StoryEditorOCM
Savjetibakin savjet

Treba li jaje prije kuhanja malo bocnuti pribadačom? Mnogi misle da je taj trik presudan za savršeno skuhana jaja utvrdo

Piše T. S. M.
27. ožujka 2024. - 19:47

Uoči Uskrsa traži se savjet više za pripremu sirnica, bakalara, pečene janjetine... ali čini nam se da se nevjerojatno velik broj savjeta posvećuje onome što bi trebalo biti najjednostavnije za pripremu - jajima. Bacite li oko na društvene mreže, doduše ovo će uvelike biti ovisno od sadržaja koji inače pratite, ali možda čak i unatoč tome, primijetit ćete kako se mnogi hvale svojim znanjem i umijećem po pitanju kuhanja i bojanja jaja.

Jedan od savjeta za kuhanje jaja koji je izazvao dosta pažnje, a kad kažemom pažnje ne mislimo samo na "lajkove" i pozitivne komentare, je savjet za čiju će vam provedbu, osim jaja, trebati i pribadača. Dok ga jedni hvale, drugi se smiju svima onima koji ga uopće uzimaju zaozbiljno.

image
Shutterstock

Jeste li ikad čuli za ideju da je jaje prije nego ga stavite kuhati - a cilj vam je da ispadne "utvrdo" - potrebno bocnuti pribadačom? Možete se vi poslužiti i puntinom, šigurecom ili nekim drugim bockavim alatom, a ako ste od onih koji vole imati pomagalo za baš svaku zadaću koje se možete dosjetiti u kužini, po svoj prilici već imate posebno dizajniranu napravicu.

Ideja iza ovog običaja je da se bušenjem ljuske jajeta osigurava oslobađanje zraka iz malene komorice koja se prirodno nalazi na donjem, oblijem, dijelu jaja. Polagano oslobađenje kroz malenu rupicu osigurat će, tvrde zagovaratelji ove metode, da se zrak uslijed zagrijavanja u kipućoj vodi ne raširi, jer to širenje može, boje se oni koji buše jaja, dovesti do pucanja ljuske.

image
Shutterstock

No to nije jedini razlog kojim se reklamira ovametoda. Bušenje ljuske osigurat će, navodno, i da jaje, nakon što je skuhano lijepo izgleda: nakon što se zračna komorica eliminira, ništa više neće narušavati lijepi ovalni oblik tvrdo kuhanog jaja. Neki čak idu tako daleko da tvrde da će ova praksa osigurati lakše uklanjanje ljuske.

Pitate li znanstvenike (ne morate, netko je to već napravio i to više puta jer se o ovom pitanju već naveliko pisalo), mogli biste očekivati jednako šarolike odgovore kao i u komentarima na društvenim mrežama.

Dok će vam jedni potvrditi navedeno, drugi bi vam mogli reći da je ova praksa opravdana samo u slučaju jaja koja su stajala neko duže vrijeme, jer samo kod takvih je zračna komora dovoljno velika da bi mogla izazvati pucanje ljuske i izobličenje jaja. Treći bi vam, pak, mogli iznijeti mišljenje da je upravo bušenje ljuske uzrok pucanja jaja, jer je slabi i povećava mogućnost nastanka pukotina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:44