stdClass Object ( [id] => 1285016 [title] => Veterani Četvrte brigade slave 32. rođendan: ‘Četvero moje braće i ja smo u jednom trenutku bili na ratištu kada sam teško ranjen‘ [alias] => cetvrta-brigada-slavi-32-rodendan-nikad-se-necemo-umoriti-u-pomaganju-domovini-danas-se-bavimo-humanitarnim-radom [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Četvrta gardijska brigada Pauci danas slavi 32 godine svog borbenog i mirnodopskog postojanja. Kroz brigadu je prošlo više od 7500 boraca, dvjesto ih je poginulo u borbi za Domovinu, a oko 1600 ih je ranjeno.

Naši sugovornici, umirovljeni pukovnik Mirko Čondić, umirovljeni satnik Ranko Braco Lozo i umirovljena narednica Vesna Boban od početka formiranja postrojbe djelili su krv i znoj sa svoji suborcima oslobađajući komad po komad okupirane nam zemlje. Nikada svih troje nisu bili zajedno na jednom ratištu jer je postrojba djelovala na više strana, ali se svi troje jako dobro poznaju i druže kroz udrugu veterana Četvrte gardisjke brigade.

U rat je prvi krenuo Lozo i to u lipnju 1991., Čondić je došao mjesec dana kasnije, a Vesna se pridružila svojim ratnim kolegama u travnju 1992. godine. Lozo i Čondić su bili u čuvenoj Trećoj imotskoj bojni, a Vesna je bila u Topničko-raketnom divizionu.

Nezamjenjiva uloga

Svi su dali svoj obol u obrani Domovine, a Čondić je dao i svoje zdravlje: stopostoni je invalid Domovinskog rata, ali je toliko aktivan da u braniteljskoj populaciji o njemu kruže priče da je pokrenuo i napravio više korisnih akcija za branitelje i stradalnike nego cijela država.

Svih troje kažu da je Četvrta brigada zapravo prva u Hrvatskoj za vrijeme rata provela prvu oslobodilačku akciju. Bilo je to oslobođenje hrvatskog juga kada je oslobođeno osam od 24 posto zauzetog teritorija. Cijeli prostor od Konavala, Cavtata, Neuma do Prevlake te deblokada Dubrovnika djelo je “četvrtaša”. Premda teoretičari Domovinskog rata prvu oslobodilačku akciju nazivaju oslobođenje Maslenice.

- Dobro, i u toj akciji naša Četvrta dala veliki obol i imala nezamjenjivu ulogu, pa je svejedno što je za povjesničare prva oslobodilačka akcija, kada smo mi iz Četvrte sudjelovali i u jednoj i u drugoj, govore nam sugovornici uz smješak i apsolutno podršku nekoliko suboraca koji su sa zanimanjem slušali naš razgovor.

Skromni su to ljudi, o sebi ne bi ni govorili da nije obljetnice brigade, a o danima slave i ponosa trebaju govoriti oni koji su nas učinili ponosnima - dakle baš oni!

---

image

Mirko Čondić prije teškog ranjavanja

Privatni album/Presnimio: Josko Supic/Cropix
---

- Četvero moje braće i ja smo u jednom trenutku bili svi na ratištu i to na desetak kilometara udaljenosti, a kada sam teško ranjen 22. listopada 1992 na brdu Vlaštica koji je na pola puta između Dubrovnika i Trebinja i nalazi se na 915 metara nadmorske visine, u akciji je bio i moj brat Zore. Bilo nas je dvanaestoro, a u toj akciji je pet minuta prije poginuo naš vođa grupe Mate Vučak, inače moj najbolji prijatelj.

Kada smo se vraćali po njegovo tijelo sa četničko-crnogorskog položaja je nastavljena tenkovska paljba pa smo od iste granate ranjeni Milan Klarić i ja. Dvadeset šest sati sam ležao tako ranjen dok me naši nisu odveli u Dubrovnik, sjećam se svega, ali nekih šest-sedam sati agonije se ne sjećam.

Poslije su mi rekli da sam bio i klinički mrtav, da su me reanimirali. Mislio sam da ću se uspjeti vratiti u borbu nakon duže rehabilitacije, ali nakon šest mjeseci i niza liječničkih pregleda, naročito nakon nalaza iz američkog Houstona, shvatio sam da ću ostati stopostotni invalid.

Doživio sam to kao moj obol i doprinos u oslobođenju Domovine i niti to ističem, niti o tome pričam. Pet mjeseci prije sam ranjen i na Čavaškoj gradini prema Popovom polju.

Dobio sam od minobacačke granate geler i kamen u lopaticu, ali sam se vratio nakon dva dana. Sada nije bilo povratka jer je granata oštetila kralježnicu, presjekla leđnu moždinu, a u tijelu i sada imam sedam gelera, govori nam Mirko koji aktivno prati sve što se događa u Hrvatskoj, a posebno u braniteljskoj populaciji.

---

image

Mirko Čondić

Vladimir Dugandzic/Cropix
---


Sedam gelera u tijelu


Svih troje kažu da hrvatski narod cijeni njihovu žrtvu, neovisno o strukturi i obrazovanju ljudi, a oni sami nikada ne daju na svoje suborce koliko god trenutna politika bila možda protiv njih.

- Obitelji poginulih, umirovljeni suborci i ja smo iz vojarne Dračevac izbacili tadašnjeg predjednika Stipu Mesića radi njegovih sramotnih svjedočenja u Haagu, a štitili smo sve naše borce za koje mi najbolje znamo što su dali u obrani Domovine, a ne da o tome odlučuje politika, rekoše nam.

Ranko Lozo je u Hrvatskoj vojsci ostao i nakon rata kao i Vesna, ali su i oni umirovljeni.

Lozo je prošao sva ratišta sa Četvrtom i, kako sam kaže, negdje ga je moralo zakačiti.

- Imotska bojna i ja u njoj smo prošli sve od Kruševa, Zadra, Čavoglava pa do Južnog bojišta. Eto, mene je u Glumini ranila neprijateljska granata. Imao sam ozljede koljena i ruke, a od tada mi je i sluh jako narušen i to 62 posto na lijevo i 28 posto na desno uho. Bilo je teških trenutaka, pogotovo mi je teško palo fuziranje moje Imotske bojne u Treću bojnu, a jako mi je teško pala i pogiblja mnogih mojih suboraca i mještana u borbama za Dubrovnik.

Nema borca u Imotskom i okolici kojeg ne znam i za čije probleme ne znam, a kroz Udrugu se trudimo da budemo korisni i u miru kao što smo bili, nadam se, korisni u ratu, reče nam Lozo.

Solinjanka Vesna Boban bila u TRD-u logistički dočasnik na bitnici haubica 105 mm.

- Imali smo tada dvije haubice sa kojima smo mogli gađati do 12 kilometara. Moja je zadaća bila nabava streljiva, odjeće, obuće, hrane, reče nam, a mi je ugledasmo na fotografiji kako stavlja granatu u top.

Akcija u Petrinji

- Bilo je i toga naravno, ali najgore mi je bilo u Hutovu polju kada su naši srušili avion JNA. Pilot koji je preživio pad prema meni je ispalio jedan hitac koji bi me sigurno ubio pošto je bilo vrlo blizu. Srećom, imala sam velike vojničke čizme, spotaknula sam se i pala, trenutak prije nego što je ispalio hitac. Poslije su ga naši uhvatili i doveli, a mene spasiše prevelike čizme jer drugih te 1992. nisam imala.

Svoj troje su ponosni na svoju Udrugu koja je napravila niz dobrih akcija. Od kupnje kuće za sto tisuća eura maloljetnom branitelju Željku Starčeviću u Petrinji pa do izgradnje spomenika Kati Šoljić na vukovarskoj Mitnici čiji je pokojni sin Ivo bio zapovjednik obrane na tom potezu. Pomogli su u izgradnji Kardiološkog i Dječjeg odjela u KBC Split.

Prvi su sa Torcidom gasili požar koji je došao nadomak Splita, prvi su bili kod poplava u Gunji i prilikom potresa u Petrinji...

- Ovu petrinjsku akciju s kućom smo izveli sa mladim načelnicima općina Gradac i Vrgorac te gradonačelnikom Ploča koji su osigurali sredstva. Kuću smo htjeli graditi, ali se pružila mogućnost da je već gotovo kupimo, što nas je došlo jeftinije, a i brže je.

Naš predjednik udruge Borislav Lapenda Lav će Željkovom sinu Anti sada biti kum na krizmi.

Šta reći o Hrvatskom nogometnom savezu i izborniku Zlatku Daliću, koji će i biti na našoj fešti za 32. godišnjicu, nego samo riječi hvale jer su uvijek uz nas i za nas, ističu naši sugovornici koji se nisu umorili u pomaganju Domovini.

Nakon što su se svi troje fotografirali ispred spomen ploče poginulih suboraca, pokazali su i na zaštitni znak i logo brigade: “In hoc signo vinces - U ovom znaku ćeš pobjediti” poručujući svima koji im danas odaju poštovanje da na Domovinu nisu zaboravili ni u miru.

- Razvijamo je u miru, kao što smo je branili u ratu, rekoše nam sa osmijehom na licu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MIRKO, RANKO I VESNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MIRKO, RANKO I VESNA 2 0 7099 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-27 12:27:29 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => Marko Didić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-28 07:35:20 [modified_by] => 3174 [publish_up] => 2023-04-27 20:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5967 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Četvrta brigada slavi 32. rođendan: Nikad se nećemo umoriti u pomaganju Domovini. Danas se bavimo humanitarnim radom [metakey] => mirko čondić, vesna boban, 4. gardijska brigada, ranko braco lozo, Borislav Lapenda Lav [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/27\/24777238.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/27\/24777950.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/27\/24777953.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/27\/24777248.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/27\/24777244.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/27\/24777242.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/27\/24777419.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugandzic\/Cropix","Privatni album\/Presnimio: Josko Supic\/Cropix","Privatni album\/Presnimio: Josko Supic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vesna Boban, Mirko \u010condi\u0107 i Ranko Lozo<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Vesna Boban na boji\u0161tu stavlja granatu u top
\n\u00a0<\/p>","

Mirko \u010condi\u0107 prije te\u0161kog ranjavanja<\/p>","

Ranko Lozo<\/p>","

Vesna Boban
\nVladimir Dugand\u017ei\u0107\/CROPIX<\/p>","

Mirko \u010condi\u0107<\/p>","

Ranko Lozo snimljen na boji\u0161tu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24777238_1920.jpg":"1920x1080","k_24777238_1280.jpg":"1280x1280","k_24777238_1024.jpg":"1024x1024","k_24777238_640.jpg":"640x640","k_24777238_480.jpg":"480x480","k_24777238_340.jpg":"340x340","k_24777238_220.jpg":"220x220","o_24777238_1280.jpg":"1280x853","o_24777238_1024.jpg":"1024x682","o_24777238_640.jpg":"640x426","o_24777238_480.jpg":"480x320","o_24777238_340.jpg":"340x226","o_24777238_220.jpg":"220x146","h_24777238_1280.jpg":"1280x854","h_24777238_1024.jpg":"1024x683","h_24777238_640.jpg":"640x427","h_24777238_480.jpg":"480x320","h_24777238_340.jpg":"340x227","h_24777238_220.jpg":"220x147","pp_24777238_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777238_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777238_640.jpg":"640x814","pp_24777238_480.jpg":"480x611","pp_24777238_340.jpg":"340x432","pp_24777238_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2693","hd_24777950_1920.jpg":"1920x1080","k_24777950_1280.jpg":"1280x1280","k_24777950_1024.jpg":"1024x1024","k_24777950_640.jpg":"640x640","k_24777950_480.jpg":"480x480","k_24777950_340.jpg":"340x340","k_24777950_220.jpg":"220x220","o_24777950_1280.jpg":"1280x1795","o_24777950_1024.jpg":"1024x1436","o_24777950_640.jpg":"640x897","o_24777950_480.jpg":"480x673","o_24777950_340.jpg":"340x476","o_24777950_220.jpg":"220x308","h_24777950_1280.jpg":"1280x854","h_24777950_1024.jpg":"1024x683","h_24777950_640.jpg":"640x427","h_24777950_480.jpg":"480x320","h_24777950_340.jpg":"340x227","h_24777950_220.jpg":"220x147","pp_24777950_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777950_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777950_640.jpg":"640x814","pp_24777950_480.jpg":"480x611","pp_24777950_340.jpg":"340x432","pp_24777950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2773","hd_24777953_1920.jpg":"1920x1080","k_24777953_1280.jpg":"1280x1280","k_24777953_1024.jpg":"1024x1024","k_24777953_640.jpg":"640x640","k_24777953_480.jpg":"480x480","k_24777953_340.jpg":"340x340","k_24777953_220.jpg":"220x220","o_24777953_1280.jpg":"1280x1848","o_24777953_1024.jpg":"1024x1478","o_24777953_640.jpg":"640x924","o_24777953_480.jpg":"480x693","o_24777953_340.jpg":"340x491","o_24777953_220.jpg":"220x317","h_24777953_1280.jpg":"1280x854","h_24777953_1024.jpg":"1024x683","h_24777953_640.jpg":"640x427","h_24777953_480.jpg":"480x320","h_24777953_340.jpg":"340x227","h_24777953_220.jpg":"220x147","pp_24777953_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777953_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777953_640.jpg":"640x814","pp_24777953_480.jpg":"480x611","pp_24777953_340.jpg":"340x432","pp_24777953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24777248_1920.jpg":"1920x1080","k_24777248_1280.jpg":"1280x1280","k_24777248_1024.jpg":"1024x1024","k_24777248_640.jpg":"640x640","k_24777248_480.jpg":"480x480","k_24777248_340.jpg":"340x340","k_24777248_220.jpg":"220x220","o_24777248_1280.jpg":"1280x1920","o_24777248_1024.jpg":"1024x1536","o_24777248_640.jpg":"640x960","o_24777248_480.jpg":"480x720","o_24777248_340.jpg":"340x510","o_24777248_220.jpg":"220x330","h_24777248_1280.jpg":"1280x854","h_24777248_1024.jpg":"1024x683","h_24777248_640.jpg":"640x427","h_24777248_480.jpg":"480x320","h_24777248_340.jpg":"340x227","h_24777248_220.jpg":"220x147","pp_24777248_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777248_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777248_640.jpg":"640x814","pp_24777248_480.jpg":"480x611","pp_24777248_340.jpg":"340x432","pp_24777248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24777244_1920.jpg":"1920x1080","k_24777244_1280.jpg":"1280x1280","k_24777244_1024.jpg":"1024x1024","k_24777244_640.jpg":"640x640","k_24777244_480.jpg":"480x480","k_24777244_340.jpg":"340x340","k_24777244_220.jpg":"220x220","o_24777244_1280.jpg":"1280x1920","o_24777244_1024.jpg":"1024x1536","o_24777244_640.jpg":"640x960","o_24777244_480.jpg":"480x720","o_24777244_340.jpg":"340x510","o_24777244_220.jpg":"220x330","h_24777244_1280.jpg":"1280x854","h_24777244_1024.jpg":"1024x683","h_24777244_640.jpg":"640x427","h_24777244_480.jpg":"480x320","h_24777244_340.jpg":"340x227","h_24777244_220.jpg":"220x147","pp_24777244_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777244_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777244_640.jpg":"640x814","pp_24777244_480.jpg":"480x611","pp_24777244_340.jpg":"340x432","pp_24777244_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24777242_1920.jpg":"1920x1080","k_24777242_1280.jpg":"1280x1280","k_24777242_1024.jpg":"1024x1024","k_24777242_640.jpg":"640x640","k_24777242_480.jpg":"480x480","k_24777242_340.jpg":"340x340","k_24777242_220.jpg":"220x220","o_24777242_1280.jpg":"1280x853","o_24777242_1024.jpg":"1024x682","o_24777242_640.jpg":"640x426","o_24777242_480.jpg":"480x320","o_24777242_340.jpg":"340x226","o_24777242_220.jpg":"220x146","h_24777242_1280.jpg":"1280x854","h_24777242_1024.jpg":"1024x683","h_24777242_640.jpg":"640x427","h_24777242_480.jpg":"480x320","h_24777242_340.jpg":"340x227","h_24777242_220.jpg":"220x147","pp_24777242_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777242_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777242_640.jpg":"640x814","pp_24777242_480.jpg":"480x611","pp_24777242_340.jpg":"340x432","pp_24777242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x674","hd_24777419_1920.jpg":"1920x1080","k_24777419_1280.jpg":"1280x1280","k_24777419_1024.jpg":"1024x1024","k_24777419_640.jpg":"640x640","k_24777419_480.jpg":"480x480","k_24777419_340.jpg":"340x340","k_24777419_220.jpg":"220x220","o_24777419_1280.jpg":"1280x1198","o_24777419_1024.jpg":"1024x958","o_24777419_640.jpg":"640x599","o_24777419_480.jpg":"480x449","o_24777419_340.jpg":"340x318","o_24777419_220.jpg":"220x205","h_24777419_1280.jpg":"1280x854","h_24777419_1024.jpg":"1024x683","h_24777419_640.jpg":"640x427","h_24777419_480.jpg":"480x320","h_24777419_340.jpg":"340x227","h_24777419_220.jpg":"220x147","pp_24777419_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777419_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777419_640.jpg":"640x814","pp_24777419_480.jpg":"480x611","pp_24777419_340.jpg":"340x432","pp_24777419_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4417348 Threads: 3 Questions: 140686475 Slow queries: 59724 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4200336 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/cetvrta-brigada-slavi-32-rodendan-nikad-se-necemo-umoriti-u-pomaganju-domovini-danas-se-bavimo-humanitarnim-radom-1285016 [printLink] => /split/cetvrta-brigada-slavi-32-rodendan-nikad-se-necemo-umoriti-u-pomaganju-domovini-danas-se-bavimo-humanitarnim-radom-1285016?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 714272 [name] => mirko čondić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-27 22:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => mirko-condic [link] => /tag/mirko-condic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 714273 [name] => vesna boban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-27 22:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => vesna-boban [link] => /tag/vesna-boban ) [2] => stdClass Object ( [id] => 356242 [name] => 4. gardijska brigada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => 4-gardijska-brigada [link] => /tag/4-gardijska-brigada ) [3] => stdClass Object ( [id] => 714274 [name] => ranko braco lozo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-27 22:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ranko-braco-lozo [link] => /tag/ranko-braco-lozo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 714275 [name] => Borislav Lapenda Lav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-27 22:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => borislav-lapenda-lav [link] => /tag/borislav-lapenda-lav ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MIRKO, RANKO I VESNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veterani Četvrte brigade slave 32. rođendan: ‘Četvero moje braće i ja smo u jednom trenutku bili na ratištu kada sam teško ranjen‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/27/24777238.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandzic/Cropix [mainImageDesc] =>

Vesna Boban, Mirko Čondić i Ranko Lozo

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/27/24777238.jpg [title] =>

Vesna Boban, Mirko Čondić i Ranko Lozo

 

Vladimir Dugandzic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/27/24777950.jpg [title] =>

Vesna Boban na bojištu stavlja granatu u top
 

Privatni album/Presnimio: Josko Supic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/27/24777953.jpg [title] =>

Mirko Čondić prije teškog ranjavanja

Privatni album/Presnimio: Josko Supic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/27/24777248.jpg [title] =>

Ranko Lozo

Vladimir Dugandzic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/27/24777244.jpg [title] =>

Vesna Boban
Vladimir Dugandžić/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/27/24777242.jpg [title] =>

Mirko Čondić

Vladimir Dugandzic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/27/24777419.jpg [title] =>

Ranko Lozo snimljen na bojištu

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Četvrta gardijska brigada Pauci danas slavi 32 godine svog borbenog i mirnodopskog postojanja. Kroz brigadu je prošlo više od 7500 boraca, dvjesto ih je poginulo u borbi za Domovinu, a oko 1600 ih je ranjeno.

Naši sugovornici, umirovljeni pukovnik Mirko Čondić, umirovljeni satnik Ranko Braco Lozo i umirovljena narednica Vesna Boban od početka formiranja postrojbe djelili su krv i znoj sa svoji suborcima oslobađajući komad po komad okupirane nam zemlje. Nikada svih troje nisu bili zajedno na jednom ratištu jer je postrojba djelovala na više strana, ali se svi troje jako dobro poznaju i druže kroz udrugu veterana Četvrte gardisjke brigade.

U rat je prvi krenuo Lozo i to u lipnju 1991., Čondić je došao mjesec dana kasnije, a Vesna se pridružila svojim ratnim kolegama u travnju 1992. godine. Lozo i Čondić su bili u čuvenoj Trećoj imotskoj bojni, a Vesna je bila u Topničko-raketnom divizionu.

Nezamjenjiva uloga

Svi su dali svoj obol u obrani Domovine, a Čondić je dao i svoje zdravlje: stopostoni je invalid Domovinskog rata, ali je toliko aktivan da u braniteljskoj populaciji o njemu kruže priče da je pokrenuo i napravio više korisnih akcija za branitelje i stradalnike nego cijela država.

Svih troje kažu da je Četvrta brigada zapravo prva u Hrvatskoj za vrijeme rata provela prvu oslobodilačku akciju. Bilo je to oslobođenje hrvatskog juga kada je oslobođeno osam od 24 posto zauzetog teritorija. Cijeli prostor od Konavala, Cavtata, Neuma do Prevlake te deblokada Dubrovnika djelo je “četvrtaša”. Premda teoretičari Domovinskog rata prvu oslobodilačku akciju nazivaju oslobođenje Maslenice.

- Dobro, i u toj akciji naša Četvrta dala veliki obol i imala nezamjenjivu ulogu, pa je svejedno što je za povjesničare prva oslobodilačka akcija, kada smo mi iz Četvrte sudjelovali i u jednoj i u drugoj, govore nam sugovornici uz smješak i apsolutno podršku nekoliko suboraca koji su sa zanimanjem slušali naš razgovor.

Skromni su to ljudi, o sebi ne bi ni govorili da nije obljetnice brigade, a o danima slave i ponosa trebaju govoriti oni koji su nas učinili ponosnima - dakle baš oni!

---

image

Mirko Čondić prije teškog ranjavanja

Privatni album/Presnimio: Josko Supic/Cropix
---

- Četvero moje braće i ja smo u jednom trenutku bili svi na ratištu i to na desetak kilometara udaljenosti, a kada sam teško ranjen 22. listopada 1992 na brdu Vlaštica koji je na pola puta između Dubrovnika i Trebinja i nalazi se na 915 metara nadmorske visine, u akciji je bio i moj brat Zore. Bilo nas je dvanaestoro, a u toj akciji je pet minuta prije poginuo naš vođa grupe Mate Vučak, inače moj najbolji prijatelj.

Kada smo se vraćali po njegovo tijelo sa četničko-crnogorskog položaja je nastavljena tenkovska paljba pa smo od iste granate ranjeni Milan Klarić i ja. Dvadeset šest sati sam ležao tako ranjen dok me naši nisu odveli u Dubrovnik, sjećam se svega, ali nekih šest-sedam sati agonije se ne sjećam.

Poslije su mi rekli da sam bio i klinički mrtav, da su me reanimirali. Mislio sam da ću se uspjeti vratiti u borbu nakon duže rehabilitacije, ali nakon šest mjeseci i niza liječničkih pregleda, naročito nakon nalaza iz američkog Houstona, shvatio sam da ću ostati stopostotni invalid.

Doživio sam to kao moj obol i doprinos u oslobođenju Domovine i niti to ističem, niti o tome pričam. Pet mjeseci prije sam ranjen i na Čavaškoj gradini prema Popovom polju.

Dobio sam od minobacačke granate geler i kamen u lopaticu, ali sam se vratio nakon dva dana. Sada nije bilo povratka jer je granata oštetila kralježnicu, presjekla leđnu moždinu, a u tijelu i sada imam sedam gelera, govori nam Mirko koji aktivno prati sve što se događa u Hrvatskoj, a posebno u braniteljskoj populaciji.

---

image

Mirko Čondić

Vladimir Dugandzic/Cropix
---


Sedam gelera u tijelu


Svih troje kažu da hrvatski narod cijeni njihovu žrtvu, neovisno o strukturi i obrazovanju ljudi, a oni sami nikada ne daju na svoje suborce koliko god trenutna politika bila možda protiv njih.

- Obitelji poginulih, umirovljeni suborci i ja smo iz vojarne Dračevac izbacili tadašnjeg predjednika Stipu Mesića radi njegovih sramotnih svjedočenja u Haagu, a štitili smo sve naše borce za koje mi najbolje znamo što su dali u obrani Domovine, a ne da o tome odlučuje politika, rekoše nam.

Ranko Lozo je u Hrvatskoj vojsci ostao i nakon rata kao i Vesna, ali su i oni umirovljeni.

Lozo je prošao sva ratišta sa Četvrtom i, kako sam kaže, negdje ga je moralo zakačiti.

- Imotska bojna i ja u njoj smo prošli sve od Kruševa, Zadra, Čavoglava pa do Južnog bojišta. Eto, mene je u Glumini ranila neprijateljska granata. Imao sam ozljede koljena i ruke, a od tada mi je i sluh jako narušen i to 62 posto na lijevo i 28 posto na desno uho. Bilo je teških trenutaka, pogotovo mi je teško palo fuziranje moje Imotske bojne u Treću bojnu, a jako mi je teško pala i pogiblja mnogih mojih suboraca i mještana u borbama za Dubrovnik.

Nema borca u Imotskom i okolici kojeg ne znam i za čije probleme ne znam, a kroz Udrugu se trudimo da budemo korisni i u miru kao što smo bili, nadam se, korisni u ratu, reče nam Lozo.

Solinjanka Vesna Boban bila u TRD-u logistički dočasnik na bitnici haubica 105 mm.

- Imali smo tada dvije haubice sa kojima smo mogli gađati do 12 kilometara. Moja je zadaća bila nabava streljiva, odjeće, obuće, hrane, reče nam, a mi je ugledasmo na fotografiji kako stavlja granatu u top.

Akcija u Petrinji

- Bilo je i toga naravno, ali najgore mi je bilo u Hutovu polju kada su naši srušili avion JNA. Pilot koji je preživio pad prema meni je ispalio jedan hitac koji bi me sigurno ubio pošto je bilo vrlo blizu. Srećom, imala sam velike vojničke čizme, spotaknula sam se i pala, trenutak prije nego što je ispalio hitac. Poslije su ga naši uhvatili i doveli, a mene spasiše prevelike čizme jer drugih te 1992. nisam imala.

Svoj troje su ponosni na svoju Udrugu koja je napravila niz dobrih akcija. Od kupnje kuće za sto tisuća eura maloljetnom branitelju Željku Starčeviću u Petrinji pa do izgradnje spomenika Kati Šoljić na vukovarskoj Mitnici čiji je pokojni sin Ivo bio zapovjednik obrane na tom potezu. Pomogli su u izgradnji Kardiološkog i Dječjeg odjela u KBC Split.

Prvi su sa Torcidom gasili požar koji je došao nadomak Splita, prvi su bili kod poplava u Gunji i prilikom potresa u Petrinji...

- Ovu petrinjsku akciju s kućom smo izveli sa mladim načelnicima općina Gradac i Vrgorac te gradonačelnikom Ploča koji su osigurali sredstva. Kuću smo htjeli graditi, ali se pružila mogućnost da je već gotovo kupimo, što nas je došlo jeftinije, a i brže je.

Naš predjednik udruge Borislav Lapenda Lav će Željkovom sinu Anti sada biti kum na krizmi.

Šta reći o Hrvatskom nogometnom savezu i izborniku Zlatku Daliću, koji će i biti na našoj fešti za 32. godišnjicu, nego samo riječi hvale jer su uvijek uz nas i za nas, ističu naši sugovornici koji se nisu umorili u pomaganju Domovini.

Nakon što su se svi troje fotografirali ispred spomen ploče poginulih suboraca, pokazali su i na zaštitni znak i logo brigade: “In hoc signo vinces - U ovom znaku ćeš pobjediti” poručujući svima koji im danas odaju poštovanje da na Domovinu nisu zaboravili ni u miru.

- Razvijamo je u miru, kao što smo je branili u ratu, rekoše nam sa osmijehom na licu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandzic/Cropix Privatni album/Presnimio: Josko Supic/Cropix Privatni album/Presnimio: Josko Supic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Privatni album
Vladimir Dugandzic/Cropix

Vesna Boban, Mirko Čondić i Ranko Lozo

 

Privatni album/Presnimio: Josko Supic/Cropix

Vesna Boban na bojištu stavlja granatu u top
 

Privatni album/Presnimio: Josko Supic/Cropix

Mirko Čondić prije teškog ranjavanja

Vladimir Dugandzic/Cropix

Vesna Boban
Vladimir Dugandžić/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix

Mirko Čondić

Privatni album

Ranko Lozo snimljen na bojištu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/cetvrta-brigada-slavi-32-rodendan-nikad-se-necemo-umoriti-u-pomaganju-domovini-danas-se-bavimo-humanitarnim-radom-1285016 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0516c8fec51fe6de6e1a5b5efe40bd4524dc39cd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veterani+%C4%8Cetvrte+brigade+slave+32.+ro%C4%91endan%3A+%E2%80%98%C4%8Cetvero+moje+bra%C4%87e+i+ja+smo+u+jednom+trenutku+bili+na+rati%C5%A1tu+kada+sam+te%C5%A1ko+ranjen%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fcetvrta-brigada-slavi-32-rodendan-nikad-se-necemo-umoriti-u-pomaganju-domovini-danas-se-bavimo-humanitarnim-radom-1285016 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fcetvrta-brigada-slavi-32-rodendan-nikad-se-necemo-umoriti-u-pomaganju-domovini-danas-se-bavimo-humanitarnim-radom-1285016 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MIRKO, RANKO I VESNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitMIRKO, RANKO I VESNA

Veterani Četvrte brigade slave 32. rođendan: ‘Četvero moje braće i ja smo u jednom trenutku bili na ratištu kada sam teško ranjen‘

Piše Marko Didić
27. travnja 2023. - 22:17

Četvrta gardijska brigada Pauci danas slavi 32 godine svog borbenog i mirnodopskog postojanja. Kroz brigadu je prošlo više od 7500 boraca, dvjesto ih je poginulo u borbi za Domovinu, a oko 1600 ih je ranjeno.

Naši sugovornici, umirovljeni pukovnik Mirko Čondić, umirovljeni satnik Ranko Braco Lozo i umirovljena narednica Vesna Boban od početka formiranja postrojbe djelili su krv i znoj sa svoji suborcima oslobađajući komad po komad okupirane nam zemlje. Nikada svih troje nisu bili zajedno na jednom ratištu jer je postrojba djelovala na više strana, ali se svi troje jako dobro poznaju i druže kroz udrugu veterana Četvrte gardisjke brigade.

U rat je prvi krenuo Lozo i to u lipnju 1991., Čondić je došao mjesec dana kasnije, a Vesna se pridružila svojim ratnim kolegama u travnju ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 07:30