StoryEditorOCM
Splittraje jednu minutu

Britanac snimio zanimljiv video o Splitu. Neke podatke možda ne znaju ni Splićani. Znate li što se čuva u ovoj crkvi?

Piše M. U.
25. siječnja 2024. - 20:59

Travel bloger Paul Bradbury snimio je jednominutni video o Splitu. Bradbury je možda najpoznatiji Britanac u Hrvatskoj, a na život u Lijepoj Našoj odlučio se prije 20 godina, a njegova adresa nalazi se na našem najsunčanijem otoku - Hvaru. 

Bradbury ima blog na kojem strance upoznaje s predivnim hrvatskim lokacija, tradicijom i kulturom, a ovoga puta odlučio je progovoriti baš o zanimljivostima Splita. 

image

Bradburyjev video

Screenshoot/

- Jeste li znali da Split ima svoju vinariju? Vinarija je smještena u skloništu ispod zgrade od 12 katova, a vina su im odlična - započinje Bradbury u svom videu hvaleći "Divina vina". 

Ivan Dragičević odrastao je pomažući svome djedu raditi vino u Vrgorcu, a najfinije grožđe bere s najboljih mjesta u Dalmaciji. 

- Stadion Poljud možda je nogometni hram za Hajduk Split, ali postoji i zanimljiva pričica o obližnjem samostanu sv. Ante.Tamo se može pronaći jedna od rijetkih slika proroka Muhameda. Imala je poprilično jak utjecaj na Osmanlije, pa su zaustavili svoj napad ugledavši je - govori Bradbury.

image

Bradburyjev video

Screenshoot/

Kaže i da je poznato da je Torcida najstarija "Ultras" navijačka skupina u Europi, ali malobrojni znaju da je Hajduk jedini klub na svijetu koji ima svoju vlastitu pjesmu "Kraljica Lopte".

- Jeste li znali da Split ima više olimpijskih medalja po glavi od svih ostalih gradova na svijetu? Splitski sportaši osvojili su čak 98 medalja, a to je duplo više nego što ih je osvojila cijela Indija - kaže.

image

Bradburyjev video

Screenshoot/

Ostavio je i neke "slatke" činjenice za kraj. Najveći čokoladni trg na svijetu napravljen je u Dioklecijanovoj palači, a napravila ga je skupina ljudi iz "Nadaline". Isti tim je također proizveo prvi čokoladni vinil s kojeg se mogla slušati glazba. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:48