stdClass Object ( [id] => 1056075 [title] => Aleksandra Kardum, splitska spisateljica, glazbena terapeutkinja i pedagoginja: U ranom djetinjstvu mobitel je opasna igračka [alias] => aleksandra-kardum-splitska-spisateljica-glazbena-terapeutkinja-i-pedagoginja-u-ranom-djetinjstvu-mobitel-je-opasna-igracka [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako je široj javnosti daleko poznatija po svojim romanima, Aleksandra Kardum po svom je obrazovanju glazbena terapeutkinja i pedagoginja, zaposlena gotovo dvadeset godina u splitskom Centru za autizam.

S napisanim doktoratom koji čeka termin za obranu, dogodilo se u ovoj "epidemijskoj" godini da je prije dočekala izdanje svoje nove knjige, ovaj put iz područja kojim se svakodnevno bavi - iz tiskare "Redak" upravo je izišao multimedijski priručnik za roditelje i one koji rade s djecom s razvojnim poteškoćama, pod naslovom "Čekam te ovdje".

Priručnik sadrži i 42 didaktičke pjesmice koje je Aleksandra osmislila, a dostupne su skeniranjem QR kodova, a nastojeći se približiti što više obiteljskim problemima, a u knjizi su "verzalom" istaknuti najčešći komentari koje je čula od roditelja djece s autizmom.

Reakcije na glazbu

Zašto "Čekam te ovdje"? Koja poruka se krije iza naslova - pitamo je na početku razgovora...

- Radeći s djecom, često razgovaram s njihovim roditeljima, a svoju doktorsku disertaciju napisala sam upravo o roditeljstvu, o životu u obiteljima gdje jedno ili više djece ima poremećaj iz spektra autizma. Kod ovakve vrste razvojnih poremećaja dijete nedovoljno reagira na podražaje, ne odaziva se na svoje ime i čini se da nije zainteresirano za većinu događanja u svojoj okolini. Zato nam je najvažnija zadaća doprijeti do djeteta. Neke metode manje su ili više uspješne, a vrijeme potrebno za ostvarivanje kontakta s djetetom je individualno i ovisi o puno čimbenika. Stoga preporučujem da roditelji i svi oni koji rade s djetetom do njega pokušaju doprijeti i glazbom te da takvim svojim angažmanom - koristeći se različitim tonovima, zvukovima, šumovima, ritmovima i melodijama pošalju djetetu poruku - "čekam te ovdje".

Preporučujete da djecu s autizmom treba izložiti glazbi što ranije, prije svih drugih vježbi...

- Tijekom prvih nekoliko mjeseci života bebe reagiraju na glazbu emotivno i motorički, a tijekom svog jezičnog razvoja prije razumijevaju melodiju u govoru, njezinu intonaciju i karakter, nego značenje samih riječi. Bebe osjećaju jesi li ljut, tužan, je li to povišeni ton ili nije, znaju se prestrašiti ili nasmijati, ovisi kako im se obratiš. U praksi sam susretala djecu koja ne mogu izreći riječi, ali kad im to melodiziraš oni to izvanredno otpjevaju, što je dokaz da se govor i glazba obrađuju u različitim područjima mozga. Tako da pjevušenjem neka djeca uspijevaju verbalizirati svoje potrebe i reći što trebaju. Dobrobitima glazbe se, podrazumijeva se, mogu izložiti i djeca bez razvojnih poteškoća.

Zašto nam je potreban ovakav priručnik? Odnosno, jeste li primijetili da roditelji nemaju ovakav vodič koji bi ih pripremio za ono što ih čeka?

- Istina, tu postoji jedna velika praznina. Roditelji su, općenito, prepušteni sami sebi. Nemamo usustavljenu dijagnostiku gdje bi se dijete pratilo od rođenja i da bi se, nakon opažanja prvih znakova, uputilo u sveobuhvatnu dijagnostiku i, sukladno tome, intervenciju. Roditelji sami uočavaju upozoravajuće znakove, a nažalost, često ih se u tome i razuvjerava te se tako prolongira početak terapija. Ja sam, iskreno se nadam, u knjizi navela neke korisne smjernice s aspekta obiteljske pedagogije te s aspekta glazbe. Međutim, prazninu u informiranju roditelja treba ispuniti s mnogih drugih aspekata.

Puno imitacija

Što zamjerate kao nedostatak pjesmicama koje su poznate kao "dječje"?

- Dječje pjesmice su super, ali za djecu s neurorazvojnim poremećajima trebale bi biti još jednostavnije, s manje teksta te puno ponavljanja, onomatopeja, slogovanja, imitacija, afektiranja i, obavezno - pokreta. Pjesmica "Kad si sretan" je, na primjer, izvanredna, sadrži sve, motoričke i vokalne imitacije. Roditeljima je ona prvi odabir jer potiče imitacije i interakciju s djetetom, ali je zapravo preduga i puna apstrakcija, poput "sretan" ili "dijeliti sreću". Osobito kad naiđe dio "Kad si sretan i kad želiš s drugim dijelit' sreću tu…" itd. dijete ne može razumjeti ni akumulirati toliko riječi, tempo je prebrz i sve to može izazvati frustraciju. "Kad si sretan" je super pjesmica za djecu koja nemaju kognitivnih ili jezičnih teškoća. Za djecu s razvojnim teškoćama trebamo pjesmice koje su kratke, sporijeg tempa, s puno afekta, dramatiziranja i imitacija.

Što je zajedničko vašim pjesmicama, kakve su i za koju dob?

- Pjesmice su grupirane prema preverbalnim vještinama koje dijete treba razviti kako bi imalo adekvatnu podlogu za govor. Neke od tih vještina su kontakt pogledom, imitacija, "združena pažnja" ili zajedničko iskustvo, zanimanje za okolinu i ljude, svijest o vlastitom tijelu i njegovu položaju u prostoru i druge. Međutim, mnoge od pjesmica se svojim ciljevima preklapaju i teško ih je razgraničiti za što su namijenjene. One su sve jednostavne, to im je zajedničko, i sadrže puno imitacija. Imitacije su jednostavne: "kako šmrče nos?" - šmrc, šmrc, pa "kako kiše nos?", pćih, pćih i slično. Afekt, naglašeni pokret, i karikiranje su poželjni kada se obraćamo djetetu s autizmom kako bi riječi intenzivnije doživjelo.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Moraju li se roditelji dosljedno držati glazbenih podloga ili mogu improvizirati?

- Naravno da mogu improvizirati, to je i poželjno. Stalno naglašavam da je svako dijete individualno, moguće da će se djetetu više svidjeti ili će lakše izgovoriti neki drugi slog od onog u priručniku. Trebamo slaviti svaki, i najmanji napredak koji je dijete ostvarilo. Improvizaciju s punim povjerenjem ostavljam roditeljima na izbor. Roditelji su danas jako informirani i načitani, a budući da najbolje razumiju svoje dijete, vjerujem da će odabrati ono što ga veseli i koristi mu na najbolji način.

'Živa' izvedba

Na koji način se tehnički može koristiti glazba u priručniku?

- Htjela sam olakšati roditeljima aktiviranje glazbenih snimki, tako da ne moraju uz sebe uvijek imati računalo. Budući da je mobitel uvijek uz svakoga od nas, pjesmice se jednostavno mogu poslušati skeniranjem koda. Tako dijete možemo zabaviti i poučiti dok se vozimo automobilom, na izletu, plaži ili bilo gdje. Danas gotovo svaki mobitel ima u sebi program za skeniranje kodova, a i jednostavno se instalira u dva, tri poteza. Kada skeniramo kod, on nas automatski „vodi“ na dvije snimke pjesme: jednu s vokalom i drugu - instrumentalnu pratnju bez vokala gdje prepuštamo vokalnu dionicu onome tko radi s djetetom. Svakako preporučujem da se snimka s vokalom koristi kao primjer, te da se izbjegava "playback". "Živa" izvedba s djetetom je puno korisnije iskustvo, bez obzira koliko netko bio sklon pjevanju ili ne.

U priručniku se navodi da je četiri puta više dječaka među autističnom djecom. Kako se to prihvaća u našem tradicionalno-patrijahalnom društvu, gdje se sina još uvijek malo više časti?

Da, to je također jedno važno pitanje koje se, rekla bih, "gura pod tepih". Istraživanja pokazuju da se u tako vrijednosno orijentiranom društvu očevi puno teže suočavaju sa situacijom gdje sin ima razvojne teškoće, nego kći. A postoje i predrasude, "opravdanja" za njegov sporiji razvoj, tipa "nije curica pa da brblja", "lijen je, muški je" i slično.

Također navodite da je dvostruko više razvoda među parovima koji imaju djecu s autizmom - je li odgoj djeteta s poteškoćama prije dužnost majke?

- Godinama sam se bavila istraživanjem obitelji s djecom s poremećajima iz spektra autizma i moram reći da su spoznaje koje spominjem rezultati svjetskih istraživanja. Kod nas je očit manjak istraživanja o toj problematici, još uvijek se zazire od ovakvih tema koje se smatraju obiteljskom intimom. Roditelji koji su sudjelovali u mom istraživanju zaista su predani djetetu i ravnopravno sudjeluju u njegovom odgoju i rehabilitaciji, ali na malo drukčiji način. Očevi su logističari, a majke, recimo to tako, u prvim redovima u neposrednom radu. Ipak, rezultati istraživanja u svijetu neumitno svjedoče da, u velikoj većini, nakon razvoda majke ostaju s djetetom i skrbe o njemu.

Roditelji počinju sumnjati da im s djetetom nešto nije u redu kad ne progovore prije navršene druge godine, no koji bi im znakovi trebali i prije toga biti putokaz da se radi o poremećaju u razvoju?

- Vrlo je čest znak upozorenja opažanje da se dijete prestalo odazivati na svoje ime, ili to ne čini dosljedno. Također, smanjuje se njegov interes za osobe u okolini te igračke ili aktivnosti koje je prije voljelo. Dijete se ne igra na način na koji se prije igralo, pojavljuju se neobični interesi, za uzice ili dijelove igračaka, na primjer, koje može satima vrtjeti ili bacati na pod kako bi njima proizvodilo zvuk. Treba dodati i stereotipna ponašanja poput trčanja u krug, ljuljanja, mahanja rukama, ispuštanja neartikuliranih zvukova, fokusiranosti na izvore svjetla ili zvuka i slično.

---

image
Aleksandra Kardum s priručnikom 'Čekam te ovdje'
Nikola Vilić/Cropix
---

Problem otuđivanja

I - mobitel! Zašto je loše zabavljati malu djecu, a pogotovo dijete s poteškoćama u razvoju, s pametnim telefonom?

- Uh… mobitel. Taj naizgled bezazleni pomagač u situacijama kad dijete ne želi jesti ili se smiriti, potiho se pretvori u velikog i opasnog neprijatelja njegova razvoja. Puno roditelja kaže da im mobitel stvara najveće probleme u odgoju djeteta i da se njegovim ukidanjem situacija značajno popravlja. Mobitelu i sličnim napravama posvećeno je cijelo jedno poglavlje u knjizi.

Višestruko je znanstveno dokazano da iščekivanje podražaja koje dijete prima iz stimulirajućih i nerealnih prikaza koji pršte bojama, zvukovima i dinamičnim izmjenama potiče produkciju dopamina - jednog od hormona "zadovoljstva i sreće". Dijete se brzo navikne na taj osjećaj uzbuđenja i neprestano ga traži još, i još. Nakon vatrometa za osjetila koji nudi mobitel, realni svijet djetetu postaje dosadan pa se ono otuđuje i udaljava iz realnosti, obitelji i samog sebe. Tako u novije vrijeme sve češće u literaturi nailazimo na termine poput "ekranizma", "pseudoautizma", kojima se označava takvo ponašanje djeteta.

Osim toga, dijete treba učiti iskustveno, koristeći sva svoja osjetila te angažirajući se kognitivno i motorički u istraživanju i spoznavanju svijeta oko sebe. Mobitel mu to NE omogućava, upravo suprotno. Situacije kojima je izloženo su nerealne, dijete nije subjekt radnje pa se ne može adekvatno uživjeti u zbivanje, jezik kojim se govori najčešće nije primjeren njegovoj dobi, osobito sadržaji na engleskom jeziku. Dakle nije ostvarena niti kvalitetna jednosmjerna komunikacija, a o dvosmjernoj interakciji da i ne govorimo.

Stoga ponovo apeliram na roditelje da djeci tijekom ranog djetinjstva ne daju mobitel! Osim ako se radi o precizno promišljenim didaktičkim, obrazovnim i njegovoj dobi primjerenim sadržajima, pod nadzorom, te u vremenskom intervalu koji se mjeri - u minutama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Čekam te ovdje‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ‘Čekam te ovdje‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-28 12:02:36 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-07 13:30:29 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2020-11-07 13:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9972 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15105802.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15105794.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15105808.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15105784.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15105778.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Do djeteteta s razvojnim pote\u0161ko\u0107ama poku\u0161ajte doprijeti glazbom","","Aleksandra Kardum s priru\u010dnikom '\u010cekam te ovdje'","Aleksandra Kardum s priru\u010dnikom '\u010cekam te ovdje'","Aleksandra Kardum s priru\u010dnikom '\u010cekam te ovdje'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_15105802_1280.jpg":"1280x1280","k_15105802_1024.jpg":"1024x1024","k_15105802_640.jpg":"640x640","k_15105802_480.jpg":"480x480","k_15105802_340.jpg":"340x340","k_15105802_220.jpg":"220x220","o_15105802_1280.jpg":"1280x852","o_15105802_1024.jpg":"1024x681","o_15105802_640.jpg":"640x426","o_15105802_480.jpg":"480x319","o_15105802_340.jpg":"340x226","o_15105802_220.jpg":"220x146","h_15105802_1280.jpg":"1280x854","h_15105802_1024.jpg":"1024x683","h_15105802_640.jpg":"640x427","h_15105802_480.jpg":"480x320","h_15105802_340.jpg":"340x227","h_15105802_220.jpg":"220x147","pp_15105802_1280.jpg":"1006x1280","pp_15105802_1024.jpg":"805x1024","pp_15105802_640.jpg":"503x640","pp_15105802_480.jpg":"377x480","pp_15105802_340.jpg":"267x340","pp_15105802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15105794_1280.jpg":"1280x1280","k_15105794_1024.jpg":"1024x1024","k_15105794_640.jpg":"640x640","k_15105794_480.jpg":"480x480","k_15105794_340.jpg":"340x340","k_15105794_220.jpg":"220x220","o_15105794_1280.jpg":"1280x851","o_15105794_1024.jpg":"1024x681","o_15105794_640.jpg":"640x425","o_15105794_480.jpg":"480x319","o_15105794_340.jpg":"340x226","o_15105794_220.jpg":"220x146","h_15105794_1280.jpg":"1280x854","h_15105794_1024.jpg":"1024x683","h_15105794_640.jpg":"640x427","h_15105794_480.jpg":"480x320","h_15105794_340.jpg":"340x227","h_15105794_220.jpg":"220x147","pp_15105794_1280.jpg":"1006x1280","pp_15105794_1024.jpg":"805x1024","pp_15105794_640.jpg":"503x640","pp_15105794_480.jpg":"377x480","pp_15105794_340.jpg":"267x340","pp_15105794_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","k_15105808_1280.jpg":"1280x1280","k_15105808_1024.jpg":"1024x1024","k_15105808_640.jpg":"640x640","k_15105808_480.jpg":"480x480","k_15105808_340.jpg":"340x340","k_15105808_220.jpg":"220x220","o_15105808_1280.jpg":"1280x1924","o_15105808_1024.jpg":"1024x1539","o_15105808_640.jpg":"640x962","o_15105808_480.jpg":"480x721","o_15105808_340.jpg":"340x511","o_15105808_220.jpg":"220x330","h_15105808_1280.jpg":"1280x854","h_15105808_1024.jpg":"1024x683","h_15105808_640.jpg":"640x427","h_15105808_480.jpg":"480x320","h_15105808_340.jpg":"340x227","h_15105808_220.jpg":"220x147","pp_15105808_1280.jpg":"1006x1280","pp_15105808_1024.jpg":"805x1024","pp_15105808_640.jpg":"503x640","pp_15105808_480.jpg":"377x480","pp_15105808_340.jpg":"267x340","pp_15105808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","k_15105784_1280.jpg":"1280x1280","k_15105784_1024.jpg":"1024x1024","k_15105784_640.jpg":"640x640","k_15105784_480.jpg":"480x480","k_15105784_340.jpg":"340x340","k_15105784_220.jpg":"220x220","o_15105784_1280.jpg":"1280x1924","o_15105784_1024.jpg":"1024x1539","o_15105784_640.jpg":"640x962","o_15105784_480.jpg":"480x721","o_15105784_340.jpg":"340x511","o_15105784_220.jpg":"220x330","h_15105784_1280.jpg":"1280x854","h_15105784_1024.jpg":"1024x683","h_15105784_640.jpg":"640x427","h_15105784_480.jpg":"480x320","h_15105784_340.jpg":"340x227","h_15105784_220.jpg":"220x147","pp_15105784_1280.jpg":"1006x1280","pp_15105784_1024.jpg":"805x1024","pp_15105784_640.jpg":"503x640","pp_15105784_480.jpg":"377x480","pp_15105784_340.jpg":"267x340","pp_15105784_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15105778_1280.jpg":"1280x1280","k_15105778_1024.jpg":"1024x1024","k_15105778_640.jpg":"640x640","k_15105778_480.jpg":"480x480","k_15105778_340.jpg":"340x340","k_15105778_220.jpg":"220x220","o_15105778_1280.jpg":"1280x851","o_15105778_1024.jpg":"1024x681","o_15105778_640.jpg":"640x425","o_15105778_480.jpg":"480x319","o_15105778_340.jpg":"340x226","o_15105778_220.jpg":"220x146","h_15105778_1280.jpg":"1280x854","h_15105778_1024.jpg":"1024x683","h_15105778_640.jpg":"640x427","h_15105778_480.jpg":"480x320","h_15105778_340.jpg":"340x227","h_15105778_220.jpg":"220x147","pp_15105778_1280.jpg":"1006x1280","pp_15105778_1024.jpg":"805x1024","pp_15105778_640.jpg":"503x640","pp_15105778_480.jpg":"377x480","pp_15105778_340.jpg":"267x340","pp_15105778_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7869057 Threads: 1 Questions: 1645327453 Slow queries: 4890930 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111633810 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/aleksandra-kardum-splitska-spisateljica-glazbena-terapeutkinja-i-pedagoginja-u-ranom-djetinjstvu-mobitel-je-opasna-igracka-1056075 [printLink] => /split/aleksandra-kardum-splitska-spisateljica-glazbena-terapeutkinja-i-pedagoginja-u-ranom-djetinjstvu-mobitel-je-opasna-igracka-1056075?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 495222 [name] => Aleksandra Kardum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandra-kardum [link] => /tag/aleksandra-kardum ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358261 [name] => centar za autizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => centar-za-autizam [link] => /tag/centar-za-autizam ) [2] => stdClass Object ( [id] => 622479 [name] => Čekam te ovdje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-07 14:15:32 [main_article_id] => 0 [alias] => cekam-te-ovdje [link] => /tag/cekam-te-ovdje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Čekam te ovdje‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Aleksandra Kardum, splitska spisateljica, glazbena terapeutkinja i pedagoginja: U ranom djetinjstvu mobitel je opasna igračka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15105802.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => Do djeteteta s razvojnim poteškoćama pokušajte doprijeti glazbom [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15105802.jpg [title] => Do djeteteta s razvojnim poteškoćama pokušajte doprijeti glazbom Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15105794.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15105808.jpg [title] => Aleksandra Kardum s priručnikom 'Čekam te ovdje' Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15105784.jpg [title] => Aleksandra Kardum s priručnikom 'Čekam te ovdje' Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15105778.jpg [title] => Aleksandra Kardum s priručnikom 'Čekam te ovdje' Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako je široj javnosti daleko poznatija po svojim romanima, Aleksandra Kardum po svom je obrazovanju glazbena terapeutkinja i pedagoginja, zaposlena gotovo dvadeset godina u splitskom Centru za autizam.

S napisanim doktoratom koji čeka termin za obranu, dogodilo se u ovoj "epidemijskoj" godini da je prije dočekala izdanje svoje nove knjige, ovaj put iz područja kojim se svakodnevno bavi - iz tiskare "Redak" upravo je izišao multimedijski priručnik za roditelje i one koji rade s djecom s razvojnim poteškoćama, pod naslovom "Čekam te ovdje".

Priručnik sadrži i 42 didaktičke pjesmice koje je Aleksandra osmislila, a dostupne su skeniranjem QR kodova, a nastojeći se približiti što više obiteljskim problemima, a u knjizi su "verzalom" istaknuti najčešći komentari koje je čula od roditelja djece s autizmom.

Reakcije na glazbu

Zašto "Čekam te ovdje"? Koja poruka se krije iza naslova - pitamo je na početku razgovora...

- Radeći s djecom, često razgovaram s njihovim roditeljima, a svoju doktorsku disertaciju napisala sam upravo o roditeljstvu, o životu u obiteljima gdje jedno ili više djece ima poremećaj iz spektra autizma. Kod ovakve vrste razvojnih poremećaja dijete nedovoljno reagira na podražaje, ne odaziva se na svoje ime i čini se da nije zainteresirano za većinu događanja u svojoj okolini. Zato nam je najvažnija zadaća doprijeti do djeteta. Neke metode manje su ili više uspješne, a vrijeme potrebno za ostvarivanje kontakta s djetetom je individualno i ovisi o puno čimbenika. Stoga preporučujem da roditelji i svi oni koji rade s djetetom do njega pokušaju doprijeti i glazbom te da takvim svojim angažmanom - koristeći se različitim tonovima, zvukovima, šumovima, ritmovima i melodijama pošalju djetetu poruku - "čekam te ovdje".

Preporučujete da djecu s autizmom treba izložiti glazbi što ranije, prije svih drugih vježbi...

- Tijekom prvih nekoliko mjeseci života bebe reagiraju na glazbu emotivno i motorički, a tijekom svog jezičnog razvoja prije razumijevaju melodiju u govoru, njezinu intonaciju i karakter, nego značenje samih riječi. Bebe osjećaju jesi li ljut, tužan, je li to povišeni ton ili nije, znaju se prestrašiti ili nasmijati, ovisi kako im se obratiš. U praksi sam susretala djecu koja ne mogu izreći riječi, ali kad im to melodiziraš oni to izvanredno otpjevaju, što je dokaz da se govor i glazba obrađuju u različitim područjima mozga. Tako da pjevušenjem neka djeca uspijevaju verbalizirati svoje potrebe i reći što trebaju. Dobrobitima glazbe se, podrazumijeva se, mogu izložiti i djeca bez razvojnih poteškoća.

Zašto nam je potreban ovakav priručnik? Odnosno, jeste li primijetili da roditelji nemaju ovakav vodič koji bi ih pripremio za ono što ih čeka?

- Istina, tu postoji jedna velika praznina. Roditelji su, općenito, prepušteni sami sebi. Nemamo usustavljenu dijagnostiku gdje bi se dijete pratilo od rođenja i da bi se, nakon opažanja prvih znakova, uputilo u sveobuhvatnu dijagnostiku i, sukladno tome, intervenciju. Roditelji sami uočavaju upozoravajuće znakove, a nažalost, često ih se u tome i razuvjerava te se tako prolongira početak terapija. Ja sam, iskreno se nadam, u knjizi navela neke korisne smjernice s aspekta obiteljske pedagogije te s aspekta glazbe. Međutim, prazninu u informiranju roditelja treba ispuniti s mnogih drugih aspekata.

Puno imitacija

Što zamjerate kao nedostatak pjesmicama koje su poznate kao "dječje"?

- Dječje pjesmice su super, ali za djecu s neurorazvojnim poremećajima trebale bi biti još jednostavnije, s manje teksta te puno ponavljanja, onomatopeja, slogovanja, imitacija, afektiranja i, obavezno - pokreta. Pjesmica "Kad si sretan" je, na primjer, izvanredna, sadrži sve, motoričke i vokalne imitacije. Roditeljima je ona prvi odabir jer potiče imitacije i interakciju s djetetom, ali je zapravo preduga i puna apstrakcija, poput "sretan" ili "dijeliti sreću". Osobito kad naiđe dio "Kad si sretan i kad želiš s drugim dijelit' sreću tu…" itd. dijete ne može razumjeti ni akumulirati toliko riječi, tempo je prebrz i sve to može izazvati frustraciju. "Kad si sretan" je super pjesmica za djecu koja nemaju kognitivnih ili jezičnih teškoća. Za djecu s razvojnim teškoćama trebamo pjesmice koje su kratke, sporijeg tempa, s puno afekta, dramatiziranja i imitacija.

Što je zajedničko vašim pjesmicama, kakve su i za koju dob?

- Pjesmice su grupirane prema preverbalnim vještinama koje dijete treba razviti kako bi imalo adekvatnu podlogu za govor. Neke od tih vještina su kontakt pogledom, imitacija, "združena pažnja" ili zajedničko iskustvo, zanimanje za okolinu i ljude, svijest o vlastitom tijelu i njegovu položaju u prostoru i druge. Međutim, mnoge od pjesmica se svojim ciljevima preklapaju i teško ih je razgraničiti za što su namijenjene. One su sve jednostavne, to im je zajedničko, i sadrže puno imitacija. Imitacije su jednostavne: "kako šmrče nos?" - šmrc, šmrc, pa "kako kiše nos?", pćih, pćih i slično. Afekt, naglašeni pokret, i karikiranje su poželjni kada se obraćamo djetetu s autizmom kako bi riječi intenzivnije doživjelo.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Moraju li se roditelji dosljedno držati glazbenih podloga ili mogu improvizirati?

- Naravno da mogu improvizirati, to je i poželjno. Stalno naglašavam da je svako dijete individualno, moguće da će se djetetu više svidjeti ili će lakše izgovoriti neki drugi slog od onog u priručniku. Trebamo slaviti svaki, i najmanji napredak koji je dijete ostvarilo. Improvizaciju s punim povjerenjem ostavljam roditeljima na izbor. Roditelji su danas jako informirani i načitani, a budući da najbolje razumiju svoje dijete, vjerujem da će odabrati ono što ga veseli i koristi mu na najbolji način.

'Živa' izvedba

Na koji način se tehnički može koristiti glazba u priručniku?

- Htjela sam olakšati roditeljima aktiviranje glazbenih snimki, tako da ne moraju uz sebe uvijek imati računalo. Budući da je mobitel uvijek uz svakoga od nas, pjesmice se jednostavno mogu poslušati skeniranjem koda. Tako dijete možemo zabaviti i poučiti dok se vozimo automobilom, na izletu, plaži ili bilo gdje. Danas gotovo svaki mobitel ima u sebi program za skeniranje kodova, a i jednostavno se instalira u dva, tri poteza. Kada skeniramo kod, on nas automatski „vodi“ na dvije snimke pjesme: jednu s vokalom i drugu - instrumentalnu pratnju bez vokala gdje prepuštamo vokalnu dionicu onome tko radi s djetetom. Svakako preporučujem da se snimka s vokalom koristi kao primjer, te da se izbjegava "playback". "Živa" izvedba s djetetom je puno korisnije iskustvo, bez obzira koliko netko bio sklon pjevanju ili ne.

U priručniku se navodi da je četiri puta više dječaka među autističnom djecom. Kako se to prihvaća u našem tradicionalno-patrijahalnom društvu, gdje se sina još uvijek malo više časti?

Da, to je također jedno važno pitanje koje se, rekla bih, "gura pod tepih". Istraživanja pokazuju da se u tako vrijednosno orijentiranom društvu očevi puno teže suočavaju sa situacijom gdje sin ima razvojne teškoće, nego kći. A postoje i predrasude, "opravdanja" za njegov sporiji razvoj, tipa "nije curica pa da brblja", "lijen je, muški je" i slično.

Također navodite da je dvostruko više razvoda među parovima koji imaju djecu s autizmom - je li odgoj djeteta s poteškoćama prije dužnost majke?

- Godinama sam se bavila istraživanjem obitelji s djecom s poremećajima iz spektra autizma i moram reći da su spoznaje koje spominjem rezultati svjetskih istraživanja. Kod nas je očit manjak istraživanja o toj problematici, još uvijek se zazire od ovakvih tema koje se smatraju obiteljskom intimom. Roditelji koji su sudjelovali u mom istraživanju zaista su predani djetetu i ravnopravno sudjeluju u njegovom odgoju i rehabilitaciji, ali na malo drukčiji način. Očevi su logističari, a majke, recimo to tako, u prvim redovima u neposrednom radu. Ipak, rezultati istraživanja u svijetu neumitno svjedoče da, u velikoj većini, nakon razvoda majke ostaju s djetetom i skrbe o njemu.

Roditelji počinju sumnjati da im s djetetom nešto nije u redu kad ne progovore prije navršene druge godine, no koji bi im znakovi trebali i prije toga biti putokaz da se radi o poremećaju u razvoju?

- Vrlo je čest znak upozorenja opažanje da se dijete prestalo odazivati na svoje ime, ili to ne čini dosljedno. Također, smanjuje se njegov interes za osobe u okolini te igračke ili aktivnosti koje je prije voljelo. Dijete se ne igra na način na koji se prije igralo, pojavljuju se neobični interesi, za uzice ili dijelove igračaka, na primjer, koje može satima vrtjeti ili bacati na pod kako bi njima proizvodilo zvuk. Treba dodati i stereotipna ponašanja poput trčanja u krug, ljuljanja, mahanja rukama, ispuštanja neartikuliranih zvukova, fokusiranosti na izvore svjetla ili zvuka i slično.

---

image
Aleksandra Kardum s priručnikom 'Čekam te ovdje'
Nikola Vilić/Cropix
---

Problem otuđivanja

I - mobitel! Zašto je loše zabavljati malu djecu, a pogotovo dijete s poteškoćama u razvoju, s pametnim telefonom?

- Uh… mobitel. Taj naizgled bezazleni pomagač u situacijama kad dijete ne želi jesti ili se smiriti, potiho se pretvori u velikog i opasnog neprijatelja njegova razvoja. Puno roditelja kaže da im mobitel stvara najveće probleme u odgoju djeteta i da se njegovim ukidanjem situacija značajno popravlja. Mobitelu i sličnim napravama posvećeno je cijelo jedno poglavlje u knjizi.

Višestruko je znanstveno dokazano da iščekivanje podražaja koje dijete prima iz stimulirajućih i nerealnih prikaza koji pršte bojama, zvukovima i dinamičnim izmjenama potiče produkciju dopamina - jednog od hormona "zadovoljstva i sreće". Dijete se brzo navikne na taj osjećaj uzbuđenja i neprestano ga traži još, i još. Nakon vatrometa za osjetila koji nudi mobitel, realni svijet djetetu postaje dosadan pa se ono otuđuje i udaljava iz realnosti, obitelji i samog sebe. Tako u novije vrijeme sve češće u literaturi nailazimo na termine poput "ekranizma", "pseudoautizma", kojima se označava takvo ponašanje djeteta.

Osim toga, dijete treba učiti iskustveno, koristeći sva svoja osjetila te angažirajući se kognitivno i motorički u istraživanju i spoznavanju svijeta oko sebe. Mobitel mu to NE omogućava, upravo suprotno. Situacije kojima je izloženo su nerealne, dijete nije subjekt radnje pa se ne može adekvatno uživjeti u zbivanje, jezik kojim se govori najčešće nije primjeren njegovoj dobi, osobito sadržaji na engleskom jeziku. Dakle nije ostvarena niti kvalitetna jednosmjerna komunikacija, a o dvosmjernoj interakciji da i ne govorimo.

Stoga ponovo apeliram na roditelje da djeci tijekom ranog djetinjstva ne daju mobitel! Osim ako se radi o precizno promišljenim didaktičkim, obrazovnim i njegovoj dobi primjerenim sadržajima, pod nadzorom, te u vremenskom intervalu koji se mjeri - u minutama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix
Do djeteteta s razvojnim poteškoćama pokušajte doprijeti glazbom
Nikola Vilić/Cropix
Aleksandra Kardum s priručnikom 'Čekam te ovdje'
Nikola Vilić/Cropix
Aleksandra Kardum s priručnikom 'Čekam te ovdje'
Nikola Vilić/Cropix
Aleksandra Kardum s priručnikom 'Čekam te ovdje'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/aleksandra-kardum-splitska-spisateljica-glazbena-terapeutkinja-i-pedagoginja-u-ranom-djetinjstvu-mobitel-je-opasna-igracka-1056075 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8990720c02eef75ac1950b43dc99b819077c5c67 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Aleksandra+Kardum%2C+splitska+spisateljica%2C+glazbena+terapeutkinja+i+pedagoginja%3A+U+ranom+djetinjstvu+mobitel+je+opasna+igra%C4%8Dka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Faleksandra-kardum-splitska-spisateljica-glazbena-terapeutkinja-i-pedagoginja-u-ranom-djetinjstvu-mobitel-je-opasna-igracka-1056075 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Faleksandra-kardum-splitska-spisateljica-glazbena-terapeutkinja-i-pedagoginja-u-ranom-djetinjstvu-mobitel-je-opasna-igracka-1056075 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Čekam te ovdje‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Split‘Čekam te ovdje‘

Aleksandra Kardum, splitska spisateljica, glazbena terapeutkinja i pedagoginja: U ranom djetinjstvu mobitel je opasna igračka

7. studenog 2020. - 14:15

Iako je široj javnosti daleko poznatija po svojim romanima, Aleksandra Kardum po svom je obrazovanju glazbena terapeutkinja i pedagoginja, zaposlena gotovo dvadeset godina u splitskom Centru za autizam.

S napisanim doktoratom koji čeka termin za obranu, dogodilo se u ovoj "epidemijskoj" godini da je prije dočekala izdanje svoje nove knjige, ovaj put iz područja kojim se svakodnevno bavi - iz tiskare "Redak" upravo je izišao multimedijski priručnik za roditelje i one koji rade s djecom s razvojnim poteškoćama, pod naslovom "Čekam te ovdje".

Priručnik sadrži i 42 didaktičke pjesmice koje je Aleksandra osmislila, a dostupne su skeniranjem QR kodova, a nastojeći se približiti što više obiteljskim problemima, a u knjizi su "verzalom" istaknuti najčešći komentari koje je čula od rodite...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 11:41