StoryEditorOCM
Slatkokoja kombinacija!

Tri sloja čistog užitka: Ana ima savršen recept za tortu koja će zaokružiti blagdanski jelovnik. A ima i jedan bonus...

Piše T. S. M.
30. ožujka 2024. - 19:59

Ako ste u zadnji čas u potrazi za receptom za tortu dostojnu blagdanskog stola, uskočit ćemo vam u pomoć i to tortom koja je zaista nešto posebno. Recept smo dobili od Tirkizne Ane, čiji Instagram profil jako volimo jer je uvijek pun dobrih ideja. Upravo je takav slučaj i s ovom tortom, pomalo je neobična, a odlična.

Ana je za ovaj desert iskombinirala mak, maline i tamnu čokoladu, a to je uistinu top kombinacija okusa i ništa što ste dosad već sto puta vidjeli na uskrsnom jelovniku. Ana je tortu ukrasila svježim jagodama čime ju je nama učinila još i dražom.

Podsjetimo još da mak, prema nekim izvorima, ima specifično smirujuće djelovanje, koje može dobro doći tijekom obiteljskih okupljanja, a navodno se nakon konzumiranja te namirnice slađe spava...

image
Tirkizna Ana

Torta s makom, malinama i čokoladom

Sastojci:

Biskvit

4 jaja
80 g kristal šećera
150 g maslaca sobne temperature
25 g šećera u prahu
150 g mljevenog maka
50 g mljevenih lješnjaka
korica limuna
5 žlica ruma

Coulis od malina

400 g smrznutih malina
4 listića želatine
100 g šećera

Glazura

150 g tamne čokolade
80 ml slatkog vrhnja

Priprema

image
Tirkizna Ana

Pomiješajte mak i lješnjak.Odvojite žumanjke od bjelanjaka.U jednoj posudi miksajte bjelanjke s kristal šećerom (postepeno dodavajte) u čvrsti snijeg.U drugoj posudi umutite maslac sobne temperature, šećer u prahu, pa dodavajte jedan po jedan žumanjak, cijelo vrijeme miksajući. U ovu smjesu dodajte koricu limuna, rum, mak i lješnjake te sve sjedinite. Na kraju dodavajte žlicu po žlicu snijega od bjelanjaka i sve lijepo špatulom sjedinite (nikako miksati).

Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.Pripremite manji kalup od 20 cm, obložite ga papirom za pečenje i u njega ulijte smjesu. Pecite 30 minuta na 180 C (nikako ne smijete presušiti biskvit, pripazite). Ostavite u kalupu i ohladite na sobnoj temperaturi.

Dok se biskvit hladi pripremite coulis od malina.Potopite listić po listić želatine u zdjeli hladne vode.Maline stavite u lončić zajedno sa šećerom i zakuhajte na laganoj vatri dok se ne raspadnu. Maknite s vatre, procijedite od koštica i u još vrele, procijeđene maline ubacite ocijeđenu želatinu. Promiješajte da se sve sjedini i ohladite na sobnoj temperaturi (10-tak minuta da želatina počne djelovati, inače će coulis biti vodenast).

Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa, stavite na ukrasni tanjur ili stalak za tortu, stavite acetatnu foliju (ako je imate) i stavite obruč za torte oko njega.Prelijte coulis od malina preko ohlađenog biskvita. Stavite u hladnjak na najmanje 2 sata da se stisne.

Izlomite čokoladu na manje komade i stavite ih u jednu zdjelu.Slatko vrhnje zagrijte gotovo do vrenja, maknite s vatre i prelijte preko čokolade. Miješajte kako bi vam se čokolada otopila. Ohladite na sobnoj temperaturi da bude mlaka. Izvadite kalup iz hladnjaka i prelijte glazuru preko malina. Ohladite u hladnjaku još najmanje 4 sata. Uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:30