stdClass Object ( [id] => 1267119 [title] => Damir Šarac: U spinutskoj buni nema nevinih, ali Puljak bi mogao izazvati lavinu nezadovoljstva. I na kraju - izgubiti [alias] => damir-sarac-u-spinutskoj-buni-nema-nevinih-ali-puljak-bi-mogao-izazvati-lavinu-nezadovoljstva-i-na-kraju-izgubiti [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekomuniciranje s građanima stepenica je na kojoj se gadno okliznuo splitski gradonačelnik Ivica Puljak, očito ne očekujući bunu stanovnika kotara Spinut kakvoj dosad nismo svjedočili.

Spinućani su naprosto poludjeli zbog odluke Gradskog vijeća da se stotinjak metara od nebodera i obiteljskih kuća, tik do igrališta "Dalmatinca", u sportsko-rekreacijskoj zoni udomi pretovar smeća koje bi se dovozilo iz gradskog centra. Događanje naroda na večernjem zboru građana u nedjelju u kotaru, koje je posjetio zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, pokazalo je da su stanovnici Spinuta odlučni u namjeri da spriječe pretakanje škovaca na "svom" terenu. Skoro su ga rastrgali.

Mnogima nije sjeo Ivoševićev pokušaj da okrene građane protiv agilnog, da ne kažemo fanatično upornog i vrijednog kotarskog predsjednika Luke Kovača Levantina, puštajući u javnost njegovu glasovnu poruku gradskoj vijećnici Centra Ani Dorotić Čaljkušić, u kojoj kaže kako će – sve biti ok. Ivoševićev kontranapad je propao jer su građani ostali koncentrirani na bitno i ne vole špije.

Puljak je, priznao ili ne, gadno pogriješio jer nije uoči sjednice Gradskog vijeća komunicirao svoje namjere s građanima, ako ćemo gledati zakonsku obvezu nije ni trebao, no mogao je pretpostaviti da je riječ o osjetljivom pitanju i pokazati dobru volju, a kad se počelo otkrivati kako "Čistoća" umjesto jednog, namjerava postaviti dva, pa četiri, pa čak šest preskontejnera, Spinut je zahvatila prava histerija i više nije bilo šanse da se pomire s ičim.

Pored straha od smrada, ima tu ponešto i privatnih interesa, naime zemljišta na tom dijelu Splita kupuju se u očekivanju da će budući GUP ponešto od tog terena prenamijeniti u turističku zonu. Pa će cijene letjeti u arju, ali ne ako je tamo nekakav smrdljivi pretovar. Kako se Split više nema gdje širiti na strani poluotoka prema Kaštelanskom zaljevu, gdje leže goleme neiskorištene površine, logika kaže kako se baš tu otvara prostor za jedini splitski izvor prihoda – turizam. A to investitori znaju nanjušiti bolje od pasa krvosljednika. Dalje, na tom lokalitetu koji je infrastrukturno nikakav, ceste spadaju u nerazvrstane i tamo se –​ ajmo reći ilegalno – parkiraju automobili na gradskom zemljištu.

Može se priča još malo zakrenuti pa zaključiti kako se stanovnici Spinuta ponašaju kao republika, kao neka enklava koja želi na mikrorazini odlučivati o projektima od višeg, općegradskog interesa.

---

image
Božo Vukičević/Cropix
---

Oni naime, ne žele pretovar škovaca iz Dioklecijanove palače, koja ne spada u njihov kotar. No, povijesna jezgra Splita, koja je u ljetnim mjesecima zatrpana smećem, posebice ostacima hrane, nije samo područje koje spada pod neki kotar, u ovom slučaju kotar Grad.

Palača i njezine škovace, njezine nesnosne gužve i nered koji njezinim ulicama vlada u turističkoj sezoni ovisi o savjesti svih građana Splita. Pa tako u pitanjima od opće koristi, kao što je, primjerice, ovo s pretovarom škovaca, imaju pravo izjašnjavanja svi građani, ne samo Spinućani. Jednako kao što su svi građani prosvjedovali zbog Prve vode na Marjanu ili zabrane kretanja Matejuškom za vrijeme jednog nogometnog prvenstva kad je tamo trebala biti navijačka zona.

Sa Spinuta predlažu da se otpad presipa na Stinicama. Mogu li onda stanovnici Stinica predložiti da se škovace iz centra nose na Mejaše, Mejaši će tražiti da idu na Pazdigrad i tako redom. A gdje idu škovace sa Spinuta? Pa da, građanima koji su blizu gradskog smetlišta na Karepovcu. Tamo smrdi smeće svih stanovnika Splita. Sigurno vas ne zanima, ali ipak: smeće iz gradske jezgre sada se pretovaruje u Đardinu, pedesetak metara od zidina Palače. To je ok?

Poruke sa Spinuta, kako će im zbog smrada i škovaca pasti cijene stanova, kako će se zagaditi tristotinjak metara udaljena morska obala ili će se zaraziti djeca koja treniraju na igralištu pored preskontejnera, kao da su pale s neba.

Jer ako niste primijetili, čitav grad, pa tako i raskošni, zeleni Spinut, premrežen je tisućama smrdljivih, otvorenih kontejnera u kojima je redovito nerazvrstani otpad, a tako je u prvom redu zbog odbijanja građana da ga razdvajaju. Nisu svi s jedne strane u ovoj priči baš djevičanski čisti, makar se pred kamerama bacali pod bagere, pardon, preskontejnere.

Puljkovim potezom mogla bi se pokrenuti lavina nezadovoljstva, pobuna i odbijanja gradskih četvrti da zbrinjavaju otpad. Iz jednostavne i lako rješive činjenice – nisu informirani, čime se utire put svakojakim teorijama i nebulozama, koje se mogu čitati na društvenim stranicama spinutskog kotara.

Hoće li građanska buna nastati kad dođe vrijeme za uređenje reciklažnih dvorišta? Te su oaze za odlaganje razdvojenog otpada prijeka potreba, Split ih u planu ima samo osam, prvo će uskoro biti otvoreno na Pujankama, a trebalo bi ih imati u svakom kotaru.

---

image
Božo Vukičević/Cropix
---

Ako građani ne žele s kesama škovaca hodati ili se voziti kilometrima da bi izbjegli sankcije, tražit će ih u svom kvartu. No ako se ljude ne informira kolika je važnost i dobrobit da imaju reciklažno dvorište u blizini doma, grad će zahvatiti potpuno ludilo. Neće tada više pomoći primjeri iz zapadnih gradova koji imaju reciklažna dvorišta na primjerenim razdaljinama, po principu: što više tim bolje.

Ne zaboravimo kako je smeće, kao malo toga, naša zajednička baština. U jednom gradu nema smeća sa Spinuta, otpada s Gripa i škovaca s Trstenika. Svi proizvodimo otpad, u golemim količinama, u Splitu ga se razdvaja još uvijek nedovoljno tek 15 posto, a još lani trebali smo doći do 50 posto, i prosječni građanin je isto toliko nedovoljno informiran o najvećem problemu suvremenog svijeta u čijem rješavanju Hrvatska kaska desetljećima. Leci koje "Čistoća" ubacuje u poštanske sandučiće su propaganda na razini devetnaestog stoljeća.

Pa ako su građani Spinuta i pokazali popriličnu dozu komoda i nesolidarnosti, nije im zamjeriti. Da su na vrijeme informirani, čitava bi rasprava sigurno prošla s puno manje žuči. Sada se najavljuje peticija protiv odlaganja, što je vjerojatno put u savjetodavni referendum, koji je nedavno prvi put održan u kotaru Blatine. Odlučivalo se o ukidanju dvotračne Šimićeve ulice, pretvaranja u jednosmjernu kako bi se u drugoj traci parkirali automobili. S tom razlikom da je gradska vlast prepustila odluku građanima Blatina. U spinutskom slučaju, Banovina ne mora uvažiti rezultate referenduma.

Možda im spas dolazi već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, Davor Matijević iz SDP-a, koalicijskog partnera Puljkova Centra, najavio je da će tražiti poništenje odluke o pretovaru na Spinutu.

Na posljednjoj sjednici falila su dva HDZ-ovca, a s njima i ruku za preglasavanje centraša, budući da su sve ostale stranke u Vijeću oko ovoga jedinstvene (i pomalo populističke, no to im je posao), Puljak bi mogao doživjeti poraz. A sve zbog stava kako "male ljude" ne treba uvijek i o svemu obavijestiti.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONTEJNER, DVA, TRI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KONTEJNER, DVA, TRI 2 0 7089 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-22 15:04:31 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-22 16:00:00 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2023-02-22 16:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 109 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Damir Šarac: U spinutskoj buni nema nevinih, ali Puljak bi mogao izazvati lavinu nezadovoljstva. I na kraju - izgubiti [metakey] => damir šarac, Ivica Puljak, Kontejneri na Spinutu, Ivošević na Spinutu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24352964.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24352626.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24352953.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24352850.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1081","hd_24352964_1920.jpg":"1920x1080","k_24352964_1280.jpg":"1280x1280","k_24352964_1024.jpg":"1024x1024","k_24352964_640.jpg":"640x640","k_24352964_480.jpg":"480x480","k_24352964_340.jpg":"340x340","k_24352964_220.jpg":"220x220","o_24352964_1280.jpg":"1280x720","o_24352964_1024.jpg":"1024x576","o_24352964_640.jpg":"640x360","o_24352964_480.jpg":"480x270","o_24352964_340.jpg":"340x191","o_24352964_220.jpg":"220x123","h_24352964_1280.jpg":"1280x854","h_24352964_1024.jpg":"1024x683","h_24352964_640.jpg":"640x427","h_24352964_480.jpg":"480x320","h_24352964_340.jpg":"340x227","h_24352964_220.jpg":"220x147","pp_24352964_1280.jpg":"1280x1628","pp_24352964_1024.jpg":"1024x1303","pp_24352964_640.jpg":"640x814","pp_24352964_480.jpg":"480x611","pp_24352964_340.jpg":"340x432","pp_24352964_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24352626_1920.jpg":"1920x1080","k_24352626_1280.jpg":"1280x1280","k_24352626_1024.jpg":"1024x1024","k_24352626_640.jpg":"640x640","k_24352626_480.jpg":"480x480","k_24352626_340.jpg":"340x340","k_24352626_220.jpg":"220x220","o_24352626_1280.jpg":"1280x854","o_24352626_1024.jpg":"1024x683","o_24352626_640.jpg":"640x427","o_24352626_480.jpg":"480x320","o_24352626_340.jpg":"340x227","o_24352626_220.jpg":"220x146","h_24352626_1280.jpg":"1280x854","h_24352626_1024.jpg":"1024x683","h_24352626_640.jpg":"640x427","h_24352626_480.jpg":"480x320","h_24352626_340.jpg":"340x227","h_24352626_220.jpg":"220x147","pp_24352626_1280.jpg":"1280x1628","pp_24352626_1024.jpg":"1024x1303","pp_24352626_640.jpg":"640x814","pp_24352626_480.jpg":"480x611","pp_24352626_340.jpg":"340x432","pp_24352626_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24352953_1920.jpg":"1920x1080","k_24352953_1280.jpg":"1280x1280","k_24352953_1024.jpg":"1024x1024","k_24352953_640.jpg":"640x640","k_24352953_480.jpg":"480x480","k_24352953_340.jpg":"340x340","k_24352953_220.jpg":"220x220","o_24352953_1280.jpg":"1280x853","o_24352953_1024.jpg":"1024x682","o_24352953_640.jpg":"640x426","o_24352953_480.jpg":"480x320","o_24352953_340.jpg":"340x226","o_24352953_220.jpg":"220x146","h_24352953_1280.jpg":"1280x854","h_24352953_1024.jpg":"1024x683","h_24352953_640.jpg":"640x427","h_24352953_480.jpg":"480x320","h_24352953_340.jpg":"340x227","h_24352953_220.jpg":"220x147","pp_24352953_1280.jpg":"1280x1628","pp_24352953_1024.jpg":"1024x1303","pp_24352953_640.jpg":"640x814","pp_24352953_480.jpg":"480x611","pp_24352953_340.jpg":"340x432","pp_24352953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24352850_1920.jpg":"1920x1080","k_24352850_1280.jpg":"1280x1280","k_24352850_1024.jpg":"1024x1024","k_24352850_640.jpg":"640x640","k_24352850_480.jpg":"480x480","k_24352850_340.jpg":"340x340","k_24352850_220.jpg":"220x220","o_24352850_1280.jpg":"1280x854","o_24352850_1024.jpg":"1024x683","o_24352850_640.jpg":"640x427","o_24352850_480.jpg":"480x320","o_24352850_340.jpg":"340x227","o_24352850_220.jpg":"220x146","h_24352850_1280.jpg":"1280x854","h_24352850_1024.jpg":"1024x683","h_24352850_640.jpg":"640x427","h_24352850_480.jpg":"480x320","h_24352850_340.jpg":"340x227","h_24352850_220.jpg":"220x147","pp_24352850_1280.jpg":"1280x1628","pp_24352850_1024.jpg":"1024x1303","pp_24352850_640.jpg":"640x814","pp_24352850_480.jpg":"480x611","pp_24352850_340.jpg":"340x432","pp_24352850_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7688969 Threads: 4 Questions: 1557200047 Slow queries: 4746310 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111390223 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/damir-sarac-u-spinutskoj-buni-nema-nevinih-ali-puljak-bi-mogao-izazvati-lavinu-nezadovoljstva-i-na-kraju-izgubiti-1267119 [printLink] => /split/damir-sarac-u-spinutskoj-buni-nema-nevinih-ali-puljak-bi-mogao-izazvati-lavinu-nezadovoljstva-i-na-kraju-izgubiti-1267119?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 240792 [name] => Damir Šarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-sarac [link] => /tag/damir-sarac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 706963 [name] => Kontejneri na Spinutu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-21 17:13:18 [main_article_id] => 0 [alias] => kontejneri-na-spinutu [link] => /tag/kontejneri-na-spinutu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 707088 [name] => Ivošević na Spinutu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-22 16:11:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ivosevic-na-spinutu [link] => /tag/ivosevic-na-spinutu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONTEJNER, DVA, TRI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Damir Šarac: U spinutskoj buni nema nevinih, ali Puljak bi mogao izazvati lavinu nezadovoljstva. I na kraju - izgubiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24352964.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24352964.jpg [title] => Božo Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24352626.jpg [title] => Božo Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24352953.jpg [title] => Božo Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24352850.jpg [title] => Božo Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nekomuniciranje s građanima stepenica je na kojoj se gadno okliznuo splitski gradonačelnik Ivica Puljak, očito ne očekujući bunu stanovnika kotara Spinut kakvoj dosad nismo svjedočili.

Spinućani su naprosto poludjeli zbog odluke Gradskog vijeća da se stotinjak metara od nebodera i obiteljskih kuća, tik do igrališta "Dalmatinca", u sportsko-rekreacijskoj zoni udomi pretovar smeća koje bi se dovozilo iz gradskog centra. Događanje naroda na večernjem zboru građana u nedjelju u kotaru, koje je posjetio zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, pokazalo je da su stanovnici Spinuta odlučni u namjeri da spriječe pretakanje škovaca na "svom" terenu. Skoro su ga rastrgali.

Mnogima nije sjeo Ivoševićev pokušaj da okrene građane protiv agilnog, da ne kažemo fanatično upornog i vrijednog kotarskog predsjednika Luke Kovača Levantina, puštajući u javnost njegovu glasovnu poruku gradskoj vijećnici Centra Ani Dorotić Čaljkušić, u kojoj kaže kako će – sve biti ok. Ivoševićev kontranapad je propao jer su građani ostali koncentrirani na bitno i ne vole špije.

Puljak je, priznao ili ne, gadno pogriješio jer nije uoči sjednice Gradskog vijeća komunicirao svoje namjere s građanima, ako ćemo gledati zakonsku obvezu nije ni trebao, no mogao je pretpostaviti da je riječ o osjetljivom pitanju i pokazati dobru volju, a kad se počelo otkrivati kako "Čistoća" umjesto jednog, namjerava postaviti dva, pa četiri, pa čak šest preskontejnera, Spinut je zahvatila prava histerija i više nije bilo šanse da se pomire s ičim.

Pored straha od smrada, ima tu ponešto i privatnih interesa, naime zemljišta na tom dijelu Splita kupuju se u očekivanju da će budući GUP ponešto od tog terena prenamijeniti u turističku zonu. Pa će cijene letjeti u arju, ali ne ako je tamo nekakav smrdljivi pretovar. Kako se Split više nema gdje širiti na strani poluotoka prema Kaštelanskom zaljevu, gdje leže goleme neiskorištene površine, logika kaže kako se baš tu otvara prostor za jedini splitski izvor prihoda – turizam. A to investitori znaju nanjušiti bolje od pasa krvosljednika. Dalje, na tom lokalitetu koji je infrastrukturno nikakav, ceste spadaju u nerazvrstane i tamo se –​ ajmo reći ilegalno – parkiraju automobili na gradskom zemljištu.

Može se priča još malo zakrenuti pa zaključiti kako se stanovnici Spinuta ponašaju kao republika, kao neka enklava koja želi na mikrorazini odlučivati o projektima od višeg, općegradskog interesa.

---

image
Božo Vukičević/Cropix
---

Oni naime, ne žele pretovar škovaca iz Dioklecijanove palače, koja ne spada u njihov kotar. No, povijesna jezgra Splita, koja je u ljetnim mjesecima zatrpana smećem, posebice ostacima hrane, nije samo područje koje spada pod neki kotar, u ovom slučaju kotar Grad.

Palača i njezine škovace, njezine nesnosne gužve i nered koji njezinim ulicama vlada u turističkoj sezoni ovisi o savjesti svih građana Splita. Pa tako u pitanjima od opće koristi, kao što je, primjerice, ovo s pretovarom škovaca, imaju pravo izjašnjavanja svi građani, ne samo Spinućani. Jednako kao što su svi građani prosvjedovali zbog Prve vode na Marjanu ili zabrane kretanja Matejuškom za vrijeme jednog nogometnog prvenstva kad je tamo trebala biti navijačka zona.

Sa Spinuta predlažu da se otpad presipa na Stinicama. Mogu li onda stanovnici Stinica predložiti da se škovace iz centra nose na Mejaše, Mejaši će tražiti da idu na Pazdigrad i tako redom. A gdje idu škovace sa Spinuta? Pa da, građanima koji su blizu gradskog smetlišta na Karepovcu. Tamo smrdi smeće svih stanovnika Splita. Sigurno vas ne zanima, ali ipak: smeće iz gradske jezgre sada se pretovaruje u Đardinu, pedesetak metara od zidina Palače. To je ok?

Poruke sa Spinuta, kako će im zbog smrada i škovaca pasti cijene stanova, kako će se zagaditi tristotinjak metara udaljena morska obala ili će se zaraziti djeca koja treniraju na igralištu pored preskontejnera, kao da su pale s neba.

Jer ako niste primijetili, čitav grad, pa tako i raskošni, zeleni Spinut, premrežen je tisućama smrdljivih, otvorenih kontejnera u kojima je redovito nerazvrstani otpad, a tako je u prvom redu zbog odbijanja građana da ga razdvajaju. Nisu svi s jedne strane u ovoj priči baš djevičanski čisti, makar se pred kamerama bacali pod bagere, pardon, preskontejnere.

Puljkovim potezom mogla bi se pokrenuti lavina nezadovoljstva, pobuna i odbijanja gradskih četvrti da zbrinjavaju otpad. Iz jednostavne i lako rješive činjenice – nisu informirani, čime se utire put svakojakim teorijama i nebulozama, koje se mogu čitati na društvenim stranicama spinutskog kotara.

Hoće li građanska buna nastati kad dođe vrijeme za uređenje reciklažnih dvorišta? Te su oaze za odlaganje razdvojenog otpada prijeka potreba, Split ih u planu ima samo osam, prvo će uskoro biti otvoreno na Pujankama, a trebalo bi ih imati u svakom kotaru.

---

image
Božo Vukičević/Cropix
---

Ako građani ne žele s kesama škovaca hodati ili se voziti kilometrima da bi izbjegli sankcije, tražit će ih u svom kvartu. No ako se ljude ne informira kolika je važnost i dobrobit da imaju reciklažno dvorište u blizini doma, grad će zahvatiti potpuno ludilo. Neće tada više pomoći primjeri iz zapadnih gradova koji imaju reciklažna dvorišta na primjerenim razdaljinama, po principu: što više tim bolje.

Ne zaboravimo kako je smeće, kao malo toga, naša zajednička baština. U jednom gradu nema smeća sa Spinuta, otpada s Gripa i škovaca s Trstenika. Svi proizvodimo otpad, u golemim količinama, u Splitu ga se razdvaja još uvijek nedovoljno tek 15 posto, a još lani trebali smo doći do 50 posto, i prosječni građanin je isto toliko nedovoljno informiran o najvećem problemu suvremenog svijeta u čijem rješavanju Hrvatska kaska desetljećima. Leci koje "Čistoća" ubacuje u poštanske sandučiće su propaganda na razini devetnaestog stoljeća.

Pa ako su građani Spinuta i pokazali popriličnu dozu komoda i nesolidarnosti, nije im zamjeriti. Da su na vrijeme informirani, čitava bi rasprava sigurno prošla s puno manje žuči. Sada se najavljuje peticija protiv odlaganja, što je vjerojatno put u savjetodavni referendum, koji je nedavno prvi put održan u kotaru Blatine. Odlučivalo se o ukidanju dvotračne Šimićeve ulice, pretvaranja u jednosmjernu kako bi se u drugoj traci parkirali automobili. S tom razlikom da je gradska vlast prepustila odluku građanima Blatina. U spinutskom slučaju, Banovina ne mora uvažiti rezultate referenduma.

Možda im spas dolazi već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, Davor Matijević iz SDP-a, koalicijskog partnera Puljkova Centra, najavio je da će tražiti poništenje odluke o pretovaru na Spinutu.

Na posljednjoj sjednici falila su dva HDZ-ovca, a s njima i ruku za preglasavanje centraša, budući da su sve ostale stranke u Vijeću oko ovoga jedinstvene (i pomalo populističke, no to im je posao), Puljak bi mogao doživjeti poraz. A sve zbog stava kako "male ljude" ne treba uvijek i o svemu obavijestiti.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Vukičević/Cropix Božo Vukičević/Cropix Božo Vukičević/Cropix Božo Vukičević/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/damir-sarac-u-spinutskoj-buni-nema-nevinih-ali-puljak-bi-mogao-izazvati-lavinu-nezadovoljstva-i-na-kraju-izgubiti-1267119 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=963dac5e211fc266e9513379f077c848386a11c2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Damir+%C5%A0arac%3A+U+spinutskoj+buni+nema+nevinih%2C+ali+Puljak+bi+mogao+izazvati+lavinu+nezadovoljstva.+I+na+kraju+-+izgubiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdamir-sarac-u-spinutskoj-buni-nema-nevinih-ali-puljak-bi-mogao-izazvati-lavinu-nezadovoljstva-i-na-kraju-izgubiti-1267119 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdamir-sarac-u-spinutskoj-buni-nema-nevinih-ali-puljak-bi-mogao-izazvati-lavinu-nezadovoljstva-i-na-kraju-izgubiti-1267119 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONTEJNER, DVA, TRI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitKONTEJNER, DVA, TRI

Damir Šarac: U spinutskoj buni nema nevinih, ali Puljak bi mogao izazvati lavinu nezadovoljstva. I na kraju - izgubiti

Piše Damir Šarac
22. veljače 2023. - 17:00

Nekomuniciranje s građanima stepenica je na kojoj se gadno okliznuo splitski gradonačelnik Ivica Puljak, očito ne očekujući bunu stanovnika kotara Spinut kakvoj dosad nismo svjedočili.

Spinućani su naprosto poludjeli zbog odluke Gradskog vijeća da se stotinjak metara od nebodera i obiteljskih kuća, tik do igrališta "Dalmatinca", u sportsko-rekreacijskoj zoni udomi pretovar smeća koje bi se dovozilo iz gradskog centra. Događanje naroda na večernjem zboru građana u nedjelju u kotaru, koje je posjetio zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, pokazalo je da su stanovnici Spinuta odlučni u namjeri da spriječe pretakanje škovaca na "svom" terenu. Skoro su ga rastrgali.

Mnogima nije sjeo Ivoševićev pokušaj da okrene građane protiv agilnog, da ne kažemo fanatično upornog i vrij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:05