stdClass Object ( [id] => 1201121 [title] => Autorica koja piše iz zanimljive perspektive ‘složila‘ vodič što se sve mora doživjeti u Splitu. Jednom preporukom malo nas je iznenadila, ali gosti luduju za ovom atrakcijom [alias] => autorica-koja-pise-iz-zanimljive-perspektive-slozila-vodic-sto-se-sve-mora-dozivjeti-u-splitu-jednom-preporukom-malo-nas-je-i-iznenadila-ali-gosti-luduju-za-ovom-atrakcijom [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Namjera nije pompozno hvaliti Split, ali grad je to koji ima sve. Kako za život tako i za odmor. Stoljetne kulture i povijesti koliko vam srce želi, Marjan, točnije oazu zelenila usrid grada, koja nudi odmak od gradske vreve i bezbroj panorama s kojih je teško skrenuti pogled. Bingo za kraj, a s kojim se mnogi veći obalni gradovi ne mogu pohvaliti – uređene plaže duž cijele obale, a zbog čega osvježenje u ljetnim mjesecima stanovnici i posjetitelj ne moraju tražiti izvan granica grada.

Kako bi vam skratili vrijeme planiranja  boravka u Splitu, evo jednog korisnog vodiča za grad pod Marjanom, s bloga The Purposely Lost, autorice imena Lindsay koja se predstavlja kao ‘američka iseljenica koji živi u Italiji (i licencirani turistički vodič u New Yorku), koja se voli gubiti na svojim putovanjima te pomaže ženama da transformiraju svoje samopouzdanje i samoidentitet kroz lokalne mogućnosti putovanja, kako u zemlji tako i u inozemstvu‘.

Na prvom je mjestu, dakako, Dioklecijanova palača.

---

image
/Shutterstock
---

Ova palača koja datira iz doba antike čini većinski dio staroga grada. Sagrađena u 4. stoljeću, zbog iznimne vrijednosti zaštitio ju je UNESCO, a unutar nje nalaze se brojni muzeji, restorani, obrti, ali i stanovnici koji tu obitavaju tijekom cijele godine.

Palače se najbolje izreklamirala kroz snimanje mega popularne serije "Game of Thrones" koja je posudila nekoliko gradskih lokacija za snimanje. Ovaj veliki građevni kompleks unutar zidina sadržavao je sve. Palaču, katedralu, prostorije za stanovanje, kupke za cara i veliki trg.

Do dan danas, još je mnogo znamenitosti unutar palače ostalo očuvano. Kao primjerice najstarija katedrala na svijetu uz koju ponosno stoji zvonik svetoga Duje, a ironija koja se veže uz to je da je car Dioklecijan za koga se cijela palača i izgradila bio žestoki progonitelj kršćana. Potom Jupiterov hram, pred čijim je ulazom postavljena egipatska sfinga koju je Dioklecijan osobno donio kako bi čuvala ulaz.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Očuvan je i Peristil, arhitektonsko klasični zatvoreni rimski perivoj, koji je tijekom dana idealni za predah jer za razliku od ostalih trgova pruža hladovinu, a navečer je idealan je za lagane, recimo, jazz koncerte. Odmah iznad njega je Vestibul, prostrano kružno predvorje koje je nekada bilo formalni ulaz u stambene prostorije palače. Inače mjesto gdje je gotova svaka dalmatinska klapa snimala spotove, jer zbog kružnoga oblika ima dobru akustiku.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Na popisu očuvanih čuda Palače su i Dioklecijanovi podrumi koji su i danas puni života. Tu se organiziraju priredbe, koncerti, sajmovi, dok je na štandovima moguće kupiti vrijedne ručno rađene suvenire i nakit. Također postoje i četiri ulaza u Palaču koja se koriste i dan danas, Srebrna, Zlatna, Željezna i Mjedena vrata.

Nezaobilazno dio posjeta Splitu je – šetnja Rivom! Gotovi svi obalni gradovi u Hrvatskoj imaju promenadu uz more, no mnogi kažu da se baš ova splitska ističe nad ostalima. Duž cijele šetnice nalaze se restorani, kafići, sladoledarnice, a kada nas nebo blagoslovi povoljnim vremenom, teška je lutrija tu pronaći slobodno mjesto. Gušti su gušti, a ispijanje najdražeg napitka dok je pogled uperen prema bistrom moru i otocima zasigurno spada u tu kategoriju. Ništa manje nije magična ni po noći. Onako osvijetljena postane središte noćnoga života jer se ti kafići pretvori u barove i klubove na otvorenome.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Sljedeći je na popisu Trg Republike, no lokalci ne odstupaju od narodnoga naziva trga – Prokurative. Svi oni koji su posjetili Trg svetoga Marka u Veneciji, pronaći će velike sličnosti s Prokurativama. Zgrade zatvaraju trg s tri strane, a od performansa koji se ovdje održavaju najznačajniji je Splitski festival koji se u gradu održava od 1960.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Među zanosnijim trgovima valja izdvojiti i Pjacu, formalnoga naziva Narodni trg. Prvo je to mjesto izvan Palače koje su stanovnici naselili, u 13. stoljeću. Kako se život izvan Palače polako širio, tako je nastao i ovaj trg na kojem se nalazi nekoliko znamenitosti. Stara gradska vijećnica, Palača Nakić i crkva Gospa od zvonika.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Pod budnim okom nadzire svoj grad i park šuma Marjan. Pluća su to grada koja ujedno čine i najvišu njegovu točku, a s čijeg se vrha cijeli grad pruža kao na dlanu. Od stare gradske jezgre pa do nebodera istočnih, krajnjih kotareva. Iz centra grada u ovu park-šumu može se doći stepenicama iz pitoresknoga kvarta Varoš. Postoji nekoliko vidikovaca, crkvica, staza, za svakoga se nađe ponešto. Iako se ne radi o planini, već o brdu nadmorske visine 178 metara, ako ćete se upustiti u avanturu istraživanja ove oaze zelenila, to nikako nemojte raditi u ljetnim cipelama. Ponesite tenisice ili kakve cipele za planinarenje, ali i dovoljno vode. Nije potrebno napominjati i da bi bilo idealno sve ovo zabilježiti i objektivom!

Odmor u Splitu, svakako, ne može proći bez izležavanja po plažama, a možete birati hoćete li se kupati na južnoj, zapadnoj ili sjevernoj strani grada. Bačvice, najpoznatija pješčana plaža u gradu koja je nezaobilazni dio svake ljetne televizijske reportaže, najbliža je centru grada, udaljena svega desetak minuta hoda od Palače. Osim izležavanja moguće je tu popiti kavu ili koktel, unajmiti ležaljku, a za djecu je rezerviran obližnji park.

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Split ima mnogo muzeja, njih dvadesetak, što ne čudi za grad s ovolikom kulturnom baštinom i poviješću. Oni koji se najviše ističu su Muzej grada Splita, Etnografski muzej i Meštrovićeva galerija koja je osim muzeja i čest odabir mladenaca za vjenčanje pod zvjezdanim nebom. Zanimljivo je da autorica spominje i neobičnu izložbu ‘Froggyland‘, a riječ je o jedinstvenoj kolekciji u svijetu od 507 prepariranih žaba, a koja se može razgledati u prostoru bivšeg Kina ‘Tesla‘.

Ova neobična izložba za turiste je prava splitska atrakcija, takve nema na cijelom svijetu, ali gradska vlast je - uopće ne doživljava?

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Šteta bi bilo napustiti, pak, Split, bez posjeta muzeju "Games of Thrones" i ući u potpunosti u svijet tih imaginarnih zmajeva. Za prirodniji doživljaj moguće je uzeti i "walking" turu lokacijama na kojima se serija snimala. Kako bilo da bilo, tisućama godinama stare kamene uske kale pravi su poziv na jednu istraživačku turističku turu.

---

image


 

Paun Paunovic/Cropix
---

---

image


 

Paun Paunovic/Cropix
---

Ako želite da vam se u životu nizaju samo sretni trenuci, onda je obavezan i posjet kipu Grgura Ninskoga čiji zlatni palac, prema legendi, ispunjava sve želje. Ovaj ninski srednjovjekovni biskup zalagao se za to da se mise u katoličkoj crkvi počnu održavati na hrvatskom jeziku, a u povijesti je ostao upamćen kao gorljivi branitelj hrvatskoga jezika, povijesti i kulture.

Uz Rivu, Marmontova je jedna od poznatijih ulica, a poznata je po takozvanom "window shoppingu". Njome ljudi bezbrižno prolaze, razgledavaju izloge, u neku trgovinu uđu, dok pored druge, samo, ležerno produže. Nema požurivanja. Samo laganini. Opcija ima za sve, od ekskluzivnih skupocjenih dućana, sladoledarnica, umjetničkih galerija, a jedno skretanje desno iz ove ulice vodi vas do 130 godine stare ribarnice. Ili, kako bi to Splićani sročili, peškarije.

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

---

image
Paun Paunovic/Cropix
---

Na bancima se tu nudi svježa riba, pravo iz mora stigla. Još jednu domaću ponudu hrane nudi i splitski Pazar. Trbuh grada koji je smješten uz istočne zidine Palače, točnije kod ulaza u Srebrna vrata. Lokalni poljoprivrednici sav svoj trud, znoj i suze, izlažu na ovim bancima i štandovima.

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

---

image



 

Nikola Vilic/Cropix
---

---

image



 

Nikola Vilic/Cropix
---

Nude tako voće, povrće, orašaste plodove, med, sirevi... Nema čega nema. Izuzev domaćih posjetitelja, i oni strani u samo nekoliko dana provedenih u Splitu, nedvojbeno, primijete riječ Hajduk. Uoče je na svakoj zgradi, zidiću, grafitu, a potom i na prsima ili leđima ljudi. I kad je utakmica, a bome i kad nije.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Najlokalnija stvar koju furešt u Splitu može napraviti je otići na utakmicu Hajduka i vidjeti kako se navija za voljeni klub. Dušom, srcem, a onda i glasnicama. Poljudska ljepotica malo kome neće ubrzati otkucaje srca.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘grad koji ima sve‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘grad koji ima sve‘ 2 0 8391 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-15 12:12:38 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Antea Burazin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-02 19:57:28 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-15 19:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6747 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/15\/21950948.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/15693916.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22186624.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22186608.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22175412.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/11374184.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/20971648.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22212558.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22061664.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22061660.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22212600.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22048168.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22048158.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22282478.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/21675334.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/21878310.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/11415594.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/11415586.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22047992.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/21201244.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/21201252.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/21898654.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Vojko Basic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Josko Supic\/Cropix\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Josko Supic\/Cropix\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","



\n\u00a0<\/p>","



\n\u00a0<\/p>","","","","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","



\n\u00a0<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1439","hd_21950948_1920.jpg":"1920x1080","k_21950948_1280.jpg":"1280x1280","k_21950948_1024.jpg":"1024x1024","k_21950948_640.jpg":"640x640","k_21950948_480.jpg":"480x480","k_21950948_340.jpg":"340x340","k_21950948_220.jpg":"220x220","o_21950948_1280.jpg":"1280x959","o_21950948_1024.jpg":"1024x767","o_21950948_640.jpg":"640x479","o_21950948_480.jpg":"480x359","o_21950948_340.jpg":"340x254","o_21950948_220.jpg":"220x164","h_21950948_1280.jpg":"1280x854","h_21950948_1024.jpg":"1024x683","h_21950948_640.jpg":"640x427","h_21950948_480.jpg":"480x320","h_21950948_340.jpg":"340x227","h_21950948_220.jpg":"220x147","pp_21950948_1280.jpg":"1280x1628","pp_21950948_1024.jpg":"1024x1303","pp_21950948_640.jpg":"640x814","pp_21950948_480.jpg":"480x611","pp_21950948_340.jpg":"340x432","pp_21950948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_15693916_1920.jpg":"1920x1080","k_15693916_1280.jpg":"1280x1280","k_15693916_1024.jpg":"1024x1024","k_15693916_640.jpg":"640x640","k_15693916_480.jpg":"480x480","k_15693916_340.jpg":"340x340","k_15693916_220.jpg":"220x220","o_15693916_1280.jpg":"1280x852","o_15693916_1024.jpg":"1024x681","o_15693916_640.jpg":"640x426","o_15693916_480.jpg":"480x319","o_15693916_340.jpg":"340x226","o_15693916_220.jpg":"220x146","h_15693916_1280.jpg":"1280x854","h_15693916_1024.jpg":"1024x683","h_15693916_640.jpg":"640x427","h_15693916_480.jpg":"480x320","h_15693916_340.jpg":"340x227","h_15693916_220.jpg":"220x147","pp_15693916_1280.jpg":"1280x1628","pp_15693916_1024.jpg":"1024x1303","pp_15693916_640.jpg":"640x814","pp_15693916_480.jpg":"480x611","pp_15693916_340.jpg":"340x432","pp_15693916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22186624_1920.jpg":"1920x1080","k_22186624_1280.jpg":"1280x1280","k_22186624_1024.jpg":"1024x1024","k_22186624_640.jpg":"640x640","k_22186624_480.jpg":"480x480","k_22186624_340.jpg":"340x340","k_22186624_220.jpg":"220x220","o_22186624_1280.jpg":"1280x853","o_22186624_1024.jpg":"1024x682","o_22186624_640.jpg":"640x426","o_22186624_480.jpg":"480x320","o_22186624_340.jpg":"340x226","o_22186624_220.jpg":"220x146","h_22186624_1280.jpg":"1280x854","h_22186624_1024.jpg":"1024x683","h_22186624_640.jpg":"640x427","h_22186624_480.jpg":"480x320","h_22186624_340.jpg":"340x227","h_22186624_220.jpg":"220x147","pp_22186624_1280.jpg":"1280x1628","pp_22186624_1024.jpg":"1024x1303","pp_22186624_640.jpg":"640x814","pp_22186624_480.jpg":"480x611","pp_22186624_340.jpg":"340x432","pp_22186624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22186608_1920.jpg":"1920x1080","k_22186608_1280.jpg":"1280x1280","k_22186608_1024.jpg":"1024x1024","k_22186608_640.jpg":"640x640","k_22186608_480.jpg":"480x480","k_22186608_340.jpg":"340x340","k_22186608_220.jpg":"220x220","o_22186608_1280.jpg":"1280x853","o_22186608_1024.jpg":"1024x682","o_22186608_640.jpg":"640x426","o_22186608_480.jpg":"480x320","o_22186608_340.jpg":"340x226","o_22186608_220.jpg":"220x146","h_22186608_1280.jpg":"1280x854","h_22186608_1024.jpg":"1024x683","h_22186608_640.jpg":"640x427","h_22186608_480.jpg":"480x320","h_22186608_340.jpg":"340x227","h_22186608_220.jpg":"220x147","pp_22186608_1280.jpg":"1280x1628","pp_22186608_1024.jpg":"1024x1303","pp_22186608_640.jpg":"640x814","pp_22186608_480.jpg":"480x611","pp_22186608_340.jpg":"340x432","pp_22186608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22175412_1920.jpg":"1920x1080","k_22175412_1280.jpg":"1280x1280","k_22175412_1024.jpg":"1024x1024","k_22175412_640.jpg":"640x640","k_22175412_480.jpg":"480x480","k_22175412_340.jpg":"340x340","k_22175412_220.jpg":"220x220","o_22175412_1280.jpg":"1280x853","o_22175412_1024.jpg":"1024x682","o_22175412_640.jpg":"640x426","o_22175412_480.jpg":"480x320","o_22175412_340.jpg":"340x226","o_22175412_220.jpg":"220x146","h_22175412_1280.jpg":"1280x854","h_22175412_1024.jpg":"1024x683","h_22175412_640.jpg":"640x427","h_22175412_480.jpg":"480x320","h_22175412_340.jpg":"340x227","h_22175412_220.jpg":"220x147","pp_22175412_1280.jpg":"1280x1628","pp_22175412_1024.jpg":"1024x1303","pp_22175412_640.jpg":"640x814","pp_22175412_480.jpg":"480x611","pp_22175412_340.jpg":"340x432","pp_22175412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_11374184_1920.jpg":"1920x1080","k_11374184_1280.jpg":"1280x1280","k_11374184_1024.jpg":"1024x1024","k_11374184_640.jpg":"640x640","k_11374184_480.jpg":"480x480","k_11374184_340.jpg":"340x340","k_11374184_220.jpg":"220x220","o_11374184_1280.jpg":"1280x824","o_11374184_1024.jpg":"1024x659","o_11374184_640.jpg":"640x412","o_11374184_480.jpg":"480x309","o_11374184_340.jpg":"340x219","o_11374184_220.jpg":"220x141","h_11374184_1280.jpg":"1280x854","h_11374184_1024.jpg":"1024x683","h_11374184_640.jpg":"640x427","h_11374184_480.jpg":"480x320","h_11374184_340.jpg":"340x227","h_11374184_220.jpg":"220x147","pp_11374184_1280.jpg":"1280x1628","pp_11374184_1024.jpg":"1024x1303","pp_11374184_640.jpg":"640x814","pp_11374184_480.jpg":"480x611","pp_11374184_340.jpg":"340x432","pp_11374184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1173","hd_20971648_1920.jpg":"1920x1080","k_20971648_1280.jpg":"1280x1280","k_20971648_1024.jpg":"1024x1024","k_20971648_640.jpg":"640x640","k_20971648_480.jpg":"480x480","k_20971648_340.jpg":"340x340","k_20971648_220.jpg":"220x220","o_20971648_1280.jpg":"1280x782","o_20971648_1024.jpg":"1024x625","o_20971648_640.jpg":"640x391","o_20971648_480.jpg":"480x293","o_20971648_340.jpg":"340x207","o_20971648_220.jpg":"220x134","h_20971648_1280.jpg":"1280x854","h_20971648_1024.jpg":"1024x683","h_20971648_640.jpg":"640x427","h_20971648_480.jpg":"480x320","h_20971648_340.jpg":"340x227","h_20971648_220.jpg":"220x147","pp_20971648_1280.jpg":"1280x1628","pp_20971648_1024.jpg":"1024x1303","pp_20971648_640.jpg":"640x814","pp_20971648_480.jpg":"480x611","pp_20971648_340.jpg":"340x432","pp_20971648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_22212558_1920.jpg":"1920x1080","k_22212558_1280.jpg":"1280x1280","k_22212558_1024.jpg":"1024x1024","k_22212558_640.jpg":"640x640","k_22212558_480.jpg":"480x480","k_22212558_340.jpg":"340x340","k_22212558_220.jpg":"220x220","o_22212558_1280.jpg":"1280x854","o_22212558_1024.jpg":"1024x683","o_22212558_640.jpg":"640x427","o_22212558_480.jpg":"480x320","o_22212558_340.jpg":"340x227","o_22212558_220.jpg":"220x146","h_22212558_1280.jpg":"1280x854","h_22212558_1024.jpg":"1024x683","h_22212558_640.jpg":"640x427","h_22212558_480.jpg":"480x320","h_22212558_340.jpg":"340x227","h_22212558_220.jpg":"220x147","pp_22212558_1280.jpg":"1280x1628","pp_22212558_1024.jpg":"1024x1303","pp_22212558_640.jpg":"640x814","pp_22212558_480.jpg":"480x611","pp_22212558_340.jpg":"340x432","pp_22212558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_22061664_1920.jpg":"1920x1080","k_22061664_1280.jpg":"1280x1280","k_22061664_1024.jpg":"1024x1024","k_22061664_640.jpg":"640x640","k_22061664_480.jpg":"480x480","k_22061664_340.jpg":"340x340","k_22061664_220.jpg":"220x220","o_22061664_1280.jpg":"1280x792","o_22061664_1024.jpg":"1024x633","o_22061664_640.jpg":"640x396","o_22061664_480.jpg":"480x297","o_22061664_340.jpg":"340x210","o_22061664_220.jpg":"220x136","h_22061664_1280.jpg":"1280x854","h_22061664_1024.jpg":"1024x683","h_22061664_640.jpg":"640x427","h_22061664_480.jpg":"480x320","h_22061664_340.jpg":"340x227","h_22061664_220.jpg":"220x147","pp_22061664_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061664_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061664_640.jpg":"640x814","pp_22061664_480.jpg":"480x611","pp_22061664_340.jpg":"340x432","pp_22061664_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22061660_1920.jpg":"1920x1080","k_22061660_1280.jpg":"1280x1280","k_22061660_1024.jpg":"1024x1024","k_22061660_640.jpg":"640x640","k_22061660_480.jpg":"480x480","k_22061660_340.jpg":"340x340","k_22061660_220.jpg":"220x220","o_22061660_1280.jpg":"1280x853","o_22061660_1024.jpg":"1024x682","o_22061660_640.jpg":"640x426","o_22061660_480.jpg":"480x320","o_22061660_340.jpg":"340x226","o_22061660_220.jpg":"220x146","h_22061660_1280.jpg":"1280x854","h_22061660_1024.jpg":"1024x683","h_22061660_640.jpg":"640x427","h_22061660_480.jpg":"480x320","h_22061660_340.jpg":"340x227","h_22061660_220.jpg":"220x147","pp_22061660_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061660_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061660_640.jpg":"640x814","pp_22061660_480.jpg":"480x611","pp_22061660_340.jpg":"340x432","pp_22061660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_22212600_1920.jpg":"1920x1080","k_22212600_1280.jpg":"1280x1280","k_22212600_1024.jpg":"1024x1024","k_22212600_640.jpg":"640x640","k_22212600_480.jpg":"480x480","k_22212600_340.jpg":"340x340","k_22212600_220.jpg":"220x220","o_22212600_1280.jpg":"1280x854","o_22212600_1024.jpg":"1024x683","o_22212600_640.jpg":"640x427","o_22212600_480.jpg":"480x320","o_22212600_340.jpg":"340x227","o_22212600_220.jpg":"220x146","h_22212600_1280.jpg":"1280x854","h_22212600_1024.jpg":"1024x683","h_22212600_640.jpg":"640x427","h_22212600_480.jpg":"480x320","h_22212600_340.jpg":"340x227","h_22212600_220.jpg":"220x147","pp_22212600_1280.jpg":"1280x1628","pp_22212600_1024.jpg":"1024x1303","pp_22212600_640.jpg":"640x814","pp_22212600_480.jpg":"480x611","pp_22212600_340.jpg":"340x432","pp_22212600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22048168_1920.jpg":"1920x1080","k_22048168_1280.jpg":"1280x1280","k_22048168_1024.jpg":"1024x1024","k_22048168_640.jpg":"640x640","k_22048168_480.jpg":"480x480","k_22048168_340.jpg":"340x340","k_22048168_220.jpg":"220x220","o_22048168_1280.jpg":"1280x852","o_22048168_1024.jpg":"1024x681","o_22048168_640.jpg":"640x426","o_22048168_480.jpg":"480x319","o_22048168_340.jpg":"340x226","o_22048168_220.jpg":"220x146","h_22048168_1280.jpg":"1280x854","h_22048168_1024.jpg":"1024x683","h_22048168_640.jpg":"640x427","h_22048168_480.jpg":"480x320","h_22048168_340.jpg":"340x227","h_22048168_220.jpg":"220x147","pp_22048168_1280.jpg":"1280x1628","pp_22048168_1024.jpg":"1024x1303","pp_22048168_640.jpg":"640x814","pp_22048168_480.jpg":"480x611","pp_22048168_340.jpg":"340x432","pp_22048168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22048158_1920.jpg":"1920x1080","k_22048158_1280.jpg":"1280x1280","k_22048158_1024.jpg":"1024x1024","k_22048158_640.jpg":"640x640","k_22048158_480.jpg":"480x480","k_22048158_340.jpg":"340x340","k_22048158_220.jpg":"220x220","o_22048158_1280.jpg":"1280x852","o_22048158_1024.jpg":"1024x681","o_22048158_640.jpg":"640x426","o_22048158_480.jpg":"480x319","o_22048158_340.jpg":"340x226","o_22048158_220.jpg":"220x146","h_22048158_1280.jpg":"1280x854","h_22048158_1024.jpg":"1024x683","h_22048158_640.jpg":"640x427","h_22048158_480.jpg":"480x320","h_22048158_340.jpg":"340x227","h_22048158_220.jpg":"220x147","pp_22048158_1280.jpg":"1280x1628","pp_22048158_1024.jpg":"1024x1303","pp_22048158_640.jpg":"640x814","pp_22048158_480.jpg":"480x611","pp_22048158_340.jpg":"340x432","pp_22048158_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1390","hd_22282478_1920.jpg":"1920x1080","k_22282478_1280.jpg":"1280x1280","k_22282478_1024.jpg":"1024x1024","k_22282478_640.jpg":"640x640","k_22282478_480.jpg":"480x480","k_22282478_340.jpg":"340x340","k_22282478_220.jpg":"220x220","o_22282478_1280.jpg":"1280x926","o_22282478_1024.jpg":"1024x741","o_22282478_640.jpg":"640x463","o_22282478_480.jpg":"480x347","o_22282478_340.jpg":"340x246","o_22282478_220.jpg":"220x159","h_22282478_1280.jpg":"1280x854","h_22282478_1024.jpg":"1024x683","h_22282478_640.jpg":"640x427","h_22282478_480.jpg":"480x320","h_22282478_340.jpg":"340x227","h_22282478_220.jpg":"220x147","pp_22282478_1280.jpg":"1280x1628","pp_22282478_1024.jpg":"1024x1303","pp_22282478_640.jpg":"640x814","pp_22282478_480.jpg":"480x611","pp_22282478_340.jpg":"340x432","pp_22282478_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1319","hd_21675334_1920.jpg":"1920x1080","k_21675334_1280.jpg":"1280x1280","k_21675334_1024.jpg":"1024x1024","k_21675334_640.jpg":"640x640","k_21675334_480.jpg":"480x480","k_21675334_340.jpg":"340x340","k_21675334_220.jpg":"220x220","o_21675334_1280.jpg":"1280x879","o_21675334_1024.jpg":"1024x703","o_21675334_640.jpg":"640x439","o_21675334_480.jpg":"480x329","o_21675334_340.jpg":"340x233","o_21675334_220.jpg":"220x151","h_21675334_1280.jpg":"1280x854","h_21675334_1024.jpg":"1024x683","h_21675334_640.jpg":"640x427","h_21675334_480.jpg":"480x320","h_21675334_340.jpg":"340x227","h_21675334_220.jpg":"220x147","pp_21675334_1280.jpg":"1280x1628","pp_21675334_1024.jpg":"1024x1303","pp_21675334_640.jpg":"640x814","pp_21675334_480.jpg":"480x611","pp_21675334_340.jpg":"340x432","pp_21675334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_21878310_1920.jpg":"1920x1080","k_21878310_1280.jpg":"1280x1280","k_21878310_1024.jpg":"1024x1024","k_21878310_640.jpg":"640x640","k_21878310_480.jpg":"480x480","k_21878310_340.jpg":"340x340","k_21878310_220.jpg":"220x220","o_21878310_1280.jpg":"1280x862","o_21878310_1024.jpg":"1024x689","o_21878310_640.jpg":"640x431","o_21878310_480.jpg":"480x323","o_21878310_340.jpg":"340x228","o_21878310_220.jpg":"220x148","h_21878310_1280.jpg":"1280x854","h_21878310_1024.jpg":"1024x683","h_21878310_640.jpg":"640x427","h_21878310_480.jpg":"480x320","h_21878310_340.jpg":"340x227","h_21878310_220.jpg":"220x147","pp_21878310_1280.jpg":"1280x1628","pp_21878310_1024.jpg":"1024x1303","pp_21878310_640.jpg":"640x814","pp_21878310_480.jpg":"480x611","pp_21878310_340.jpg":"340x432","pp_21878310_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_11415594_1920.jpg":"1920x1080","k_11415594_1280.jpg":"1280x1280","k_11415594_1024.jpg":"1024x1024","k_11415594_640.jpg":"640x640","k_11415594_480.jpg":"480x480","k_11415594_340.jpg":"340x340","k_11415594_220.jpg":"220x220","o_11415594_1280.jpg":"1280x832","o_11415594_1024.jpg":"1024x665","o_11415594_640.jpg":"640x416","o_11415594_480.jpg":"480x312","o_11415594_340.jpg":"340x221","o_11415594_220.jpg":"220x143","h_11415594_1280.jpg":"1280x854","h_11415594_1024.jpg":"1024x683","h_11415594_640.jpg":"640x427","h_11415594_480.jpg":"480x320","h_11415594_340.jpg":"340x227","h_11415594_220.jpg":"220x147","pp_11415594_1280.jpg":"1280x1628","pp_11415594_1024.jpg":"1024x1303","pp_11415594_640.jpg":"640x814","pp_11415594_480.jpg":"480x611","pp_11415594_340.jpg":"340x432","pp_11415594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_11415586_1920.jpg":"1920x1080","k_11415586_1280.jpg":"1280x1280","k_11415586_1024.jpg":"1024x1024","k_11415586_640.jpg":"640x640","k_11415586_480.jpg":"480x480","k_11415586_340.jpg":"340x340","k_11415586_220.jpg":"220x220","o_11415586_1280.jpg":"1280x832","o_11415586_1024.jpg":"1024x666","o_11415586_640.jpg":"640x416","o_11415586_480.jpg":"480x312","o_11415586_340.jpg":"340x221","o_11415586_220.jpg":"220x143","h_11415586_1280.jpg":"1280x854","h_11415586_1024.jpg":"1024x683","h_11415586_640.jpg":"640x427","h_11415586_480.jpg":"480x320","h_11415586_340.jpg":"340x227","h_11415586_220.jpg":"220x147","pp_11415586_1280.jpg":"1280x1628","pp_11415586_1024.jpg":"1024x1303","pp_11415586_640.jpg":"640x814","pp_11415586_480.jpg":"480x611","pp_11415586_340.jpg":"340x432","pp_11415586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22047992_1920.jpg":"1920x1080","k_22047992_1280.jpg":"1280x1280","k_22047992_1024.jpg":"1024x1024","k_22047992_640.jpg":"640x640","k_22047992_480.jpg":"480x480","k_22047992_340.jpg":"340x340","k_22047992_220.jpg":"220x220","o_22047992_1280.jpg":"1280x852","o_22047992_1024.jpg":"1024x681","o_22047992_640.jpg":"640x426","o_22047992_480.jpg":"480x319","o_22047992_340.jpg":"340x226","o_22047992_220.jpg":"220x146","h_22047992_1280.jpg":"1280x854","h_22047992_1024.jpg":"1024x683","h_22047992_640.jpg":"640x427","h_22047992_480.jpg":"480x320","h_22047992_340.jpg":"340x227","h_22047992_220.jpg":"220x147","pp_22047992_1280.jpg":"1280x1628","pp_22047992_1024.jpg":"1024x1303","pp_22047992_640.jpg":"640x814","pp_22047992_480.jpg":"480x611","pp_22047992_340.jpg":"340x432","pp_22047992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_21201244_1920.jpg":"1920x1080","k_21201244_1280.jpg":"1280x1280","k_21201244_1024.jpg":"1024x1024","k_21201244_640.jpg":"640x640","k_21201244_480.jpg":"480x480","k_21201244_340.jpg":"340x340","k_21201244_220.jpg":"220x220","o_21201244_1280.jpg":"1280x852","o_21201244_1024.jpg":"1024x682","o_21201244_640.jpg":"640x426","o_21201244_480.jpg":"480x319","o_21201244_340.jpg":"340x226","o_21201244_220.jpg":"220x146","h_21201244_1280.jpg":"1280x854","h_21201244_1024.jpg":"1024x683","h_21201244_640.jpg":"640x427","h_21201244_480.jpg":"480x320","h_21201244_340.jpg":"340x227","h_21201244_220.jpg":"220x147","pp_21201244_1280.jpg":"1280x1628","pp_21201244_1024.jpg":"1024x1303","pp_21201244_640.jpg":"640x814","pp_21201244_480.jpg":"480x611","pp_21201244_340.jpg":"340x432","pp_21201244_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2968","hd_21201252_1920.jpg":"1920x1080","k_21201252_1280.jpg":"1280x1280","k_21201252_1024.jpg":"1024x1024","k_21201252_640.jpg":"640x640","k_21201252_480.jpg":"480x480","k_21201252_340.jpg":"340x340","k_21201252_220.jpg":"220x220","o_21201252_1280.jpg":"1280x1978","o_21201252_1024.jpg":"1024x1582","o_21201252_640.jpg":"640x989","o_21201252_480.jpg":"480x742","o_21201252_340.jpg":"340x525","o_21201252_220.jpg":"220x340","h_21201252_1280.jpg":"1280x854","h_21201252_1024.jpg":"1024x683","h_21201252_640.jpg":"640x427","h_21201252_480.jpg":"480x320","h_21201252_340.jpg":"340x227","h_21201252_220.jpg":"220x147","pp_21201252_1280.jpg":"1280x1628","pp_21201252_1024.jpg":"1024x1303","pp_21201252_640.jpg":"640x814","pp_21201252_480.jpg":"480x611","pp_21201252_340.jpg":"340x432","pp_21201252_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2433","hd_21898654_1920.jpg":"1920x1080","k_21898654_1280.jpg":"1280x1280","k_21898654_1024.jpg":"1024x1024","k_21898654_640.jpg":"640x640","k_21898654_480.jpg":"480x480","k_21898654_340.jpg":"340x340","k_21898654_220.jpg":"220x220","o_21898654_1280.jpg":"1280x1622","o_21898654_1024.jpg":"1024x1297","o_21898654_640.jpg":"640x811","o_21898654_480.jpg":"480x608","o_21898654_340.jpg":"340x430","o_21898654_220.jpg":"220x278","h_21898654_1280.jpg":"1280x854","h_21898654_1024.jpg":"1024x683","h_21898654_640.jpg":"640x427","h_21898654_480.jpg":"480x320","h_21898654_340.jpg":"340x227","h_21898654_220.jpg":"220x147","pp_21898654_1280.jpg":"1280x1628","pp_21898654_1024.jpg":"1024x1303","pp_21898654_640.jpg":"640x814","pp_21898654_480.jpg":"480x611","pp_21898654_340.jpg":"340x432","pp_21898654_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7847792 Threads: 4 Questions: 1642811538 Slow queries: 4884491 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111567520 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/autorica-koja-pise-iz-zanimljive-perspektive-slozila-vodic-sto-se-sve-mora-dozivjeti-u-splitu-jednom-preporukom-malo-nas-je-i-iznenadila-ali-gosti-luduju-za-ovom-atrakcijom-1201121 [printLink] => /split/autorica-koja-pise-iz-zanimljive-perspektive-slozila-vodic-sto-se-sve-mora-dozivjeti-u-splitu-jednom-preporukom-malo-nas-je-i-iznenadila-ali-gosti-luduju-za-ovom-atrakcijom-1201121?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 408723 [name] => Turistički vodič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticki-vodic [link] => /tag/turisticki-vodic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘grad koji ima sve‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Autorica koja piše iz zanimljive perspektive ‘složila‘ vodič što se sve mora doživjeti u Splitu. Jednom preporukom malo nas je iznenadila, ali gosti luduju za ovom atrakcijom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-03-47-09-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/21950948.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/21950948.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/15693916.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22186624.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22186608.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22175412.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/11374184.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/20971648.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22212558.jpg [title] => Josko Supic/Cropix/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22061664.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22061660.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22212600.jpg [title] => Josko Supic/Cropix/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22048168.jpg [title] =>



 

Nikola Vilic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22048158.jpg [title] =>



 

Nikola Vilic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22282478.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/21675334.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/21878310.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/11415594.jpg [title] =>


 

Paun Paunovic/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/11415586.jpg [title] =>


 

Paun Paunovic/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22047992.jpg [title] =>



 

Nikola Vilic/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/21201244.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/21201252.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/21898654.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Namjera nije pompozno hvaliti Split, ali grad je to koji ima sve. Kako za život tako i za odmor. Stoljetne kulture i povijesti koliko vam srce želi, Marjan, točnije oazu zelenila usrid grada, koja nudi odmak od gradske vreve i bezbroj panorama s kojih je teško skrenuti pogled. Bingo za kraj, a s kojim se mnogi veći obalni gradovi ne mogu pohvaliti – uređene plaže duž cijele obale, a zbog čega osvježenje u ljetnim mjesecima stanovnici i posjetitelj ne moraju tražiti izvan granica grada.

Kako bi vam skratili vrijeme planiranja  boravka u Splitu, evo jednog korisnog vodiča za grad pod Marjanom, s bloga The Purposely Lost, autorice imena Lindsay koja se predstavlja kao ‘američka iseljenica koji živi u Italiji (i licencirani turistički vodič u New Yorku), koja se voli gubiti na svojim putovanjima te pomaže ženama da transformiraju svoje samopouzdanje i samoidentitet kroz lokalne mogućnosti putovanja, kako u zemlji tako i u inozemstvu‘.

Na prvom je mjestu, dakako, Dioklecijanova palača.

---

image
/Shutterstock
---

Ova palača koja datira iz doba antike čini većinski dio staroga grada. Sagrađena u 4. stoljeću, zbog iznimne vrijednosti zaštitio ju je UNESCO, a unutar nje nalaze se brojni muzeji, restorani, obrti, ali i stanovnici koji tu obitavaju tijekom cijele godine.

Palače se najbolje izreklamirala kroz snimanje mega popularne serije "Game of Thrones" koja je posudila nekoliko gradskih lokacija za snimanje. Ovaj veliki građevni kompleks unutar zidina sadržavao je sve. Palaču, katedralu, prostorije za stanovanje, kupke za cara i veliki trg.

Do dan danas, još je mnogo znamenitosti unutar palače ostalo očuvano. Kao primjerice najstarija katedrala na svijetu uz koju ponosno stoji zvonik svetoga Duje, a ironija koja se veže uz to je da je car Dioklecijan za koga se cijela palača i izgradila bio žestoki progonitelj kršćana. Potom Jupiterov hram, pred čijim je ulazom postavljena egipatska sfinga koju je Dioklecijan osobno donio kako bi čuvala ulaz.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Očuvan je i Peristil, arhitektonsko klasični zatvoreni rimski perivoj, koji je tijekom dana idealni za predah jer za razliku od ostalih trgova pruža hladovinu, a navečer je idealan je za lagane, recimo, jazz koncerte. Odmah iznad njega je Vestibul, prostrano kružno predvorje koje je nekada bilo formalni ulaz u stambene prostorije palače. Inače mjesto gdje je gotova svaka dalmatinska klapa snimala spotove, jer zbog kružnoga oblika ima dobru akustiku.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Na popisu očuvanih čuda Palače su i Dioklecijanovi podrumi koji su i danas puni života. Tu se organiziraju priredbe, koncerti, sajmovi, dok je na štandovima moguće kupiti vrijedne ručno rađene suvenire i nakit. Također postoje i četiri ulaza u Palaču koja se koriste i dan danas, Srebrna, Zlatna, Željezna i Mjedena vrata.

Nezaobilazno dio posjeta Splitu je – šetnja Rivom! Gotovi svi obalni gradovi u Hrvatskoj imaju promenadu uz more, no mnogi kažu da se baš ova splitska ističe nad ostalima. Duž cijele šetnice nalaze se restorani, kafići, sladoledarnice, a kada nas nebo blagoslovi povoljnim vremenom, teška je lutrija tu pronaći slobodno mjesto. Gušti su gušti, a ispijanje najdražeg napitka dok je pogled uperen prema bistrom moru i otocima zasigurno spada u tu kategoriju. Ništa manje nije magična ni po noći. Onako osvijetljena postane središte noćnoga života jer se ti kafići pretvori u barove i klubove na otvorenome.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Sljedeći je na popisu Trg Republike, no lokalci ne odstupaju od narodnoga naziva trga – Prokurative. Svi oni koji su posjetili Trg svetoga Marka u Veneciji, pronaći će velike sličnosti s Prokurativama. Zgrade zatvaraju trg s tri strane, a od performansa koji se ovdje održavaju najznačajniji je Splitski festival koji se u gradu održava od 1960.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Među zanosnijim trgovima valja izdvojiti i Pjacu, formalnoga naziva Narodni trg. Prvo je to mjesto izvan Palače koje su stanovnici naselili, u 13. stoljeću. Kako se život izvan Palače polako širio, tako je nastao i ovaj trg na kojem se nalazi nekoliko znamenitosti. Stara gradska vijećnica, Palača Nakić i crkva Gospa od zvonika.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Pod budnim okom nadzire svoj grad i park šuma Marjan. Pluća su to grada koja ujedno čine i najvišu njegovu točku, a s čijeg se vrha cijeli grad pruža kao na dlanu. Od stare gradske jezgre pa do nebodera istočnih, krajnjih kotareva. Iz centra grada u ovu park-šumu može se doći stepenicama iz pitoresknoga kvarta Varoš. Postoji nekoliko vidikovaca, crkvica, staza, za svakoga se nađe ponešto. Iako se ne radi o planini, već o brdu nadmorske visine 178 metara, ako ćete se upustiti u avanturu istraživanja ove oaze zelenila, to nikako nemojte raditi u ljetnim cipelama. Ponesite tenisice ili kakve cipele za planinarenje, ali i dovoljno vode. Nije potrebno napominjati i da bi bilo idealno sve ovo zabilježiti i objektivom!

Odmor u Splitu, svakako, ne može proći bez izležavanja po plažama, a možete birati hoćete li se kupati na južnoj, zapadnoj ili sjevernoj strani grada. Bačvice, najpoznatija pješčana plaža u gradu koja je nezaobilazni dio svake ljetne televizijske reportaže, najbliža je centru grada, udaljena svega desetak minuta hoda od Palače. Osim izležavanja moguće je tu popiti kavu ili koktel, unajmiti ležaljku, a za djecu je rezerviran obližnji park.

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Split ima mnogo muzeja, njih dvadesetak, što ne čudi za grad s ovolikom kulturnom baštinom i poviješću. Oni koji se najviše ističu su Muzej grada Splita, Etnografski muzej i Meštrovićeva galerija koja je osim muzeja i čest odabir mladenaca za vjenčanje pod zvjezdanim nebom. Zanimljivo je da autorica spominje i neobičnu izložbu ‘Froggyland‘, a riječ je o jedinstvenoj kolekciji u svijetu od 507 prepariranih žaba, a koja se može razgledati u prostoru bivšeg Kina ‘Tesla‘.

Ova neobična izložba za turiste je prava splitska atrakcija, takve nema na cijelom svijetu, ali gradska vlast je - uopće ne doživljava?

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Šteta bi bilo napustiti, pak, Split, bez posjeta muzeju "Games of Thrones" i ući u potpunosti u svijet tih imaginarnih zmajeva. Za prirodniji doživljaj moguće je uzeti i "walking" turu lokacijama na kojima se serija snimala. Kako bilo da bilo, tisućama godinama stare kamene uske kale pravi su poziv na jednu istraživačku turističku turu.

---

image


 

Paun Paunovic/Cropix
---

---

image


 

Paun Paunovic/Cropix
---

Ako želite da vam se u životu nizaju samo sretni trenuci, onda je obavezan i posjet kipu Grgura Ninskoga čiji zlatni palac, prema legendi, ispunjava sve želje. Ovaj ninski srednjovjekovni biskup zalagao se za to da se mise u katoličkoj crkvi počnu održavati na hrvatskom jeziku, a u povijesti je ostao upamćen kao gorljivi branitelj hrvatskoga jezika, povijesti i kulture.

Uz Rivu, Marmontova je jedna od poznatijih ulica, a poznata je po takozvanom "window shoppingu". Njome ljudi bezbrižno prolaze, razgledavaju izloge, u neku trgovinu uđu, dok pored druge, samo, ležerno produže. Nema požurivanja. Samo laganini. Opcija ima za sve, od ekskluzivnih skupocjenih dućana, sladoledarnica, umjetničkih galerija, a jedno skretanje desno iz ove ulice vodi vas do 130 godine stare ribarnice. Ili, kako bi to Splićani sročili, peškarije.

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

---

image
Paun Paunovic/Cropix
---

Na bancima se tu nudi svježa riba, pravo iz mora stigla. Još jednu domaću ponudu hrane nudi i splitski Pazar. Trbuh grada koji je smješten uz istočne zidine Palače, točnije kod ulaza u Srebrna vrata. Lokalni poljoprivrednici sav svoj trud, znoj i suze, izlažu na ovim bancima i štandovima.

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

---

image



 

Nikola Vilic/Cropix
---

---

image



 

Nikola Vilic/Cropix
---

Nude tako voće, povrće, orašaste plodove, med, sirevi... Nema čega nema. Izuzev domaćih posjetitelja, i oni strani u samo nekoliko dana provedenih u Splitu, nedvojbeno, primijete riječ Hajduk. Uoče je na svakoj zgradi, zidiću, grafitu, a potom i na prsima ili leđima ljudi. I kad je utakmica, a bome i kad nije.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Najlokalnija stvar koju furešt u Splitu može napraviti je otići na utakmicu Hajduka i vidjeti kako se navija za voljeni klub. Dušom, srcem, a onda i glasnicama. Poljudska ljepotica malo kome neće ubrzati otkucaje srca.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Vojko Basic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Sasa Buric/Cropix Josko Supic/Cropix/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Josko Supic/Cropix/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Josko Ponos/Cropix Paun Paunovic/Cropix Tom Dubravec/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Tom Dubravec/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/autorica-koja-pise-iz-zanimljive-perspektive-slozila-vodic-sto-se-sve-mora-dozivjeti-u-splitu-jednom-preporukom-malo-nas-je-i-iznenadila-ali-gosti-luduju-za-ovom-atrakcijom-1201121 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=38f0fa4a51fd29526f1807c47b3425c32cafcbcc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Autorica+koja+pi%C5%A1e+iz+zanimljive+perspektive+%E2%80%98slo%C5%BEila%E2%80%98+vodi%C4%8D+%C5%A1to+se+sve+mora+do%C5%BEivjeti+u+Splitu.+Jednom+preporukom+malo+nas+je+iznenadila%2C+ali+gosti+luduju+za+ovom+atrakcijom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fautorica-koja-pise-iz-zanimljive-perspektive-slozila-vodic-sto-se-sve-mora-dozivjeti-u-splitu-jednom-preporukom-malo-nas-je-i-iznenadila-ali-gosti-luduju-za-ovom-atrakcijom-1201121 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fautorica-koja-pise-iz-zanimljive-perspektive-slozila-vodic-sto-se-sve-mora-dozivjeti-u-splitu-jednom-preporukom-malo-nas-je-i-iznenadila-ali-gosti-luduju-za-ovom-atrakcijom-1201121 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘grad koji ima sve‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Split‘grad koji ima sve‘

Autorica koja piše iz zanimljive perspektive ‘složila‘ vodič što se sve mora doživjeti u Splitu. Jednom preporukom malo nas je iznenadila, ali gosti luduju za ovom atrakcijom

Piše Antea Burazin
15. lipnja 2022. - 21:22

Namjera nije pompozno hvaliti Split, ali grad je to koji ima sve. Kako za život tako i za odmor. Stoljetne kulture i povijesti koliko vam srce želi, Marjan, točnije oazu zelenila usrid grada, koja nudi odmak od gradske vreve i bezbroj panorama s kojih je teško skrenuti pogled. Bingo za kraj, a s kojim se mnogi veći obalni gradovi ne mogu pohvaliti – uređene plaže duž cijele obale, a zbog čega osvježenje u ljetnim mjesecima stanovnici i posjetitelj ne moraju tražiti izvan granica grada.

Kako bi vam skratili vrijeme planiranja  boravka u Splitu, evo jednog korisnog vodiča za grad pod Marjanom, s bloga The Purposely Lost, autorice imena Lindsay koja se predstavlja kao ‘američka iseljenica koji živi u Italiji (i licencirani turistički vodič u New Yorku), koja se voli gubiti na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:47