stdClass Object ( [id] => 1246523 [title] => Detaljno smo istražili jedan od najvećih problema u gradu: vozačima nema utjehe, garaže se tek počinju graditi, konkretnih mjera nema, a Split je po jednom jedinstven u svijetu [alias] => detaljno-smo-istrazili-jedan-od-najvecih-problema-u-gradu-vozacima-nema-utjehe-garaze-se-tek-pocinju-graditi-konkretnih-mjera-nema-a-split-je-po-jednom-jedinstven-u-svijetu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prema podacima Postaje prometne policije, u Splitu je registrirano 73.808 osobnih automobila. Kada se uzmu u obzir dnevne migracije svih koji zbog posla stižu u Split iz okolnih mjesta i gradova, neslužbene brojke penju se na 90-ak tisuća vozila! U analizi ovog problema ne treba izostaviti ni ono što donosi turizam.

Istovremeno, gradska komunalna tvrtka “Split parking” upravlja s ukupno 8315 parkirnih mjesta, a prema njihovim procjenama u Splitu je ukupno na raspolaganju još oko 30 tisuća legalnih mjesta za parkiranje.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

- Točnu brojku mjesta koja nedostaju nije moguće izračunati jer ne raspolažemo podacima o parkirališnim mjestima koja se nalaze na privatnim površinama/posjedima te u privatnim garažama - odgovorili su iz “Split parkinga”. Dakle, u tu brojku nisu uračunate garaže šoping centara ili, primjerice, Kliničkog bolničkog centra Split.

Kako god okrenete, brojke ne idu u prilog građanima koji su u određenim dijelovima grada primorani sjediti u automobilu i čekati nekoga da napusti parkiralište kako bi pronašli mjesto na kojem će vozilo prenoćiti.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Ne prozivamo prometne redare koji kažnjavaju nepropisno parkirana vozila jer oni samo rade svoj posao, ali bi se moglo raspravljati o smislenosti izjave gradonačelnika Ivice Puljka koji je u ožujku ove godine, na zboru građana na Plokitama, poručio kako “ne treba kupovati auto ako ga nemate gdje parkirati”.

Slojevit problem

Problem nedostatka parkirališta u Splitu je slojevit i zbog toga smo ga pokušali tako i sagledati, ali nam Banovina u tom pogledu nije bila od velike pomoći. Na osam postavljenih pitanja dobili smo općenit odgovor.

- Grad Split radi na programu poboljšanja urbane mobilnosti, u sklopu kojeg se priprema gradnja velikog broja novih garaža i parkirališta u cijelom gradu. Uskoro ćemo izaći s planovima za rješenje problema parkiranja automobila, kako građana Splita, tako i gostiju - glasi glavni dio odgovora na sedam pitanja.

Tako, prije nego su osigurani svi preduvjeti da u razumnom roku stignemo s jedne strane grada na drugu, ali bez korištenja automobila, sugrađani su primijetili da se u gotovo svim dijelovima grada intenzivnije kažnjava nepropisno parkiranje. Od Splita 3, Pujanki, Gripa, Plokita do Spinuta...

---

image
Saša Burić/Cropix
---

- Što se kazni za parkiranje tiče, nova Gradska uprava nije mijenjala naputke za ispisivanje kazni. Prometni redari obavljaju svoj posao sukladno ovlastima i opisu radnog mjesta. Po izlasku na teren na temelju prijave građana oni ne mogu selektivno kažnjavati i upozoravati, već moraju postupiti, kada je moguće, po svim zatečenim prekršajima. Po zaprimljenoj prijavi građana redari moraju postupiti i u svom postupanju djeluju samostalno - naglasili su u Banovini.

---

image

Vinkovačka ulica

Joško Ponoš/Cropix
---

Jedino što možemo iščitati iz navedenog odgovora je da vas, dragi čitatelji, prijavljuju susjedi, a prometni redari moraju postupiti prema zaprimljenoj prijavi. Dok se problem ne riješi na više razina, ne preostaje ništa drugo nego čekati konferenciju za medije na kojoj će se najaviti što se radi po tom pitanju.

Planirani projekti

No, dok “gradski oci” ne objave planirane projekte, preostaje nam čekati realizaciju i pronalazak sredstava za provedbu takvih rješenja, a do tada “ko živ, ko mrtav”. Građani će nastaviti plaćati kazne i gubiti razum svaki put kad pola sata kruže po kvartu u potrazi za slobodnim mjestom, a već znate da će vas na vjetrobranskom staklu ujutro dočekati “čestitka”.

Kako neslužbeno doznajemo, u Banovini se intenzivno provode sastanci s brojnim dionicima koji mogu doprinijeti projektu urbane mobilnosti, a koji uključuje svojevrsnu sinkronizaciju potreba za javnim gradskim prijevozom, gradskim biciklima, parkiralištima, garažama, ali i drugačijim režimom prometovanja po gradu. Rečeno nam je da bismo za dva do tri mjeseca mogli saznati konkretne mjere kojima bi se pokušala poboljšati prometna “slika” grada.

---

image

Plinarska ulica

Nikola Vilić/Cropix
---

Još 120 novih bicikala

Važan dionik je javni gradski prijevoznik tvrtka “Promet” koja je, prema našim informacijama, voljna razmotriti uvođenje novih linija i promjenu trase postojećih kako bi se određeni dijelovi grada bolje povezali. No, sve to iziskuje dodatan trošak koji će netko morati platiti, ali najčešće pada na grbaču građana.

Uz to, sustav javnih bicikala je potrebno poboljšati. Ovoga ljeta svi pretplatnici mogli su svjedočiti da je nedovoljno bicikala i postaja te kako pokraj turista, na perifernim dijelovima grada, ne možemo pronaći ni jedan slobodan.

Primjerice, cijelo ljeto na Kocunaru ste rijetko mogli pronaći gradski bicikl, a vrlo je loša povezanost autobusnih linija iz tog dijela grada do Mejaša, Kile, Splita 3, Mertojaka, Gripa...

Dakle, vrlo često, uza svu volju sugrađana, nisu osigurani preduvjeti da umjesto automobila koriste gradski bicikl ili javni gradski prijevoz, već treba krenuti sat vremena prije na neku lokaciju da bi sve stigli obaviti ili, naprosto, odabrati najjednostavniji način pa sjesti u auto i zauzimati parkirališna mjesta u gradu. Stoga teza gradonačelnika Puljka s početka ovog članka ne “drži vodu”.

Možda će se do iduće sezone doskočiti problemu manjka bicikala jer već sljedeći tjedan stiže 50 novih, a do kraja godine Splićanima bi trebalo biti na raspolaganju još 70, dok se isto toliko popravilo i vratilo na gradske ulice.

U “Split parkingu” imaju ambiciozan plan da iduće godine na ulicama u optjecaju imaju između 400 i 500 bicikala, ali su svjesni da moraju osigurati više servisera te nabaviti vozilo za distribuciju po gradu kako bi se mogle vraćati na postaje gdje ih nedostaje.

Međutim, brojni sugrađani ne mogu koristiti bicikle, već je stvarno rješenje poboljšanje povezanosti dijelova grada “Prometovim” linijama.

Građanska inicijativa

Pitanje je jesmo li dosegnuli vrhunac s omjerom broja vozila, broja stanovnika i dostupnih parkirališnih mjesta, ali je jasno da se ne može osigurati parking za svaki automobil.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

- Iduću 2023. godinu zaista možemo nazvati godinom velikih investicija za “Split parking”. Do kraja otvaramo gradilište za novu garažu na Lokvama, a u veljači je plan započeti i novu garažu u Dobrilinoj ulici.

Za obje garaže je rok završetka 7 mjeseci od uvođenja u posao pa će Split dobiti 500 novih parkirnih mjesta i javne sadržaje na krovu tih garaža - najavili su iz “Split parkinga”. Do kraja godine bi trebala biti gotova sanacija garaža na Zagorskom putu, Pujanke 2, u Smiljanićevoj, kao i u Šimićevoj ulici.

U nekim kvartovima problem su neriješeni imovinskopravni odnosi na određenim parcelama koje bi mogle poslužiti kao površine za parkiranje, ali za to moramo pričekati pravosuđe da odradi svoj dio posla, što ne pruža utjehu.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Građanska inicijativa “Naprid, Plokite; naprid, Siromašna” prošlog tjedna je tražila žurno sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća vezano za problem nedostatka parkirališnih mjesta u gradu koji traje već godinama, a iz Građanske inicijative smatraju da se rješenje ne nazire te kako “građani nisu krivi i ne mogu ispaštati, jer nemaju gdje parkirati, odnosno parkiraju na kolnicima, nogostupima i zelenim površinama”.

- Kvartovi koji i imaju garažu vape za novim mjestima, a ostali ih još uvijek sanjaju. Najlakše je ispaliti da građani ne kupuju nove automobile i ne kupuju stanove tamo gdje neće moći parkirati.

Nabavom novih autobusa neće se riješiti prevelik broj automobila u gradu. Split nema ni podzemnu željeznicu, niti više vrsta javnog prijevoza, koji prometuje svakih par minuta.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Gotovi projekti garaža u nekim kvartovima čekaju godinama, a negdje i desetljećima. Svjesni smo da se to ne rješava preko noći, ali se vrlo malo po tom pitanju i radi - naglasili su iz Građanske inicijative te pitali gdje je zapelo s izmjenama Generalnog urbanističkog plana.

- Gradonačelniče i gradski vijećnici, krenite konačno u rješavanje najvažnijega gradskog problema, a to je nedostatak parkirnih mjesta. Dosta nam je svakodnevnog traženja slobodnih parkirnih mjesta po kvartovima i strepnji od kazni pod brisačima automobila.

Građani su s pravom ogorčeni i bijesni, a prosvjedi vrlo blizu - poručili su iz Građanske inicijative “Naprid, Plokite; naprid, Siromašna”, a nema sumnje da je odavno prošlo vrijeme kad se trebala raditi ozbiljna analiza i potaknuti javna rasprava. Kao i uvijek, kasnimo…

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAZNE SVAGDAŠNJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KAZNE SVAGDAŠNJE 2 0 8391 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-01 16:50:57 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-06 09:45:51 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2022-12-06 08:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4938 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Detaljno smo istražili jedan od najvećih problema u gradu: vozačima nema utjehe, garaže se tek počinju graditi, konkretnih mjera nema, a Split je po jednom jedinstven u svijetu [metakey] => parkiranje, garaže, Split parking, javni gradski prijevoz, bicikli, automobili, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/01\/23907836.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/23907856.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/21032224.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/20103232.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/23072434.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/23072436.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/23907858.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/23907851.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/23907849.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/23907843.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/23857531.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/23749792.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/01\/20101768.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","

Su\u0107idar<\/p>","","","","

Vinkova\u010dka ulica<\/p>","

Plinarska\u00a0ulica<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1031","hd_23907836_1920.jpg":"1920x1080","k_23907836_1280.jpg":"1280x1280","k_23907836_1024.jpg":"1024x1024","k_23907836_640.jpg":"640x640","k_23907836_480.jpg":"480x480","k_23907836_340.jpg":"340x340","k_23907836_220.jpg":"220x220","o_23907836_1280.jpg":"1280x687","o_23907836_1024.jpg":"1024x549","o_23907836_640.jpg":"640x343","o_23907836_480.jpg":"480x257","o_23907836_340.jpg":"340x182","o_23907836_220.jpg":"220x118","h_23907836_1280.jpg":"1280x854","h_23907836_1024.jpg":"1024x683","h_23907836_640.jpg":"640x427","h_23907836_480.jpg":"480x320","h_23907836_340.jpg":"340x227","h_23907836_220.jpg":"220x147","pp_23907836_1280.jpg":"1280x1628","pp_23907836_1024.jpg":"1024x1303","pp_23907836_640.jpg":"640x814","pp_23907836_480.jpg":"480x611","pp_23907836_340.jpg":"340x432","pp_23907836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1218","hd_23907856_1920.jpg":"1920x1080","k_23907856_1280.jpg":"1280x1280","k_23907856_1024.jpg":"1024x1024","k_23907856_640.jpg":"640x640","k_23907856_480.jpg":"480x480","k_23907856_340.jpg":"340x340","k_23907856_220.jpg":"220x220","o_23907856_1280.jpg":"1280x812","o_23907856_1024.jpg":"1024x649","o_23907856_640.jpg":"640x406","o_23907856_480.jpg":"480x304","o_23907856_340.jpg":"340x215","o_23907856_220.jpg":"220x139","h_23907856_1280.jpg":"1280x854","h_23907856_1024.jpg":"1024x683","h_23907856_640.jpg":"640x427","h_23907856_480.jpg":"480x320","h_23907856_340.jpg":"340x227","h_23907856_220.jpg":"220x147","pp_23907856_1280.jpg":"1280x1628","pp_23907856_1024.jpg":"1024x1303","pp_23907856_640.jpg":"640x814","pp_23907856_480.jpg":"480x611","pp_23907856_340.jpg":"340x432","pp_23907856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1051","hd_21032224_1920.jpg":"1920x1080","k_21032224_1280.jpg":"1280x1280","k_21032224_1024.jpg":"1024x1024","k_21032224_640.jpg":"640x640","k_21032224_480.jpg":"480x480","k_21032224_340.jpg":"340x340","k_21032224_220.jpg":"220x220","o_21032224_1280.jpg":"1280x700","o_21032224_1024.jpg":"1024x560","o_21032224_640.jpg":"640x350","o_21032224_480.jpg":"480x262","o_21032224_340.jpg":"340x186","o_21032224_220.jpg":"220x120","h_21032224_1280.jpg":"1280x854","h_21032224_1024.jpg":"1024x683","h_21032224_640.jpg":"640x427","h_21032224_480.jpg":"480x320","h_21032224_340.jpg":"340x227","h_21032224_220.jpg":"220x147","pp_21032224_1280.jpg":"1280x1628","pp_21032224_1024.jpg":"1024x1303","pp_21032224_640.jpg":"640x814","pp_21032224_480.jpg":"480x611","pp_21032224_340.jpg":"340x432","pp_21032224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_20103232_1920.jpg":"1920x1080","k_20103232_1280.jpg":"1280x1280","k_20103232_1024.jpg":"1024x1024","k_20103232_640.jpg":"640x640","k_20103232_480.jpg":"480x480","k_20103232_340.jpg":"340x340","k_20103232_220.jpg":"220x220","o_20103232_1280.jpg":"1280x870","o_20103232_1024.jpg":"1024x696","o_20103232_640.jpg":"640x435","o_20103232_480.jpg":"480x326","o_20103232_340.jpg":"340x231","o_20103232_220.jpg":"220x149","h_20103232_1280.jpg":"1280x854","h_20103232_1024.jpg":"1024x683","h_20103232_640.jpg":"640x427","h_20103232_480.jpg":"480x320","h_20103232_340.jpg":"340x227","h_20103232_220.jpg":"220x147","pp_20103232_1280.jpg":"1280x1628","pp_20103232_1024.jpg":"1024x1303","pp_20103232_640.jpg":"640x814","pp_20103232_480.jpg":"480x611","pp_20103232_340.jpg":"340x432","pp_20103232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_23072434_1920.jpg":"1920x1080","k_23072434_1280.jpg":"1280x1280","k_23072434_1024.jpg":"1024x1024","k_23072434_640.jpg":"640x640","k_23072434_480.jpg":"480x480","k_23072434_340.jpg":"340x340","k_23072434_220.jpg":"220x220","o_23072434_1280.jpg":"1280x852","o_23072434_1024.jpg":"1024x681","o_23072434_640.jpg":"640x426","o_23072434_480.jpg":"480x319","o_23072434_340.jpg":"340x226","o_23072434_220.jpg":"220x146","h_23072434_1280.jpg":"1280x854","h_23072434_1024.jpg":"1024x683","h_23072434_640.jpg":"640x427","h_23072434_480.jpg":"480x320","h_23072434_340.jpg":"340x227","h_23072434_220.jpg":"220x147","pp_23072434_1280.jpg":"1280x1628","pp_23072434_1024.jpg":"1024x1303","pp_23072434_640.jpg":"640x814","pp_23072434_480.jpg":"480x611","pp_23072434_340.jpg":"340x432","pp_23072434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_23072436_1920.jpg":"1920x1080","k_23072436_1280.jpg":"1280x1280","k_23072436_1024.jpg":"1024x1024","k_23072436_640.jpg":"640x640","k_23072436_480.jpg":"480x480","k_23072436_340.jpg":"340x340","k_23072436_220.jpg":"220x220","o_23072436_1280.jpg":"1280x852","o_23072436_1024.jpg":"1024x681","o_23072436_640.jpg":"640x426","o_23072436_480.jpg":"480x319","o_23072436_340.jpg":"340x226","o_23072436_220.jpg":"220x146","h_23072436_1280.jpg":"1280x854","h_23072436_1024.jpg":"1024x683","h_23072436_640.jpg":"640x427","h_23072436_480.jpg":"480x320","h_23072436_340.jpg":"340x227","h_23072436_220.jpg":"220x147","pp_23072436_1280.jpg":"1280x1628","pp_23072436_1024.jpg":"1024x1303","pp_23072436_640.jpg":"640x814","pp_23072436_480.jpg":"480x611","pp_23072436_340.jpg":"340x432","pp_23072436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1218","hd_23907858_1920.jpg":"1920x1080","k_23907858_1280.jpg":"1280x1280","k_23907858_1024.jpg":"1024x1024","k_23907858_640.jpg":"640x640","k_23907858_480.jpg":"480x480","k_23907858_340.jpg":"340x340","k_23907858_220.jpg":"220x220","o_23907858_1280.jpg":"1280x812","o_23907858_1024.jpg":"1024x649","o_23907858_640.jpg":"640x406","o_23907858_480.jpg":"480x304","o_23907858_340.jpg":"340x215","o_23907858_220.jpg":"220x139","h_23907858_1280.jpg":"1280x854","h_23907858_1024.jpg":"1024x683","h_23907858_640.jpg":"640x427","h_23907858_480.jpg":"480x320","h_23907858_340.jpg":"340x227","h_23907858_220.jpg":"220x147","pp_23907858_1280.jpg":"1280x1628","pp_23907858_1024.jpg":"1024x1303","pp_23907858_640.jpg":"640x814","pp_23907858_480.jpg":"480x611","pp_23907858_340.jpg":"340x432","pp_23907858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1052","hd_23907851_1920.jpg":"1920x1080","k_23907851_1280.jpg":"1280x1280","k_23907851_1024.jpg":"1024x1024","k_23907851_640.jpg":"640x640","k_23907851_480.jpg":"480x480","k_23907851_340.jpg":"340x340","k_23907851_220.jpg":"220x220","o_23907851_1280.jpg":"1280x701","o_23907851_1024.jpg":"1024x561","o_23907851_640.jpg":"640x350","o_23907851_480.jpg":"480x263","o_23907851_340.jpg":"340x186","o_23907851_220.jpg":"220x120","h_23907851_1280.jpg":"1280x854","h_23907851_1024.jpg":"1024x683","h_23907851_640.jpg":"640x427","h_23907851_480.jpg":"480x320","h_23907851_340.jpg":"340x227","h_23907851_220.jpg":"220x147","pp_23907851_1280.jpg":"1280x1628","pp_23907851_1024.jpg":"1024x1303","pp_23907851_640.jpg":"640x814","pp_23907851_480.jpg":"480x611","pp_23907851_340.jpg":"340x432","pp_23907851_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1052","hd_23907849_1920.jpg":"1920x1080","k_23907849_1280.jpg":"1280x1280","k_23907849_1024.jpg":"1024x1024","k_23907849_640.jpg":"640x640","k_23907849_480.jpg":"480x480","k_23907849_340.jpg":"340x340","k_23907849_220.jpg":"220x220","o_23907849_1280.jpg":"1280x701","o_23907849_1024.jpg":"1024x561","o_23907849_640.jpg":"640x350","o_23907849_480.jpg":"480x263","o_23907849_340.jpg":"340x186","o_23907849_220.jpg":"220x120","h_23907849_1280.jpg":"1280x854","h_23907849_1024.jpg":"1024x683","h_23907849_640.jpg":"640x427","h_23907849_480.jpg":"480x320","h_23907849_340.jpg":"340x227","h_23907849_220.jpg":"220x147","pp_23907849_1280.jpg":"1280x1628","pp_23907849_1024.jpg":"1024x1303","pp_23907849_640.jpg":"640x814","pp_23907849_480.jpg":"480x611","pp_23907849_340.jpg":"340x432","pp_23907849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23907843_1920.jpg":"1920x1080","k_23907843_1280.jpg":"1280x1280","k_23907843_1024.jpg":"1024x1024","k_23907843_640.jpg":"640x640","k_23907843_480.jpg":"480x480","k_23907843_340.jpg":"340x340","k_23907843_220.jpg":"220x220","o_23907843_1280.jpg":"1280x853","o_23907843_1024.jpg":"1024x682","o_23907843_640.jpg":"640x426","o_23907843_480.jpg":"480x320","o_23907843_340.jpg":"340x226","o_23907843_220.jpg":"220x146","h_23907843_1280.jpg":"1280x854","h_23907843_1024.jpg":"1024x683","h_23907843_640.jpg":"640x427","h_23907843_480.jpg":"480x320","h_23907843_340.jpg":"340x227","h_23907843_220.jpg":"220x147","pp_23907843_1280.jpg":"1280x1628","pp_23907843_1024.jpg":"1024x1303","pp_23907843_640.jpg":"640x814","pp_23907843_480.jpg":"480x611","pp_23907843_340.jpg":"340x432","pp_23907843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x980","hd_23857531_1920.jpg":"1920x1080","k_23857531_1280.jpg":"1280x1280","k_23857531_1024.jpg":"1024x1024","k_23857531_640.jpg":"640x640","k_23857531_480.jpg":"480x480","k_23857531_340.jpg":"340x340","k_23857531_220.jpg":"220x220","o_23857531_1280.jpg":"1280x653","o_23857531_1024.jpg":"1024x522","o_23857531_640.jpg":"640x326","o_23857531_480.jpg":"480x245","o_23857531_340.jpg":"340x173","o_23857531_220.jpg":"220x112","h_23857531_1280.jpg":"1280x854","h_23857531_1024.jpg":"1024x683","h_23857531_640.jpg":"640x427","h_23857531_480.jpg":"480x320","h_23857531_340.jpg":"340x227","h_23857531_220.jpg":"220x147","pp_23857531_1280.jpg":"1280x1628","pp_23857531_1024.jpg":"1024x1303","pp_23857531_640.jpg":"640x814","pp_23857531_480.jpg":"480x611","pp_23857531_340.jpg":"340x432","pp_23857531_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23749792_1920.jpg":"1920x1080","k_23749792_1280.jpg":"1280x1280","k_23749792_1024.jpg":"1024x1024","k_23749792_640.jpg":"640x640","k_23749792_480.jpg":"480x480","k_23749792_340.jpg":"340x340","k_23749792_220.jpg":"220x220","o_23749792_1280.jpg":"1280x853","o_23749792_1024.jpg":"1024x682","o_23749792_640.jpg":"640x426","o_23749792_480.jpg":"480x320","o_23749792_340.jpg":"340x226","o_23749792_220.jpg":"220x146","h_23749792_1280.jpg":"1280x854","h_23749792_1024.jpg":"1024x683","h_23749792_640.jpg":"640x427","h_23749792_480.jpg":"480x320","h_23749792_340.jpg":"340x227","h_23749792_220.jpg":"220x147","pp_23749792_1280.jpg":"1280x1628","pp_23749792_1024.jpg":"1024x1303","pp_23749792_640.jpg":"640x814","pp_23749792_480.jpg":"480x611","pp_23749792_340.jpg":"340x432","pp_23749792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20101768_1920.jpg":"1920x1080","k_20101768_1280.jpg":"1280x1280","k_20101768_1024.jpg":"1024x1024","k_20101768_640.jpg":"640x640","k_20101768_480.jpg":"480x480","k_20101768_340.jpg":"340x340","k_20101768_220.jpg":"220x220","o_20101768_1280.jpg":"1280x853","o_20101768_1024.jpg":"1024x682","o_20101768_640.jpg":"640x426","o_20101768_480.jpg":"480x320","o_20101768_340.jpg":"340x226","o_20101768_220.jpg":"220x146","h_20101768_1280.jpg":"1280x854","h_20101768_1024.jpg":"1024x683","h_20101768_640.jpg":"640x427","h_20101768_480.jpg":"480x320","h_20101768_340.jpg":"340x227","h_20101768_220.jpg":"220x147","pp_20101768_1280.jpg":"1280x1628","pp_20101768_1024.jpg":"1024x1303","pp_20101768_640.jpg":"640x814","pp_20101768_480.jpg":"480x611","pp_20101768_340.jpg":"340x432","pp_20101768_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7799857 Threads: 11 Questions: 1571526792 Slow queries: 4794398 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111774096 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/detaljno-smo-istrazili-jedan-od-najvecih-problema-u-gradu-vozacima-nema-utjehe-garaze-se-tek-pocinju-graditi-konkretnih-mjera-nema-a-split-je-po-jednom-jedinstven-u-svijetu-1246523 [printLink] => /split/detaljno-smo-istrazili-jedan-od-najvecih-problema-u-gradu-vozacima-nema-utjehe-garaze-se-tek-pocinju-graditi-konkretnih-mjera-nema-a-split-je-po-jednom-jedinstven-u-svijetu-1246523?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 460973 [name] => parkiranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parkiranje [link] => /tag/parkiranje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 91443 [name] => garaže [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => garaze [link] => /tag/garaze ) [2] => stdClass Object ( [id] => 278512 [name] => split parking [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split-parking [link] => /tag/split-parking ) [3] => stdClass Object ( [id] => 603602 [name] => javni gradski prijevoz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-13 13:04:50 [main_article_id] => 0 [alias] => javni-gradski-prijevoz [link] => /tag/javni-gradski-prijevoz ) [4] => stdClass Object ( [id] => 293978 [name] => bicikli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bicikli [link] => /tag/bicikli ) [5] => stdClass Object ( [id] => 314937 [name] => automobili [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => automobili [link] => /tag/automobili ) [6] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAZNE SVAGDAŠNJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Detaljno smo istražili jedan od najvećih problema u gradu: vozačima nema utjehe, garaže se tek počinju graditi, konkretnih mjera nema, a Split je po jednom jedinstven u svijetu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23907836.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23907836.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23907856.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/21032224.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/20103232.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23072434.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23072436.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23907858.jpg [title] =>

Sućidar

Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23907851.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23907849.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23907843.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23857531.jpg [title] =>

Vinkovačka ulica

Joško Ponoš/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/23749792.jpg [title] =>

Plinarska ulica

Nikola Vilić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/01/20101768.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prema podacima Postaje prometne policije, u Splitu je registrirano 73.808 osobnih automobila. Kada se uzmu u obzir dnevne migracije svih koji zbog posla stižu u Split iz okolnih mjesta i gradova, neslužbene brojke penju se na 90-ak tisuća vozila! U analizi ovog problema ne treba izostaviti ni ono što donosi turizam.

Istovremeno, gradska komunalna tvrtka “Split parking” upravlja s ukupno 8315 parkirnih mjesta, a prema njihovim procjenama u Splitu je ukupno na raspolaganju još oko 30 tisuća legalnih mjesta za parkiranje.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

- Točnu brojku mjesta koja nedostaju nije moguće izračunati jer ne raspolažemo podacima o parkirališnim mjestima koja se nalaze na privatnim površinama/posjedima te u privatnim garažama - odgovorili su iz “Split parkinga”. Dakle, u tu brojku nisu uračunate garaže šoping centara ili, primjerice, Kliničkog bolničkog centra Split.

Kako god okrenete, brojke ne idu u prilog građanima koji su u određenim dijelovima grada primorani sjediti u automobilu i čekati nekoga da napusti parkiralište kako bi pronašli mjesto na kojem će vozilo prenoćiti.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Ne prozivamo prometne redare koji kažnjavaju nepropisno parkirana vozila jer oni samo rade svoj posao, ali bi se moglo raspravljati o smislenosti izjave gradonačelnika Ivice Puljka koji je u ožujku ove godine, na zboru građana na Plokitama, poručio kako “ne treba kupovati auto ako ga nemate gdje parkirati”.

Slojevit problem

Problem nedostatka parkirališta u Splitu je slojevit i zbog toga smo ga pokušali tako i sagledati, ali nam Banovina u tom pogledu nije bila od velike pomoći. Na osam postavljenih pitanja dobili smo općenit odgovor.

- Grad Split radi na programu poboljšanja urbane mobilnosti, u sklopu kojeg se priprema gradnja velikog broja novih garaža i parkirališta u cijelom gradu. Uskoro ćemo izaći s planovima za rješenje problema parkiranja automobila, kako građana Splita, tako i gostiju - glasi glavni dio odgovora na sedam pitanja.

Tako, prije nego su osigurani svi preduvjeti da u razumnom roku stignemo s jedne strane grada na drugu, ali bez korištenja automobila, sugrađani su primijetili da se u gotovo svim dijelovima grada intenzivnije kažnjava nepropisno parkiranje. Od Splita 3, Pujanki, Gripa, Plokita do Spinuta...

---

image
Saša Burić/Cropix
---

- Što se kazni za parkiranje tiče, nova Gradska uprava nije mijenjala naputke za ispisivanje kazni. Prometni redari obavljaju svoj posao sukladno ovlastima i opisu radnog mjesta. Po izlasku na teren na temelju prijave građana oni ne mogu selektivno kažnjavati i upozoravati, već moraju postupiti, kada je moguće, po svim zatečenim prekršajima. Po zaprimljenoj prijavi građana redari moraju postupiti i u svom postupanju djeluju samostalno - naglasili su u Banovini.

---

image

Vinkovačka ulica

Joško Ponoš/Cropix
---

Jedino što možemo iščitati iz navedenog odgovora je da vas, dragi čitatelji, prijavljuju susjedi, a prometni redari moraju postupiti prema zaprimljenoj prijavi. Dok se problem ne riješi na više razina, ne preostaje ništa drugo nego čekati konferenciju za medije na kojoj će se najaviti što se radi po tom pitanju.

Planirani projekti

No, dok “gradski oci” ne objave planirane projekte, preostaje nam čekati realizaciju i pronalazak sredstava za provedbu takvih rješenja, a do tada “ko živ, ko mrtav”. Građani će nastaviti plaćati kazne i gubiti razum svaki put kad pola sata kruže po kvartu u potrazi za slobodnim mjestom, a već znate da će vas na vjetrobranskom staklu ujutro dočekati “čestitka”.

Kako neslužbeno doznajemo, u Banovini se intenzivno provode sastanci s brojnim dionicima koji mogu doprinijeti projektu urbane mobilnosti, a koji uključuje svojevrsnu sinkronizaciju potreba za javnim gradskim prijevozom, gradskim biciklima, parkiralištima, garažama, ali i drugačijim režimom prometovanja po gradu. Rečeno nam je da bismo za dva do tri mjeseca mogli saznati konkretne mjere kojima bi se pokušala poboljšati prometna “slika” grada.

---

image

Plinarska ulica

Nikola Vilić/Cropix
---

Još 120 novih bicikala

Važan dionik je javni gradski prijevoznik tvrtka “Promet” koja je, prema našim informacijama, voljna razmotriti uvođenje novih linija i promjenu trase postojećih kako bi se određeni dijelovi grada bolje povezali. No, sve to iziskuje dodatan trošak koji će netko morati platiti, ali najčešće pada na grbaču građana.

Uz to, sustav javnih bicikala je potrebno poboljšati. Ovoga ljeta svi pretplatnici mogli su svjedočiti da je nedovoljno bicikala i postaja te kako pokraj turista, na perifernim dijelovima grada, ne možemo pronaći ni jedan slobodan.

Primjerice, cijelo ljeto na Kocunaru ste rijetko mogli pronaći gradski bicikl, a vrlo je loša povezanost autobusnih linija iz tog dijela grada do Mejaša, Kile, Splita 3, Mertojaka, Gripa...

Dakle, vrlo često, uza svu volju sugrađana, nisu osigurani preduvjeti da umjesto automobila koriste gradski bicikl ili javni gradski prijevoz, već treba krenuti sat vremena prije na neku lokaciju da bi sve stigli obaviti ili, naprosto, odabrati najjednostavniji način pa sjesti u auto i zauzimati parkirališna mjesta u gradu. Stoga teza gradonačelnika Puljka s početka ovog članka ne “drži vodu”.

Možda će se do iduće sezone doskočiti problemu manjka bicikala jer već sljedeći tjedan stiže 50 novih, a do kraja godine Splićanima bi trebalo biti na raspolaganju još 70, dok se isto toliko popravilo i vratilo na gradske ulice.

U “Split parkingu” imaju ambiciozan plan da iduće godine na ulicama u optjecaju imaju između 400 i 500 bicikala, ali su svjesni da moraju osigurati više servisera te nabaviti vozilo za distribuciju po gradu kako bi se mogle vraćati na postaje gdje ih nedostaje.

Međutim, brojni sugrađani ne mogu koristiti bicikle, već je stvarno rješenje poboljšanje povezanosti dijelova grada “Prometovim” linijama.

Građanska inicijativa

Pitanje je jesmo li dosegnuli vrhunac s omjerom broja vozila, broja stanovnika i dostupnih parkirališnih mjesta, ali je jasno da se ne može osigurati parking za svaki automobil.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

- Iduću 2023. godinu zaista možemo nazvati godinom velikih investicija za “Split parking”. Do kraja otvaramo gradilište za novu garažu na Lokvama, a u veljači je plan započeti i novu garažu u Dobrilinoj ulici.

Za obje garaže je rok završetka 7 mjeseci od uvođenja u posao pa će Split dobiti 500 novih parkirnih mjesta i javne sadržaje na krovu tih garaža - najavili su iz “Split parkinga”. Do kraja godine bi trebala biti gotova sanacija garaža na Zagorskom putu, Pujanke 2, u Smiljanićevoj, kao i u Šimićevoj ulici.

U nekim kvartovima problem su neriješeni imovinskopravni odnosi na određenim parcelama koje bi mogle poslužiti kao površine za parkiranje, ali za to moramo pričekati pravosuđe da odradi svoj dio posla, što ne pruža utjehu.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Građanska inicijativa “Naprid, Plokite; naprid, Siromašna” prošlog tjedna je tražila žurno sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća vezano za problem nedostatka parkirališnih mjesta u gradu koji traje već godinama, a iz Građanske inicijative smatraju da se rješenje ne nazire te kako “građani nisu krivi i ne mogu ispaštati, jer nemaju gdje parkirati, odnosno parkiraju na kolnicima, nogostupima i zelenim površinama”.

- Kvartovi koji i imaju garažu vape za novim mjestima, a ostali ih još uvijek sanjaju. Najlakše je ispaliti da građani ne kupuju nove automobile i ne kupuju stanove tamo gdje neće moći parkirati.

Nabavom novih autobusa neće se riješiti prevelik broj automobila u gradu. Split nema ni podzemnu željeznicu, niti više vrsta javnog prijevoza, koji prometuje svakih par minuta.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Gotovi projekti garaža u nekim kvartovima čekaju godinama, a negdje i desetljećima. Svjesni smo da se to ne rješava preko noći, ali se vrlo malo po tom pitanju i radi - naglasili su iz Građanske inicijative te pitali gdje je zapelo s izmjenama Generalnog urbanističkog plana.

- Gradonačelniče i gradski vijećnici, krenite konačno u rješavanje najvažnijega gradskog problema, a to je nedostatak parkirnih mjesta. Dosta nam je svakodnevnog traženja slobodnih parkirnih mjesta po kvartovima i strepnji od kazni pod brisačima automobila.

Građani su s pravom ogorčeni i bijesni, a prosvjedi vrlo blizu - poručili su iz Građanske inicijative “Naprid, Plokite; naprid, Siromašna”, a nema sumnje da je odavno prošlo vrijeme kad se trebala raditi ozbiljna analiza i potaknuti javna rasprava. Kao i uvijek, kasnimo…

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Joško Ponoš/Cropix

Vinkovačka ulica

Nikola Vilić/Cropix

Plinarska ulica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/detaljno-smo-istrazili-jedan-od-najvecih-problema-u-gradu-vozacima-nema-utjehe-garaze-se-tek-pocinju-graditi-konkretnih-mjera-nema-a-split-je-po-jednom-jedinstven-u-svijetu-1246523 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c4801b899fa64d774c4bc513b3945de95ec74b1b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Detaljno+smo+istra%C5%BEili+jedan+od+najve%C4%87ih+problema+u+gradu%3A+voza%C4%8Dima+nema+utjehe%2C+gara%C5%BEe+se+tek+po%C4%8Dinju+graditi%2C+konkretnih+mjera+nema%2C+a+Split+je+po+jednom+jedinstven+u+svijetu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdetaljno-smo-istrazili-jedan-od-najvecih-problema-u-gradu-vozacima-nema-utjehe-garaze-se-tek-pocinju-graditi-konkretnih-mjera-nema-a-split-je-po-jednom-jedinstven-u-svijetu-1246523 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdetaljno-smo-istrazili-jedan-od-najvecih-problema-u-gradu-vozacima-nema-utjehe-garaze-se-tek-pocinju-graditi-konkretnih-mjera-nema-a-split-je-po-jednom-jedinstven-u-svijetu-1246523 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAZNE SVAGDAŠNJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitKAZNE SVAGDAŠNJE

Detaljno smo istražili jedan od najvećih problema u gradu: vozačima nema utjehe, garaže se tek počinju graditi, konkretnih mjera nema, a Split je po jednom jedinstven u svijetu

6. prosinca 2022. - 09:27

Prema podacima Postaje prometne policije, u Splitu je registrirano 73.808 osobnih automobila. Kada se uzmu u obzir dnevne migracije svih koji zbog posla stižu u Split iz okolnih mjesta i gradova, neslužbene brojke penju se na 90-ak tisuća vozila! U analizi ovog problema ne treba izostaviti ni ono što donosi turizam.

Istovremeno, gradska komunalna tvrtka “Split parking” upravlja s ukupno 8315 parkirnih mjesta, a prema njihovim procjenama u Splitu je ukupno na raspolaganju još oko 30 tisuća legalnih mjesta za parkiranje.

- Točnu brojku mjesta koja nedostaju nije moguće izračunati jer ne raspolažemo podacima o parkirališnim mjestima koja se nalaze na privatnim površinama/posjedima te u privatnim garažama - odgovorili su iz “Split parkinga”. Dakle, u tu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 15:53