StoryEditorOCM
SplitDramatični podaci

Čak 60 posto branitelja živi s istom bolešću, a pola njih to ni ne zna. ‘Te su brojke zabrinjavajuće za cijelo društvo‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
14. studenog 2023. - 17:35

Čak 60 posto braniteljske populacije s područja Splitsko-dalmatinske županije ima šećernu bolesti, a pola od toga broja i ne zna da od nje boluje! Dramatični su to podaci izneseni na Danu otvorenih vrata dijabetologije KBC-a Split za hrvatske branitelje, održanog u utorak, tijekom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti.

Loše vijesti priopćila je prof. Tina Tičinović Kurir sa Zavoda za dijabetologiju Kliničkog bolničkog centra Split na Križinama, upozorivši na činjenicu da "tihi ubojica", kako se bolest u žargonu naziva, uzima sve veći danak. Alarmantne su vijesti rezultat istraživanja provedenog na skupini od 300-tinjak branitelja s područja ove županije. Istraživanje, među ostalim, kao jedan od okidača stvaranja i razvoja bolesti percipira i stres. Dodatan problem u KBC-u Split je manjak liječnika dijabetologa, trenutačno ih je sedam, a trebalo bi ih biti barem 30.

image

Na fotografiji: dijabetologinja dr.Tina Ticinovic Kurir.
 

Josko Supic/Cropix/Cropix

- Radili smo istraživanja u braniteljskoj populaciji, među našim sugrađanima koji se liječe od PTSP-a, i našli smo dramatične podatke. Te su brojke zabrinjavajuće za cijelo naše društvo. Dodatni su problem i ostali čimbenici kardiovaskularnog rizika, kao što su povišen krvni tlak, pretilost, loše prehrambene navike, loša kvaliteta života. Htjeli smo kao KBC Split, kao dijabetolozi, uputiti poruku, apel za bolju skrb o toj populaciji koja bi se provela uz rani scrining, ranu dijagnozu šećerne bolesti i pravodobno liječenje. Sve u svrhu sprječavanja komplikacija šećerne bolesti - navela je prof. Tičinović Kurir.

Malo liječnika

U županiji s 450 tisuća stanovnika bilježi se nešto malo više od 41 tisuće dijabetičara, no ta je brojka, naveo je prof. Mladen Krnić, vjerojatno i veća. Nažalost, praksa pokazuje kako velik broj takvih bolesnika i ne dođe do liječničke skrbi, čime se otvara još jedna problemska fronta. A ona se zasniva, naveo je prof. Krnić, na premalim liječničkim kapacitetima, naznačenom broju od tek sedam endokrinologa i dijabetologa, velikom nedostatku gledano prema aktualnim potrebama.

image

Na fotografiji: dijabetolog Mladen Krnić
 

Josko Supic/Cropix/Cropix

- Aktivno radimo na tome da se brojke poprave i nadamo se da će za nekoliko godina broj dijabetologa biti nekoliko puta veći. Za usporedbu, u Zagrebu je ta brojka najmanje deset puta veća. Kada se sve zbroji, uočava se da je ovo naše područje obilježeno najmanjim brojem dijabetologa u odnosu na broj pacijenata sa šećernom bolesti – naveo je prof. Krnić.

No izgleda da ima nade i za ovaj problem. Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović obznanio je kako će se manjak dijabetologa riješiti prijemom novih specijalizanata. Tome u prilog ide i upravo pristigla suglasnost Ministarstva zdravstva, nakon čega slijedi raspisivanje novih specijalizacija za KBC Split.

- To uključuje i veći broj specijalizanata interne medicine endokrinologije i dijabetologije. Nažalost, imamo nedostatak liječnika, trebat će vremena da završe specijalizacije, ostaje i nedostatak medicinskih sestara. Radimo sve da riješimo taj problem. Među ostalim, liječnike ćemo primati na specijalizaciju koliko god to bude moguće – naveo je ravnatelj Meštrović.

Projekt koji spašava otočane

Telemedicina za Komižane:

Projekt telemedicinskog pružanja dijabetoloških usluga pacijentima sa šećernom bolesti koji je krenuo u lipnju ove godine razvija se i nadalje. Nakon Brača s kojeg je telemedicinom obrađeno 88 dijabetoloških pacijenata, na Svjetski dan dijabetesa ta se mogućnost otvorila i za bolesnike s otoka Visa.

Telemedicinom je u utorak obrađena viška pacijentica, kojoj su u obradi stanja i idućim koracima zajednički odlučili viški liječnik iz Doma zdravlja SDŽ - ispostava Komiža, te splitski bolnički dijabetolozi. Velika je to stvar za ljude koji žive na otocima, što zbog razvoja tehnike više ne moraju za mišljenje splitskih stručnjaka odlaziti na naporno putovanje do kopna.

Projekt se, podsjetimo, bazira na uspostavi Telemedicinskog centra na Zavodu za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma Klinike za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Split (Križine). Idućeg tjedna telemedicinom će se povezati i hvarski pacijenti, na red će potom doći i Šolta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:42