stdClass Object ( [id] => 1054341 [title] => Poteštat pao na ‘ispitu‘: i vijećnici Kerumovog HGS-a glasali protiv izvješća o radu gradonačelnika Krstulovića Opare [alias] => direktor-prometa-pohvalio-se-da-su-2019-konacno-zavrsili-u-plusu-no-za-2020-opet-ocekuju-gubitke-slijedi-rasprava-o-buducnosti-trznica-i-peskarije [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

14:10

Zadnja točka nastavka 37. sjednice Gradskog vijeća bilo je izvješće o radu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

Grad Split je u 2020. godinu ušao s proračunom od 1,292 milijarde kuna, a gradonačelnik je naglasio kako je najvažnije što pandemija koronavirusa nije zaustavila niti jedan započeti projekt.

U svojoj prezentaciji istaknuo je projekt poput obnove Hrvatskog Doma vrijedne 22 milijuna kuna, radove na rekonstrukciji i uređenje Osnovne škole na Brdima u vrijednosti 4,2 milijuna kuna, radove na OŠ Kamen Šine teških 24 milijuna kuna te energetsku obnovu OŠ Skalice. Otvoreno je gradilište prvog splitskog hospicija, nove višenamjenske dvorane na Trgu Hrvatske bratske zajednice, vrtića Ružmarin na Trsteniku, opremljen je vrtić na Kili i završena je energetska obnova vrtića "Latica" na Sućidru.

Istaknuo je i izgradnju novih dječjih igrališta vrijednih 5 milijuna kuna, ali i ulaganja od pet milijuna kuna u 15 sportskih igrališta.

U prezentaciji je među ostalim spomenuo i projekt "Četiri palme" u Šimićevoj ulici, vrijedan oko 10 milijuna kuna, sanaciju odlagališta otpada Karepovac koje je u travnju dobilo uporabnu dozvolu, mjesec dana prije ugovorenog roka za radove, brojne rekonstrukcije splitskih ulica, ali i izgradnju pristupne ceste na Kili.

Istaknuo je i izjednačavanje cijena vrtića, odnosno da od 1. lipnja svi roditelji predškolske djece na području grada Splita plaćaju jednaku cijenu redovnih programa u gradskim i privatnim vrtićima.

U ime kluba stranke Pametno za raspravu se javila vijećnica Natalia Tafra Bazina.

- Ako zanemarimo koronu, napretka u izvještaju nema. Strategija razvoja grada, iako znamo da se radi, nigdje se ponovo ne spominje u ovom izvješću. Gradonačelnik je potpuno ignorira, pa nije ni čudo što je neće uspjeti napraviti u svom mandatu. A ona bi trebala biti temelj izmjena, odnosno izrade novog GUP-a. Žnjanski plato još uvijek čeka bolje dane kao i veliki broj ulica po kotaru Žnjan i ostalim dijelovima grada koje iz izvještaja u izvještaj stoje u istom statusu. Sad je samo dodan i COVID-19 kao razlog kašnjenja. Pozdravljamo smanjivanje broja škola koje rade u tri smjene, sada ih imamo samo dvije, što je opet najviše u državi. Trebali bi težiti školama u jednoj smjeni i da svaka škola ima svoju sportsku dvoranu, to su minimalni europski standardi, kazala je Tafra Bazina.

Dodala je kako u selektiranju otpada ne napredujemo nimalo te se zapitala sprema li se grad na plaćanje penala?

- Izvještaj nema nijednog navoda o strateškim i taktičkim te operativnim ciljevima, prikazu ostvarenja tih ciljeva, ocjene ostvarenja, analize problema (dijagnostika), prikaza mjera poboljšanja i korektivnih mjera, akcijskog plana za iduće razdoblje. Pametno ne može podržati ovakav izvještaj nakon kojeg je još jednom potvrđeno doslovno gušenje ovog grada pod upravom HDZ/Kerum družbe, kazala je Tafra Bazina.

Za riječ se javio i Nenad Uvodić, također vijećnik stranke Pametno, koji je gradonačelniku poručio da se ne hvali Marjanom i borbom protiv potkornjaka jer to nije riješeno.

Kristinu Vidan iz Pametnog je zanimalo što će biti s pošumljavanjem na Marjanu, kada će se ići u sanaciju šuma, što je s rekonstrukturiranjem javne ustanove, ali i kada će se početi primjenjivati gradonačelnikov Zaključak o zabrani prometovanja na Marjanu.

Joško Markić (SDP) je u svom izlaganju istaknuo kako grad nazaduje te kako nema ambicija niti sposobnosti da se poboljša kvaliteta života građana te zavede komunalni urbanistički red.

- Žao mi je što to moram reći, ali ovo Izvješće vrlo zorno pokazuje neambicioznost sadašnje gradske Uprave i dosege njenog rada. Pri tome najveća odgovornost nije na službenicima Banovine već na vodstvu koje treba zadati i zatim održavati ritam. Virus može biti kriv za slabije punjenje gradske blagajne, ali nije kriv za komunalni nered te nedostatak vizije kako grad komunalno i urbanistički unaprijediti. Virus nije kriv niti za lošu kontrolu provođenja propisa te apatiju koja nas okružuje i dovodi do odlaska mladih, kazao je Markić.

Istaknuo je kako se prije dvije godine u izvješću gradonačelnika navodilo stvaranje preduvjeta za dolazak i realizaciju velikih investicija, ali do toga još nije došlo.

- Nema strateških projekata i planova, a najave izmjena GUP-a idu u smjeru da grad dodatno iznerede za slijedeće generacije. Marjan nam je opustošen, a još nismo vidjeli smisleni plan obnove. O prekršenim obećanjima oko Žnjana te uludo bačenim milijunima i fijaskom oko Kolodvora nema potrebe govoriti. Građani žele red. Kad imamo red, najmanja je mogućnost lova u mutnome. A to mnogima ne odgovara, kazao je Markić te zaključio kako neće podržati gradonačelnikovo izvješće.

- Ovo je izvješće koje je u biti sublimiranje cijelog mandata, i zaključak je: "Nije da se nije radilo, ali je dozlaboga sporo". U izvješću se vidi da  gradske službe međusobno ne surađuju što znači da gradska administracija nije uspjela postići unutarnju koheziju. Glavni financijer spominje 50 milijuna kuna novih prihoda samo od sređivanja "papira" unutar Grada. Ako je teško je l' nam trebao kredit od sto milijuna kuna. Žnjan je još na lokacijskoj dozvoli. Na kraju sitnica koja puno govori: 300 metara rasvjete za centralni dio Turske kule usvojeno je u proračunu za 2018. godinu, a neće biti gotovo do kraja mandata - rekao je Tonći Blažević (HSLS).

Tomislav Prljević (HDZ) je istaknuo kako je vidljivo da je u proteklom periodu, a i mandatu ove gradske uprave napravljen veliki iskorak što se tiče ulaganja u osnovno školstvo i istočni dio grada.

Opara se osvrnuo na konstataciju da se na Marjanu događa katastrofa te je istaknuo kako je Hrvatski šumarski institut u tri ispitivanja dokazao kako je potkornjak pobijeđen, a pošumljavanje će se napraviti u suradnji s Hrvatskim šumama.

Za izvješće gradonačelnika od 26 vijećnika ruku je podiglo njih 11; 13 ih je bilo protiv, a dva suzdržana. Oporba i koalicijski partner HGS, Željka Keruma bili su protiv izvješća te ono nije usvojeno, a time je konačno završena 37. sjednica Gradskog vijeća.


13:00

Izvješće o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području grada Splita za razdoblje listopad 2019.-siječanj 2020. te za razdoblje veljača-lipanj 2020. godine, a koje se temelji na zaključcima donesenima na tematskoj sjednici Gradskog vijeća koja se održala 16. rujna 2019. godine. Na koncu te tematske rasprave o stanju odlagališta Karepovac i gospodarenja otpadom,  sa šest točaka dana su zaduženja gradonačelniku i gradskim službama.

O aktivnostima koje su poduzeli izvijestila je Lana Grgić, umjesto Hrvoja Akrapa, voditelja Radne skupine za plan Gospodarenja otpadom. Na uvodu je kazala da je u Splitu bila predviđena izgradnja sedam reciklažnih dvorišta, a inspekcijskim nadzorom brojka je smanjena na šest dvorišta, a od te brojke tek je jedno u funkciji.

- Nije idealno, ali funkcionira - kazala je Grgić. Ostale predviđene lokacije su na Putu Orišca, Kopilici, Pujankama, Sirobuji i TTTS-u.

- Za Orišac je proveden postupak javne nabave, krajem svibnja je započela izgradnja, a dovršetak se očekuje za 15-ak dana, nakon čega kreće ishođenje uporabne dozvole. U Kopilici je 2019. godine bila dovršena izrada projektne dokumentacije, ali smo tu jako puno vremena izgubili na uknjižbi Grada na navedeno zemljište. Nažalost, zbog proteka vremena i promijenjenih okolnosti koje su se dogodile, ocijenjeno je da je potrebno izvršiti prilagodbe glavnog projekta, što je u postupku, tako da se pokreće novi postupak za ishođenje građevinske dozvole  - objasnila je Lana Grgić te najavila da će se dvorišta predviđena na dvije lokacije na području Sirobuje i TTTS-a, najvjerojatnije izmjestiti na lokacije u blizini, jer na bi se na prvotnima znatno odužio postupak realizacije zbog imovinsko-pravnih odnosa.

- Na Pujankama se za nekoliko dana pokreće postupak za izdavanje građevinske dozvole, a projekt dvorišta na Kopilici i Pujankama će se prijaviti na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike vezano za sufinanciranje izgradnje reciklažnih dvorišta s rokom prijave do 15. veljače iduće godine. Planom je predviđeno deset lokacija, bez obzira na obvezu od šest. Međutim, za izgradnju reciklažnog dvorišta potrebna je površina od 1300 metara kvadratnih, a među 30 lokacija koje je skupina pronašla, teško je pronaći toliku lokaciju u vlasništvu grada - naglasila je izvjestiteljica te točke. 

U izvješću stoji da je sukladno Planu gospodarenja otpadom, definirana je potreba za postavljanjem više mobilnih reciklažnih dvorišta na području grada i to na lokacijama bliže centru.

- Sukladno usvojenom Planu bilo je predviđeno 397 zelenih otoka, s tim da je s Gradskim kotarevima i Mjesnim odborima redefiniran plan, te su dodane nove lokacije, tako da je ukupno definirano 410 zelenih otoka na području grada -  navela je Grgić.

Što se tiče reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, Grad Split je uputio pismo namjere “Cemexu” za korištenje RD koje bi se gradilo na području tvornice kamenoloma Sv. Kajo, čiji je kraj izgradnje predviđen u proljeće 2021. godine. Nakon što je gotova Analiza potencijalnih lokacija za sortirnicu, u rujnu prošle godine definirana je konačna lokacija sortirnice na području MO Kamen, sjeverno od odlagališta Karepovac. Najveći problem i tu predstavlja vlasništvo nad zemljištem.

Vijećnici su kroz raspravu ponovo naglasili postotak odvojeno prikupljenog otpada na području Splita za 2019. godinu. 

Kristina Vidan iz stranke Pametno je pitala zašto ta brojka nije iznesena u izvješću. 

- Sramite li se postotka od 3,74 posto odvojeno prikupljenog otpada ili smiješnog povećanja od 1,35 posto u odnosu na prošlu godinu, pa ih u ovom izvješću pred nama nazivate "znatnim povećanjima" znajući da su ta znatna povećanja svjetlosnim godinama daleko od 50 posto odvojenog otpada koji smo trebali postići do kraja ove 2020.? I još dalje od 60 posto odvojenog otpada planiranog za 2022. - rekla je Vidan te upozorila da se spominje 410 lokacija za zelene otoke, no ne i činjenica da je samo 158 lokacija od tih 410 kompletirano sa svim spremnicima i ostalim uvjetima koje zeleni otok treba ispunjavati, a to je manje od 40 posto planiranog.

- Spominjete da napokon imamo rezultate analize o mogućim lokacijama za sortirnicu i kompostanu koju smo platili gotovo 900 tisuća kuna, a koja nam je nakon više od godinu dana analiziranja predložila potpuno iste lokacije uz Karepovac koje nam je Ministarstvo okoliša predlagalo za istu namjenu i realizaciju u okviru sanacije odlagališta Karepovac, ali je to prošli saziv vijeća odbio iz populističkih razloga - kazala je vijećnica stranke Pametno.

Martin Mladen Pauk iz redova Neovisnih za Hrvatsku, postavio je nekoliko pitanja, a među njima i jesu li prezentirali građanima konkretne planove i aktivnosti kako bi se povećao postotak odvajanja otpada. Pitao je i je li istina da je “Čistoća” jedna od rijetkih tvrtki koja je u proljeću ove godine propustila natječaj Fonda za zaštitu okoliša za financiranje vozila i tehnike?

Osim toga, pitao je Pauk je li Lukša Regjo, direktor “Čistoće”, koji je na toj funkciji 15 mjeseci, u tom periodu poduzeo nešto za nabavku podzemnih kontejnera. 

Branimir Urlić (Pametno) je upitao “Čistoću” zašto ne reklamiraju da građani kod njih mogu ostaviti 400 kilograma građevinskog otpada. Urlić kao i Tonći Blažević (HSLS) naglasili su problem i prepunih kontejnera na ulicama.

Lukša Regjo se osvrnuo na postotak odvojenog otpada te naveo da prema sadašnjem načinu obračuna, u prvoj polovici ove godine, na dan 30 lipnja, odvojeno je 5,4 posto.

- U ovaj postotak ulazi samo otpad koji “Čistoća” prikupi na javno-prometnim površinama. U taj postotak nije uračunata količina otpada koja se prikupi od poslovnih subjekata, kao i drugih poslovnih subjekata, trgovačkih lanaca i slično, jer se te brojke pripajaju postotku županije - kazao je Regjo.

Navodi da nije problem postavljanje kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada već su problem lokacije na kojima bi se trebale postaviti. Najavio je da će se izraditi projekt “prstena” podzemnih kontejnera oko užeg centra Splita, a izradu takvog projekta moraju biti uključeni konzervatori i druge službe.

- Počeli smo s postavljanjem kanti u Mjesnom odboru Slatine, nakon toga dolazi na red Žrnovnica, pa onda početkom sljedeće godine Srinjine, Sitno Gornje i Donje - kazao je Regjo. 

Za kraj je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao da postotak izdvojenog otpada od 3,74 posto .

- Grad Split odvaja malo, ali odvaja 20 posto, jer onih 3,74 se odnosi samo na skupljeno na javnim površinama - naveo je gradonačelnik te naglasio da, kada se uspoređujemo s drugim gradovima, onda ulazimo u povijest koja traje 20-ak godina procesa edukacije.

Izvješće o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području grada Splita za razdoblje listopad 2019.-siječanj 2020. te za razdoblje veljača-lipanj 2020. godine na koncu nije usvojeno.


10:15

Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, uz stroge epidemiološke mjere, jutros je u 9 sati započela sjednica lokalnog parlamenta.

Pred splitskim gradskim vijećnicima danas su dva zasjedanja - treći nastavak 37. sjednice Gradskog vijeća, od koje je ostalo nekoliko točaka, među kojima izvješće “Prometa” kao i izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine. No zasigurno će najviše rasprave izazvati druga, tematska sjednica o stanju i budućnosti gradskih tržnica i Peškarije.

Nastavak sjednice je krenuo s prošlogodišnjim izvješćem o poslovanju trgovačkog društva “Promet”. Direktor Miroslav Delić je naveo da je ta gradska tvrtka, nakon dugogodišnjih gubitaka, poslovanje 2019. godine zaključila je u plusu, s dobiti od 20 tisuća kuna.

- Uspostavljena je likvidnost društva, potpisani su ugovori s jedinicama lokalne samouprave, a njihovo sufinanciranje sada iznosi 32 posto ukupnih prihoda. Potpisan je novi kolektivni ugovor i nakon 12 godina su se poboljšali uvjeti rada djelatnika, došlo je do povećanja plaća. Obnovljen je vozni park, odrađen kompletan postupak za nabavu sustava e-ticketing, a krajem prošle godine od stanje Skupštine društva usvojen je predloženi Plan restrukturiranja koji se provodi od početka 2020. godine.

Sukladno tom planu izrađena je nova sistematizacija radnih mjesta, a program zbrinjavanja je okončan krajem lipnja. Tijekom 2019. godine do današnjeg dana, društvo je napustilo sto zaposlenika, a s današnjim danom Promet broji 603 zaposlenika - rekao je Delić.

Ističe da je veliki izazov ovu godinu okončati bez gubitaka, a procjena je da će prihodi biti manji između 35 i 40 milijuna kuna.

- Cilj je održati likvidnost i plaćanje svih obveza u rokovima. Uštedama u plaćama i smanjenom broju zaposlenika, uštedom goriva zbog bolje organizacije i tehnike, pokušat ćemo spriječiti gubitke - nastavio je direktor “Prometa” te najavio u 2021. godini daljnje aktivnosti na postupnom obnavljanju voznog parka te realiziranje nabave i stavljanje u prometovanje ukupno više od sto novih autobusa, čime bi se smanjila prosječna starost voznog parka s 14 godina, koliko je bilo sredinom 2019, na tri godine.

Najavljuje do kraja iduće godine isporuku i stavljanje u funkciju sustava e-ticketing.

- Sukladno viziji, ciljevima i planovima koji su suvlasnicima prezentirani sredinom 2019. godine, tvrtka “Promet” bi krajem 2021. trebala biti  tehničkom-tehnološkom, operativnom, organizacijskom i kadrovskom smislu moderna tvrtka s vrlo racionalnim poslovanjem - zaključio je Miroslav Delić i poručio da se mora razmisliti o viziji, planovima i izazovima za iduće godine, kao što su nove aktivnosti i djelatnosti, nastavak projekta izgradnje novog kolodvora u Trogiru, nastavak projekta preseljenja na novu lokaciju na Dračevcu, rješavanje problema današnjih akumuliranih gubitaka, odluka suvlasnika o ulozi i značaju javnog prijevoza te razmotriti sve parametre sufinanciranja, od povlaštenih kategorija do cijene.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => gradsko vijeće 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-30 09:21:11 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović i Ana Franić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-30 16:12:58 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2020-10-30 13:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142850.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142858.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142856.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142854.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142852.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142840.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142848.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142834.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142830.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142824.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","k_15142850_1280.jpg":"1280x1280","k_15142850_1024.jpg":"1024x1024","k_15142850_640.jpg":"640x640","k_15142850_480.jpg":"480x480","k_15142850_340.jpg":"340x340","k_15142850_220.jpg":"220x220","o_15142850_1280.jpg":"1280x851","o_15142850_1024.jpg":"1024x681","o_15142850_640.jpg":"640x425","o_15142850_480.jpg":"480x319","o_15142850_340.jpg":"340x226","o_15142850_220.jpg":"220x146","h_15142850_1280.jpg":"1280x854","h_15142850_1024.jpg":"1024x683","h_15142850_640.jpg":"640x427","h_15142850_480.jpg":"480x320","h_15142850_340.jpg":"340x227","h_15142850_220.jpg":"220x147","pp_15142850_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142850_1024.jpg":"805x1024","pp_15142850_640.jpg":"503x640","pp_15142850_480.jpg":"377x480","pp_15142850_340.jpg":"267x340","pp_15142850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","k_15142858_1280.jpg":"1280x1280","k_15142858_1024.jpg":"1024x1024","k_15142858_640.jpg":"640x640","k_15142858_480.jpg":"480x480","k_15142858_340.jpg":"340x340","k_15142858_220.jpg":"220x220","o_15142858_1280.jpg":"1280x1924","o_15142858_1024.jpg":"1024x1539","o_15142858_640.jpg":"640x962","o_15142858_480.jpg":"480x721","o_15142858_340.jpg":"340x511","o_15142858_220.jpg":"220x330","h_15142858_1280.jpg":"1280x854","h_15142858_1024.jpg":"1024x683","h_15142858_640.jpg":"640x427","h_15142858_480.jpg":"480x320","h_15142858_340.jpg":"340x227","h_15142858_220.jpg":"220x147","pp_15142858_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142858_1024.jpg":"805x1024","pp_15142858_640.jpg":"503x640","pp_15142858_480.jpg":"377x480","pp_15142858_340.jpg":"267x340","pp_15142858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_15142856_1280.jpg":"1280x1280","k_15142856_1024.jpg":"1024x1024","k_15142856_640.jpg":"640x640","k_15142856_480.jpg":"480x480","k_15142856_340.jpg":"340x340","k_15142856_220.jpg":"220x220","o_15142856_1280.jpg":"1280x852","o_15142856_1024.jpg":"1024x681","o_15142856_640.jpg":"640x426","o_15142856_480.jpg":"480x319","o_15142856_340.jpg":"340x226","o_15142856_220.jpg":"220x146","h_15142856_1280.jpg":"1280x854","h_15142856_1024.jpg":"1024x683","h_15142856_640.jpg":"640x427","h_15142856_480.jpg":"480x320","h_15142856_340.jpg":"340x227","h_15142856_220.jpg":"220x147","pp_15142856_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142856_1024.jpg":"805x1024","pp_15142856_640.jpg":"503x640","pp_15142856_480.jpg":"377x480","pp_15142856_340.jpg":"267x340","pp_15142856_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","k_15142854_1280.jpg":"1280x1280","k_15142854_1024.jpg":"1024x1024","k_15142854_640.jpg":"640x640","k_15142854_480.jpg":"480x480","k_15142854_340.jpg":"340x340","k_15142854_220.jpg":"220x220","o_15142854_1280.jpg":"1280x1924","o_15142854_1024.jpg":"1024x1539","o_15142854_640.jpg":"640x962","o_15142854_480.jpg":"480x721","o_15142854_340.jpg":"340x511","o_15142854_220.jpg":"220x330","h_15142854_1280.jpg":"1280x854","h_15142854_1024.jpg":"1024x683","h_15142854_640.jpg":"640x427","h_15142854_480.jpg":"480x320","h_15142854_340.jpg":"340x227","h_15142854_220.jpg":"220x147","pp_15142854_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142854_1024.jpg":"805x1024","pp_15142854_640.jpg":"503x640","pp_15142854_480.jpg":"377x480","pp_15142854_340.jpg":"267x340","pp_15142854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15142852_1280.jpg":"1280x1280","k_15142852_1024.jpg":"1024x1024","k_15142852_640.jpg":"640x640","k_15142852_480.jpg":"480x480","k_15142852_340.jpg":"340x340","k_15142852_220.jpg":"220x220","o_15142852_1280.jpg":"1280x851","o_15142852_1024.jpg":"1024x681","o_15142852_640.jpg":"640x425","o_15142852_480.jpg":"480x319","o_15142852_340.jpg":"340x226","o_15142852_220.jpg":"220x146","h_15142852_1280.jpg":"1280x854","h_15142852_1024.jpg":"1024x683","h_15142852_640.jpg":"640x427","h_15142852_480.jpg":"480x320","h_15142852_340.jpg":"340x227","h_15142852_220.jpg":"220x147","pp_15142852_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142852_1024.jpg":"805x1024","pp_15142852_640.jpg":"503x640","pp_15142852_480.jpg":"377x480","pp_15142852_340.jpg":"267x340","pp_15142852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15142840_1280.jpg":"1280x1280","k_15142840_1024.jpg":"1024x1024","k_15142840_640.jpg":"640x640","k_15142840_480.jpg":"480x480","k_15142840_340.jpg":"340x340","k_15142840_220.jpg":"220x220","o_15142840_1280.jpg":"1280x851","o_15142840_1024.jpg":"1024x681","o_15142840_640.jpg":"640x425","o_15142840_480.jpg":"480x319","o_15142840_340.jpg":"340x226","o_15142840_220.jpg":"220x146","h_15142840_1280.jpg":"1280x854","h_15142840_1024.jpg":"1024x683","h_15142840_640.jpg":"640x427","h_15142840_480.jpg":"480x320","h_15142840_340.jpg":"340x227","h_15142840_220.jpg":"220x147","pp_15142840_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142840_1024.jpg":"805x1024","pp_15142840_640.jpg":"503x640","pp_15142840_480.jpg":"377x480","pp_15142840_340.jpg":"267x340","pp_15142840_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15142848_1280.jpg":"1280x1280","k_15142848_1024.jpg":"1024x1024","k_15142848_640.jpg":"640x640","k_15142848_480.jpg":"480x480","k_15142848_340.jpg":"340x340","k_15142848_220.jpg":"220x220","o_15142848_1280.jpg":"1280x851","o_15142848_1024.jpg":"1024x681","o_15142848_640.jpg":"640x425","o_15142848_480.jpg":"480x319","o_15142848_340.jpg":"340x226","o_15142848_220.jpg":"220x146","h_15142848_1280.jpg":"1280x854","h_15142848_1024.jpg":"1024x683","h_15142848_640.jpg":"640x427","h_15142848_480.jpg":"480x320","h_15142848_340.jpg":"340x227","h_15142848_220.jpg":"220x147","pp_15142848_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142848_1024.jpg":"805x1024","pp_15142848_640.jpg":"503x640","pp_15142848_480.jpg":"377x480","pp_15142848_340.jpg":"267x340","pp_15142848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15142834_1280.jpg":"1280x1280","k_15142834_1024.jpg":"1024x1024","k_15142834_640.jpg":"640x640","k_15142834_480.jpg":"480x480","k_15142834_340.jpg":"340x340","k_15142834_220.jpg":"220x220","o_15142834_1280.jpg":"1280x851","o_15142834_1024.jpg":"1024x681","o_15142834_640.jpg":"640x425","o_15142834_480.jpg":"480x319","o_15142834_340.jpg":"340x226","o_15142834_220.jpg":"220x146","h_15142834_1280.jpg":"1280x854","h_15142834_1024.jpg":"1024x683","h_15142834_640.jpg":"640x427","h_15142834_480.jpg":"480x320","h_15142834_340.jpg":"340x227","h_15142834_220.jpg":"220x147","pp_15142834_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142834_1024.jpg":"805x1024","pp_15142834_640.jpg":"503x640","pp_15142834_480.jpg":"377x480","pp_15142834_340.jpg":"267x340","pp_15142834_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15142830_1280.jpg":"1280x1280","k_15142830_1024.jpg":"1024x1024","k_15142830_640.jpg":"640x640","k_15142830_480.jpg":"480x480","k_15142830_340.jpg":"340x340","k_15142830_220.jpg":"220x220","o_15142830_1280.jpg":"1280x851","o_15142830_1024.jpg":"1024x681","o_15142830_640.jpg":"640x425","o_15142830_480.jpg":"480x319","o_15142830_340.jpg":"340x226","o_15142830_220.jpg":"220x146","h_15142830_1280.jpg":"1280x854","h_15142830_1024.jpg":"1024x683","h_15142830_640.jpg":"640x427","h_15142830_480.jpg":"480x320","h_15142830_340.jpg":"340x227","h_15142830_220.jpg":"220x147","pp_15142830_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142830_1024.jpg":"805x1024","pp_15142830_640.jpg":"503x640","pp_15142830_480.jpg":"377x480","pp_15142830_340.jpg":"267x340","pp_15142830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15142824_1280.jpg":"1280x1280","k_15142824_1024.jpg":"1024x1024","k_15142824_640.jpg":"640x640","k_15142824_480.jpg":"480x480","k_15142824_340.jpg":"340x340","k_15142824_220.jpg":"220x220","o_15142824_1280.jpg":"1280x851","o_15142824_1024.jpg":"1024x681","o_15142824_640.jpg":"640x425","o_15142824_480.jpg":"480x319","o_15142824_340.jpg":"340x226","o_15142824_220.jpg":"220x146","h_15142824_1280.jpg":"1280x854","h_15142824_1024.jpg":"1024x683","h_15142824_640.jpg":"640x427","h_15142824_480.jpg":"480x320","h_15142824_340.jpg":"340x227","h_15142824_220.jpg":"220x147","pp_15142824_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142824_1024.jpg":"805x1024","pp_15142824_640.jpg":"503x640","pp_15142824_480.jpg":"377x480","pp_15142824_340.jpg":"267x340","pp_15142824_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38288026 Threads: 3 Questions: 7090812418 Slow queries: 3298657 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608170167 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/direktor-prometa-pohvalio-se-da-su-2019-konacno-zavrsili-u-plusu-no-za-2020-opet-ocekuju-gubitke-slijedi-rasprava-o-buducnosti-trznica-i-peskarije-1054341 [printLink] => /split/direktor-prometa-pohvalio-se-da-su-2019-konacno-zavrsili-u-plusu-no-za-2020-opet-ocekuju-gubitke-slijedi-rasprava-o-buducnosti-trznica-i-peskarije-1054341?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 236414 [name] => Gradsko vijeće Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece-splita [link] => /tag/gradsko-vijece-splita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poteštat pao na ‘ispitu‘: i vijećnici Kerumovog HGS-a glasali protiv izvješća o radu gradonačelnika Krstulovića Opare [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142850.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142850.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142858.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142856.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142854.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142852.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142840.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142848.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142834.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142830.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142824.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

14:10

Zadnja točka nastavka 37. sjednice Gradskog vijeća bilo je izvješće o radu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

Grad Split je u 2020. godinu ušao s proračunom od 1,292 milijarde kuna, a gradonačelnik je naglasio kako je najvažnije što pandemija koronavirusa nije zaustavila niti jedan započeti projekt.

U svojoj prezentaciji istaknuo je projekt poput obnove Hrvatskog Doma vrijedne 22 milijuna kuna, radove na rekonstrukciji i uređenje Osnovne škole na Brdima u vrijednosti 4,2 milijuna kuna, radove na OŠ Kamen Šine teških 24 milijuna kuna te energetsku obnovu OŠ Skalice. Otvoreno je gradilište prvog splitskog hospicija, nove višenamjenske dvorane na Trgu Hrvatske bratske zajednice, vrtića Ružmarin na Trsteniku, opremljen je vrtić na Kili i završena je energetska obnova vrtića "Latica" na Sućidru.

Istaknuo je i izgradnju novih dječjih igrališta vrijednih 5 milijuna kuna, ali i ulaganja od pet milijuna kuna u 15 sportskih igrališta.

U prezentaciji je među ostalim spomenuo i projekt "Četiri palme" u Šimićevoj ulici, vrijedan oko 10 milijuna kuna, sanaciju odlagališta otpada Karepovac koje je u travnju dobilo uporabnu dozvolu, mjesec dana prije ugovorenog roka za radove, brojne rekonstrukcije splitskih ulica, ali i izgradnju pristupne ceste na Kili.

Istaknuo je i izjednačavanje cijena vrtića, odnosno da od 1. lipnja svi roditelji predškolske djece na području grada Splita plaćaju jednaku cijenu redovnih programa u gradskim i privatnim vrtićima.

U ime kluba stranke Pametno za raspravu se javila vijećnica Natalia Tafra Bazina.

- Ako zanemarimo koronu, napretka u izvještaju nema. Strategija razvoja grada, iako znamo da se radi, nigdje se ponovo ne spominje u ovom izvješću. Gradonačelnik je potpuno ignorira, pa nije ni čudo što je neće uspjeti napraviti u svom mandatu. A ona bi trebala biti temelj izmjena, odnosno izrade novog GUP-a. Žnjanski plato još uvijek čeka bolje dane kao i veliki broj ulica po kotaru Žnjan i ostalim dijelovima grada koje iz izvještaja u izvještaj stoje u istom statusu. Sad je samo dodan i COVID-19 kao razlog kašnjenja. Pozdravljamo smanjivanje broja škola koje rade u tri smjene, sada ih imamo samo dvije, što je opet najviše u državi. Trebali bi težiti školama u jednoj smjeni i da svaka škola ima svoju sportsku dvoranu, to su minimalni europski standardi, kazala je Tafra Bazina.

Dodala je kako u selektiranju otpada ne napredujemo nimalo te se zapitala sprema li se grad na plaćanje penala?

- Izvještaj nema nijednog navoda o strateškim i taktičkim te operativnim ciljevima, prikazu ostvarenja tih ciljeva, ocjene ostvarenja, analize problema (dijagnostika), prikaza mjera poboljšanja i korektivnih mjera, akcijskog plana za iduće razdoblje. Pametno ne može podržati ovakav izvještaj nakon kojeg je još jednom potvrđeno doslovno gušenje ovog grada pod upravom HDZ/Kerum družbe, kazala je Tafra Bazina.

Za riječ se javio i Nenad Uvodić, također vijećnik stranke Pametno, koji je gradonačelniku poručio da se ne hvali Marjanom i borbom protiv potkornjaka jer to nije riješeno.

Kristinu Vidan iz Pametnog je zanimalo što će biti s pošumljavanjem na Marjanu, kada će se ići u sanaciju šuma, što je s rekonstrukturiranjem javne ustanove, ali i kada će se početi primjenjivati gradonačelnikov Zaključak o zabrani prometovanja na Marjanu.

Joško Markić (SDP) je u svom izlaganju istaknuo kako grad nazaduje te kako nema ambicija niti sposobnosti da se poboljša kvaliteta života građana te zavede komunalni urbanistički red.

- Žao mi je što to moram reći, ali ovo Izvješće vrlo zorno pokazuje neambicioznost sadašnje gradske Uprave i dosege njenog rada. Pri tome najveća odgovornost nije na službenicima Banovine već na vodstvu koje treba zadati i zatim održavati ritam. Virus može biti kriv za slabije punjenje gradske blagajne, ali nije kriv za komunalni nered te nedostatak vizije kako grad komunalno i urbanistički unaprijediti. Virus nije kriv niti za lošu kontrolu provođenja propisa te apatiju koja nas okružuje i dovodi do odlaska mladih, kazao je Markić.

Istaknuo je kako se prije dvije godine u izvješću gradonačelnika navodilo stvaranje preduvjeta za dolazak i realizaciju velikih investicija, ali do toga još nije došlo.

- Nema strateških projekata i planova, a najave izmjena GUP-a idu u smjeru da grad dodatno iznerede za slijedeće generacije. Marjan nam je opustošen, a još nismo vidjeli smisleni plan obnove. O prekršenim obećanjima oko Žnjana te uludo bačenim milijunima i fijaskom oko Kolodvora nema potrebe govoriti. Građani žele red. Kad imamo red, najmanja je mogućnost lova u mutnome. A to mnogima ne odgovara, kazao je Markić te zaključio kako neće podržati gradonačelnikovo izvješće.

- Ovo je izvješće koje je u biti sublimiranje cijelog mandata, i zaključak je: "Nije da se nije radilo, ali je dozlaboga sporo". U izvješću se vidi da  gradske službe međusobno ne surađuju što znači da gradska administracija nije uspjela postići unutarnju koheziju. Glavni financijer spominje 50 milijuna kuna novih prihoda samo od sređivanja "papira" unutar Grada. Ako je teško je l' nam trebao kredit od sto milijuna kuna. Žnjan je još na lokacijskoj dozvoli. Na kraju sitnica koja puno govori: 300 metara rasvjete za centralni dio Turske kule usvojeno je u proračunu za 2018. godinu, a neće biti gotovo do kraja mandata - rekao je Tonći Blažević (HSLS).

Tomislav Prljević (HDZ) je istaknuo kako je vidljivo da je u proteklom periodu, a i mandatu ove gradske uprave napravljen veliki iskorak što se tiče ulaganja u osnovno školstvo i istočni dio grada.

Opara se osvrnuo na konstataciju da se na Marjanu događa katastrofa te je istaknuo kako je Hrvatski šumarski institut u tri ispitivanja dokazao kako je potkornjak pobijeđen, a pošumljavanje će se napraviti u suradnji s Hrvatskim šumama.

Za izvješće gradonačelnika od 26 vijećnika ruku je podiglo njih 11; 13 ih je bilo protiv, a dva suzdržana. Oporba i koalicijski partner HGS, Željka Keruma bili su protiv izvješća te ono nije usvojeno, a time je konačno završena 37. sjednica Gradskog vijeća.


13:00

Izvješće o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području grada Splita za razdoblje listopad 2019.-siječanj 2020. te za razdoblje veljača-lipanj 2020. godine, a koje se temelji na zaključcima donesenima na tematskoj sjednici Gradskog vijeća koja se održala 16. rujna 2019. godine. Na koncu te tematske rasprave o stanju odlagališta Karepovac i gospodarenja otpadom,  sa šest točaka dana su zaduženja gradonačelniku i gradskim službama.

O aktivnostima koje su poduzeli izvijestila je Lana Grgić, umjesto Hrvoja Akrapa, voditelja Radne skupine za plan Gospodarenja otpadom. Na uvodu je kazala da je u Splitu bila predviđena izgradnja sedam reciklažnih dvorišta, a inspekcijskim nadzorom brojka je smanjena na šest dvorišta, a od te brojke tek je jedno u funkciji.

- Nije idealno, ali funkcionira - kazala je Grgić. Ostale predviđene lokacije su na Putu Orišca, Kopilici, Pujankama, Sirobuji i TTTS-u.

- Za Orišac je proveden postupak javne nabave, krajem svibnja je započela izgradnja, a dovršetak se očekuje za 15-ak dana, nakon čega kreće ishođenje uporabne dozvole. U Kopilici je 2019. godine bila dovršena izrada projektne dokumentacije, ali smo tu jako puno vremena izgubili na uknjižbi Grada na navedeno zemljište. Nažalost, zbog proteka vremena i promijenjenih okolnosti koje su se dogodile, ocijenjeno je da je potrebno izvršiti prilagodbe glavnog projekta, što je u postupku, tako da se pokreće novi postupak za ishođenje građevinske dozvole  - objasnila je Lana Grgić te najavila da će se dvorišta predviđena na dvije lokacije na području Sirobuje i TTTS-a, najvjerojatnije izmjestiti na lokacije u blizini, jer na bi se na prvotnima znatno odužio postupak realizacije zbog imovinsko-pravnih odnosa.

- Na Pujankama se za nekoliko dana pokreće postupak za izdavanje građevinske dozvole, a projekt dvorišta na Kopilici i Pujankama će se prijaviti na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike vezano za sufinanciranje izgradnje reciklažnih dvorišta s rokom prijave do 15. veljače iduće godine. Planom je predviđeno deset lokacija, bez obzira na obvezu od šest. Međutim, za izgradnju reciklažnog dvorišta potrebna je površina od 1300 metara kvadratnih, a među 30 lokacija koje je skupina pronašla, teško je pronaći toliku lokaciju u vlasništvu grada - naglasila je izvjestiteljica te točke. 

U izvješću stoji da je sukladno Planu gospodarenja otpadom, definirana je potreba za postavljanjem više mobilnih reciklažnih dvorišta na području grada i to na lokacijama bliže centru.

- Sukladno usvojenom Planu bilo je predviđeno 397 zelenih otoka, s tim da je s Gradskim kotarevima i Mjesnim odborima redefiniran plan, te su dodane nove lokacije, tako da je ukupno definirano 410 zelenih otoka na području grada -  navela je Grgić.

Što se tiče reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, Grad Split je uputio pismo namjere “Cemexu” za korištenje RD koje bi se gradilo na području tvornice kamenoloma Sv. Kajo, čiji je kraj izgradnje predviđen u proljeće 2021. godine. Nakon što je gotova Analiza potencijalnih lokacija za sortirnicu, u rujnu prošle godine definirana je konačna lokacija sortirnice na području MO Kamen, sjeverno od odlagališta Karepovac. Najveći problem i tu predstavlja vlasništvo nad zemljištem.

Vijećnici su kroz raspravu ponovo naglasili postotak odvojeno prikupljenog otpada na području Splita za 2019. godinu. 

Kristina Vidan iz stranke Pametno je pitala zašto ta brojka nije iznesena u izvješću. 

- Sramite li se postotka od 3,74 posto odvojeno prikupljenog otpada ili smiješnog povećanja od 1,35 posto u odnosu na prošlu godinu, pa ih u ovom izvješću pred nama nazivate "znatnim povećanjima" znajući da su ta znatna povećanja svjetlosnim godinama daleko od 50 posto odvojenog otpada koji smo trebali postići do kraja ove 2020.? I još dalje od 60 posto odvojenog otpada planiranog za 2022. - rekla je Vidan te upozorila da se spominje 410 lokacija za zelene otoke, no ne i činjenica da je samo 158 lokacija od tih 410 kompletirano sa svim spremnicima i ostalim uvjetima koje zeleni otok treba ispunjavati, a to je manje od 40 posto planiranog.

- Spominjete da napokon imamo rezultate analize o mogućim lokacijama za sortirnicu i kompostanu koju smo platili gotovo 900 tisuća kuna, a koja nam je nakon više od godinu dana analiziranja predložila potpuno iste lokacije uz Karepovac koje nam je Ministarstvo okoliša predlagalo za istu namjenu i realizaciju u okviru sanacije odlagališta Karepovac, ali je to prošli saziv vijeća odbio iz populističkih razloga - kazala je vijećnica stranke Pametno.

Martin Mladen Pauk iz redova Neovisnih za Hrvatsku, postavio je nekoliko pitanja, a među njima i jesu li prezentirali građanima konkretne planove i aktivnosti kako bi se povećao postotak odvajanja otpada. Pitao je i je li istina da je “Čistoća” jedna od rijetkih tvrtki koja je u proljeću ove godine propustila natječaj Fonda za zaštitu okoliša za financiranje vozila i tehnike?

Osim toga, pitao je Pauk je li Lukša Regjo, direktor “Čistoće”, koji je na toj funkciji 15 mjeseci, u tom periodu poduzeo nešto za nabavku podzemnih kontejnera. 

Branimir Urlić (Pametno) je upitao “Čistoću” zašto ne reklamiraju da građani kod njih mogu ostaviti 400 kilograma građevinskog otpada. Urlić kao i Tonći Blažević (HSLS) naglasili su problem i prepunih kontejnera na ulicama.

Lukša Regjo se osvrnuo na postotak odvojenog otpada te naveo da prema sadašnjem načinu obračuna, u prvoj polovici ove godine, na dan 30 lipnja, odvojeno je 5,4 posto.

- U ovaj postotak ulazi samo otpad koji “Čistoća” prikupi na javno-prometnim površinama. U taj postotak nije uračunata količina otpada koja se prikupi od poslovnih subjekata, kao i drugih poslovnih subjekata, trgovačkih lanaca i slično, jer se te brojke pripajaju postotku županije - kazao je Regjo.

Navodi da nije problem postavljanje kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada već su problem lokacije na kojima bi se trebale postaviti. Najavio je da će se izraditi projekt “prstena” podzemnih kontejnera oko užeg centra Splita, a izradu takvog projekta moraju biti uključeni konzervatori i druge službe.

- Počeli smo s postavljanjem kanti u Mjesnom odboru Slatine, nakon toga dolazi na red Žrnovnica, pa onda početkom sljedeće godine Srinjine, Sitno Gornje i Donje - kazao je Regjo. 

Za kraj je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao da postotak izdvojenog otpada od 3,74 posto .

- Grad Split odvaja malo, ali odvaja 20 posto, jer onih 3,74 se odnosi samo na skupljeno na javnim površinama - naveo je gradonačelnik te naglasio da, kada se uspoređujemo s drugim gradovima, onda ulazimo u povijest koja traje 20-ak godina procesa edukacije.

Izvješće o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području grada Splita za razdoblje listopad 2019.-siječanj 2020. te za razdoblje veljača-lipanj 2020. godine na koncu nije usvojeno.


10:15

Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, uz stroge epidemiološke mjere, jutros je u 9 sati započela sjednica lokalnog parlamenta.

Pred splitskim gradskim vijećnicima danas su dva zasjedanja - treći nastavak 37. sjednice Gradskog vijeća, od koje je ostalo nekoliko točaka, među kojima izvješće “Prometa” kao i izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine. No zasigurno će najviše rasprave izazvati druga, tematska sjednica o stanju i budućnosti gradskih tržnica i Peškarije.

Nastavak sjednice je krenuo s prošlogodišnjim izvješćem o poslovanju trgovačkog društva “Promet”. Direktor Miroslav Delić je naveo da je ta gradska tvrtka, nakon dugogodišnjih gubitaka, poslovanje 2019. godine zaključila je u plusu, s dobiti od 20 tisuća kuna.

- Uspostavljena je likvidnost društva, potpisani su ugovori s jedinicama lokalne samouprave, a njihovo sufinanciranje sada iznosi 32 posto ukupnih prihoda. Potpisan je novi kolektivni ugovor i nakon 12 godina su se poboljšali uvjeti rada djelatnika, došlo je do povećanja plaća. Obnovljen je vozni park, odrađen kompletan postupak za nabavu sustava e-ticketing, a krajem prošle godine od stanje Skupštine društva usvojen je predloženi Plan restrukturiranja koji se provodi od početka 2020. godine.

Sukladno tom planu izrađena je nova sistematizacija radnih mjesta, a program zbrinjavanja je okončan krajem lipnja. Tijekom 2019. godine do današnjeg dana, društvo je napustilo sto zaposlenika, a s današnjim danom Promet broji 603 zaposlenika - rekao je Delić.

Ističe da je veliki izazov ovu godinu okončati bez gubitaka, a procjena je da će prihodi biti manji između 35 i 40 milijuna kuna.

- Cilj je održati likvidnost i plaćanje svih obveza u rokovima. Uštedama u plaćama i smanjenom broju zaposlenika, uštedom goriva zbog bolje organizacije i tehnike, pokušat ćemo spriječiti gubitke - nastavio je direktor “Prometa” te najavio u 2021. godini daljnje aktivnosti na postupnom obnavljanju voznog parka te realiziranje nabave i stavljanje u prometovanje ukupno više od sto novih autobusa, čime bi se smanjila prosječna starost voznog parka s 14 godina, koliko je bilo sredinom 2019, na tri godine.

Najavljuje do kraja iduće godine isporuku i stavljanje u funkciju sustava e-ticketing.

- Sukladno viziji, ciljevima i planovima koji su suvlasnicima prezentirani sredinom 2019. godine, tvrtka “Promet” bi krajem 2021. trebala biti  tehničkom-tehnološkom, operativnom, organizacijskom i kadrovskom smislu moderna tvrtka s vrlo racionalnim poslovanjem - zaključio je Miroslav Delić i poručio da se mora razmisliti o viziji, planovima i izazovima za iduće godine, kao što su nove aktivnosti i djelatnosti, nastavak projekta izgradnje novog kolodvora u Trogiru, nastavak projekta preseljenja na novu lokaciju na Dračevcu, rješavanje problema današnjih akumuliranih gubitaka, odluka suvlasnika o ulozi i značaju javnog prijevoza te razmotriti sve parametre sufinanciranja, od povlaštenih kategorija do cijene.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/direktor-prometa-pohvalio-se-da-su-2019-konacno-zavrsili-u-plusu-no-za-2020-opet-ocekuju-gubitke-slijedi-rasprava-o-buducnosti-trznica-i-peskarije-1054341 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c19c0fad76759774a35a9635448b4b88e9752342 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pote%C5%A1tat+pao+na+%E2%80%98ispitu%E2%80%98%3A+i+vije%C4%87nici+Kerumovog+HGS-a+glasali+protiv+izvje%C5%A1%C4%87a+o+radu+gradona%C4%8Delnika+Krstulovi%C4%87a+Opare&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdirektor-prometa-pohvalio-se-da-su-2019-konacno-zavrsili-u-plusu-no-za-2020-opet-ocekuju-gubitke-slijedi-rasprava-o-buducnosti-trznica-i-peskarije-1054341 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdirektor-prometa-pohvalio-se-da-su-2019-konacno-zavrsili-u-plusu-no-za-2020-opet-ocekuju-gubitke-slijedi-rasprava-o-buducnosti-trznica-i-peskarije-1054341 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Splitgradsko vijeće

Poteštat pao na ‘ispitu‘: i vijećnici Kerumovog HGS-a glasali protiv izvješća o radu gradonačelnika Krstulovića Opare

Piše Gabrijela Radanović i Ana Franić
30. listopada 2020. - 14:27

14:10

Zadnja točka nastavka 37. sjednice Gradskog vijeća bilo je izvješće o radu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

Grad Split je u 2020. godinu ušao s proračunom od 1,292 milijarde kuna, a gradonačelnik je naglasio kako je najvažnije što pandemija koronavirusa nije zaustavila niti jedan započeti projekt.

U svojoj prezentaciji istaknuo je projekt poput obnove Hrvatskog Doma vrijedne 22 milijuna kuna, radove na rekonstrukciji i uređenje Osnovne škole na Brdima u vrijednosti 4,2 milijuna kuna, radove na OŠ Kamen Šine teških 24 milijuna kuna te energetsku obnovu OŠ Skalice. Otvoreno je gradilište prvog splitskog hospicija, nove višenamjenske dvorane na Trgu Hrvatske bratske zajednice, vrtića Ružmarin na Trsteniku, opreml...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:05