StoryEditorOCM
SplitMali pripovjedači

Dica rasturila na Pričiginu: pobijedio Bartul iz Jelse sa štorijom o pulenti

Piše Tanja Šimundić Bendić
23. ožujka 2024. - 13:35

Sve nam s čini da se pripovjedač ne stvara nego rađa, jer koliko god se netko uprtio ne bi imao snage napraviti ono što su u subotu napravila ova dica. A ta dica su sudionici finala Dičjeg pričigina koji su u subotu na brojnu publiku u dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića izbacili plimu priča, štorija, batudi i anegdota. Pričalo se i pričalo, smijalo se, na kraju i feštalo i to najviše prvonagrađeni Bartul Huljić iz OŠ Jelsa. E pa svitu ovako da vam ovamo kažemo, Bartul je sam kao i svi drugi mladi pričiginaši napisao, a onda na svoj način ispričao priču pod nazivom ‘Sveti Luka izi pulentu‘.

A publika je, reći ćemo po splitski, varila od smija. I pitala se kako li se u glavi ovog dječaka mogao stvoriti ovakav ludo i lucidno zabavni sadržaj. Ponosno je preuzeo nagradu: Hajdukov ruksak pun svega i svačega, dar za prvo mjesto, a onda pozirao sa svojom mentoricom Ivanom Belić Mustapić.

Veliki mali talenti

Naravno da ćemo nabrojati i sve ostale jer su to i zaslužili, i na kraju krajeva jer su svi i pobijedili. Drugo mjesto je pripalo Leoni Cigić iz splitske OŠ Lučac u pratnji mentorice Nikice Sikirice za priču ‘Alisa u Zemlji posteje‘. A treće Cviti Anandi Ilinčić, učenici OŠ Pujanke s mentoricom Vericom Repajić, za priču ‘Rokove mudante‘. Nastupili su i Ivna Zoko iz splitske OŠ Bol, Marina Ribičić iz OŠ Dr. fra Karlo Balić iz Šestanovca, Ella Buktenica iz OŠ Grohote, Marija Mandušić iz šestanovačke osnovne škole, Mladen Škrabić iz OŠ Franje Tuđmana iz Brela, Marcela Mihanović iz OŠ Žrnovnica i Neda Avramović iz OŠ Pučišća. Javio se putem video-linka i jedan gost, Andrej Ayko Mariassy osnovnoškolac iz slovačkih KOšica koji pet gdina uč hrvatski jezik i pravi je talent u pričanju.

- Uvijek je teško izabrati najbolje u mnoštvu izvornih priča, interpretacija, tekstova, i svi su oni pobjednici – navela je članica žirija Dičjeg pričigina Dunja Kalilić.

Nijanse su presuđivale, no koliko je god teško bilo odabrati vrh vrhova toliko je ove godine možda to bilo i najlakše napraviti, složili su se neki od članova povjerenstva. U svakom slučaju ono nije sto godina vijećalo, jer su se natjecatelji, mentori i prijatelji žurili vani na lijepi proljetni dan. A čekala ih je i slavljeničkja pizza i još jedna tura grupne priče u slobodnom stilu.

Uz Dunju Kalilić o najboljima su presudili još i Marija Rakić Mimica, Vedran Matošić i Damir Šarac. A da su pogodili kao sinjski alkari u sridu označio je top iz dvorane Marka Marulića, u obliku velikog pljeska publike. Dječjem je pričiginu ovo već 14. izdanje. Vodila ga je Željana Alajbeg, a suorganizatorstvo potpisala šoltanska OŠ Grohote. Kao i svake godine donio je snagu pripovjedačkog umijeća, tim posebniju jer iza njega stoji autorski rad djeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:54