26517724_640.jpg":"640x942","o_26517724_480.jpg":"480x706","o_26517724_340.jpg":"340x500","o_26517724_220.jpg":"220x323","h_26517724_1280.jpg":"1280x854","h_26517724_1024.jpg":"1024x683","h_26517724_640.jpg":"640x427","h_26517724_480.jpg":"480x320","h_26517724_340.jpg":"340x227","h_26517724_220.jpg":"220x147","pp_26517724_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517724_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517724_640.jpg":"640x814","pp_26517724_480.jpg":"480x611","pp_26517724_340.jpg":"340x432","pp_26517724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1568x1984","hd_26517711_1920.jpg":"1920x1080","k_26517711_1280.jpg":"1280x1280","k_26517711_1024.jpg":"1024x1024","k_26517711_640.jpg":"640x640","k_26517711_480.jpg":"480x480","k_26517711_340.jpg":"340x340","k_26517711_220.jpg":"220x220","o_26517711_1280.jpg":"1280x1619","o_26517711_1024.jpg":"1024x1295","o_26517711_640.jpg":"640x809","o_26517711_480.jpg":"480x607","o_26517711_340.jpg":"340x430","o_26517711_220.jpg":"220x278","h_26517711_1280.jpg":"1280x854","h_26517711_1024.jpg":"1024x683","h_26517711_640.jpg":"640x427","h_26517711_480.jpg":"480x320","h_26517711_340.jpg":"340x227","h_26517711_220.jpg":"220x147","pp_26517711_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517711_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517711_640.jpg":"640x814","pp_26517711_480.jpg":"480x611","pp_26517711_340.jpg":"340x432","pp_26517711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"392x920","hd_26517712_1920.jpg":"1920x1080","k_26517712_1280.jpg":"1280x1280","k_26517712_1024.jpg":"1024x1024","k_26517712_640.jpg":"640x640","k_26517712_480.jpg":"480x480","k_26517712_340.jpg":"340x340","k_26517712_220.jpg":"220x220","o_26517712_1280.jpg":"1280x3004","o_26517712_1024.jpg":"1024x2403","o_26517712_640.jpg":"640x1502","o_26517712_480.jpg":"480x1126","o_26517712_340.jpg":"340x797","o_26517712_220.jpg":"220x516","h_26517712_1280.jpg":"1280x854","h_26517712_1024.jpg":"1024x683","h_26517712_640.jpg":"640x427","h_26517712_480.jpg":"480x320","h_26517712_340.jpg":"340x227","h_26517712_220.jpg":"220x147","pp_26517712_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517712_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517712_640.jpg":"640x814","pp_26517712_480.jpg":"480x611","pp_26517712_340.jpg":"340x432","pp_26517712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"840x1196","hd_26517713_1920.jpg":"1920x1080","k_26517713_1280.jpg":"1280x1280","k_26517713_1024.jpg":"1024x1024","k_26517713_640.jpg":"640x640","k_26517713_480.jpg":"480x480","k_26517713_340.jpg":"340x340","k_26517713_220.jpg":"220x220","o_26517713_1280.jpg":"1280x1822","o_26517713_1024.jpg":"1024x1457","o_26517713_640.jpg":"640x911","o_26517713_480.jpg":"480x683","o_26517713_340.jpg":"340x484","o_26517713_220.jpg":"220x313","h_26517713_1280.jpg":"1280x854","h_26517713_1024.jpg":"1024x683","h_26517713_640.jpg":"640x427","h_26517713_480.jpg":"480x320","h_26517713_340.jpg":"340x227","h_26517713_220.jpg":"220x147","pp_26517713_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517713_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517713_640.jpg":"640x814","pp_26517713_480.jpg":"480x611","pp_26517713_340.jpg":"340x432","pp_26517713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1540","hd_26517714_1920.jpg":"1920x1080","k_26517714_1280.jpg":"1280x1280","k_26517714_1024.jpg":"1024x1024","k_26517714_640.jpg":"640x640","k_26517714_480.jpg":"480x480","k_26517714_340.jpg":"340x340","k_26517714_220.jpg":"220x220","o_26517714_1280.jpg":"1280x1026","o_26517714_1024.jpg":"1024x821","o_26517714_640.jpg":"640x513","o_26517714_480.jpg":"480x385","o_26517714_340.jpg":"340x272","o_26517714_220.jpg":"220x176","h_26517714_1280.jpg":"1280x854","h_26517714_1024.jpg":"1024x683","h_26517714_640.jpg":"640x427","h_26517714_480.jpg":"480x320","h_26517714_340.jpg":"340x227","h_26517714_220.jpg":"220x147","pp_26517714_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517714_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517714_640.jpg":"640x814","pp_26517714_480.jpg":"480x611","pp_26517714_340.jpg":"340x432","pp_26517714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1415x1007","hd_26517715_1920.jpg":"1920x1080","k_26517715_1280.jpg":"1280x1280","k_26517715_1024.jpg":"1024x1024","k_26517715_640.jpg":"640x640","k_26517715_480.jpg":"480x480","k_26517715_340.jpg":"340x340","k_26517715_220.jpg":"220x220","o_26517715_1280.jpg":"1280x910","o_26517715_1024.jpg":"1024x728","o_26517715_640.jpg":"640x455","o_26517715_480.jpg":"480x341","o_26517715_340.jpg":"340x241","o_26517715_220.jpg":"220x156","h_26517715_1280.jpg":"1280x854","h_26517715_1024.jpg":"1024x683","h_26517715_640.jpg":"640x427","h_26517715_480.jpg":"480x320","h_26517715_340.jpg":"340x227","h_26517715_220.jpg":"220x147","pp_26517715_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517715_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517715_640.jpg":"640x814","pp_26517715_480.jpg":"480x611","pp_26517715_340.jpg":"340x432","pp_26517715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1411","hd_26517717_1920.jpg":"1920x1080","k_26517717_1280.jpg":"1280x1280","k_26517717_1024.jpg":"1024x1024","k_26517717_640.jpg":"640x640","k_26517717_480.jpg":"480x480","k_26517717_340.jpg":"340x340","k_26517717_220.jpg":"220x220","o_26517717_1280.jpg":"1280x940","o_26517717_1024.jpg":"1024x752","o_26517717_640.jpg":"640x470","o_26517717_480.jpg":"480x352","o_26517717_340.jpg":"340x249","o_26517717_220.jpg":"220x161","h_26517717_1280.jpg":"1280x854","h_26517717_1024.jpg":"1024x683","h_26517717_640.jpg":"640x427","h_26517717_480.jpg":"480x320","h_26517717_340.jpg":"340x227","h_26517717_220.jpg":"220x147","pp_26517717_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517717_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517717_640.jpg":"640x814","pp_26517717_480.jpg":"480x611","pp_26517717_340.jpg":"340x432","pp_26517717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1345","hd_26517718_1920.jpg":"1920x1080","k_26517718_1280.jpg":"1280x1280","k_26517718_1024.jpg":"1024x1024","k_26517718_640.jpg":"640x640","k_26517718_480.jpg":"480x480","k_26517718_340.jpg":"340x340","k_26517718_220.jpg":"220x220","o_26517718_1280.jpg":"1280x896","o_26517718_1024.jpg":"1024x717","o_26517718_640.jpg":"640x448","o_26517718_480.jpg":"480x336","o_26517718_340.jpg":"340x238","o_26517718_220.jpg":"220x154","h_26517718_1280.jpg":"1280x854","h_26517718_1024.jpg":"1024x683","h_26517718_640.jpg":"640x427","h_26517718_480.jpg":"480x320","h_26517718_340.jpg":"340x227","h_26517718_220.jpg":"220x147","pp_26517718_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517718_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517718_640.jpg":"640x814","pp_26517718_480.jpg":"480x611","pp_26517718_340.jpg":"340x432","pp_26517718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2577","hd_26517719_1920.jpg":"1920x1080","k_26517719_1280.jpg":"1280x1280","k_26517719_1024.jpg":"1024x1024","k_26517719_640.jpg":"640x640","k_26517719_480.jpg":"480x480","k_26517719_340.jpg":"340x340","k_26517719_220.jpg":"220x220","o_26517719_1280.jpg":"1280x1718","o_26517719_1024.jpg":"1024x1374","o_26517719_640.jpg":"640x859","o_26517719_480.jpg":"480x644","o_26517719_340.jpg":"340x456","o_26517719_220.jpg":"220x295","h_26517719_1280.jpg":"1280x854","h_26517719_1024.jpg":"1024x683","h_26517719_640.jpg":"640x427","h_26517719_480.jpg":"480x320","h_26517719_340.jpg":"340x227","h_26517719_220.jpg":"220x147","pp_26517719_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517719_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517719_640.jpg":"640x814","pp_26517719_480.jpg":"480x611","pp_26517719_340.jpg":"340x432","pp_26517719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1417x1241","hd_26517720_1920.jpg":"1920x1080","k_26517720_1280.jpg":"1280x1280","k_26517720_1024.jpg":"1024x1024","k_26517720_640.jpg":"640x640","k_26517720_480.jpg":"480x480","k_26517720_340.jpg":"340x340","k_26517720_220.jpg":"220x220","o_26517720_1280.jpg":"1280x1121","o_26517720_1024.jpg":"1024x896","o_26517720_640.jpg":"640x560","o_26517720_480.jpg":"480x420","o_26517720_340.jpg":"340x297","o_26517720_220.jpg":"220x192","h_26517720_1280.jpg":"1280x854","h_26517720_1024.jpg":"1024x683","h_26517720_640.jpg":"640x427","h_26517720_480.jpg":"480x320","h_26517720_340.jpg":"340x227","h_26517720_220.jpg":"220x147","pp_26517720_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517720_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517720_640.jpg":"640x814","pp_26517720_480.jpg":"480x611","pp_26517720_340.jpg":"340x432","pp_26517720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1417x988","hd_26517721_1920.jpg":"1920x1080","k_26517721_1280.jpg":"1280x1280","k_26517721_1024.jpg":"1024x1024","k_26517721_640.jpg":"640x640","k_26517721_480.jpg":"480x480","k_26517721_340.jpg":"340x340","k_26517721_220.jpg":"220x220","o_26517721_1280.jpg":"1280x892","o_26517721_1024.jpg":"1024x713","o_26517721_640.jpg":"640x446","o_26517721_480.jpg":"480x334","o_26517721_340.jpg":"340x237","o_26517721_220.jpg":"220x153","h_26517721_1280.jpg":"1280x854","h_26517721_1024.jpg":"1024x683","h_26517721_640.jpg":"640x427","h_26517721_480.jpg":"480x320","h_26517721_340.jpg":"340x227","h_26517721_220.jpg":"220x147","pp_26517721_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517721_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517721_640.jpg":"640x814","pp_26517721_480.jpg":"480x611","pp_26517721_340.jpg":"340x432","pp_26517721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x2356","hd_26517722_1920.jpg":"1920x1080","k_26517722_1280.jpg":"1280x1280","k_26517722_1024.jpg":"1024x1024","k_26517722_640.jpg":"640x640","k_26517722_480.jpg":"480x480","k_26517722_340.jpg":"340x340","k_26517722_220.jpg":"220x220","o_26517722_1280.jpg":"1280x1884","o_26517722_1024.jpg":"1024x1507","o_26517722_640.jpg":"640x942","o_26517722_480.jpg":"480x706","o_26517722_340.jpg":"340x500","o_26517722_220.jpg":"220x323","h_26517722_1280.jpg":"1280x854","h_26517722_1024.jpg":"1024x683","h_26517722_640.jpg":"640x427","h_26517722_480.jpg":"480x320","h_26517722_340.jpg":"340x227","h_26517722_220.jpg":"220x147","pp_26517722_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517722_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517722_640.jpg":"640x814","pp_26517722_480.jpg":"480x611","pp_26517722_340.jpg":"340x432","pp_26517722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1312x1744","hd_26517723_1920.jpg":"1920x1080","k_26517723_1280.jpg":"1280x1280","k_26517723_1024.jpg":"1024x1024","k_26517723_640.jpg":"640x640","k_26517723_480.jpg":"480x480","k_26517723_340.jpg":"340x340","k_26517723_220.jpg":"220x220","o_26517723_1280.jpg":"1280x1701","o_26517723_1024.jpg":"1024x1361","o_26517723_640.jpg":"640x850","o_26517723_480.jpg":"480x638","o_26517723_340.jpg":"340x451","o_26517723_220.jpg":"220x292","h_26517723_1280.jpg":"1280x854","h_26517723_1024.jpg":"1024x683","h_26517723_640.jpg":"640x427","h_26517723_480.jpg":"480x320","h_26517723_340.jpg":"340x227","h_26517723_220.jpg":"220x147","pp_26517723_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517723_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517723_640.jpg":"640x814","pp_26517723_480.jpg":"480x611","pp_26517723_340.jpg":"340x432","pp_26517723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26522546_1920.jpg":"1920x1080","k_26522546_1280.jpg":"1280x1280","k_26522546_1024.jpg":"1024x1024","k_26522546_640.jpg":"640x640","k_26522546_480.jpg":"480x480","k_26522546_340.jpg":"340x340","k_26522546_220.jpg":"220x220","o_26522546_1280.jpg":"1280x960","o_26522546_1024.jpg":"1024x768","o_26522546_640.jpg":"640x480","o_26522546_480.jpg":"480x360","o_26522546_340.jpg":"340x255","o_26522546_220.jpg":"220x165","h_26522546_1280.jpg":"1280x854","h_26522546_1024.jpg":"1024x683","h_26522546_640.jpg":"640x427","h_26522546_480.jpg":"480x320","h_26522546_340.jpg":"340x227","h_26522546_220.jpg":"220x147","pp_26522546_1280.jpg":"1280x1628","pp_26522546_1024.jpg":"1024x1303","pp_26522546_640.jpg":"640x814","pp_26522546_480.jpg":"480x611","pp_26522546_340.jpg":"340x432","pp_26522546_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7731020 Threads: 4 Questions: 1630222681 Slow queries: 4843683 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111248365 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/dosad-neispricana-prica-o-splitskim-meduratnim-fotoreporterima-snimali-su-od-ulica-i-plaza-do-glamuroznih-zbivanja-1362952 [printLink] => /split/dosad-neispricana-prica-o-splitskim-meduratnim-fotoreporterima-snimali-su-od-ulica-i-plaza-do-glamuroznih-zbivanja-1362952?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 747399 [name] => splitski fptoreporteri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 12:49:01 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-fptoreporteri [link] => /tag/splitski-fptoreporteri ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747400 [name] => Sandi Bulimbašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 12:49:01 [main_article_id] => 0 [alias] => sandi-bulimbasic [link] => /tag/sandi-bulimbasic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 681232 [name] => Lovorka Magaš Bilandžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-15 12:29:40 [main_article_id] => 0 [alias] => lovorka-magas-bilandzic [link] => /tag/lovorka-magas-bilandzic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 313112 [name] => jadranska straža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranska-straza [link] => /tag/jadranska-straza ) [4] => stdClass Object ( [id] => 527090 [name] => svijet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svijet [link] => /tag/svijet ) [5] => stdClass Object ( [id] => 747401 [name] => foto slavija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 12:49:02 [main_article_id] => 0 [alias] => foto-slavija [link] => /tag/foto-slavija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 747402 [name] => foto olympia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 12:49:02 [main_article_id] => 0 [alias] => foto-olympia [link] => /tag/foto-olympia ) [7] => stdClass Object ( [id] => 747403 [name] => Foto Galić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 12:49:02 [main_article_id] => 0 [alias] => foto-galic [link] => /tag/foto-galic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 747404 [name] => foto hollywood [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 12:49:02 [main_article_id] => 0 [alias] => foto-hollywood [link] => /tag/foto-hollywood ) [9] => stdClass Object ( [id] => 747405 [name] => foto Noworyt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 12:49:02 [main_article_id] => 0 [alias] => foto-noworyt [link] => /tag/foto-noworyt ) [10] => stdClass Object ( [id] => 747406 [name] => foto Sonja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 12:49:02 [main_article_id] => 0 [alias] => foto-sonja [link] => /tag/foto-sonja ) [11] => stdClass Object ( [id] => 747407 [name] => foto rembrandt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 12:49:02 [main_article_id] => 0 [alias] => foto-rembrandt [link] => /tag/foto-rembrandt ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 1918. - 1941. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dosad neispričana priča o splitskim međuratnim fotoreporterima: snimali su od ulica i plaža do glamuroznih zbivanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517716.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Dolazak prvih vlakova u Split, Jadranska straža - 1925. (Nepoznati autor)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517716.jpg [title] =>

Dolazak prvih vlakova u Split, Jadranska straža - 1925. (Nepoznati autor)

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517725.jpg [title] =>

Uklanjanje spomenika Grguru Ninskom s Peristila, studeni 1941. (Nepoznati autor)

Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517724.jpg [title] =>

Uklanjanje spomenika Grguru Ninskom s Peristila, studeni 1941. (Nepoznati autor)

Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517711.jpg [title] =>

Splitski krnjeval: Djevojke u fantastičkim kostimima, Svijet - 1927., Foto Rembrandt

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517712.jpg [title] =>

Ante Senjanović, slavenski prvak i državni rekorder u slobodnom stilu, Svijet - 1928. (Foto Slavija)

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517713.jpg [title] =>

Scene sa splitskih kupališta, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517714.jpg [title] =>

Kraljica Marija u pratnji bana Ive Tartaglie, Jadranska straža - 1931. (Foto Borović)

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517715.jpg [title] =>

Otvorenje Ličke pruge, razgledavanje izvora Zrmanje, Jadranska straža - 1925. (Nepoznati autor)

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517717.jpg [title] =>

Svečano otvaranje brodogradilišta ‘Split‘, Jadranska straža - 1932., (Foto Borović)

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517718.jpg [title] =>

Porinuće parobroda, Jadranska straža - 1937. (Foto Borović)

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517719.jpg [title] =>

Prijestolonasljednik Petar Karađorđević i ban Ivo Tartaglia, Jadranska straža 1930. (Foto Slavija)

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517720.jpg [title] =>

Prva jugoslavenska izložba fotografija u Salonu Galić, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517721.jpg [title] =>

Postav Prve jugoslavenske izložba fotografija u Salonu Galić, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517722.jpg [title] =>

Otvorenje spomenika Marku Maruliću, Jadranska straža - 1925., (Nepoznati autor)

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26517723.jpg [title] =>

Splitska kupališta, Jadranska straža - 1935. (Foto Borović)

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26522546.jpg [title] =>

One su zaslužne što je od zaborava spašen vrijedan segment povijesti splitske novinske fotografije: dr. sc. Sandi Bulimbašić, povjesničarka umjetnosti, viša stručna savjetnica-konzervatorica u splitskom Konzervatorskom odjelu, i dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Između Prvog i Drugog svjetskog rata u Splitu su djelovali brojni profesionalni fotografi, koji su zabilježili različite aspekte političkog, kulturnog i društvenog života grada, pojedinačne i grupne portrete, a reportažne fotografije objavljivali u dnevnome tisku i onodobnim ilustriranim revijama, poput splitske Jadranske straže i zagrebačkog Svijeta.

S ove zanimljive teme, potpuno netaknute do današnjih dana, veo su – spašavajući od zaborava vrijedan segment povijesti splitske novinske fotografije – skinule dr. sc. Sandi Bulimbašić, povjesničarka umjetnosti, viša stručna savjetnica-konzervatorica u splitskom Konzervatorskom odjelu, i dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, o čemu je Bulimbašić nedavno održala predavanje u prepunom splitskom Fotoklubu.

Magaš Bilandžić je u sklopu programa Foto utorak održala zanimljivo predavanje o profesionalnim fotografkinjama, fotoamaterkama i fotoreporterkama u Hrvatskoj od 1918. do 1945. godine Na primjeru istaknutih fotografkinja, poput Antonije Kulčar Prut, poznatije kao Tonka, Ivane Tomljenović Meller i Elvire Kohn, analizirale su i prisutnost žena u fotografskoj struci i na društvenoj sceni.

---

image

One su zaslužne što je od zaborava spašen vrijedan segment povijesti splitske novinske fotografije: dr. sc. Sandi Bulimbašić, povjesničarka umjetnosti, viša stručna savjetnica-konzervatorica u splitskom Konzervatorskom odjelu, i dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

---

Njihovo istraživanje razmatra djelovanje i doprinos splitskih profesionalnih fotografa u kontekstu hrvatske međuratne fotografije, a posebna pažnja posvećena je reportažnim fotografijama kojima su zabilježili važne događaje kulturne, društvene i političke povijesti grada, te su identificirale autore niza do danas neatribuiranih fotografija. Posebnu pozornost posvetile su i analizi načina na koji se fotografija u ilustriranim časopisima koristila u propagandne svrhe ili u promoviranju novih trendova.

Procvat grada

– Split je u međuratnom razdoblju izrazito napredovao, a zahvaljujući povlaštenom položaju glavne luke, razvijao se brže od ostalih gradova u Kraljevini SHS, odnosno Jugoslaviji. Grad je doživio infrastrukturni, urbanistički, graditeljski, turistički i kulturni procvat, što se odrazilo i na bogat društveni život građana – navode dr. Bulimbašić i dr. Magaš Bilandžić.

– Prakticirajući podjednako atelijersku i reportažnu fotografiju, splitski su profesionalni fotografi stvorili vizualnu kroniku vremena, snimke redovito objavljivali u ilustriranim časopisima, a na temelju objavljenih u Jadranskoj straži i Svijetu, razmatrale smo događaje i fenomene koji su obilježili splitsku svakodnevicu – od značajnih političkih trenutaka, podizanja spomenika i osnivanja istaknutih kulturnih institucija do popularnih običaja i svetkovina (plesova, karnevala), uloge kazališta i sportskih natjecanja te ostalih oblika zabave koji su obilježavali život građana tijekom "ludih" dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća.

---

image

Uklanjanje spomenika Grguru Ninskom s Peristila, studeni 1941. (Nepoznati autor)

Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu
---
---
image

Uklanjanje spomenika Grguru Ninskom s Peristila, studeni 1941. (Nepoznati autor)

Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu
---

Pritom je osobita pozornost posvećena iščitavanju načina na koje se fotografija u Jadranskoj straži i Svijetu koristila u svrhu prenošenja poruke, odnosno ulozi koju je imala u službi političke, ali i privredne, kulturne i turističke propagande – iznose autorice, ističući kako su Jadranska straža i Svijet bili časopisi različitog predznaka, ali su podjednako veliku pozornost posvećivali bogatoj likovnoj opremi i visokoj kvaliteti tiska i fotografija.

U kreiranju vizualnog identiteta časopisa sudjelovali su brojni vrsni umjetnici, poput Radovana Tommasea i Angjela Uvodića

(Jadranska straža), Otta Antoninija i Pavla Gavranića (Svijet), te mnogi drugi koji su oblikovali efektne naslovnice i pridonijeli popularnosti tih tiskovina.

---

image

Scene sa splitskih kupališta, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)

---

Jadranska straža, časopis istoimenog društva za očuvanje Jadrana, pokrenut je kao mjesečnik 1923., a društvo i časopis imali su izrazit ideološki i geopolitički cilj – propagirati jugoslavensko zajedništvo i pomorsku, jadransku orijentaciju nove države, čija je glavna luka bio Split.

Ilustrirani lifestyle časopis Svijet počeo je izlaziti u Zagrebu 1926. u izdanju Tipografije i pod uredništvom umjetnika Otta Antoninija, te postaje vodeća društvena kronika građanskog sloja, predstavljajući različite sfere društvenog, kulturnog i političkog života, a imao je i važnu ulogu u promoviranju i uspostavljanju novih trendova.

– Do značajnije afirmacije reportažne fotografije u Splitu i Hrvatskoj dolazi upravo dvadesetih godina na stranicama ilustriranih časopisa, koji su sve češće angažirali profesionalne fotografe te aktualna događanja bilježili i slikom. Uz snimanje u atelijerima fotografi su redovito izlazili na teren kako bi zabilježili važne društvene, kulturne i političke događaje. U reportažnoj fotografiji isticali su se "Foto Slavija" Mary Goldstein i Violete Lewy Goldstein, "Foto Olympia" Petra Ruljančića, "Foto Hollywood" Ante Borovića, Atelijer Dragutina Karla Stühlera, Atelijer Stevana Sinobada, "Foto Galić", "Foto Sonja" Violete Omero i "Foto Noworyta". Mnogi splitski atelijeri povremeno su zapošljavali i suradnike koji su za njih snimali reportaže, ali ostali su anonimni iza naziva atelijera. "Atelier Slavija" zauzima posebno mjesto u fotografskoj povijesti Splita. Osnovao ga je najznačajniji gradski predratni profesionalni fotograf Josip (Marko Giussepe) Goldstein, a bio je među najbolje opremljenim atelijerima. "Foto Olympiju" je od 1921. do 1933. vodio Petar Ruljančić, koji se bavio portretnom fotografijom i značajnu pažnju posvećivao komercijalnoj djelatnosti – izdavanju albuma s motivima Splita i uvećanih koloriranih fotografija, a naslijedili su ga djeca Jure i Zlata.

---

image

Kraljica Marija u pratnji bana Ive Tartaglie, Jadranska straža - 1931. (Foto Borović)

---

Posebno značajno mjesto na kulturnoj i društvenoj sceni grada tijekom međuratnog razdoblja zauzimao je atelijer Ante Borovića, najznačajnijega splitskog fotografa toga vremena, koji je od 1920. djelovao samostalno, prvo u prostoru bivšeg atelijera "Zita", svoga učitelja Julija Davidsona. Borovićev atelijer znakovita imena "Hollywood", koji je pod tim nazivom prisutan na stranicama Svijeta od 1930. godine, intenzivno je bilježio splitsku društvenu kroniku, promovirajući na oblikovnoj i sadržajnoj razini nove, popularne, inozemne trendove i pridonoseći visokom standardu splitske fotografije onoga vremena – navode autorice istraživanja.

Snimanje kraljevske obitelji

Kvalitetom se izdvajaju i reportaže Dragutina Karla Stühlera, poznatoga prije svega po vrsnim fotografijama spomeničke baštine Dalmacije. Nevelik opus Stevana Sinobada, koji je svoje fotografije najčešće potpisivao s "Fotoreportaža Sinobad", dosta govori o njegovu shvaćanju važnosti profesije fotoreportera. Reportažni opus Violete Omero i poljskog snimatelja Stanislava Noworyte objavljen na stranicama razmatranih časopisa prilično je skroman i vezan tek uz pojedina godišta. "Foto Rembrandt" ili "Foto Galić" osnovan je 1926. uz "Salon Galić", prvi umjetnički salon u Splitu, utemeljen 1924. godine. Za njega su radili Julije Davidson, istaknuti fotograf predratnog razdoblja, i Veljko Vidović, sin slikara Emanuela Vidovića, skloniji umjetničkoj, a ne reportažnoj fotografiji.

– U Jadranskoj straži najčešće je bila riječ o političkoj propagandi, kroz glorificiranje kraljevske obitelji te afirmiranje Kraljevine SHS/Jugoslavije kao važne geopolitičke pomorske sile. U Svijetu je do izražaja došla društvena kronika, a naglasak je bio na promoviranju kulturnih događanja te uvođenju i širenju inozemnih trendova koje su Splićani pratili na svim razinama, od mode do popularnih oblika zabave. U Svijetu tijekom 1920-ih, a u Jadranskoj straži od 1930-ih, sve je izraženija i turistička propaganda te portretiranje Kraljevine SHS/Jugoslavije kao poželjne turističke destinacije, čije ljepote, naročito Primorja, ostavljaju bez daha – opisuju autorice ovoga važnog istraživanja koje pripremaju izložbu o Anti Boroviću i splitskoj međuratnoj fotografiji.

---

image

Prijestolonasljednik Petar Karađorđević i ban Ivo Tartaglia, Jadranska straža 1930. (Foto Slavija)

---

Posebna pozornost na stranicama Jadranske straže, još od prvog broja, bila je posvećena fotografijama kraljevske obitelji Karađorđević, njezinim putovanjima duž jadranske obale, a naročito dolascima u Split te rođendanima prijestolonasljednika Petra. Uz brojne nesignirane fotografije, kao i fotografije dvorskih fotografa M. Šimića, i V. Benčića iz Beograda i S. Afanasjeva iz Crikvenice, koji su ponekad pratili kraljevsku obitelj duž Jadrana, sve češće dozvolu za fotografiranje članova obitelji, posebice za ljetovanja u Kaštelima i Pansionu "Split" (današnja "Vila Dalmacija") na Mejama, dobivaju splitski profesionalni fotografi Borović, Sinobad te atelijeri "Slavija" i "Olympia". Kao odmak od namještenih i ukočenih "službenih" fotografija kraljevske obitelji, izdvajaju se Borovićeve fotografije koje su 1930. zabilježile igru i dokolicu prijestolonasljednika i kraljevića tijekom boravka u vili uz more.

Upravo u međuratnom razdoblju, zahvaljujući gradskim čelnicima, koji su uz volju za napretkom grada imali i potporu vladajuće ideologije i kraljevske dinastije, u Splitu su utemeljene ključne ustanove koje su i danas, sa svojim dragocjenim fundusima, najvažnije u kulturnoj slici grada.

Za razliku od brojnih fotografija kojima su profesionalni fotografi i amateri dokumentirali otkriće spomenika Grguru Ninskom, do danas nam je poznata samo jedna nepotpisana fotografija s otvorenja Meštrovićeva spomenika Marku Maruliću. Fotografija iz gornjeg rakursa prikazuje mnoštvo okupljeno oko spomenika pred Palačom Milesi na Voćnom trgu, odakle su za tu svečanu prigodu bili uklonjeni štandovi za prodaju voća. Vraćeni su odmah nakon otvorenja, prema Meštrovićevoj želji da spomenik bude u okruženju pulsirajućega gradskoga života.

---

image

Splitski krnjeval: Djevojke u fantastičkim kostimima, Svijet - 1927., Foto Rembrandt

---

Kazališna kronika

Velik broj splitskih profesionalnih fotografa surađivao je s kazalištem tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. Njihove snimke objavljivane na stranicama Svijeta dokumentirale su onodobnu kazališnu kroniku i prikazivale scene iz različitih predstava, ansambl tijekom izvedbe i prigodom grupnog poziranja ispred kazališne zgrade te glumce snimljene na pozornici ili u atelijeru. Na stranicama Svijeta brojčano su dominirale fotografije Ante Borovića, koji je od 1926. i prvih brojeva časopisa kamerom redovito bilježio događanja na splitskoj kazališnoj sceni, a posebno premijere Ive Tijardovića, ističući njegov "univerzalni talent" koji se izražavao kroz pisanje, uglazbljivanje, insceniranje i dirigiranje vlastitih djela, te uspješnice poput "Male Floramy" iz 1926. godine.

To se dobro može vidjeti na fotografijama scenografija i karakterističnih likova koje je prilikom izvedbe "Splitskog akvarela" 1928. snimio "Foto Rembrandt"/"Salon Galić", a koje vrsnim kadriranjem i majstorskim osvjetljenjem dobro ocrtavaju i zahvaćaju atmosferu predstave.

Zimski dio splitske godine obilježavale su snimke raskošnih plesova i karnevala, dok su ljeti dominirale reportaže s popularnih kupališta koja su obogaćivala splitsku svakodnevicu, a povremeno i izvještaji o sportskim uspjesima lokalnih klubova na domaćoj i međunarodnoj razini.

---

image

Ante Senjanović, slavenski prvak i državni rekorder u slobodnom stilu, Svijet - 1928. (Foto Slavija)

---

Plesovi su tijekom 1920-ih i 1930-ih predstavljali popularan oblik zabave građanskoga sloja, koji je na svim razinama – od mode i kulture odijevanja do uvođenja novih navika – nastojao pratiti dominantne europske trendove. Splitsko međuraće bilo je, zahvaljujući prisutnosti Antantinih brodova i inozemnih utjecaja, obilježeno prodorom američkih ritmova i modernih plesova, a slobodan karakter fokstrota, one-stepa i tanga redovito je pobuđivao kritike ćudorednih gradskih krugova i tradicionalno orijentiranih tiskovina. Važnu ulogu u organizaciji popularnih gradskih plesova i kostimiranih zabava za djecu i odrasle imali su sportski klubovi Hajduk, Jadran i Gusar.

Duh "ludih dvadesetih" na brojnim vrsnim fotografijama ponajbolje su zahvatili "Foto Rembrandt" i "Foto Hollywood" Ante Borovića. Oni su kompozicijama, odabirom kadra, načinom osvjetljenja i impostacijom portretiranih osoba na stranice Svijeta prenijeli dašak dalmatinskog glamura.

Splitski sportski život tijekom međuratnog razdoblja bilježi značajne uspjehe te se osnivaju brojni klubovi o kojima se relativno rijetko izvještavalo u Svijetu. Ponajviše se pisalo o natjecanjima, uspjesima i inozemnim gostovanjima veslačkoga kluba Gusar i plivačkoga kluba Jadran, a objavljene fotografije sa sportskih događanja potpisivali su gotovo isključivo fotografski atelijeri "Slavija" (1920-ih) i "Hollywood" (1930-ih). Osim o morskim sportovima, u Svijetu se izvještavalo i o godišnjem "velikom lovu" na Marjanu, tenisu, jedrenju, plivanju, sokolaškom sletu, čak i ritmičkoj gimnastici u zavodu gospođe Katić, u kojoj su djevojčice "precizno interpretirale značenje muzike plastično-ritmičkim kretnjama i mimikom". Na stranicama Svijeta i Jadranske straže nije se pisalo o Hajdukovim uspjesima.

---

image

Otvorenje Ličke pruge, razgledavanje izvora Zrmanje, Jadranska straža - 1925. (Nepoznati autor)

---

Fotogenična kupališta

Na stranicama Svijeta često su se objavljivale fotografije s različitih kupališta diljem Jadrana, a među njima brojem su dominirale snimke s popularnih splitskih Bačvica, koje su prerasle u moderno kupalište i poprište društvenog života. Splitski fotografi bilježili su vratolomne skokove, igranje nogometa, konstruiranje različitih figura (piramida, zvijezda) koje su kupači željni pažnje i zabave oblikovali tijelima, te grupne portrete koji su svjedočili o modi onoga vremena. Na stranicama Svijeta dominirale su snimke glavnoga kroničara splitskih društvenih događanja Ante Borovića i njegova atelijera "Hollywood", a ključno mjesto zauzela je serija portretnih fotografija s različitih splitskih kupališta objavljena 1934. godine. Borović je pripadnice mondenoga društva snimio iz niza rakursa i u različitim pozama i ambijentima (na obali, uz hridi, na jedrilicama itd.), čime je uspješno utjelovio ideal tzv. nove, moderne, samosvjesne i neovisne žene kakva je obilježila međuratno razdoblje i naznačila nove rodne slobode.

Dolasci međunarodnih filmskih zvijezda redovito su izazivali senzaciju i veliki interes građana, kao što je bilo u slučaju gostovanja glumaca Brigitte Helm, Willyja Fritscha i berlinske UFA-e prigodom snimanja filma "Otok" (Die Insel), što je zabilježio "Hollywood" Ante Borovića.

---

image

Splitska kupališta, Jadranska straža - 1935. (Foto Borović)

---

– Zanimanje povjesničara umjetnosti za razvoj amaterske fotografije i djelovanje fotoklubova u mnogim je aspektima odredilo recepciju rada splitskih i hrvatskih međuratnih profesionalnih fotografa koji su se nerijetko našli izvan fokusa istraživača. Dok se u snimkama fotoamatera prepoznavala umjetnička kvaliteta, djelovanje profesionalnih fotografa i vlasnika uspješnih atelijera donedavno se nerijetko smatralo dokumentarnim i primijenjenim, podložnim ukusu i zahtjevima građanske klase te bližim obrtničkom nego umjetničkom polu fotografske djelatnosti. Dok su u Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske u međuratnom razdoblju postojala agilna udruženja fotoamatera i aktivne fotosekcije pojedinih planinarskih društava, u Splitu je situacija bila drukčija – udruženje fotoamatera nije postojalo, a scenom su dominirali upravo profesionalni fotografi koji su istodobno bili aktivni sudionici i svjedoci društvenog, kulturnog i političkog života, te ga popratili autentičnim snimkama – zaključuju Sandi Bulimbašić i Lovorka Magaš Bilandžić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu

Dolazak prvih vlakova u Split, Jadranska straža - 1925. (Nepoznati autor)

Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu

Uklanjanje spomenika Grguru Ninskom s Peristila, studeni 1941. (Nepoznati autor)

Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu

Uklanjanje spomenika Grguru Ninskom s Peristila, studeni 1941. (Nepoznati autor)


Splitski krnjeval: Djevojke u fantastičkim kostimima, Svijet - 1927., Foto Rembrandt


Ante Senjanović, slavenski prvak i državni rekorder u slobodnom stilu, Svijet - 1928. (Foto Slavija)


Scene sa splitskih kupališta, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)


Kraljica Marija u pratnji bana Ive Tartaglie, Jadranska straža - 1931. (Foto Borović)


Otvorenje Ličke pruge, razgledavanje izvora Zrmanje, Jadranska straža - 1925. (Nepoznati autor)


Svečano otvaranje brodogradilišta ‘Split‘, Jadranska straža - 1932., (Foto Borović)


Porinuće parobroda, Jadranska straža - 1937. (Foto Borović)


Prijestolonasljednik Petar Karađorđević i ban Ivo Tartaglia, Jadranska straža 1930. (Foto Slavija)


Prva jugoslavenska izložba fotografija u Salonu Galić, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)


Postav Prve jugoslavenske izložba fotografija u Salonu Galić, Svijet - 1926. (Foto Noworyta)


Otvorenje spomenika Marku Maruliću, Jadranska straža - 1925., (Nepoznati autor)


Splitska kupališta, Jadranska straža - 1935. (Foto Borović)


One su zaslužne što je od zaborava spašen vrijedan segment povijesti splitske novinske fotografije: dr. sc. Sandi Bulimbašić, povjesničarka umjetnosti, viša stručna savjetnica-konzervatorica u splitskom Konzervatorskom odjelu, i dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dosad-neispricana-prica-o-splitskim-meduratnim-fotoreporterima-snimali-su-od-ulica-i-plaza-do-glamuroznih-zbivanja-1362952 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3ed52c92231751a84629dbedfc5a173456e4f289 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dosad+neispri%C4%8Dana+pri%C4%8Da+o+splitskim+me%C4%91uratnim+fotoreporterima%3A+snimali+su+od+ulica+i+pla%C5%BEa+do+glamuroznih+zbivanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdosad-neispricana-prica-o-splitskim-meduratnim-fotoreporterima-snimali-su-od-ulica-i-plaza-do-glamuroznih-zbivanja-1362952 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdosad-neispricana-prica-o-splitskim-meduratnim-fotoreporterima-snimali-su-od-ulica-i-plaza-do-glamuroznih-zbivanja-1362952 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 1918. - 1941. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Split1918. - 1941.

Dosad neispričana priča o splitskim međuratnim fotoreporterima: snimali su od ulica i plaža do glamuroznih zbivanja

Piše Damir Šarac
11. veljače 2024. - 09:00

Između Prvog i Drugog svjetskog rata u Splitu su djelovali brojni profesionalni fotografi, koji su zabilježili različite aspekte političkog, kulturnog i društvenog života grada, pojedinačne i grupne portrete, a reportažne fotografije objavljivali u dnevnome tisku i onodobnim ilustriranim revijama, poput splitske Jadranske straže i zagrebačkog Svijeta.

S ove zanimljive teme, potpuno netaknute do današnjih dana, veo su – spašavajući od zaborava vrijedan segment povijesti splitske novinske fotografije – skinule dr. sc. Sandi Bulimbašić, povjesničarka umjetnosti, viša stručna savjetnica-konzervatorica u splitskom Konzervatorskom odjelu, i dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, o čemu ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 21:20