stdClass Object ( [id] => 1271535 [title] => Arhitektica projektirala splitske zgrade mimo zakona, a Grad izdao pravomoćne građevinske dozvole?! Neće biti kažnjena [alias] => arhitektica-projektirala-splitske-zgrade-mimo-zakona-a-grad-izdao-pravomocne-gradevinske-dozvole-nece-biti-kaznjena [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mještani Dragovoda koji su prije godinu i pol prosvjedovali protiv namjere tvrtke "Romić inženjering" da gradi stambeno poslovne građevine u njihovom susjedstvu, radi čega je intervenirala policija, dobili su ovih dana moralnu satisfakciju.

Hoće li im to pomoći u njihovim željama da spriječe gradnju, odlučit će Upravni sud u Splitu. Naime, kako nas je obavijestila odvjetnica Doris Košta koja zastupa stanare, stručno Povjerenstvo Hrvatske komore arhitekata utvrdilo je da su projekti koji su rađeni za "Romić inženjering" na Dragovodama i na Kocunaru suprotni važećim prostornim planovima i arhitektonskoj struci.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Grad je izdao pravomoćnu građevinsku dozvolu "Romić inženjeringu" za 34 stana, 4 poslovna prostora, 29 garažnih mjesta i 10 parking mjesta na otvorenom na Dragovodama, a na Kocunaru je izdana građevinska dozvola za 26 stanova i 29 garažnih mjesta.

- Nakon provedenog postupka i detaljne analize cjelokupnog spisa Povjerenstvo za stručni nadzor smatra da je došlo do teže povrede iz članka 5. stavka 10,11 i 12 Pravilnika o stegovnom postupanju Hrvatske komore arhitekata - napominje se u "Obavijesti o provedenom nadzoru".

U pitanju su važne strukovne stvari, jer u nalazu Povjerenstva stoji da se ovdje ogriješilo o članke Pravilnika koji se odnose na izradu projekta, nesavjesno obavljanje poslova, izradu projekata mimo zakona, nestručno zastupanje investitora...

- Utvrđeno je da projekt T.D. 12/2020_A, ZOP Šaškor nije u skladu sa prostorno planskom dokumentacijom odnosno UPU-om Mejaši-Dragovode, kao ni sa planovima višeg reda.

U projektu T.D 1/2019/A, ZOP Romić_Kocunar ponavljaju se isti principi u slobodnom tumačenju prostornoplanske dokumentacije (smještaj poslovnih prostora u podrum, dvostruko veća maksimalna nadzemna izgrađenost od dozvoljene, premala udaljenost građevine od ruba čestice i sl.) - navodi se u nalazu Povjerenstva krovne strukovne organizacije hrvatskih arhitekata.

Podsjetimo, protiv gradnje na Dragovodama preko dvadeset obitelji se pobunilo. Međašnici su imali niz prigovora. Angažirali su odvjetnicu Doris Koštu i arhitekticu Iskru Peranić Jogunicu.

---

image

Doris Košta

Ante Čizmić/Cropix
---

Njih dvije su tvrdile kako u projektima postoje brojne greške: pristupni put nije osiguran jer susjed nije prodao zemljište Gradu; u geodetskom projektu nije prikazana jedna postojeća građevina radi čega je proizvoljno određen građevni pravac; u slijepoj uličici od 100 metara nema okretišta za vatrogasno vozilo, a da bi se prikazalo kako je to moguće dio kuće i garažu jednog od susjeda uklonilo se iz projekta...

Unatoč svemu što je stručno Povjerenstvo HKA utvrdilo, čak i da se projektiralo dvostruko više od dozvoljene nadzemne gradnje (!), Komora ipak neće oduzeti pečat arhitektici, ili joj izreći neku drugu kaznu. Razlog? Zato što je Grad izdao pravomoćnu dozvolu Romićima!?

- Unatoč tome što Povjerenstvo za stručni nadzor smatra da postoje propusti u radu nadzirane članice, s obzirom na činjenicu da je u gore nadziranom predmetu po gore navedenim projektima u upravnom postupku izdana pravomoćna građevinska dozvola, time ovo tijelo nije ovlašteno ispitivati pravilnost odluke o pitanjima o kojima je odlučeno takvom pravomoćnom građevinskom dozvolom te stoga neće podnijeti zahtjev za pokretanje stegovnog postupka pri stegovnom tužiteljstvu, već će nadziranom dostaviti svoje mišljenje i ukazati na propuste i nepravilnosti u radu radi budućeg postupanja nadziranog člana i odrediti redovni nadzor nad radom članice Komore - stoji u zaključku Povjerenstva HKA.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Ipak, stanovnici Dragovoda očekuju kako će im stručni nalaz Povjerenstva Hrvatske komore arhitekata pomoći u sudskom postupku kojeg vode na Upravnom sudu. Odvjetnica Doris Košta kaže kako je cijeli sustav u Hrvatskoj postavljen u korist investitora, te kako se teško običnom čovjeku izboriti u takvoj situaciji za svoja prava. Ovo je, napominje prvi put da se koristi nalaz Komore kao dokaz.

- Nije ovdje samo slučaj sa Dragovodama, nego i sa Kocunarom. Ne može se, dakle, reći kako se radi o slučajnoj grešci, nego o svjesnom i namjernom nepoštivanju prostorno planske dokumentacije.

Problem je kod nas što se Upravni sud ne oslanja na mišljenje stručnjaka koliko bi trebao, nego imamo slučajeve da suci sami preuzimaju na sebe tumačenje prostornih planova i dokumentacije koja zahtjeva stručno znanje pa se onda bave čisto formalnim stvarima.

Običan čovjek sa svojim prihodima nije u stanju angažirati stručnu zaštitu koja mu je potrebna, a arhitekti za investitore mimo propisa rade projekte, za koje im onda službenici u Banovini izdaju građevinske dozvole.

---

image

U kolovozu 2021. godine stanari Ulice blažene Marije Petković bunili su se protiv izgradnje zgrade investitorice Zore Romić

Duje Klarić/Cropix
---

Ministarstvo također ne pruža potrebnu zaštitu. Nama su rekli da ne žele ulaziti toliko duboko u predmet, nego neka zaštitu potražimo na drugom mjestu, jer se oni ne žele dovesti u situaciju da ih investitor tuži ukoliko pogriješe - objašnjava odvjetnica Košta.

Obraćajući se Hrvatskoj komori arhitekata Doris Košta je napomenula da je vezano za građevinske dozvole za Dragovode i Kocunar protiv odgovornih podnijela prijavu USKOK-u.

- Angažirala sam stručnu osobu koja je utvrdila zašto građevinska dozvola nije mogla biti izdana, zbog čega je dokumentacija na kojoj se zasniva građevinska dozvola protivna zakonu i nije odraz stvarnog stanja, a što je sve učinjeno kako bi investitor stekao imovinsku korist velikih razmjera.

A od čega imovinsku korist imaju i ostali sudionici. Jer pored činjenice da je svaka oblast u vezi dokumentacije za koju se traži dozvola normirana, za ne povjerovati je da odgovorne osobe kojima je to posao i obaveza ovo nisu vidjele - istaknula je Košta.

Iz "Romić inženjeringa" nisu imali komentara na nalaz Povjerenstva Hrvatske komore arhitekata.

- Ne znam za nalaz Komore o kojem govorite. Ako ga je Košta dobila, trebao ga je dobiti i moj odvjetnik. Dok ne dobijem saznanje ne mogu komentirati - kratko nam je rekla investitorica Zora Romić.

---

image

Zora Romić

Duje Klarić/Cropix
---

Do arhitektice Vere Filipović čiji rad je bio predmet nadzora Komore nismo uspjeli doći. U tvrtki "Biro-B" javila se osoba koja je rekla da ne zna kako ćemo do nje doći jer je samo suradnica. Na naš ponovljeni upit rečeno nam je da će nas povezati s direktorom koji ima njezin broj, ali je onda linija prekinuta.

Zatražili smo komentar od Tea Vojkovića, pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju kojem smo poslali nalaz Komore i upitali na osnovu čega su djelatnici njegovog Upravnog odjela izdavali dozvole u ovom slučaju.

- Službenici ovog Upravnog odjela, kao prvostupanjskog nadležnog upravnog tijela, izdaju akte kojima se odobrava gradnja i/ili uporaba građevine sukladno odredbi Zakona i propisa iz ovog upravnog područja, te temeljem zakonom propisane dokumentacije koja je u postupku podnesena.

Eventualne nepravilnosti, ili nezadovoljstvo stranaka u bilo kojem postupku iz područja nadležnosti ovog upravnog odjela rješavaju se temeljem Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju, Zakona o općem upravnom postupku, te ostalih zakona i propisa iz ovog upravnog područja kroz žalbene postupke - objašnjava Vojković.

---

image

Teo Vojković

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dalje pojašnjava kako je nadležno drugostupanjsko tijelo Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, te da se izvanredni pravni lijekovi provode se pred upravnim sudom.

- Nad svakim postupkom, može se pri nadležnom Ministarstvu zatražiti provedba upravnog nadzora, sve sukladno Zakonu.Hrvatska komora arhitekata je strukovna udruga, i u ovim postupcima nema nikakvu ulogu.

Nisu stranka u postupku, niti je tijelo od bilo kakvog značaja u postupku izdavanja građevinske dozvole, niti bilo kojeg drugog akta iz područja prostornog uređenja - zaključuje Teo Vojković.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I OVO JE MOGUĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => I OVO JE MOGUĆE 2 0 7687 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-09 15:59:36 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-10 08:23:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-10 08:23:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1490 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Arhitektica projektirala splitske zgrade mimo zakona, a Grad izdao pravomoćne građevinske dozvole?! Neće biti kažnjena [metakey] => Romić inženjering, Doris Košta, Hrvatska komora arhitekata, Dragovode, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/09\/19153088.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/13265560.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/19571004.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/19153076.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/19153078.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/23197492.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Doris Ko\u0161ta<\/p>","

Zora Romi\u0107<\/p>","

U kolovozu 2021. godine stanari\u00a0Ulice bla\u017eene Marije Petkovi\u0107\u00a0bunili su se protiv izgradnje zgrade investitorice Zore\u00a0Romi\u0107<\/p>","","

Teo Vojkovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1159","hd_19153088_1920.jpg":"1920x1080","k_19153088_1280.jpg":"1280x1280","k_19153088_1024.jpg":"1024x1024","k_19153088_640.jpg":"640x640","k_19153088_480.jpg":"480x480","k_19153088_340.jpg":"340x340","k_19153088_220.jpg":"220x220","o_19153088_1280.jpg":"1280x772","o_19153088_1024.jpg":"1024x618","o_19153088_640.jpg":"640x386","o_19153088_480.jpg":"480x289","o_19153088_340.jpg":"340x205","o_19153088_220.jpg":"220x132","h_19153088_1280.jpg":"1280x854","h_19153088_1024.jpg":"1024x683","h_19153088_640.jpg":"640x427","h_19153088_480.jpg":"480x320","h_19153088_340.jpg":"340x227","h_19153088_220.jpg":"220x147","pp_19153088_1280.jpg":"1280x1628","pp_19153088_1024.jpg":"1024x1303","pp_19153088_640.jpg":"640x814","pp_19153088_480.jpg":"480x611","pp_19153088_340.jpg":"340x432","pp_19153088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1173","hd_13265560_1920.jpg":"1920x1080","k_13265560_1280.jpg":"1280x1280","k_13265560_1024.jpg":"1024x1024","k_13265560_640.jpg":"640x640","k_13265560_480.jpg":"480x480","k_13265560_340.jpg":"340x340","k_13265560_220.jpg":"220x220","o_13265560_1280.jpg":"1280x782","o_13265560_1024.jpg":"1024x625","o_13265560_640.jpg":"640x391","o_13265560_480.jpg":"480x293","o_13265560_340.jpg":"340x207","o_13265560_220.jpg":"220x134","h_13265560_1280.jpg":"1280x854","h_13265560_1024.jpg":"1024x683","h_13265560_640.jpg":"640x427","h_13265560_480.jpg":"480x320","h_13265560_340.jpg":"340x227","h_13265560_220.jpg":"220x147","pp_13265560_1280.jpg":"1280x1628","pp_13265560_1024.jpg":"1024x1303","pp_13265560_640.jpg":"640x814","pp_13265560_480.jpg":"480x611","pp_13265560_340.jpg":"340x432","pp_13265560_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1388","hd_19571004_1920.jpg":"1920x1080","k_19571004_1280.jpg":"1280x1280","k_19571004_1024.jpg":"1024x1024","k_19571004_640.jpg":"640x640","k_19571004_480.jpg":"480x480","k_19571004_340.jpg":"340x340","k_19571004_220.jpg":"220x220","o_19571004_1280.jpg":"1280x925","o_19571004_1024.jpg":"1024x740","o_19571004_640.jpg":"640x462","o_19571004_480.jpg":"480x347","o_19571004_340.jpg":"340x245","o_19571004_220.jpg":"220x159","h_19571004_1280.jpg":"1280x854","h_19571004_1024.jpg":"1024x683","h_19571004_640.jpg":"640x427","h_19571004_480.jpg":"480x320","h_19571004_340.jpg":"340x227","h_19571004_220.jpg":"220x147","pp_19571004_1280.jpg":"1280x1628","pp_19571004_1024.jpg":"1024x1303","pp_19571004_640.jpg":"640x814","pp_19571004_480.jpg":"480x611","pp_19571004_340.jpg":"340x432","pp_19571004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19153076_1920.jpg":"1920x1080","k_19153076_1280.jpg":"1280x1280","k_19153076_1024.jpg":"1024x1024","k_19153076_640.jpg":"640x640","k_19153076_480.jpg":"480x480","k_19153076_340.jpg":"340x340","k_19153076_220.jpg":"220x220","o_19153076_1280.jpg":"1280x853","o_19153076_1024.jpg":"1024x682","o_19153076_640.jpg":"640x426","o_19153076_480.jpg":"480x320","o_19153076_340.jpg":"340x226","o_19153076_220.jpg":"220x146","h_19153076_1280.jpg":"1280x854","h_19153076_1024.jpg":"1024x683","h_19153076_640.jpg":"640x427","h_19153076_480.jpg":"480x320","h_19153076_340.jpg":"340x227","h_19153076_220.jpg":"220x147","pp_19153076_1280.jpg":"1280x1628","pp_19153076_1024.jpg":"1024x1303","pp_19153076_640.jpg":"640x814","pp_19153076_480.jpg":"480x611","pp_19153076_340.jpg":"340x432","pp_19153076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1216","hd_19153078_1920.jpg":"1920x1080","k_19153078_1280.jpg":"1280x1280","k_19153078_1024.jpg":"1024x1024","k_19153078_640.jpg":"640x640","k_19153078_480.jpg":"480x480","k_19153078_340.jpg":"340x340","k_19153078_220.jpg":"220x220","o_19153078_1280.jpg":"1280x810","o_19153078_1024.jpg":"1024x648","o_19153078_640.jpg":"640x405","o_19153078_480.jpg":"480x304","o_19153078_340.jpg":"340x215","o_19153078_220.jpg":"220x139","h_19153078_1280.jpg":"1280x854","h_19153078_1024.jpg":"1024x683","h_19153078_640.jpg":"640x427","h_19153078_480.jpg":"480x320","h_19153078_340.jpg":"340x227","h_19153078_220.jpg":"220x147","pp_19153078_1280.jpg":"1280x1628","pp_19153078_1024.jpg":"1024x1303","pp_19153078_640.jpg":"640x814","pp_19153078_480.jpg":"480x611","pp_19153078_340.jpg":"340x432","pp_19153078_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_23197492_1920.jpg":"1920x1080","k_23197492_1280.jpg":"1280x1280","k_23197492_1024.jpg":"1024x1024","k_23197492_640.jpg":"640x640","k_23197492_480.jpg":"480x480","k_23197492_340.jpg":"340x340","k_23197492_220.jpg":"220x220","o_23197492_1280.jpg":"1280x866","o_23197492_1024.jpg":"1024x692","o_23197492_640.jpg":"640x433","o_23197492_480.jpg":"480x324","o_23197492_340.jpg":"340x230","o_23197492_220.jpg":"220x148","h_23197492_1280.jpg":"1280x854","h_23197492_1024.jpg":"1024x683","h_23197492_640.jpg":"640x427","h_23197492_480.jpg":"480x320","h_23197492_340.jpg":"340x227","h_23197492_220.jpg":"220x147","pp_23197492_1280.jpg":"1280x1628","pp_23197492_1024.jpg":"1024x1303","pp_23197492_640.jpg":"640x814","pp_23197492_480.jpg":"480x611","pp_23197492_340.jpg":"340x432","pp_23197492_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4084902 Threads: 2 Questions: 121948684 Slow queries: 53288 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3714944 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/arhitektica-projektirala-splitske-zgrade-mimo-zakona-a-grad-izdao-pravomocne-gradevinske-dozvole-nece-biti-kaznjena-1271535 [printLink] => /split/arhitektica-projektirala-splitske-zgrade-mimo-zakona-a-grad-izdao-pravomocne-gradevinske-dozvole-nece-biti-kaznjena-1271535?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 648004 [name] => Romić inženjering [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 11:29:28 [main_article_id] => 0 [alias] => romic-inzenjering [link] => /tag/romic-inzenjering ) [1] => stdClass Object ( [id] => 311954 [name] => doris košta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => doris-kosta [link] => /tag/doris-kosta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 460725 [name] => hrvatska komora arhitekata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-komora-arhitekata [link] => /tag/hrvatska-komora-arhitekata ) [3] => stdClass Object ( [id] => 143072 [name] => dragovode [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragovode [link] => /tag/dragovode ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I OVO JE MOGUĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Arhitektica projektirala splitske zgrade mimo zakona, a Grad izdao pravomoćne građevinske dozvole?! Neće biti kažnjena [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/19153088.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/19153088.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/13265560.jpg [title] =>

Doris Košta

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/19571004.jpg [title] =>

Zora Romić

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/19153076.jpg [title] =>

U kolovozu 2021. godine stanari Ulice blažene Marije Petković bunili su se protiv izgradnje zgrade investitorice Zore Romić

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/19153078.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/23197492.jpg [title] =>

Teo Vojković

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mještani Dragovoda koji su prije godinu i pol prosvjedovali protiv namjere tvrtke "Romić inženjering" da gradi stambeno poslovne građevine u njihovom susjedstvu, radi čega je intervenirala policija, dobili su ovih dana moralnu satisfakciju.

Hoće li im to pomoći u njihovim željama da spriječe gradnju, odlučit će Upravni sud u Splitu. Naime, kako nas je obavijestila odvjetnica Doris Košta koja zastupa stanare, stručno Povjerenstvo Hrvatske komore arhitekata utvrdilo je da su projekti koji su rađeni za "Romić inženjering" na Dragovodama i na Kocunaru suprotni važećim prostornim planovima i arhitektonskoj struci.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Grad je izdao pravomoćnu građevinsku dozvolu "Romić inženjeringu" za 34 stana, 4 poslovna prostora, 29 garažnih mjesta i 10 parking mjesta na otvorenom na Dragovodama, a na Kocunaru je izdana građevinska dozvola za 26 stanova i 29 garažnih mjesta.

- Nakon provedenog postupka i detaljne analize cjelokupnog spisa Povjerenstvo za stručni nadzor smatra da je došlo do teže povrede iz članka 5. stavka 10,11 i 12 Pravilnika o stegovnom postupanju Hrvatske komore arhitekata - napominje se u "Obavijesti o provedenom nadzoru".

U pitanju su važne strukovne stvari, jer u nalazu Povjerenstva stoji da se ovdje ogriješilo o članke Pravilnika koji se odnose na izradu projekta, nesavjesno obavljanje poslova, izradu projekata mimo zakona, nestručno zastupanje investitora...

- Utvrđeno je da projekt T.D. 12/2020_A, ZOP Šaškor nije u skladu sa prostorno planskom dokumentacijom odnosno UPU-om Mejaši-Dragovode, kao ni sa planovima višeg reda.

U projektu T.D 1/2019/A, ZOP Romić_Kocunar ponavljaju se isti principi u slobodnom tumačenju prostornoplanske dokumentacije (smještaj poslovnih prostora u podrum, dvostruko veća maksimalna nadzemna izgrađenost od dozvoljene, premala udaljenost građevine od ruba čestice i sl.) - navodi se u nalazu Povjerenstva krovne strukovne organizacije hrvatskih arhitekata.

Podsjetimo, protiv gradnje na Dragovodama preko dvadeset obitelji se pobunilo. Međašnici su imali niz prigovora. Angažirali su odvjetnicu Doris Koštu i arhitekticu Iskru Peranić Jogunicu.

---

image

Doris Košta

Ante Čizmić/Cropix
---

Njih dvije su tvrdile kako u projektima postoje brojne greške: pristupni put nije osiguran jer susjed nije prodao zemljište Gradu; u geodetskom projektu nije prikazana jedna postojeća građevina radi čega je proizvoljno određen građevni pravac; u slijepoj uličici od 100 metara nema okretišta za vatrogasno vozilo, a da bi se prikazalo kako je to moguće dio kuće i garažu jednog od susjeda uklonilo se iz projekta...

Unatoč svemu što je stručno Povjerenstvo HKA utvrdilo, čak i da se projektiralo dvostruko više od dozvoljene nadzemne gradnje (!), Komora ipak neće oduzeti pečat arhitektici, ili joj izreći neku drugu kaznu. Razlog? Zato što je Grad izdao pravomoćnu dozvolu Romićima!?

- Unatoč tome što Povjerenstvo za stručni nadzor smatra da postoje propusti u radu nadzirane članice, s obzirom na činjenicu da je u gore nadziranom predmetu po gore navedenim projektima u upravnom postupku izdana pravomoćna građevinska dozvola, time ovo tijelo nije ovlašteno ispitivati pravilnost odluke o pitanjima o kojima je odlučeno takvom pravomoćnom građevinskom dozvolom te stoga neće podnijeti zahtjev za pokretanje stegovnog postupka pri stegovnom tužiteljstvu, već će nadziranom dostaviti svoje mišljenje i ukazati na propuste i nepravilnosti u radu radi budućeg postupanja nadziranog člana i odrediti redovni nadzor nad radom članice Komore - stoji u zaključku Povjerenstva HKA.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Ipak, stanovnici Dragovoda očekuju kako će im stručni nalaz Povjerenstva Hrvatske komore arhitekata pomoći u sudskom postupku kojeg vode na Upravnom sudu. Odvjetnica Doris Košta kaže kako je cijeli sustav u Hrvatskoj postavljen u korist investitora, te kako se teško običnom čovjeku izboriti u takvoj situaciji za svoja prava. Ovo je, napominje prvi put da se koristi nalaz Komore kao dokaz.

- Nije ovdje samo slučaj sa Dragovodama, nego i sa Kocunarom. Ne može se, dakle, reći kako se radi o slučajnoj grešci, nego o svjesnom i namjernom nepoštivanju prostorno planske dokumentacije.

Problem je kod nas što se Upravni sud ne oslanja na mišljenje stručnjaka koliko bi trebao, nego imamo slučajeve da suci sami preuzimaju na sebe tumačenje prostornih planova i dokumentacije koja zahtjeva stručno znanje pa se onda bave čisto formalnim stvarima.

Običan čovjek sa svojim prihodima nije u stanju angažirati stručnu zaštitu koja mu je potrebna, a arhitekti za investitore mimo propisa rade projekte, za koje im onda službenici u Banovini izdaju građevinske dozvole.

---

image

U kolovozu 2021. godine stanari Ulice blažene Marije Petković bunili su se protiv izgradnje zgrade investitorice Zore Romić

Duje Klarić/Cropix
---

Ministarstvo također ne pruža potrebnu zaštitu. Nama su rekli da ne žele ulaziti toliko duboko u predmet, nego neka zaštitu potražimo na drugom mjestu, jer se oni ne žele dovesti u situaciju da ih investitor tuži ukoliko pogriješe - objašnjava odvjetnica Košta.

Obraćajući se Hrvatskoj komori arhitekata Doris Košta je napomenula da je vezano za građevinske dozvole za Dragovode i Kocunar protiv odgovornih podnijela prijavu USKOK-u.

- Angažirala sam stručnu osobu koja je utvrdila zašto građevinska dozvola nije mogla biti izdana, zbog čega je dokumentacija na kojoj se zasniva građevinska dozvola protivna zakonu i nije odraz stvarnog stanja, a što je sve učinjeno kako bi investitor stekao imovinsku korist velikih razmjera.

A od čega imovinsku korist imaju i ostali sudionici. Jer pored činjenice da je svaka oblast u vezi dokumentacije za koju se traži dozvola normirana, za ne povjerovati je da odgovorne osobe kojima je to posao i obaveza ovo nisu vidjele - istaknula je Košta.

Iz "Romić inženjeringa" nisu imali komentara na nalaz Povjerenstva Hrvatske komore arhitekata.

- Ne znam za nalaz Komore o kojem govorite. Ako ga je Košta dobila, trebao ga je dobiti i moj odvjetnik. Dok ne dobijem saznanje ne mogu komentirati - kratko nam je rekla investitorica Zora Romić.

---

image

Zora Romić

Duje Klarić/Cropix
---

Do arhitektice Vere Filipović čiji rad je bio predmet nadzora Komore nismo uspjeli doći. U tvrtki "Biro-B" javila se osoba koja je rekla da ne zna kako ćemo do nje doći jer je samo suradnica. Na naš ponovljeni upit rečeno nam je da će nas povezati s direktorom koji ima njezin broj, ali je onda linija prekinuta.

Zatražili smo komentar od Tea Vojkovića, pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju kojem smo poslali nalaz Komore i upitali na osnovu čega su djelatnici njegovog Upravnog odjela izdavali dozvole u ovom slučaju.

- Službenici ovog Upravnog odjela, kao prvostupanjskog nadležnog upravnog tijela, izdaju akte kojima se odobrava gradnja i/ili uporaba građevine sukladno odredbi Zakona i propisa iz ovog upravnog područja, te temeljem zakonom propisane dokumentacije koja je u postupku podnesena.

Eventualne nepravilnosti, ili nezadovoljstvo stranaka u bilo kojem postupku iz područja nadležnosti ovog upravnog odjela rješavaju se temeljem Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju, Zakona o općem upravnom postupku, te ostalih zakona i propisa iz ovog upravnog područja kroz žalbene postupke - objašnjava Vojković.

---

image

Teo Vojković

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dalje pojašnjava kako je nadležno drugostupanjsko tijelo Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, te da se izvanredni pravni lijekovi provode se pred upravnim sudom.

- Nad svakim postupkom, može se pri nadležnom Ministarstvu zatražiti provedba upravnog nadzora, sve sukladno Zakonu.Hrvatska komora arhitekata je strukovna udruga, i u ovim postupcima nema nikakvu ulogu.

Nisu stranka u postupku, niti je tijelo od bilo kakvog značaja u postupku izdavanja građevinske dozvole, niti bilo kojeg drugog akta iz područja prostornog uređenja - zaključuje Teo Vojković.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klaric/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Doris Košta

Duje Klarić/Cropix

Zora Romić

Duje Klarić/Cropix

U kolovozu 2021. godine stanari Ulice blažene Marije Petković bunili su se protiv izgradnje zgrade investitorice Zore Romić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/arhitektica-projektirala-splitske-zgrade-mimo-zakona-a-grad-izdao-pravomocne-gradevinske-dozvole-nece-biti-kaznjena-1271535 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9370bbba098a371c8b7ec65ad47626d89d5a8080 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Arhitektica+projektirala+splitske+zgrade+mimo+zakona%2C+a+Grad+izdao+pravomo%C4%87ne+gra%C4%91evinske+dozvole%3F%21+Ne%C4%87e+biti+ka%C5%BEnjena&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Farhitektica-projektirala-splitske-zgrade-mimo-zakona-a-grad-izdao-pravomocne-gradevinske-dozvole-nece-biti-kaznjena-1271535 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Farhitektica-projektirala-splitske-zgrade-mimo-zakona-a-grad-izdao-pravomocne-gradevinske-dozvole-nece-biti-kaznjena-1271535 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I OVO JE MOGUĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitI OVO JE MOGUĆE

Arhitektica projektirala splitske zgrade mimo zakona, a Grad izdao pravomoćne građevinske dozvole?! Neće biti kažnjena

Piše Sandi Vidulić
10. ožujka 2023. - 09:23

Mještani Dragovoda koji su prije godinu i pol prosvjedovali protiv namjere tvrtke "Romić inženjering" da gradi stambeno poslovne građevine u njihovom susjedstvu, radi čega je intervenirala policija, dobili su ovih dana moralnu satisfakciju.

Hoće li im to pomoći u njihovim željama da spriječe gradnju, odlučit će Upravni sud u Splitu. Naime, kako nas je obavijestila odvjetnica Doris Košta koja zastupa stanare, stručno Povjerenstvo Hrvatske komore arhitekata utvrdilo je da su projekti koji su rađeni za "Romić inženjering" na Dragovodama i na Kocunaru suprotni važećim prostornim planovima i arhitektonskoj struci.

Grad je izdao pravomoćnu građevinsku dozvolu "Romić inženjeringu" za 34 stana, 4 poslovna prostora, 29 garažnih mjesta i 10 parking mje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:09