stdClass Object ( [id] => 1214099 [title] => Čak 700 pacijenata sa Sućidra opet je ostavljeno bez skrbi; Pobogu, ministre Beroš, sve se raspada, ništa ne funkcionira! [alias] => cak-700-pacijenata-sa-sucidra-opet-je-ostavljeno-bez-skrbi-kazu-da-se-mozemo-upisati-kod-doktora-po-izboru-ali-primaju-sve-u-sesnaest-pobogu-ministre-beros-sve-se-raspada-nista-ne-funkcionira [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Niti ima doktora niti ima para, pa ti hodaj unaokolo i traži - tako bi se otprilike dalo zaključiti iz situacije u kojoj se usred ljeta našlo 700 pacijenata ambulante obiteljske medicine na Sućidru čiji je dojučerašnji liječnik dr. Marko Roki koncem srpnja dobio specijalizaciju i otišao raditi u KBC.

Sada opet moraju birati novog doktora nakon dvogodišnje sage sa spomenutom ordinacijom opće medicine u Domu zdravlja (DZ) na Sućidru u kojoj su se u protekle dvije godine izmijenila tri liječnika. Ona je pak oformljena odlaskom dr. Ivančice Pavličević u mirovinu, prisiljenom na taj potez silom Zakona u svojoj 65. godini iako je još htjela raditi. Dr. Pavličević je, naime, još prije dvije godine rečeno kako u Splitu imamo dovoljno timova i ordinacija(???), pa je njezinih tadašnjih 1600 pacijenata u jeku koronakrize bilo prisiljeno osobno doći po svoje ‘kartone’ i potražiti drugog liječnika opće medicine.

Obijaju pragove

Njih 550 nije se snašlo - ostalo je upisano u tzv. timu bez nositelja na Sućidru gdje je s vremenom ta brojka, jer su se upisivali novi, narasla na njih 700, a u protekle dvije godine vodili su ih dr. Marina Pelivan, dr. Katija Petković Đuranec, na koncu i dr. Marko Roki. No, sad je ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Marko Rađa svirao kraj priče (“nažalost, niti nakon proteka više mjeseci HZZO nije ugovorio nositeljstvo tima na doktoricu koje je DZ tražio, a osim financijskih problema poklopio se i moment nedostatka doktora, jer DZ nema doktora za pokriti niti redovne godišnje i sporadična bolovanja”), pa je pacijente na vratima dojučerašnje ordinacije dr. Rokija na Sućidru dočekala obavijest kako se njihova baza podataka nalazi kod doktorice Zorice Jurič na Lokvama.

 

---

image

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Split
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

 

- Ajmo Jovo nanovo. Oni samo kažu: “Nema više ordinacije, možete ići u bilo koju drugu”. Ako tamo uopće ima mjesta... Sve sam to već prošao. Koliko mi je to daleko, gdje je to uopće, mogu li ja to i koja je to već doktorica opće prakse u mom životu u posljednje dvije godine, nikoga nije briga. I onda mi pričamo o elementarnoj zdravstvenoj usluzi. Pobogu, ministre Beroš sve se raspada, ništa ne funkcionira! I onda vaš ravnatelj kaže kako se možemo upisati kod novog doktora po izboru. Je, je, primaju sve u šesnaest... Samo teški naivac će u to povjerovati - ljutito je reagirao 76-godišnji umirovljenik A. G. (podaci poznati redakciji), dojučerašnji pacijent spomenute ordinacije, nakon što u posljednje dvije godine, već četvrti put mijenja doktora. A prošao je pravu kalvariju dok je, vrativši se u Split iz drniškog kraja gdje je do tada mirno provodio umirovljeničke dane, uopće pronašao ordinaciju obiteljske medicine u koju su ga pristali upisati. Vremešni A. G., inače invalid, je zbog potrebe za tuđom pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i kvalitetnije zdravstvene usluge prije dvije godine bio prisiljen vratiti se u grad u kojemu je proveo radni vijek. Uostalom, u drniškom je Domu zdravlja prethodno prošao nešto slično, i o tome su pisale novine, osjetivši na vlastitoj koži posljedice katastrofalnog stanja u zdravstvenom sustavu.

Kći mu je, priča nam, već tada u pokušaju pronalaska njegova novog obiteljskog liječnika danima uzaludno obijala pragove brojnih splitskih ordinacija obiteljske medicine redom nailazeći na odbijenice uz opravdanja o prevelikom broju pacijenata. Tako je, što mu je jedino preostalo, završio u famoznom ‘timu bez nositelja’ na Sućidru. Ubrzo će se pokazati, na svu sreću, jer je samo dva mjeseca nakon pronalaska nove liječnice zbog korone završio tri tjedna na kisiku u splitskoj bolnici i jedva izvukao živu glavu. Dojučerašnji šećeraš na tabletama iz nje je izašao atrofiran, u kolicima i na inzulinu (nevjerojatno je, kaže, da nove terapije uopće nije bilo u otpusnom pismu, ali to su već problemi splitske bolnice) i psihički potpuno devastiran.

Omiljena Slavica

- Ne znam što bi bilo da u tom trenutku nije bilo dr. Katije Petković Đuranec, kojoj je kći, što mi je kasnije ispričala, tjednima svakodnevno visila za vratom zbog raznoraznih uputnica, terapija i lijekova. Što je imala vremena za moj problem zbog izostanka post COVID ambulante u Splitu, koja je jedino uključivala kontrolu pulmologa, pa je, prateći moje stanje, pisala uputnice za fizijatra, psihijatra, endokrinologa, neurologa... Jer, sve sam ih trebao, bio sam non-stop na Hitnoj. Ili kod dr. Katije. Sa sestrom Slavicom Škrabić odradila je lavovski posao kad mi je bilo najteže. I dr. Pelivan i dr. Roki su jednako profesionalno pružali zdravstvenu uslugu... Ali, zašto vam sve ovo pričam?! Zato što su se, u međuvremenu, u tu istu ordinaciju upisivali novi pacijenti, dijelom vjerojatno zato što nisu imali gdje, ali zasigurno i zbog kvalitete liječničke usluge. O medicinskoj sestri Slavici da i ne govorim, nemam dovoljno riječi hvale za nju - priča A. G.

Svi, kaže, dobro znamo koliko u ordinacijama obiteljske medicine vrijedi uslužna, organizirana i, što je pacijentima najvažnije, uvijek mobitelom i mailom dostupna sestra. A Slavica ih je, pričaju nam i pacijenti drugih liječnika sućidarskog Doma zdravlja, znala ‘pokupiti’ s hodnika da ne čekaju i pružiti im medicinsku uslugu bilo da je riječ o previjanju rane ili, primjerice, vađenja šavova. Sada ta i takva medicinska sestra, nakon dvogodišnjeg trzanja hoće-neće biti ordinacije ne pripada nikome. Kad joj prođe godišnji odmor krpat će njome zamjene gdje bude trebalo.

I dok se sedam stotina već dobrano sluđenih pacijenata pokušava snaći u novonastaloj situaciji ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Marko Rađa u našim novinama prije tjedan dana poručuje kako im je sve organizirano kod kod dr. Zorice Jurič na Lokvama.

 

---

image

Možda ih prime u ambulanti na Lokvama Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

- Inače u tom prostoru u jednoj smjeni radi doktorica Jurič, a u drugoj doktorica Bartulović i obje imaju malen broj pacijenata (cca 1300 i jedna i druga), tako da se pacijenti ovog tima bez nositelja mogu javiti u bilo koju smjenu i primit će ih jedna od doktorica, a naravno mogu se javiti i na Sućidar kod preostale tri doktorice koje su zaposlenice DZ-a (Vučković-Vukušić, Čović i Benzon) - rekao je ravnatelj Rađa uz doista zanimljiv naputak.

- Pacijenti se ne moraju upisivati kod niti jedne od spomenutih doktorica za ostvariti pregled, recepte i uputnice, međutim za bolovanja i doznake moraju se upisati u neki od ovih timova ili u neki drugi tim od postojećih 105 timova obiteljske medicine na području grada Splita - lakonski je izjavio ravnatelj Doma zdravlja SDŽ-a. Logično je da smo se za upis novih pacijenata raspitali u susjedstvu ugašene ordinacije, kod spomenute tri liječnice na sućidarskoj adresi. Tako smo brzopotezno doznali kako u ordinaciji dr. Tamare Benzon to ipak ne čine (“baza podataka vam je u ambulanti Lokve kod dr. Jurič i u suprotnoj smjeni”).

Moralna obveza

I u ordinaciji dr. Ane Vučković Vukušić već smo na sam spomen upisa dobili sljedeći odgovor:”Nažalost, ne upisujemo nove pacijente. Dr. Jurič i dr. Bartulović upisuju. Mi smo stvarno prekrcani, nama ljudi čekaju po deset dana kad ih naručimo za pregled”. Identična situacija je i u ordinaciji dr. Anite Čović.

- Nažalost, ne upisujemo, ali dvije doktorice na Lokvama to rade. Imamo moralnu obvezu primiti djecu naših pacijenata što je prilična brojka, mislim da ćemo biti i preko službenog broja... Liječnik je dobio specijalizaciju i otišao, sestra je ‘ostala bez posla’. Dogovor je takav da hitne slučajeve primaju sva tri liječnika na Sućidru, do izbora novog liječnika. Svi mi se još uvijek toplo nadamo kako će ipak možda netko doći umjesto dr. Rokija u ovaj prostor - rečeno nam je u ordinaciji dr. Čović.

Da ne bi bilo kako nismo pokušali i dalje, kad već, prema riječima ravnatelja Doma zdravlja SDŽ, možemo birati. Okrenuli smo još jedan broj ordinacije obiteljske medicine u Splitu i u nastojanju upisivanja pacijenta starije dobi dobili odgovor kako eto, imaju takav dogovor da “upisuju samo djecu”. I tu smo se, bez riječi, zaustavili. E, pa eto, tako vam to ravnatelju Rađa i ministre Beroš, izgleda u stvarnom životu. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NESVRSTANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NESVRSTANI 2 0 8012 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-03 05:43:06 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-06 09:08:36 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2022-08-06 09:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8311 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22976222.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22976218.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/21977516.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zgrada Doma zdravlja na Su\u0107idru Tom Dubravec\/CROPIX<\/p>","

Mo\u017eda ih prime u ambulanti na Lokvama Tom Dubravec\/CROPIX<\/p>","

Marko Ra\u0111a, ravnatelj Doma zdravlja Split
\n Tom Dubravec\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22976222_1920.jpg":"1920x1080","k_22976222_1280.jpg":"1280x1280","k_22976222_1024.jpg":"1024x1024","k_22976222_640.jpg":"640x640","k_22976222_480.jpg":"480x480","k_22976222_340.jpg":"340x340","k_22976222_220.jpg":"220x220","o_22976222_1280.jpg":"1280x853","o_22976222_1024.jpg":"1024x682","o_22976222_640.jpg":"640x426","o_22976222_480.jpg":"480x320","o_22976222_340.jpg":"340x226","o_22976222_220.jpg":"220x146","h_22976222_1280.jpg":"1280x854","h_22976222_1024.jpg":"1024x683","h_22976222_640.jpg":"640x427","h_22976222_480.jpg":"480x320","h_22976222_340.jpg":"340x227","h_22976222_220.jpg":"220x147","pp_22976222_1280.jpg":"1280x1628","pp_22976222_1024.jpg":"1024x1303","pp_22976222_640.jpg":"640x814","pp_22976222_480.jpg":"480x611","pp_22976222_340.jpg":"340x432","pp_22976222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22976218_1920.jpg":"1920x1080","k_22976218_1280.jpg":"1280x1280","k_22976218_1024.jpg":"1024x1024","k_22976218_640.jpg":"640x640","k_22976218_480.jpg":"480x480","k_22976218_340.jpg":"340x340","k_22976218_220.jpg":"220x220","o_22976218_1280.jpg":"1280x853","o_22976218_1024.jpg":"1024x682","o_22976218_640.jpg":"640x426","o_22976218_480.jpg":"480x320","o_22976218_340.jpg":"340x226","o_22976218_220.jpg":"220x146","h_22976218_1280.jpg":"1280x854","h_22976218_1024.jpg":"1024x683","h_22976218_640.jpg":"640x427","h_22976218_480.jpg":"480x320","h_22976218_340.jpg":"340x227","h_22976218_220.jpg":"220x147","pp_22976218_1280.jpg":"1280x1628","pp_22976218_1024.jpg":"1024x1303","pp_22976218_640.jpg":"640x814","pp_22976218_480.jpg":"480x611","pp_22976218_340.jpg":"340x432","pp_22976218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_21977516_1920.jpg":"1920x1080","k_21977516_1280.jpg":"1280x1280","k_21977516_1024.jpg":"1024x1024","k_21977516_640.jpg":"640x640","k_21977516_480.jpg":"480x480","k_21977516_340.jpg":"340x340","k_21977516_220.jpg":"220x220","o_21977516_1280.jpg":"1280x848","o_21977516_1024.jpg":"1024x678","o_21977516_640.jpg":"640x424","o_21977516_480.jpg":"480x318","o_21977516_340.jpg":"340x225","o_21977516_220.jpg":"220x145","h_21977516_1280.jpg":"1280x854","h_21977516_1024.jpg":"1024x683","h_21977516_640.jpg":"640x427","h_21977516_480.jpg":"480x320","h_21977516_340.jpg":"340x227","h_21977516_220.jpg":"220x147","pp_21977516_1280.jpg":"1280x1628","pp_21977516_1024.jpg":"1024x1303","pp_21977516_640.jpg":"640x814","pp_21977516_480.jpg":"480x611","pp_21977516_340.jpg":"340x432","pp_21977516_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4655298 Threads: 4 Questions: 156348312 Slow queries: 67655 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4635966 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/cak-700-pacijenata-sa-sucidra-opet-je-ostavljeno-bez-skrbi-kazu-da-se-mozemo-upisati-kod-doktora-po-izboru-ali-primaju-sve-u-sesnaest-pobogu-ministre-beros-sve-se-raspada-nista-ne-funkcionira-1214099 [printLink] => /split/cak-700-pacijenata-sa-sucidra-opet-je-ostavljeno-bez-skrbi-kazu-da-se-mozemo-upisati-kod-doktora-po-izboru-ali-primaju-sve-u-sesnaest-pobogu-ministre-beros-sve-se-raspada-nista-ne-funkcionira-1214099?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 604626 [name] => dom zdravlja sdž [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-26 12:36:33 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-zdravlja-sdz [link] => /tag/dom-zdravlja-sdz ) [1] => stdClass Object ( [id] => 685754 [name] => ambulanta sućidar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-27 08:25:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ambulanta-sucidar [link] => /tag/ambulanta-sucidar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 355408 [name] => Spit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spit [link] => /tag/spit ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NESVRSTANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čak 700 pacijenata sa Sućidra opet je ostavljeno bez skrbi; Pobogu, ministre Beroš, sve se raspada, ništa ne funkcionira! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22976222.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Zgrada Doma zdravlja na Sućidru Tom Dubravec/CROPIX

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22976222.jpg [title] =>

Zgrada Doma zdravlja na Sućidru Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22976218.jpg [title] =>

Možda ih prime u ambulanti na Lokvama Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/21977516.jpg [title] =>

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Split
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Niti ima doktora niti ima para, pa ti hodaj unaokolo i traži - tako bi se otprilike dalo zaključiti iz situacije u kojoj se usred ljeta našlo 700 pacijenata ambulante obiteljske medicine na Sućidru čiji je dojučerašnji liječnik dr. Marko Roki koncem srpnja dobio specijalizaciju i otišao raditi u KBC.

Sada opet moraju birati novog doktora nakon dvogodišnje sage sa spomenutom ordinacijom opće medicine u Domu zdravlja (DZ) na Sućidru u kojoj su se u protekle dvije godine izmijenila tri liječnika. Ona je pak oformljena odlaskom dr. Ivančice Pavličević u mirovinu, prisiljenom na taj potez silom Zakona u svojoj 65. godini iako je još htjela raditi. Dr. Pavličević je, naime, još prije dvije godine rečeno kako u Splitu imamo dovoljno timova i ordinacija(???), pa je njezinih tadašnjih 1600 pacijenata u jeku koronakrize bilo prisiljeno osobno doći po svoje ‘kartone’ i potražiti drugog liječnika opće medicine.

Obijaju pragove

Njih 550 nije se snašlo - ostalo je upisano u tzv. timu bez nositelja na Sućidru gdje je s vremenom ta brojka, jer su se upisivali novi, narasla na njih 700, a u protekle dvije godine vodili su ih dr. Marina Pelivan, dr. Katija Petković Đuranec, na koncu i dr. Marko Roki. No, sad je ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Marko Rađa svirao kraj priče (“nažalost, niti nakon proteka više mjeseci HZZO nije ugovorio nositeljstvo tima na doktoricu koje je DZ tražio, a osim financijskih problema poklopio se i moment nedostatka doktora, jer DZ nema doktora za pokriti niti redovne godišnje i sporadična bolovanja”), pa je pacijente na vratima dojučerašnje ordinacije dr. Rokija na Sućidru dočekala obavijest kako se njihova baza podataka nalazi kod doktorice Zorice Jurič na Lokvama.

 

---

image

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Split
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

 

- Ajmo Jovo nanovo. Oni samo kažu: “Nema više ordinacije, možete ići u bilo koju drugu”. Ako tamo uopće ima mjesta... Sve sam to već prošao. Koliko mi je to daleko, gdje je to uopće, mogu li ja to i koja je to već doktorica opće prakse u mom životu u posljednje dvije godine, nikoga nije briga. I onda mi pričamo o elementarnoj zdravstvenoj usluzi. Pobogu, ministre Beroš sve se raspada, ništa ne funkcionira! I onda vaš ravnatelj kaže kako se možemo upisati kod novog doktora po izboru. Je, je, primaju sve u šesnaest... Samo teški naivac će u to povjerovati - ljutito je reagirao 76-godišnji umirovljenik A. G. (podaci poznati redakciji), dojučerašnji pacijent spomenute ordinacije, nakon što u posljednje dvije godine, već četvrti put mijenja doktora. A prošao je pravu kalvariju dok je, vrativši se u Split iz drniškog kraja gdje je do tada mirno provodio umirovljeničke dane, uopće pronašao ordinaciju obiteljske medicine u koju su ga pristali upisati. Vremešni A. G., inače invalid, je zbog potrebe za tuđom pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i kvalitetnije zdravstvene usluge prije dvije godine bio prisiljen vratiti se u grad u kojemu je proveo radni vijek. Uostalom, u drniškom je Domu zdravlja prethodno prošao nešto slično, i o tome su pisale novine, osjetivši na vlastitoj koži posljedice katastrofalnog stanja u zdravstvenom sustavu.

Kći mu je, priča nam, već tada u pokušaju pronalaska njegova novog obiteljskog liječnika danima uzaludno obijala pragove brojnih splitskih ordinacija obiteljske medicine redom nailazeći na odbijenice uz opravdanja o prevelikom broju pacijenata. Tako je, što mu je jedino preostalo, završio u famoznom ‘timu bez nositelja’ na Sućidru. Ubrzo će se pokazati, na svu sreću, jer je samo dva mjeseca nakon pronalaska nove liječnice zbog korone završio tri tjedna na kisiku u splitskoj bolnici i jedva izvukao živu glavu. Dojučerašnji šećeraš na tabletama iz nje je izašao atrofiran, u kolicima i na inzulinu (nevjerojatno je, kaže, da nove terapije uopće nije bilo u otpusnom pismu, ali to su već problemi splitske bolnice) i psihički potpuno devastiran.

Omiljena Slavica

- Ne znam što bi bilo da u tom trenutku nije bilo dr. Katije Petković Đuranec, kojoj je kći, što mi je kasnije ispričala, tjednima svakodnevno visila za vratom zbog raznoraznih uputnica, terapija i lijekova. Što je imala vremena za moj problem zbog izostanka post COVID ambulante u Splitu, koja je jedino uključivala kontrolu pulmologa, pa je, prateći moje stanje, pisala uputnice za fizijatra, psihijatra, endokrinologa, neurologa... Jer, sve sam ih trebao, bio sam non-stop na Hitnoj. Ili kod dr. Katije. Sa sestrom Slavicom Škrabić odradila je lavovski posao kad mi je bilo najteže. I dr. Pelivan i dr. Roki su jednako profesionalno pružali zdravstvenu uslugu... Ali, zašto vam sve ovo pričam?! Zato što su se, u međuvremenu, u tu istu ordinaciju upisivali novi pacijenti, dijelom vjerojatno zato što nisu imali gdje, ali zasigurno i zbog kvalitete liječničke usluge. O medicinskoj sestri Slavici da i ne govorim, nemam dovoljno riječi hvale za nju - priča A. G.

Svi, kaže, dobro znamo koliko u ordinacijama obiteljske medicine vrijedi uslužna, organizirana i, što je pacijentima najvažnije, uvijek mobitelom i mailom dostupna sestra. A Slavica ih je, pričaju nam i pacijenti drugih liječnika sućidarskog Doma zdravlja, znala ‘pokupiti’ s hodnika da ne čekaju i pružiti im medicinsku uslugu bilo da je riječ o previjanju rane ili, primjerice, vađenja šavova. Sada ta i takva medicinska sestra, nakon dvogodišnjeg trzanja hoće-neće biti ordinacije ne pripada nikome. Kad joj prođe godišnji odmor krpat će njome zamjene gdje bude trebalo.

I dok se sedam stotina već dobrano sluđenih pacijenata pokušava snaći u novonastaloj situaciji ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Marko Rađa u našim novinama prije tjedan dana poručuje kako im je sve organizirano kod kod dr. Zorice Jurič na Lokvama.

 

---

image

Možda ih prime u ambulanti na Lokvama Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

- Inače u tom prostoru u jednoj smjeni radi doktorica Jurič, a u drugoj doktorica Bartulović i obje imaju malen broj pacijenata (cca 1300 i jedna i druga), tako da se pacijenti ovog tima bez nositelja mogu javiti u bilo koju smjenu i primit će ih jedna od doktorica, a naravno mogu se javiti i na Sućidar kod preostale tri doktorice koje su zaposlenice DZ-a (Vučković-Vukušić, Čović i Benzon) - rekao je ravnatelj Rađa uz doista zanimljiv naputak.

- Pacijenti se ne moraju upisivati kod niti jedne od spomenutih doktorica za ostvariti pregled, recepte i uputnice, međutim za bolovanja i doznake moraju se upisati u neki od ovih timova ili u neki drugi tim od postojećih 105 timova obiteljske medicine na području grada Splita - lakonski je izjavio ravnatelj Doma zdravlja SDŽ-a. Logično je da smo se za upis novih pacijenata raspitali u susjedstvu ugašene ordinacije, kod spomenute tri liječnice na sućidarskoj adresi. Tako smo brzopotezno doznali kako u ordinaciji dr. Tamare Benzon to ipak ne čine (“baza podataka vam je u ambulanti Lokve kod dr. Jurič i u suprotnoj smjeni”).

Moralna obveza

I u ordinaciji dr. Ane Vučković Vukušić već smo na sam spomen upisa dobili sljedeći odgovor:”Nažalost, ne upisujemo nove pacijente. Dr. Jurič i dr. Bartulović upisuju. Mi smo stvarno prekrcani, nama ljudi čekaju po deset dana kad ih naručimo za pregled”. Identična situacija je i u ordinaciji dr. Anite Čović.

- Nažalost, ne upisujemo, ali dvije doktorice na Lokvama to rade. Imamo moralnu obvezu primiti djecu naših pacijenata što je prilična brojka, mislim da ćemo biti i preko službenog broja... Liječnik je dobio specijalizaciju i otišao, sestra je ‘ostala bez posla’. Dogovor je takav da hitne slučajeve primaju sva tri liječnika na Sućidru, do izbora novog liječnika. Svi mi se još uvijek toplo nadamo kako će ipak možda netko doći umjesto dr. Rokija u ovaj prostor - rečeno nam je u ordinaciji dr. Čović.

Da ne bi bilo kako nismo pokušali i dalje, kad već, prema riječima ravnatelja Doma zdravlja SDŽ, možemo birati. Okrenuli smo još jedan broj ordinacije obiteljske medicine u Splitu i u nastojanju upisivanja pacijenta starije dobi dobili odgovor kako eto, imaju takav dogovor da “upisuju samo djecu”. I tu smo se, bez riječi, zaustavili. E, pa eto, tako vam to ravnatelju Rađa i ministre Beroš, izgleda u stvarnom životu. •

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Zgrada Doma zdravlja na Sućidru Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Možda ih prime u ambulanti na Lokvama Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Split
Tom Dubravec/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/cak-700-pacijenata-sa-sucidra-opet-je-ostavljeno-bez-skrbi-kazu-da-se-mozemo-upisati-kod-doktora-po-izboru-ali-primaju-sve-u-sesnaest-pobogu-ministre-beros-sve-se-raspada-nista-ne-funkcionira-1214099 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a76bfda6cff6507651d3fae35af09d0803259b3c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cak+700+pacijenata+sa+Su%C4%87idra+opet+je+ostavljeno+bez+skrbi%3B+Pobogu%2C+ministre+Bero%C5%A1%2C+sve+se+raspada%2C+ni%C5%A1ta+ne+funkcionira%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fcak-700-pacijenata-sa-sucidra-opet-je-ostavljeno-bez-skrbi-kazu-da-se-mozemo-upisati-kod-doktora-po-izboru-ali-primaju-sve-u-sesnaest-pobogu-ministre-beros-sve-se-raspada-nista-ne-funkcionira-1214099 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fcak-700-pacijenata-sa-sucidra-opet-je-ostavljeno-bez-skrbi-kazu-da-se-mozemo-upisati-kod-doktora-po-izboru-ali-primaju-sve-u-sesnaest-pobogu-ministre-beros-sve-se-raspada-nista-ne-funkcionira-1214099 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NESVRSTANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNESVRSTANI

Čak 700 pacijenata sa Sućidra opet je ostavljeno bez skrbi; Pobogu, ministre Beroš, sve se raspada, ništa ne funkcionira!

Piše Mirela Goreta
6. kolovoza 2022. - 11:04

Niti ima doktora niti ima para, pa ti hodaj unaokolo i traži - tako bi se otprilike dalo zaključiti iz situacije u kojoj se usred ljeta našlo 700 pacijenata ambulante obiteljske medicine na Sućidru čiji je dojučerašnji liječnik dr. Marko Roki koncem srpnja dobio specijalizaciju i otišao raditi u KBC.

Sada opet moraju birati novog doktora nakon dvogodišnje sage sa spomenutom ordinacijom opće medicine u Domu zdravlja (DZ) na Sućidru u kojoj su se u protekle dvije godine izmijenila tri liječnika. Ona je pak oformljena odlaskom dr. Ivančice Pavličević u mirovinu, prisiljenom na taj potez silom Zakona u svojoj 65. godini iako je još htjela raditi. Dr. Pavličević je, naime, još prije dvije godine rečeno kako u Splitu imamo dovoljno timova i ordinacija(???), pa je njezinih tadaš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 01:36