StoryEditorOCM
Savjetizgodan savjet

Obratite pažnju na boju tjestenine i vode u kojoj se kuha! Nije svejedno, otkrit će vam jedan jako bitan podatak

Piše SD SPIZa
13. lipnja 2023. - 07:10

Prilikom odabira tjestenine najčešće se vodimo brendovima kojima smo vjerni, zanimljivom pakiranju ili obliku tjestenine. Rijetko kad pažnju pridajemo boji tjestenine koja nam puno toga može otkriti. 

Boja tjestenine ovisi o mnogo faktora; od sastojaka pa do tehnologije i načina u proizvodnji. Što je tjestenina intenzivnije žute boje, to sadrži više glutena što garantira dobro tijesto. U tom slučaju korištena je sorta pšenice čije brašno nije uvijek prikladno za svačiju upotrebu. U nekim slučajevima previše glutena može potaknuti tegobe u probavnom sustavu.

Stoga vam otkrivamo trik pomoću kojeg možete provjeriti količinu glutena u tjestenini. Ako je tijekom kuhanja tjestenine voda ostala bistra to znači da ima visok sadržaj glutena. Tjestenina koja sadrži niski udio glutena kuhanjem otpušta škrob, a voda zbog toga postaje bijela i to je zdravija tjestenina.

Onda kad pakiranje to dozvoljava, dobro promotrite tjesteninu ili iskoristite ovaj zgodan savjet i provjerite koju tjesteninu najčešće koristite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 02:42