stdClass Object ( [id] => 1314956 [title] => Broj ‘obiteljskih‘ apartmana u Splitu povećao se u pet godina za 86 posto - godišnja popunjenost samo je 22 posto [alias] => broj-obiteljskih-apartmana-u-splitu-povecao-se-u-pet-godina-za-86-posto-godisnja-popunjenost-samo-je-22-posto [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić u svom izlaganju na tematskoj sjednici Gradskog vijeća (GV) o turizmu u Splitu izjavio kako se "stanje u Splitu nije mnogo promijenilo unazad četiri ili deset godina", referirajući se na broj noćenja (do sada ih je u ovoj godini evidentirano 1.727.643, što je više nego 2019., kada je zabilježeno 1.649.512), te prognozirao kako će u budućnosti stopa iskorištenosti smještaja biti manja, jer je sve veći broj smještajnih jedinica, potvrdio je ono što mnogi Splićani svakodnevno uočavaju i međusobno komentiraju.

U privatnom smještaju je više od 70 posto kapaciteta. Broj apartmana veći je za 86 posto u posljednjih pet godina – trenutno su, prema podacima iz sustava eVisitor, na području grada Splita evidentirana i aktivna 7122 objekta koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, s ukupno 25.282 kreveta. Samo u ovoj godini otvoreno je približno 1025 novih objekata s dodatnih 3212 kreveta, što je rast od gotovo 15 posto.

---

image

Samo u ovoj godini otvoreno je približno 1025 novih objekata, s dodatnih 3212 kreveta, što je rast od gotovo 15 posto

Tom Dubravec/Cropix
---

Udio obiteljskog smještaja nije dobar

– Udio obiteljskog smještaja nije dobar. Ukupna popunjenost u cijeloj godini je 22 posto, ili 79 dana. Najveću zauzetost imaju hoteli, 148 noćenja, što je ispod nacionalnog prosjeka, ali djelomično je ispod prosjeka konkurencije i obiteljski smještaj sa 67 noćenja – predočio je podatke vijećnicima doc. dr. sc. Ante Mandić s Ekonomskog fakulteta u Splitu. Jasno je kako je fokus isključivo na srpnju i kolovozu – špici sezone, u kojoj svatko tko ima bilo kakve dodirne točke sa splitskim turizmom nastoji "izmusti" što više eura, pa se tako u gradu pod Marjanom događa upravo onakav turizam kakav trenutno imamo.

O visini cijena u ugostiteljskim objektima, koje učestalo ne prate kvaliteta i adekvatna razina usluge, komunalnom neredu, gomilama smeća, pub crawlu i alkoholiziranim mlađahnim gostima, koji svojim razularenim ponašanjem do ludila dovode stanovništvo u središtu gradu, već su napisane gomile tekstova.

Podaci sustava eVisitor potvrđuju kako u Splitu najveći broj dolazaka ostvaruju turisti u dobi od 18 do 34 godine (dominantan udio je onih od 25 do 34 godine), a značajno su, kažu u Turističkoj zajednici Splita, zastupljeni i posjetitelji u dobi od 35 do 55 godina. Prosječna duljina boravka gosta u Splitu je tri do tri i pol dana, a mahom je riječ o Britancima, Amerikancima, Nizozemcima i domaćima.

---

image

Prometna gužva na prilazima trajektnoj luci u Poljičkoj i Zvonimirovoj ulici tradicionalna je

Tom Dubravec/Cropix
---

Split je prepoznat kao grad za partyje, a sve što treba takvom profilu posjetitelja su, naravno uz neizostavne radosti na plaži, apartman i supermarket (po mogućnosti u blizini smještaja), a navečer, uz kafić i klub, fast food i pekara. Pizzeria. Svi akteri u turizmu koji imaju bilo kakav doticaj s tim nizom u najvećoj su prilici uzeti svoj komadić splitskog sezonskog kolača. Netko veći, netko manji.

Kaos s taksijima

Počevši od vlasnika apartmana i čistačice koja ga dovodi u red, do trgovaca koji cijenama u dućanima paraju oblake, te na kraju ugostitelja, osobito vlasnika klubova koji nakon pub crawl tura nastoje goste, u što većem broju, dovesti do svojih vrata. Potom ih, kad se i ako se tamo dulje zadrže i dodatno "zakucaju" alkoholom, pred njima čekaju taksisti, a zapravo je riječ o raznoraznim prijevoznicima.

Mladi Splićani koji idu u noćne provode govore nam kako se u sitnim jutarnjim satima pred vratima klubova može naletjeti na svakoga – čim stranci, pod utjecajem alkohola, nogom kroče van, salijeću ih sa svih strana vozači s povicima "taksi, taksi”. Tko je tu stvarni taksist, tko vozi za Uber i sl., a tko je naprosto sa svojim vozilom samo uletio zaraditi koji euro u splitskoj ljetnoj noći, teško je, kažu, razaznati. O rizicima – na oprezu su – ni ne žele razmišljati, pa radije bude roditelje da ih vrate kući.

---

image

Tko je stvarni taksist, tko vozi za Uber i sl., a tko je naprosto sa svojim vozilom samo uletio zaraditi koji euro, teško je razaznati

Vojko Bašić/Cropix
---

Taksisti su ovog ljeta postali još jedna od često spominjanih splitskih boljki. Poznato je kako se u sezoni, zbog izdašne zarade, s kontinenta slijeva dobar dio vozača na Jadran, pa je konkurencija velika, zbog čega nerijetko dolazi i do sukoba među taksistima. Kako i ne bi kad dnevno znaju zaraditi od 120-150 do čak 200 eura. Jedni se za njih narade, ali ima i onih koji od trajektne luke do hotela u Varošu vožnju na POS aparatu naplaćuju 150 eura umjesto 50. Stranci koji su vožnju od aerodroma do grada platili 100 eura – a neke su oderali čak i za 180 – već su stara vijest.

Velik dio Splićana, osim što ljeti muku muče s parkingom, prljavštinom i gužvama, smatra kako je grad izgubio dušu zbog intenzivnog razvoja turizma, na kojemu počiva njegovo gospodarstvo. A kad se stvari, k tome, još odvijaju stihijski, dolazi do kaosa kojemu svjedočimo ovoga ljeta. Puno je igrača na splitskom turističkom terenu, a svaki igra svoju igru. Trener možda nešto i viče s klupe, ali nitko ga ne sluša jer im očito nije autoritet niti ga itko sluša.

---

image

Turistička masa na Peristilu

Tom Dubravec/Cropix
---

Nekontrolirano, bez vizije i strategije

Dok se oni koji turizmom na institucionalnoj razini upravljaju – svaki sa svojim stranačkim iskaznicama – sukobljavaju, pa i tematska sjednica Gradskog vijeća ostane bez izglasanih zaključaka, Splitom pulsira život u visokoj sezoni. Onakav kakav već jest – nekontroliran, bez vizije i strategije, čvrste ruke, te jasno postavljenih ciljeva.

Suočen – kako je istaknuo ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić – s nizom razvojnih izazova, kao što su iseljavanje iz centra grada, prometna infrastruktura, porast cijena nekretnina, nekontrolirani rast apartmana, relativno visoka sezonalnost turističke potražnje, neujednačenost turističke ponude, nedostatak kvalitetnog uređenog plažnog prostora, velik broj jednodnevnih posjetitelja, te niska kvaliteta i raspoloživost radne snage. Sve to Splićani već žive pitajući se tko će se, uz ključnu riječ KADA, pozabaviti izazovima u njihovu gradu.

---

Pada splitska gastronomska krivulja

– U povijesnoj jezgri je 88 ugostiteljskih objekata i 68 objekata u kontakt-zoni. Iduće godine trebao bi izići digitalizirani turistički registar kako bi se znalo koji objekti se bave koje vrstom ugostiteljske usluge u povijesnoj jezgri i je li to previše ili premalo u odnosu na broj stanovnika i broj dolazaka – kazala je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostitelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, na sjednici GV-a, dodajući kako su ugostitelji izgubili 1103 sjedeća mjesta u povijesnoj jezgri, zbog čega pada splitska gastronomska krivulja.

---

---

Splićanka iz Stuttgarta zatečena cijenama

– Cocktail smo, u kafiću u centru, platili 15 eura! Nije li to malo previše? – upitala nas je 18-godišnja Splićanka koja se s roditeljima i bratom prije pet godina odselila u Stuttgart. U jednom od gradova s najboljim životnim standardom u Njemačkoj, gdje su se skrasili na novoj adresi, također izlazi vani sa svojom generacijom. Kaže kako tamo najskuplji cocktail košta 12-13 eura.

U Split dolazi dvaput godišnje. Ljeti obavezno, zato i primjećuje razlike u odnosu na lani. Zatečena je i cijenom ulaznice za klub u središtu Splita – 40 eura za djevojke, 50 za mladiće. Hostese koje su joj udijelile letak rekle su joj kako prvih sat vremena ona i njezin dečko mogu besplatno piti što god žele. No oboje ionako nisu tipovi za brzinsko opijanje po cijeni od 90 eura, pa ih klub neće vidjeti. Uz to zna procijeniti i vrijednost novca jer u Njemačkoj, uz školovanje, svakog vikenda radi u jednom fast foodu za 500 eura mjesečnog džeparca i dobro zna koliko se mora namučiti kako bi ih zaradila. Radije će na jednodnevni izlet autobusom u Omiš i trajektom do Supetra. 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TURISTIČKE METASTAZE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TURISTIČKE METASTAZE 2 0 5865 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-13 07:32:37 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-15 07:46:19 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2023-08-15 05:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Broj 'obiteljskih' apartmana u Splitu povećao se u pet godina za 86 posto - godišnja popunjenost je samo 22 posto [metakey] => turizam, Split, statistika, damir krešić , Ante Mandić, Jelena Tabak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/13\/25277881.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/13\/25435643.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/13\/25407069.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/13\/25407067.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/13\/25282953.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/13\/25435661.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/13\/25435644.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/13\/25427840.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Podaci sustava eVisitor\u00a0potvr\u0111uju kako u Splitu najve\u0107i broj dolazaka ostvaruju turisti u dobi od 18 do 34 godine (dominantan udio je onih od 25 do 34 godine)<\/p>","

Samo u ovoj godini otvoreno je pribli\u017eno 1025 novih objekata, s dodatnih 3212 kreveta, \u0161to je rast od gotovo\u00a015 posto<\/p>","

Jedan od \u0161tekata u centru Splita<\/p>","","

Tko je stvarni taksist, tko vozi za Uber i sl., a tko je naprosto sa svojim vozilom samo uletio zaraditi koji euro, te\u0161ko je razaznati<\/p>","","

Turisti\u010dka masa na Peristilu<\/p>","

Prometna gu\u017eva na prilazima trajektnoj luci u Polji\u010dkoj i Zvonimirovoj ulici tradicionalna je<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["42:53","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1339","hd_25277881_1920.jpg":"1920x1080","k_25277881_1280.jpg":"1280x1280","k_25277881_1024.jpg":"1024x1024","k_25277881_640.jpg":"640x640","k_25277881_480.jpg":"480x480","k_25277881_340.jpg":"340x340","k_25277881_220.jpg":"220x220","o_25277881_1280.jpg":"1280x892","o_25277881_1024.jpg":"1024x714","o_25277881_640.jpg":"640x446","o_25277881_480.jpg":"480x334","o_25277881_340.jpg":"340x237","o_25277881_220.jpg":"220x153","h_25277881_1280.jpg":"1280x854","h_25277881_1024.jpg":"1024x683","h_25277881_640.jpg":"640x427","h_25277881_480.jpg":"480x320","h_25277881_340.jpg":"340x227","h_25277881_220.jpg":"220x147","pp_25277881_1280.jpg":"1280x1628","pp_25277881_1024.jpg":"1024x1303","pp_25277881_640.jpg":"640x814","pp_25277881_480.jpg":"480x611","pp_25277881_340.jpg":"340x432","pp_25277881_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1207","hd_25435643_1920.jpg":"1920x1080","k_25435643_1280.jpg":"1280x1280","k_25435643_1024.jpg":"1024x1024","k_25435643_640.jpg":"640x640","k_25435643_480.jpg":"480x480","k_25435643_340.jpg":"340x340","k_25435643_220.jpg":"220x220","o_25435643_1280.jpg":"1280x804","o_25435643_1024.jpg":"1024x643","o_25435643_640.jpg":"640x402","o_25435643_480.jpg":"480x301","o_25435643_340.jpg":"340x213","o_25435643_220.jpg":"220x138","h_25435643_1280.jpg":"1280x854","h_25435643_1024.jpg":"1024x683","h_25435643_640.jpg":"640x427","h_25435643_480.jpg":"480x320","h_25435643_340.jpg":"340x227","h_25435643_220.jpg":"220x147","pp_25435643_1280.jpg":"1280x1628","pp_25435643_1024.jpg":"1024x1303","pp_25435643_640.jpg":"640x814","pp_25435643_480.jpg":"480x611","pp_25435643_340.jpg":"340x432","pp_25435643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_25407069_1920.jpg":"1920x1080","k_25407069_1280.jpg":"1280x1280","k_25407069_1024.jpg":"1024x1024","k_25407069_640.jpg":"640x640","k_25407069_480.jpg":"480x480","k_25407069_340.jpg":"340x340","k_25407069_220.jpg":"220x220","o_25407069_1280.jpg":"1280x776","o_25407069_1024.jpg":"1024x620","o_25407069_640.jpg":"640x388","o_25407069_480.jpg":"480x291","o_25407069_340.jpg":"340x206","o_25407069_220.jpg":"220x133","h_25407069_1280.jpg":"1280x854","h_25407069_1024.jpg":"1024x683","h_25407069_640.jpg":"640x427","h_25407069_480.jpg":"480x320","h_25407069_340.jpg":"340x227","h_25407069_220.jpg":"220x147","pp_25407069_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407069_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407069_640.jpg":"640x814","pp_25407069_480.jpg":"480x611","pp_25407069_340.jpg":"340x432","pp_25407069_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_25407067_1920.jpg":"1920x1080","k_25407067_1280.jpg":"1280x1280","k_25407067_1024.jpg":"1024x1024","k_25407067_640.jpg":"640x640","k_25407067_480.jpg":"480x480","k_25407067_340.jpg":"340x340","k_25407067_220.jpg":"220x220","o_25407067_1280.jpg":"1280x776","o_25407067_1024.jpg":"1024x620","o_25407067_640.jpg":"640x388","o_25407067_480.jpg":"480x291","o_25407067_340.jpg":"340x206","o_25407067_220.jpg":"220x133","h_25407067_1280.jpg":"1280x854","h_25407067_1024.jpg":"1024x683","h_25407067_640.jpg":"640x427","h_25407067_480.jpg":"480x320","h_25407067_340.jpg":"340x227","h_25407067_220.jpg":"220x147","pp_25407067_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407067_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407067_640.jpg":"640x814","pp_25407067_480.jpg":"480x611","pp_25407067_340.jpg":"340x432","pp_25407067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1144","hd_25282953_1920.jpg":"1920x1080","k_25282953_1280.jpg":"1280x1280","k_25282953_1024.jpg":"1024x1024","k_25282953_640.jpg":"640x640","k_25282953_480.jpg":"480x480","k_25282953_340.jpg":"340x340","k_25282953_220.jpg":"220x220","o_25282953_1280.jpg":"1280x762","o_25282953_1024.jpg":"1024x610","o_25282953_640.jpg":"640x381","o_25282953_480.jpg":"480x286","o_25282953_340.jpg":"340x202","o_25282953_220.jpg":"220x131","h_25282953_1280.jpg":"1280x854","h_25282953_1024.jpg":"1024x683","h_25282953_640.jpg":"640x427","h_25282953_480.jpg":"480x320","h_25282953_340.jpg":"340x227","h_25282953_220.jpg":"220x147","pp_25282953_1280.jpg":"1280x1628","pp_25282953_1024.jpg":"1024x1303","pp_25282953_640.jpg":"640x814","pp_25282953_480.jpg":"480x611","pp_25282953_340.jpg":"340x432","pp_25282953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1150","hd_25435661_1920.jpg":"1920x1080","k_25435661_1280.jpg":"1280x1280","k_25435661_1024.jpg":"1024x1024","k_25435661_640.jpg":"640x640","k_25435661_480.jpg":"480x480","k_25435661_340.jpg":"340x340","k_25435661_220.jpg":"220x220","o_25435661_1280.jpg":"1280x766","o_25435661_1024.jpg":"1024x613","o_25435661_640.jpg":"640x383","o_25435661_480.jpg":"480x287","o_25435661_340.jpg":"340x203","o_25435661_220.jpg":"220x131","h_25435661_1280.jpg":"1280x854","h_25435661_1024.jpg":"1024x683","h_25435661_640.jpg":"640x427","h_25435661_480.jpg":"480x320","h_25435661_340.jpg":"340x227","h_25435661_220.jpg":"220x147","pp_25435661_1280.jpg":"1280x1628","pp_25435661_1024.jpg":"1024x1303","pp_25435661_640.jpg":"640x814","pp_25435661_480.jpg":"480x611","pp_25435661_340.jpg":"340x432","pp_25435661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_25435644_1920.jpg":"1920x1080","k_25435644_1280.jpg":"1280x1280","k_25435644_1024.jpg":"1024x1024","k_25435644_640.jpg":"640x640","k_25435644_480.jpg":"480x480","k_25435644_340.jpg":"340x340","k_25435644_220.jpg":"220x220","o_25435644_1280.jpg":"1280x792","o_25435644_1024.jpg":"1024x633","o_25435644_640.jpg":"640x396","o_25435644_480.jpg":"480x297","o_25435644_340.jpg":"340x210","o_25435644_220.jpg":"220x136","h_25435644_1280.jpg":"1280x854","h_25435644_1024.jpg":"1024x683","h_25435644_640.jpg":"640x427","h_25435644_480.jpg":"480x320","h_25435644_340.jpg":"340x227","h_25435644_220.jpg":"220x147","pp_25435644_1280.jpg":"1280x1628","pp_25435644_1024.jpg":"1024x1303","pp_25435644_640.jpg":"640x814","pp_25435644_480.jpg":"480x611","pp_25435644_340.jpg":"340x432","pp_25435644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_25427840_1920.jpg":"1920x1080","k_25427840_1280.jpg":"1280x1280","k_25427840_1024.jpg":"1024x1024","k_25427840_640.jpg":"640x640","k_25427840_480.jpg":"480x480","k_25427840_340.jpg":"340x340","k_25427840_220.jpg":"220x220","o_25427840_1280.jpg":"1280x864","o_25427840_1024.jpg":"1024x691","o_25427840_640.jpg":"640x432","o_25427840_480.jpg":"480x324","o_25427840_340.jpg":"340x229","o_25427840_220.jpg":"220x148","h_25427840_1280.jpg":"1280x854","h_25427840_1024.jpg":"1024x683","h_25427840_640.jpg":"640x427","h_25427840_480.jpg":"480x320","h_25427840_340.jpg":"340x227","h_25427840_220.jpg":"220x147","pp_25427840_1280.jpg":"1280x1628","pp_25427840_1024.jpg":"1024x1303","pp_25427840_640.jpg":"640x814","pp_25427840_480.jpg":"480x611","pp_25427840_340.jpg":"340x432","pp_25427840_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7486161 Threads: 1 Questions: 1604044741 Slow queries: 4761808 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110615167 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/broj-obiteljskih-apartmana-u-splitu-povecao-se-u-pet-godina-za-86-posto-godisnja-popunjenost-samo-je-22-posto-1314956 [printLink] => /split/broj-obiteljskih-apartmana-u-splitu-povecao-se-u-pet-godina-za-86-posto-godisnja-popunjenost-samo-je-22-posto-1314956?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 454789 [name] => statistika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => statistika [link] => /tag/statistika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 643013 [name] => damir krešić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-06 14:07:27 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-kresic [link] => /tag/damir-kresic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 630616 [name] => Ante Mandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-10 19:07:10 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-mandic [link] => /tag/ante-mandic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 618639 [name] => Jelena Tabak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-24 15:38:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jelena-tabak [link] => /tag/jelena-tabak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TURISTIČKE METASTAZE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Broj ‘obiteljskih‘ apartmana u Splitu povećao se u pet godina za 86 posto - godišnja popunjenost samo je 22 posto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/13/25277881.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Podaci sustava eVisitor potvrđuju kako u Splitu najveći broj dolazaka ostvaruju turisti u dobi od 18 do 34 godine (dominantan udio je onih od 25 do 34 godine)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/13/25277881.jpg [title] =>

Podaci sustava eVisitor potvrđuju kako u Splitu najveći broj dolazaka ostvaruju turisti u dobi od 18 do 34 godine (dominantan udio je onih od 25 do 34 godine)

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/13/25435643.jpg [title] =>

Samo u ovoj godini otvoreno je približno 1025 novih objekata, s dodatnih 3212 kreveta, što je rast od gotovo 15 posto

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/13/25407069.jpg [title] =>

Jedan od štekata u centru Splita

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/13/25407067.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/13/25282953.jpg [title] =>

Tko je stvarni taksist, tko vozi za Uber i sl., a tko je naprosto sa svojim vozilom samo uletio zaraditi koji euro, teško je razaznati

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/13/25435661.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/13/25435644.jpg [title] =>

Turistička masa na Peristilu

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/13/25427840.jpg [title] =>

Prometna gužva na prilazima trajektnoj luci u Poljičkoj i Zvonimirovoj ulici tradicionalna je

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić u svom izlaganju na tematskoj sjednici Gradskog vijeća (GV) o turizmu u Splitu izjavio kako se "stanje u Splitu nije mnogo promijenilo unazad četiri ili deset godina", referirajući se na broj noćenja (do sada ih je u ovoj godini evidentirano 1.727.643, što je više nego 2019., kada je zabilježeno 1.649.512), te prognozirao kako će u budućnosti stopa iskorištenosti smještaja biti manja, jer je sve veći broj smještajnih jedinica, potvrdio je ono što mnogi Splićani svakodnevno uočavaju i međusobno komentiraju.

U privatnom smještaju je više od 70 posto kapaciteta. Broj apartmana veći je za 86 posto u posljednjih pet godina – trenutno su, prema podacima iz sustava eVisitor, na području grada Splita evidentirana i aktivna 7122 objekta koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, s ukupno 25.282 kreveta. Samo u ovoj godini otvoreno je približno 1025 novih objekata s dodatnih 3212 kreveta, što je rast od gotovo 15 posto.

---

image

Samo u ovoj godini otvoreno je približno 1025 novih objekata, s dodatnih 3212 kreveta, što je rast od gotovo 15 posto

Tom Dubravec/Cropix
---

Udio obiteljskog smještaja nije dobar

– Udio obiteljskog smještaja nije dobar. Ukupna popunjenost u cijeloj godini je 22 posto, ili 79 dana. Najveću zauzetost imaju hoteli, 148 noćenja, što je ispod nacionalnog prosjeka, ali djelomično je ispod prosjeka konkurencije i obiteljski smještaj sa 67 noćenja – predočio je podatke vijećnicima doc. dr. sc. Ante Mandić s Ekonomskog fakulteta u Splitu. Jasno je kako je fokus isključivo na srpnju i kolovozu – špici sezone, u kojoj svatko tko ima bilo kakve dodirne točke sa splitskim turizmom nastoji "izmusti" što više eura, pa se tako u gradu pod Marjanom događa upravo onakav turizam kakav trenutno imamo.

O visini cijena u ugostiteljskim objektima, koje učestalo ne prate kvaliteta i adekvatna razina usluge, komunalnom neredu, gomilama smeća, pub crawlu i alkoholiziranim mlađahnim gostima, koji svojim razularenim ponašanjem do ludila dovode stanovništvo u središtu gradu, već su napisane gomile tekstova.

Podaci sustava eVisitor potvrđuju kako u Splitu najveći broj dolazaka ostvaruju turisti u dobi od 18 do 34 godine (dominantan udio je onih od 25 do 34 godine), a značajno su, kažu u Turističkoj zajednici Splita, zastupljeni i posjetitelji u dobi od 35 do 55 godina. Prosječna duljina boravka gosta u Splitu je tri do tri i pol dana, a mahom je riječ o Britancima, Amerikancima, Nizozemcima i domaćima.

---

image

Prometna gužva na prilazima trajektnoj luci u Poljičkoj i Zvonimirovoj ulici tradicionalna je

Tom Dubravec/Cropix
---

Split je prepoznat kao grad za partyje, a sve što treba takvom profilu posjetitelja su, naravno uz neizostavne radosti na plaži, apartman i supermarket (po mogućnosti u blizini smještaja), a navečer, uz kafić i klub, fast food i pekara. Pizzeria. Svi akteri u turizmu koji imaju bilo kakav doticaj s tim nizom u najvećoj su prilici uzeti svoj komadić splitskog sezonskog kolača. Netko veći, netko manji.

Kaos s taksijima

Počevši od vlasnika apartmana i čistačice koja ga dovodi u red, do trgovaca koji cijenama u dućanima paraju oblake, te na kraju ugostitelja, osobito vlasnika klubova koji nakon pub crawl tura nastoje goste, u što većem broju, dovesti do svojih vrata. Potom ih, kad se i ako se tamo dulje zadrže i dodatno "zakucaju" alkoholom, pred njima čekaju taksisti, a zapravo je riječ o raznoraznim prijevoznicima.

Mladi Splićani koji idu u noćne provode govore nam kako se u sitnim jutarnjim satima pred vratima klubova može naletjeti na svakoga – čim stranci, pod utjecajem alkohola, nogom kroče van, salijeću ih sa svih strana vozači s povicima "taksi, taksi”. Tko je tu stvarni taksist, tko vozi za Uber i sl., a tko je naprosto sa svojim vozilom samo uletio zaraditi koji euro u splitskoj ljetnoj noći, teško je, kažu, razaznati. O rizicima – na oprezu su – ni ne žele razmišljati, pa radije bude roditelje da ih vrate kući.

---

image

Tko je stvarni taksist, tko vozi za Uber i sl., a tko je naprosto sa svojim vozilom samo uletio zaraditi koji euro, teško je razaznati

Vojko Bašić/Cropix
---

Taksisti su ovog ljeta postali još jedna od često spominjanih splitskih boljki. Poznato je kako se u sezoni, zbog izdašne zarade, s kontinenta slijeva dobar dio vozača na Jadran, pa je konkurencija velika, zbog čega nerijetko dolazi i do sukoba među taksistima. Kako i ne bi kad dnevno znaju zaraditi od 120-150 do čak 200 eura. Jedni se za njih narade, ali ima i onih koji od trajektne luke do hotela u Varošu vožnju na POS aparatu naplaćuju 150 eura umjesto 50. Stranci koji su vožnju od aerodroma do grada platili 100 eura – a neke su oderali čak i za 180 – već su stara vijest.

Velik dio Splićana, osim što ljeti muku muče s parkingom, prljavštinom i gužvama, smatra kako je grad izgubio dušu zbog intenzivnog razvoja turizma, na kojemu počiva njegovo gospodarstvo. A kad se stvari, k tome, još odvijaju stihijski, dolazi do kaosa kojemu svjedočimo ovoga ljeta. Puno je igrača na splitskom turističkom terenu, a svaki igra svoju igru. Trener možda nešto i viče s klupe, ali nitko ga ne sluša jer im očito nije autoritet niti ga itko sluša.

---

image

Turistička masa na Peristilu

Tom Dubravec/Cropix
---

Nekontrolirano, bez vizije i strategije

Dok se oni koji turizmom na institucionalnoj razini upravljaju – svaki sa svojim stranačkim iskaznicama – sukobljavaju, pa i tematska sjednica Gradskog vijeća ostane bez izglasanih zaključaka, Splitom pulsira život u visokoj sezoni. Onakav kakav već jest – nekontroliran, bez vizije i strategije, čvrste ruke, te jasno postavljenih ciljeva.

Suočen – kako je istaknuo ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić – s nizom razvojnih izazova, kao što su iseljavanje iz centra grada, prometna infrastruktura, porast cijena nekretnina, nekontrolirani rast apartmana, relativno visoka sezonalnost turističke potražnje, neujednačenost turističke ponude, nedostatak kvalitetnog uređenog plažnog prostora, velik broj jednodnevnih posjetitelja, te niska kvaliteta i raspoloživost radne snage. Sve to Splićani već žive pitajući se tko će se, uz ključnu riječ KADA, pozabaviti izazovima u njihovu gradu.

---

Pada splitska gastronomska krivulja

– U povijesnoj jezgri je 88 ugostiteljskih objekata i 68 objekata u kontakt-zoni. Iduće godine trebao bi izići digitalizirani turistički registar kako bi se znalo koji objekti se bave koje vrstom ugostiteljske usluge u povijesnoj jezgri i je li to previše ili premalo u odnosu na broj stanovnika i broj dolazaka – kazala je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostitelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, na sjednici GV-a, dodajući kako su ugostitelji izgubili 1103 sjedeća mjesta u povijesnoj jezgri, zbog čega pada splitska gastronomska krivulja.

---

---

Splićanka iz Stuttgarta zatečena cijenama

– Cocktail smo, u kafiću u centru, platili 15 eura! Nije li to malo previše? – upitala nas je 18-godišnja Splićanka koja se s roditeljima i bratom prije pet godina odselila u Stuttgart. U jednom od gradova s najboljim životnim standardom u Njemačkoj, gdje su se skrasili na novoj adresi, također izlazi vani sa svojom generacijom. Kaže kako tamo najskuplji cocktail košta 12-13 eura.

U Split dolazi dvaput godišnje. Ljeti obavezno, zato i primjećuje razlike u odnosu na lani. Zatečena je i cijenom ulaznice za klub u središtu Splita – 40 eura za djevojke, 50 za mladiće. Hostese koje su joj udijelile letak rekle su joj kako prvih sat vremena ona i njezin dečko mogu besplatno piti što god žele. No oboje ionako nisu tipovi za brzinsko opijanje po cijeni od 90 eura, pa ih klub neće vidjeti. Uz to zna procijeniti i vrijednost novca jer u Njemačkoj, uz školovanje, svakog vikenda radi u jednom fast foodu za 500 eura mjesečnog džeparca i dobro zna koliko se mora namučiti kako bi ih zaradila. Radije će na jednodnevni izlet autobusom u Omiš i trajektom do Supetra. 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Podaci sustava eVisitor potvrđuju kako u Splitu najveći broj dolazaka ostvaruju turisti u dobi od 18 do 34 godine (dominantan udio je onih od 25 do 34 godine)

Tom Dubravec/Cropix

Samo u ovoj godini otvoreno je približno 1025 novih objekata, s dodatnih 3212 kreveta, što je rast od gotovo 15 posto

Ante Čizmić/Cropix

Jedan od štekata u centru Splita

Vojko Bašić/Cropix

Tko je stvarni taksist, tko vozi za Uber i sl., a tko je naprosto sa svojim vozilom samo uletio zaraditi koji euro, teško je razaznati

Tom Dubravec/Cropix

Turistička masa na Peristilu

Tom Dubravec/Cropix

Prometna gužva na prilazima trajektnoj luci u Poljičkoj i Zvonimirovoj ulici tradicionalna je

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/broj-obiteljskih-apartmana-u-splitu-povecao-se-u-pet-godina-za-86-posto-godisnja-popunjenost-samo-je-22-posto-1314956 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=91e09568a2725b0a1d55dc5d2b6961752080a0ac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Broj+%E2%80%98obiteljskih%E2%80%98+apartmana+u+Splitu+pove%C4%87ao+se+u+pet+godina+za+86+posto+-+godi%C5%A1nja+popunjenost+samo+je+22+posto&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbroj-obiteljskih-apartmana-u-splitu-povecao-se-u-pet-godina-za-86-posto-godisnja-popunjenost-samo-je-22-posto-1314956 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbroj-obiteljskih-apartmana-u-splitu-povecao-se-u-pet-godina-za-86-posto-godisnja-popunjenost-samo-je-22-posto-1314956 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TURISTIČKE METASTAZE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitTURISTIČKE METASTAZE

Broj ‘obiteljskih‘ apartmana u Splitu povećao se u pet godina za 86 posto - godišnja popunjenost samo je 22 posto

Piše Mirela Goreta
15. kolovoza 2023. - 07:54
Podaci sustava eVisitor potvrđuju kako u Splitu najveći broj dolazaka ostvaruju turisti u dobi od 18 do 34 godine (dominantan udio je onih od 25 do 34 godine)Vojko Bašić/Cropix

Kad je ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić u svom izlaganju na tematskoj sjednici Gradskog vijeća (GV) o turizmu u Splitu izjavio kako se "stanje u Splitu nije mnogo promijenilo unazad četiri ili deset godina", referirajući se na broj noćenja (do sada ih je u ovoj godini evidentirano 1.727.643, što je više nego 2019., kada je zabilježeno 1.649.512), te prognozirao kako će u budućnosti stopa iskorištenosti smještaja biti manja, jer je sve veći broj smještajnih jedinica, potvrdio je ono što mnogi Splićani svakodnevno uočavaju i međusobno komentiraju.

U privatnom smještaju je više od 70 posto kapaciteta. Broj apartmana veći je za 86 posto u posljednjih pet godina – trenutno su, prema podacima iz sustava eVisitor, na području grada Splita evidentirana i aktivna 71...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:19