stdClass Object ( [id] => 1259594 [title] => Budućem trgovačkom centru koji niče u Splitu smeta - pet koštela! Zbog njih su zaratili Grad i Ministarstvo, evo priče [alias] => buducem-trgovackom-centru-koji-nice-u-splitu-smeta-pet-kostela-zbog-njih-su-zaratili-grad-i-ministarstvo-evo-price [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izdana je građevinska dozvola za pristupnu cestu do budućega trgovačkog centra Kaufland na Trsteniku. To ne bi bilo toliko neobično da se Grad nije protivio izdavanju dozvole, a na koncu ju je morao izdati jer je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine stalo na stranu investitora, odnosno uvažilo je njegovu žalbu.

Za potrebe pristupne ceste koja će biti izvedena kraj bivše "Uzorove" zgrade uklonit će se pet koštela iz drvoreda u Poljičkoj ulici ili "izmjestiti", kako bi rekli u Ministarstvu. Naime, oko ove terminologije "ukloniti" ili "izmjestiti" stabla vodila se bitka između Grada i Ministarstva prilikom izdavanja dozvole za Kauflandovu prometnicu.

---

image

Prostor na Trsteniku gdje bi se trebao graditi ‘Kaufland‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Na kraju je Ministarstvo presudilo da će se koštele izmjestiti, što je pravno gledano bitno jer to onda nije uklanjanje koštela iz drvoreda u Poljičkoj koje nije dopušteno po GUP-u. No sudeći po onom što nam kažu sugovornici, o cijeni premještanja i nikakvim kaznama za neposluh tek će trebati vidjeti hoće li se na koncu stabla jednostavno - prepilati.

U građevinskoj dozvoli opisana je kronologija ovog slučaja u kojem je gradska stručna služba još jedan put izgubila u duelu s Ministarstvom.

Grad je u ožujku 2022. odbio izdati dozvolu za pristupnu cestu, koja bi bila izvedena stotinjak metara od križanja Poljičke s Velebitskom, s obrazloženjem da je projekt u travnju 2021. godine izmijenjen, a nije prihvaćen od strane gradonačelnika, kako je to propisano odredbom članka 49. GUP-a Splita.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Zaštićeni drvored

Naime, u gradskoj stručnoj službi su smatrali da je planirani zahvat bitno izmijenjen u odnosu na zahvat kakav je ranije prihvaćen s glavnim projektom od listopada 2020. godine. Problematičnim su držali lokacijske uvjete jer je predviđenim pristupom trgovačkom centru planirano uklanjanje pet stabala iz drvoreda koštela u Poljičkoj ulici.

Naime, u članku 91. GUP-a su izrijekom navedeni javni parkovi, krajolici i drvoredi, pa tako stoji da se štiti drvored koštela u Poljičkoj ulici.

Kako je onda prošao projekt koji predviđa da se "makne" pet koštela radi prometnice kojom bi se s Poljičke prilazilo Kauflandu i izlazilo iz trgovačkog centra? Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je u srpnju 2022. poništilo rješenje Grada i vratilo predmet na ponovno postupanje.

Zaključili su da projekt od 2021. nije bitno izmijenjen u odnosu na onaj od 2020., već da se radi o "tehničkom usklađenju", odnosno da se u bitnom ne odstupa od rješenja koje je već prihvaćeno s ranijim zaključkom, pa nije potrebno novo odobrenje gradonačelnika, što je slično stavu Ministarstva u slučaju s Westgateovim tornjem.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Ministarstvo je priznalo kako je drvored u Poljičkoj zaštićen odredbama GUP-a, uvažili su čak da su pojedinačna stabla obrađena i evidentirana u Web GIS pregledniku komunalne i druge infrastrukture Grada Splita. Ali nakon toga slijedi obrat, odnosno pristajanje na logiku investitora.

- Međutim, planiranim se zahvatom u prostoru predmetna stabla ne uklanjanju, nego izmještaju sukladno posebnim uvjetima javnopravnih tijela - zaključili su u Ministarstvu, koje je prihvatilo objašenje arhitekata.

Jedini dokument javnopravnog tijela koji je priložen u spis predmeta je od Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita, a u kojem su im poručili da Odsjek za komunalno održavanje nije po pitanju hortikulture nadležan za tumačenje GUP-a.

Specifičan krajolik

Također, Ministarstvo je zaključilo da drvored u Poljičkoj nije zaštićen po Zakonu o zaštiti prirode niti Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, već se štiti specifičnost krajolika u Poljičkoj ulici. A to se po njima ne narušava time što će se postojeća stabla izmjestiti, iako nije navedeno gdje će se koštele izmjestiti s Poljičke.

---

image

Siniša Gasparević

Božidar Vukičević/Cropix
---

Od Kauflanda smo dobili vrlo kratak odgovor na pitanje financiraju li oni izmještanje pet stabala koštela za potrebe prometnice.

- Točno, Kaufland financira navedeno - to je sve što nam je odgovoreno iz njihova odjela za komunikacije.

No ravnatelj "Parkova i nasada" Siniša Gašparević smatra kako je mala mogućnost da se stabla izmjeste.

- Bilo bi poštenije da Kaufland plati pet do šest tisuća eura po svakom stablu koštele koliko ona sada koštaju pa da se stabla ispilaju. Jer mala je mogućnost da stabla prežive prilikom izmještanja, odnosno da se uhvati njihovo korijenje.

S druge strane, njihovo izmještanje je znatno skuplje od nabave novih stabala. Nažalost, nitko ne odgovara za nesadnju stabala, trebalo bi po određenom broju parkirnih mjesta zasaditi stabla. Je li se toga pridržavao Kaufland na Ravnim njivama? - napominje Gašparević.

---

Što o presađivanju misli struka: ‘Skupo, s neizvjesnim rezultatom‘

 

Upitali smo Frana Poštenjaka, kojega mediji nazivaju prvim hrvatskim doktorom za drveće, o presađivanju stabala.

- Proces premještanja stabala je skup, to ovisi o njihovoj veličini, ako su veća stabla, onda se proporcionalno mora uzeti velika korijenova bala. Tvrtka s kojom smo pokušavali surađivati na hrvatskom tržištu vezano za premještanje stabala ne može garantirati, ali njihov postotak je 95 posto preživljavanja nakon presadnje.

Naravno, lakše je posaditi nova stabla, ali onda treba inzistirati da nova stabla ne budu mala, nego da se posade neke veće veličine i kvalitetna stabla, jer vidjeli smo svakakav sadni materijal.

Za premještanje stabala najveći trošak je prijenos "labudice" iz Njemačke u Hrvatsku, napominje stručnjak, jer je u pitanju poseban transport i moraju se uzeti posebne dozvole.

- Nije vam isto koliko stabala presađujete, ovdje je u pitanju relativno mali broj. Sve do desetak stabala je jako velik udio cijene transporta.

Prošle godine su cijene bile 50 tisuća kuna po stablu kad se mali broj stabala presađuje, plus PDV. To nisu mali novci. Za to se mogu kupiti nova stabla, ali treba vidjeti i kakva je njega nakon presadnje koja se posebno plaća.

---

---

Kotar Trstenik: ‘Važna su nam parkirna mjesta‘

 

Izgradnja pristupne prometnice trebala bi biti povezana s rješavanjem javnog parkinga, na što su se obvezali i Grad i Kaufland, napominje predsjednik Kotara Trstenik Damir Barbir.

No, izgleda da se ti dokumenti rješavaju odvojeno. Kaufland je u travnju 2022. onemogućio parkiranje stanarima na svojoj čestici s najavom da počinju radovi na trgovačkom centru jer su dobili građevinsku dozvolu, iako je ni danas nemaju.

Tom prilikom predsjednik Kotara Trstenik objavio je da je gradonačelnik Puljak ‘potpisao novi sporazum s Kauflandom po kojem se javna garaža mora izgraditi prije ili istovremeno s prometnicom 2, a glavni projekti za javnu garažu još nisu ni izrađeni‘.

Upitali smo što je s parkingom na ovom dijelu Trstenika? Postoje li obveze Grada u vezi s reguliranjem odnosa s Kauflandom i da li se one ispunjavaju?

- Kao predstavnici kotara upućeni smo u dokumentaciju idejnog rješenja javne garaže od strane ‘Split parkinga‘ u sklopu P11 zone. Pitanje parkinga je od izuzetne važnosti za stanovnike Trstenika jer prema istraživanju Parking generationa, nedostaje više od 1000 mjesta i to je gorući problem za stanovnike našega kotara.

Nadamo se da ćemo što prije biti obaviješteni da je javna garaža predana za izdavanje građevinske dozvole, što je i obveza Grada Splita u navedenom projektu - napominje Damir Barbir.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOG PRISTUPNE CESTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZBOG PRISTUPNE CESTE 2 0 4805 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-25 13:50:12 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-26 08:08:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-26 08:08:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1682 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Budućem trgovačkom centru koji niče u Splitu smeta - pet koštela! Zbog njih su zaratili Grad i Ministarstvo, evo priče [metakey] => kostele, Kaufland, pristupna cesta, Siniša Gašparević, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/25\/24198545.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/25\/24198549.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/25\/20576486.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/25\/20248836.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/25\/24198600.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/25\/24198601.png","\/images\/slike\/2023\/01\/25\/24198544.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/25\/24198547.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/25\/24198546.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Geoportal","Geoportal\/","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ko\u0161tele koje smetaju novom pristupu trgova\u010dkom centru koji je dobio gra\u0111evinsku dozvolu<\/p>","

Prostor na Trsteniku gdje bi se trebao graditi \u2018Kaufland\u2018<\/p>","

Sini\u0161a Gasparevi\u0107<\/p>","

Fran Po\u0161tenjak<\/p>","","

Kaukland na trsteniku Geoportal<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24198545_1920.jpg":"1920x1080","k_24198545_1280.jpg":"1280x1280","k_24198545_1024.jpg":"1024x1024","k_24198545_640.jpg":"640x640","k_24198545_480.jpg":"480x480","k_24198545_340.jpg":"340x340","k_24198545_220.jpg":"220x220","o_24198545_1280.jpg":"1280x853","o_24198545_1024.jpg":"1024x682","o_24198545_640.jpg":"640x426","o_24198545_480.jpg":"480x320","o_24198545_340.jpg":"340x226","o_24198545_220.jpg":"220x146","h_24198545_1280.jpg":"1280x854","h_24198545_1024.jpg":"1024x683","h_24198545_640.jpg":"640x427","h_24198545_480.jpg":"480x320","h_24198545_340.jpg":"340x227","h_24198545_220.jpg":"220x147","pp_24198545_1280.jpg":"1280x1628","pp_24198545_1024.jpg":"1024x1303","pp_24198545_640.jpg":"640x814","pp_24198545_480.jpg":"480x611","pp_24198545_340.jpg":"340x432","pp_24198545_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24198549_1920.jpg":"1920x1080","k_24198549_1280.jpg":"1280x1280","k_24198549_1024.jpg":"1024x1024","k_24198549_640.jpg":"640x640","k_24198549_480.jpg":"480x480","k_24198549_340.jpg":"340x340","k_24198549_220.jpg":"220x220","o_24198549_1280.jpg":"1280x853","o_24198549_1024.jpg":"1024x682","o_24198549_640.jpg":"640x426","o_24198549_480.jpg":"480x320","o_24198549_340.jpg":"340x226","o_24198549_220.jpg":"220x146","h_24198549_1280.jpg":"1280x854","h_24198549_1024.jpg":"1024x683","h_24198549_640.jpg":"640x427","h_24198549_480.jpg":"480x320","h_24198549_340.jpg":"340x227","h_24198549_220.jpg":"220x147","pp_24198549_1280.jpg":"1280x1628","pp_24198549_1024.jpg":"1024x1303","pp_24198549_640.jpg":"640x814","pp_24198549_480.jpg":"480x611","pp_24198549_340.jpg":"340x432","pp_24198549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1369","hd_20576486_1920.jpg":"1920x1080","k_20576486_1280.jpg":"1280x1280","k_20576486_1024.jpg":"1024x1024","k_20576486_640.jpg":"640x640","k_20576486_480.jpg":"480x480","k_20576486_340.jpg":"340x340","k_20576486_220.jpg":"220x220","o_20576486_1280.jpg":"1280x912","o_20576486_1024.jpg":"1024x730","o_20576486_640.jpg":"640x456","o_20576486_480.jpg":"480x342","o_20576486_340.jpg":"340x242","o_20576486_220.jpg":"220x156","h_20576486_1280.jpg":"1280x854","h_20576486_1024.jpg":"1024x683","h_20576486_640.jpg":"640x427","h_20576486_480.jpg":"480x320","h_20576486_340.jpg":"340x227","h_20576486_220.jpg":"220x147","pp_20576486_1280.jpg":"1280x1628","pp_20576486_1024.jpg":"1024x1303","pp_20576486_640.jpg":"640x814","pp_20576486_480.jpg":"480x611","pp_20576486_340.jpg":"340x432","pp_20576486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1223","hd_20248836_1920.jpg":"1920x1080","k_20248836_1280.jpg":"1280x1280","k_20248836_1024.jpg":"1024x1024","k_20248836_640.jpg":"640x640","k_20248836_480.jpg":"480x480","k_20248836_340.jpg":"340x340","k_20248836_220.jpg":"220x220","o_20248836_1280.jpg":"1280x815","o_20248836_1024.jpg":"1024x652","o_20248836_640.jpg":"640x407","o_20248836_480.jpg":"480x305","o_20248836_340.jpg":"340x216","o_20248836_220.jpg":"220x140","h_20248836_1280.jpg":"1280x854","h_20248836_1024.jpg":"1024x683","h_20248836_640.jpg":"640x427","h_20248836_480.jpg":"480x320","h_20248836_340.jpg":"340x227","h_20248836_220.jpg":"220x147","pp_20248836_1280.jpg":"1280x1628","pp_20248836_1024.jpg":"1024x1303","pp_20248836_640.jpg":"640x814","pp_20248836_480.jpg":"480x611","pp_20248836_340.jpg":"340x432","pp_20248836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1465x857","hd_24198600_1920.jpg":"1920x1080","k_24198600_1280.jpg":"1280x1280","k_24198600_1024.jpg":"1024x1024","k_24198600_640.jpg":"640x640","k_24198600_480.jpg":"480x480","k_24198600_340.jpg":"340x340","k_24198600_220.jpg":"220x220","o_24198600_1280.jpg":"1280x748","o_24198600_1024.jpg":"1024x599","o_24198600_640.jpg":"640x374","o_24198600_480.jpg":"480x280","o_24198600_340.jpg":"340x198","o_24198600_220.jpg":"220x128","h_24198600_1280.jpg":"1280x854","h_24198600_1024.jpg":"1024x683","h_24198600_640.jpg":"640x427","h_24198600_480.jpg":"480x320","h_24198600_340.jpg":"340x227","h_24198600_220.jpg":"220x147","pp_24198600_1280.jpg":"1280x1628","pp_24198600_1024.jpg":"1024x1303","pp_24198600_640.jpg":"640x814","pp_24198600_480.jpg":"480x611","pp_24198600_340.jpg":"340x432","pp_24198600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1587x757","hd_24198601_1920.png":"1920x1080","k_24198601_1280.png":"1280x1280","k_24198601_1024.png":"1024x1024","k_24198601_640.png":"640x640","k_24198601_480.png":"480x480","k_24198601_340.png":"340x340","k_24198601_220.png":"220x220","o_24198601_1280.png":"1280x610","o_24198601_1024.png":"1024x488","o_24198601_640.png":"640x305","o_24198601_480.png":"480x228","o_24198601_340.png":"340x162","o_24198601_220.png":"220x104","h_24198601_1280.png":"1280x854","h_24198601_1024.png":"1024x683","h_24198601_640.png":"640x427","h_24198601_480.png":"480x320","h_24198601_340.png":"340x227","h_24198601_220.png":"220x147","pp_24198601_1280.png":"1280x1628","pp_24198601_1024.png":"1024x1303","pp_24198601_640.png":"640x814","pp_24198601_480.png":"480x611","pp_24198601_340.png":"340x432","pp_24198601_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24198544_1920.jpg":"1920x1080","k_24198544_1280.jpg":"1280x1280","k_24198544_1024.jpg":"1024x1024","k_24198544_640.jpg":"640x640","k_24198544_480.jpg":"480x480","k_24198544_340.jpg":"340x340","k_24198544_220.jpg":"220x220","o_24198544_1280.jpg":"1280x853","o_24198544_1024.jpg":"1024x682","o_24198544_640.jpg":"640x426","o_24198544_480.jpg":"480x320","o_24198544_340.jpg":"340x226","o_24198544_220.jpg":"220x146","h_24198544_1280.jpg":"1280x854","h_24198544_1024.jpg":"1024x683","h_24198544_640.jpg":"640x427","h_24198544_480.jpg":"480x320","h_24198544_340.jpg":"340x227","h_24198544_220.jpg":"220x147","pp_24198544_1280.jpg":"1280x1628","pp_24198544_1024.jpg":"1024x1303","pp_24198544_640.jpg":"640x814","pp_24198544_480.jpg":"480x611","pp_24198544_340.jpg":"340x432","pp_24198544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24198547_1920.jpg":"1920x1080","k_24198547_1280.jpg":"1280x1280","k_24198547_1024.jpg":"1024x1024","k_24198547_640.jpg":"640x640","k_24198547_480.jpg":"480x480","k_24198547_340.jpg":"340x340","k_24198547_220.jpg":"220x220","o_24198547_1280.jpg":"1280x853","o_24198547_1024.jpg":"1024x682","o_24198547_640.jpg":"640x426","o_24198547_480.jpg":"480x320","o_24198547_340.jpg":"340x226","o_24198547_220.jpg":"220x146","h_24198547_1280.jpg":"1280x854","h_24198547_1024.jpg":"1024x683","h_24198547_640.jpg":"640x427","h_24198547_480.jpg":"480x320","h_24198547_340.jpg":"340x227","h_24198547_220.jpg":"220x147","pp_24198547_1280.jpg":"1280x1628","pp_24198547_1024.jpg":"1024x1303","pp_24198547_640.jpg":"640x814","pp_24198547_480.jpg":"480x611","pp_24198547_340.jpg":"340x432","pp_24198547_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24198546_1920.jpg":"1920x1080","k_24198546_1280.jpg":"1280x1280","k_24198546_1024.jpg":"1024x1024","k_24198546_640.jpg":"640x640","k_24198546_480.jpg":"480x480","k_24198546_340.jpg":"340x340","k_24198546_220.jpg":"220x220","o_24198546_1280.jpg":"1280x853","o_24198546_1024.jpg":"1024x682","o_24198546_640.jpg":"640x426","o_24198546_480.jpg":"480x320","o_24198546_340.jpg":"340x226","o_24198546_220.jpg":"220x146","h_24198546_1280.jpg":"1280x854","h_24198546_1024.jpg":"1024x683","h_24198546_640.jpg":"640x427","h_24198546_480.jpg":"480x320","h_24198546_340.jpg":"340x227","h_24198546_220.jpg":"220x147","pp_24198546_1280.jpg":"1280x1628","pp_24198546_1024.jpg":"1024x1303","pp_24198546_640.jpg":"640x814","pp_24198546_480.jpg":"480x611","pp_24198546_340.jpg":"340x432","pp_24198546_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15202574 Threads: 6 Questions: 3169833008 Slow queries: 7098814 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235350222 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/buducem-trgovackom-centru-koji-nice-u-splitu-smeta-pet-kostela-zbog-njih-su-zaratili-grad-i-ministarstvo-evo-price-1259594 [printLink] => /split/buducem-trgovackom-centru-koji-nice-u-splitu-smeta-pet-kostela-zbog-njih-su-zaratili-grad-i-ministarstvo-evo-price-1259594?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644866 [name] => kostele [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-26 17:25:11 [main_article_id] => 0 [alias] => kostele [link] => /tag/kostele ) [1] => stdClass Object ( [id] => 376904 [name] => Kaufland [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kaufland [link] => /tag/kaufland ) [2] => stdClass Object ( [id] => 467440 [name] => pristupna cesta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pristupna-cesta [link] => /tag/pristupna-cesta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 602406 [name] => Siniša Gašparević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-24 21:31:21 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-gasparevic [link] => /tag/sinisa-gasparevic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOG PRISTUPNE CESTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Budućem trgovačkom centru koji niče u Splitu smeta - pet koštela! Zbog njih su zaratili Grad i Ministarstvo, evo priče [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/25/24198545.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Koštele koje smetaju novom pristupu trgovačkom centru koji je dobio građevinsku dozvolu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/25/24198545.jpg [title] =>

Koštele koje smetaju novom pristupu trgovačkom centru koji je dobio građevinsku dozvolu

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/25/24198549.jpg [title] =>

Prostor na Trsteniku gdje bi se trebao graditi ‘Kaufland‘

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/25/20576486.jpg [title] =>

Siniša Gasparević

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/25/20248836.jpg [title] =>

Fran Poštenjak

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/25/24198600.jpg [title] => Geoportal ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/25/24198601.png [title] =>

Kaukland na trsteniku Geoportal

Geoportal/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/25/24198544.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/25/24198547.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/25/24198546.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izdana je građevinska dozvola za pristupnu cestu do budućega trgovačkog centra Kaufland na Trsteniku. To ne bi bilo toliko neobično da se Grad nije protivio izdavanju dozvole, a na koncu ju je morao izdati jer je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine stalo na stranu investitora, odnosno uvažilo je njegovu žalbu.

Za potrebe pristupne ceste koja će biti izvedena kraj bivše "Uzorove" zgrade uklonit će se pet koštela iz drvoreda u Poljičkoj ulici ili "izmjestiti", kako bi rekli u Ministarstvu. Naime, oko ove terminologije "ukloniti" ili "izmjestiti" stabla vodila se bitka između Grada i Ministarstva prilikom izdavanja dozvole za Kauflandovu prometnicu.

---

image

Prostor na Trsteniku gdje bi se trebao graditi ‘Kaufland‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Na kraju je Ministarstvo presudilo da će se koštele izmjestiti, što je pravno gledano bitno jer to onda nije uklanjanje koštela iz drvoreda u Poljičkoj koje nije dopušteno po GUP-u. No sudeći po onom što nam kažu sugovornici, o cijeni premještanja i nikakvim kaznama za neposluh tek će trebati vidjeti hoće li se na koncu stabla jednostavno - prepilati.

U građevinskoj dozvoli opisana je kronologija ovog slučaja u kojem je gradska stručna služba još jedan put izgubila u duelu s Ministarstvom.

Grad je u ožujku 2022. odbio izdati dozvolu za pristupnu cestu, koja bi bila izvedena stotinjak metara od križanja Poljičke s Velebitskom, s obrazloženjem da je projekt u travnju 2021. godine izmijenjen, a nije prihvaćen od strane gradonačelnika, kako je to propisano odredbom članka 49. GUP-a Splita.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Zaštićeni drvored

Naime, u gradskoj stručnoj službi su smatrali da je planirani zahvat bitno izmijenjen u odnosu na zahvat kakav je ranije prihvaćen s glavnim projektom od listopada 2020. godine. Problematičnim su držali lokacijske uvjete jer je predviđenim pristupom trgovačkom centru planirano uklanjanje pet stabala iz drvoreda koštela u Poljičkoj ulici.

Naime, u članku 91. GUP-a su izrijekom navedeni javni parkovi, krajolici i drvoredi, pa tako stoji da se štiti drvored koštela u Poljičkoj ulici.

Kako je onda prošao projekt koji predviđa da se "makne" pet koštela radi prometnice kojom bi se s Poljičke prilazilo Kauflandu i izlazilo iz trgovačkog centra? Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je u srpnju 2022. poništilo rješenje Grada i vratilo predmet na ponovno postupanje.

Zaključili su da projekt od 2021. nije bitno izmijenjen u odnosu na onaj od 2020., već da se radi o "tehničkom usklađenju", odnosno da se u bitnom ne odstupa od rješenja koje je već prihvaćeno s ranijim zaključkom, pa nije potrebno novo odobrenje gradonačelnika, što je slično stavu Ministarstva u slučaju s Westgateovim tornjem.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Ministarstvo je priznalo kako je drvored u Poljičkoj zaštićen odredbama GUP-a, uvažili su čak da su pojedinačna stabla obrađena i evidentirana u Web GIS pregledniku komunalne i druge infrastrukture Grada Splita. Ali nakon toga slijedi obrat, odnosno pristajanje na logiku investitora.

- Međutim, planiranim se zahvatom u prostoru predmetna stabla ne uklanjanju, nego izmještaju sukladno posebnim uvjetima javnopravnih tijela - zaključili su u Ministarstvu, koje je prihvatilo objašenje arhitekata.

Jedini dokument javnopravnog tijela koji je priložen u spis predmeta je od Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita, a u kojem su im poručili da Odsjek za komunalno održavanje nije po pitanju hortikulture nadležan za tumačenje GUP-a.

Specifičan krajolik

Također, Ministarstvo je zaključilo da drvored u Poljičkoj nije zaštićen po Zakonu o zaštiti prirode niti Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, već se štiti specifičnost krajolika u Poljičkoj ulici. A to se po njima ne narušava time što će se postojeća stabla izmjestiti, iako nije navedeno gdje će se koštele izmjestiti s Poljičke.

---

image

Siniša Gasparević

Božidar Vukičević/Cropix
---

Od Kauflanda smo dobili vrlo kratak odgovor na pitanje financiraju li oni izmještanje pet stabala koštela za potrebe prometnice.

- Točno, Kaufland financira navedeno - to je sve što nam je odgovoreno iz njihova odjela za komunikacije.

No ravnatelj "Parkova i nasada" Siniša Gašparević smatra kako je mala mogućnost da se stabla izmjeste.

- Bilo bi poštenije da Kaufland plati pet do šest tisuća eura po svakom stablu koštele koliko ona sada koštaju pa da se stabla ispilaju. Jer mala je mogućnost da stabla prežive prilikom izmještanja, odnosno da se uhvati njihovo korijenje.

S druge strane, njihovo izmještanje je znatno skuplje od nabave novih stabala. Nažalost, nitko ne odgovara za nesadnju stabala, trebalo bi po određenom broju parkirnih mjesta zasaditi stabla. Je li se toga pridržavao Kaufland na Ravnim njivama? - napominje Gašparević.

---

Što o presađivanju misli struka: ‘Skupo, s neizvjesnim rezultatom‘

 

Upitali smo Frana Poštenjaka, kojega mediji nazivaju prvim hrvatskim doktorom za drveće, o presađivanju stabala.

- Proces premještanja stabala je skup, to ovisi o njihovoj veličini, ako su veća stabla, onda se proporcionalno mora uzeti velika korijenova bala. Tvrtka s kojom smo pokušavali surađivati na hrvatskom tržištu vezano za premještanje stabala ne može garantirati, ali njihov postotak je 95 posto preživljavanja nakon presadnje.

Naravno, lakše je posaditi nova stabla, ali onda treba inzistirati da nova stabla ne budu mala, nego da se posade neke veće veličine i kvalitetna stabla, jer vidjeli smo svakakav sadni materijal.

Za premještanje stabala najveći trošak je prijenos "labudice" iz Njemačke u Hrvatsku, napominje stručnjak, jer je u pitanju poseban transport i moraju se uzeti posebne dozvole.

- Nije vam isto koliko stabala presađujete, ovdje je u pitanju relativno mali broj. Sve do desetak stabala je jako velik udio cijene transporta.

Prošle godine su cijene bile 50 tisuća kuna po stablu kad se mali broj stabala presađuje, plus PDV. To nisu mali novci. Za to se mogu kupiti nova stabla, ali treba vidjeti i kakva je njega nakon presadnje koja se posebno plaća.

---

---

Kotar Trstenik: ‘Važna su nam parkirna mjesta‘

 

Izgradnja pristupne prometnice trebala bi biti povezana s rješavanjem javnog parkinga, na što su se obvezali i Grad i Kaufland, napominje predsjednik Kotara Trstenik Damir Barbir.

No, izgleda da se ti dokumenti rješavaju odvojeno. Kaufland je u travnju 2022. onemogućio parkiranje stanarima na svojoj čestici s najavom da počinju radovi na trgovačkom centru jer su dobili građevinsku dozvolu, iako je ni danas nemaju.

Tom prilikom predsjednik Kotara Trstenik objavio je da je gradonačelnik Puljak ‘potpisao novi sporazum s Kauflandom po kojem se javna garaža mora izgraditi prije ili istovremeno s prometnicom 2, a glavni projekti za javnu garažu još nisu ni izrađeni‘.

Upitali smo što je s parkingom na ovom dijelu Trstenika? Postoje li obveze Grada u vezi s reguliranjem odnosa s Kauflandom i da li se one ispunjavaju?

- Kao predstavnici kotara upućeni smo u dokumentaciju idejnog rješenja javne garaže od strane ‘Split parkinga‘ u sklopu P11 zone. Pitanje parkinga je od izuzetne važnosti za stanovnike Trstenika jer prema istraživanju Parking generationa, nedostaje više od 1000 mjesta i to je gorući problem za stanovnike našega kotara.

Nadamo se da ćemo što prije biti obaviješteni da je javna garaža predana za izdavanje građevinske dozvole, što je i obveza Grada Splita u navedenom projektu - napominje Damir Barbir.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Tom Dubravec/Cropix Geoportal Geoportal/ Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Koštele koje smetaju novom pristupu trgovačkom centru koji je dobio građevinsku dozvolu

Jakov Prkić/Cropix

Prostor na Trsteniku gdje bi se trebao graditi ‘Kaufland‘

Božidar Vukičević/Cropix

Siniša Gasparević

Tom Dubravec/Cropix

Fran Poštenjak

Geoportal/

Kaukland na trsteniku Geoportal

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/buducem-trgovackom-centru-koji-nice-u-splitu-smeta-pet-kostela-zbog-njih-su-zaratili-grad-i-ministarstvo-evo-price-1259594 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3e901aa65f63b8d7e0704f65026066b2529aef93 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Budu%C4%87em+trgova%C4%8Dkom+centru+koji+ni%C4%8De+u+Splitu+smeta+-+pet+ko%C5%A1tela%21+Zbog+njih+su+zaratili+Grad+i+Ministarstvo%2C+evo+pri%C4%8De&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbuducem-trgovackom-centru-koji-nice-u-splitu-smeta-pet-kostela-zbog-njih-su-zaratili-grad-i-ministarstvo-evo-price-1259594 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbuducem-trgovackom-centru-koji-nice-u-splitu-smeta-pet-kostela-zbog-njih-su-zaratili-grad-i-ministarstvo-evo-price-1259594 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOG PRISTUPNE CESTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitZBOG PRISTUPNE CESTE

Budućem trgovačkom centru koji niče u Splitu smeta - pet koštela! Zbog njih su zaratili Grad i Ministarstvo, evo priče

Piše Sandi Vidulić
26. siječnja 2023. - 09:08

Izdana je građevinska dozvola za pristupnu cestu do budućega trgovačkog centra Kaufland na Trsteniku. To ne bi bilo toliko neobično da se Grad nije protivio izdavanju dozvole, a na koncu ju je morao izdati jer je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine stalo na stranu investitora, odnosno uvažilo je njegovu žalbu.

Za potrebe pristupne ceste koja će biti izvedena kraj bivše "Uzorove" zgrade uklonit će se pet koštela iz drvoreda u Poljičkoj ulici ili "izmjestiti", kako bi rekli u Ministarstvu. Naime, oko ove terminologije "ukloniti" ili "izmjestiti" stabla vodila se bitka između Grada i Ministarstva prilikom izdavanja dozvole za Kauflandovu prometnicu.

Na kraju je Ministarstvo presudilo da će se koštele izmjestiti, što je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:07