Čaroliju Uskrsa, osim ljubavi i zajedništva, čini i priprema neodoljivih slatkih delicija, neovisno o tome jeste li se odlučili za tradicionalne recepte ili pak birate neke nove okuse.
USKRSNA PLETENICA
SASTOJCI:
Dizano tijesto
200 ml mlijeka
80 g maslaca ili margarina
500 g pšeničnog brašna
1 omot Dr. Oetker kvasac
80 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećer
1 prstohvat soli
1 jaje (veličine M)
1 bjelanjak (veličine M)
Za premazivanje
1 žlica mlijeka
1 žumanjak (veličine M)
PRIPREMA:
1. Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin.
2. Dizano tijesto: Brašno i kvasac pažljivo pomiješajte u posudi. Dodajte sve ostale sastojke osim čokoladnih kapi. Sve zajedno mikserom (lopaticama) izradite u glatko tijesto, miješajući oko pet minuta, najprije na najnižoj, a potom na najvišoj brzini.
Ostavite tijesto pokriveno na toplom mjestu da se diže toliko dugo dok se vidno ne uveća.
3. Tijesto: Tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini još jednom kratko promijesite i dodajte čokoladne kapi (1 žlicu ostavite za posipavanje). Tijesto podijelite na pet komada jednake veličine (najbolje je komade odvagati, svaki komad ima oko 200 g) i oblikujte u valjak dužine oko 40 cm.
4. Pletenje: S pomoću svih pet valjaka ispletite pletenicu. Početak i završetak pletenice čvrsto stisnite kako bi prilikom pečenja zadržala oblik. Pletenicu na papiru za pečenje povucite na lim za pečenje i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 20-30 minuta (sve dok se tijesto vidno ne poveća).
Zagrijte pećnicu.
3. Pečenje:
Električna pećnica: 180 °C
Pećnica na vrući zrak: 160 °C
Žumanjak umutite s mlijekom, premažite pletenicu i pospite je preostalim čokoladnim kapima. Ispecite pletenicu.
Nivo pećnice: donja trećina
Vrijeme pečenja: oko 30 minuta
Pletenicu s papirom za pečenje povucite s lima za pečenje i ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki.
Inspiraciju za više recepata možete pronaći na linku Dr. Oetker Uskrs