StoryEditorOCM
Splitdržimo fige

Čini se da će Splitsko-dalmatinska županija uskoro zaista dobiti azil. Na ovo se čekalo desetljećima...

Piše Lucija Vujnović
12. prosinca 2023. - 12:27

Građani već godinama ističu veliku potrebu da Split i okolica dobiju azil za nezbrinute životinje. Točnije, desetljećima!

Na inicijativu Ante Zoričića, bivšeg gradskog vijećnika, i hrabrosti Tomislava Šute (HDZ) i Igora Stanišića (HGS) da preuzmu projekt u svoje ruke, Splitsko-dalmatinska županija će uskoro doista dobiti azil. 

Ukoliko uspiju realizirati projekt, Šuta i Stanišić riješit će problem koji datira još od 1991. godine kad je napravljen prvi idejni projekt.

image

Prijedlog 1991.

Screenshot Sd/

- Nedugo nakon osnivanja prvog u Hrvatskoj Društva za zaštitu životinja Split ideja izgradnje Azila za nezbrinute životinje počinje još davne 1991. godine kada je prvi idejni projekt napravljen. Svaka gradska vlast od te godine na ovamo upoznata je s tim prijedlogom - poručio je Zoran Dadić, predsjednik KSP Split i član uprave udruge Sehaliah. 

Nadalje, objasnio je kako je od tih gradskih vlasti tražena samo lokacija, a izgradnja bi se bila financirala pomoću donacija od inozemnih udruga za zaštitu životinja.

- Nakon desetljeća bezuspješne upornosti za njegovom realizacijom inicijativu je 2002. godine preuzeo Klub sportskih pasa Split izradivši novi idejni projekt. Godine 2013. KSP Split zajedno sa udrugom Sehaliah predlažu tadašnjem gradonačelniku Baldasaru prijedlog za prenamjenu i adaptaciju zoološkoga vrta u Splitu - poručio je. 

I Dubrovnik je više od desetljeća čekao službeni azil za napuštene životinje, a nedavno su ga i otvorili. Azilom upravlja Grad Dubrovnik, a što se Grada Splita tiče, hoće li biti uključen u ovu priču ovisi o odluci onih koji su preuzeli projekt. 

Činjenica je da nije lagan posao otvoriti azil, no, eto, više nisu 90-te godine. Valjda smo napredovali od tada. Bar malo? Ništa? 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:33