StoryEditorOCM
SplitOVO TRAJE OD 2021.

Alo, netko nam truje djecu u Splitu! Zar je jedino Nenadu Perišu stalo do istine? Gdje je Inspektorat? Grad? Udruge?

Piše Nataša Bakotić
5. svibnja 2023. - 13:55

Neke baš davne godine Ranko Dorotka, jedan od novinarskih bardova od kojih sam učila zanat, rekao bi nama mladim urednicima: "Ako ne znaš dat naslov, napiši ‘Tko nam truje djecu?‘ To će ti svi pročitat."

Sjetila sam ga se jer smo u okrugloj rođendanskoj godini pa puno vrtimo uspomene, ali i zato što me već danima svrbe prsti da na tekstu mora biti baš taj naslov. Ne jer ne znam bolji, nego zato što za to imam opravdan razlog. Netko nam u ovom gradu mjesecima, možda i godinama, truje zrak, a mi nikako da dođemo do odgovora tko je to i zaustavimo ga.

Pišem, naravno, o sjevernom splitskom kvartu Brda, u kojemu mjerenja već dugo pokazuju alarmantne rezultate kakvoće zraka. Znamo da imamo ogromne količine sive prašine po ulicama i stanovima, raznoraznih metala u zraku, od kojih najviše arsena, ali ne znamo odakle dolazi.

A niti što taj otrov točno znači za naše zdravlje. A ne znamo zato što već mjesecima ne uspijevamo dobiti odgovor Državnog inspektorata kojemu se šalju uzorkovanja.

image
Nikola Vilić/Cropix

"Ukupna taložna tvar treba pokazati je li izvor onečišćenja udaljen od kotara Brda, a kako se po cesti vidjelo puno praškastog materijala sive boje, zaključili smo da je izvor onečišćenja sigurno blizu.

Riječ je o ogromnim količinama koje dolaze s mjesta koje je u blizini Brda sa sjeverne strane. U analizama ukupne taložne tvari pronašli smo svih metala koje je potrebno mjeriti. Najviše je izmjereno arsena i to u količinama koje su višestruko premašile godišnje granične vrijednosti."

Tako kaže mr. sc. Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke županijskog Zavoda za javno zdravstvo, i odaje nam dojam jedine osobe u gradu kojoj je zaista stalo. Postavlja mjerne stanice, prati i objavljuje rezultate i upozorava sve redom. Poslao je podatke i Gradu Splitu i Inspektoratu... A jesu li ih stigli pročitati?

image
Damjan Tadić/Cropix

A gdje su zeleni?

Iz "prvooptužene" Luke Split se kunu da nije do njih i da im je to potvrdio Državni inspektorat. Javnosti i ugroženim ljudima nije. Šuti Inspektorat, šuti Grad, a bogami šute i ekološke udruge. Ni glasa od njih svih ovih mjeseci. To jest godina, jer se prva sumnja pojavila još 2021. Valjda imaju unosnijih projekata od bavljenja tamo nekim Brđanima i njihovom prašinom obogaćenom arsenom.

Kad im je dogorilo, grupa stanovnika Brda organizirala je prosvjed na kojemu se pojavio i dogradonačelnik Bojan Ivošević, pokazao razumijevanje, ali i nemoć jer se radi o privatnoj firmi. Tako smo dobili neslužbenu potvrdu da se zna tko nam truje djecu, ali su "privatno" i "kapital" moćnije riječi od vapaja ljudi prekrivenih sivom prašinom.

Nemoć mi nikako ne bi smio spomenuti ni jedan dužnosnik, jer politika znači moć i utjecaj. Pitanje je samo kako će ih i za što koristiti. Neće valjda samo na štekate i kazne za parkiranje.

Slučaj "arsen u zraku" je baš dobar primjer za pokazivanje kome je stalo do domaćih ljudi. Već se osjećamo kao građani drugog reda u vlastitom gradu i sklanjamo se pred najezdom divljeg turizma i svih vrsta ludila koje nosi. Kad već bježimo u rubne dijelove da ne smetamo, dajte nam da barem tamo dišemo. I svi vi koji šutite, računajte na buru koja raznosi sve, pa i sivu prašinu s arsenom.

Baš nam treba jedna Erin Brockovich!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:51