stdClass Object ( [id] => 1266677 [title] => Boje li se Kerum i Baldasar USKOK-a jer se nisu naplatili milijuni zbog 10 katova najvećeg tornja? Pitali smo ih... [alias] => boje-li-se-kerum-i-baldasar-uskok-a-jer-se-nisu-naplatili-milijuni-zbog-10-katova-najveceg-tornja-pitali-smo-ih [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Je li Grad propustio naplatiti od investitora milijune kuna urbanističkog bonusa zato što najviši toranj u Hrvatskoj od 115 metara "Dalmatia Tower" ima 27 katova, umjesto 17 katova koliko je bilo predviđeno rješenjem koje je pobijedilo na natječaju?

Ovo pitanje je postavljeno nakon što su gradonačelnik Ivica Puljak i pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković u "Slobodnoj Dalmaciji" optužili bivše gradonačelnike Željka Keruma i Ivu Baldasara kako su svojim zaključcima iz 2010. i 2017. suprotno GUP-u oslobodili investitora plaćanja urbanističkog bonusa za dodatnih deset katova.

---

image

‘Dalmatia Tower‘ po prvom je projektu trebao biti 10 katova niži

Sandi Vidulić
---

Godine 2010. je raspisan arhitektonski natječaj za dva nebodera na uglu Ulice Domovinskog rata i Dubrovačke, a godine 2017. je donesen zaključak gradonačelnika kojim je investitoru omogućeno da na Tornju B izgradi još 10 katova.

Kako su najavili Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević, protiv prethodnika će podnijeti prijave USKOK-u čim skupe dokumentaciju. Odlučili smo upitati bivše gradonačelnike smatraju li da su krivi što je Grad zbog njih izgubio značajna sredstva?

Što kaže GUP?

No, prije toga, što zapravo kaže GUP o urbanističkom bonusu? Ovaj instrument je namijenjen da osigura ujednačenu raspodjelu prava gradnje i bolju zaštitu javnog interesa.

– Ovo se prije svega odnosi na prava građenja viših gustoća od prosječnih te na posebno atraktivnim lokacijama. Zaštita javnog interesa podrazumijeva posebno osiguranje javnih prostora i sadržaja od interesa za sve građane (ulice s nogostupima i drvoredima, trgovi, gradsko zelenilo, javne parkirališne površine i garaže, sadržaji društvenog standarda...) – stoji u GUP-u.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Dakle, onaj koji bi više gradio od predviđenog, trebao bi uložiti nešto u boljitak zajednice. No, je li za dobivanje urbanističkog bonusa obvezno ulaganje u javne potrebe ili je to samo opcija na koju se ne može prisiliti poduzetnike?

Vlasnica tvrtke "Urbos" ​Gordana Radman, urbanistica ​koja je s "GIS planom" radila splitski GUP, tvrdi kako je nakon odobravanja urbanističkog bonusa od dodatnih deset katova investitor trebao uložiti u javne sadržaje.

– Urbanistički bonus nije obveza za investitore, no ako ga netko želi koristiti, onda je za njega obvezan. U ovom slučaju, iz odredbi GUP-a proizlazi da bi se primjenjivao urbanistički bonus i to bi bila obveza, ako investitor gradi u dopuštenim okvirima.

Ukoliko se dopusti urbanistički bonus, onda se ta razlika mora investirati u javne potrebe – objasnila je odredbe GUP-a Gordana Radman, koja dodaje kako je gradnja ovih nebodera uzela sva dopuštena građevinska prava na području od "Medike" do "Prometa", kao i to da GUP-om nije predviđeno da se na takav način opterećuju glavne prometnice.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

U GUP-u stoji da Grad Split "putem nadležnih službi može u programu provedbenog dokumenta prostornog uređenja ili natječaja utvrditi dijelove obuhvata ili programa uređenja koji će se planirati i realizirati korištenjem instrumenta dogovornog urbanističkog bonusa.

Javni interes

Dogovornim urbanističkim bonusom se omogućava budućem investitoru izgradnja većeg intenziteta i profitabilnosti (u granicama utvrđenim ovim planom), uz uvjet da zauzvrat realizira ili sudjeluje u realizaciji dogovorenog programa od javnog interesa".

Dogovorni urbanistički bonus se realizira kroz javnoprivatno partnerstvo Grada i investitora. U postupku izrade provedbenog urbanističkog plana ili provedbu natječaja potrebno je po GUP-u uključiti širu urbanu javnost (stručne i nevladine udruge), te posebno građane i predstavnike mjesne samouprave, naročito iz Gradskog kotara u kojem se nalazi obuhvat planiranog zahvata.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Također, "u svrhu osiguranja ispunjenja dogovorenih obveza Grad Split može zahtijevati korištenje garancijskih instrumenata". Dakle, Grad može pritisnuti investitora da ispuni dogovor.

Jesu li, dakle, Željko Kerum i Ivo Baldasar odgovorni što se nije naplatilo milijune kuna od investitora "Dalmatia Towera", odnosno što nisu izgrađeni javni sadržaji?

Prvo smo upitali Keruma, koji je spremno odbacio najnovije prozivke na njegov račun.

– Kako sam ja 2010. mogao znati da će investitor 2017. tražiti veću izgradnju, odnosno 10 katova više, pa bi mu zato trebao urbanistički bonus?! Zašto bi to pisalo u natječajnim uvjetima, tko je unaprijed znao što će tko tražiti?

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

To što govore Puljak i ostali je spekulacija. Natječaj je bio kakav je bio, ja ga se ne sjećam, ali koliko znam, investitor je dobio dodatnih deset katova 2017., a to nije u mom mandatu.

Ne može se unaprijed predvidjeti hoće li netko tražiti dodatak ili ne, i onda to planirati. Pretpostavit što će netko raditi idućih deset godina nije predvidivo, niti je to normalno. Koliko iščitavam iz onoga što pišete vi i ostali, čak je i Teo Vojković bio protiv te dozvole, ali da je netko drugi to odobrio – kaže Kerum, koji tvrdi kako je Puljkovo prozivanje HDZ-a i Keruma kao glavnih krivaca zapravo maska, iza koje Puljak pogoduje svojim sponzorima od kojih ima koristi.

– Za Puljka i njegovu ekipu bi bilo bolje da pričaju istinu, a ne laži. A to što Puljak priča da će zvat ovoga ili onoga, pa neka zove, tako netko može pitati zašto je on izdao dozvolu za ovoga ili onoga između Božića i Nove godine kad svi spavaju. Zapravo je Puljak taj koji ne poštuje završene arhitektonske natječaje, a zašto, mislim da on treba pozvati DORH i USKOK da ispitaju njega samoga – veli Kerum.

Nije obvezno

Bivši gradonačelnik Ivo Baldasar poručuje kako nema problema s time ako će ga prijaviti DORH-u jer mu ne bi bilo prvi put da tamo ide dati izjavu. Za urbanistički bonus iz GUP-a tvrdi kako nije obvezan.

– Neka u slučaju "Dalmatia Towera" uzmu samo bazični dokument, a to je rješenje nadležnog Ministarstva. Ne treba im ništa drugo. Da je Ministarstvo smatralo da to što sam potpisao nije ispravno, ne bi dali pozitivno rješenje, nego bi smatrali u skladu s GUP-om – dajte urbanistički bonus. Pošto to nije napravljeno, to govori sve. Ali neka oni rade svoje.

Vi niste u svom zaključku napisali da investitor treba izvesti urbanistički bonus?

– Nisam, nije ni Ministarstvo, koje je dalo potvrdu.

Mogli ste napisati da bi trebalo ispuniti urbanistički bonus, zar ne?

– Onda bi to bilo uvjetovano rješenje. Zašto bi se od nekoga tražilo da mora ulagati u javne sadržaje, a ne od ostalih. Onda neka se traži od svih. Urbanistički bonus nije obveza nego mogućnost. Koja je svrha svega toga? Stavljate poduzetnike u poziciju da moraju kalkulirati veće troškove, odnosno da moraju još dodatno potrošiti. Po meni to nije bilo u redu.

Mislite da urbanistički bonus kao opcija nije primjeren?

– Ne, mislim da poduzetniku treba dati pravo da napravi što je planirao u skladu sa zakonom, odnosno GUP-om u ovom slučaju, i troškovnikom jer uvijek se to prelije na nekoga trećega.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Ionako je skupo

A zašto bi se investitoru davalo još dodatnih deset katova?

– Zato što je htio potrošiti i napraviti nešto što je zaista monumentalno. Nije radio potleušicu, nego nešto što može duže vremena označiti Split u pozitivnom smislu.

Dakle, zbog toga investitor nije morao još nešto dodatno kompenzirati u smislu javnih sadržaja?

– Nije, zato što je njegova volja da u to ide, a troškovi dodatno rastu. Nisam građevinski stručnjak, ali znam da su mi govorili da troškovi enormno rastu kod određenih radova. Morate, na primjer, temelje drugačije raditi...

Naravno da je htio zaraditi, pa to je logika. Po meni je to bilo više nego dobro za Split – stometarski toranj. Razlika je ovdje u razmišljanju čemu Grad služi uopće?

Služi li Grad da dere poduzetnike i da ih na ovaj način odbija ili je Grad taj koji bi morao dati ruku poduzetnicima i privući ih da investiraju što više u naš grad? Po meni se čini da ova sadašnja vlast jasno kaže poduzetnicima – ne dolazite! – zaključuje Ivo Baldasar.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZANIMLJIVI ODGOVORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZANIMLJIVI ODGOVORI 2 0 7866 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-20 14:55:25 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-21 10:42:19 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-02-21 10:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7546 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Boje li se Kerum i Baldasar USKOK-a jer se nisu naplatili milijuni zbog 10 katova najvećeg tornja? Pitali smo ih... [metakey] => Željko Kerum, Ivo Baldasar, urbanistički bonus, Dalmatia Tower, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24358825.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/8793910.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/14749036.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24358843.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24003055.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24003054.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/17759204.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/22484646.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24210167.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/23242162.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24249552.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24249553.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24249555.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Cropix","Sandi Viduli\u0107","Sandi Viduli\u0107","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","

Je li se pogodovalo investitoru tornja koji je trebao ulo\u017eiti i u javne sadr\u017eaje?<\/p>","

\u2018Dalmatia Tower\u2018 po prvom je projektu trebao biti 10 katova ni\u017ei<\/p>","

Ivo Baldasar<\/p>","

\u017deljko Kerum\u00a0<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1322","hd_24358825_1920.jpg":"1920x1080","k_24358825_1280.jpg":"1280x1280","k_24358825_1024.jpg":"1024x1024","k_24358825_640.jpg":"640x640","k_24358825_480.jpg":"480x480","k_24358825_340.jpg":"340x340","k_24358825_220.jpg":"220x220","o_24358825_1280.jpg":"1280x881","o_24358825_1024.jpg":"1024x705","o_24358825_640.jpg":"640x440","o_24358825_480.jpg":"480x330","o_24358825_340.jpg":"340x234","o_24358825_220.jpg":"220x151","h_24358825_1280.jpg":"1280x854","h_24358825_1024.jpg":"1024x683","h_24358825_640.jpg":"640x427","h_24358825_480.jpg":"480x320","h_24358825_340.jpg":"340x227","h_24358825_220.jpg":"220x147","pp_24358825_1280.jpg":"1280x1628","pp_24358825_1024.jpg":"1024x1303","pp_24358825_640.jpg":"640x814","pp_24358825_480.jpg":"480x611","pp_24358825_340.jpg":"340x432","pp_24358825_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_8793910_1920.jpg":"1920x1080","k_8793910_1280.jpg":"1280x1280","k_8793910_1024.jpg":"1024x1024","k_8793910_640.jpg":"640x640","k_8793910_480.jpg":"480x480","k_8793910_340.jpg":"340x340","k_8793910_220.jpg":"220x220","o_8793910_1280.jpg":"1280x876","o_8793910_1024.jpg":"1024x700","o_8793910_640.jpg":"640x438","o_8793910_480.jpg":"480x328","o_8793910_340.jpg":"340x232","o_8793910_220.jpg":"220x150","h_8793910_1280.jpg":"1280x854","h_8793910_1024.jpg":"1024x683","h_8793910_640.jpg":"640x427","h_8793910_480.jpg":"480x320","h_8793910_340.jpg":"340x227","h_8793910_220.jpg":"220x147","pp_8793910_1280.jpg":"1280x1628","pp_8793910_1024.jpg":"1024x1303","pp_8793910_640.jpg":"640x814","pp_8793910_480.jpg":"480x611","pp_8793910_340.jpg":"340x432","pp_8793910_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1139","hd_14749036_1920.jpg":"1920x1080","k_14749036_1280.jpg":"1280x1280","k_14749036_1024.jpg":"1024x1024","k_14749036_640.jpg":"640x640","k_14749036_480.jpg":"480x480","k_14749036_340.jpg":"340x340","k_14749036_220.jpg":"220x220","o_14749036_1280.jpg":"1280x759","o_14749036_1024.jpg":"1024x607","o_14749036_640.jpg":"640x379","o_14749036_480.jpg":"480x284","o_14749036_340.jpg":"340x201","o_14749036_220.jpg":"220x130","h_14749036_1280.jpg":"1280x854","h_14749036_1024.jpg":"1024x683","h_14749036_640.jpg":"640x427","h_14749036_480.jpg":"480x320","h_14749036_340.jpg":"340x227","h_14749036_220.jpg":"220x147","pp_14749036_1280.jpg":"1280x1628","pp_14749036_1024.jpg":"1024x1303","pp_14749036_640.jpg":"640x814","pp_14749036_480.jpg":"480x611","pp_14749036_340.jpg":"340x432","pp_14749036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1436","hd_24358843_1920.jpg":"1920x1080","k_24358843_1280.jpg":"1280x1280","k_24358843_1024.jpg":"1024x1024","k_24358843_640.jpg":"640x640","k_24358843_480.jpg":"480x480","k_24358843_340.jpg":"340x340","k_24358843_220.jpg":"220x220","o_24358843_1280.jpg":"1280x957","o_24358843_1024.jpg":"1024x765","o_24358843_640.jpg":"640x478","o_24358843_480.jpg":"480x359","o_24358843_340.jpg":"340x254","o_24358843_220.jpg":"220x164","h_24358843_1280.jpg":"1280x854","h_24358843_1024.jpg":"1024x683","h_24358843_640.jpg":"640x427","h_24358843_480.jpg":"480x320","h_24358843_340.jpg":"340x227","h_24358843_220.jpg":"220x147","pp_24358843_1280.jpg":"1280x1628","pp_24358843_1024.jpg":"1024x1303","pp_24358843_640.jpg":"640x814","pp_24358843_480.jpg":"480x611","pp_24358843_340.jpg":"340x432","pp_24358843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"660x774","hd_24003055_1920.jpg":"1920x1080","k_24003055_1280.jpg":"1280x1280","k_24003055_1024.jpg":"1024x1024","k_24003055_640.jpg":"640x640","k_24003055_480.jpg":"480x480","k_24003055_340.jpg":"340x340","k_24003055_220.jpg":"220x220","o_24003055_1280.jpg":"1280x1501","o_24003055_1024.jpg":"1024x1200","o_24003055_640.jpg":"640x750","o_24003055_480.jpg":"480x562","o_24003055_340.jpg":"340x398","o_24003055_220.jpg":"220x258","h_24003055_1280.jpg":"1280x854","h_24003055_1024.jpg":"1024x683","h_24003055_640.jpg":"640x427","h_24003055_480.jpg":"480x320","h_24003055_340.jpg":"340x227","h_24003055_220.jpg":"220x147","pp_24003055_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003055_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003055_640.jpg":"640x814","pp_24003055_480.jpg":"480x611","pp_24003055_340.jpg":"340x432","pp_24003055_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x625","hd_24003054_1920.jpg":"1920x1080","k_24003054_1280.jpg":"1280x1280","k_24003054_1024.jpg":"1024x1024","k_24003054_640.jpg":"640x640","k_24003054_480.jpg":"480x480","k_24003054_340.jpg":"340x340","k_24003054_220.jpg":"220x220","o_24003054_1280.jpg":"1280x800","o_24003054_1024.jpg":"1024x640","o_24003054_640.jpg":"640x400","o_24003054_480.jpg":"480x300","o_24003054_340.jpg":"340x212","o_24003054_220.jpg":"220x137","h_24003054_1280.jpg":"1280x854","h_24003054_1024.jpg":"1024x683","h_24003054_640.jpg":"640x427","h_24003054_480.jpg":"480x320","h_24003054_340.jpg":"340x227","h_24003054_220.jpg":"220x147","pp_24003054_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003054_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003054_640.jpg":"640x814","pp_24003054_480.jpg":"480x611","pp_24003054_340.jpg":"340x432","pp_24003054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1959","hd_17759204_1920.jpg":"1920x1080","k_17759204_1280.jpg":"1280x1280","k_17759204_1024.jpg":"1024x1024","k_17759204_640.jpg":"640x640","k_17759204_480.jpg":"480x480","k_17759204_340.jpg":"340x340","k_17759204_220.jpg":"220x220","o_17759204_1280.jpg":"1280x1306","o_17759204_1024.jpg":"1024x1044","o_17759204_640.jpg":"640x653","o_17759204_480.jpg":"480x489","o_17759204_340.jpg":"340x346","o_17759204_220.jpg":"220x224","h_17759204_1280.jpg":"1280x854","h_17759204_1024.jpg":"1024x683","h_17759204_640.jpg":"640x427","h_17759204_480.jpg":"480x320","h_17759204_340.jpg":"340x227","h_17759204_220.jpg":"220x147","pp_17759204_1280.jpg":"1280x1628","pp_17759204_1024.jpg":"1024x1303","pp_17759204_640.jpg":"640x814","pp_17759204_480.jpg":"480x611","pp_17759204_340.jpg":"340x432","pp_17759204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22484646_1920.jpg":"1920x1080","k_22484646_1280.jpg":"1280x1280","k_22484646_1024.jpg":"1024x1024","k_22484646_640.jpg":"640x640","k_22484646_480.jpg":"480x480","k_22484646_340.jpg":"340x340","k_22484646_220.jpg":"220x220","o_22484646_1280.jpg":"1280x853","o_22484646_1024.jpg":"1024x682","o_22484646_640.jpg":"640x426","o_22484646_480.jpg":"480x320","o_22484646_340.jpg":"340x226","o_22484646_220.jpg":"220x146","h_22484646_1280.jpg":"1280x854","h_22484646_1024.jpg":"1024x683","h_22484646_640.jpg":"640x427","h_22484646_480.jpg":"480x320","h_22484646_340.jpg":"340x227","h_22484646_220.jpg":"220x147","pp_22484646_1280.jpg":"1280x1628","pp_22484646_1024.jpg":"1024x1303","pp_22484646_640.jpg":"640x814","pp_22484646_480.jpg":"480x611","pp_22484646_340.jpg":"340x432","pp_22484646_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210167_1920.jpg":"1920x1080","k_24210167_1280.jpg":"1280x1280","k_24210167_1024.jpg":"1024x1024","k_24210167_640.jpg":"640x640","k_24210167_480.jpg":"480x480","k_24210167_340.jpg":"340x340","k_24210167_220.jpg":"220x220","o_24210167_1280.jpg":"1280x853","o_24210167_1024.jpg":"1024x682","o_24210167_640.jpg":"640x426","o_24210167_480.jpg":"480x320","o_24210167_340.jpg":"340x226","o_24210167_220.jpg":"220x146","h_24210167_1280.jpg":"1280x854","h_24210167_1024.jpg":"1024x683","h_24210167_640.jpg":"640x427","h_24210167_480.jpg":"480x320","h_24210167_340.jpg":"340x227","h_24210167_220.jpg":"220x147","pp_24210167_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210167_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210167_640.jpg":"640x814","pp_24210167_480.jpg":"480x611","pp_24210167_340.jpg":"340x432","pp_24210167_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_23242162_1920.jpg":"1920x1080","k_23242162_1280.jpg":"1280x1280","k_23242162_1024.jpg":"1024x1024","k_23242162_640.jpg":"640x640","k_23242162_480.jpg":"480x480","k_23242162_340.jpg":"340x340","k_23242162_220.jpg":"220x220","o_23242162_1280.jpg":"1280x779","o_23242162_1024.jpg":"1024x623","o_23242162_640.jpg":"640x389","o_23242162_480.jpg":"480x292","o_23242162_340.jpg":"340x207","o_23242162_220.jpg":"220x133","h_23242162_1280.jpg":"1280x854","h_23242162_1024.jpg":"1024x683","h_23242162_640.jpg":"640x427","h_23242162_480.jpg":"480x320","h_23242162_340.jpg":"340x227","h_23242162_220.jpg":"220x147","pp_23242162_1280.jpg":"1280x1628","pp_23242162_1024.jpg":"1024x1303","pp_23242162_640.jpg":"640x814","pp_23242162_480.jpg":"480x611","pp_23242162_340.jpg":"340x432","pp_23242162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_24249552_1920.jpg":"1920x1080","k_24249552_1280.jpg":"1280x1280","k_24249552_1024.jpg":"1024x1024","k_24249552_640.jpg":"640x640","k_24249552_480.jpg":"480x480","k_24249552_340.jpg":"340x340","k_24249552_220.jpg":"220x220","o_24249552_1280.jpg":"1280x819","o_24249552_1024.jpg":"1024x655","o_24249552_640.jpg":"640x409","o_24249552_480.jpg":"480x307","o_24249552_340.jpg":"340x217","o_24249552_220.jpg":"220x140","h_24249552_1280.jpg":"1280x854","h_24249552_1024.jpg":"1024x683","h_24249552_640.jpg":"640x427","h_24249552_480.jpg":"480x320","h_24249552_340.jpg":"340x227","h_24249552_220.jpg":"220x147","pp_24249552_1280.jpg":"1280x1628","pp_24249552_1024.jpg":"1024x1303","pp_24249552_640.jpg":"640x814","pp_24249552_480.jpg":"480x611","pp_24249552_340.jpg":"340x432","pp_24249552_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24249553_1920.jpg":"1920x1080","k_24249553_1280.jpg":"1280x1280","k_24249553_1024.jpg":"1024x1024","k_24249553_640.jpg":"640x640","k_24249553_480.jpg":"480x480","k_24249553_340.jpg":"340x340","k_24249553_220.jpg":"220x220","o_24249553_1280.jpg":"1280x853","o_24249553_1024.jpg":"1024x682","o_24249553_640.jpg":"640x426","o_24249553_480.jpg":"480x320","o_24249553_340.jpg":"340x226","o_24249553_220.jpg":"220x146","h_24249553_1280.jpg":"1280x854","h_24249553_1024.jpg":"1024x683","h_24249553_640.jpg":"640x427","h_24249553_480.jpg":"480x320","h_24249553_340.jpg":"340x227","h_24249553_220.jpg":"220x147","pp_24249553_1280.jpg":"1280x1628","pp_24249553_1024.jpg":"1024x1303","pp_24249553_640.jpg":"640x814","pp_24249553_480.jpg":"480x611","pp_24249553_340.jpg":"340x432","pp_24249553_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24249555_1920.jpg":"1920x1080","k_24249555_1280.jpg":"1280x1280","k_24249555_1024.jpg":"1024x1024","k_24249555_640.jpg":"640x640","k_24249555_480.jpg":"480x480","k_24249555_340.jpg":"340x340","k_24249555_220.jpg":"220x220","o_24249555_1280.jpg":"1280x853","o_24249555_1024.jpg":"1024x682","o_24249555_640.jpg":"640x426","o_24249555_480.jpg":"480x320","o_24249555_340.jpg":"340x226","o_24249555_220.jpg":"220x146","h_24249555_1280.jpg":"1280x854","h_24249555_1024.jpg":"1024x683","h_24249555_640.jpg":"640x427","h_24249555_480.jpg":"480x320","h_24249555_340.jpg":"340x227","h_24249555_220.jpg":"220x147","pp_24249555_1280.jpg":"1280x1628","pp_24249555_1024.jpg":"1024x1303","pp_24249555_640.jpg":"640x814","pp_24249555_480.jpg":"480x611","pp_24249555_340.jpg":"340x432","pp_24249555_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4298897 Threads: 2 Questions: 133803837 Slow queries: 57597 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4022866 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/boje-li-se-kerum-i-baldasar-uskok-a-jer-se-nisu-naplatili-milijuni-zbog-10-katova-najveceg-tornja-pitali-smo-ih-1266677 [printLink] => /split/boje-li-se-kerum-i-baldasar-uskok-a-jer-se-nisu-naplatili-milijuni-zbog-10-katova-najveceg-tornja-pitali-smo-ih-1266677?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 507996 [name] => zeljko kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-kerum [link] => /tag/zeljko-kerum ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234927 [name] => Ivo Baldasar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-baldasar [link] => /tag/ivo-baldasar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 706613 [name] => urbanistički bonus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-18 09:49:48 [main_article_id] => 0 [alias] => urbanisticki-bonus [link] => /tag/urbanisticki-bonus ) [3] => stdClass Object ( [id] => 476980 [name] => dalmatia tower [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia-tower [link] => /tag/dalmatia-tower ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZANIMLJIVI ODGOVORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Boje li se Kerum i Baldasar USKOK-a jer se nisu naplatili milijuni zbog 10 katova najvećeg tornja? Pitali smo ih... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24358825.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24358825.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/8793910.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/14749036.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24358843.jpg [title] => Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24003055.jpg [title] =>

Je li se pogodovalo investitoru tornja koji je trebao uložiti i u javne sadržaje?

Sandi Vidulić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24003054.jpg [title] =>

‘Dalmatia Tower‘ po prvom je projektu trebao biti 10 katova niži

Sandi Vidulić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/17759204.jpg [title] =>

Ivo Baldasar

Joško Ponoš/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/22484646.jpg [title] =>

Željko Kerum 

Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24210167.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/23242162.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24249552.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24249553.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24249555.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Je li Grad propustio naplatiti od investitora milijune kuna urbanističkog bonusa zato što najviši toranj u Hrvatskoj od 115 metara "Dalmatia Tower" ima 27 katova, umjesto 17 katova koliko je bilo predviđeno rješenjem koje je pobijedilo na natječaju?

Ovo pitanje je postavljeno nakon što su gradonačelnik Ivica Puljak i pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković u "Slobodnoj Dalmaciji" optužili bivše gradonačelnike Željka Keruma i Ivu Baldasara kako su svojim zaključcima iz 2010. i 2017. suprotno GUP-u oslobodili investitora plaćanja urbanističkog bonusa za dodatnih deset katova.

---

image

‘Dalmatia Tower‘ po prvom je projektu trebao biti 10 katova niži

Sandi Vidulić
---

Godine 2010. je raspisan arhitektonski natječaj za dva nebodera na uglu Ulice Domovinskog rata i Dubrovačke, a godine 2017. je donesen zaključak gradonačelnika kojim je investitoru omogućeno da na Tornju B izgradi još 10 katova.

Kako su najavili Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević, protiv prethodnika će podnijeti prijave USKOK-u čim skupe dokumentaciju. Odlučili smo upitati bivše gradonačelnike smatraju li da su krivi što je Grad zbog njih izgubio značajna sredstva?

Što kaže GUP?

No, prije toga, što zapravo kaže GUP o urbanističkom bonusu? Ovaj instrument je namijenjen da osigura ujednačenu raspodjelu prava gradnje i bolju zaštitu javnog interesa.

– Ovo se prije svega odnosi na prava građenja viših gustoća od prosječnih te na posebno atraktivnim lokacijama. Zaštita javnog interesa podrazumijeva posebno osiguranje javnih prostora i sadržaja od interesa za sve građane (ulice s nogostupima i drvoredima, trgovi, gradsko zelenilo, javne parkirališne površine i garaže, sadržaji društvenog standarda...) – stoji u GUP-u.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Dakle, onaj koji bi više gradio od predviđenog, trebao bi uložiti nešto u boljitak zajednice. No, je li za dobivanje urbanističkog bonusa obvezno ulaganje u javne potrebe ili je to samo opcija na koju se ne može prisiliti poduzetnike?

Vlasnica tvrtke "Urbos" ​Gordana Radman, urbanistica ​koja je s "GIS planom" radila splitski GUP, tvrdi kako je nakon odobravanja urbanističkog bonusa od dodatnih deset katova investitor trebao uložiti u javne sadržaje.

– Urbanistički bonus nije obveza za investitore, no ako ga netko želi koristiti, onda je za njega obvezan. U ovom slučaju, iz odredbi GUP-a proizlazi da bi se primjenjivao urbanistički bonus i to bi bila obveza, ako investitor gradi u dopuštenim okvirima.

Ukoliko se dopusti urbanistički bonus, onda se ta razlika mora investirati u javne potrebe – objasnila je odredbe GUP-a Gordana Radman, koja dodaje kako je gradnja ovih nebodera uzela sva dopuštena građevinska prava na području od "Medike" do "Prometa", kao i to da GUP-om nije predviđeno da se na takav način opterećuju glavne prometnice.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

U GUP-u stoji da Grad Split "putem nadležnih službi može u programu provedbenog dokumenta prostornog uređenja ili natječaja utvrditi dijelove obuhvata ili programa uređenja koji će se planirati i realizirati korištenjem instrumenta dogovornog urbanističkog bonusa.

Javni interes

Dogovornim urbanističkim bonusom se omogućava budućem investitoru izgradnja većeg intenziteta i profitabilnosti (u granicama utvrđenim ovim planom), uz uvjet da zauzvrat realizira ili sudjeluje u realizaciji dogovorenog programa od javnog interesa".

Dogovorni urbanistički bonus se realizira kroz javnoprivatno partnerstvo Grada i investitora. U postupku izrade provedbenog urbanističkog plana ili provedbu natječaja potrebno je po GUP-u uključiti širu urbanu javnost (stručne i nevladine udruge), te posebno građane i predstavnike mjesne samouprave, naročito iz Gradskog kotara u kojem se nalazi obuhvat planiranog zahvata.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Također, "u svrhu osiguranja ispunjenja dogovorenih obveza Grad Split može zahtijevati korištenje garancijskih instrumenata". Dakle, Grad može pritisnuti investitora da ispuni dogovor.

Jesu li, dakle, Željko Kerum i Ivo Baldasar odgovorni što se nije naplatilo milijune kuna od investitora "Dalmatia Towera", odnosno što nisu izgrađeni javni sadržaji?

Prvo smo upitali Keruma, koji je spremno odbacio najnovije prozivke na njegov račun.

– Kako sam ja 2010. mogao znati da će investitor 2017. tražiti veću izgradnju, odnosno 10 katova više, pa bi mu zato trebao urbanistički bonus?! Zašto bi to pisalo u natječajnim uvjetima, tko je unaprijed znao što će tko tražiti?

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

To što govore Puljak i ostali je spekulacija. Natječaj je bio kakav je bio, ja ga se ne sjećam, ali koliko znam, investitor je dobio dodatnih deset katova 2017., a to nije u mom mandatu.

Ne može se unaprijed predvidjeti hoće li netko tražiti dodatak ili ne, i onda to planirati. Pretpostavit što će netko raditi idućih deset godina nije predvidivo, niti je to normalno. Koliko iščitavam iz onoga što pišete vi i ostali, čak je i Teo Vojković bio protiv te dozvole, ali da je netko drugi to odobrio – kaže Kerum, koji tvrdi kako je Puljkovo prozivanje HDZ-a i Keruma kao glavnih krivaca zapravo maska, iza koje Puljak pogoduje svojim sponzorima od kojih ima koristi.

– Za Puljka i njegovu ekipu bi bilo bolje da pričaju istinu, a ne laži. A to što Puljak priča da će zvat ovoga ili onoga, pa neka zove, tako netko može pitati zašto je on izdao dozvolu za ovoga ili onoga između Božića i Nove godine kad svi spavaju. Zapravo je Puljak taj koji ne poštuje završene arhitektonske natječaje, a zašto, mislim da on treba pozvati DORH i USKOK da ispitaju njega samoga – veli Kerum.

Nije obvezno

Bivši gradonačelnik Ivo Baldasar poručuje kako nema problema s time ako će ga prijaviti DORH-u jer mu ne bi bilo prvi put da tamo ide dati izjavu. Za urbanistički bonus iz GUP-a tvrdi kako nije obvezan.

– Neka u slučaju "Dalmatia Towera" uzmu samo bazični dokument, a to je rješenje nadležnog Ministarstva. Ne treba im ništa drugo. Da je Ministarstvo smatralo da to što sam potpisao nije ispravno, ne bi dali pozitivno rješenje, nego bi smatrali u skladu s GUP-om – dajte urbanistički bonus. Pošto to nije napravljeno, to govori sve. Ali neka oni rade svoje.

Vi niste u svom zaključku napisali da investitor treba izvesti urbanistički bonus?

– Nisam, nije ni Ministarstvo, koje je dalo potvrdu.

Mogli ste napisati da bi trebalo ispuniti urbanistički bonus, zar ne?

– Onda bi to bilo uvjetovano rješenje. Zašto bi se od nekoga tražilo da mora ulagati u javne sadržaje, a ne od ostalih. Onda neka se traži od svih. Urbanistički bonus nije obveza nego mogućnost. Koja je svrha svega toga? Stavljate poduzetnike u poziciju da moraju kalkulirati veće troškove, odnosno da moraju još dodatno potrošiti. Po meni to nije bilo u redu.

Mislite da urbanistički bonus kao opcija nije primjeren?

– Ne, mislim da poduzetniku treba dati pravo da napravi što je planirao u skladu sa zakonom, odnosno GUP-om u ovom slučaju, i troškovnikom jer uvijek se to prelije na nekoga trećega.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Ionako je skupo

A zašto bi se investitoru davalo još dodatnih deset katova?

– Zato što je htio potrošiti i napraviti nešto što je zaista monumentalno. Nije radio potleušicu, nego nešto što može duže vremena označiti Split u pozitivnom smislu.

Dakle, zbog toga investitor nije morao još nešto dodatno kompenzirati u smislu javnih sadržaja?

– Nije, zato što je njegova volja da u to ide, a troškovi dodatno rastu. Nisam građevinski stručnjak, ali znam da su mi govorili da troškovi enormno rastu kod određenih radova. Morate, na primjer, temelje drugačije raditi...

Naravno da je htio zaraditi, pa to je logika. Po meni je to bilo više nego dobro za Split – stometarski toranj. Razlika je ovdje u razmišljanju čemu Grad služi uopće?

Služi li Grad da dere poduzetnike i da ih na ovaj način odbija ili je Grad taj koji bi morao dati ruku poduzetnicima i privući ih da investiraju što više u naš grad? Po meni se čini da ova sadašnja vlast jasno kaže poduzetnicima – ne dolazite! – zaključuje Ivo Baldasar.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Cropix Sandi Vidulić Sandi Vidulić Joško Ponoš/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Sandi Vidulić

Je li se pogodovalo investitoru tornja koji je trebao uložiti i u javne sadržaje?

Sandi Vidulić

‘Dalmatia Tower‘ po prvom je projektu trebao biti 10 katova niži

Joško Ponoš/Cropix

Ivo Baldasar

Tom Dubravec/Cropix

Željko Kerum 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/boje-li-se-kerum-i-baldasar-uskok-a-jer-se-nisu-naplatili-milijuni-zbog-10-katova-najveceg-tornja-pitali-smo-ih-1266677 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a5e2c023753ebe6a592c2d063d601cd35ca9451b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Boje+li+se+Kerum+i+Baldasar+USKOK-a+jer+se+nisu+naplatili+milijuni+zbog+10+katova+najve%C4%87eg+tornja%3F+Pitali+smo+ih...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fboje-li-se-kerum-i-baldasar-uskok-a-jer-se-nisu-naplatili-milijuni-zbog-10-katova-najveceg-tornja-pitali-smo-ih-1266677 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fboje-li-se-kerum-i-baldasar-uskok-a-jer-se-nisu-naplatili-milijuni-zbog-10-katova-najveceg-tornja-pitali-smo-ih-1266677 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZANIMLJIVI ODGOVORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitZANIMLJIVI ODGOVORI

Boje li se Kerum i Baldasar USKOK-a jer se nisu naplatili milijuni zbog 10 katova najvećeg tornja? Pitali smo ih...

Piše Sandi Vidulić
21. veljače 2023. - 11:40

Je li Grad propustio naplatiti od investitora milijune kuna urbanističkog bonusa zato što najviši toranj u Hrvatskoj od 115 metara "Dalmatia Tower" ima 27 katova, umjesto 17 katova koliko je bilo predviđeno rješenjem koje je pobijedilo na natječaju?

Ovo pitanje je postavljeno nakon što su gradonačelnik Ivica Puljak i pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković u "Slobodnoj Dalmaciji" optužili bivše gradonačelnike Željka Keruma i Ivu Baldasara kako su svojim zaključcima iz 2010. i 2017. suprotno GUP-u oslobodili investitora plaćanja urbanističkog bonusa za dodatnih deset katova.

Godine 2010. je raspisan arhitektonski natječaj za dva nebodera na uglu Ulice Domovinskog rata i Dubrovačke, a godine 2017. je donesen zaključak gradonačelnika koji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:36