StoryEditorOCM
Splitobljetnica ređenja

Bivši duhovni vođa splitske Nadbiskupije proslavio važnu godišnjicu; dobio je i posebnu tortu sa znakovitom porukom...

Piše Ivan Ugrin
21. listopada 2023. - 00:58

Mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u miru, obilježio je 17. listopada tridesetu obljetnicu svoga biskupskog ređenja, navodi se u vijesti na službenoj nadbiskupijskoj stranici.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Na taj dan 1993. za vrijeme Domovinskog rata nadbiskup Ante Jurić zaredio ga je u Konkatedrali sv. Petra u Splitu za svojega pomoćnog biskupa. Suposvetitelji su bili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giulio Einaudi i pomoćni biskup Rima mons. Giuseppe Maani koji je bio duhovnik mons. Barišiću za vrijeme studija u Vječnome gradu. Nakon sedam godina službe pomoćnog biskupa mons. Marin Barišić je 26. kolovoza 2000. preuzeo upravu nadbiskupije od svojega prethodnika nadbiskupa Jurića koji je stavljen u stanje mira.

image
Tom Dubravec/Cropix

Približavajući se kanonskoj dobi kad biskupi odlaze iz aktivne službe i osjećajući zdravstvene tegobe, nadbiskup Barišić je zatražio pomoćnog biskupa i dobio za nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutlešu porečko-pulskog biskupa.

image
Vojko Bašić/Cropix

Dana 13. svibnja 2022. mons. Marin Barišić je nakon navršenja kanonske dobi otišao u mirovinu. Od tada stanuje u pastoralnom centru konkatedralne župe sv. Petra te i nadalje, rasterećen biskupske odgovornosti, aktivno sudjeluje u crkvenom životu naše mjesne Crkve. Tako bi ovu nedjelju, 22. listopada, s početkom u 19 sati trebao predslaviti misu na župi Visoka za blagdan svetog Ivana Pavla II., koji ga je i imenovao biskupom.

image
Splitsko-makarska nadbiskupija
image
Splitsko-makarska nadbiskupija

Na fotografijama se vidi birano društvo koje je došlo s mons. Barišićem obilježiti njegovih 30 godina biskupstva u blagovaonici konkatedrale. Osim pastoralne ekipe iz župe sv. Petra, bili su tu i apostolski upravitelj, nadbiskup u miru Želimir Puljić, generalni vikar don Nediljko Ante Ančić, nadbiskupov tajnik don Renato Pudar i još neki svećenici. Torta je bila u znaku biskupskog grba mons. Barišića s geslom "Oče naš", koju je nadbiskup stručno zarezao i podijelio okupljenima. 

image
Splitsko-makarska nadbiskupija

O čemu su pričali za stolom, možemo samo pretpostaviti, možda i o inicijativi da se trg ispred konkatedralne crkve nazove po velikom splitskom-makarskom nadbiskupu dr. Frani Franiću, koji je svojedobno mons. Barišića još kao bogoslova i poslao u Rim.

Od kada je otišao u stanje mira i ja sam poslao, i to u dva navrata, pitanja nadbiskupu za jedan svojevrsni životni intervju, no, prvi put mi je odgovorio u svom stilu kako ga “mediji čine oholim i da se mora vježbati u skromnosti i poniznosti”, a drugi put, onako biblijski, kako poput sv. Pavla i hoda u Bitiniju, i njega Duh priječi! Nadam se, da je prošao Miziju i stigao u Troadu. I da sad konačno može odgovoriti na pitanja koja sam mu poslao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 12:10