StoryEditorOCM
SavjetiZADRŽAT ĆE VITAMINE

Brokula je jako zdrava, ali samo ako je skuhate na odgovarajući način: evo koliko joj treba vremena, iznenadit ćete se

Piše T. S. M.
12. ožujka 2024. - 08:10

Pored zelenog lisnatog povrća, brokula je namirnica koja bi nam trebala češće biti na jelovniku jer ima nevjerojatno dobre performanse kad je riječ o sadržaju vitamina i minerala. Kad god vam dođe da uz meso ili drugu sličnu namirnicu u ulozi glavnog jela skuhate krumpir, dodajte mu i poveći komad brokule i puno ćete učiniti za zdravlje. Samo što morate pripaziti na jednu stvar, a ta je da se brokula i krumpir se ne kuhaju jednako dugo. A to mnogi ne znaju, pa upropaštavaju ono što je u tom povrću najvrednije.

image
Shutterstock

Kako vam se to ne bi dogodilo, pri kuhanju brokule morate je imati na oku jer se u loncu s kipućom vodom skuha vrlo brzo, što znači da bi vam lako mogla postati kašasta i izgubiti većinu hranjivih sastojaka. A to nipošto ne želite.

Budete li je kuhali kako treba, zadržat će većinu vitamina i minerala i ostati ukusna, lijepe živahne zelene boje i lagano hrskava. Upravo se takva brokula smatra savršeno skuhanom i to je čini idealnim zdravim prilogom ili samostalnim jelom kojemu je dovoljna tek koja žlica maslinovog ulja ili komadić maslaca uz eventualno još par kapi soka od limuna te, zašto ne, malo svježe naribanog parmezana.

image
Jo Iwasa/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Kako biste dobili savršeno kuhanu brokulu, postupite ovako. Operite je i odvojite cvjetiće od stabljike, zatim narežite stabljike na komadiće nastojeći da budu približno iste veličine kako bi se ravnomjerno skuhali, a zatim razdvojite cvjetiće na podjednake komade. 

Nakon što voda proključa, dodajte komadiće stabljike pa ih kuhajte tri minute, a zatim u lonac ubacite i cvjetiće pa kuhajte još tri minute. Znat ćete da je brokula gotova kada postane svjetlozelena i hrskava. Prebacite je u cjedilo, stavite na tanjur i začinite po želji. 

Ako vam se ova minutaža čini malo prekratka za vaš ukus, uobičajeno vrijeme kuhanja brokule najprije smanjite za pola pa ga polako spuštajte prema navedenim vrijednostima. Ponekad i nepcu treba malo vremena da se navikne.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 14:20